TomáS odhalení: konečně video
25.03.2010 16:38:01 #1
Ahoj Fšichni, včera jsem byl s Krabem na ČH. Krab dělal řidiče, trenéra, kameramana a ještě k tomu měl grátis permice, takže kdybych byl 4%tní, tak žádám hned o sňatek. Díky němu mám ale konečně nějaký studijní materiál. Dávám tedy ke shlédnutí celoroční práci od loňského VL2, ze kterého je poslední video. Jestli tedy naleznete nějaké zlepšení, je to především zásluhou HOnzy a Kraba, kterým touto cestou ještě jednou děkuji. BTW strhující kritiku jsem od Kraba již obdržel:-(. Mám zatím jenom videa na SL lyžích, doufám, že nějaké GS video se ještě povede. Takže tady to je: SL1, SL2, střední oblouk, loňské Kapruny („a la lyžař z pohovky“ jak říká Másin a Duro). Za všechny kritické, konstruktivní, vtipné i jiné příspěvky děkuji. My samouci to holt máme těžký a musíme se takhle exhibovat, abychom se něco dozvěděli:-) Díky T.
25.03.2010 16:53:06 #2
>> #1, TomáS, 25. 03. 2010 16:38:01
Nemám do toho co kecat, ale dobrý. Jen ještě trochu dopředu (zdejší klišé, ale oprávněné) a co ty paže? Je to fakt nezbytné? Já si je vozím, pokud možno, v zorném poli a v klidu a to především proto, abych byl vepředu. Nevyvažuješ tím náhodou něco? Já to teda nedokážu takhle úplně poznat. Uvidíš, co na to Ivanové. Zdraví lyžařský taky v podstatě samohonitel M.
25.03.2010 17:07:48 #4
Jsem dojatej :o)… – no to víš, že jezdíš krásně krátkej oblouk TomáSi :o) a slušně ten střední (ale na slalomkách? – to není ono). Ruce nejsou zásadní – to jsme si řekli – ale s tím zorným polem má Medvěd pravdu… Pak taky ještě trošku myslet (a snažit se) na volant – pomůže to hlavně v tom středním oblouku a trošku se uvolnit ze snaživý křeče (zatuhnutí patrný hlavně ve středním oblouku…).
25.03.2010 17:30:18 #5
>> #4, HOnza, 25. 03. 2010 17:07:48 To je video-zatuhnutí. Bez kamery ho mít nebude.
25.03.2010 17:31:54 #6
>> #2, medvěd, 25. 03. 2010 16:53:06
No to víš, brutálně mávajíci ruce na všechny strany. To je jasný. Obávám se, ale že to schovává několik zamčených komnat, jako důsledek jiných problémů,díky kterým potřebuju víc pocitu rovnováhy…Kdybych se na to díval sám, tak bych se snažil odstranit hlavně to, ale další vážnější problémy se najdou, uvidíš… Víc dopředu. Bez videa bych se hádal do krve, že vepředu jsem hodně. Na videu je vidět, že vyloženě v záklonu nejsem, ale malinko dopředějc by to šlo,…to je sranda…nikdy nejsi tedy dost vepředu!
>> #3, Martin47, 25. 03. 2010 16:57:44 Za každech okolností nejvtipnější příspěvěk. Doufám, že mi to příští rok předvedeš. Ty pořádný lyže ti na to přivezu:-)
>> #4, HOnza, 25. 03. 2010 17:07:48 V Krabově kritice padlo několik tvých postřehů z Pece, takže bude zase nad čím přemýšlet. Jak říkáš, každej se musí naučit lyžovat sám. Doufám, že vyjde VL5 na Mísečkách a bude super podmínka na GS.
25.03.2010 17:38:11 #7
Ahoj Tomáši, v prvé řadě musím říci, že se mi v podstatě tvá jízda líbí a je vidět, že hodně přemýšlíš a víš jak na lyžích stát. Sice tu bylo napsáno, že paže nejsou postatné, ale já si to tak uplně nemyslím. můžeš se snažit jak chceš a nohami pracovat perfektně a pokud máš špatné držení paží výsledek je vždy špatný. Většinou také držení paží totiž ovlivnuje negativne/pozitivně jízdu. Pokud bys je držel více před tělem, dostal by ses rovněž lépe do předozadní rovnováhy. Horší je ovšem, že pažemi dorotováváš v poslední fázi oblouku a ztrácíš zatížení vnější lyže, která ti často dost ujíždí a zůstává vzadu. Dále by ses měl snažit, aby holeně pracovali pokud možno paralelně a lyže byly stejně zahraněné a nedostávali se ti do X postavení. V některých obloucích je rovněž vidět, že ve fázi zahájení oblouku již přisedáváš zadkem ke svahu, i když by ses měl snažit naklonit celé tělo do oblouku a patřičné zalomení dělat až od spádnice. No a v neposlední řadě by to chtělo pořádné lyže a pořádný kopec, kde se projeví větší dynamika/nedynamika jízdy.
25.03.2010 17:40:17 #8
Keby som lyžoval ako Ty,tak sa obesím.:-D
..ruky si pusti nižšie,tak ako ich máš to je moc.
..pridvihovanie a prisúvanie vnútornej nohy v niektorých oblúkoch.
..uvoľni sa.
..ako píšem vyššie,byť Tebou,tak s tým lyžovaním seknem:-D
25.03.2010 17:45:57 #9
>> #6, TomáS, 25. 03. 2010 17:31:54
No jo, vepředu není nikdo nikdy dost, to už víme. Já například jenom z tohoto důvodu zastavím na prudším svahu a začnu radši znova, než abych to sjel celé blbě. Ono je to pak mnohem větší pohoda a lepší pocit. Jen ty černé mi furt tak nějako nejdou, jak bych myslel … . Těším se na VL 5, snad se dozvím, co je volant, až to tam z Varů odkroutím … . Nic ve zlém. D., totiž M.
25.03.2010 17:50:57 #10
>> #7, Jenos, 25. 03. 2010 17:38:11
V podstatě všechno co píšeš je i podle mě správně. Jen ctím pravidla „svojí“ posloupnosti – nejdřív nohy a pánev a pak ruce, protože jsem přesvědčenej, že chyby rukou jsou až teprve následkem a nikoli příčinou – právě jimi zpravidla kompenzujeme chyby nohou a pánve… Já to tak mám zabudovaný ve svejch osvědčenejch postupech – to víš, starej pes :o) …
25.03.2010 17:57:52 #11
>> #8, TNS, 25. 03. 2010 17:40:17
No nevím. Pridvihovanie a prisúvanie vnútornej nohy v niektorých oblúkoch. No a co? Jaký je problém? Ve svém věku jsem za takto zvládnutou situaci vděčný. A dokonce může jít i o větší oblouky. Hodně. Např. č. 3 až 4. M.
25.03.2010 18:14:11 #12
>> #11, medvěd, 25. 03. 2010 17:57:52
Som vďačný za kadečo,hlavne za to,že môžem lyžovať,že mi kolená dovolia jazdiť krátky oblúk,atď;-)
25.03.2010 18:43:05 #14
>> #10, HOnza, 25. 03. 2010 17:50:57
Pokud ruka zatáhne trup do rotace, je příčinou, nikoliv následkem. Jedná se o velmi častou chybu a bez jejího prvotního odstranění s postavením ve správné váze v celém průběhu oblouku nic nenaděláš.
25.03.2010 18:59:02 #15
>> #9, medvěd, 25. 03. 2010 17:45:57
>> #13, HOnza, 25. 03. 2010 18:34:18
>> #14, Martin47, 25. 03. 2010 18:43:05
Pokud se týká rukou tak vidím dvě odlišné věci. 1) ruce vysoko a vzadu a jejich máchání – může jít o zlozvyk nebo právě důsledek něčeho, jak píše HOnza 2) v poslední fázi oblouku dorotování rukou do oblouku a tím následnou rotaci trupu – to by se mělo asi používat jenom, je-li to skutečně potřeba pro uzavření oblouku, když to nejde – a ne pořád. PS: jsem zvědav, jestli se podaří sestavit žebříček chyb od podstatných směrem k těm málo podstatným…
>> #8, TNS, 25. 03. 2010 17:40:17 S lyžováním sem už přesně před 4 roky seknul, když doktoři říkali, že dám maximálně pinec a budu si muset nechat prodloužit nohu…problémy s kolenem mě nakonec vyburcovaly k mnohem většímu zájmu o lyžování, takže seknem, ale jenom přes léto:-)
>> #13, HOnza, 25. 03. 2010 18:34:18 Ještě další, by se našli:-)
25.03.2010 19:01:50 #16
>> #14, Martin47, 25. 03. 2010 18:43:05
Jasně že máš pravdu – nejsme ale přece úplně blbí, že? . Základní pravidlo je, že
se zatáčí pohybem pánve a nohou a nikoli máváním
rukama – tím začínáme veškerou výuku i vylepšování
…
25.03.2010 20:50:49 #17
>> #10, HOnza, 25. 03. 2010 17:50:57
Já s tebou taky vlastně souhlasím. Chyby rukou jsou následkem špatných pohybů nohou i pánve. Jen je to vše tak provázané,že je těžké určit kde začít s odstraňováním problému. Mnoho lyžařů je steif v bocích a nohou a proto musí rotovat rameny nebo pažemi aby vůbec dosáhli zatáčení. Na druhou stranu je mnoho lyžařů, kteří relativně dobře pracují nohami a boky ale všechno si kazí nesmyslnými pohyby pánve resp. těla…
25.03.2010 21:48:49 #18
Ahoj Tome,
Krab mi už referoval, že jste byli spolu na expedici
Líbí se mi titulek – je to jako v pořadu Na vlastní oči…
Původně jsem si říkal, že si jízdy na slalomkách pod kilo vůbec nebudu pouštět, pak jsem si ale říkal, že ty určitě jedeš 150 a Krab to natáčel zpomalené… Než sem něco napíšu, tak by mne ale docela zajímalo, na kterou stranu se ti zatáčí líp? (Mám svůj tip) Zejména u těch dlouhých oblouků bych řekl, že zatáčíš na každou stranu jinak… Neplatí to pro všechny oblouky (což je ještě zajímavější), u těch kratších se to tak trochu střídá.
I.
25.03.2010 22:32:47 #19
>> #18, CzechSkier, 25. 03. 2010 21:48:49
No na kterou stranu? To je jasná odpověď. Jednoznačně doleva, tj. pravá noha je lepší, i když po važných zdravotních problémech a oproti levé noze tak s poloviční svalovou hmotou. V sezóně byly dokonce chvíle, kdy jsem měl pocit šmajdání levé nohy při pravém oblouku. Před čtyřmi roky jsem pravou nohu rok nepoužíval a je teď taky o cca 0,5cm kratší, protože mi chybí možnost úplné extenze kolenního kloubu. Díky tomu malinko kulhám a jinak našlapuju pravou nohou, takže je tělo celý křivý. Vůbec se nedivým, že to dělám na každou stranu jinak. I když to na videu nevidím, prostě to nějak dělám:-)))
25.03.2010 23:29:17 #21
„V některých obloucích je rovněž vidět, že ve fázi zahájení oblouku již přisedáváš zadkem ke svahu, i když by ses měl snažit naklonit celé tělo do oblouku a patřičné zalomení dělat až od spádnice“
Nad tím jsem už taky přemýšlel a mám pocit, že zalomení přeháním. Vždycky když se dívám na videa volných jízd z youcanski, třeba tady Fritz, tak mám pocit, že přílišným zalomením musím ztrácet sílu v tlaku na lyži právě při zahájení oblouku. Vklánět se tělem do oblouku mě ale ještě nikdo nedoporučil, tak jsem žil v domění, že čím větší odklon trupu, tím lepší…
25.03.2010 23:32:18 #22
>> #20, designer, 25. 03. 2010 23:20:39
Romantiku jsme s Krabem rozhodně měli, pak jsme ještě poseděli na sluníčku, ptáci zpívali a já ho málem požádal o ruku.
26.03.2010 00:14:50 #23
>> #21, TomáS, 25. 03. 2010 23:29:17
Je to přesně jak píšeš. V porovnání s tím Fritzem přesně můžeš vidět rozdíl. Mnohem důležitější ale je, kdy u tebe k tomu zalomení dochází. Jedeš ještě oblouk v původním směru a přitom máš už zadek do nového směru. U toho Fritze je to ukázkové. Zahajuje krásně oblouk přesunutím těžiště a natažením celého těla daleko dovnitř nového oblouku a tělo má krásně nasměrované do nového oblouku a obě lyže zhruba stejně zatížené. Teprve od spádnice dochází k mírnému zalomení a postupnému většímu zatížení vnější lyže. Zatímco ty dokončuješ oblouk zadkem ke svahu a v momentě se zalamuješ hned na druhou stranu. Tím přehazuješ zatížení v momentě z z jedné na druhou lyži a ztrácíš dynamiku a možnost dávkovat hranění v poslední části oblouku. Jinak to zalomení (Alpines Fahrverhalten/Alpine Basic Position) je rovněž závislé na rychlosti jízdy a s rostoucí rychlostí je tělo lyžaře spíše přímější a méně zalomené. Proto vidíš u závodníků tělo spíše přímější a ne tak zalomené jak při pomalejší rekreační jízdě.
26.03.2010 00:25:44 #24
>> #23, Jenos, 26. 03. 2010 00:14:50
Tohle je dobrá poznámka. Pokusím si z toho něco odnést. Největší problém zatím vidím ve vnější noze, která v každým oblouku je strašně pozadu. Viz. třeba 9vteřina středních oblouků. Krab to viděl hned a HOnza v Peci taky. Noha je pokrčená a skoro v nepřirozený poloze. Myslím, že to je taky důvod, proč mě bolí výrůstky na patách. S týhle polohy se ostatně ani nedivím. Krab s HOnzou to viděli hned nad svahu, akorát já jsem nevěděl o čem mluví. Budu se snažit vnitří, ještě víc strčit dopředu, no…akorát mám u toho pocit, že jdu do záklonu… BTW pro tebe jako instruktora mám poznámku. Na svahu mi to říkal Krab i HOnza, ale bez videa jsem nevěděl o čem mluví…Prostě v tomhle případě pro další pokrok, vidím video jako jedinou cestu možnosti si uvědomit svoje chyby a poučit se…
26.03.2010 00:28:17 #25
Předně bych konstatoval, že jen velmi málo samouků pojede tak jako TomáS. Ohlas „oběsil bych se, kdybych jezdil takhle“ nepovažuju s ohledem na okolnosti a jezdcův background za adekvátní. Viděl jsem na webu naprostou většinu horších jízd amatérů a nejednu horší i od učitelů lyžování, dokonce třeba PSIA 2 (ačkoliv tam nebylo zcela jasné, quod erat demonstrandum, zda jejich „schule“, nebo jezdcovo maximum.
Pochválil jsem, takže chutě do pitvy.
TomáS jede jakýsi krátký obřákový oblouk, nikoli slalomový odpovídající slalomce. (Dost často až přehnaně) široká stopa a práce tělem včetně vybalancovávajících paží by odpovídala nejspíš rychlé jízdě na obřačce.
Základní problém vidím v přílišném zatěžování vnitřní lyže a logicky nedostatečném vnější. Dokladů je habaděj, díky kameře z různých úhlů.
Klasická chyba se zahájením na zatíženější vnitřní znamená, že nedostatečně zatížená vnější 1. odjíždí ven z oblouku, občas hodně „daleko“ (např. I/0:16) a 2. zaostává (např. I/0:25), takže oblouk není zahájený od špičky. Samotočka R13 to nakonec utočí, ale na R 27 už to bude problém. Ale i tady z toho nakonec nevyjde opravdu krátký slalomový oblouk.
Podrobněji ze SL I, vše během sekundy 0:28 – 0:29:
- oblouk doprava: všimněte si hlubší pravé = vnitřní brázdy = vnitřní byla zatížená víc. Vnitřní je značně předsunutá. Všimněte si osy pánve, která zhruba odpovídá ose bot a špiček lyží a vlastně skoro i ramenou
- přechod: dobrá dynamika, rebound přizvedl budoucí vnitřní, T. jede víc po budoucí vnější (je prohnutá) – dobré! hned potom je celá vnitřní lehce ve vzduchu a přehraňuje. U krátkého oblouku OK
- zahájení: 0:29 ALE!!!: T. se následně postaví a naklopí na vnitřní, vnější odjíždí a zaostává – PŘESTOŽE MĚLA DOSTAT HLAVNÍ VÁHU A ZAKOUSNOUT SE
Zatížená vnitřní nejde pořádně na hranu (tohle prostě na malíkové hraně pokrčené nohy nedokážeme) a vznikají neparalelní bérce: vnější odjede od těla a dostane se do úhlu většího. Protože ale není dostatečně zatížená a zakouslá, nezíská ono „zrychlení“ v oblouku a „vykopnutí“, které takřka přehodí lyžaře na nové hrany. Místo toho tu vnější musí T. takřka tahat dopředu a zároveň v přechodu zužovat extrémně rozšířenou stopu. Jelikož jede víc po vnitřní, připravuje se o nemálo reboundu – dráha vnitřní je příliš krátká.
Bez pomoci reboundu generovaného především průjezdem vnější zatížené lyže dráhou podstatně delší, než jakou se pohybuje těžiště, pak musí tvrdě pracovat, aby se srovnal a překlopil. Mám podezření, že divočina s pažemi včetně dotahování vnější v závěru oblouku (až skoro přetahování až před tělo) má vynahradit nedostatek energie z reboundu. Dotahování by mohlo pomáhat i dostat dopředu zaostávající vnější nohu a bok.
Rebound ale přece jenom je, viz SL II: 0:08 je pěkný. Ovšem zase, hned 0:09 T. „došlápne“ na vnitřní a následuje výše popsané. Všimněte si tam, jak má vnější lyži cca o botu, tedy o 30 cm pozadu – a to na placce, ne ve svahu.
Nedostatek reboundu tamtéž (0:11) vede ke snaze „nakroutit“ se do nového směru. Nohy ještě jedou doprava, vršek těla už je dost násilně nakroucený do nového směru, ale tomu ještě odporuje vnější paže, která ještě před tělem taky míří doprava. Hodně nepřirozená momentka, ale tuším jediná tak hodně násilná.
Slalomový oblouk potřebuje zpevnit vršek těla, zklidnit paže, uvolnit spodek, který „kmitá“ či objíždí pod stabilním trupem. Bez poctivé vnější to ovšem nejde. Zatíženou vnitřní nedokážeme „zasunout“ a v takové distribuci tlaku ani neovládáme pánev („volant“, „činka“).
Docela dobré je, jak se T. stíhá vracet nad lyže, v podstatě nechytá žádné zlé záklony. (No ano, každému, nejenom Millerovi lze na nějakém oblouku předhodit, že by měl být víc vepředu.) „Hero snow“ tomu jistě napomohl, na tvrdém by lyže víc utíkaly. Ale současně je to i proto, že se připravuje o rebound, viz výše.
Je otázkou, zda značné předsunutí vnitřní nezpůsobují také boty (Lange 150?)
K zalomení: vůči teorii, že napřed se nakláním a teprve pak zalamuju (silně hlásá třeba Gurshman na youcanski, učil nás i Chevalier) jsem u slalomového oblouku dost skeptický. Průměrně trvá 0,8 sec., všimněte si výše, co všechno Z. stíhá za vteřinu, přestože ten oblouk má dost „roztahaný“. Ano, na SG to můžu pěkně rozložit a oddělit, ale na slalomce? Myslím, že tam to v podstatě splyne do jednoho komplexního pohybu.
Ale suma sumáru, co by za takovou jízdu 9 amatérů z 10 dalo! Na aviatika velmi dobrý!
Ještě něco doplnění (26/03):
- Se zklidněním vršku pak souvisí i píchání holemi. Mělo by vycházet ze zápěstí a předloktí a neobsahovat dopředný pohyb ramenem a paží, který
- rotuje trup. To potom ztěžuje zahájení nového oblouku a nutí k už popsanénu na/překroucení do nového směru (II/0:11).
- po spádnici by dostatečně „pružně“ napnutá vnější noha „pod tlakem“ se zatíženou lyží měla nést maximum energie (ono „zrychlování“), která je pomyslným motorem při ukončení oblouku a následném překlopení. Je třeba ji ve správném okamžiku ZA SPÁDNICÍ (podle záměru, velikosti a směrového úhlu tvořeného oblouku) uvolnit: ne příliš pozdě, aby nevznikl nechtěný předržený oblouk až traverz, ale ani příliš brzy, aby energie nepřišla vniveč. To se ale děje zde: „ochable vlečená“ vnější noha energii nedává, ale spotřebovává na to, aby se srovnala s lyží vnitřní.
26.03.2010 01:06:58 #27
>> #25, ivan, 26. 03. 2010 00:28:17
Děkuji ivane velmi za tvůj čas a příspěvěk. Musím si všechno trochu rozebrat, takže teď reagovat nebudu. Snad jenom to, že díky Másinovi jezdím pořád GS a tady je vše rychlejší a cítím nedostatek tréninku. Za postřeh málo tlaku na vnější jsem rád, protože někdy mám pocit, že jedu málo po vnitřní a ejhle ona to pravda není. Poznámku k botám jsem zaregistroval a chtěl se zeptat, jak to myslíš? Na to že sem píšu už chvilku jsem měl vlákno dát dobře, poprosím admina, ať ho přesune, jestli to půjde teda. T
26.03.2010 01:30:45 #28
>> #25, ivan, 26. 03. 2010 00:28:17
K tomu zalomení máš určitě pravdu, ale ani mě nenapadlo, že se jedná o slalomový oblouk, ale jak jsi uvedl krátký obřákový oblouk na slalomce. Tam by oblouk skutečně takto nadávkovaný měl být…
>> #24, TomáS, 26. 03. 2010 00:25:44
Nijak si to nekomplikuj. Snaž se vnitřní zasunout trošku zpátky nebo opačně vnější dopředu. Osu ramen drž paralelně s boky a nerotuj dovnitř oblouku. Zklidni paže a drž je více vpředu. A snaž se držet nohy paralelně a vnitřní lyži mít stejně zahraněnou jako vnější. Je toho možná najednou trošku moc, ale není to nic dramatického a jak už bylo napsáno, celkově je tvoje jízda velice slušná…
26.03.2010 09:06:03 #29
Kritiky bylo dost nemá cenu opakovat. Osobně výraznou změnu v technice oproti VL2 nevidím, ale ten kaprun na dubnové břečce nejede a je dost těžké tam něco ukázat. Tohle byl na ukázku lepší kopec. Mě se líbí především ze začátku obřákového oblouku 0:12 jak jsi udržel tělo dole bez vertikálních pohybů. Co Ti nejvíc závidím je kamera. Krab odvedl výbornou práci a konečně je tu něco co lze technicky hodnotit. Volá se tady po dynamickém oblouku na obřačce, ok bylo by to fajn, ale nevím jaké jsou možnosti kamery aby jsme něco viděli.
26.03.2010 10:44:40 #30
>> #29,
milan2, 26. 03. 2010 09:06:03 Možnosti mé kamery
jsou takové, jaké vidíš. Zoom nad 10× se stejně dá stabilizovat jenom
bytelným stativem televizních rozměrů, i takto je vidět, že by to
nějaký menší sneslo.
Myslím, že na takovéto sjezdovce se dá i dynamický GS oblouk natočit,
ovšem to musí být sníh, na kterém se dá zajet. Skoro mě mrzí minulá
sobota, kdy jsem dal přednost půlhodině nejlepšího lyžování sezóny
před natáčením v dešti, měli byste tady k rozboru GS oblouk se zadkem
10 cm nad sněhem…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.