Analýza - slečna 14 let - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Technika jízdy Analýza - slečna 14 let

Analýza - slečna 14 let

16.03.2019 21:48:52 #1 

parezzbablu muž

Ahoj lidi, koukněte, jestli jsem alespoň svoji dceru naučil lyžovat, lépe než sebe. Moje pokusy o lyžování jsem tu pár let na zpět postoval. Dcera 14 let, výška ±173cm, váha kolem 65kg, na lyžích od necelých 4 let, ± 10–14 lyžodní za sezonu. Nikdy žádný instruktor na ní nenechával stopy. Pouze já :)

Lyže HEAD World cup SL 165cm, R (tuším) 14m.

Video natočeno v Aprice, na sjezdovce Panoramica, na asi nejplošším úseku. Ale dcerka se snaží i na prudších kopcích držet jízdy na hranách, i když s přismýknutím. Je to ten lyžník v modré bundě a baťůžkem na zádech. Omlouvám se, neumím video sestříhat. Tak je tam kousek takovýho ničeho…

Video

16.03.2019 23:34:49 #2 

slowthinker

Na stříhání videa třeba Avidemux. Je to lehký.

17.03.2019 08:38:29 #3 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, parezzbablu, 16. 03. 2019 21:48:52

Jede pěkně, to se musí nechat. Jen bych doporučil ještě udělat taková drobná doladění na materiálu, bude stačit černý fix a bude to levné, výsledek však bude stát za to.
Takže: z nápisu R=12, jestli je uveden, udělat R=42 – stačí jedna čárka. Náročnější už bude z označení SL udělat nápis SG, ale zase je to víc vidět a měli byste doma naprostý unikát. Prostě nic, co bys svépomocí při troše snahy nezvládl. Možná ještě pozohýbat ve svěráku hůlky, pak bude úplně světová.

Čímž dosáhneš dokonalého souladu mezi proklamovaným a předvedeným.

P.S.: Za vysvědčení jí pořiď kvalitní GPS.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

17.03.2019 08:53:39 #4 

parezzbablu muž

>> #3, ˘Ö˘Krab, 17. 03. 2019 08:38:29

Asi nechapu co jsi tim chtel Krabe rici… Jestli narazis na velikost a typ lyzi, tak ano nejsou to ty uplne nejspravnejsi. Ale mam je pujcene od kamaradky, dcera za posledni dva roky docela vyrostla, tak jsem ji nechtel nic kupovat na delsi dobu, aby z toho nevyrostla…

17.03.2019 09:00:53 #5 

IIIvan muž

No, väčšinu času nie je moc toho vidieť – kameraman akosi nestíha :-) Ako píše Krab, tak celkovo je to klasické SuperG na slalomkách(ako je obvyklé).

Ale sú tam občas sľubné momenty, keĎ chce, tak aj zatáča. Napr. čas 1:02. Vtedy vidno, že oblúky doprava sú o dosť lepšie ako tie doľava a okrem miernej „patičky“ je to pekné.

A prečo tam má tu patičku? Podľa mňa preto(z takého videa je to trochu veštenie), lebo z toho horšieho oblúku doľava sa nevracia/nestíha dostatočne dopredu a musí si pomôcť takouto „obezličkou“.

Ak sa chce aspoň trochu posunúť(alebo Ty ako jej tréner chceš?) a nejdeš riešiť externú pomoc, tak nech sa snaží viac zatáčať – stále(a nie sa „vyvážať“), na takomto sklone je to ideálne cvičiť.

K tomu ako základ potrebuje byť viac „vpredu“ a hlavne sa na to zamerať, aby sa stíhala „vrátiť“ dopredu za spádnicou – tam je obvykle zrada zlého zahájenia nasledujúceho oblúku.

Všimni si, keď šla na jednej nohe/lyži, že ako na tom vtedy stojí. Je vzadu a aj poloha tej zdvihnutej lyže niečo nasvedčuje(špica lyže dohora). Nech kľudne robí častejšie takúto jazdu po jednej na placke, ale nech sa snaží ísť celým telom viac vpred a nedvíhať tú špicu. Radšej pokyn „špica mierne nad snehom, päta 2× vyššie“.

Samozrejme, nie je to komplexný návod, len taký prvý postreh, že na čo sa na začiatok zamerať v rámci bežného lyžovania(a neznechutiť ju X drillmi).

17.03.2019 09:01:55 #6 

johnycek muž

Tak je videt, ze lyzovani vasi rodinku bavi a to je to nejdulezitejsi. Jestli ti jde o nejakou analyzu, tak to bude asi orisek, ponevadz na tom videu toho moc videt neni. Teda neco malo jo a to hlavne to, ze jede moc velky oblouky na lyze typu sl, i kdyz tedy na jeji obranu asi na muzskych sl. Jestli chce jezdit jak jezdi, tak si myslim, ze ok. Jestli se chce zlepsit, tak tam prostor urcite je . Prvni co bych vylepsil je, ze bych si batoh nechal nekde u stojanu a jezdil bez nej.

17.03.2019 09:47:25 #7 

Harry žena

Ahoj.

No,mam pre Teba zlu spravu.

Nenaucil si ju lyzovat. Takto sa to naucila sama,bolo ju treba na lyze len postavit. V tych styroch rokoch.

Lyzuje ako z citanky o „prijemnom zatacani na vykrojenych drevach“.

Ako 90 percent populacie prisla na to,ako sa co najjednoduchsie a najlahsie pokusit donutit zatocit tot tie lyze co ma na nohach, a to dokonca inak ako zatocit tak,ako bola lyza povodne navrhnuta a skonstruovana.

Kedze tento typ tocenia lyzami vyzaduje urcite pohybove dovednosti,mozem Ta utesit,nanestastie ich zvlada.

Pre takychto lyziarov som schopny prehodnotit svoj dinosauri nazor,ze je dobre jazdit na kotve alebo pome,lebo aj tam sa clovek nieco nauci.

Budem musiet iniciovat na kopci kam chodim nejaku peticiu za postavenie lanovky,lebo fakt niekedy mam o seba strach,ked vidim ako si to podobne typy ako Tvoja dcera suverenne sinu okolo vleku,bez kontroly lyzi.Lyze kontroluju ich.

A taka lyza veru svedomie nema.Kludne si niekedy proste nezatoci,aj ked to lyziar mozgom citi,ze by mala.

Skus ju niekedy postavit,ak bude moznost a najdes nejaky detsky verejny slalom,ci ho dokaze zvladnut tak,ako ho napichal stavitel trate.Nie aby ho zvladla tak,ako to budu chcet jej lyze.Po tretiu branu.

Sorry,tak len tolko.

A neboj,aj ked bude lyzovat takto,tak sa vyda. Hlavne nech lyzuje s dobrym pocitom. A kludne aj s vecsim batohom.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

17.03.2019 09:58:03 #8 

Harry žena

>> #5, IIIvan, 17. 03. 2019 09:00:53

Ano,do jednej strany ma obluk lepsi.

Asi to ma spojitost s tym odlahcenim,zdvihom a pokyvovanim lavej nohy v niektorych pasazach. Asi ju tlaci bota.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

17.03.2019 09:58:48 #9 

parezzbablu muž

Díky, nechci z ní mít druhou MS, na to nemám finanční prostředky :). Chci aby jí to bavilo, ale zároveň aby se jen nevozila a trošku makala. Lyže jsou na ní fakt dost tvrdý a těžký, měl jsem z toho trošku strach. Má slíbené, že až neporoste dostane nový lyže „na míru“ pro sebe. Uvažuju pro ni o Lusti SC74 ve 171cm. Ale uvidíme.

17.03.2019 10:04:00 #10 

Harry žena

>> #9, parezzbablu, 17. 03. 2019 09:58:48

Vies co,ona ked chce,dokaze aj taketo lyze pomerne pekne zvladnut.Sice malo,ale obcas sa to podari.

Meksie lyze len umocnia chyby na ktorych hori.Vela sa popisalo o chybach ktore robi v inych vlaknach.

Ale je dobre,ze rodinke ide o radost z pekne a prijemne preziteho dna.

To by malo byt pre kazdeho primarne.

Z kopca by nemal clovek chodit nasrany.Tak ako ja.

caute Harry

17.03.2019 10:10:43 #11 

IIIvan muž

>> #9, parezzbablu, 17. 03. 2019 09:58:48

Chci aby jí to bavilo, ale zároveň aby se jen nevozila a trošku makala

Základ je, aby ju to bavilo. A aj na tom videu sa občas snaží(škoda že fakt len občas ako t vom čase 1:02) – a práve preto si myslím, že je tam potenciál. Len musí prevažovať počet oblúkov „so snahou“ nad tými „vozím sa nejako“. A na to aby to točilo, treba okrem snahy zrovnať najskôr ako prioritu tú predozadnú rovnováhu. A pozri vlákno o šmýkanom oblúku…

17.03.2019 10:26:05 #12 

parezzbablu muž

>> #11, IIIvan, 17. 03. 2019 10:10:43

S předozadní rovnováhou mám i já velký problém. Jsem moc línej tlačit víc do kolen a přidřepnout si „dopředu“. A ona má tu lenost po mě.

Nicméně, pokusíme se na tom zapracovat. Ale bohužel asi až příští sezonu.

17.03.2019 10:53:24 #13 

IIIvan muž

>> #12, parezzbablu, 17. 03. 2019 10:26:05

Práveže žiadne pridrepnutie nerobte! Pohyb dopredu je myslený hlavne pohyb panvy(kde je pri väčšine aktivít ťažisko tela). A ten sa vykonáva pomocou sedacích svalov, aby sa narovnal uhol stehennej kosti a trupu. V minulosti sa tu použili vizualizácie „akoby si sa snažil udržať päťkorunu medzi půlkami“. Druhý typ vizualizácie dám tiež, len vzhladom na vek mladej jej to nespomínaj :-) Jedná sa o predstavu „akoby si šu…vysokú ženskú odzadu“ – tie pohyby na „dopredný pohyb panvy“ sú identické.

Tj vystrieť sa a nechať následne telo „padať“ dolu kopcom, aby bol trup cca kolmý na sklon svahu…vtedy si vycentrovaný predozadne. A aby to nebolo také jednoduché, tak lyže majú tendenciu stále utekať spod tela(za psádnicou) a tým znovu a znovu dostávať lyžiara do záklonu. Preto je to nikdy nekončiaci proces v každom oblúku sa snažiť „ísť dopredu“.

17.03.2019 10:55:25 #14 

IIIvan muž

>> #10, Harry, 17. 03. 2019 10:04:00

Z kopca by nemal clovek chodit nasrany.Tak ako ja.

Nie si sám… :-)

17.03.2019 10:57:16 #15 

HonzA_ muž

Ona se vozí v těch hluchých, totál placatých pasážích. Myslím, že se trochu nudí. Kratší kopec, mírně prudší, by možná pomohl.

Mám stejný pocit jako Harry – bolí jí nohy. Klidně to mohou být křeče z přetížených částí chodidla. Nepotřebuje stélky?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

17.03.2019 11:00:10 #16 

MPS

>> #12, parezzbablu, 17. 03. 2019 10:26:05

Není třeba nikam nic tlacit stačí jen přirozene stát jako třeba ve frontě na sociálku…tzn lenost v tom nehraje roli…:-D

17.03.2019 11:08:59 #17 

IIIvan muž

>> #16, MPS, 17. 03. 2019 11:00:10

stačí jen přirozene stát jako třeba ve frontě na sociálku

Ahaaa, už viem ako si sa naučil lyžovať… :-)

17.03.2019 11:31:28 #18 

M.art.in muž

Přirozeně stát… bingo !!! Kdybych si uměl s rozběhem nakopat vlastní prdel a dokopat se k přirozenému postoji, tak to dělám hned po rozcvičce. Stojím na tom jak debil a jako debil taky lyžuju. Analýza hotova. Hezkou neděli fšem :)

Rock 'n' Roll Forever...

17.03.2019 11:42:43 #19 

Harry žena

>> #18, M.art.in, 17. 03. 2019 11:31:28

:DDD

Tusim si sa akurat vratil z kopca…

Neboj,aj zajtra svitne novy den

caute Harry

P.S.MPS :}

17.03.2019 11:55:35 #20 

M.art.in muž

>> #19, Harry, 17. 03. 2019 11:42:43

Tušíš správně. Vrátil jsem se do hospody, ale už jsem z5 :) Postoj vyladěn. El lze nakradit Ká dle potřeby :)

Rock 'n' Roll Forever...
Fotky

17.03.2019 11:58:25 #21 

valerius

A uz se to tu opet vyskytlo.

Termin tlacit do kolen mi rozhodne neotvira kudlu v kapse, ale spize rozklizuje myslenky a pocity.

Ponechal bych nyni stranou IMO zavadejici termin tlacit, asi vime, o cem je rec a soustredil se na pointu, kterou z urciteho pohledu IMO dobre vistihl Ilvan v #13 a ja se na ni podivam ze sveho pohledu, ktery, vzhledem k vlastnimu „najezdu“, je mozna tristne nedostatecny.

Extremni zaklon je snadno pocitovany, clovek je opreny (ne, nereknu „tlaci“) lytky. Predklon bych oznacil jako opreni holenemi o jazyk. I kdyz predklon (ci spise byt vepredu) je v tomto dost zavadejici termin, ale budiz.

Pri opreni se lytky vznikaji pro oblouk priznive paky na misto lyze blize stredu, ci ke spicce, ktere maji vhodnejsi prubeh vykrojeni…a nebo proste jen vznikaji vyraznejsi paky majici za nasledek vyraznejsi prohnuti lyze coz jeste zvysi paku…? Prosim znale o napravu mych domenek.

Kazdopadne byt opreny o holene prinasi, krome vyraznejsi schopnosti zatacet, i vyraznejsi nestabilitu oblouku, kdy pri kombinaci vetsi ci mensi nepozornosti a mensi ci vetsi nerovnosti terenu (spolu s typem lyze, typem povrchu…) si clovek ustele. Ustelu si obvykle 1-parkrat do roka. Zajimave jsou pri tomto rozdilne dopady bud bricho/bok/rameno nebo krovky. Kontrola takoveho prubehu oblouku beznym turistou se mi zda velmi riskantni, ale zas je i cely postoj i dynamika oblouku jina a zrejme mira extremnosti a nebezpeci plynouci z opreni se do holeni klesa spolu s jeho schopnostmi zalomeni a schopnosti obecne a nakonec bude mozna jeste nizsi, nez u technicky vybavenejsiho jedince, ktery se lepe vedome priblizi limitum svym, limitum lyze i podminek.

At tak, ci onak, mi prijde jako zakladni rozumna kombinace bezpecnosti a zatacivosti neutralni postoj, kdy je clovek opreny pouze chodidly a vyssi tlak si generovat vhodnym nacasovanim jednotlivych ukonu v oblouku a posunem teziste zalomenim vice nad lyze, mimo jineho. Nejsem si jisty, jestli me pojeti „neutralniho postoje“ se nelisi od toho zavedeneho v lyzarske trenerske/ucitelske branzi.

Pri svem spekulovani na lyzich jsem nektre ne nepodstatne oblasti vynechal a tato muze byt jedna z nich. Pokud je neco zavadejici ci nesmysl, budu rad poucen.

A take je klidne mozne, ba dokonce pravdepodobne, ze pri svem pocitu neutralniho postoje vykazuji mirne opreni holenemi.

Pokud nebudou shledany v mych domenkach vyse vyraznejsi pitomosti – ruku do ohne bych nedal skoro za nic, chtel jsem jen napsat par vet svych dojmu, bez vyraznejsich uvah a trosku se mi to nepovedlo – zacal bych uvazovat o moznosti udelovat „kolenotlacaky“ misto „bludistaku“ za vyjimecne perly. Take bych se vsak ihned mohl stat prvnim laureatem.

17.03.2019 12:32:11 #22 

Nojby

>> #18, M.art.in, 17. 03. 2019 11:31:28

Po lyžování s ON jsi byl plný optimismu. Kam se poděl? Optimismus, ne ON.

>> #20, M.art.in, 17. 03. 2019 11:55:35

Chtělo by to ještě trochu zapracovat na barevném sladění výstroje. A nemáš krátký kalhoty? Ale jinak jseš můj člověk. Leki, Stöckli, Vist! ;-)

Dycky Vist!

17.03.2019 12:45:41 #23 

M.art.in muž

>> #22, Nojby, 17. 03. 2019 12:32:11

Optimismem se přímo hemžím :D To jen se zdravě hecuju k heroickým výkonům. Kalhoty havlovky se teď hodí. Je fakt, že brod je ještě daleko, ale člověk nikdy neví :)

Rock 'n' Roll Forever...

17.03.2019 12:53:13 #24 

IIIvan muž

>> #22, Nojby, 17. 03. 2019 12:32:11

To sa MArtin len chcel pochváliŤ novými Stockli a plugmi… :-)

17.03.2019 13:06:55 #25 

˘Ö˘Krab muž

>> #21, valerius, 17. 03. 2019 11:58:25

Bludný kruh zaměňování příčin a důsledků.
Je „správný lyžařský postoj“ to, co mi lyžovat umožňuje? Nebo je „lyžařský postoj“ důsledkem, průvodním jevem lyžování, nejen jakýmsi východiskem pro ty ‚správné‘ pohyby, ale spíše sochařskou hlínou, kterou si pohyby a technika přetvarují k obrazu svému, indikátorem, stavem, ke kterému je třeba se prolyžovat?

Co se stane, když ještě nebudu mít nalyžováno a někdo mi takový „správný lyžařský postoj“ implantuje? Zlepší se mé lyžování? Nezpomalí až nezastaví se tím můj pokrok? Neodpovídá každé vývojové fázi lyžaře trochu jiná množina „správných“ postojů?

Snažit se působit víc lyžařským postojem na lyžování, nebo lyžařskými pohyby na lyžařský postoj?

Postoj podle mě odráží zkušenosti, sílu a techniku lyžaře. Reflektuje podmínky, povrch, sklon, rychlost jízdy, způsob provedení oblouku. Malé děti a úplní začátečníci stojí jinak, nemají ani sílu, ani zkušenosti, ani techniku. Přesto jim jejich postoj umožňuje v rámci dosaženého stupně poznání na lyžích relativně jistě stát a do určité míry je i ovládat.

Samotočivé lyže ale věci vůbec nepřidávají plusové body, protože v širokém spektru podmínek ‚vždycky nějak zatočí‘ a většinou kupodivu v souladu s přáním jezdce/jezdkyně, není třeba se na nich (pro rekreační svezení) skoro vůbec snažit, technika nula, specifická síla nula, pro lyžování relevantní zkušenosti nula. Jakkoliv se na ně postavím, dostanu se dolů bez pádu a v náznaku vlnovky, což je jaksi obecně přijímané synonymum pro stav „umím lyžovat“.

Vidím to tak, že úplně špatné postoje lyžování sice fakticky téměř znemožňují, ale samotočky si i s tím poradí. Nicméně může to být i tak, že lyžař buď na víc objektivně nemá, má o ovládání lyží nějakou zcestnou představu (a stačí mu to tak) nebo zaujímá špatný postoj cíleně/záměrně – typickým příkladem jsou „kolena dopředu“ alias „visení v jazycích“. Samotná „kolena dopředu“ ani samotný „postoj vepředu“ ohledně techniky zatáčení vůbec nic neřeší. Jezdec takovýto pokyn transformuje v (neužitečnou) statickou pózu, nikoliv v (chtěný) krátký dynamický impuls.

Lyžování je o rovnovážných stavech, o oscilaci kolem jakéhosi optima (asi právě toho „správného postoje“). Dobrý postoj dovoluje výchylku v obou směrech, jezdec ji v různé míře buď vědomě/cíleně/vy­nuceně využije nebo ne. Špatný postoj dovoluje výchylku zpravidla v jednom směru (a to ještě pouze teoreticky, protože jezdec ji stejně nevyužije).
‚Carving‘ je v tomto ohledu zlo, potřebná škála pohybů na běžných samotočivých lyžích při carvingu je skoro nulová. Až se chce napsat, že účel světí prostředky a o nějakém postoji, vyvážení a použití (předozadního) pohybu těžiště nemá význam se (v souvislosti s rekreační jízdou) vůbec bavit.

V klasickém důsledném neošizeném smýkaném oblouku si člověk ledacos utříbí, protože, aby tato technika opravdu fungovala tak, jak má, je třeba využívat oba extrémy v plném rozsahu od holeně po lýtko.
Bohužel, carvingové samotočky degradují i tuto techniku oblouku, neviděl jsem už dlouho nikoho, kdo by nějak nešidil pohyby alespoň v jedné jeho části, spoléhaje se na to, že lyže za něho patřičný efekt dotvoří samy. Tolikrát proklínané GS>180cm & R>21m jsou asi poslední relativně běžně dostupné nářadí, na kterém se šidit moc nedá.

Předčasné (ontogeneticky) či příliš křečovité zaujímání „správného postoje“ má dva důsledky. První: soustředění se na postoj, strnutí, často na úkor ostatních pohybů. Druhý: ztráta citu pro odezvu lyží, jezdec odezvu přestane hledat a reagovat na ni.

Co jsem pozoroval malé děti, tak dokud stály a jezdily podle sebe, tak to celkem šlo, jakmile jim někdo začal roubovat „kolínka dopředu“, tak lyžovat v tu ránu zapomněly, přestaly mít možnost zkoumat a vyvíjet se. Daleko častější prohřešek je „holeň“, protože s „lýtkem“ přestávají fungovat samotočkové obezličky, ale začíná fungovat „lyžování“.

Pokyn týkající se postoje by tudíž většinou neměl znít „dopředu“, ale „narovnej se“.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

17.03.2019 13:32:41 #26 

IIIvan muž

>> #21, valerius, 17. 03. 2019 11:58:25

>> #25, ˘Ö˘Krab, 17. 03. 2019 13:06:55

V prvom rade musia byť zjednotené pojmy „záklon“ a „predklon“ z hľadiska posudzovania lyžiara že „si moc vzadu“. Lebo anatomicky by sme sa skôr dostali k pohybu/pozícii trupu voči dolným končatinám :-)

Predpokladám, že obvykle tým „záklonom“ tu väčšina myslí to, že os tela ťažiska je moc vzadu(oproti sklonu svahu a stredu lyží) a mala by byť cca kolmo na sklon svahu(neutrál­ny/vycentrova­ný postoj).

Keď píšem o pokyne „choď dopredu“, tak tým myslím(a asi aj viacerí) to, že hodnotený je moc vzadu a na dosiahnutie neutrálneho predozadného postoja(centricky) potrebuje vykonať pohyb „dopredu“.

Teda nie, aby bol výsledkom nejaký kŕčovitý postoj „vpredu“ – nie výsledkom má byť práve tá predozadná centrálnosť. Vtedy sa lyža správa najpredvídateľnej­šie a dá sa najlepšie prehnúť a pivotovať apod.

Áno, lyžovanie je o oscilovaní okolo toho „vycentrovaného“ postoja. A my, rekreační lyžiari, obvykle oscilujeme medzi neutrálnym postojom a poloha „vzadu“(aj to tí lepší vraj) a v horšom prípade oscilujeme medzi „vzadu“ a „ešte viac vzadu“(väčšina).

Vzhladom na pôsobiace sily(premenlivé v jednotlivých fázach oblúku), majú lyže tendenciu „utekať“ spod lyžiara. Tj vtedy treba vykonať nejaký pohyb na to, aby „šiel dopredu“ – a vo výsledku bol tam , kde má byť(neutrálne).

Z hľadiska postupnosti je podľa mňa nutné aposň zo začiatku pohyby „preháňať“, tj. v tomto prípade sa snažiť dostať čo najviac „vpred“ a výsledok po čase bude „v strede“. Ale možno sa s tým „preháňaním“ mýlim…druhá vec, že každý adept je invidiualita, na každého bude platiť iný pokyn…

Preto súhlasím s tým, že „zrovnávať“ predozadnú rovnováhu treba začať v malej rýchlosti pri šmýkaných drilloch(prvý krok – dopredný pohyb pri ukončovaní starého oblúku).

17.03.2019 14:12:09 #27 

˘Ö˘Krab muž

>> #26, IIIvan, 17. 03. 2019 13:32:41

Všechno se nám pěkně uzavírá, řetězí a vrací zpátky. Uroboros nebo bumerang?

Dcera zakladatele vlákna jede na slalomkách a jede velké oblouky a jede rychle, protože tak chce jet. Považte, co by se stalo, kdyby zaujala „správný lyžařský postoj – SLP“ (nebo během lyžování ve správné chvíli tím stavem jen procházela)?

SLP souvisí se spoustou faktorů a jeho atributem je optimální až maximální využití potenciálu lyží. Tedy v jejím případě výkonných WC SL R12.
Asi by byla dost vyjevená, kdyby srovnaná a vycentrovaná v té rychlosti, kterou jede, jen „ťukla“ ve správnou chvíli při klopení do špiček a lyže se zakrojily a zatočily s ní podle svého určení a naturelu?

Tedy, vzhledem k tomu, co jede a chce jet, stojí na lyžích správně. Lyže jí jedou tam, kam chce a točí tolik, kolik chce.

Aby stála (musela stát) tak, jak si asi otec, trenér, servisman … řezník, kupec a sedlák … představuje, musela by mít asi něco, jako jsem dal do odkazu, tedy musela by změnit lyže. Nebo přemalovat topsheet a doplnit do videa záznam z GPS, jak jsem navrhoval prvně.

Fotky

17.03.2019 14:58:11 #28 

IIIvan muž

>> #27, ˘Ö˘Krab, 17. 03. 2019 14:12:09

Asi by byla dost vyjevená, kdyby srovnaná a vycentrovaná v té rychlosti, kterou jede, jen „ťukla“ ve správnou chvíli při klopení do špiček a lyže se zakrojily a zatočily s ní podle svého určení a naturelu

To áno, preto som uviedol:

„„zrovnávať“ predozadnú rovnováhu treba začať v malej rýchlosti pri šmýkaných drilloch(prvý krok – dopredný pohyb pri ukončovaní starého oblúku)“

Popri tom trénovat aj iné ski zručnosti a postupne môže skúšať „hranu“ na placke. Lyže trošku tolerantnejšie nateraz, to súhlasím :-)

Ide ale hlavne o to, ako si predstavuje ona alebo tréner výsledný produkt.

17.03.2019 15:43:01 #29 

valerius

>> #25, ˘Ö˘Krab, 17. 03. 2019 13:06:55

Vzal jsi sirsi ramec a je to na miste.

Me se navic, pri fabulovani o holenich, „podarilo“ vybrat nejen jeden cloveko-podminky-postoj, ale jeste se zamerit na situaci probihajici pouze v casti oblouku, coz muze ctenare mast.

Dodal bych, ze i v pripade zminovaneho „neutralniho postoje“, kdy se snazime „tlacit“ celou dobu pouze chodidly do podrazky (vypecenost toho spojeni je to, co se ve me prici) a ne holeni (kolenem) nebo lytkem, se porad jedna o dynamicky dej. Tedy ne o situaci, kdy se do nej soudruh „nastavi“ zapojenim prislusnych svalovych partii a pod kopcem, nebo v hospode, povoli.

Nas rob nebo ross?

Pokyn týkající se postoje by tudíž většinou neměl znít „dopředu“, ale „narovnej se“.

Haha, strucne a trefne, zvazi to tlacici?

Krom petikoruny by snad stacil i zeton do kosicku v obchode. Mozna i euro by zafungovalo.

P.S. Nijak nehodnotim lyzujici dceru a jako ostatni si myslim, ze lyzovani si je treba uzivat. Kdo se chce zlepsovat, tak tu obvykle narazi se zazitymi chybnymi predsudky a stereotypy (coz neznamena, ze by se tu nenaucil jine) a zrejme zjisti, ze usili to vyzaduje vice, nez cekal. Nastesti je vsak i odmena obvykle o hodne sladci, nez si predstavoval.

17.03.2019 17:18:59 #30 

˘Ö˘Krab muž

>> #29, valerius, 17. 03. 2019 15:43:01

Nas rob nebo ross? Ještě tak ROB nebo ROS. S jedním „S“ na konci. Ross jako Rossignol?
Bez diakritiky pro mě ztraceno v překladu.

Nebo je to spiklenecká výzva, něco jako „Nas vah?“

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy