TomáS odhalení: konečně video (strana: 7)
16.05.2011 12:33:06 #181
>> #180, milan2, 16. 05. 2011 12:03:10
Čus Milane, díky za komentář. S vnitřní mám problémy vážné. S jejím vedením, zatažením, nejednotným zahraněním a někdy i s váhou. Nicméně si dovoluji nesouhlasit o zahájení na vnitřní. Oblouk zahajuji i jedu, po vnější. Tady je důkaz. Vyjetá stopa ve 13 a třeba 19 vteřině. Ty stopy jsou vidět i jinde. T
16.05.2011 22:43:45 #182
>> #181, TomáS, 16. 05. 2011 12:33:06
Ani som si nemusel pozriet odkaz ktory si tu dal na jazdu,hned som vedel co myslis.
Ano,v tejto jazde na tych tvrdsich je to uplne jednoznacne vidiet,a nielen na stope.Ovsem Milan 2 asi naraza na video na tych druhych kratsich ski,tam uz by som sa priklanal k tomu co pise.
>> #180, milan2, 16. 05. 2011 12:03:10
Je trochu scestne porovnavat TomaSovu SL a SG jazdu.SL obluk sa jazdi trochu inak ako SG,v nom zle zatazena vnutorna nie je az tak viditelna chyba ako na obracke.
Preto vzdy pisem,ze obracka u kazdeho z nas najlepsie ukaze chyby techniky.A s tou paralelnostou je to dobry postreh.
17.05.2011 11:37:09 #183
>> #182, Harry, 16. 05. 2011 22:43:45
Musím hájit svojí vnější. I na těch kratších jsou v 9 a
11 vteřině vidět krásně stopy. Nemyslím si, že bych přechodem na
malinko kratší lyži měnil zásadní věc. Pojeď s náma na Kaunoš,
večer to u videa proberem.:-)
17.05.2011 13:22:06 #184
>> #183, TomáS, 17. 05. 2011 11:37:09
Ahoj TomáSi, obávám se, že tak, jako si už od dětství pleteš levou a pravou, pleteš si i vnitřní a vnější;-). Dali.
17.05.2011 16:29:33 #185
Tak jako jsem se nedávno ztrácel v Másinově levým oblouku, tak se začínám ztrácet v tom TomáŠe. Při večerní debatě nad videi prvního dne (nedávnej Kaunoš) bylo jasně a zřetelně vidět, jak si ta vnitřní (už od začátku radikálně předsunutá) jede pěkně svoje a vnější kdesi vzadu paběrkuje zatížena váhou cca pěti deka. Po dlouhé disputaci se druhej den opět cosi natáčelo. Pouze z některejch záběrů bylo jasně patrný, že ten oblouk je vyjetej po vnější a dokonce vnitřní nebyla výrazněji předsunutá. Toho výsledku se ale dalo dosáhnout i s tou protirotací, áčkem atd. – prostě se tam Tomአdle naší podstatný mantry (nepředsouvat a po vnější) nějak „prokrčil přes paty“. Na podstatný změny je to ale strašně krátká doba, takže ač se některý oblouky jedou vskutku po vnější koleji, tak v principu je tam toho špatnýho furt spousty.
18.05.2011 08:47:39 #186
Když koukám na TomáSovo video post 177 čas 0:18 který uvádí jako důkaz jízdy po vnější, tak si říkám proč je tam jen vnější kolej místo paraelní carvingové vlnovky. Kam se ztratila vnitřní stopa, nabízím možné varianty.
- jede vnitřní po placce a nezatíženou vnější jen objíždí
- lyžařský ekvilibrista jede na 100% po vnější v dokonalé rovnováze s vnitřní ve vzduchu.
- extra tvrdá podložka
- špatně vidím, nebo kamera nezachytila
Možná nápověda je čas 0:17
18.05.2011 10:01:41 #187
To TomaS: TAk jsem se konečně zas podíval na to video a musím s Milanem2 souhlasit. Ten čas 0:17 je luxusně průkaznej: Sice vnější lyži zahraníš (jak mski kdysi psal o „vnitřní rotaci femuru“, tak to je přesně ten případ-vlomíš tam na začátek koleno) a ta začne do sněhu krájet kolej, kilometr vzdálená vnitřní si pod tělem ale stále jede po ploše – v rámci zachování stability na ni ale ihned přenášíš váhu. Na konec i tu zahraníš, ale opět je jen cca pod těžištěm. Tenhle jev je u drtivý většiny tvejch oblouků. Na tom by chtělo máknout jako první – bez toho to na Soči nedá… Krom již dříve vyřčenýho zkus zapracovat na užší stopě (hlavně přechod mezi oblouky,zahájení) – bez toho ty lyže „souhlasně, ale nezávisle“ nepojedou.
18.05.2011 10:07:07 #188
>> #186, milan2, 18. 05. 2011 08:47:39
Myslím, že se to tak není. Tohle video má 9 oblouků. První je rozmazaný. Až do pátého jsou vidět stopy s jasným tlakem na vnější. 6tý stopa není. 7mý oblouk, který je 0:17 je konec výjezd z oblouku, kde nějaký tlak na vnitřní je (a má být). 8mý oblouk je u kamery, takže vidět není nic a devátý je zase dobře vidět. Stopa tam není, protože 100% tlaku jde na vnější a vnitřní se ve vzduchu přehraňuje. Často dělám tu chybu, že vnitřní vezu v traverzu položenou na sněhu, což je třeba vidět v oblouku 7. Sníh od ní stříká, protožře je v traverzu, což ve ve finále budí dojem zatížené lyže a rozjíždějícího se „V“. Už jsem to řešil i s ivanem, který nejdříve měl dojem zatížené vnitřní, ale na kopci sám odhalil traverz. Pokud se týká vlnovky, tak myslím, že v ideálním případě bychom vlnovku mít neměli, to by odpovídalo 50% na 50% a na tak to není, ne?
18.05.2011 12:04:36 #189
Kluci co vlastne resite?
- Jaky je vysledny dojem jizdy ci jake jsou priciny ⇒ chyby a jejich implikace?
Milan2 rika zlepsi odvahu a zatizeni vnejsi a bude to lepsi…(to si z toho vyvozuji) Ale to zatizeni a nesrovnanost vnitrni je prece vysledkem ne uplne spravnych pohybu (o to horsich do P).
Tomasi, myslim,ze stopy budou videt i kdyz nebudes 50/50 (treba 80vne/20vni, ale to neni uplne podstatne a na tom videu zkoumat dle stop kolik bylo tlakovano na vne a vni je asi zbytecny task).
Obavam se,ze cesta je bohuzel min jezdeni (na coz jsi/jste prisel/li, kdyz jsem vas s Masinem potkal letos na Miseckach tak jste to jeste neakceptovali, alespon se mi zdalo) a vic trenovani na adekvatnim (tzn asi mirnem, dostatecne dlouhem kopci) a prebudovani pohybu. Vase zlepsovani do ted plynulo vic z vyjezdenosti nez ze zlepsovani kvality a spravnosti pohybu (i kdyz castecne jiste take)
Risk byl a je, cim vic jezdim tim vic fixuji bohuzel i dost toho nespravneho a tak je tezke to prebudovani koucovat a navic si to jeste uzit…
V ramci moznosti a priorit bych se zameril
- do L zapracoval na vnitrni (jeji slozeni, uhel hraneni) jinak je to celkem fajn (vtlaceni vnejsi, frontalnost…)
- do P bohuzel je to prebudovani zasadnejsi (vse co plati do L plati i do P jen navic zlepsit frontalnost, a to zahajeni vtlacenim vnejsi a ne prekrouceni/protirotace, zlomenim se v pase a prisednutim …)
- na obe strany mozna trochu zahajeni tlak vic do predni casti lyze (ackoliv do L zase lepsi, coz plyne z toho lepsiho vtlaceni vnejsi jako impulse zatoceni a celkove lepsi pozice/postoje nad lyzema/na lyzich)
- stranova/predozadni rovnovaha je urcite vzdy dobra zlepsovat (tj to tlakovani vnejsi/vnitrni uz v zahajeni je bod ke zlepseni u nas vzdy, ale to mi prijde, ze budes nacvicovat jako site efekt pri nacviku vyse uvedeneho)
btw na SG jsem nikdy nestal a tak me zaujal Vaskuv koment na ten vnitrni bok (to muze byt zajimave jako prvek nacviku)
18.05.2011 13:22:56 #190
>> #189, MirekP, 18. 05. 2011 12:04:36
Ahoj Mirku, souhlasím s tebou zcela. Stopy jsem zkoumal pouze proto, abych vyvrátil Milanovo a Daliho tvrzeni, že zahajuju na vnitřní, protože to tak skutečně není. To je vše. Tvůj popis nedostatků mi zapadá do mého šmíráku. Na příští sezónu až nastavuju nějaké změny, aby nešlo pouze o zábavu, ale taky o kvalitu. Je to prostě, jak píšeš. Abych se nás maliko zastal, tak musím říct, že na to abys začal něco nacvičovat, musíš vědět aspoň trochu co? A to je ten kámen úrazu. Když to nevíš, seš v pr.eli. Několik věcí jsem v sezóně zkoušel, ale pouze pocit je málo. Tj. na příští sezónu ordinuju pravidelný video a pravidelný cvičení.....Jestli chceš zkusit SG, stačí říct:-))))
18.05.2011 13:32:46 #191
>> #188, TomáS, 18. 05. 2011 10:07:07
Ale to je přeci buřt, jestli ta vnitřní „jede po ploše“ nebo „je v traverzu“. Podstatný je, že v momentě, kdy máš vnější pořádně zatížit (tj. někde u spádnice), tak to prostě neuděláš a stoupneš na vnitřní, resp. dáš na ní podstatnou část váhy.
cit.: „konec výjezdu z oblouku, kde nějaký tlak na vnitřní je (a má být).“ Tak nějak bych se na rozložení váhy ve fázi výjezdu z oblouku vůbec nesoustředil (na šíři stopy ale jo). Tohle tvrzení o tlaku na vnitřní ke konci oblouku bych nechal na video rozbory zkušenejch závodníků (od zkušenejch trenérů), kteří si předtím s tou vnější pohráli tak, že ve spádnici zatočili na pětníku…
18.05.2011 13:58:26 #192
>> #191, vašek2, 18. 05. 2011 13:32:46
To co říkáš ale není pravda, kolem spádnice zůstane ve stopě nejvetší tlak po vnější a vnitřní stopa tam skoro není. Je to vidět v každým oblouku, nejvice v 0:15. Oblouk před tím, nemá v tom místě dokonce „žádnou“ stopu po vnitřní, takže jí těžko můžu zatěžovat. Nechci se hádat, prostě to tam nevidím navíc to necítím…
18.05.2011 14:01:52 #193
Po dlouhých spekulacích se konečně Vašek2 in post 183 podle mě přiblížil nejvíc skutečnosti.
K TomáSově cti budiž řečeno, že některé oblouky podle vyrytých brázd opravdu jede více po vnější. Při pohledu zdálky se to nezdá a i já bych vsadil poslední stovku na to, že to mastí po vnitřní a vnější tahá za sebou. Jenže jsem to sledoval i tak, že jsem stál na kopci, TomáS projel kolem mě a já se vrhl na jeho stopu a „četl“ rýhy ve sněhu. A k mému překvapení tam opravdu byla rýha od vnější! Naopak po vnitřní tam někde zůstával „vějíř“ v šířce až 25 cm, TomáSovi jsem to nakonec hned pod kopcem ukazoval.
V takové situaci je dost obtížné udržet dobře tu vnější a současně lákavé použít v nevhodnou chvíli nadměrně i vnitřní. Takže ty brázdy lze vidět ve sněhu i na videu, ale, jak píše Vašek, „v rámci zachování stability na ni ale ihned přenášíš váhu. Na konec i tu zahraníš…“ – neboli ta vnější a tlak do ní nejsou konzistentní a podle toho, který kousek oblouku si vybereme, se můžeme přít o odhadované distribuci zatížení vnější x vnitřní.
Výsledný dojem ještě IMO ovlivňuje nedostatečný tlak do příliš pokrčené vnější, kdy nedostatečně prohnutá vnější od začátku oblouku dostatečně od špičky nezatáčí a tím směřuje jakoby „ven“.
Otoh, TomáSovi budiž omluvou, že si na začátku pobytu dal opravdu hodně do tlamy a první den to skoro vypadalo, že dolyžoval. Nevím, jak moc ho to poté poznamenalo, ale 100% fit, přinejmenším v plné pohodě, asi nebyl. Samozřejmě že by i bez té držky nestřihal samé učebnicové oblouky. Ale třeba jeden takový doprava, který dal nade mnou, když jsem na kraji kopce stál, byl takový, jaký by měl být, přinejmenším z hlediska souhlasného zahranění obou lyží.
A s tím ježděním vs. cvičením má MirekP (post 185) samozřejmě velkou pravdu. Vícekrát a ne jenom tehdy jsem doporučoval elementární cvik – jízdu jen po vnější už od zahájení, tedy od předspádnicové části oblouku. A kluků se ptal, jestli si všímali, jak okolo nich hned první den nějací snad němečtí adepti/frekventanti trenéráku pilovali mj. právě vnější v pomalé jízdě. A souvisí to i s „Trnkapluhem“, jenž také tohle cvičí. Nemusí to být s překřížením (Schweizer Kreuz, javelin turn), ale jednoduše po samotné vnější s paralelně drženou vnitřní těsně u vnější boty. (To je jen jeden z prospěšných cviků, s Trnkapluhem už dva…)
Domnívám se také, že to může být ovlivněné botami. Mám pocit, že třeba TomáSovi tvrdé Lange 150 (ZB nebo dokonce ZC) ke správným obloukům moc nepomáhají – omezená schopnost práce hlezna, zatažení vnitřní, možná i nucení vnější k pokrčení místo pružného napnutí. V té souvislosti si dovolím upozornit, že Rossignol (= Lange) doporučuje juniorům, tedy borcům až do 19 let a i na úrovni FIS závodů, jenom tvrdost ZA, tedy nejspíše cca 130. I to je ale nakonec věc komplexní a hodně by ukázal třeba pohovor u Leitnera s touto ukázkou videa. Je ale pravda, že TomáS jezdil také a asi víc na měkčích 120 nebo 130, a s nimi by už správné pohyby měly jít přiměřeně. Na drily je ostatně lze i trochu povolit.
Dosud byly podmínky pro lyžování skvělé, tvrdo atd., lepší než často v zimě. Od nynějška už beru každé další ježdění spíš jako cvičení s tím, že někdy už tvrdo nebude, jindy chvíli (viz též předpověď), a tak bude o to víc času právě na cvičení. Minule jsem si Trnkapluhy a další cviky dával až nakonec, odteď už na to bude víc času – víc práce, méně zábavy, ale tak to přece ve snaze o zlepšování hlásáme, ne?
18.05.2011 14:16:23 #194
Ještě se zpožděním ad nedávná diskuse o předozadní rovnováze, končící posty 166 a 170 (napsal jsem někdy v sobotu, ale nestihl zavěsit, tak sorry, že mezitím poněkud zastaralo.)
Váhu v předozadním směru (rovina sagitální, osa x) bych viděl jako značně komplexní (ve smyslu „komplexní“ i „complex“ = složitý) problém související s vývojem techniky zatáčení a používaného materiálu (lyže, boty).
Už se to tady tuto zimu poměrně dost diskutovalo, zejména, iirc, v souvislosti s mskiho značně razantním odmítnutím mantry „pánev není nikdy dost vepředu“. S odvoláním na svoje předchozí vstupy k tématu bych to viděl přibližně takto:
- kdysi platilo odlehčit patky lyží, aby je bylo možné přenášet do žádoucího směru
- k tomu bylo třeba přenášet váhu značně dopředu, extrémně v případě tzv. závěsu, ruade apod. (račtež si ev. vygúglit)
- tím vznikly i zásady oněch (Příbramského) „vymrdaných kristiánek“ a „pánve nikdy dost dopředu“
- v okamžiku, kdy se oblouky začaly vyjíždět s větším využitím hrany (cca od 60. let), začalo být třeba zatěžovat lyže plynuleji, více k jejich středu, a také pánev se začala posouvat poněkud více dozadu, do „přirozenějšího“ místa
- což souvisí i se spoluprací nohy – pánev – trup s vývojem směrem k tzv. kompaktu (Gautier), kdy spolupracuje pánev s trupem a prosazuje se důraz na „zalomení“ v pánvi místo jenom v pase (probírali jsme v začátku mskiho vstupů v lednu ve vztahu k namáhání a zátěži páteře), někdy se hovoří o „dvojitém zalomení“
- souvisí to i se snížením jezdcova postoje, kdy už markantně neodlehčuje lyže pohybem vzhůru a využívá větší pohyblivosti pokrčených dolních končetin (přiklonění vnitřního kolena, značné zahranění)
- což logicky a nutně znamená pánev a tedy i těžiště níže a více vzadu (ze zjevných anatomických důvodů nelze jinak)
s tímto rovněž souvisí i konstrukce bot s menším náklonem komínu, ale měkčích do nákleku (do krve odřené holeně ještě popisuje Hermann Maier ve své první autobiografii Ich gehe meinen Weg)
- a také jejich menší delta i ramp angle celé sestavy s deskou a vázáním.
Jak píše Gravedigger, správná poloha se mění v průběhu oblouku, takže každá paušální rada bude zjednodušením. Na určité úrovni ovšem takové zjednodušení může být účelné a funkční, např. když má běžného „turistu“ odnaučit „stát na patách“ = být v permanentním škodlivém záklonu.
(Kdežto když Bode Miller vyhrával jeden závod za druhým a 2× velký globus, jeho „záklony“ se mu tolerovaly, jakkoli nebyly coby přenositelný příklad paušálně následováníhodné. Podobně když nejlepší borci – vzpomeňme ono úchvatné video Hirscherovo – nechají lyže vystřelit dopředu, „jdou do záklonu jako prase“, ale je to vysoce účelný prvek.)
18.05.2011 15:03:05 #195
>to Tomas
- Ja vim a rozumim, neni treba se vas zastavat, to nebyla kritika, proste to je vyvoj, kterym prochazis/te pokud nema clovek nekoho kdo ti s tim pomuze (ackoliv slepe souhlasis stejne jen nekdy, duvera trener – sverenec), my na to tak nejak chceme stejne prijit sami (trochu mame postoj trener) abychom to pak lepe vzali za sve (a touzebne ocekavame, ze poradime vlastnim detem – pokud nebudou hrat na fletnu, tu rodicoskou ambici chce krotit, pokud deti neskemraji o podporu)..:-D
- ono je to tezke ukoucovat i kdyz vis co, dokonce i kdyz vis jak…(sam jsem se spis smiril,ze to proste za danych podminek nedam jak bych rad, ackoliv nevzdal i v tech svych 10 dopolednich vcetne snb chci nejake zlepseni a o to vic clovek musi premyslet, ma to i vyhodu v tom,ze usetris za permice:-D)
>to Vasek2
- s tou vahou VNE/VNI to neresim kolik je kde
- myslim, ze s tim ostatnim se pak dostavi i spravna/spravnejsi podoba zatizeni (sila tlaku, rozlozeni dle situace, timing, vcetne stranoveho prenosu z a do predchoziho resp nasledujiciho oblouku) pokud tam neni
- a rekl bych,ze rezerva tu je v tom „plapolani rovnovahy v prubehu oblouku“ spis to vidim u oblouku do 0:10(nezamenujte za postupnou zmenou tlakovani, rovnovahy pri prechodu z a do oblouku predchoziho/dalsiho)
- rekl bych Ivan vyjadruje neni konzistentni
- Tomas na nej mysli a vi, ze v te/kolem spadnici ma dominante byt na vnejsi
- tj blok je jinde a pripadny projev zatizena vnitrni na plose je dusledek (i kdyz podstatny a ovlivnuje dalsi vyvoj a je potencialni pricimou jinych veci)
- verim,ze i s vetsim uhlem hraneni to pocitove pripadne vic vyleze
>Ivan
- co myslis myslenkou neni konzistentni? (neporuseny, soudrzny, pevny), asi tusim jen si nejsem 100% jist
- ale stejne i tak jde o projev spatnych (hlavne stranovych) pohybu jez mimo jine porusuji rovnovahu a jejich vztah (symbiozu) s polomerem oblouku, rychlosti…
- navic to rika,ze ty stopy za jistych okolnosti nic moc nerikaji, tj je treba veci spravne cist (nebot napr i malo zatizena vnejsi vic na hrane ma vetsi stopu nez silneji zatizena vnitrni vic na plose…ale mozna jen nahlas premyslim a spekuluji)
- ty cviceni co by jim prospeli jsou uz u Masina pokus o oblouk (myslim,ze se do 6–8 cviceni bohate clovek vejde, v jejich pripade bych redukoval do 5cvicek)
- ciste spekulace k Hischerovi, neni to jen,ze nestihaji/nezvladaji ukoucovat idealni centralni pozici po celou dobu oblouku?
- ten Bode (krome SL a svych situacnich reseni) mi nikdy neprisel jako provineni proti optimalni technice z hlediska predozadniho postoje (nevnimal jsem to nikdy za hranou, spis jako individualni projev v urcitem tolerovatelnem rozmezi vpredu – vzadu)
Mejte se a Tome ty SG rad nekdy zkusim na modre , verim,ze Martin47 ozije a
zoorganizuje se neco na tom jeho kopci, touha po tech branach je a
moznosti zadne.
19.05.2011 01:59:00 #196
uz jsem to tu nekomu radil a ivan to ted tez zminil. pokud si lyzar neni jisty, jestli jede dostatecne po vnejsi, tak at zkusi jet s vnitrni ve vzduchu. myslim, ze spousta borcu se bude velmi divit, jak moc musi zmenit jejich zazity styl, aby vnitrni zvedli. anebo moje oblibene cviceni „windshield wiper“. Teoreticky by jej meli zvladat skoro-zacatecnici, prakticky se s nim tezce pere polovina instruktoru. Cviceni vypada tak, ze pri obloucich jetych v pluhu se vnitrni lyze plynule prisouva do paralelniho postaveni v uzke stope a zpet do sirokeho pluhu, toto nekolikrat behem kazdeho oblouku. neboli to, co jsme tady uz taky vickrat resili – ve spravne provedenem pluhu staci prisunout vnitrni k vnejsi – coz by pri dostatecnem zatizeni/odlehceni vnejsi/vnitrni nemel byt problem – a je z toho bezchybny (obzvlaste, co se postaveni panve tyka) paralelni oblouk.
19.05.2011 16:25:56 #197
>> #192, TomáS, 18. 05. 2011 13:58:26
To co říkám je na základě záznamu i jinejch jízd. A tam to, co jsem
napsal, prostě vidím v téměř každým oblouku. Podle stavu kolejí
v několika obloucích bych to nehodnotil. Zaříznutá vnější ještě
nemusí znamenat, že je pořádně zatížená, resp. že na ní člověk
vyjede pořádnej oblouk. A o to jde. HOnza pro to má termit: „pocit
vnější řídící nohy“ (alespoň cca takhle nějak to říká ). To co jsem psal v postu
183 si prostě myslím furt, ta Milanem2 zmiňovaná situace z 0:17 vůbec
není náhodnej nález. Mrkni na to ještě jednou, tam bude podstatná část
zakopanýho psa…
19.05.2011 16:44:43 #198
>> #195, MirekP, 18. 05. 2011 15:03:05
„s tou vahou VNE/VNI to neresim kolik je kde " Jo, s tim lze souhlasit, krasojízda se dá zajet i s větší váhou na vnitřní.Ta ale nesmí bejt v "obranný pozici“. Je tam asi něco, co vyžaduje primárně víc pozornosti, než to rozložení váhy. Co TomáSovi momentálně nejvíc pomůže? Na lanovce bych asi doporučil zkusit užší a hlavně konstantní stopu. S tou se pak dá všechno líp měnit, jelikož se podstatný problémy nemaskujou širokým rozchodem (či jeho změnou). Nebo něco jinýho?
20.05.2011 04:59:13 #199
bez ohledu na to, jak velke zatizeni vnitrni lyze by bylo spravne (velmi diskutabilni otazka), musi se lyzar naucit jezdit ciste po vnejsi. tim myslim zvladnout cely svuj repertoar oblouku (kratke, dlouhe, smykane,rezane…) s plne odlehcenou vnitrni.
dalsi, velice casty nedostatek (ale zridka zminovany) u pokrocilych lyzaru je prilisna staticnost v predozadni rovine. jak jsme tady uz s ivanem zminovali, lyzarova poloha v teto rovine je promenliva a zvladnuti tohoto prvku je narocne. spousta i hodne dobrych lyzaru ve fazi oblouku po spadnici zustava viset prilis vpredu.
20.05.2011 23:05:11 #200
TomaSi cau.
Ej, ale si sa dal na tazky boj.A Ty sam vies,a ja to len potvrdim,ze nebude lahky.
Zacnem odtialto.Pri jazde na 193 cm ski,je viditelne ze ides na vonkajsej.To uz som Ti napisal.Nenapisal som Ti ze vnutorna je v strasnych problemoch.Ivan Ti to jasne naznacil tzv 25 cm vejarom vnitrni.Nepisal som Ti to preto,lebo vsetko musi ist postupne.
Mrzi ma ,ze mas pocit ,ze jazdis na vonkajsej /vnejsi/ dostatocne.Bez ohladu na videa tvrdim ze nie.Viem ze sa branis ,ale pametaj si,za rok ,dva,ak Ta niektori chalani budu mat sancu zrovnat,sa budes smiat nad tym ako si citil ze jazdis cez vonkajsiu.
Naznaky toho ze na tom pracujes su patrne.Ale nie je to tak,ako to Ty citis,ze to je dostatocne.
Tvojou absolutnou prioritou musi byt snaha o frontalni postaveni,a praca s vonkajsou nohou./znovu sa opakujem,ale kedze sam vies ze z desiatich rad je devet neproduktivnych,tak si ju nevsimaj/
Musis v dalsej sezone zacat dokonalym kreslenim oblukov v frontalnej rovine,a prioritne vahou na vnejsi na malych kopcoch.Ako maly chlapec.A vobec sa za to nehambit.
Jedine nacvik spravnych principov zatacania Ta moze doviest ku dobre prevedenemu/urychlenemu/race obluku,po ktorom nielen Ty tuzis.
Absolutna pririta-T pluh, ktory spravne prevedies.Ten cvic.Ten Ti pri spravnom prevedeni zrovna panvu,a jednoznacne urci vnejsi nohu.
TomaSi,ak nechces dospiet k Race obluku,len sa pousmej nad tym co tu ja alebo chalani pisu.Lyzujes dobre/ale na race pohlad nie/, ale ja verim ze nie si samoluby,a bude Ti to stacit.
Uz minule som Ti napisal,ze by bolo vhodne,aby ste s Masinom isli do bran.Znovu to potvrdzujem,tie Ti jasne vysvetlia,ci sa chalani mylia.Tam pocity nestacia.Tam chybne nasadeny obluk Ta tvrdo vytresta.A nasadeny obluk v protirotacii? Skoda reci,sam ucitis.
A Tvoj hlavny problem,ktory este je trinasta komnata pred prichodom race?
To je nedostatocna praca v predozadnej rovine,/tak ako spomenuli niektori chalani/to je velmi dolezity prvok,bez ktoreho je race obluk problem.Ovsem na toto mas este cas.
A aby si si nemyslel,ze tu len tak zbytocne mudrujem,mam nachystany material z mojho jazdenia,kedze citim,ze mam s Tebou vela spolocneho ohladom chyb,tiez ho sem dam,snad mi uveris,ze co mi pomohlo,je to co tvrdim.M.T.S a spol skola.
P.S. Mna zaujimaju len brany,a efektivita v nich.
Cau Harry
20.05.2011 23:23:47 #201
Este sa chcem vyjadrit k centralnemu postoju v obluku./stred nohy,ani spicka ani peta v lyziarke/.Toto bude este tema na dlhu debatu/HOnzo,Mski/Ivana sem netaham,od neho som to nezaznamenal.
Uz som to napisal,ze preteky nevyhravaju centralne vyvazeni jazdci,ale Ti,co predozadnu rovnovahu maju moznost a dar porusovat co najviac.Pozor,predozadna rovnovaha v mojom ponimani nie je permanentny ZAKLON!!
Viem,budeme si asi musiet vysvetlit pojem centralna rovnovaha.Snad ma presvedcite. caute Harry
22.05.2011 22:17:27 #202
>> #166, TomáS, 10. 05. 2011 18:49:39 Zdar,zběžně jsem prolítl komentáře, je tam vidět pěkné zlepšení oproti dřívějšku,ale pořád to není ono. Tak jenom pohled blbého laika bez akreditací, aby ta diskuse nestála.. Zvládáš ok kratší měkčí lyže,u dlouhých GS lyží musíš na to jinak,trestají každou chybu a je to jasně vidět u těch videí. Dle mě ( ostatní na to mohou mít jiný názor) chybí jednoznačně závěrečné zamknutí oblouku a přípravná fáze před tím.To znamená snížení těžiště, zatlačení pressing do paty vnější.Cíleným posunem vnější holeně dopředu o 3/4 stopy oproti tvému stávajícímu stavu pak uzamkneš svůj oblouk až skoro tak dokonale, jako to předvádí např. Marcel Hirscher. Musíš ale to vystřelování fyzicky ustát.:-D Tento popsaný princip je z telemarku a v jednoduchosti je krása. Zajímal by mě na to názor jiných, hlavně mski, otázka je – jestli nechytá ryby a chce to sem hodit.:-)
23.05.2011 02:04:01 #203
>> #202, Thomas, 22. 05. 2011 22:17:27
lyzovani je trochu moc slozite na to, aby se dalo jednoznacne popsat slovy a naopak, na urovni lyzovani, ktera se resi v TomaSove vlakne je tezke ziskat spravnou predstavu ze slov. popis „snížení těžiště, zatlačení pressing do paty vnější.Cíleným posunem vnější holeně dopředu o 3/4 stopy oproti tvému stávajícímu stavu“ se nevylucuje s tim, jak oblouk citim ja.
24.05.2011 09:58:13 #204
>> #202, Thomas, 22. 05. 2011 22:17:27
No ,na pohlad blbeho laika ako si sa nazval,velmi presny postreh.A toto je uz asi treti clanok od Teba,kde ma Tvoje nazory dost zaujali,ohladom techniky lyzovania v race oblasti.
Ano, TomasoVi ta predozadna praca este chyba,ale on musi prioritne odstranit uz spomenute problemy s protirotaciou. Aj ked,mozno by mu princip tocenim volantom nohami panvu zrovnal,a ukazal mu ako nezaostavat vonkajsou v obluku.Tiez si neviem predstavit spravnu pracu v utahovani oblukov,pri zaostavajucej vnejsi a v protirotacii.
Neviem ci toto o com pises mas vysledovane z videa pretekarov,alebo odsledovane na sebe pri telemarku.
Ale presne si trafil o co ide v pretekovom lyzovani.
Klucovym prvkom tych najrychlejsich je praca vonkajsou nohou.Neviem ci pouzijem spravny vyraz , ale proste jej predozadne vytlacanie spod tela,dost podobne telemarkovemu/myslim v spickovom pretekovom podani/.
Cize dajme tomu v uvode obluka pri nasadeni centralny postoj/aj ked moj nazor je ze skor vpredu/,ale v ukonceni musi byt jazdec vzadu. To je to co spominal PetrM,ze pri Tpluhu citil svaly o ktorych ani nevedel v oblasti bedier.
Preto Mski tak preferuje ich cielene cvicenie.
Vonkajsia proste musi byt takto vytlacana vpred,co buduje rebound a urychluje obluk.A preto musi byt vonkajsia cielene vytlacana az do polohy kedy jazdec citi,ze ju este ustoji.
Trochu problem mam s Tvojou radou o tej tristvrte stopy s holenou,mozno len zle chapem.V sustave ide o celu nohu s vonkajsim bokom,ktora musi byt vytlacana vpred.Nielen holen.A tu sa mozme bavit o tom pressingu do paty vnejsi.
Pre moje ponimanie lyzovania,/pretekoveho/, si sa slusne potriafal,ked principy prirovnavas k telemarku.
Ano ,tam je jazda po vnejsi a praca v predozadnej rovine uplne jednoznacne neoddiskutovatelna,pricom v prevedeni spickovych telemarkistov je vidiet ,a je to pre mna velmi podnetne,ake sily a akym sposobom odmenuju jazdca za jeho snahu.
A tu sa dostavame k tomu,preco uznavam v prevedeni RACE nazory M.T.S a spol/k vyucbe sa nevyjadrujem kedze sa jej nevenujem/,ohladom frontalnosti panvy v obluku.A ze rotacia v obluku je menej problemova ako protirotacia.
Lebo to je najucelnejsi a najucinnejsi sposob jazdy v branach.
Tiez ma zaujimaju nazory chalanov na tuto problematiku,aj ked sa nehodi do TomaSovho vlakna,ale skor do rozdielov medzi race a nerace od HOnzu.
>> #199, Gravedigger, 20. 05. 2011 04:59:13
Zostava len suhlasit s tym co si napisal.
caute Harry
24.05.2011 22:42:23 #205
>> #204, Harry, 24. 05. 2011 09:58:13 Hoši, když sem vám na podzim říkal, že některé zahraniční týmy čerpají techniku z telemarku,tak se to bralo jako těžká recese. Aplikaci techniky bylo vidět i zde na videích (jen některých) borců SP, které se tady tuším v únoru rozpitvávaly.Jinak dík Harry za kompliment,:-) bránám a tyčím však nerozumím. Je to very good náročná technika. Na prudším tvrdém svahu to dokáží ustát jen ti profi závoďáci. Kdo si ale dá tvrdou práci se to naučit,tak impuls zrychlení je tak velký, že předjedeš v obloucích každého, koho si na svahu zamaneš.:-D
25.05.2011 02:30:45 #206
>> #204, Harry, 24. 05. 2011 09:58:13
lyzovani je jen jedno. principy, ktere plati pro race,plati i pro rekreacniho novice.
tesi me, ze jsme se tady dostali k predozadni rovnovaze, a ze se pekne shodujeme na jejim prubehu v oblouku. toto tema je opravdu casto opomijeno a na svahu neni spravne provedeni videt vubec (s vyjimkou zavodniku).
na vytlaceni vnejsi dopredu se da taky nahlizet obracene, jako na tlaceni zadku dolu-dozadu-do oblouku (opak toho, co vetsina lyzaru dela). pri vyuce/vysvetlovani je velmi uzitecne poskytnout oba relativni pohledy na dany pohyb.
25.05.2011 10:07:28 #207
31.05.2011 02:38:45 #208
>> #205, Thomas, 24. 05. 2011 22:42:23
Thomasi, vypada to, ze technice lyzovani rozumis a asi i umis lyzovat. Co te tedy vede k tomu, ze jezdis na telemarcich? Co ti to dava navic, oproti normalnim lyzim? Muj dotaz vychazi z toho, ze telemarkeri, ktere znam, jsou nemehla, kterym to na normalnich lyzich neslo, tak presli na telemark, protoze tam se nemehlovstvi ztrati.
31.05.2011 22:25:54 #209
>> #208, Gravedigger, 31. 05. 2011 02:38:45 Grave,tomu rozumíš spíš ty a jiní,seš asi denně na lyžích v krásné Kanadě. Já se jen snažím odlyžovat svých necelých 30 dní v sezoně a za to málo sem moc a moc vděčný.A to víš,lyžoval bych nejraděj pořád až do zbláznění. Ten TM mi dává možnost zažít chybějící třetí dimenzi pohybu, což tě odpálí přímo do stavu evoluční euforie. Jestliže máš pocit,že seš u sjezdového lyžování na bodě, kdy už ti dál nic nového nepřináší,tak u TM to nehrozí.I hodně dobrý lyžař má ze záčátku velké problémy.Celý život je ale co studovat a vylepšovat.Každý den telemarku přinese něco nového,co člověka posouvá o kousíček dopředu a postupně otevírá obzory. Pak se těšíš jak malé děcko tak, že vezmeš prkna a najedeš 800km abys mohl na pár hodin vyjíždět oblouky. Už se těším na sezonu.Už jen pár měsíců.:-D
01.06.2011 01:44:27 #210
mne prave nejde do hlavy, proc menit normalni lyze za tm. at si vezmes jakykoliv druh lyzovani (upravene sjezdovky, steeps, muldy, branky, park…), tak na lyzich toho dokazes vic. telemark mi pripadne, jako treba delat atletiku v rozvazanych tretrach. proc bych mel zazivat vic euforie (krome toho, ze TM je „cool“ a poleti na me vic bab)? stejne vidim i SNB. at se snazim jak se snazim, nemuzu najit jediny rozumy duvod pro provozovani TM i SNB.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.