Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost Chování na sjezdovce

Chování na sjezdovce (strana: 2)

17.02.2012 21:26:40 #31 

HonzA_ muž

>> #30, Wartus, 17. 02. 2012 16:55:04

Doufám že nejezdíš ve Val di Fieme v Itálii. Tam jsem měl výstup s jedním instruktorem, který mi rozjel celou grupu začátečníků ze strany sjezdovky přímo do dráhy…

Když jsem mu vysvětloval že to neudělal moc dobře, s úsměvem na xichtu mi sdělil že jsem jel hodně rychle a on věděl že to bude v poho…

Prostě vzor jako kráva.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

17.02.2012 22:12:51 #32 

Wartus

>> #31, HonzA_, 17. 02. 2012 21:26:40

Ano, i nekteri instruktori neznaji desatero FIS – coz je trestuhodne!

17.02.2012 23:02:00 #33 

Navvy

>> #30, Wartus, 17. 02. 2012 16:55:04

Kárat, ba i něco víc můžeš, viz

§ 6 občanského zákoníku:

„Jestliže hrozí neoprávněný zásah do práva bezprostředně, může ten, kdo je takto ohrožen, přiměřeným způsobem zásah sám odvrátit.“ Hlavně mu při tom Wartusi ale nesmíš fyzicky ublížit :-) Jinak se uplatní rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR sp.zn. 1 Cz 7/81 :-)

17.02.2012 23:09:12 #34 

Wartus

>> #33, Navvy, 17. 02. 2012 23:02:00

Nekdy se s tou hulkou v ruce musim hodne krotit… :-) O slovniku nemluve…

17.02.2012 23:33:06 #35 

Navvy

>> #34, Wartus, 17. 02. 2012 23:09:12

Ona i obyčejná domluva často pomůže. A po ní může dojít k zablokování permice. Protože pokud má obsluha lanovky důvěryhodnou informaci o tom, že dotyčný ohrožuje ostatní, je povinna podle § 415 občankého zákoníku učinit přiměřená opatření, aby mu v tom zabránila. Nemůžeš samozřejmě vykázat neumětela z červené jen proto že ji křižuje jako plachetnice, ale magora, co si dělá s z ostatních slalomovou trať, můžeš po předchozí domluvě v pohodě odkázat na pěší výstupy. Pro ten účel si můžeš jeho řádění i nahrát třeba na mobil.

19.02.2012 10:50:07 #36 

Milka žena

>> #18, No13cz, 16. 02. 2012 18:02:49 No13cz, já nemyslím, že bychom se měli drtit desatero zpaměti a když nás někdo o půlnoci probudí, tak bychom ho měli odříkat. :) Akorát že si pamatuji, jak za mých dětských (totalitních) let visela velká zrezlá tabule s nějakými pravidly u vleku a v těch třičtvrtěhodinových frontách je člověk za den přečetl, ať chtěl, či nechtěl, mnohokrát. :) Rodiče toho mého nejmenovaného patnáctiletého vzorku jsou víceméně nelyžaři, přesto ho učili základy sami, a když pak šel do lyžařské školy nebo jezdil na nějaké kurzy, tak jim takovéhle věci (údajně) taky nikdo neříkal. Podotýkám, že kluk je inteligentní, žádný blb, ale přesto ho nenapadne, že by třeba někde neměl stát…

19.02.2012 10:55:17 #37 

Milka žena

>> #21, Navvy, 16. 02. 2012 22:26:43 „Chápu, že Tě moje stanovisko moc nepotěší“ Nepotěší? Každý má právo na názor a ten Tvůj mi přijde logický, třeba s tou regulací rychlosti by mě to vůbec nenapadlo… Že bych narazila do stojícího nebo ležícího lyžaře, to fakt ne… Ale do lyžaře, který se rozhodne vyrazit směrem dolů zrovna ve chvíli, kdy ho skoro míjím, protože se nepodíval nahoru, tomu už věřím, že by se mohlo stát – i když takových situací asi už každý z nás řešil mnoho a já zatím naštěstí vždy bez kolize. Ale třeba ten můj příběh ze šumavského Špičáku, kterým jsem diskuzi začínala… Kdyby ten „ďábel“ vystřelil z lesa o vteřinu dřív, tak mi nepřejel patky lyží, ale vletěl přímo přede mě a já ho zřejmě sestřelila…

19.02.2012 11:17:38 #38 

Tom_

>> #20, HonzA_, 16. 02. 2012 21:22:04

Tak Dámská by mě nenapadla. Popis Dámské coby „sjezdovky určené pro rodiče s dětmi“ z pera novináře bych si možná tak přebral, ale jestliže to měl říct náčelník HS, je to IMO na pováženou. Pokud se to opravdu stalo na Dámské.

It's only skiing

19.02.2012 20:08:21 #39 

Navvy

>> #37, Milka, 19. 02. 2012 10:55:17

Lyžař, který vyletí z lesa, jak jsi psala úplně na začátku, byl nejspíše skutečně nějaký blázen. Ovšem drtivá většina nebezpečných situací na sjezdovkách podle mě vyplývá z toho, že se potkají dva, kteří to moc neumí a jeden jede jako blázen (v porovnání se svými schopnostmi) a myslí si, že i den druhý to umí, zatímco ten druhý jede sice pomalu, ale má toho plné brýle, takže nečekaně mění směr, nečekaně zrychluje a zpomaluje či zastavuje (aby si odpočinul, případně se vzpamatoval z předchozí krkolomé kličky), protože on to prostě lépe neumí, ale myslí si, že už to docela umí :-)

08.04.2012 16:14:45 #40 

08.04.2012 18:06:38 #41 

Navvy

>> #40, PetrAT, 08. 04. 2012 16:14:45

Vím o tom. Je možné, že se proti tomu ozvou provozovatelé lyžařských vleků, nebo jak se ten spolek jmenuje. U nás je už tak „přezákonováno“ a za chvíli budeme mít snad i zákon jak správně používat pisoár. Stejně to počet úrazů nesníží.

30.12.2012 21:16:54 #42 

Navvy

Tak se zabil další lyžař. Prý jezdil rychle a vyhýbal se někomu, kdo mu vjel do cesty… Trefil sloup a i když tam byla matrace, nepřežil. Tak začínají mnohé zákazy. Ale sám netuším co dělat s tím když na sjezdovce jezdí začátečníci od lesa k lesu (polovina z jedné strany a druhá polovina z opačné strany) a seshora se řítí rychlojezdci.

31.12.2012 00:00:13 #43 

ivan

„vážných nehod přibývá, zemřel další lyžař“

http://www.lidovky.cz/…y-domov.aspx?…

Uznejte, že když si to takhle přečtete shrnuté, v roli nezasvěcence byste hlasovali pro přísnou regulaci, příkazy a zákazy, jinak se ti šílenci na lyžích vyvraždí, no hrůza, paní, řekněte…

Všimli jste si, že zatím v tom masakru nějak nejedou pacholci snowboardisté? Přece je to ta mladá, zfetovaná a neukázněná pakáž a vůbec, tak jak to?

Som z toho voľaký zmätený.

31.12.2012 00:38:27 #44 

Tom007 muž

Tak nějak nevím…
Na jednu stranu se podivuji nad tím, že se neustále zvyšují přepravní kapacity lanovek a vleků. To, že na sjezdovce je pramálo k hnutí je věc druhá. Někde jsem sice četl ( možná to psal i Ivan, teď vážně nevím) že existuje maximální propustnost sjezdovek. Musí se to skutečně dodržovat? Další a opravdu vážný problém pořád vidím v tom, že když se bude na sjezdovce pohybovat pár skutečných začátečníků (ne, že bych k nim nepatřil) je pořád nebezpečí, že nikdy nevím kam a kdy vyrazí. To, že by se třeba podívali nad sebe, než se rozjedou je ani nenapadne. Pak tu máme kategorii umělců, kteří sice vidí, že sjezdovka je plná dětí ale přeci musí ukázat, že oni jsou nejlepší.
Nechová se většina lidí na sjezdovce stejně tak jako v autě, ve frontách, na uřadech..? Je to třeba jen o ohleduplnosti? Sám jezdím lyžovat se čtyřletou dcerou, často jí opakuji, že se má rozhlédnout, nejezdit do krajů sjezdovky, atd, ale znáte děti. Loni mne naprosto dostal instrutor lyžařské školy, který si žáčky vyrovnal na uzké cestě od lanovky, že byl problém kolem nich projet. Jen mi prostě přijde, že tolik lyžařů různých dovedností, vychování, věku a nátur na jednom kopci nikdy nemůže fungovat společně dohromady bez problémů. To, že to někdo odnese životem je strašně smutné. Jestli byl důvod vyhnutí komukoliv jinému, nebo nezvládnutí nástrah zledovatělé sjezdovky, je už asi jedno. Chápu, informační hodnota mého příspěvku je nulová, ale alespoň jsem se vykecal.Kdyžtak omluvte kvalitu článku, přeci jen je pokročilá hodina:-? Každopádně opět přeji Všem hodně sněhu, prázdné sjezdovky a mnoho stěstí v roce 2013

31.12.2012 01:42:39 #45 

Mirek muž

Myslím si, že problémem na sjezdovkách nejsou děti, ani začátečníci, ani snowboardisté, ani smýkači. Skutečným problémem, který snad vážně za jízdy uhlídat nelze, jsou carveři jezdící od lesa k lesu. Hlavně na širší sjezdovce, když to na jedné straně sjezdovky zalomí a vyrazí po vrstevnici rychlostí 50–60km/h k druhému kraji, přejede 100m širokou sjezdovku za 6sec. Pokud pojedu uprostřed sjezdovky a nevšimnu si ho při předchozím traverzu, mám na reakci 3sec, což je hodně málo. Naštěstí, těchto carverů není zas tak mnoho, ale když se na sjezdovce vyskytne, je životu nebezpečnej.

31.12.2012 10:20:59 #46 

Krabice žena

>> #44, Tom007, 31. 12. 2012 00:38:27

Myslím, že jsi to vystihl úplně přesně i přes pokročilou hodinu.

Včera jsme byli letos poprvé na TJ Klínovec, chvála bohu, za jejich dvě pomy. Cestou vlekem nahoru vždy pozoruji sousední sjezdovku (Přemostěná). Dřív tam byla kotva, a i tak se to v zatáčce pěchovalo. Teď tam postavili další čtyřsedačku a množství lidí na sjezdovce už je zcela neúnosné.

Většina z nás se snaží učit děti, aby se na sjezdovce chovaly slušně a ukázněně. Ale co pak s tatínky, kteří své chlapečky osobně berou do lesa mezi vleky, nebo pod sloupy lanovky? Počet lidí, kteří jezdili místo po Přemostěné pod novou sedačkou, byl dost velký. Včetně naprostých začátečníku – lyže v pluhu, v očích smrt, ale jsem borec, dal jsem to. Loni jsme pod sedačkou na Neklidu viděli machra na snowboardu, o čtyři sloupy dál se zabil ......

Prostě slušní lidé se chovají slušně i s lyžemi na nohou. Nafoukanec, egoista či hulvát se nezmění jen proto, že si nasadil na nohy prkénka.

31.12.2012 10:21:19 #47 

TNS muž

>> #45, Mirek, 31. 12. 2012 01:42:39

Ak sa Ti zdá reakčný čas 3s ako „hodně málo“,bál by som sa o Teba aj na ľudoprázdnej zjazdovke:)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

31.12.2012 10:31:26 #48 

˘Ö˘Krab muž

>> #46, Mirek, 31. 12. 2012 01:42:39; *<<Krabice, 31. 12. 2012 10:20:59

… myslím, že největším problémem na sjezdovkách jsou lidi! Ty potvory vám vlezou všude. Víte, jak by tam bez nich bylo krásně?

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

31.12.2012 10:40:10 #49 

goldone

>> #47, TNS, 31. 12. 2012 10:21:19

Musim zcela souhlasit s TNS.Prumerny ridic ma reakcni dobu 0,8–1 vterinu.M.Schu­macher vykazoval v dobe sve nejvetsi slavy na nejakem trenazeru reakcni dobu udajne 0,1 vteriny.Jestli nekdo jezdi na lyzich z kopce,tak by mel byt alespon v tom prumeru.A jestli si nekdo hraje na zavodnika,tak by mel byt urcite lepsi nez prumer.Jestli jedu z kopce 60–70km/h(kdyz kouknu na ski-tracker napr. v Naudersu,tak vcera melo prvnich asi 15 lyzaru maximalku pres 100 a minimalne dalsich 20 pres 90)a budu mit reakcni dobu 3 vteriny,tak to muzu jezdit rovnou s paskou pres oci.3 vteriny je na sjezdovce takova dalka,ze se "prekazce"vyhnu i kdyby dostala zaplaceno za to,ze mne sestreli.

31.12.2012 12:46:10 #50 

HonzA_ muž

>> #49, goldone, 31. 12. 2012 10:40:10

„(kdyz kouknu na ski-tracker napr. v Naudersu,tak vcera melo prvnich asi 15 lyzaru maximalku pres 100 a minimalne dalsich 20 pres 90“

Ahoj,

co je to ten Ski-Tracker v Nauders? Shromážděná data od lidí, kteří mají při jízdě zapnutou v telefonu aplikaci a posílají zpátky GPS data? Nevěř tomu, co se tam píše. Mnohokrát vyzkoušeno. 100 na lyžích jsou pěkný kule, a měření přes GPS v telefonu někde v kapse hodně nepřesné.

31.12.2012 13:45:54 #51 

Navvy

>> #44, Tom007, 31. 12. 2012 00:38:27

Myslím také, žes to vystihl. Já to prostě beru tak, že každý umí jezdit na nějaké úrovni a někdo to prostě umí hůř. Když se potkají dva, kteří to umí hůř, tak mají problém. Letos v lednu jsem slyšel nějakého instruktora, který vysvětloval nějakým dospělým – a nebyli to zjevně začátečníci: „První ze všeho musíte mít svoji jízdu pod kontrolou. Teprve pak se starejte o to jak jedete. Pokud pojedete sice stylově, a nebudete mít jízdu pod kontrolou, dříve nebo později rozmlátíte sebe nebo někoho jiného.“ Něco na tom asi bude.

31.12.2012 15:31:27 #52 

goldone

>> #50, HonzA_, 31. 12. 2012 12:46:10

Dohadovat se o rychlosti je asi v tuto chvili podruzne.Mne se 100km/h zda na verejne sjezdovce a na komercnich lyzich taky dost.Podstata meho prispevku je v tom,ze kdo nedokaze behem vteriny reagovat na deni kolem sebe je na sjezdovce nebezpecny svemu okoli.A plati to jak pro ty,kterym to „nemysli“ a je jim vsechno sumak tak pro ty,kteri ovladaji(nebo spis neovladaji)svoje lyze zpusobem,ze behem vteriny nedokazi zmenit smer nebo zacit brzdit.

31.12.2012 16:06:19 #53 

ivan

Za minutu 12. Už jsem myslel, že doběhne rok bez toho, aby se probírala rychlost. Když už jsme hanebně pominuli sklony svahu, stupně a procenta, aspoň toto.

Nechci se v teď v tomto nějak angažovat, a tak jen upozorním, že mezi reakcí v mozku na situaci, fyzickým pohybem částí těla a skutečnou akcí lyží může uplynout relativně dost času. Když je lyže zaříznutá a někam směřuje, neudělá s ní přece kolikrát nic ani borec WC a lehne. O to víc problémů může mít „obyčejný“ netrénovaný lyžař.

31.12.2012 17:21:59 #54 

Navvy

Tak já přidám s těmi reakcemi jeden na Silvestra vhodný zážitek. Předloni mi kamarád poslal takový žertovný odkaz na Internetu, kde se měřila rychlost reakce. Postupně vybíhalo 5 oveček a bylo třeba kliknout co nejdříve po vyběhnutí. Přišlo mi to v 10 večer, měl jsem za sebou den lyžování a půl litru vína po večeři. Moje reakce se pohybovaly od 0,34 s do 0,57 s a nikdy jsem neklikl dřív než vyběhla ovečka (za to bylo vždy 5 s navíc). Průměr jsem měl také velice pěkný, ale už si nepamatuji kolik. Říkal jsem si „Ráno, za střízliva, to budou časy!“ Ráno jsem se nedostal pod 0,37 s, průměry jsem měl horší než večer a dvakrát jsem klikl dříve než ovečka vyběhla. Aneb jak řekl jeden automobilový závodník: „Jet nasraný, unavený, přežraný nebo rozespalý, to je většinou horší než toho rakouského půl promile.“

01.01.2013 14:39:19 #55 

Mirek muž

Tři vteřiny, je to moc, nebo málo? Na sešlápnutí brzdy v autě jistě dost, ale na zastavení už zase málo. Na sjezdovce nejde o to začít reagovat, ale SPRÁVNĚ reagovat a hlavně mít čas provést korekci své dráhy a to už může být problém. Fyzika je svině, platí vždy a všude a je jí jedno, jestli o ní něco lyžař ví, nebo ne.

Když zahlédnu koutkem oka z boku přijíždějícího lyžaře, co musím udělat?

1. Musím začít reagovat, Navvy-mu to trvá 0,35s, když upřeně hledí do jednoho rohu obrazovky a neřeší nic jiného. Co kdyby se u toho postavil na gumový míč, držel rovnováhu a signál nepřišel několikrát za minutu, ale třeba po 15-ti minutách? Reakční doba by se prodloužila na těch obligátních 0,8–1sec.
  2. Potom se musím na přijíždějícího lyžaře podívat, vyhodnotit rychlost jeho jízdy a trajektorii jeho budoucího pohybu.
  3. Porovnat jeho trajektorii s mou a zjistit, zda v místě křížení našich trajektorií budeme ve stejnou dobu a hrozí skutečně srážka. Mozek musí vyhodnotit, zda mám začít brzdit, nebo naopak pokračovat v jízdě, aby se nestalo, že začnu brzdit a na střet s lyžařem si počkám.
  4. Pokud se rozhodnu k vyhýbacímu manévru, musím zase zkontrolovat, zda je tím směrem ještě volno.
  5. Jak dlouho mozku trvá, než vyhodnotí situaci v bodech 2–4? 0,5sec nebo snad 1sec? Nevím, ale pokud musím zapojit vyšší nervovou soustavu, chvíli to trvá.
  6. Teď už přijde signál k akci. Jak dlouho trvá, než vystoupím z dobře zařízlého oblouku? Podle situace, 0,2–0,5sec?
  7. Vlastní změna rychlosti nebo směru jízdy. Při brždění vzpříčením lyží je náklon lyžaře necelých 45°. Pro naklonění 40°, odpovídá zpomalení 8m/s2. Na běžné červené sjezdovce, se zpomalení sníží přibližně na 6m/s2. Co nám to číslo řekne? Třeba, že rychlost lyžaře se při brždění sníží o 22km/h za 1sec. Znamená to, že pokud pojede lyžař 70km/h, bude jeho rychlost po vteřině brždění stále 48km/h. Nebo také, že místo střetu se posune o 3m. Nebo také, že na místo střetu lyžař dojede o 0.23sec později, než kdyby nebrzdil. Je to moc, nebo málo?

Pořád vám připadá 3sec času tak komicky mnoho? Mozek, v případě nutnosti vynechá body 2–5, ale má to občas za následek, že lyžař se vyhne střetu s druhým lyžařem, ale místo toho třeba narazí do sloupu osvětlení sjezdovky, jak se stalo při poslední smrtelné nehodě.

Přeju vám, abyste v novém roce všechny krizové situace, nejen na sjezdovce, vyřešili k plné spokojenosti vaší, i všech okolo. Mnoho hezkých lyžařských zážitků, krásného sněhu a málo zalidněné sjezdovky.

Mirek

01.01.2013 15:53:53 #56 

goldone

Tak v prve rade vsem popreji vse nej do noveho roku a predevsim at nikdo nemusime resit tuto situaci nekde na sjezdovce! to ivan:tebe tady povazuju za nejakou autoritu a doufam,ze se schodneme na tom,ze je lepsi lehnout jakz takz kontrolovanym padem v oblouku nez sestrelit neopatrne detsko na snowboardu,ktere mi tam fakt „neresitelne“ vjelo. to Mirek:citace:„Nebo také, že místo střetu se posune o 3m. Nebo také, že na místo střetu lyžař dojede o 0.23sec později, než kdyby nebrzdil. Je to moc, nebo málo?“–nevim jestli je to moc nebo malo,ale kazdopadne to muze byt rozdil mezi usmevnou historkou u hrnku grogu po lyzovacce a titulkem v cerne kronice!

01.01.2013 20:10:09 #57 

HonzA_ muž

>> #52, goldone, 31. 12. 2012 15:31:27

„Podstata meho prispevku je v tom,ze kdo nedokaze behem vteriny reagovat na deni kolem sebe je na sjezdovce nebezpecny svemu okoli.“

A jak definuješ to „reagovat“? Co všechno tedy musím za tu 1 sec stihnout? Viz Mirkův post…

A mimochodem – podstata mého příspěvku byla zase v tom, že hromadné machrování nesmyslnými hodnotami dosažené rychlosti, bůhví jak a bůhví z čeho získanými, povede k tvrdé regulaci a všichni budeme nakonec jen plakat. Možná to vidím černě, ale co by např. Viviane Reding neudělala pro blaho sjednocené evropské populace.

01.01.2013 20:47:14 #58 

ivan

Myslím, že je dobře, když se v diskusi objasní a upřesní stanoviska: co kdo vlastně myslí „reakcí“, jaký je rozdíl mezi dobou zachycení a vyhodnocení podnětu CNS, vysláním „pokynu“, akcí těla a akcí materiálu.

A myslím si, že lyžaři se zkušenostmi a na úrovni těch, kdo se v této debatě zapojují, si to pojmově vyjasní a nakonec se plusminus shodnou. Jako vždycky v těchto verbálních výměnách obrovsky záleží na formulacích a jejich vyložení/pochopení. Kdežto „skutková podstata“ bývá pro většinu srovnatelných diskutérů zřejmá.

01.01.2013 21:51:22 #59 

goldone

>> #57, HonzA_, 01. 01. 2013 20:10:09

Ski-tracker z pohledu zaznamu rychlosti jsem uvedl jen prikladem.Tuto aplikaci v mobilu nemam neb mi prijde k nicemu.Osobne se zajimam ciste statisticky jen o to kolik jsem toho za den ujel a ve stredisku,kde se prochazi kazdou jizdu turniketem mi to odpoledne obsluha na pozadani vytiskne z permice.

02.01.2013 00:35:29 #60 

Navvy

>> #55, Mirek, 01. 01. 2013 14:39:19

Líbí se mi jak jsi to rozepsal. Máš podle mě pravdu. Soudní znalci počítají reakční dobu při brzdění v autě podobně. Je tam reakční doba řidiče, prodlení brzd a pak zpomalení počítané podle matematického vzorce. Na svahu je to o to složitější, že obvykle je tam lyžařů víc a musí se toho tedy vyhodnotit víc než při brzdění v autě. Přesto si myslím, že ta reakce, včetně změny směru nebo zastavení, bude rychlejší než ty 3 sekundy, ale zároveň mohou být 3 s málo, pokud bude situace složitější.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy