TomáS odhalení: konečně video (strana: 9) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Foto a video rozbory jízdy TomáS odhalení: konečně video

TomáS odhalení: konečně video (strana: 9)

09.07.2011 12:35:58 #241 

Martin47 muž

Ahoj všichni, posílám poslední příspěvek do téhle debaty, do které jsem se zapojil jen proto, že chápu názory Gravediggera a také proto, že mě zaujalo srovnání výkonnosti alpine a TM. Představa jezdce najíždějícího na TM například Hausbergkante, skáčícího a telemarkovým obloukem projíždějícím nájezd do traverzu hovoří za vše. Prostě telemark má limity, dáné právě nevýhodou/výhodou volné paty a ohebné boty. Pro mě osobně by mohl sloužit jen jako jedno ze zajímavých průpravných cvičení na alpine, nikdy ne jako plnohodnotná disciplína, které bych se chtěl věnovat. Je to ale jen a pouze můj názor, každý ať dělá to, v čem nachází radost. Něměl by to ale obhajovat hlava-nehlava i za cenu divných argumentů.

Jestli jde či nejde telemark jezdit na skialpech je celkem úplně jedno, jak jsem již psal, je zbytečné ho na skialpech používat a jak jsem psal již dříve, ani skialpy nepovažuji za lyžování a že mi přinášejí mnoho radosti.

10.07.2011 20:37:03 #242 

oblouk

Ahoj všem, jestli mně něco v pohybu na lyžích ještě opravdu chybí a láká, pak je to telemark! Jen k němu nemám dostatek odvahy – nevím, zvládnu-li ho fyzicky. Zdá se mi, že vyžaduje mnohem víc síly v nohách a daleko větší pohyblivost v kloubech než alpine. Rozhodně ale CHCI NA POČÁTKU NÁSLEDUJÍCÍ SEZÓNY (prosinec?) USPOŘÁDAT JEDNO VL-ko ZAMĚŘENÉ NA TELEMARK!!! Budu rád, když se mi tady ohlásí ti, kteří by měli o takový program zájem. Zajímá mě to především jako průprava pro alpine, což nezmanená, že pro jiné to nemůže být začátek nového nadšení :-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

11.07.2011 06:34:52 #243 

Thomas muž

letní pokec: HOnzo,tak to Ti moc fandím.Nenech se odradit,nelámej hůl, že to napoprvé a celou sezonu tak nepůjde, jak si člověk představoval.Je tam hodně kombinací faktorů mající vliv na úspěšné provedení techniky,člověk musí i hodně přemýšlet nad tím, co a jak dělá. Je to tak trochu Vysoká v lyžování. Člověk zjistí,že mu k radosti stačí krátká rozbitá česká sjezdovka.Běžně ježděných alpských tísíc metrů převýšení dá už hodně moc zabrat na stehenní svaly a druhý den seš vyřízenej,že seš rád že nasedneš do auta.:-D Úrazu kolene se neboj,dle odborných medicínských statistik na 100 lyžařů je na tom alpine o dobrou třetinu hůř. Jinak na výše uvedené příspěvky(Martin 47) v čem a o čem to je?? No dle mne o třetí chybějící dimenzi pohybu, která u alpin bude vždy chybět – nevím jak to nazvat snad „nadšení z katapultáže a přítlaku pružin, bez nich by TM nebyl TM“.A čím víc napadlého sněhu tím to jde lépe.:-D

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

11.07.2011 07:48:27 #244 

Jirka83 muž

Přiznám se, že moc nechápu to poměřování disciplín, takže se k tomu nevyjádřím, ale díval jsem se na nějaká videa a dovedu si představit, že telemark může být dobrá zábava, stejně jako lyžování.. Jako laikovi mě to přijde hodně obtížné. Jestli se někdy naučím lyžovat normálně, tak to třeba rád zkusím :)

189cm, ~110kg, Dynastar Course 67 178cm, Vacuum 130, začátečník

11.07.2011 13:21:28 #245 

DarkLord

>> #242, HOnza, 10. 07. 2011 20:37:03

Telemarkové VL je hodně dobrý nápad! Máš už nějakou představu o obsazení lektory?

A určitě by to chtělo zajistit i půjčení TM vercajku na místě, to bude totiž ten největší problém pro účastníky.

11.07.2011 15:47:57 #246 

Ondřej Novák - SNOW muž

Vybavení a v případě zájmu i lektory pro telemarkové VL rád zajistím a poskytnu. Momentálně disponujeme zhruba 25 komplety a akce kolem 20 lidí jsme bez problémů zatím vždy odbavili i co se týká různorodých velikostí bot. Takže Honzo dej mi vědět, jinak můžete kdykoliv kontaktovat www.telemarkovaskola.cz

Zdraví Ondřej

www.skiwithme.cz

11.07.2011 17:14:10 #247 

oblouk

>> #246, Ondřej, 11. 07. 2011 15:47:57

No já jsem Ondro už jednoznačně při tom myslel na tebe, samozřejmě :-) – m.j. i kvůli materiálu… No a taky na Thomase kterej sem do diskuse už před nějakým tím rokem Tm zatáhnul a na Tomatáše. A taky na kamaráda Tomáše z ŽB, kterej už léta na ničem jiným nejezdí… Těch Tomášů se u Tm vyrojilo… – to nemůže bejt náhoda :-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

11.07.2011 20:46:47 #248 

Thomas muž

Jsem pro. Můžeme vymyslet třeba víkendovou akcičku už na podzim na ledovci.To už bývá i vypáleno na první tm pomoc:-D. Např. v půli listopadu bývá na Stubai Telemarkfest a půjčovali tam grátis na pas výbavu,ale bývá tam přeplněno. Obertauern,He­iligenblut zahajuje tuším předposlední týden v listopadu za snížené jízdné cca 25 EUR.Když by se daly dokupy 1–2 auta,bylo by to fajn.

13.07.2011 14:52:06 #249 

oblouk

>> #248, Thomas, 11. 07. 2011 20:46:47

Dobrá – tak si vem na starost organizaci a evidenci zájemců o podzimní ledovcovou akci a já tu už domácí. Navrhuju VL zaměřený na telemark (tedy nikoli jen Tm) v Harrachově 8. – 11. prosince. Přívětivé bydlení i levnější permanentky zajistím a Ondra se třeba přidá jako lektor a poskytovatel výzbroje :-) – třeba…

13.07.2011 18:23:02 #250 

Thomas muž

Ok,a ty Krkonoše vypadají taky slibně. Zatím je na to HOnzo ještě dost času, stejně tu přes léto chodí jen pár skalních fandů snow,spousta jmen se vytratila k letním sportům. K podzimu bychom mohli na to třeba založit samost.TM vlákno,ať to tady nezatěžujem a neotravujem ostatní. V těch vedrech už museli roztát i ty poslední dolní úseky ledovce. Máte někdo info jak to tam vypadá po těch vedrech?

13.07.2011 22:23:48 #251 

DarkLord

>> #249, HOnza, 13. 07. 2011 14:52:06

To se nám to rozjíždí – klubou se tu zajímavé akce.

Ale mám jednu otázku – proč zrovna Harrachov? Jestli se nepletu, tak Ondra sídlí v Peci a je asi zbytečný aby tahal spoustu vybavení a dalších krámů přes půl Krkonoš. Navíc v Harrachově není až tak moc dobrých terénů pro začátečníky.

13.07.2011 22:25:02 #252 

DarkLord

>> #250, Thomas, 13. 07. 2011 18:23:02

Teď jsem nedávno četl někde info o stavu na Kaprunu – v podstatě to tam celej den teče a jsou vytáté fleky. Takže nic.

13.07.2011 22:32:35 #253 

oblouk

>> #251, DarkLord, 13. 07. 2011 22:23:48

Harrachov proto, že tam:

• uměj udělat nejlepší sníh (což je známá věc)
  • mají pravidelně nasněženo jako první
  • padá tam od západu první přírodní ve větším množství než dál na východ
  • osvětlenej svah je rozhodně ideální pro začátečníky, lepší než třeba Labuť
  • v neposlední řadě, že se tam bydlí přímo pod kopcem v zařízení provozovatele areálu a lze získat ty nejlepší ceny.

13.07.2011 23:14:32 #254 

DarkLord

>> #253, HOnza, 13. 07. 2011 22:32:35

Tak ty věci se sněhem neumím posoudit. S tím osvětleným svahem bych to neviděl tak vesele – vždycky trnu když tam vidím ty ploužící se začátečníky kolem pomy a do nich se zezhora řítící „nadřence“ z červený. Tohle namixování je v Harrachově dost nešťastný. Jakej kopec je výhodnější pro telemarkový začátečníky asi spíš posoudí Thomas s Ondrou než já, zatím zarytý „pevnopaťák“. A k těm „nelepším cenám“ – já radši zaplatím o něco víc za optimální podmínky než málo za nevhodné. Ale to je asi každého volba.

14.07.2011 14:37:26 #255 

oblouk

>> #254, DarkLord, 13. 07. 2011 23:14:32

Nemám opravdu nic proti jakýmukoli jinýmu kopci a mohu tě ubezpečit, že navrhuju Harrachov po opravdu zralý úvaze a po posouzení svejch letitejch zkušeností (Pec, Jánky, Špindl, Rokytnice, Rejdice..). V tuto dobu, ve dnech 8. – 12.12. se tam rozhodně nebudou ploužit začátečníci (kromě nás telematistů) a těžko se bude někdo řítit shora (tam asi sníh ještě nebudou mít udělanej). V tuto dobu lze očekávat kombinaci dostupnosti autem + slušnejch sněhovejch a svahovejch podmínek, kromě zmíněnýho místa, už asi jen na Mísečkách – což je kopec na podobný úrovni.

12.05.2014 15:26:55 #256 

TomáS muž

Tak sem se rozhodl, že si sem dám po dlouhý době jedno videjko. Je to GS190/R28 na docela prudším kopci. Sranda je se podívat na začátky z roku 2009. No myslel jsem, že se člověk takhle zlepší, tak za 2 roky. No už nám prostě není 14 a jde do dost pomalu. Tak příští progres zase za 6 let:-)

Video

15.05.2014 00:11:25 #257 

Harry žena

Fuu Ty provokater.

Musim sa priznat,ze prve tri razy pozerania videa,som si ta nevsimol.Uzasna podlozka,ciste lyziarske nebo.

Ale ked som sa zapozeral mimo podlozky,ja osobne vidim progres.A slusny.

Tiez by som to tak chcel,aby som to tak vedel.

Len pracuj viac vonkajsim bokom,panva musi viac pracovat do obluku.

Jaj ,prepac,idem si zas pustit tvoje video,nemam cas sa Ti dalej venovat:}

Cau Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

15.05.2014 10:31:48 #258 

vx

Mne sa tá panva nezdá až taká zlá . Oblúk v 12 sek. podľa mňa TomáSovi trochu ušiel, slabo zaťažená vonkajšia podšmykla viacej ako očakával a zachraňuje to prenesením váhy na vnútornú s náklonom do oblúka. Ostatné oblúky ale vyzerajú dobre … možno niekde trochu viac za stredom lyžiarky ale celkovo super jazda. Hlavne keď to porovnám so starým videom tak totálny prerod lyžiara :-) Viacej zaujímavé video bolo na poste 6774 , kde eel ukazuje ako sa dá v pohode rekreačne jazdiť na prisadnutej vnútornej lyži, niektorí lyžiari túto techniku zdokonalili tak, že nemajú problém ani na strmom , ani na ľade :-)

Když na to přijde, taky skáču... Skáču dobře, skáču rád
Fotky

16.05.2014 09:00:18 #259 

TomáS muž

>> #257, Harry, 15. 05. 2014 00:11:25

>> #258, vx, 15. 05. 2014 10:31:48

Vidím to stejně kluci, trochu víc dopředu, trochu víc do strany a to celý jednou tak rychle, jen nevím jestli to v tomhle životě ještě stihnu:-) BTW s tím obloukem doleva je trochu problémek.....

16.05.2014 12:02:28 #260 

orim muž

>> #259, TomáS, 16. 05. 2014 09:00:18

Tomáš si dobrý príklad pre nás amatérov. Jednoducho keď sa chce, tak to ide aj keď niekedy pomaly. Také porovnanie z rokom 2009 je skutočne zaujímavé. Držím Ti palce a teším na ďalšie videá za 5 rokov dúfam, že ten kopec už budeš jazdiť so zaviazanými očami.

19.05.2014 16:09:56 #261 

˘Ö˘Krab muž

Rozmazanec je z 0:07, zbytek cca 0:10–0:12.

˘Ö˘

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.
Fotky

20.05.2014 07:18:55 #262 

orim muž

˘Ö˘Krab prečo niečo nenapíšeš? Radi sa poučíme. Tvoje obrázky sú neúprosné ale pravdivé. Aj ja ako amatér vidím ako Tomovi „uteká“ vonkajšia lyža. Na obr.č. 2 (a nielen na ňom) má hlavu stlačenú medzi ramenami a ruky predsunuté, ako keby očakával nejaký úder po hlave alebo náraz do prekážky, obr. č. 3 mi pripomína „záchodový postoj“ – som vzadu sedím a práve sa dvíham. Z tých fotiek mám pocit ako keby Tomáš jazdil v nejakom kŕči a jazdu si neužíval. Prosím páni odborníci. V mene Tomáša Vás žiadam, úprimne mu poradte veď si to zaslúži za aktívnu diskusiu na tomto fóre, ale hlavne za jeho odvahu zverejnenia videa. Vopred ďakujem za nás všetkých.

20.05.2014 09:08:17 #263 

˘Ö˘Krab muž

>> #262, orim, 20. 05. 2014 07:18:55

Starým psům se možná nechce štěkat :-x

TomáS mi video poslal ke zdrcující kritice ještě před zveřejněním, po telefonu jsme to spolu probrali. Krom toho jsme to včera telefonicky debatovali i s Dalim … TomáS je zkrátka mediální hvězda!

Tady jsme přece všichni gogo, pardon, odborníci, klidně můžeš poradit sám, bude to tak možná i užitečnější pro všechny. Příznaky jsi popsal, teď ještě zkus stanovit diagnózu a navrhnout léčbu. [ Nápověda: nesoustřeď se jen na to ‚co‘ dělá, ale i ‚kdy‘ to dělá nebo nedělá.]

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

20.05.2014 11:10:16 #264 

orim muž

>> #263, ˘Ö˘Krab, 20. 05. 2014 09:08:17

Boužial aj ja patrím medzi starých psov aj keď nie tých lyžiarskych. Takže Tomovi sa patrične venujete, evidentne ste dobrí kamaráti. To sa dnes cení.

Vyzývaš ma aby som stanovil diagnózu a navrhol liečbu. Čítal som v predchádzajúcich príspevkoch o Tomových zdravotných problémoch. Neviem aké rozsahy je schopný dosiahnuť. Taktiež neviem koľko hodín za rok absolvuje na lyžiach a teda ako rýchlo by mohol napredovať. Ja absolútny laik, bez základného lyžiarskeho vzdelania (pokiaľ opomeniem čítanie na tomto fóre a časopis Snow + nejaké videjko na youtube) mám takýto názor: 1/ je potrebné odstrániť lyžiarske zlozvyky, ktoré vznikli pri lyžovaní bez inštruktora. K tomu je potrebné zvládnuť základnú carvingovú techniku a to na slalomkách. mne sa páči toto video: http://www.bergfex.at/video/49/ 2/ následne, keď získa správne lyžiarske návyky môže s pôžitkom vychutnávať jazdu na GS resp. DH vo vyšších rýchlostiach. Mám pocit, že Tom rýchlo „preskočil“ na dlhé lyže a preto sa pri jazde trochu trápi. Krabe inak ďakujem za prejavenú dôveru. Ja nie som povolaný určiť diagnózu a dať medikamenty na liečbu. Rád sa však poučím z rozumných argumentov ski-lekárov.

20.05.2014 15:32:21 #265 

˘Ö˘Krab muž

>> #264, orim, 20. 05. 2014 11:10:16

Obávám se, že bude více lidí, kterým výše citované video ublížilo tím, že je zavedlo snadnou cestou do slepé uličky, než těch, kterým pomohlo k nějakému trvalému vývoji.
Jedna věc je v něm ale nediskutovatelná a hodná následování, a to poloha jezdce z obrázku níže:

Najdi dva rozdíly.

20.05.2014 17:18:51 #266 

Thomas muž

>> #265, ˘Ö˘Krab, 20. 05. 2014 15:32:21

Zkus to trochu více rozvést. Proč to porovnávat? Vždyť ten borec nahoře z Bergfexu skoro nejede, ale jen ukazuje jak impulzem zatížit přední část lyže před obloukem. V oblouku jede ten rakušák přece úplně jinak. Měla by tam být spíše jiná fotka.

20.05.2014 19:09:23 #267 

PetrAT muž

Určitě pochvala, že Tom předhodil svoje video davu
Když vidím sám sebe na videu, tak se propadám hrůzou
Nicméně k rozfázování jak to udělal Krab na #261 . Myslím, že takto rozpitvat lidi ze svěťáku, tak těch „záchodových postojů“ by i tam bylo dost. Prostě to tak je
A to nemyslím jen Bodeho
Já jsem nikdy R28 nejel , mám R23 a mám problém zatížit lyži „od špičky“ . Mě přijde, že i Tom více zatěžuje konec lyže.
V každém případě je vidět, že se zlepšuje a má chuť se dál zlepšovat a to je na tom pozitivní
Tome, jen tak dál
.
.
orim , mě se to video z Bergfexu nelíbí. Ale je tam pár drobností , které nejsou špatné. Už třeba to co vypíchl Krab

20.05.2014 23:57:48 #268 

vašek2

>> #267, PetrAT, 20. 05. 2014 19:09:23

Záchodovej postoj nejen ve svěťáku býva mnohdy košér – je to momentka v rámci crossunderu. To ale bohužel není TomáŠův případ, kdy ten postoj v rámci jeho crossoveru jasně napovídá, kam směřuje celej další oblouk…

21.05.2014 11:56:30 #269 

TomáS muž

No tak já zkusím tenhle víkend ještě trochu potrénovat:-)

21.05.2014 21:51:57 #270 

Thomas muž

Nenechej se zviklat starými Tchechischen teoriemi k vyššímu levelu nebo ke spokojenosti ski trenérů. Bo v dnešní době už mají nulovou účinost. Ten záchodovej postoj klidně nechej být, může být ku prospěchu věci, když před ním provedeš to , co dělá ten rakušák a pak z toho může být už velkej fičáááák založený na dvojím zrychlením. Z lyže musíš během průhybu udělat bič, abys s ní dostal maximum energy. Čím tvrdší lyže , tím se to hůř daří, ale ve vyšší rychlosti je člověk max. spokojenej a jde to do adrenalinového zážitku. Zkusím tady hodit video, jak donutit k efektivní načasované reakci i hodně tvrdé Big mountain ski 101 středem se 2 titanaly a radiusem 29 m.:-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy