Domů Diskuze Foto a video rozbory jízdy TomáS odhalení: konečně video

TomáS odhalení: konečně video (strana: 5)

05.04.2010 12:24:59 #121 

CzechSkier

>> #119, ivan, 04. 04. 2010 23:59:33 >> #118, jarda, 04. 04. 2010 13:03:19

No nejsem si taky přesně jistý, jak to Jarda myslel. Mohlo by to ale být něco, co jsme tuto sezónu docela řešili. Problém spočíval v tom, jak projet co nejlépe trať, která začíná na mírném sklonu, kde jsou postaveny docela přesazené brány. Ono nějak si tam lehnout, když jsi rozjetý, to se vždycky nějak dá, ale citlivě projet po hraně uzavřený oblouk na mírném, to už je trochu kumšt.. I zde ovšem platí riziko nadměrného odklonu, kterým je často kompenzován nedostatek rovnováhy. Ale takto v obecných pojmech jako „předčasný“, „nadměrný“, „mírný“, „zkrátit poloměr oblouku“, „malá rychlost“ se asi dál nedostaneme… Chtělo by to něco takového postavit na kopci a tam se o tom pobavit. Docela by to pro mne bylo zajívavé…

>> #118, jarda, 04. 04. 2010 13:03:19 „Možná by bylo zajímavé srovnání, jak se na zkrácení oblouku podílí vyšší naklopení lyže versus její větší prohnutí. Dají se najít vzorce pro výpočet rádiusu v závislosti na úhlu naklopení lyže, ale vůbec si nevzpomínám, že bych něco podobného viděl pro různá prohnutí lyže. Přitom si docela dobře dokážu představit různě prohnutou lyži při stejném úhlu zahranění.“

Upřímně řečeno si nedovedu moc dobře představit, k čemu by to bylo dobré, protože bych řekl, že při dané konstantní rychlosti a úhlu naklopení bude její prohnutí způsobeno téměř výhradně tuhostí lyže (pomíjím vliv různých nerovností, momentální akcelerace, různý průhyb v přední a zadní části lyže, ..).

>> #118, jarda, 04. 04. 2010 13:03:19 U Gurshmana je určité minimální zalomení vidět, na to už jsem upozornil v původním příspěvku, ale pozor na zip a žlutou čáru, to podle mne nebude regulérní ukázka, protože ten úhel tam bude docela velký i když bude stát úplně rovně s nohama od sebe na šířku pánve, a vůbec nebude zalomený, protože ten je dán abdukcí nohy.

I.

www.juniorsports.cz

05.04.2010 13:10:14 #122 

ivan

>> #121, CzechSkier, 05. 04. 2010 12:24:59

Rozumím. Asi by situace přílišných zároháků na placce neměla nastat, ale může. Nakonec stačí, když sníh odměkne, začne do něj svítit skunce, zpomalí se a původně snesitelně postavené brány jsou už příliš.

U SL asi spíš při srovnatelné technice bude záležet na uvolněnosti a rozsazích jezdce, kdo má velké, projede líp.

U GS a SG půjde také až spíš o linii, tedy o míru nadjíždění versus linie přímější s kratším mohutným záběrem a „zaseknutím“ generujícím mohutný rebound. Pokud by to bylo tak, bylo by to už jiné téma.

Jinak klasika maximálního prohnutí je samozřejmě přenesení váhy jenom na jednu lyži. Plus případně zmíněné zkrácení času záběru hrany.

My view. Uvítám doplnění, rozvinutí apod.

05.04.2010 15:35:53 #123 

TNS muž

>> #118, jarda, 04. 04. 2010 13:03:19

Ahoj Jarda,

Už si dostal odpoveď od oboch trénerov,jednu by som Ti rád priložil ja,len ako jazdec.Ale potrebujem,aby si trochu upresnil o aký oblúk sa Ti konkrétne jedná,príp.na akých lyžiach?

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

05.04.2010 15:59:38 #124 

CzechSkier

>> #123, TNS, 05. 04. 2010 15:35:53

Schválně, když ses zapojil, je něco, co vědomě děláš, když potřebuješ vyjet GS oblouk na mírném, cítíš, že by ses potřeboval víc naklonit, ale nemůžeš, protože jedeš moc pomalu a hrozí, že bys spadl dovnitř?

I.

www.juniorsports.cz

05.04.2010 16:17:43 #125 

Jenos

>> #119, ivan, 04. 04. 2010 23:59:33

Já tento dotaz naprosto chápu. Dokonce jsem se s podobným problémem potýkal, když jsem zničil mé komerční racecarvery a musel jsem vyučovat na race obřačkách s R27m. Při výuce carvingu jsem se musel sakra snažit do lyží zatlačit a pořádně zahranit, abych v pro mé hosty rozumné rychlosti dokázal demonstrovat carvingový oblouk. Větší zahranění v důsledku většího, možná i nadměrného odklonu tomu ovšem výrazně pomohlo. Samozřejmě při volné jízdě je lepší a přirozenější využívat více dynamiku oblouku a odklonem udržovat správné zatížení vnitřní x vnější lyže.

>> #120, ivan, 05. 04. 2010 02:40:31

JInak to doporučení té švýcarské instruktorky je velice hezky vysvětlené a v jistých případech opravdu takto funguje. Samozřejmě to nelze takto paušalizovat a doporučovat všem. Ovšem pro lyžaře kteří již dobře řežou avšak mají problém s velkým „Schrittstellung“ to super funguje a pomáhá dosáhnout správného postavení a zároveň správného zatížení vnitřní x vnější lyže.

05.04.2010 16:48:56 #126 

Martin47 muž

>> #124, CzechSkier, 05. 04. 2010 15:59:38

Sice nejsem TNS, ale já v takové chvíli použiju záklon (ne trupem, jen pánev hodně dozadu, dolů a dovnitř) s velmi nízkým těžištěm. Hrudník se dostane blízko ke kolenům. To dovolí dát lyže víc na hrany a zároveň s kratší hranou v záběru lyže víc zatočí bez ztráty rychlosti. Jsem zvědav jak to řeší TNS. No a v nouzi nejvyšší odšlap. To je ale za cenu rozbití těžiště a ztráty rychlosti.

05.04.2010 18:02:54 #127 

CzechSkier

>> #120, ivan, 05. 04. 2010 02:40:31 Ahoj, já myslím, že s tím takto lze souhlasit, včetně Tvé švýcarské známé. Podrobnější rozbor by vydal na seminární práci a stejně by asi nikomu jeho pouhé přečtení nepomohlo.

Myslím, že v daném případě totiž schematický pohled už přestává být užitečný. V daném případě mi spíše než škálování situací a určení přesné polohy lyží pro každou pozici přijde důležitější znát souvislosti, tj. vědět, proč. Bez toho je totiž lyžař schematicky štelován do různých pozic, které jednak mohou být pro daného lyžaře nepřirozené a vůbec nemusí mít pozitivní dopad na jeho jízdu. Dokonce při nerozeznání pravých příčin nějakého lyžařského projevu může schematické doporučení i jízdu zhoršit. Jako konkrétní příklad instruktorsky módního štelování jsou za každou cenu „paralelní holeně“.

Abych tedy zmínil alespoň pár faktů souvisejících s předozadním „rozjížděním lyží“, tedy alespoň těch, které mne v rychlosti napadají:

1. je ovlivněno (i částečně ovlivňuje) rotačním/proti­rotačním postavením pánve
  2. ovlivňuje předozadní rovnováhu (těžiště vzadu/vepředu)
  3. ovlivňuje rozložení váhy mezi oběma lyžemi
  4. má vliv na soustřednost kružnic opisovaných levou i pravou lyží
  5. ovlivňuje plynulost přechodu mezi oblouky
  6. je ovlivněno šířkou stopy, strmostí svahu, tuhostí boty, náklonem (úhlem) do oblouku

A právě pro konkrétní doporučení je potřeba si tyto souvislosti vyhodnotit a zvážit dopad na to, co v konečném důsledku udělají lyže.

To je ale docela pochopitelné, protože při pokročilejším lyžování už je vše taky otázka míry a načasování pohybu (málo protirotace je špatně stejně jako moc). A k tomu už je asi potřeba učitel/trenér.

Samozřejmě v začátcích učení nemusí být schematický přístup na škodu, protože se formují základní struktury pohybu, a ty jsou myslím do určité míry a úrovně „univerzální“.

Ivan

www.juniorsports.cz

05.04.2010 21:57:52 #128 

TNS muž

>> #124, CzechSkier, 05. 04. 2010 15:59:38

Na priamu otázku:

Najčastejšie riešim tieto situácie nízkym zjazdovým postojom.Nie kvôli strateným desatinám,ale ako určitú barličku.Ide mi to totiž omnoho lepšie.Mám istejší pocit kontroly nad lyžami.Pánvu určite mimo lyže do vnútra oblúka.

V týchto chvíľach mi je trénerom vytýkané prisadnutie a niekedy protirotácia.

Ak som zle pochopil modelovú situáciu,opravte ma prosím.

06.04.2010 08:51:46 #129 

CzechSkier

>> #128, TNS, 05. 04. 2010 21:57:52

Ahoj,

z toho se samozřejmě nedá poznat, jak jsi modelovou situaci pochopil, ale já doufám, že dobře. Jinak toto jsme právě taky zkoušeli, protože snížením těžiště se zvýší stabilita a urychlí nabírání rychlosti. Kromě toho jsme se ještě zaměřovali na práci vnitřní nohy při tom. Na druhou stranu ale v některých obloucích to nefunguje, protože ono se tím tělo do strany docela zablokuje a je těžké vyjet uzavřený oblouk… Musím ještě zkoušet… I.

www.juniorsports.cz

08.06.2010 12:34:32 #130 

TomáS muž

video: GS červená: GSmodrá":http://www.youtube.com/watch?…

Takže je tu konečně video na GS 191. Od posledního videa na ČH jsem se snažil dělat něco s rukama (což je vidět, ale snažím se moc a není to přirozené). Pak bych řekl, že vynechávám fázi vklonění do oblouku a vkláním se hned už zalomený, čímž asi ztrácím tlak na vnější a stále mi vnější při výjezdu z oblouku zaostá. Takže tady to je. Debilních Másinovejch nadpisů si nevšímejte:-)

08.06.2010 17:41:55 #131 

HonzA_ muž

>> #130, TomáS, 08. 06. 2010 12:34:32

Když to chceš bez Másinových keců, tak použij GS Červená a GS Modrá ;-)

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

08.06.2010 20:57:23 #132 

Harry žena

>> #130, TomáS, 08. 06. 2010 12:34:32 Ach jaj,mne sa v zahrade pri tom teple ani nesnivalo,ze niekde sa este da takto polyzovat,podmienky vyzerali celkom fajn.TomaS,znovu opakujem ,neviem ci som ten pravy co moze radit druhym,ale lyzujem s podobnymi chybami ako Ty ,tak skusim.Problem je mozno aj mensia rychlost,posadit dobre obrakovy obluk na dobrych lyziach uz rychlost potrebuje.Zda sa mi neprirodzene postavenie zvrsku tela.Od zaciatku obluku ides telom proti obluku,nesnazis sa donho vklonit,co je dolezite hlavne v jeho uvode.Hned od zaciatku ides aj do miernej protirotacie oproti smeru ,ktorym vedies lyze.To Ti asi robi problem s nadavkovanim tlaku na vonkajsiu,aj ked oproti minulemu videu sa snazis menej ist cez vnutornu nohu,co je vidiet,ze na to myslis,ked Ti to chalani vytkli.Zniesol by si viac prikrcenia tela,dopredu,niekto to nazval ako C postoj.Ruky neries,je jasne ze Ti ide o nacvik ich drzania,mozno by som ich spustil trochu nizsie,ale casom ked ich zafixujes do hlavy sa budes musiet uvolnit,si moc tvrdy.Nasadis obluk a vezies sa,a vezies sa. Chyba mi tam hlavny zaber v obluku,jeho utiahnute/vykro­jenie/ kedy treba predozadne zapracovat,a skoncit na lytkach v lyziarke,vlastne ten obluk akoby vykopnut spod seba.Zatial tolko,vyber si ci som nieco trafil.Inak ,ja sa snazim o race obluk,a podla toho Tvoju jazdu posudzujem.Neviem ci je Tvojim cielom takyto obluk.Nelyzujes zle,to vies aj sam.Prosba pre trenerov.Zacinam si pustat hubu na spacir,ak trepem,tak mi to jemne naznacte,ja na cas stichnem.Ale nezbavite sa ma. Zdravim

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

08.06.2010 21:42:16 #133 

TomáS muž

>> #132, Harry, 08. 06. 2010 20:57:23

V zásadě si přesně popsal co vidím i já a co jsem malinko shrunul v úvodě. Zahajuju se zalomením a protirotací a nejsem schopen dát v prostřední fázi oblouku „raceovou“ dynamiku. Vím jak bych měl zahájit, snažím se, ale výsledek není. Horší je to s tou dynamikou, kdy ani nevím, co bych měl přesně udělat, aby to fungovalo. Ke konci sezóny jsem byl rozježdenej pěkně, ale tohle bylo zase s velkou přestávkou navíc na nových lyžích. Strčím-li vnější při zahájení víc dopředu, mám pocit, že mě to hodí do záklonu… Myslím, že dokážu potrénovat to zahájení (tam vcelku vím, co mám dělat), ale pak tam závoďáci nějak šoupnou pánev a vyletí jako raketa, to bych chtěl umět, jó to bych chtěl:-)… Hlavně abych se to naučil dřív než Másin.

08.06.2010 22:51:16 #134 

TNS muž

>> #133, TomáS, 08. 06. 2010 21:42:16

Ahoj, Pekné jazdy.

1.Držanie rúk nechcem riešiť,ale možno ak ich pustíš nižšie uľaví sa Ti.Tak to vidím ja.Znížiť postoj tela.To by išlo,nie?:)

2.Dvíhanie nohy pri prehranení(a nie je to rebound:)Možno to robíš pri snahe preniesť čo najviac váhy na budúcu vonkajšiu?

3.Viditeľne istejšia jazda po prechode zo strmšej pasáže do mierneho.

4.Odchádza Ti vonkajšia noha a máš „A“ postoj.Skúšal si mierne rozšíriť postoj a tým viac oddeliť prácu nôh?

5.Chýbajúci náklon do oblúku si na seba „natrel“ aj sám.

09.06.2010 00:32:33 #136 

Harry žena

>> #133, TomáS, 08. 06. 2010 21:42:16 Vidis,ako pise TNS na A postoj som zabudol.Ten mam aj ja,tohto neduhu sa snazim zbavit.Ja som to pri svojich videach nazval ako nedostatocnu pracu vnutorneho kolena.TomaS,este sa mi zda,ze nie si dostatocne vpredu vo fazi zahajenia obluku telom a panvou.Musis mat pocit,ako keby si sa do obluku hodil dopredu,a citit to dost v jazykoch lyziarok.Vyborne obluk spracoval Ivan,ked pisal Masinovi,na jeho jazdu.A velmi pozorne si precitaj aj state,kde sa pise o postupnom zvysovani tlaku v obluku,toto je podla mna pre Teba dolezite.Dost by Tebe aj Masinovi pomohol niekto z trenerov v sucinnosti s videom,lebo ak Ti nieco vytkne na svahu len ustne,Ty to mozes uplne inak citit a pochopit.Inak,zo­brali sme si na krk velky kriz,lebo kvalitne prevedeny race obluk uz je riadna fuska,a je dost aj o fyzicke a moznostiach rozsahov tela.Takze,ako sa u nas hovori,nech Vam panboh pomaha a telo drzi.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

09.06.2010 10:54:16 #137 

milan2

Jen několik poznámek k Másinovi s TomáSem. Moc nechápu proč téměř každý z VL party pořizuje feedback video na GS 190+, přičemž by rád ukázal dynamickou jízdu plnou rozsahu. Což se dost vylučuje s nízkou rychlostí a hlavně malou odvahou/ochotou se pořádně vklonit do oblouku. Líbílo se mi jak tady psal ivan, že Petr Jireš z něho páčil jako nejvíce fascinující pocit pád do oblouku a ztráta stability. Vždy je něco za něco a tady mám pocit, že by většina lidí chtěla ukazovat dynamický oblouk FIS jezdce, ale nechce nic slevit ze svý jistot stability minimálně v první části oblouku. Před 14 dny jsem na tom Kaunertalu byl také a mám pocit, že jsem byl asi jedinný kdo tam v oblouku padal. Ale pouze v jednom případě můžu říct, že jsem překročil střihovou pevnost sněhu na měkké podložce, vše ostatní byly technické chyby a nepozornost. Zároveň jsem měl možnost opět přímého srovnání komerčního racecarveru R21 s GS 190+. Zatím co s racecarveru jsem si prý udělal slalomky, tak na starší na mně hodně tvrdé FIS obřačce jsem musel z dynamiky v oblouku hodně slevit především na prudší části i přesto, že držela jak na kolejích s racecarverem neporovnatelné. FIS obřačka také vyžaduje daleko přesnější paraelní vedení, tak, že jsem musel trochu slevit i z přemíry dominance na vnější. To odlehčování vnitřní nad sníh co nyní ukazuje TomáS je myslím nefunkční, lyže by měly zůstat na zemi a vést. K diskusi, kolemjoucí i pravidelnější diskutéři chtějí vidět dynamické jízdy plné rozsahu, proto taková tréninková videa typu GS na mírném co sem dal Másin prostě neocení. Lepší by bylo kdyby jsme si to probrali na VL fóru, a sem natočili konzumní video typu slalomky na prudším kopci s velkým rozsahem, aby různí Čaldové co jsem žádné video nedají z nás nedělali ambiciózní šašky.

Lyžovat jsem nikdy neuměl a nikdy nebudu.

09.06.2010 11:26:59 #138 

Másin muž

>> #137, milan2, 09. 06. 2010 10:54:16

Ahoj Milane, bohužel nemůžu souhlasit. Momentálně nejvíc ocením hodnocení pomalejší jízdy na GS (pravda radši babský) na ne příliš prudkým, proč? Protože právě tam je podle mýho nejlíp vidět, jaké základní chyby dělám. Při jízdě se totiž nemusím soustředit na nic jiného než vlastní provedení oblouku v rámci momentálních možností a podmínek.

Můžu sice vyrazit na prudší svah a snažit se o předvedení maxima (rozsahy, dynamika,…), ale tam už se nabalí další věci, které nejsou ty nejpalčivější/zá­kladní. Jakožto částečný samouk, jak zde již bylo myslím Vaškem zmíněno, se opravdu nejdříve potřebuju soustředit na cca 2 hlavní problémy. Až se naučím „bezvadně“, nebo aspoň trochu líp (správněji) technicky skororace GS oblouk na mírným (pokud se to někdy povede), klidně sem pak hodím video z prudkýho a vyslechnu si další kritiku.

Třeba kecám blbosti, ale tak to vidím já. Trochu odbočím, když se podíváte například na staré video TomáSe na měkkých slalomkách, může se vám třeba to video zdát jako lepší jízda oproti nově natočenému. Ukázat ale pěknej střední oblouk na měkký točivý slalomce není zas taková pecka, pokoušet se však o něj na lyži pro něj určený mi příjde jako mnohem větší rajc a nabízí se tak prostor pro kritiku k věci, přesto že to pak třeba na videu zas tak super nevypadá. Neříkám nejezdit ho na slalomkách, říkám pilovat na nich např. techniku, určité tréninkové prvky apod. Vlastní provedení a předvedení jízdy středního oblouku bych však na slalomkách neukazoval, protože si myslím, že to potom nemá zcela vypovídající charakter.

Asi to neumim dobře hodit na papír a možná vám uniká podstata toho, co chci říct. Podle mě pro video: slalomka-krátký oblouk, obřačka-střední oblouk.

09.06.2010 11:51:26 #139 

oblouk muž

>> #138, Másin, 09. 06. 2010 11:26:59

Ta diskuse je fajn, kluci. Ve všem co píšete je kus vašeho vidění a vaší zkušenosti – a to je dobře, protože si při tom v duchu přehráváte svoje pocity a právě tohle vede nejlíp a nejrychleji k cíli – možná i skoro víc než klouzání na lyžích… :-). Obřačky mají tu výhodu, že umožněj víc se soustředit na všechno co při zatáčení děláme – je na to víc času. Jejich (jen částečnou) nevýhodou je, že k tomu, abychom mohli jít do rozsahů, by bylo třeba zvýšit rychlost (event. zmenšit rádius jetejch oblouků), na což evidentně – ve fázi dovedností, ve který právě jsme – zřejmě nemáme… No a to přece nijak nevadí když víme že se učíme a cejtíme pokrok. U Másina s TomáŠem (ale i snad u všech ostatních VL) je ten pokrok evidentní… Já ho teda vidím a mám z něj děsnou radost :-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

09.06.2010 13:31:34 #140 

Duro

>> #133, TomáS, 08. 06. 2010 21:42:16

>> #138, Másin, 09. 06. 2010 11:26:59

Chlapci, ja vám asi moc neporadím, ale toto by mohli byť celkom zaujímavé videjká pre inšpiráciu.
Cuche a Janka, pasívne vozenie po radiuse :
Carlo Janka – od 00:35
Didier Cuche – od 01:35

09.06.2010 20:10:16 #141 

TomáS muž

>> #140, Duro, 09. 06. 2010 13:31:34

Dobrý. Jedou pěkně, ale když do toho chlapci netlačí, tak to vypadá sice pěkně ale v zásadě dosažitelně.

>> #137, milan2, 09. 06. 2010 10:54:16

Myslím, že ani ne. Pojedu-li na samotočkách 183 R21, které doma mám, tak sice pojedu o mnoho procent krásněji, ale své chyby uvidím méně. No a taky na GS mě ta jízda mnohem víc baví. Abych nebyl v opozici úplně, příští rok mám v plánu jezdit víc na SL a právě na crosskách 183/21.

To že Čalodvé videa neocení jemi fuk, jde mi o to vychytat tři věci a ty do příště opravit. T.

09.06.2010 23:58:47 #142 

Harry žena

>> #137, milan2, 09. 06. 2010 10:54:16 Suhlasim s Masinom.Nie je problem na prudkom navalat kopu chyb a zlych navykov.Na takyto kopec musis prist z hlavou ,v ktorej uz mas vsetko urovnane a z mensich kopcov spravne zafixovane.Na to treba len jazdit a jazdit,postupne prudkost svahu pridavat.Ono je aj velmi zle,ze viaceri z nas si vybrali ako ciel race obluk s velkymi rozsahmi,pricom za vzor nam sluzia chalani ktori ziju len pre lyzovanie,su vysoko trenovani,mladi ,ohybni,a hlavne su to najlepsi z tisicov na celom svete.Ak to tak vezmem,tiez si pripadam ako ambiciozni sasek,ze sa snazim lyzovat ako oni.Horsie by som sa ale citil ako neambiciozny sasek.Ja si velmi cenim snahu chalanov sa zlepsovat,nemaju problem rozobrat svoje jazdy,a hlavne ich zaujima KAZDY nazor,pricom si sami v hlave utriedia co je dobre a co nie.Ze si CALDA mysli ze pri kompe sa nic nenaucis,to je jeho nazor,ja ho nezdielam,on pride na to ze to tak nie je, casom.Video ako nazorna pomocka je velmi prospesne.Velmi by sa cudoval,kolko jazdcov SP travi pri videu kopu casu,a aka je to dolezita sucast treningoveho procesu.Ja osobne si casto pozeram a krokujem ME z jesene,ktore sa isli v hale na pomernej placke.Mne aj tieto jazdy vela daju na premyslanie.

>> #141, TomáS, 09. 06. 2010 20:10:16 DURO sem hodil zaujimave videjka,az ma trase ked ich vidim.Pre nas su zaujimave vzorovym postavenim tela a paralelnosti holeni.A dokonca Ta naserem,pripomina mi to trochu Masinove nohy v obluku dolava/paralelita holeni/. Tak makaj,Masin tiez nespi.A milujem taketo spickovanie,ako predvadzate.

10.06.2010 13:05:17 #143 

TomáS muž

>> #142, Harry, 09. 06. 2010 23:58:47

Másin je sračka, v pinci mi nevzal ani jedno podání, jezdí jako vopička, ale nohy mu jdou dobře. To sem mu už říkal. Chce prej odvetu ve squashi:-). Tam ví, že mám špatný koleno. Výsledek zveřejníme, na tenis se se mnou ani neodvažuje:-))) V každým případě díky za postřehy. Nějak si to v hlavě přes léto srovnáme a příští sezónu na to vlítneme. T

10.06.2010 15:39:58 #144 

oblouk muž

>> #143, TomáS, 10. 06. 2010 13:05:17

Co lítání, Másin? – taky nic moc, co?…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

14.06.2010 12:23:25 #145 

ivan

Milan2 píše: „Líbílo se mi jak tady psal ivan, že Petr Jireš z něho páčil jako nejvíce fascinující pocit pád do oblouku a ztráta stability. Vždy je něco za něco a tady mám pocit, že by většina lidí chtěla ukazovat dynamický oblouk FIS jezdce, ale nechce nic slevit ze svý jistot stability minimálně v první části oblouku.“

Hezký postřeh (btw, Petr to páčil ze všech), ale se zvednutým výstražným prstem.

Ten pád do oblouku se nesmí přehnat. Nejsme funaři na 140/8 s měkkými botami, abychom se vrhali šikmo dopředu do směru budoucího oblouku. Jak už jsem psal minule u Másinových videí, důležité je, aby se oblouk i tlak v mezích možností vytvářely postupně.

To není samoúčel ani estetika, nýbrž objektivní nutnost daná jednak lyžemi (obřačka), jednak zvoleným provedením, tedy race-obloukem (k němu má zase přesné postřehy Harry, dostanu se k tomu za chvíli).

Minule jsem u rozboru Másinova videa psal o tlaku do lyží „po přímce“ tak, aby byl co nejúčinnější. Relativně tvrdé a málo vykrojené lyže 190/27 si to v reálných situacích prostě žádají.

A stejně tak si žádají tlak načasovaný a realizovaný tak, aby působící síly hnaly lyže + lyžaře neustále dopředu. Není tedy z tohoto hlediska „správné“ provést velký náklon předčasně, tedy dejme tomu před spádnicí. Trup a těžiště jsou při náklonu vždy blíže pomyslnému středu otáčení/oblouku oproti lyžím. Ty se na „obvodu otáčení“ díky větší obloukové rychlosti pohybují rychleji a nejvíce „zrychlují“ díky gravitaci do spádnice a těsně za ní. Když je náklon předčasně příliš velký, předjedou lyže trup a lyžař se dostává do záklonu. A navíc se tak promrhá část energie, která by měla hnát DOPŘEDU celý systém lyže + lyžař, ne jenom lyže.

Ukončení oblouku má tedy ideálně „vykopnout dopředu“ celý tento systém, ne jenom jeho nohy + lyže. Závěr oblouku sice objektivně způsobuje tendenci k „záklonou“, ale právě proto je třeba jí průběžně čelit.

Před týdnem jsem ještě jako dodatek k analýze Másinových oblouků chtěl připomenout profláklé video „WC GS stars skiing free“, ale napsané už jsem nestačil vložit, protože jsem odjížděl honit kaunertalský sníh. Je tam dobře vidět jak úvodní náklon bez zalamování, tak i skutečnost, že i v relativně nevelké rychlosti a bez jízdy „na krev“ ti borci dokážou generovat takový rebound, že místy procházejí přechodem tak dynamicky, že až bez kontaktu se sněhem. To je ono správné „všechno jde dopředu do směru jízdy a nic nebrzdí“ (TomáS to vidí a cítí: „ale pak tam závoďáci nějak šoupnou pánev a vyletí jako raketa, to bych chtěl umět, jó to bych chtěl:-))

Takže s náklonem do obřákového oblouku se nesmí pospíchat, jak ostatně praví o floskule o „postupném budování tlaku“. Do spádnice naklánět a pak to krátce „zarvat“ čili odborně řečeno „optimální explozivní nárůst tlaku na lyže“.

Věřte nevěřte, právě tohle byla jedna z věcí, kterou tento týden na Kaunertalu „drilovala“ Šárka pod novým vedením Pavla Šťastného. Měli na to hezké cvičení, které jsem si následně taky vyzkoušel, a moc se mi líbilo.

Tohle všechno má ale taky obecnější souvislosti race-techniky. Tím se dostávám k tomu, co prozíravě zmínil Harry. Tomu tím zároveň děkuju za podnět k rozvinutí.

Zatočit na lyžích lze rozličnými způsoby a pokud tyto neškodí, lze je všechny akceptovat. Některé jsou třeba už nemoderní, méně účelné, případně vhodné do specifických podmínek, ale nelze na ně dost dobře vztahovat přístup „dobře – špatně“. V tomto duchu před 15 lety psal osvobozujícně Kuchler, že „jediná správná technika už neexistuje“.

Jestliže si ale ale jako „ideál“, „etalon“ vezmeme race-techniku, bereme tím i specifický oblouk, jehož cílem je co nejrychlejší průjezd tratí vytýčenou brankovými tyčemi. Není ani „kulatý“ ani „plynulý“, čímž na plošším svahu a v nižší rychlosti vzniká trochu problém.

Svoboda volby tím mizí a je nahrazena účelovým kritériem „rychlost“.

Dalším „diktátem“ je znormalizovaná lyže, zde speciálka 190+/27+.

Je ale otázkou, zda a nakolik pro nezávodní jízdu aplikovat zásady platné pro (co nejrychlejší) race-oblouk. Vždyť ten nakonec mimo race-jízdu nejedou ani WC stars, viz prolinkovaný Janka předvádějící píchání holí, nebo ti WC stars. Maximální zalomení je funkční až při maximální jízdě a na placatém Falginu se podobně jako Másin nebudou brutálně zalamovat ani Janka nebo Cuche. (Škoda, že jsem minule na K. neviděl při jízdě Vreni Schneider, vsadím se, že i taková exšampionka tam civilně jezdila značně „plážácky“. Naopak Niki Hosp se i ve volné jízdě na prudším Noerderjochu zalamovala dost – vždyť po zranění už zase trénovala na vrcholové lyžování.)

Když tedy konstatujeme, že „správně“ by X či Y neměl být tak brzy zalomený, je to opravdu „správně“? Je to sice jakési porušení ideálu obřákového race-oblouku, ale toto ideální provedení oblouku vlastně bez branek s typickými poloměry oblouků a bez časomíry ztrácí opodstatnění.

Opravdu musí být odklon/angulace, když dobře zatočit lze i bez ní? Jistě, v plném tempu se zalomit okolo tyče a současně se jí částečně vyhnout (v obřákové rychlosti ta rána sakra bolí) je nutné, ale ve volné a pomalejší jízdě? Harry má velkou pravdu, když píše, „zobrali sme si na krk velky kriz,lebo kvalitne prevedeny race obluk uz je riadna fuska“ a „za vzor nam sluzia chalani ktori ziju len pre lyzovanie,su vysoko trenovani,mladi ,ohybni,a hlavne su to najlepsi z tisicov na celom svete“ (či je to zle nebo dobre, je otázkou do diskuse).

A tím se dostáváme k otázce používaných lyží. FISové chlapské GS echt závodní techniku pro „civilní“ jízdu vlastně NEPOTŘEBUJÍ, ale pro optimální využití ANO. Lze s nimi celkem pohodově kroužit, ale jakmile z nich chceme dostat maximum toho, co umějí a pro co jsou postavené, už bychom měli zásady race-jízdy a oblouku respektovat.

FIS-obřačka coby lyže na nácvik technických prvků moc vhodná není. Tím myslím určité konkrétní drily, prováděné v pomalé rychlosti a případně na plackách, kdy jejich délka, krojení a většinou i tvrdost přesné provádění moc nepodporují ba ztěžují. Přiznám se, že ačkoliv už delší dobu lyžuju s tím, že průběžně něco sleduju a cvičím, skutečný půvab tvrdých drilů jsem ocenil až na stará kolena tento týden (7.-10. 06.), kdy se v měkku a sračkách 2–3 dny nedalo dělat nic rozumnějšího. A zároveň jsem zalitoval, že jsem tentokrát nevzal lyži kratší a vykrojenější, s níž by to šlo snadněji. Na 191/27 s vázáním na DIN 11 dělat průpravné cviky v měkkém firnu v 5–10 km/h není nic moc a vázání by to při pádu rozhodně nepobralo. (Otoh, když se to dělá v bořícím se mokrém firnu, na pevné podložce to pak jde o to snadněji.)

Jo a koukal jsem zdálky na tu drilující Šárku a říkal si, sakra, hezky jí to točí, holt šampionka. Až zblízka jsem zjistil, že ty drily, jakkoli byly součástí tréninku obřákového, dělala na slalomce.

K problémům (nejenom) Másinovým a TomáSovým existují průpravná cvičení, ale více si už jako obvykle nechám na nějaké budoucí využití včetně sezonních článků v printu. Např. Másin si zkusil brzké zahájení a následné vyjetí oblouku jen na vnější a vypadalo to, že má slušně našlápnuto na další zlepšování (aby taky ne v tom krásném věku…).

Obecně ale (my) všichni, kdo nedostali správnou technickou průpravu, máme problém a tvrdou práci před sebou. Nicméně krásnou, vyzývající a nekončící, což jí dává neodolatelný půvab. Kdežto třeba takový chudák Stenmark ví, že už nikdy nebude lyžovat tak dobře jako před 30 lety…

P.S. Tohle je ten týden starý koment:

Ještě na doplnění jsem našel dvě videa. První je extrémní příklad předčasného zalomení (vedle dalších vad) a ztrnulého držené této pozice (skutečně tomu nelze říci „pohyb“, je to vážně pozice) po celé vedení. Chudák holka, i když pak hodně jezdila v tyčích a to ji v této věci trochu srovnalo. (Video by bylo samostatným tématem k diskusi, ale o to teď nejde.) http://www.youtube.com/watch?…

A jako druhé připomínám mnohými oblíbené a ikskrát shlédnuté WC GS stars skiing free. http://www.youtube.com/watch?… Je zajímavé zastavovat si ty jízdy vpatřičných místech. Je dobře vidět, jak se v počátku oblouku naklánějí dovnitř s takřka nulovým až velmi malým odklonem. Ten pak naroste až těsně před spádnicí.

Jde o volné jízdy, tedy opět nic na maximum, a tak tu nenajdeme ono typicky závodní zarvání oblouku se zadkem skoro na sněhu a maximálním odklonem u tyče. Odklon je přiměřeně jízdě umírněný, přesto je dobře patrné to, co chci dokázat a ukázat.

Dostatečný, byť nijak extrémní náklon umožňuje i v tak relativně nevelké rychlosti takové prohnutí lyží a uvolnění jejich energie, že při dobře načasovaném a provedeném ukončení místy takřka házejí jezdce do nového oblouku. (Dneska bych dodal, že za to odpovídá celkové provedení oblouku, viz výše.)

07.11.2010 13:14:49 #146 

TomáS muž

>> #145, ivan, 14. 06. 2010 12:23:25

ivane právě jsem si zase se zpožděním přečetl článek „Netrápí Vás Curva Praecox?“. No a protože mám pocit, že mě trápí docela hodně, rozebral jsem si článek a svá videa. Jelikož se alespoň malinko k tomu racovému oblouku chceme dostat, budu muset právě na odstranění předčasnýho zalomení pracovat. V celým článku mě zaujal nejvíce odstavec „Obava z náklonu“, kterech bych tady chtěl vyzvednout a ostatní na něj zvlášť upozornit. Když mě Krab natáčel na video v tomhle vlákně v jednom „mým nejlepším“ oblouku, jsem měl pocit, na který si pamatuju do těď. Prostě, „teď se to utrhne a spadnu“. Je to ten oblouk, ze kterýho je můj avatar a ve kterým Ivan Vrzal v rozboru moc chyb nenašel. Chci tím tedy říct, že jeden oblouk jsem už slušně dal, ale bál se, že spadnu. Při cvičení se budu soustředit, právě na ten pocit „pádu“ do oblouku a na odstranění psychický zábrany z pocitu, že spadnu. Myslím, že je to první nutný krok k odstranění (nebo alespoň k zlepšení)chyby. Zaroveň taky musím říct, že pro tohle cičení nebude nejvhodnější GS191, ale kratší lyže, která nebude vyžadovat takovou rychlost. Prostě povolím vázání, vezmu racecarver nebo SL a půjdu padat. Ještě mi řekni, na jakech lyžích to Šáryna trénovala. Myslím, že až teď s odstupem jsem našel tu první věc, se kterou je potřeba začít.....Díky za članek… T

13.11.2010 19:03:17 #147 

Harry žena

>> #146, TomáS, 07. 11. 2010 13:14:49

TomaS dost nad Tebou rozmyslam,lebo jazdim zhruba rovnako.Neviem,ci pad do obluku vyriesi Tvoj problem s Race oblukom.Znovu pripomeniem ze lyzujes velmi slusne na nepretekara.Tvoj problem vidim v tom,ze lyzu vyvazas z obluka,a nepracujes s nou aktivne.Pre mna aktivna praca s lyzou znamena,ze ju prehnem podla potreby,t.j. podla obluka.Ono,Ty to aj spravis,ale chyba Ti praca v ramci predozadnej roviny v ramci obluka.Viaceri chalani tu uz pisali,ze zaklad race obluka je zacinat obluk na spicke lyze,a vykrojit ho s ukoncenim mierne na patach.Ano,da sa povedat ze mierne v zaklone.Ak toto nebudes robit,co je mimochodom veeelmi narocne,tak Ti nejake padanie do obluka asi moc nepomoze.Osobna moja rada.Neviem ci si niekedy jazdil v branach,podla toho co vidim asi nie.Si v stave si do nich trufnut,a ak mas moznost pri chalanoch na VL /ak jazdia ale tusim ano/ tak vela veci Ti to v hlave zmeni.A moc pomoze.Skus to.A hlavne nebud zo zaciatku rozcarovany,ze to nejde tak lahko.A nielen brany obrakove ale aj SL.

14.11.2010 10:38:25 #148 

TomáS muž

>> #147, Harry, 13. 11. 2010 19:03:17

Díky za připomínky, budu se nad tím muset zamyslet. Problém je: Co to znamená, udělat oblouk od čpiček? Jednou na večerku, když bylo teplo a měl jsem měkký boty a měkký lyže, jsem na mírnějším svahu cejtil,že skutečně začínám od špiček a brutálně to zatáčelo, ale jinak ve větší zimě na tvrdších lyžích tenhle pocit nikdy nemám:-(… Mohl bystě někdo popsat, jak to děláte?…

14.11.2010 12:53:22 #149 

Harry žena

*>> #148, TomáS, 14. 11. 2010 10:38:25 chces zahajovat obluk od spiciek lyzi,musis dostat svoje tazisko na zaciatku obluka hodne vpred.Tym ich zatazis a lyza zacne same krojit obluk.Od tohto momentu musis postupne prechadzat v predozadnej rovine na patky lyzi,kde obluk ukoncujes jeho cistym vykrojenim.Cize ziadne vozenie sa po radiuse,ale velmi aktivna praca pocas obluka.Preto niekedy vidis ako pretekari sa vytahuju akoby dopredu za rukami,lebo uz si chystaju dalsi obluk.Brany Ti pomozu preto,lebo budes nuteny sa v obluku niecomu prisposobit,a to Ti casom odbura vela zbytocnych pohybov,/proti­rotacia,problem s rukami/.V branach plati len efektivna jazda.Inak znovu Ta upriamim na clanok Ivana,neviem ktory to bol,ale pisal o zacati obluka od palca u noh s koncom obluka na pate v lyziarke.Teda ak si to dobre pametam .

14.11.2010 14:07:01 #150 

Martin47 muž

>> #148, TomáS, 14. 11. 2010 10:38:25

Tome, zcela vážně. Dostal jsi se sám fakt hodně daleko. Jestli se chceš ještě zlepšovat, vem pár tréninků u někoho opravdu dobrého. Dál už se experimentováním asi sám neposuneš. A souhlasím s Harrym, že tyče (OS) by nebyly od věci. Srovnalo by tě to a uklidnilo.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy