Nastavení vázání PRD-11 - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Servis lyží a snowboardů Nastavení vázání PRD-11

Nastavení vázání PRD-11

03.11.2015 15:06:02 #1 

Příspěvků: 40

Rostiro

Ahoj mám na vás takový dotaz. Pořídil jsem si nové lyže s vázáním Tyrolia PRD-11 (Sporten Warrior). Kde mi je v servisu seřídili na DIN 5 vpředu 5 vzadu. Trochu teď ale tápu, protože u lyží s Marker sMotion 11.0 (Volkl Code Red) mi servis nastavil Din 7/7. Otázka je jestli ta 5/5 není nějaký úlet.

Výška 173

Váha 79

Bota 294mm (Technica Diablo /Flex130)

Věk 31

Pokročily lyžař (sportovní ale ne expert)

Tak nějak podle tabulek mi vyšlo, že by to nastavení mělo bát kolem 6–6,5, nerad bych si na svahu pak rozbil držku kvůli vypnuté lyži, ale zase do nastavení nechci moc rýpat, aby nebrblala pojišťovna kdyby se náhodou něco stalo. Díky moc za rady

03.11.2015 15:33:50 #2 

Příspěvků: 1031

oblouk

>> #1, Rostiro, 03. 11. 2015 15:06:02

Jistě by stálo za to uveřejnit tady co to bylo za servis a požádat jeho provozovatele o vysvětlení. Jako úplně nejhruběí orientace slouží minimální pravidlo kolik vážím, tolik nastavím – což by pro tebe bylo 8/8. Pak se ještě bere v úvahu řada dalších informací – hodnoty nad tuto hranici se nastavují jezdíš-li dost rychle (nad 60km/h), čím delší máš lyže (u tebe cca nad 175cm), čím tvrdší povrch atd… Nastavení 5/5 je nesmysl.

Já například 175/75 mám na slalomkách 9–10, na obřačkách 11–12, na SG 12–14 …

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

03.11.2015 15:49:05 #3 

Příspěvků: 40

Rostiro

Ahoj díky, právě to mě zarazilo, čekal jsem kolem 7 a najednou 5. Jelikož to bylo v servisu u prodejce SKiMishak a nastavovali to ne podle mé boty, ale jen bodle informací co jsem jim řekl viz výše, tak jestli tam nedošlo k nějakému omylu. Teď je otázka jestli si to doma můžu přenastavit nebo to vzít do servisu ať mám potvrzení, kdyby došlo k nějakým komplikacím.

03.11.2015 16:02:11 #4 

Příspěvků: 6565

HonzA_ muž

>> #3, Rostiro, 03. 11. 2015 15:49:05

Rozhodně bych jim to vrátil k přenastavení.

Ale bylo by zajímavé kdybys sem dal ofocený doklad o nastavení – snad na všech jsou uvedené vstupní parametry (váha, bota, lyž. zdatnost, …) a z toho se dá poznat problém.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

03.11.2015 16:03:17 #5 

Příspěvků: 1031

oblouk

>> #3, Rostiro, 03. 11. 2015 15:49:05

Pokud máš dost času a chceš se „pobavit“, tak tam zajdi a ať sem napíšou svoje „zdůvodnění“, třeba – budou mít „reklamu zadarmo“ :-). Pokud chceš mít normálně nastaveno, dej sám 7–8 a je to. Neslyšel jsem, že by někdy nějakou pojišťovnu zajímaly hodnoty nastavení vázání a nebo, že by s tím byl nějaký problém – mimochodem, těžko se to kontroluje.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

03.11.2015 16:16:13 #6 

Příspěvků: 40

Rostiro

No protokol mám a nevidím tam problém. Sand se zobrazí, nevím asi se někdo blbě mrknul do tabulek jinak mě nic jiného nenapadá.

Fotky

03.11.2015 17:44:15 #7 

Příspěvků: 40

Rostiro

Je tak, teď se musím omluvit za dezinformaci. Lyže jsou ve skutečnosti nastaveny trochu jinak, než na papíře. V reálu je nastavení cca

První 5,2/6,5 (Vpředu/Vzadu)

Druhá 5,5/6,6

Já se mrknul na papír pak na první lyži dopředu a zbytek jsem nekontroloval, moje chyba. Pro jistotu jsem tam zavolal a vázání prý nastavují dle sil naměřených (na trhačce?). Spíš mě teď zajímá, jaký vliv na nastavení Din může mít předpětí. Díky

03.11.2015 19:18:14 #8 

Příspěvků: 6565

HonzA_ muž

>> #6, Rostiro, 03. 11. 2015 16:16:13

Podle všeho co vím a znám je určené DIN pro parametry na lístečku špatně. Měl bys tam mít alespoň 6,5. 5 je opravdu málo.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

03.11.2015 19:42:24 #9 

Příspěvků: 1031

oblouk

>> #7, Rostiro, 03. 11. 2015 17:44:15

Nastavení předpětí je jasně dané, takže vliv na vypínací sílu je zanedbatelný v porovnání s tím, že máš v každém případě základní nastavení podstatně menší než potřebuješ.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

03.11.2015 20:28:58 #10 

Příspěvků: 40

Rostiro

Dobře díky za rady, zkusím tam dat 7/7 a kdyby to zlobilo tak budu pomalu zvyšovat.

03.11.2015 21:01:53 #11 

Příspěvků: 1547

Mára Bednářů muž

Ahoj, rovnou si tam nastav DIN 7,5 – 8. Aspon ti to jen tak nevypne na zledovatele plotne :-)

03.11.2015 21:19:00 #12 

Příspěvků: 3640

m3 muž

>> #10, Rostiro, 03. 11. 2015 20:28:58

Skoro to vypadá,že někdo začal psát údaje do lístku a pak to dodělal někdo jiný.Není neobvyklé ,že hodnoty které vyjdou z trhačky bývají rozdílné oproti nastavení a různé na každé lyži. Otázka ale je,nakolik jsou výsledky z trhačky relevantní a jak je obsluha profesně na výši, když ti nastaví 5/5.Hodnotu 7/7 bych taky viděl pro začátek tak akorát.

03.11.2015 22:08:45 #13 

Příspěvků: 3896

PetrAT muž

Asi to bude nastavené 5/5
To že na jedné špičce to je třeba 4, na druhé7 a na patkách třeba 6 a 5 je vlastně jedno .
To je dané tím, že každá pružina má jinou charakteristiku (každá je vlastně „originál“)
.
Jen by mě zajímalo, jaká to je vlastně síla, na kterou se to nastavuje tou mašinou
Tzn. když nastavím hodnotu 5 , tak jaká síla na vyhození je potřeba
Navíc mi je jasné, že jinak to bude se silou statickou a jinak s dynamickou
.
V každém případě těch 5 mi pro 80kg chlapa přijde málo

04.11.2015 00:40:05 #14 

Příspěvků: 40

Rostiro

Ok díky, no to je právě trochu to co mě zaráží. Jsem myslel, že stupnice DIN se začala používat, aby v tom nebyl bordel, a když na stupnici nastavím třeba DIN 6, tak to bude znamenat přesně dané síly (dle normy/předpisu i s metodikou jak to měřit), a pružiny a ostatní prvky budou vybírány a používány, tak aby rozptyl vlastností byl co nejmenší (resp. jsou stanoveny nějaké tolerance). Takže bych chápal ještě vypočtených 5 (nastavených 5,2), ale pokud má být 5 a na stupnici to odpovídá 6,5, tak je něco špatně…

I když podle staré normy, ty rozptyly jsou dost velké.

04.11.2015 05:47:21 #15 

Příspěvků: 6565

HonzA_ muž

>> #14, Rostiro, 04. 11. 2015 00:40:05

Stupnice na většině vázání je jen orientační. A vázání také stárne a mění se tuhosti pružin. Proto se používají trhačky ke správnému nastavení vypínacích sil.

V tvém případě je ale problém už to, jaké hodnoty určili v servisu pro nastavování (5, 5). Ty jsou evidentně špatně.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

04.11.2015 13:28:54 #16 

Příspěvků: 9

Aspanu

Jen pro zajímavost.. Starší vlákna tady: http://snow.cz/…izeni-vazani a tady http://snow.cz/…tavei-vazani

kalkulačka DIN např. tady http://www.serizenivazani.funsite.cz

To, že na trhačce vyjdou hodnoty rozdílné je normální, u různých vázání – podle typu, kvality, značky, stáří, servisu…

V tvém případě nejspíš špatně koukli do tabulky jak už bylo napsáno hore. I tak ovšem nikdo v servisu neví, jak skutečně jezdíš, takže by si člověk měl sám přemýšlet, jak vázání nastavit.

Metoda „něco kolem Vaší váhy“ v podstatě rekreačně funguje, ovšem nepočítá s délkou nohy a tudíž s pákou – 100kilový lyžař s malinkou nohou nastavuje mnohem vyšší DIN než kdyby měl pořádný lodě.

Osobně si vázání do těžkého, hlubokého sněhu a na obřačkách do amaterských bran nebo když chci jezdit „kudlu“ sám dotahuju. Když blbnu někde v ČR na červený na žvejkačkách nebo někoho učím nebo naopak sebe učím nějakou novou legrácku, tak vázko povoluji a když mi vypne, tak mi to vůbec nevadí :D

A na konec: "Lidi nastavují vázání jen na dvě možnosti. Ti, kteří si v oblouku pomlátili celé tělo, když jim vyplo zničehonic vázání nastavují hodně. Ti s utrženejma vazama z pádů nastavují méně :D

04.11.2015 17:34:14 #17 

Příspěvků: 1031

oblouk

>> #16, Aspanu, 04. 11. 2015 13:28:54

Metoda „něco kolem Vaší váhy“ v podstatě rekreačně funguje, ovšem nepočítá s délkou nohy a tudíž s pákou – 100kilový lyžař s malinkou nohou nastavuje mnohem vyšší DIN než kdyby měl pořádný lodě.“ – když jsem psal o tomto orientačním doporučení, uvedl jsem případy kdy se nastavuje nad nebo pod tuto hodnotu. Podstatné je, že velikost boty má mnohem menší vliv než délka lyže nebo rychlost jízdy nebo tvrdý hrbolatý povrch – proto jsem to neuváděl. A mimochodem – ani závislost vypínací síly na velikosti boty není tak jak ty píšeš.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

05.11.2015 17:30:32 #18 

Příspěvků: 133

skijan muž

>> #1, Rostiro, 03. 11. 2015 15:06:02

Zdravím, když koukám na tvůj dotaz ke konkrétnímu seřízení lyží, tebou uváděné parametry, foto seřizovacího lístku a diskuzi okolo, měl bych z pohledu servisu tyto postřehy:

  1. původní dělení lyžařů na S/A/L se sice zdá relativně málo podrobné, ale v zásadě funguje. Je jen velmi náchylné na subjektivní hodnocení dovedností. Obecně používáme v servisu pro rozlišení zdatnosti jednoduché: „Všechno sjedu, ne všechno mě baví = A“. Vše pod tím L, nad tím S.
  2. podle bodu 1, vybraných lyží a tvých parametrů bych tě spíš zařadil do S – rázem by byly hodnoty ze seřizovačky o cca 0,5 – 1 DIN vyšší.
  3. vázání TYROLIA s diagonální patou PRD je velice přesné a precizně fungující, opakovaný rozptyl hodnot na seřizovačce, obzvláště na novém vázání, bude minimální. Stupnice u Tyrolie obvykle moc „nekecá“.
  4. skutečně obecně nějak platí, že čím menší podešev (tvých necelých 300 mm je k váze a výšce pod průměrem) tím větší bude při stejných ostatních parametrech výsledná vypínací síla, aby se zachoval správný kroutící moment potřebný k bezpečnému vypnutí vázání.
  5. správné nastavené předpětí má na korektní funkci vázání nezanedbatelný vliv!

Zpět k tvému nastavení: Podtrženo, sečteno – viděl bych to („servisně správně“) blízko 6,5 ale dál je to na Tobě :-)

No service ... no fun!

06.11.2015 13:48:38 #19 

Příspěvků: 40

Rostiro

Díky, přesně hodnoty někde kolem 6,5–7 jsem čekal taky. Každopádně všem děkuji, za rady, lyže jsem přenastavil (7/7) a jak bude sníh (snad bude a ne jak min rok), tak zajedu někde v okolí otestovat.

06.11.2015 22:34:19 #20 

Příspěvků: 1

SkiMishak

Dobrý večer,

dovolte abych se k tomu jménem firmy vyjádřil.

Lyže byly seřízeny na „trhačce“ s výše uvedenými parametry. Informace (konkrétně hodnota nastavení vázání) byly pravděpodobně špatně zapsány servisákem. Za toto nedorozumění se omlouváme. To že první a druhá část dokumentu jsou psány jiným člověkem je způsobeno tím, že informace o lyžaři (příjmení, věk, hmotnost atd) zjišťují holky u prodejního pultu, druhou část (velikost skeletu, typ lyží atd) už je práce servisáka.

Pokud si vázání „utáhnete“ na 7/7, je to na Vaše riziko.

Jestliže má autor vlákna ještě nějaké dotazy, ať se na nás obrátí. Rádi tuto situaci ochotně vyřešíme a objasníme ke spokojenosti zákazníka (nejlepší bude osobní návštěva). Vždy se snažíme vyjít našim zákazníkům vstříc.

Děkuji za pochopení a ještě jednou se na nedorozumění omlouvám.

Spoustu lyžařských kilometrů bez nehod přeje SkiMishak.

Prodej lyží, běžek a kol

07.11.2015 06:23:01 #21 

Příspěvků: 1312

orim muž

>> #20, SkiMishak, 06. 11. 2015 22:34:19

Je chválihodné, že ste ako servis reagovali na tomto vlákne , to kvitujem. Vaše vyjadrenie: Pokud si vázání „utáhnete“ na 7/7, je to na Vaše riziko. je však pekne alibistické! Zoberme situáciu, že Rostiro pôjde do iného servisu a tam mu silu vypínania nastavia na hodnoty 7/7 (čo nie je vôbec nereálne vzhľadom k jeho parametrom a nakoľko uvádza, že je pokročilý lyžiar). Prihliadnime aj na inú situáciu, že si viazanie nechá na Vami určených hodnotách a pri bežnom lyžovaní sa mu vypne a on sa zraní resp. zraní niekoho iného. Takže by som očakával Vaše vyjadrenie v zmysle: Prepáčte prosím, viazanie Vám opätovne skontrolujeme zadarmo a máte u nás nejaký bonus.

PS: Zrejme v ČR a SR je to tak.

07.11.2015 15:00:14 #22 

Příspěvků: 1031

oblouk

>> #20, SkiMishak, 06. 11. 2015 22:34:19

Je dobře, že reagujete, ale mnoho pozitivního na obsahu vašeho sdělení není, protože prokazujete totální netečnost a neprofesionalitu vaší obsluhy:

  • jako pouhé „nedorozumění“ :-) označujete zapsání jiných údajů do PROTOKOLU O SEŘÍZENÍ než hodnot skutečně nastavených
  • uvedení nesprávných ůdajů do protokolu je chybou, která se možná může nějak vymstít při nějakém vyšetřování, ale samo o sobě není nebezpečné
  • nebezpečné ale jsou hodnoty 5,2/6,5 + 5,5/6,6 nastavené pro osmdesátikilového sportovně (tedy i dost rychle) lyžujícího mladého muže na poměrně dlouhých lyžích s malou botou…

Jako mluvčího (vedoucího?) „odborného servisu“, který seřizuje vázání za peníze se vás tedy ptám:

  • k čemu PROTOKOL O SEŘÍZENÍ VÁZÁNÍ vlastně slouží?
  • opravdu vámi nastavené hodnoty odpovídají tomuto konkrétnímu lyžaři?
  • uveďte, prosím, proč byste tomuto lyžaři nenastavili hodnoty 7DIN (nekomentujte, prosím, desetinové nepřesnosti jednotlivých částí), které na rozdíl od vás možná většina zde diskutujících považuje za minimální
  • podle jakých tabulek nastavujete hodnoty?, můžete nám sem dát odkaz na zdroj?

Děkuji.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

08.11.2015 00:15:13 #23 

Příspěvků: 634

Boryš

>> #22, oblouk, 07. 11. 2015 15:00:14

By mě také celkem zajímalo, co by se dělo, kdyby se řešil ten protokol a skutečnost na vázání při úrazu. Tedy jestli se tohle někdy nějak řeší a jestli ty protokoly nejsou jen výmyslem servisů, aby jim tam někdo chodil (když plno servisů dělá nastavení stejně jako při amatérském nastavení – dle tabulek, bez měření sil). Je zkušenost, že pojišťovna při úraze na lyžích nic o nastavení vázání neřešila.

Poznámka: na lyžáku jim stačilo prohlášení, že je vázání seřízené, nebyl nutný protokol se štemplem. To k tomu, že servisy uvádějí, že vystavují protokol pro lyžařské kurzy. Jak je uvedeno výše, seřízení dle tabulek, bez kontroly vypínacích sil.

08.11.2015 16:33:42 #24 

Příspěvků: 36

dh

Mě spíše udivuje to ručně psané potvrzení o seřízení.Pokud někomu seřizuji vázání,tak zadávám všechny údaje přímo do seřizovačky a ta pak vyjede protokol,kde jsou konkrétní hodnoty.Pokud je nějaký problém,protokol nevyjede.Kopie se zakládá dva roky.Já jsem kupříkladu musel tento protokol dokládat při soudním řízení,kdy rodič žaloval lyžařskou školu,že si jeho dítě zlomilo při výuce nohu a škola to svedla na špatně nastavené vázání.Takže ano,protokol je třeba.

...kdo maže,ten jede...

08.11.2015 17:40:19 #25 

Příspěvků: 1312

orim muž

>> #24, dh, 08. 11. 2015 16:33:42

Som rád, že si na túto kauzu reagoval. Presne by to malo prebehnúť tak, ako si opísal. Takže zrejme nie je servis ako servis. No neviem, či páni v inkriminovanom servise si to vôbec uvedomujú.

08.11.2015 18:40:36 #26 

Příspěvků: 40

Rostiro

Díky, za rady i za vyjádření SkiMishak. Jak budu mít cestu kolem nevidím problém se stavit. Teď spíše technická otázka, jelikož pracuji v podstatě jako technik, jen v trochu jiném odvětví, tak bych rád věděl, jak se vlastně trhačka nastavuje tzn. je plně automatická ve smyslu, zadám do PC, který je propojený s trhačkou data lyžaře, ona si nastaví síly nebo technik musí dle tabulek najít hodnoty DIN (dejme tomu těch 6,5/6,5) dle DIN najít síly a ty si nastavit na trhačce? Počítám, že poté co je trhačka nastavena technik manuálně nastavuje vázání a zkouší dokud nesedí.

14.11.2015 12:30:19 #27 

Příspěvků: 40

Rostiro

Ahoj, Jelikož jsem konečně dovezl boty, tak jsem dnes ještě udělal jeden test. Skočil jsem v botách do starých lyží (7/7) a zkusil z nich „vypadnout“ (což se nakonec podařilo). Skočil jsem pak do Sportenů (které jsem již přenastavil na 7/7) a ejhle nějak jsem z nich „vypadnout“ nedokázal resp. bych to možná dokázal ale už jsem dost kroutil s kolenem a kotníkem. Takže jsem je přenastavil zpět na původní servisem nastavené hodnoty a opět z vázání po troše snahy vypadnul (pocitově jsem musel vyvodit malinko větší sílu než u starých lyží).

Takže mi z toho vychází, že je blbě protokol a lyže jsou asi OK. Jen teda musím zopakovat co jsem již říkal, je docela děsivé, že nové vázání má takový rozptyl vlastností (i s ohledem na to že informace jsou jen informační), protože myslím, že spousta lidí i prodejců nastavuje na „šroubovák“ dle tabulky.

14.11.2015 16:47:54 #28 

Příspěvků: 1845

fischerbl

>> #27, Rostiro, 14. 11. 2015 12:30:19

Rostiro, přečti si prosím znovu a tentokrát pozorně, co ti napsali ze servisu. Začínám mít dojem, že objevuješ Ameriku.

Jinej gang...

14.11.2015 18:14:29 #29 

Příspěvků: 40

Rostiro

Fischerbl vím co psali, ale pokud si přečteš celé vlákno a třeba reakce Oblouka, tak se řešilo i to zda je opravdu nastaveno vázání na mojí maličkost a nebo zda to vyšlo z trahačky na nastavení Din 5/5 (což by se klidně mohlo stát jen místo tužších špiček, aby byly měkčí patky).A dále jelikož nevím zda lze z trhačky vyvolat záznam, třeba pár dní starý, tak jsem to chtěl uvést na pravou míru a tím pádem to v klidu uzavřít s tím, že si do servisu dojdu pro opravený protokol. Ameriku asi ne, ale člověk pořád něco objevuje ikdyž to kolikrát již bylo objeveno 100× před tím.

14.11.2015 20:14:51 #30 

Příspěvků: 1031

oblouk

>> #29, Rostiro, 14. 11. 2015 18:14:29

To co mě opravdu už asi 40let zajímá je odpověď na otázky, které jsem servisu položil tady v diskusi a následně i e-mailem:

  • k čemu PROTOKOL O SEŘÍZENÍ VÁZÁNÍ vlastně slouží?
  • opravdu vámi nastavené hodnoty odpovídají tomuto konkrétnímu lyžaři?
  • uveďte, prosím, proč byste tomuto lyžaři nenastavili hodnoty 7DIN (nekomentujte, prosím, desetinové nepřesnosti jednotlivých částí), které na rozdíl od vás možná většina zde diskutujících považuje za minimální
  • podle jakých tabulek nastavujete hodnoty?, můžete nám sem dát odkaz na zdroj?

Servis na tyto otázky ani po urgencích neodpověděl. K těmto otázkám jsem přidal jsště info o hodnotách, které já nastavuju.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy