Chování na sjezdovce
15.01.2012 19:26:14 #1
Dnes jsme byli lyžovat na šumavském Špičáku (mimochodem – super lyžování a díky Snow za report ze čtvrtka). Už jsem takovou zkušenost v minulosti měla, ale i dnes mě opět málem sestřelil lyžař (dlouhovlasé individuum v černém oděvu na kraťasech), který se vyřídil z lesa zrovna, když jsem to místo míjela. Doslova mi přejel přes patky lyží, začala jsem na něj řvát, ale ani se neohlédnul. Přiznala bych se, ale jsem v tom nevinně – na sjezdovce si jezdím „své“, sice trochu rychleji, ale obloučky pravidelné, pokud se nepotřebuji něčemu nebo někomu vyhnout, neuhýbám z nastavené dráhy, moje trasa je tudíž snadno předvídatelná. Pomlčím o tom, jak se chovají ostatní, kde jsou schopni se zastavit, jak se nerozhlížejí… dneska už se to asi holt neučí, ale podle mého stačí být řidič nebo chodec, abych byla zvyklá se rozhlédnout a chovat ukázněně, na dálnici taky nelze jen tak zastavit v levém pruhu, protože se potřebuji vysmrkat… Po té dnešní události jsem se tedy (opět) trochu zamyslela… Co kdyby mě srazil? Jak dokážu, co udělal a že to způsobil on? Co když popil pivko (to by snad mělo být hodnocené stejně, jako na silnici, osobně bych klidně zavedla i namátkové kontroly, ale za tenhle názor mě asi sežerete a navíc je to nerealizovatelné) – bude vůbec někdo prošetřovat, že on pil a já ne? Páteřák nenosím, je mi moc velký, ale když to vidím, snad si správnou velikost i pořídím. Už roky nosím helmu, i když se mi nezdá, že by měla až takový význam, jaký jí přikládají (převážně) média (každý komentář úrazu na horách je komentován jako tragédie završená sdělením, zda zraněný měl či neměl helmu). Zrovna dnes se objevil tento článek na téma povinných přileb – co myslíte, má něco takového být ošetřeno zákonem, nebo je to na svědomí jejich nositelů? Ale zpět k tématu: jak dokázat svou nevinu a tím pádem i úhradu nákladů od „pachatele“. A jak penalizovat ta nebezpečná individua pohybující se po svahu? Ať se takoví třeba zabijí, ale mně jde o mě. A ublížení na zdraví je přece trestný čin…
15.01.2012 19:46:43 #2
>> #1, Milka, 15. 01. 2012 19:26:14
Musíš mít svědky. Jinak nejspíš tvrzení proti tvrzení.
Nechci zatahovat téma jinam, ale setkal jsem se s drsným moudrem uživatelů zbraní: když už musíš střílet beze svědků, protivník nesmí přežít.
Naše sjezdovky jsou naštěstí obvykle tak plné, že by svědci být měli.
K právní stránce věci by se mohli/měli vyjádřit profíci.
15.01.2012 22:08:26 #4
mě pomáhají zkušenosti ze skicrossu párkrát mě někdo trefil a myslím že se vždycky divil že ještě jedu…, jednou mě trefil borec zboku, který byl zažrán do výjezdu svého oblouku témeř do protikopce, tomu stačilo když jsem dal ruce před sebe a pak měl problém se pak zvednout, protože to k.o. bylo dost těžké je to krutý, ale když vidím že je srážka nevyhnutelná tak jsem zákeřnej, pro mě je podstatný že já to přežiju v pořádku a na ,,protivníkovi'' mě moc nezáleží, je to krutý ale je mě jedno co se stane tomu druhýmu…, sorry…, jsem zvědav na reakce na tohleto lehce arogantní a sobecký řešení.
15.01.2012 22:27:19 #5
>> #4, tomv, 15. 01. 2012 22:08:26
Když máš jistotu, že viníkem situace je ten druhý, tak proč ne. Co když se někdy sekneš a viníkem budeš ty?
15.01.2012 22:33:15 #6
Předem upozorňuji, že jsem zatím pouze studentem PF UK, ale v podstatě si myslím, že je to docela jednoduché…Zákon zaměřený konkrétně na tuto problematiku žádný není, tudíž se podle mě bude vždy hrát na aplikaci §415 obč.Z, který ustanovuje určitou prevenční povinnost vždy a pro každého. Ale máme judikaturu a to dokonce od NS ČR,jehož právní názor je docela směrodatný.Doporučuji se podívat na dva judikáty, a to rozhodnutí sp.zn. 25 Cdo 1506/2004 ze dne 23. února 2005 a sp.zn. 8 Tdo 68/2010 ze dne 17. února 2010. Ve zkratce lze říci, že Nejvyšší soud dovodil, že konkrétní lyžař na konkrétní trati(i běžecké) musí dodržovat prevenční povinnost dle §415 obč.Z., za což lze v zásadě považovat dodržování tzv.„pravidel FIS“, jakožto jediného obecně aplikovatelného předpisu pro chování lyžařů. Takže když se něco dostane až před soud, mělo by to být posuzováno v duchu těchto odůvodnění. Tedy aplikace pravidel FIS s tím,že se vždy bude zkoumat konkrétní případ a míra spoluzavinění druhého účastníka nehody. Co se týká helmy, pátěřáku a dalších ochranných pomůcek, i jejich nenošení může soud v konkrétním případě posoudit jako porušení obecné prevenční povinnosti dle §415 obč.Z a v případě, že se ukáže, že by zmírnila následky nehody, může dovodit určitou míru spoluzavinění poškozenému. Na to je pro změnu judikát, kdy cyklistu na silnici první třídy srazilo auto, neměl helmu a byla mu judikována spoluvina, protože neměl helmu, ač to nikde v zákoně není jako poivnnost. Berte moje závěry s rezervou, nejsem hotový právník,ale myslím, že by to mělo být rámcově správně…;)
15.01.2012 22:54:52 #7
Ted jsem o tom nasel jeste docela pekny clanek, ktery asi trochu jasneji nez ja podava vysvetleni… http://www.epravo.cz/…y-77890.html
09.02.2012 08:42:33 #8
Omlouvám se, rozpoutala jsem diskuzi a pak se odmlčela. Troufla jsem si odjet na týden hory a zaměstnavatel usoudil, že musím být po zásluze potrestána, takže ty zmeškané dny ještě teď doháním, práce nad hlavu :( a úplně jsem tu na vás zapomněla…
Takže – díky všem za příspěvky a zajímavé podněty, pročetla jsem, prostudovala… Víceméně si myslím, že by nehrozilo, že by pachatel byl potrestán a poškozený odškodněn. Svědci by totiž asi vždycky nějací byli, ale než se nehoda vyřeší třeba po zdravotní stránce, tak budou dávno v trapu, nemluvě o jazykové bariéře v zahraničí (i když tam mi zrovna to riziko srážky přijde menší). Takže pak se bude jen těžko dokazovat kdo co vlastně udělal. Navíc jsem nevykoumala – jestli bude někde někdo u účastníků té nehody řešit třeba ten alkohol… Každopádně díky všem, na ten páteřák se příležitostně podívám… ;)
09.02.2012 12:55:21 #9
V tomhle ohledu jsem mel vicemene asi stesti(?), momenty, kdy si vduchu pomyslim neco o sprostych hovadech zazivam spis ve fronte k turniketum… Snazim se jezdit ohleduplne a doufam, ze se mi to dari.. (vzhledem k tomu ze bojuju hlavne se sebou)
A helma? Nakazovat ji je dospelemu se mi zda nestastne (diskuze tu najdes), nicmene ja bez ni neujel ani metr a jsem za to sakra rad.
09.02.2012 17:32:35 #10
bud rada, ze nelyzujes blize k polskym hranicim. tam nerizene strely (typicky bez hulek) made in poland litaji bezne i v salvach.
09.02.2012 17:49:27 #11
lyzuju vzdy s helmou a chranicem trupu( sice vypadam jako terminator,ale aspon si nikdo nedovoluje), coz by me melo zajistit slusne sance pri stretu s nekym jinym. jeste patram po slusnem a levnem chranici spodku, pak budu komplet. bohuzel se krome prehledu o okoli a opatrnosti asi nic vic delat neda.
09.02.2012 18:35:46 #12
Různé situace se docela těžko hodnotí. Jinak vnímá určitou situaci špičkový lyžař, který Tě mine pár centimetrů za patkami Tvých lyží, což je pro něho spousta času a místa (protože do kopce couvat nebudeš) a jinak začátečník, který ani neví jak se Ti vyhnul. Zrovna tak se nedá nic vytýkat začátečníkům, kteří se motají po svahu, mění nečekaně směr i rychlost a zastavují kam dojedou, protože oni to prostě líp neumí. Takže, pokud Ti vadí, že někdo stojí někde kde se Ti to nelíbí, jezdi tak, abys nenarazila ani do těch co nestojí tam kde by se Ti to líbilo. Ti ostatní by neměli stát za horizontem, za nepřehlednou zatáčkou a nebo vytvářet na sjezdovce stojící rojnice. Rychlejší totiž mimo jiné zodpovídá za bezpečnost pomalejšího a my všichni bychom měli být především vzájemně ohledupní, zvláště k těm méně zkušeným. Na sjezdovku se na rozdíl od silnice žádný řidičák nedělá. Jinak No 13cz to napsal hezky.
10.02.2012 17:56:43 #13
>> #8, Milka, 09. 02. 2012 08:42:33
Myslim, ze alkohol se resit bude, nicmene spis jako pritezujici okolnost pro vinika, respektive spoluucast u postizeneho…Porad to vyplyva z te obecne prevencni povinnosti…Kdyz se zjisti, ze to mohlo a melo vliv, tak se to na vysledku sporu urcite projevi…ale pochybuju ze tak, ze kdo pil, automaticky plne odpovida…
11.02.2012 21:40:34 #14
>> #13, No13cz, 10. 02. 2012 17:56:43
já už se na tu dobu těším, ppod. se toho dožiju, byť žiju rychle…
Budou bufety s acidofilním mlékem (na zrychlení lyžařů), místo bombardina a rumu se bude pít American Milky Shake, žrát Kentucky Fried Chicken, kdo se koukne holce na pldel, bude oběšen na prvním sloupu lanovky, všichni budou mít povinně chrániče s CE značkou úúúplně všude a budou při nákupu lístku předkládat potvrzení ze státní zkušebny, ne starší tří dnů. Stejně jako protokol z STK EU od seřízení vázání. Potvrzení o bezinfekčnosti považuji za nezbytnou součást.
Na provoz bude dohlížet krom ABL i městská policie (Kotroušové) a státní policie (Tržilové). Na každý m2 bude připadat tak osm kamer, tři radary pro měření rychlosti a jeden vrtulník s termovizí. Každá sedačka bude vybavena senzorem dechu, a těm, co pili, neotevře bezpečnostní závoru. Ti pak budou jezdit dokolečka do úplného vystřízlivění nebo zmrznutí.
Totéž bych zavedl na apres-ski a vůbec v celém resortu. Například monitorování sprch a pokojů v ubytovacích zařízeních by mohlo být náramně prospěšné. Vykonání soulože bych viděl výhradně po předložení oddacího listu (nebo potvrzení o registrovaném partnerství)aktuálně platného a vystaveného ne méně než před třemi (pěti) lety.
Místo třetiny hospod a bufetů by byly služebny policie a místo další třetiny právní kanceláře.
Připadá vám to ujetý ? A věřili byste ještě loni, jak vás budou na Klíňáku skenovat, měřit a fotit při průchodu turniketama?
A že vám poslouží na Monínci krom toho debila z reklamy novým monitorovacím systémem napojeným na kriminálku v Benešově?
Tak se těším na setkání u kefíru nebo v KFC.
Ten první zmrzlej na lanofce budu já. Pokud nebudu už od rána viset na prvním kandelábru – viz. výše.
Skol lyžaříci.
Martin430
11.02.2012 22:28:07 #15
>> #14, Martin430, 11. 02. 2012 21:40:34
Je to patřičně ujetý na to, že to tak bude (trochu parafráze výroku pana Bohra). Vždyť to k tomu spěje celkově: protože není síla či chuť postihovat skutečné grázly, tak se apriori bude předpokládat, že grázly jsou všichni a udělají se k tomu patřičná opatření…
12.02.2012 15:16:03 #16
>> #14, Martin430, 11. 02. 2012 21:40:34
Máš pravdu. Nebude to za rok, ani za deset, ale k něčemu takovému směřujeme. Každá prasárna na sjezdovce, každá stížnost, to vše je urychlovačem takových změn. Před 4 lety jsem potkal na Čerťáku partu belgických hasičů. Velitel měl požární trumpetu a s ní velel k pití i lyžování na modré sjezdovce. Na sobě měli hasičské hadry a někteří i služební přílbu. Víc pili než lyžovali. Pak už jen pili a večer na zatroubení odjeli pomaličku od Myslivny k té chatě pod dní I to je lyžování. Byli méně nebezpeční než „sportovci“, kteří to tam svištěli kolem a možná byli úplně střízliví.
16.02.2012 14:57:29 #17
Víte, co je nejhorší? Že v každém z těch vašich příspěvků je kus pravdy a kus reality ze svahů, nezbývá mi, než s každým z vás souhlasit.
No13cz to opravdu napsal hezky, alespoň víme, na čem jsme… ;) Akorát tedy jak jsi, Navvy, psal o těch začátečnících, rojnicích atd. – začátečník podle mého patří na modrou sjezdovku, tam bych předpokládala, že se bude někdo začátečnicky chovat a přesně tam bych začátečníky hledala. Pokud někdo například přecení své schopnosti a z toho důvodu na prudším svahu nečekaně prudce změní směr nebo zastaví, čistě dle mého názoru není případná kolize automaticky vinou toho, kdo jede za ním, byť, a v tom máš pravdu, je za situaci formálně odpovědný. A těm postávajícím či posedávajícím skupinkám to taky neberu, ať si odpočívají, smrkají, vykuřují či chytají bronz nebo proč tam vlastně stojí, ale si stárnu, protože mi přijde, že dřív jich tolik nebylo a bezpečnosti na sjezdovce to nepřidá, hlavně když se bez rozhlédnutí směrem nahoru opět vydají na cestu dolů. Psal jsi „jezdi tak, abys nenarazila“, ale já se nebojím, že bych někde přecenila své síly. Bojím se čistě jen toho, že mi k tomu někdo pomůže.
Jinak mi přijde, že s větší arogancí a agresivitou, než před dvaceti lety, se setkáváme všude, takže na sjezdovce je to asi také přirozený vývoj. Ale třeba jistý patnáctiletý rodinný příslušník prakticky nemá tušení o nějakém „lyžařském desateru“, tak je otázka, kolik „konfliktů“ vzniká (či může vzniknout) i z neznalostí této dorůstající generace. Asi už jsem fakt stará… :D
A vlastně další případ k našemu tématu z úterka: Bezohledný lyžař smetl na Klínovci matku s tříletou dcerou a ujel
16.02.2012 18:02:49 #18
>> #17, Milka, 16. 02. 2012 14:57:29
Přijde mi, že to desatero není nic přelomového, je to zkrátka pár pravidel, která automaticky dodržuje většina alespoň trochu ohleduplných lyžařů, resp. těch, co chtějí přežít ve zdraví. Já desatero FIS četl poprvé komplet před pár týdny a v podstatě tam není nic co bych nedělal dosud bez jeho znalosti…Zkrátka podívat se, než se rozjedu, případně měním směr jízdy, na to se nemusím učit desatero, stačí mít rozum, který by i pátnáctiletý lyžař měl mít, resp. by to do něj měli rodiče, případně učitelé vtloukat od mala…A s tím alkoholem bych to zas tolik nedémonizoval:) Nikdo pod vlivem nebude automaticky viníkem nehody, pokud tam nebude příčinná souvislost…Takže hasiči dál mohou vesele hasit žízeň:)
16.02.2012 19:49:19 #19
Zajímalo by mě, kde na Klínovci se to přesně stalo. Podle popisu „na sjezdovce pro rodiče s dětmi“ si vybavím „novou“ sjezdovku U Matěje – TJ Klínovec. Ale ta je tak mírná, že si nějak nedovedu kolizi představit.
16.02.2012 21:22:04 #20
>> #19, Tom_, 16. 02. 2012 19:49:19
Podle popisu se vsadím že to byla Dámská. Na tu jsem přestal jezdit už před lety, když mi tam opakovaně holandští turisté, kvalitně vycvičení místní lyžařskou školou, několikrát téměř sestřelili děti.
Věci jako náhlé rozjíždění bez rozhlédnutí, samozřejmě kombinované se stáním uprostřed sjezdovky, těsné míjení ostatních při rychlé nekontrolované jízdě, a mnoho dalších vytříbených lyžařských zvyků, které načerpali zřejmě při výuce v LŠ. Na začátku týdne to totiž byli naprostí začátečníci, kteří ani netušili kam patří špička lyže.
Ale hlavně že měli celý týden při výuce „fun“. Zábava muší být, i kdyby děti padaly.
16.02.2012 22:26:43 #21
To co píšeš je právě strašně nebezpečné pro vznik možných omezení do budoucna. Jakmile to začneme brát tak, že modrá je pro začátečníky, okamžitě hrozí nebezpečí, že někdo začne uvažovat o omezní rychlosti na modrých sjezdovkách (inspirace omezením rychlosti v obci). Kdysi v obci rychlost omezena nebyla, pak jen ve dne a dnes už máš leckde i zbytečnou třicítku.
Pokud do někoho narazíš zezadu, nebo pokud narazíš do stojícího či dokonce ležícího lyžaře, budeš mít smůlu. Na 99 % bude vina na Tvé straně. Je normální, že lyžař může náhle změnit směr, náhle se rozjet, spadnout – proto bys měla dodržovat dostatečný odstup (ze všech stran).
Já si ani nemyslím, že jsou dnes lidé arogantnější nebo nebezpečnější než dřív. Možná dokonce naopak. Jenže na lyže dnes jezdí mnohem víc lidí než dřív a také lidé, kteří to prostě moc neumí.
Chápu, že Tě moje stanovisko moc nepotěší, ale tak to prostě je a musíme si všichni dávat pozor (raději i na ty blázny co to moc neumí, ale o to rychleji a zběsileji jezdí).
17.02.2012 07:03:55 #22
>> #21, Navvy, 16. 02. 2012 22:26:43
„To co píšeš je právě strašně nebezpečné pro vznik možných omezení do budoucna.“
Máš pravdu. A k tomu se ještě podívej na aktuální stav ankety na Snow ke kamerám („Jste pro, aby v zájmu bezpečnosti provoz v lyžařských střediscích monitorovaly kamery?“) – bezpečně vede názor „Ano, může to odradit zloděje nebo bezohledné lyžaře“.
Co na to říct. Ano, nakonec bude „okamerované“ (hrozné slovo, co. To mám z článku v posledním Snow – „nezapomeňte kamerovat…“) úplně všechno a bez kamery si ani neutřeme zadek.
17.02.2012 07:53:35 #23
>> #22, HonzA_, 17. 02. 2012 07:03:55
Jsem rád, že si aspoň někteří tato rizika uvědomují. Ty 30 km limity už na některých zahraničních sjezdovkách platí. Podobné je to s kamerami – vždycky takové věci začínají jako dobrý sluha, ale snadno se mohou změnit ve zlého pána. Teď se třeba na malé živnostníky řítí další nenápadná pohroma. Pořád křičeli, že se neplatí faktury včas atd. V loni v březnu vyšla smernice EU, ve kterém se mimo jiné píše, že minimální výše úroku zu prodlení je 40 €. Teď se u nás chystá novela nařízení vlády o úroku z prodlení, kde bude minimální výše úroku z prodlení 1000 Kč. Víš co se stane? Spousta lidí se začne živit tím, že budou vymýšlet finty jak dosáhnout toho, aby se na tomto novém ustanovení napakovali. Velké podniky to zvládnou, pro malé živnostníky, kteří mají spoustu jiných starostí, to budou citelné rány, kterých budou využívat různí chytráci. A přitom to v tuto chvíli vypadá tak rozumně…
17.02.2012 08:09:23 #24
>> #21,
Navvy, 16. 02. 2012 22:26:43
„To co píšeš je právě strašně nebezpečné pro vznik možných
omezení do budoucna.“
A proto hodlám co nejvíce času trávit na GS, SG (a snad i DH), protože
zatím můžu. A v duši si přeju aby si to stihly užít i moje děti.
Protože zavedení rychlostních limitů (hlídaných partou Kotroušů –
pardon, Městských strážníků – s radarama), maximální délky a
minimálního krojení lyží, povinně reflexního oblečení
s implementovanými RFIDy, to vše za bedlivého dozoru kamer, pro mě bude
znamenat konec sjezdového lyžování a přestup na běžky.
A navíc asi jen dočasný, protože i tam jistě přijdou regulace v zájmu
vyšší bezpečnosti ovčanů.
17.02.2012 11:39:53 #25
>> #24, kokoska.rokoska, 17. 02. 2012 08:09:23
…pekne to pisou na tom bulvaru.
Akorat uz je to trosicku nuda. Chtelo by to zpracovat stejne, ale s trosku novym uhlem pohledu. Dovedl bych si predstavit tu peknou diskuzi pod clankem, ktery by to pojednal malinko nove …
" Nezodpovedna matka zakoupila vlastnimu nevinnemu ditku smrtici vyukovou pomucku, neviditelne lano, kterym sveho nicnetusiciho potomka pripoutala k vlasnimu … pasu. Ac vyrobek nebyl schvalen – jak nas denik jiz informoval – a nebyl opatren v polovine delky nejmene jednim reflexnim prvkem o rozmeru 30×30 cm, pouzivala ho [redakci jima hruza] na verejne trati urcene ke sportovnim vykonum. Zvolila dokonce modre znacenou sjezdovou trat, kde musela s naprostou jistotou predpokladat vyskyt mene zkusenych lyzaru, kteri jeste zdaleka nedokazi tak rychle a spravne reagovat na zivotne nebezpecnou situaci, kterou dotycna svym vstupem na sjezdovku zpusobila. Vedome tim vystavila nebezpeci urazu celou lyzujici verejnost, ktera si zakoupila za nemaly peniz jizdenky do uvedeneho arealu.
A nestesti na sebe nenechalo dlouho cekat. V okamziku, kdy dvojici mijel v dostatecnem odstupu M.P., dodrzujici desatero FIS, trhla matka zbrani oznacenou za vyukovou pomucku, bile lano se zdvihlo ze snehu a zarizlo se do nestastnika ve vysi pasu. Jen stastna nahoda tomu chtela, ze v tento okamzik jel „na switch“ a lanko mu tutiz jen horizontalne prerizlo pldel. Kdyby jel M.P. frontalne [jak casto a nebezpecne doporucuji bezohledni diskutujici na jednom tzv. lyzarskem serveru sNOW], mohl mit pro nej incident fatalni nasledky. I kdyz klapot, ktery nyni vydava pldel postizeneho pri chuzi do schodu take notne snizuje jeho spolecenske uplatneni a JUDr. Orel mu jiz doporucil domahat se ochrany u soudu. Vrcholem vseho byl hystericky vystup vinice nehody, kterym nahradila adekvatni omluvu a jeji nasledne ujeti od mista incidentu, kde nevyckala prijezdu kotrousu. Podobnou udalost nepamatuji ani nejstarsi krusnohorske analy, dokonca ani anal nacelnika HS. Pripad bezprecedentni piratky sneznych plani budeme nadale sledovat."
a hned by bylo na iHned o cem diskutovat a pocet pristupu na stranku by utesene rostl.
Dopredu se omlouvam vsem, koho bych svym prispevkem urazil. Reaguji tim na stupidni styl psani podobnych zprav, nikoli na bezpecnostni situaci v horskych strediscich. Na dukaz toho jiz zitra budu na Klinovci jezdit co nejrychleji a nejbezpecneji to pujde…
Skol, lyzarici
M430
17.02.2012 13:09:15 #26
>> #25, Martin430, 17. 02. 2012 11:39:53
..a nebo ještě jinak: kdyby postižený nejel na switch a dbal rad z nejmenovaného fóra o jízdě frontalne v nižším postoji,neviditelné lano by mu na tváři vykouzlilo trvale širší úsměv,který by mu byl ke prospěchu v civilním i pracovním životě a ne nepraktickou jizvu v zadní části těla…
..podľa avataru súdim,že stret s bezohladnou maminou máš už tiež za sebou a preto pre seba ako biedneho lyžiara vyhodnocujem české zjazdovky ako obvzlášť nebezpečné a budem sa im aj naďalej z bázňou vyhýbať.
Maťo čau:)
17.02.2012 14:08:04 #27
>> #26, TNS, 17. 02. 2012 13:09:15
..a nebo ještě jinak: kdyby postižený nejel na switch a dbal rad z nejmenovaného fóra o jízdě frontalne v nižším postoji,neviditelné lano by mu na tváři vykouzlilo trvale širší úsměv,který by mu byl ke prospěchu v civilním i pracovním životě a ne nepraktickou jizvu v zadní části těla…
… podobny pripad se jiz jednou stal v dalekem Denveru, vazeny ctenari. Je pravdou, ze postizeny na tom skutecne vydelal. Jednalo se o, do te doby malo uspesneho prilezitostneho herce Jacka Nicholsona, ktery nasledkem urazu pozdeji ziskal roli Jokera v hollywoodskem kasovnim trhaku Batman [viz foto]. Stejny vyvoj pripadu v Cechach nebo na Slovensku nepredpokladam, nebot :
- J.N. neni M.P.
- Klinovec neni Denver
- Barrandov neni Hollywood
- a z pldele ksicht neudelas [stara lidova moudrost]
Skol lyzarici
Martin430
17.02.2012 15:14:21 #28
Tož lidi se chovají jako prasata nejen na sjezdovce, a je tudíž třeba s tím počítat a snažit se maximálně eliminovat možnost chyby na své straně. Alkohol nevyjímaje. Co se týče alkoholu na sjezdovce, tak (ač budu asi kamenován) s tím absolutně nesouhlasím. Nevadí mi, že v baru uprostřed kopce se prodává chlast, ale ať pak dotyčný, který ho požije sedne na lanovku a nechá se svézt dolů. Výmluvy typu, že to zas takový problém není, skoro nikdy se nic nestane atd. atd. jsou absurdní. I kdyby to mělo zachránit jednu zlámanou páteř za 10 let, tak to za to stojí. Alkohol na lyže nepatří stejně jako za volant. Když jedu 90 v autě a připoutaný a obložený airbagy a deformačními zónami, tak pít nesmím a když jedu 90 na lyžích a v podstatě skoro nahý, tak jo? Co je to za blbost? Předesílám, že vážím přes metrák a pár piv na sobě většinou ani necítím. I tak si nedám na kopci ani bombardino, ani nic jinýho. Nikdy bych si nevzal na triko to riziko, že sestřelím nějaký dítě kvůli o zlomek sekundy pomalejší reakční době. Jestli vy do toho jdete, tak prosím, ale doufám, že vás na kopci nikdy nepotkám.
Naproti tomu jsem zásadně proti omezování rychlosti na sjezdovkách. Kromě toho, že to nejde rozumně měřit, tak takový limit, aby to bylo bezpečnější zkazí lyžování všem, co to trochu umí. Na druhou stranu bych se nebránil nějaké regulaci vstupu na sjezdovky těm, co to neumí. Konkrétně mluvím o dětech, které s děsem v očích a rukama na kolenou pluží napříč červenou, protože je tam debil rodič vzal bez ohledu na jejich (ne)schopnosti. Nelze to samozřejmě limitovat věkem, některé děti jezdí bezvadně, ale nebránil bych se přítomnosti nějaké autority, které takové dítě z neodpovídající sjezdovky vykáže – pošle ho na modrou nebo na nějakou dětskou loučku. Takové dítě ohrožuje nejen sebe, ale i kolem jedoucí lyžaře. Jenže podle čeho rozhodovat? To fakt nevím.
17.02.2012 16:42:55 #29
>> #24, kokoska.rokoska, 17. 02. 2012 08:09:23
Dobře děláš a pravdu díš.
>> #25, Martin430, 17. 02. 2012 11:39:53
To co píšeš je stejné jako pes na vodítku a cyklista. Když jedeš, hlídáš si majitele i jeho psa, vodítko uhlídá snad jen nadčlověk, nebo musíš mít kliku jako já a včas se vyhnout, aniž bys věděl jak
>> #28, johny_r, 17. 02. 2012 15:14:21
Musíš si vybrat – jezdit sportovně nebo pít. Já mám sportovní pocit z jízdy už při třicítce, tak raději piji až doma
Plužící děti mi nevadí ani na červené. Objíždím je co největším obloukem. Horší jsou již neplužící děti, pohybující se náhle nečekaným směrem, oprotože ty jejich malé lyže točí bez varování ostatních. Jediná šance je objíždět je ještě větším obloukem než ty plužící. A to nemluvím o tom, že pro velké procento lyžařů jsou největším nebezpečím jejich vlastní lyže
17.02.2012 16:55:04 #30
Setkavam se s tim v praxi denne. A snazim se proti „lyzarskym bezmozkum“ bojovat. Kdo jinej nez instruktor je na svahu „profik“. Oficialne na to nemame pravomoc, ale svedomi nam to neda a uniforma casto funguje. Vlekari nejsou v akci a horska a ski-patrol zase neni u vseho. Takze pokud tito spolu spolupracuji, tak tato „ritici se hovada“ kteri nevi jak zatocit ani jak zastavit lze potirat i bez „lyzarske policie“. Jsou to denne desitky takovychto zazitku za stran vsech instruktoru na kopci a nekdy se tomu nechce ani verit, co za lidi sedla lyze. Ale jak rikam, uniforma na ne plati a oni casto nevi, ze nemame pravo je karat nebo dokonce vykazat. Presto tak ale cinime na vlastni zodpovednost. Neni mi to vubec prijemne, ale moje nejlepsi svedomi mi tomu neda jen tak prihlizet…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.