Proč nechtějí točit? (strana: 2)

17.02.2012 12:57:05 #31 

Wartus

>> #29, Harry, 17. 02. 2012 12:35:55

>> #30, Martin430, 17. 02. 2012 12:45:40

To ze to je mozna lyze nevhodna jeste neznamena, ze by se na ni mel trapit. „Neochota fungovat“ je zpusobena spatnou technikou. Lyze na tom ma na teto urovni lyzovani minimalni podil. Muzu prece jet carving na jakekoliv lyzi s jakymikoliv telesnymi parametry a to same plati naopak o smykani…

17.02.2012 13:09:54 #32 

Martin430

>> #31, Wartus, 17. 02. 2012 12:57:05

Cau,

to sice jo, ale jde to hodne blbe na nejnizsim modelu sportovni rady, zvlast, pokud je to [mozna] pro tento ucel blbe naformatovane nebo nabrousene.

Nemuzes uplne porovnat svuj pocit, protoze ses s temito lyzemi ve styku uz radku let. On – alespon ja to tak chapu – jezdil to „svoje“ a hodla tak jezdit dal, ale presel aktualne z lyzi rovnych, patrne nebrousenych, na novy material. A jeho pocity jsou tudiz jine.

Ja se tu snazim napsat, ze najde velmi slusnou „odladenou“ sendvicovku, ktera mu umozni lyzovani, jake on chce, bez negativnich pocitu, ktere bezesporu ma [trapim se].

Napriklad Volant Platinum Genesis v delce 175 cm, Snowrider All-Native 170 cm a dlouha rada dalsich.

Jinak samozrejme souhlasim s tim, ze karving se da jet na cemkoli a smyk taky. S vyjimkami, jako jsou Raxski a Zirafa. Ale v podstate i na tom, asi …

17.02.2012 13:28:01 #33 

Wartus

>> #32, Martin430, 17. 02. 2012 13:09:54

Ano, i ja souhlasim s tebou. Ale presto by se „to jeho lyzovani“ mohlo vylepsit a nekam posunout a pak by se mu na „vhodne“ lyzi jezdilo mnohem snaze, lepe, zabavneji a bezpecneji… Aby si tady pak nekdo nemyslel, ze dobre lyze z neho udelji dobreho lyzare…

17.02.2012 21:11:29 #34 

bonup muž

Dík všem co raděj nebo komentujou problém trouby co si koupil evidetně nevhodné lyže. To Martin430 na Klinovec tento týden nejedu vracíme se z dovolené. Příští týden tam sice v sobotu budu, ale s dětma (2×8let a 1×10let) a s nima nezládnu nic jiného než je hlídat u nás. Dík za nabídku. Dnes na rozbředlém sněhu, dešti a skoro +5st zmizela neochota točit a smýkat. Dost mě to překvapilo ačkoli vždz se mi jezdilo lépe na měkém. Jinak servis byl jen home made (počateční ošetření skluznice a ztupení pár cm hran na neunkčních částech špička a pata) takže žádné broušení skluznice a hran. Také jsem si říkal, že přebroušení bude poslední možný pokus. Dnes zkoušel trochu změnit styl ačkoli to moc nešlo zvyk je zvyk. Pokud jste ještě ochotni prosím je to změna správným směrem nebo je to úplně blbě? Dík. http://www.youtube.com/watch?…

17.02.2012 21:50:10 #35 

HonzA_ muž

>> #34, bonup, 17. 02. 2012 21:11:29

Zkusils zdůraznit vertikální pohyb v zahájení oblouku (odkazuji se na to minulé video). Pomohlo to?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

17.02.2012 22:16:52 #36 

Wartus

Na predeslem videu si to jel lip. Ted tam vysivas rukama a prace nohou nic. Moc to resis. Vem si delsi, tvrdsi a rovnejsi lyzi a nech si od nekoho na kopci poradit. Bude to brnkacka, uvidis…

17.02.2012 23:17:40 #37 

Harry žena

Bonupe,ak su to znova tie Sporteny,tak je to lepsie.V tejto jazde nemas az taky velky podiel smyku v obluku,viac sa snazis ist cez hranu.

Ja si myslim,ze pri dobrom vedeni by sa z Teba dalo nieco vydolovat aj na tychto sportenoch,ovsem pri tychto lyziach budes mat so smykanym oblukom stale problem.

Myslim ,ze si nakrocil spravnym smerom,ale caka ta dllllhaaa cesta bez cudzej pomoci.Budes musiet vela veci zmenit,ak budes chcet tu Sportenku vyuzit na to,na co je stavana.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

18.02.2012 00:01:42 #38 

bonup muž

>> #37, Harry, 17. 02. 2012 23:17:40 Jine lyze na dovolene nemam. Kdyz uz Sporteny mam tak mi nic jineho nezbyva nez se jim zkusit prizpusobit. Snazil jsem se pri teto jizde. Manzelka ani netocila me, ale jedno z nasich trech deti a ja se tam vmacknul. Tady jsem si rukama pomahal abych trupem sel do zatacky jen to provedeni dost kulha. Normalne totiz pichnutim hulky ke spicce rotuji trup opacne a ty mrchy pak do zatacky bez smyku nejdou, alespon si myslim ze je to proto.

18.02.2012 09:06:40 #39 

Navvy

>> #38, bonup, 18. 02. 2012 00:01:42

Myslím, že si na ty lyže potřebuješ hlavně zvyknout. Jako na všechno nové. Urychlit Ti to může nějaký solidní instruktor nebo aspoň zkušený kamarád.

18.02.2012 09:28:34 #40 

Wartus

>> #37, Harry, 17. 02. 2012 23:17:40

A co on si z toho ted vezme? Ty rikas ze je to lepsi, ja rikam ze je to horsi. A tak je to porad tady na tom foru. Jsou tady urciti lidi co potrebuji poradit a moc tomu nerozumi a pak jsou tady lidi co umi poradit a neco o tom vi. No a pak jsou tady lidi, kteri uz o tom neco vi, ale jeste ne natolik aby mohli radit jinym. Nechci ted vubec resit kdo patri kam, ale pokud tomu nerozumim, tak prece nemuzu radit, jenom proto ze si to myslim. Jako ze cilem je jezdit carving? A to urcil kdo? Souhlasim s Navvy, ze na lyze se musi zvyknout, ale urcite se jim nebudu prispusobovat. >> #38, bonup, 18. 02. 2012 00:01:42 Prispusobit??? Ses ridic nebo pasazer? Pichani hole by tam melo byt, aspon by ses trochu vertikalne hejbal. Naopak tva prace rukou je zbytecna a kontraproduktivni. Pokud to pojedes jak na prvnim videu a nebudes tolik zvedat vnitrni lyzi nad snih a zacnes se vic hejbat nahoru a dolu(kotniky, kolena) tak to bude v pohode.

18.02.2012 09:47:36 #41 

Pavlos muž

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

18.02.2012 10:14:48 #42 

jurav muž

>> #38, bonup, 18. 02. 2012 00:01:42 Souhlasím s Wartusem v postu 35.Zkus určitě delší a tvrdší lyže.Já jsem jednou nafasoval v HS sjezdovky podobných parametrů a když jsem je zkoušel,nebyl jsem schopen se po sjezdovce dostat z kopce dolů.Naštěstí jsem si je bral jen jako 2-hé lyže na zkoušku,takže ta první jízda byla zároveň i poslední.Podle mně se zbytečně trápíš.

18.02.2012 10:45:20 #43 

Navvy

>> #40, Wartus, 18. 02. 2012 09:28:34

Máš pravdu, ale v diskusi tomu štěpení názorů a rad nezabráníš. V zásadě se tady ty rady pro Bonupa dělí na dva proudy – a) naučit se s těmi novými lyžemi žít, b) nové lyže vyměnit za jiné. Myslím, že když se Bonup ježděním na lyžích neživí, bude lepší varianta a). Varianta b) je nejspíše snadnější, protože pokud si Bonup vyzkouší několik párů jiných lyží a najde „ty svoje“, má vystaráno. Varianta a) mu dá víc práce, ale myslím, že s pomocí zkušeného rádce ty lyže nakonec dobře zvládne, tak jako my všichni jsme zvládli v minulosti většinu svého nového sportovního náčiní – nejenom lyží. A určitě mi dáš za pravdu, že třeba příliš tvrdé běžky jsou mnohem větší problém než příliš tvrdé lyže na sjezdovku.

18.02.2012 11:18:47 #44 

Harry žena

>> #40, Wartus, 18. 02. 2012 09:28:34

Jako ze cilem je jezdit carving? A to urcil kdo?

Bonup.

Teď už jsou vetší tak můžu zase lyžovat, proto jsem se rozhodl koupit si nové lyže a začít dělat ten carving.

No hrůza občas se sice zařízla, ale pak ji dostat z oblouku stálo hodně námahy, každá navíc chtěla občas jet jinam. Přezul jsem zpět na Heady a zkusil carving na nich a tam to šlo OK. Sice jsem si občas mezi carvovými oblouky střihnul pro zpolamlení kristiánku, ale jinak to šlo a má to i něco do sebe – vezmu carving na milost.

caute Harry.

PS.V pripade ze som nieco zle pochopil,tak sa omluvam.Rada chalanov o dlhsich a tvrdsich lyziach pre smykany obluk je dobrou radou.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

18.02.2012 16:48:20 #45 

bonup muž

>> #44, Harry, 18. 02. 2012 11:18:47 Správně pochopeno. Lyže jsem si koupil, abych se začal učit carving. Na smýkání mám dost starých. Jenže když nechtěly točit smykem, neměl jsem ani odvahu snažit se o carving. Dle chovaní na mokrem sněhu lyžím servis možná pomůže. První video bylo dáno protože někteří mysleli, že opravdu vůbec nezatáčej, alespoň mi to tak přišlo. Jim se prostě jen nechce. Druhé video bylo dáno proto, že na tom mokrém sněhu a placaté sjezdovce smýkaly docela zlehka. Tak jsem zkusil něco jiného. Překvapilo mě, že mám i dále píchat hůlkou ke špičce pro začátek oblouku. Odporuje to cvičením jako: točení volantem, ruce na koleno kam chci zatočit atd. Samozřejmě dynamiku to přidá, ale trup se točí na druhou stranu. Nesedí to ani k videím co jsou na webu carving 1 až 10. Tohle však už k původnímu dotazu nepatří, ale správná odpověď mě zajímá. Carving určitě zvládnu buď dříve, nebo později, ale to proč netočej ty lyže mi do teď moc na rozum nejde. Přesto díky všem za odpovědi.

18.02.2012 17:55:42 #46 

kutill

>> #45, bonup, 18. 02. 2012 16:48:20 Ahoj. Jak už zaznělo, nech je nabrousit 88/1, tím bych začal. Pak se mrkni na DVD Sofa Ski School a tam se dozvíš vše podstatné a srozumitelnou formou podané. Myslím, že by Ti to mohlo pomoct utřídit chaos, který v tom nejspíš máš. Osobně si myslím, že je lepší jednou vidět, než desetkrát přečíst.

18.02.2012 18:47:16 #48 

Aldátor muž

…já měl ty Atomic GS půjčený právě dnes,na svejch salomonech 3V smýkám a občas střihnu i oblouk ale tady ty tvrdý mrchy jsem ne a ne ušlápnout,až jsem našel placku kopec kde to extra neletělo a mohl jsem se soustředit na to co dělám a najednou oblouk jenže voni točej až moc,ten rádis je hodně krátkej a tady ty lyže trestaj okamžitě.Carving je fakt jiná liga,dá se naučit ale je to o trpělivosti a vo druhej vočích co ti řeknou kde je problé,jak začneš pilovat chyby a učit se blbosti jako já těžko se toho zbavíš.Já osobně vyzkouším nějakej mezistupěň,myslí že ze smýkání se hnát rovnou do kárvu a lítat po hranách je problém ještě navíc na takovejch raketách hlavně když je nám ke 40 a víc,tak to je,ale nehažme flintu do žita(sněhu)!!Je to jen můj názor,svahu zdar

...taky bych se povozil,ale jak na to?

18.02.2012 19:36:08 #49 

Wartus

>> #45, bonup, 18. 02. 2012 16:48:20

>> #48, Aldátor, 18. 02. 2012 18:47:16

Nechapete to! Neni „carving“ a jine lyzovani! Lyzarska technika je stejna jako na starych rovnych lyzich. Vaha na spodni, prenos teziste atd. Da se jezdit na rovnych carving(dneska se mi to darilo i na 225cm rovnejch DH) a da se smykat normalne na slalomce. Je to technika, jen ta ci ona lyze je na to rekneme vic vhodna a je to s ni snazsi… Technika „KOMERCNIHO“ rezaneho oblouku(cravinu) je uz 15 let stara a je jen dalsi z dovednosti lyzare. Je docela lehka se naucit na elementarni urovni a pro lyzare co lyzuje neni problem behem „dne“ rekneme. Zalezi na tom jaky je kdo kopyto nebo talent. Pichani hole je soucast lyzovani. Neni u pluhu a privratu, ale u zkaldniho paralelniho oblouku ano. A u kratkeho sportovniho oblouku byt musi. U Carvingu muze byt, nebo aspon naznaceni, dale u racecarvingu uz pouze naznaceni. Trup se netoci nikam a nicemu to nodporuje. Ano u nekterych cviceni se nepicha od toho je to cviceni. Naopak pak jsou cviceni na pichani… Pokud se chces naucit „carving“ tak potrebujes nekoho kdo te to nauci a lyze jsou druhoradne. Vsechny komercni lyze jsou vykrojene az az, takze naopak bych se vubec nehrnul do neceho kratkyho a v tvym pripade mekkeho. Proste „normalni“ lyze „normalne“ nabrousena a pak uz je to jen na tobe… a na tom kdo te to bude ucit. U zakladniho carvingoveho oblouku se tez smyka pro kontrolu rychlosti a smeru. Na modre se da jet carving i ciste, dobry lyzar umi i na cervene a profik i na cerne(par vyvolenych). Bez narustu rychlosti samozrejme, v ramci radiusu a pod kontrolou! Neni to ale cilem idealniho spravneho oblouku!

PS: Jak prosimte chapes cviceni volant? (btw. obe cviceni ktera si uvedl jsou hodne stara)

18.02.2012 19:48:55 #50 

Aldátor muž

…souhlasím že je to jen jiná dovednost ale když jezdíš a jsi rád že jezdíš i když to nevypadá nejvábněji a chceš prohnat pořádný prkna a vono ti to na nich najednou nejde tak máš pocit že se musíš naučit vše úplně znovu a jinak.Já se jen snažím zprostředkovat svoje pocity,neomlouván to že jsem jouda a kopyto,vesměs stebou souhlasí a děkuju za odezvu.Jo o volantu jsem nic nepsal.

18.02.2012 19:50:16 #51 

Gravedigger

obecne plati, ze nejhure smyka lyze, ktera je kratka a hodne krojena a navic jeste poctive vyrobena, takze je tuha v torzi. Neboli slalomka.

carving je mala podmnozina lyzovani. normalni oblouk je castecne smykany, castecne vyjety po hrane a castecne napivotovany. podminky na realne sjezdovce jsou casto pro ciste carvovani nepriznive (rozryty snih, muldy, prilis prudky svah…)

carving je, kdyz cesky lyzar jede na slalomkach s R12 bolouk o polomeru 20m, ale taky, kdyz Ted Ligety vyjede na lyzich s R28 oblouk o polomeru 18m s pretizenim 3g.

neblbnete si hlavu carvingem, lyzujte (s tim, ze lyzar umi vyjet oblouk ciste po hrane)

18.02.2012 19:55:37 #52 

Gravedigger

to bonup: pozor na zaklon, posun ramena trochu dopredu. jsi hodne nesymetricky. pri zataceni na jednu stranu (uz nevim kterou) vytlacujes boky, potazmo patky lyzi ven z oblouku, coz je nespravne, prestoze tak vetsina lyzujici verejnosti zataci. na druhou stranu je to lepsi, boky ti jsou trochu do oblouku, tim padem lyze na hranu a naopak tim, ze ramena tlacis ven, zatezujes lip vnejsi lyzi. zkus tu spatnou stranu dotahnout na uroven te lepsi. mozna to bude chtit trochu cviceni pred zrcadlem.

18.02.2012 20:25:29 #53 

Aldátor muž

…já neví jak se tomu všemu říká,ale moje ambice je taková že bych při jízdě chtěl mít lyže 100% pod kontrolou,aby dělali to co chci já nehledě na strmost svahu,nemluvím o černé tam se nikdy nepodívám na to se mám hodně rád,a né že se to rozjede a teď to vyřeš!!!..zvládnout tam dát hranu a bejt si přito jistej,toť vše.Smýkání je pro mě osobně pseudolyžování i když tak jezdím z 85%.Už vím že nezvládám tvrdou lyži s velkým krojení-čili krátkej oblouk.Budu pátrat dál,takovej systém pokus omyl.Je to o zdokonalování ježdění,ale to musíme na svah,každopádně díky moc za další info a pochopení :-)))

18.02.2012 20:34:06 #54 

Wartus

>> #53, Aldátor, 18. 02. 2012 20:25:29

Smykani neni pseudolyzovani, je to normalni lyzovani. Na kratkej oblouk je vhodna naopak lyze rovnejsi a klidne delsi a klidne tvrdsi. Kratky rezany oblouk umi opravdu malokdo – vetsinou jen zavodnik slalomar. Proto je slalomka nejvic nevhodna lyze na vse a neni mi jasne proc si ji nekdo vubec porizuje na komercni lyzovani. Oni ji vyrobci stejne vyrabeji jen proto, ze si ji prave porad nekdo kupuje. Ale co jsem se bavil s manazerem Blizzardu, tak on taky nechape, proc to ti lidi kupujou… Jen se smal a rikal: kupujou :-)

18.02.2012 20:36:26 #55 

Navvy

>> #49, Wartus, 18. 02. 2012 19:36:08

Nevím jak chápe „volant“ Bonup, ale když jsem začínal, tak mi nekdo říkal, že mám rukama držet virtuální volant, abych horní částí těla mířil rovně dolů s kopce. Po pravdě, nějak si neuvědomuji co dělám s rukama ted :-)))

18.02.2012 21:21:01 #56 

Aldátor muž

…tak to jsem netušil že smýkání je fakt jakože styl,tak to se omlouvám,a krátkej voblouk je fakt blbost!..nechápu proč nejsou všechny sjezdovky do oblouku s protisvahem,mohli jsem všeci jezdit šusem ne jedněch lyžích ,no ne???

18.02.2012 22:02:46 #57 

Mirek muž

>> #45, bonup, 18. 02. 2012 16:48:20

Ahoj, doporučil bych ti zkusit jednoduché cvičení a to carvingovou vlnovku. Bude tě to stát jen několik jízd na vleku, a pokud pochopíš, odstartuje tě to směrem k carvingu.

Najdi si hodně mírnou upravenou sjezdovku. Postav se do základního sjezdového postoje, s těžištěm trochu vpředu (holeně lehce tlačí do jazyku bot), s lyžemi od sebe cca na šířku ramen s váhou rovnoměrně rozloženou na obě nohy. Rozjeď se a při rychlosti 10–15km/h NEDĚLEJ NIC JINÉHO, NEŽ POSTAV LYŽE NA HRANY (cvičně si to můžeš zkusit třeba doma na koberci). Lyže začnou samy zatáčet. Potom je postav na druhé hrany, a tak dále. Jak se bude rychlost zvyšovat, přijde s tím i vklonění do oblouku. Po pár jízdách pochopíš princip carvingu a potom už je to na tobě, jak toho využiješ dál…

18.02.2012 22:04:00 #58 

bonup muž

>> #49, Wartus, 18. 02. 2012 19:36:08 Myslim virtualni volant nebo i skutečnej drženej v ruce a jako zatáčet. Cvičení jsou to asi stara, ale jiná jsem nenašel. Učit se jen díváním na sjezdovkách neni moc jednoduché. Možná v Alpách, ale u nás jsem toho tento tyden moc z lanovek nevidel spíš to lidi brousej ještě hůř než já samozrejmě ne všichni. Proto se mi videa zdají dobrá cesta. V Alpách jsem byl jen jednou v životě před 13 lety jeden den ve Flachau a to tam ještě taky moc lidi jinak než já nejezdilo „samozřejmě Herminátor byl o fous lepší a jezdil dobře jenže jsem ho nepotkal:)“. Měl jsem tehdy ještě ELAN RC SL 205cm r.v. 1986–7 Marker M40. Jezdil jsem na nich až do r. 2003. Pak už jsem SL nikdy neměl a byl také spokojenej. To je důvpd proč jsem chtěl slalomky, jenže jsme si neuvědomil, že lyýe jsou teď o dos jiné. Nekoupil jsem závodní lyže dokonce ani pravé slalomky veděl jsem že na ně nemám, nemám teď už ani na ty staré Elanky fyzičku, ale zatím nemám ani na tyhle. Dříve byly slalomky mnohem ovladatelnejsi než jiné lyže specielně na krátký oblouk. Jezdim jen u nas a poslední 2 roky o jarních prázdninách i jinde v ČR. Chtěl bych se proto učit dle těchto videí http://www.youtube.com/watch?… je jich tam několik, ale jestli existují lepší tak pohledám, ale jak to poznám když to neumím. Když už jsem se rozhodl vetšinou se nevzdám, ale podle nečeho se učit musím. Ještě donutit někoho aby mě natácel a pak to doma rozebrat to by mohlo jít. Výhoda je že mám k dispozici prázdnou sjezdovku o vhodném sklonu, nevýhoda je že většinou není zrovna upravená.

18.02.2012 23:06:36 #59 

Wartus

Takze pekne poporade: S tim volantem jsem se toho obaval, v lyzovani zadnej volant rukama neexistuje, je myslen nohama a i to uz je dost stare a ne uplne pravdive. Takze se tim nezatezuj. Ted k tem slalomkam. Drive jsem take mel 205 slalomky a 207 obracky. Jaky byl jiny rozdil? Slalomky byly trosku mekci :-) Ale to je jedno, porad se lyzuje stejne! Jen na vykrojenejsi lyzi ten oblouk muzes vice vykrojit. Nemel bys to tolik resit. Zlepsi si zakladni lyzarskou techniku a ono to prijde samo. Teda pokud se nebudes ridit tim „strasnym“ videem 100 let starym na primitivni urovni, kde te to navic uci spatne.. Dobre ze se ale nevzdavas jak pises, neres lyze a carving a piluj zakladni techniku a uvidis, ze se za chvilku budes vozit po hranach jak umela driv Sarka Zahrobska (to sem si rypnul :-)

19.02.2012 08:13:34 #60 

Harry žena

>> #58, bonup, 18. 02. 2012 22:04:00

Bonupe cau.Nedam Ti radu ,napisem len cisto moj sukromny nazor.

Smykany obluk ovladas na celkom slusnej urovni.

Kedze chces sa naucit aj obluk carvingovy/to jest obluk na hranach/,je celkom dobre cvicenie podla videa ktore si prelinkoval.V Tvo­jom pripade daj lyzi cas,tak ako na videu,a snaz sa ju drzat na hrane.Nikam sa v obluku neponahlaj,jazdi na modrych zjazdovkach ,a hlavne bud trpezlivy.

Dobre Ti poradil Mirek.

Tvojou vyhodou bude,ze mas vela odjazdene smykanym oblukom,takze cit pre lyze musis mat.

Som sam za seba zvedavy,ci po tom ako objavis karvingovy obluk,nezacnes vyhladavat ranny manchester.

Daj info.

caute Harry

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy