Domů Diskuze Foto a video rozbory jízdy TomáS odhalení: konečně video

TomáS odhalení: konečně video (strana: 8)

05.06.2011 19:31:07 #211 

Noshaq

>> #208, Gravedigger, 31. 05. 2011 02:38:45

Počkej až se vrátíš z Kanady domů.

Ještě do loňska jsem se telemarkistum smál. Posledních cca 7 let jsem 6 a víc měs. z roku lyžoval v americe nebo u protinožců. Přestože si myslím, že mi to to docela šlo a dařilo se mi, velké hory mi dávaly pocit, že je ješte kam jít a a zlepšovat se a nacházet nové výzvy. Vtípky typu „Half of binding, half of fun“ mi připadly docela trefné a nechápal jsem proč se schválně „mrzačit“ a ochudit se o všechny možnosti které na „alpine“ vázání můžu mít. A to znám pár velice dobrých telemarkistů kteří si s alpine lyžaři v ničem nezadají.

Ale letos je to jiné. Rozhodl jsem se konečně zůstat doma v Beskydech, a začít pracovat na tom co mi za těch 15 let lyžování uteklo. A najednou to tady (z lyžařského pohledu) není ani zdaleka takový fun na jaký jsem zvyklý. Takže nabídka levných lyží mi připadla zajímavá. A fakt mě to tady na nich baví víc i když to stále dělím s alpine půl na půl. Jsou to nové výzvy, dvě hoďky odpoledne mi zatím celkem stačí, stejně jako celý den na alpine někde na velkém kopci. Jak říkáš to nářadí nemá žádnou zvláštní výhodu, ale je to výzva. A výzvy jsou tady od toho aby se překonávaly a to může být zábava sama o sobě. Navíc dost lidí tvrdí že ti to může i v alpine pomoci dostat se kousek dál. Tož tak…

09.06.2011 10:45:38 #212 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #211, Noshaq, 05. 06. 2011 19:31:07

Nezbývá než souhlasit. Telemark opravdu posune dobré lyžaře o mnoho dál. Když se pak vrátíš na lyže, začneš používat mnoho částí svého těla o mnoho precizněji, detailněji a s větším citem. Navíc na telemarku lze docílit naprosto stejných požitků jako na alpine, není pravda Gravediggere, že bys toho na lyžích dokázal víc. Telemark je naprosto plnohodnotná disciplína a v boulích dnes raději jezdím na tele jak na lyžích. Ale je třeba si je prvně obout na nohy, vzít si pořádné vázání a ne to rozbité, které se zaseklo a drží ti patu a jezdit. Za rok pak napiš znovu :-). Telemark opravdu nemá žádnou zvláštní výhodu oproti alpine, ale otázka stojí jinak. Má alpine nějakou výhodu oproti telemarku? Věnuji se obojímu už poměrně dlouho a nenašel jsem ji. Je to porovnávání jablek s hruškama.

A navíc.. HALF OF BINDING, TWICE OF FUN!

14.06.2011 03:25:09 #213 

Gravedigger

no jo chlapi, kdyz myslite… me ceka jeste mnoho prace na vylepsovani mojeho normalniho lyzovani, nez abych se rozptyloval telemarkem. ale pokud budu chtit apul A, tak me to asi nemine, co?

14.06.2011 03:26:16 #214 

Gravedigger

ale stejne, ani tady mi nikdo konkretne neodpovedel, v cem by ten telemark mel by lepsi… ;-)

15.06.2011 22:57:13 #215 

Harry žena

Zdravim vsetkych ktori si na snow pridu v tychto teplych dnoch ochladit cumak.

Dovolim si napisat svoj nazor ohladom telemarkoveho sposobu lyzovania.

Grave,ako mozes sa snazit urcovat,co ma koho bavit,a co je spravne v momente ak zbadame bielu plan a sneh.

Ano,Tvoje poznanie a nazor je jasne,neexistuje nic ine ako cisty rezany obluk a radost z neho.

Dokazes pochopit,ze nie sme vsetci rovnaki,a ze tak ako niekto ma rad sneh,tak niekto ma rad piesok?

Dokazes pochopit aj iny nazor na ski ako mas Ty?

Ja verim ze ano,tak isto ako ja ktory som na telemarkove lyze ani nesiahol.

Dobry lyziar/no ja nazvem lyziara na urovni MSCR/ako velmi dobreho,sa minimalne nad principmi ktore sprevadzaju telemark dobre zamysli.

Uz tu od chalanov padlo par nazorov,ze nieco na telemarku je vhodne aj pre alpine.Ja osobne s tym plne suhlasim..Znovu upozornujem ze mna zaujima len Race.>> #212, Ondřej, 09. 06. 2011 10:45:38

Ondreji,suhlasim s Tvojim nazorom ,ze clovek ktory odskusa nieco ine ako alpine,sa moze tym inym/nehovorim ze cisto len telemarkom/, posunut dalej.

Spickove lyzovanie je vo velkej miere o hlave.

A aby ta hlava fungovala,musi byt na urcitu cinnost/v tomto pripade ski/,pripravena po vsetkych strankach,a v tejto oblasti jej moze telemark/a nielen on/ len prospiet.

Caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

17.06.2011 00:22:33 #216 

Thomas muž

>> #215, Harry, 15. 06. 2011 22:57:13 Hoši,lyžování zdar,sem po těžkém biku, tak těch 8 piv omluvte. V době ledové sem tahal 2 lyže( na ski a telemark). Teď už na to sere..Tahám jedny delší telemarkpové,rádius okolo 25m a je to super, lyže položíte na svah s páru fintama stejně jako s polovičním radiusem ty mega cárvy nebo jak se to nazývá. Na prudších měkčích úsecich jezdím telemark, na rovných tvrdých pasážích šetřím nohy a proto plnohodnotně carvuji na tm vázání s volnou patou.Jde to rovnako stejné ako se super pevným značkovým vazaním,len jen potreba dát důraz na patu. Právě ta možnost měnit slalomové oblouky kdykoli na svahu s telemarkovými je ta největší lyžařská slast jaká mě v životě potkala. Pravda je ta , že na že na nastříkaných svazích s tvrdým a s umělým sněhem je lepší klasika.V přírodním sněhu jednoznačně jezdím tm, proto je hodně důležitá oblast s nadprůměrnými sněhovými srážkami. ÚŽASNÁ JE TA PŘÍMÁ KONFRONTACE SE SJEZDOVÝM LYŽOVÁNÍM. Rozhodně Vás přátelé nenabádám, abyste svoje sjezdovky poslali do kontejneru jako já, je to škoda. Jde jen o to, že vás to VYKOPNE O KUS DOPŘEDU V TECHNICE,i když zůstanete věrni sjezdovému lyžování.Už jsme se přehoupli přes nejdelší den v roce, tak je k našemu lyžování už trochu málo blíž. :-D

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

19.06.2011 13:55:50 #217 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #214, Gravedigger, 14. 06. 2011 03:26:16

Telemark opravdu nemá žádnou zvláštní výhodu oproti alpine, ale otázka stojí jinak. Má alpine nějakou výhodu oproti telemarku? Věnuji se obojímu už poměrně dlouho a nenašel jsem ji. Je to porovnávání jablek s hruškama.

Já myslím že odpověděl ne :-D ?

Pokud budeš chtít Apul A, můžeš si vybrat mezi snowboardem nebo telemarkem.

Zdraví O.

21.06.2011 03:16:04 #218 

Gravedigger

>> #217, Ondřej, 19. 06. 2011 13:55:50

snowboard – no to bych si teda pomohl :-( proc je TM a alpine jako hrusky a jabka? konkretni odpoved zatim vidim je jedinou. od Thomase, ze TM pomuze zlepsit techniku alpine. s tim bych souhlasil, ale toto ma asi jen minimum tm jezdcu jako duvod, ne?

21.06.2011 17:50:31 #219 

Ondřej Novák - SNOW muž

Snažíš se pořád v telemarku najít nějakou náhražku. Ale j to plnohodnotná disciplína. Tak jako někdo jezdí na lyžích a snowboardu, jiný jezdí na lyžích a na telemarkách. Není třeba hledat výhody a nevýhody. Pokud ano, polož si otázku obráceně. Jaké jsou výhody alpine oproti telemarku? :-)

22.06.2011 21:43:58 #220 

Gravedigger

vyhody alpine jsou pro me celkem zretelne: v jakekoliv lyzarske discipline (branky, boule, carving, freeride, freestyle) jsou alpine lyze vykonnejsi. dovoli vic.

nemuzu si pomoct, ale tm i snb jsou oproti lyzim jako drbani se za levym uchem pravou rukou. jsou pouzivany na to same, jako klasicke lyze, ale s horsimi vysledky.

fakt me nenapada jediny argument ve prospech tm i snb, krome tech, ktere jsem uz slysel milionkrat (me to bavi, mne se to libi, je to cool…)

23.06.2011 13:40:11 #221 

Harry žena

Niekto to rad odpredu,niekto odzadu,ale stale je to len koitus.

Kedze pri lyzovani mieru kvality a uspechu meriame casom,je pre nas jednoduchsie urcit co je ucelne a efektivne,na rozdiel od predom spominaneho.Tu jednoznacne musim suhlasit s Gravem.

A co potesi dusu,tak to uz je ina otazka.

Telemark?

SNB?

Skoky na lyziach?

Je to kazdeho volba.

Ale jednoznacne alpine je zaklad lyzovania,od neho sa ostatne odvija.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

25.06.2011 08:18:51 #222 

Martin47 muž

Jak jsme tu již kdysi probírali, lyžování je pořádný kus exhibicionismu (někteří v něm jdou tak daleko, že jsou ochotni i zaplatit cenu nejvyšší a vysvětlují to potřebou osobní dávky adrenalinu). Jak to souvisí s telemarkem každý jistě pochopí sám.

26.06.2011 10:19:32 #223 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #220, Gravedigger, 22. 06. 2011 21:43:58

Jak si tím jseš jistý :-)? Už jsi na telemarkách jel boule, branky, freeride nebo nějakou bednu? Řekl bych, že to zas tak zřetelné není a taky se mi zdá, že trochu nevíš. Na telemarkách jsi sice nikdy ještě nejel, ale už máš názor, se kterým na nich nikdy ani nepojedeš… :-D.

To Harry: Dovoluji si jen drobnou historickou vsuvku. Dříve, než se začalo jezdit s patami na lyžích, tedy dnešní podoba alpine, jezdilo se telemarkem. Tvrzení, že „alpine je základem lyžování a vše se od něj odvíjí“ je historicky velmi odvážné, neb základem moderního lyžování je právě telemark a náš společný lyžařský táta Sondre Norheim. A vzhledem k tomu, kolik znám skvělých telemarkistů, kteří v životě nejeli alpine bych řekl, že od alpine se kolikrát nic odvíjet nemusí.

Zdraví Ondřej

26.06.2011 14:17:21 #224 

Martin47 muž

>> #223, Ondřej, 26. 06. 2011 10:19:32

Historicky správně je to tak, že lyže původně sloužili primárně ne jako sportovní náčiní, ale jako pomůcka k přesunu ve sněhu (lov, sběr atd.) a k tomu byla pochopitelně praktičtější volná pata. Jelikož pohyb probíhal v členitém terénu, bylo občas třeba něco sjet a krom jízdy s jednou holí mezi nohama se k sjíždění vyvinul telemark. Poté, co se lyže začaly využívat jako sportovní náčíní a jedním cílů se stalo samostatné sjíždění, zjistilo se, že pevná pata je k sjíždění mnohem praktičtější a telemark byl překonán. Dnes se z něj stala okrajová exotická disciplína, které se věnuje a bude věnovat pár jedinců, kteří ji pochopiteně budou obhajovat. Masová záležitost v rovině alpského lyžování se z něj, coby historicky překonané techniky, nikdy nestane. Je to jako bránit pevnou linku proti mobilům.

26.06.2011 19:58:16 #225 

Thomas muž

Je to tak proto, že současné pojetí sportu je se naučit něco hned za víkend a pomohou tomu komerční samotočky. Trochu mi to připomíná 80 léta. Tehdy se jezdilo na rovných 205 a 210 cm. Lyžařů,kteří to zvládli a našli v tom zalíbení,bylo cca 50% z těch kteří tehdá zkusili lyžovat.Kdo to tehdá zažil ví. Jak přišly krátký karvingy,najednou umí lyžovat všichni i Ti co nědělali nikdy!! žádný sport a ani neviděli sníh. Tady jednoznačně souhlasím s Ondřejovým příspěvkem. Jde o to, že telemark dělají většinou jen lyžařští instruktoři a ví pokud se zadaří správné provedení je tento oblouk třešničkou na dortu celého lyžování všech dob. U Telemarku zůstane ne 50%, ale jen 10% z dobrých!! lyžařů. Důvod je ten samý jako u dvoumetrovek z 80 let, je to hoodně těžké lyžování na zatěžování,tlaky, rovnováhu a fyzičku a kdyby to všichni co se tím trápili snadno zvládli jako karv oblouk je z toho masový sport.Takže pokud se nebude konat žádná revoluce ve vybavení,tak to naštěstí masový sport nikdy nebude a to je jen a jen pro lyžařskou veřejnost dobře.:-)

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

26.06.2011 21:57:23 #226 

Martin47 muž

>> #225, Thomas, 26. 06. 2011 19:58:16

Proč je pro lyžařskou veřejnost dobře, že z telemarku nebude masový sport? V tom tvrzení a zároveň obhajobě telemarku coby vynikající zábavě a rozvíjení techniky vidím velký rozpor.

02.07.2011 21:12:18 #227 

Gravedigger

to Ondrej: trochu prehanis. za prve, neni treba vsechno vyzkouset na vlastni kuzi, aby clovek mohl hodnotit, jestli to funguje lip nebo hur, nez neco jineho. a za druhe, ze jsou klasicke lyze vykonnejsi nez tm [ve smyslu mojeho predchoziho prispevku] neni moje osobni spekulace, ale fakt, na kterem se urcite vsichni shodnem.

to Martin47 Jo, to je to, co tvrdim od zacatku. Je to o exhibicionismu.

to Thomas Telemarkeru znam hodne, ale jediny z nich je i vyborny normalni lyzar. Praveze znam hodne telemarkeru, o kterych na pevno vim, ze telemark delaji proto, ze na normalnich lyzich se jim nedarilo. ono se jim nedari i na tom tm, ale tam to tolik nevinikne, protoze siroka verejnost nema moznost srovnani.

to Harry vratim se k tvojemu starsimu prispevku. ano, at si kazdy dela co chce, nekdo at si hraje na snehu, nekdo na pisku. s tim nemam nejmensi problem. ale kdyz nekdo bude prehazovat ten snih nebo pisek vidlema misto lopatou, tak se minimalne ze zvedavosti budu zajimat, co ho k tomu vede. budto totiz ten clovek dela chybu a ja mu pomuzu ji napravit, nebo naopak naopak ja se naucim neco, co mi do te doby unikalo a pochopim, ze vidle na pisek nebo tm na snih dava smysl.

04.07.2011 11:46:35 #228 

Ondřej Novák - SNOW muž

No přátelé. Takových debat o alpine a telemarku už jsem zažil tolik, že vím dopředu jak to skončí. Nezbývá mi než opakovat: Udělejte si čas, svezte se párkrát na telemarkách po odborným vedením někoho kdo to umí a dobře vám poradí a pak suďte. Věnuji se naplno obojímu a dnes už nedokážu říct co je lepší a na co. V každém případě nesouhlasím s Graveho tvrzením, že jsou „klasické lyže výkonnější než tm a že se na to všichni shodneme“ . Neshodneme. TM je plnohodnotné nářadí se soutěžemi shodnými s alpine, plně využitelné v jakémkoliv terénu. Historicky napsal Martin47 přesně to co já v minulém příspěvku. Tedy nejdřív Tm, pak Alpine. Vývoj byl vzhledem k tehdejšímu materiálu naprosto logický. Dnes vzhledem k pevným telemarkovým skeletovým botám je to trochu jinak a diskutovat o tom zda je něco výkonější je nesmysl. Jablka s hruškami… Znám mimojiné také několik lyžařů, kterým to moc nešlo, tak se dali na telemark. Jenže ono jim to moc nešlo v Alpine WC, tak začali po skončení kariery jezdit Telemark WC. Budete překvapeni, co známých světových jmen z Alpine WC se příští rok v Telemark WC objeví. Ale už teď jich tam několik najdete

Nakonec mi to spíš připadá, že stejně jako špatní lyžaři zakrývají podle Gravovy teorie své neumění telemarkem, jsou tu i tací, kteří ho zakrývají psaním po diskusích… :-), nebo?

Zdraví Ondřej

06.07.2011 04:22:57 #229 

Gravedigger

>> #228, Ondřej, 04. 07. 2011 11:46:35

proc teda neuvedes aspon jedinou disciplinu, v ktere by mel tm sanci oproti alpine. branky? -urcite ne. bigmountain freeride? -taky ne. moguls? -ne. freestyle? -taky ne. half pipe? -pochybuju. skiercross? -tezko. Ondreji, v teto diskuzi uz mas nekolik prispevku, ale opravdu zadny konkretni argument. A po nekolikate pripominam, ze radost z tm nikomu neupiram, jen si chci ujasnit, co za tim je, protoze pragmaticky vzato, zadnou vyhodu tm neprinasi.

06.07.2011 12:56:25 #230 

Tomatáš

>> #229, Gravedigger, 06. 07. 2011 04:22:57

Grave, v této diskuzi už máš několik příspěvků, ale opravdu žádný konkrétní argument. I takto se to dá otočit směrem na tebe, protože stále podle mě nechápeš fakt, že srovnáváš nesrovnatelné a snažíš se argumentovat na základě právě takového nesmyslného srovnání. Výsledek jde bohužel vidět ve tvých příspěvcích a věz, že tvé opakující se nepochopení není zrovna dobrou vizitkou člověka, který se živí v oblasti snowsports a navíc v zahraničí.

Pokusím se o nějaký argument mého názoru. Představ si, že na startu světového poháru v telemarku stojí telemarkista a za ním alpský lyžař. Mohu ti garantovat, že telemarkista bude z několika důvodů na takové klasice rychlejší. Stějně tak obráceně. Ve světovém poháru v obřím slalomu alpských lyžařů nikdy nebude telemarkista stačit svým časem na nejlepší alpské sjezdaře. Už chápeš ten fakt, že telemark je prostě svébytnou a plnohodnotnou disciplínou, která má své pravidla, výhody i nevýhody stejně tak, jako alpské lyžování!?

Myslím si, že je od tebe krajně troufalé mluvit o telemarku a srovnávat ho s alpským lyžováním, když sám na telemarku nejezdíš. Je to jako hodnotit film, který jsem nikdy neviděl. A pokud jde o freeride, freestyle či moguls, tak tam už vůbec nechápu tvou skálopevnou jistotu tvého názoru…věz, že tady konkrétně jsi na velmi tenkém ledě, Grave..;)

Pragmaticky vzato je to vlastně obráceně, než ty říkáš. Oproti alpským lyžím přináší (teoreticky vzato) telemark pro drtivou část lyžařské populace mnoho jasných výhod, které z něj činí nejkomplexnější nástroj v oblasti snowsports.

A právě proto si myslím, že: Das Leben ist zu kurz für eine feste Bindung..;)

Tom

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

06.07.2011 17:23:06 #231 

Martin47 muž

Mně se líbí, k jakým tvrzením v „svatém zanícení“ obhájci telemarku sahají. Viz to poslední:

„Pragmaticky vzato je to vlastně obráceně, než ty říkáš. Oproti alpským lyžím přináší (teoreticky vzato) telemark pro drtivou část lyžařské populace mnoho jasných výhod, které z něj činí nejkomplexnější nástroj v oblasti snowsports.“

Považuji se za jedince z drtivé části lyžařské populace a za prvé nevidím žádné jasné výhody a za druhé už vůbec v telemarkových lyžích nevidím nejkomplexnější nástroj v oblasti snowsports. V čem ta komplexnost spočívá?

Je to stejná hovadina jako ta z postu #221, na kterou jsem se bez odezvy ptal výše.

Když jsem se na YT mrknul na výše prolinkovaná videa viděl jsem, že když se telemarkista dostane ve volném terénu do krize, řeší ji snožným obloukem. To hovoří za vše.

06.07.2011 19:48:03 #232 

Tomatáš

>> #231, Martin47, 06. 07. 2011 17:23:06

Nepotřebuju zde obhajovat telemark před někým, kdo na něm ani nejezdí a přitom o něm vášnivě diskutuje na fóru. Škoda času a energie.

Martine, pro člověka, který nemá chuť trochu nad problémem zapřemýšlet a nemá dostatečný přehled v dané oblasti se pak stává hodně věcí hovadinou.

Přeji hezké léto.

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

06.07.2011 20:00:13 #233 

Martin47 muž

>> #232, Tomatáš, 06. 07. 2011 19:48:03

Objasni tedy prosím laikovi, v čem jsou pro něj jasné výhody, které sám nevidí a čím se stává telemarkové náčíní tím nejkomplexnějším. Rád se něčemu přiučím.

P.S. Jestli je něco nejkomplexnější, podle mě jsou to lyže skialpové, na kterých se dá chodit do kopce i z kopce, běhat, sjíždět volně i v tyčích, skákat a dokonce jezdit v telemarku. Pokud se spojí k sobě a připojí lano do děr ve špicích, poslouží i jako tažné sáňky na materiál či zraněného.

06.07.2011 20:29:32 #234 

Tomatáš

>> #233, Martin47, 06. 07. 2011 20:00:13

Objasnil sis to vlastně sám, Martine. Tvůj druhý odstavec je vlastně tím argumentem, proč je telemark nejkomplexnějším nástrojem v oblasti snowsports. V jedné věci tě ovšem musím opravit. Je dokonce komplexnější než skialpy, protože na rozdíl od nich můžeš telemarkovat i sjíždět snožně..;)

Jsem rád, že jsi to pochopil..

Skol

06.07.2011 20:54:52 #235 

Martin47 muž

>> #234, Tomatáš, 06. 07. 2011 20:29:32

Na skialpech se nedá sjíždět snožně?

06.07.2011 21:11:50 #236 

Tomatáš

Na rozdíl od telemarku se dá na skialpech sjíždět jenom snožně..;)

06.07.2011 21:23:48 #237 

Martin47 muž

*>> Tomatáš, 06. 07. 2011 21:11:50

A proč by se nedalo jet na skialpech telemarkem? Zkoušel jsem to a jde to v pohodě (tedy kromě toho,že je to zbytečné).

07.07.2011 22:58:45 #238 

HonzA_ muž

Ach jo, už aby byla zase zima. To snad takovéhle debaty přestanou.

Lepší/horší/vý­hoda/nevýhoda/pří­nos/a nevímco ještě – vždyť to není až tak důležité. Každý náročnější pohyb musí přeci lyžaře nějak obohatit – a telemark rozhodně nevypadá jednoduše. Já se ho chystám vyzkoušet a teprve potom až to jakž takž zvládnu si pro sebe udělám jasno jestli to má (pro mně) smysl a nebo ne. Kybicování na sucho od klávesnice k ničemu nevede.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

08.07.2011 23:33:23 #239 

Gravedigger

>> #230, Tomatáš, 06. 07. 2011 12:56:25

Prispevkem #226 jsi telemarkerske (ne)argumentaci opravdu nasadil korunu. Opoustim tuto diskuzi utvrzen v nazoru, ze telemark nema smysl ani jako paralelni ani jako doplnkova cinnost k normalnimu lyzovani.

P.S. nikde jsem nepsal, ze jsem si tm dostatecne nevyzkousel.

09.07.2011 12:11:50 #240 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #237, Martin47, 06. 07. 2011 21:23:48

Na skiaplech se telemark opravdu jezdit nedá. To je ten největší omyl většiny skialpové populace. Pevná bota neumožňující ohyb v oblasti prstů a nártu, vázání, které ohybu v této oblasti naopak brání, to jsou základní aspekty bránící plnohodnotnému využití telemarkové techniky. Pravděpodobně jsi tedy tahal pouze horní lyži za sebou a sjížděl s většinou váhy na spodní. Chápu, že se ti jelo velmi špatně a že tě tedy telemark nezaujal. Vyjímkou ve skialpové výbavě, kde by teoreticky šel telemark technicky uskutečnit je techové vázání – pastičky v kombinaci s botami Scarpa F1, které vyšly z telemarkového kopyta a mají tedy možnost ohybu ve výše uvedené oblasti. Ale vzhledem k tvým zanícením příspěvkům z oblasti telemarku nepředpokládám že bys tyto podmínky splňoval :-).

To Grave: Ano, mám tu mnoho příspěvků. Jsou všechny téměř stejné, jsou povětšinou adresované tobě, a je jich tu tolik, protože je zřejmě nečteš, tak se holt stále opakuji. Již v jednom z prvních, tuším že to byl post 213, jsem uvedl, že Telemark žádnou výhodu oproti alpine nemá. Je to jako srovnávat hokej s florbalem, jabka s hruškami, atd. Za to vím o jedné zásadní nevýhodě alpine oproti telemarku. Je to vázání…, nejde mu odepnout pata.

Těším se na viděnou na telemarkovém kurzu :-).

Zdraví Ondřej

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy