ROZDÍLY MEZI RACE A NE-RACE TECHNIKOU LYŽOVÁNÍ ? (strana: 2)
20.04.2011 22:58:16 #31
>> #30, Wartus, 20. 04. 2011 21:18:06
Zkus se podívat na toto video http://www.youtube.com/watch?…
Nevím jestli je to vzorový příklad, ale tady určitě v krajních polohách nepředsouvá vnitřní nohu. Tzn. když si představíš, že bys ten stroj naklonil o 45 stupňů, když je borec v krajní poloze. Tak by to v podstatě simulovalo to o čem jsi psal, pokud jsem to správně pochopil. Stroj by byl prudký kopec a chlapík by na něm stál s výrazným odklonem trupu od svahu, ale vnitřní respektive v tomto případě již horní by předsunutou neměl. To že při jízdě provedení bude ještě těžší a že většina z nás to nedokáže, protože necvičíme je věc druhá.
Toť můj názor
20.04.2011 23:15:51 #32
O to právě jde. Nikdo z lyžařských škol či fundovaných odborníků se o to nepokusil vystihnout rozdíl,aby se neztrapnil zastaralou koncepcí. Já Vám řeknu v čem dle mně! je ten fígl.:-D .Vycházím z toho,že mám možnost i během 1 jízdy střídat techniku sjezdového lyžování i telemarku a tudíž obrovskou možnost porovnávat a vylepšovat s úplně jiného úhlu pohledu na věc. Má to velkou souvislost s tím, jak jsme rozebírali předevčírem ten cvik na pláži s MSI. Rozeberme to z hlediska biomechanické akce a reakce. Základem je kromě stabilního postoje je otevření a zavření boků v pravý čas a zcela jinak než se to tady a asi kdekoli jinde učilo. Nebudu rozebírat první půlku oblouku,to předsouvání vnitřní a pánev pěkně kolmo na směr svahu dolů s tím,že vnitřní lehce předbíhá – tady je to ještě společné obou skupinám dobrejch lyžařů. Ale bacha,v druhé půlce oblouku už se to ku.evsky liší. Jde tady o to snažit se chytit!! předsouvající a rychlejší zatíženou vnitřní rotací pánve zpět= zavření boku a zatlačit dolů,aby jeho vnější dostala do vínku 3 následující věci:zatížení pro nový oblouk, dohonit rychlost vnitřní a zaříznutí.Zavření boků znamená vypuštění obrovského množství energie vpřed a dolů nakumulované jejím otevřením= asi něco když karatista nebo boxer dává úder zadní rukou rotací boků. Fundovaní se tomu jistě zasmějí, ale já mé soukromé osobní teorii věřím a říkejme tomu třeba Thomasův telemarkovej princip. V tom je dle mě rozdíl top jezdce a skvělého lyžaře. Využijte to ve svůj prospěch a hlavně Velký telemarský ahoooj a cvičte cviky.
20.04.2011 23:31:18 #33
>> #31, PetrM, 20. 04. 2011 22:58:16
Cau Petre, nevim sice jakou mas profesi a vzdelani ale demonstrujes tady na foru krasne ze i jako laik uz ted dokazes zastinit 98% vsech profesionalu treneru, lyzarskych instruktoru, celou tu japonskou blamaz o Hybrid Skiing o ktere verim ze je jen dalsim bulshit vystrelkem excese lidi kteri jsou limitovani ve svem ne- free mind, a podkud se najde nekdo z Interski borcu tady na foru kteri mi dodaji par detajlu a missing info, hra pro Nippon-gin bude over tak jak se nad nimi beztak stahuji mraky nano castic smrtelneho koktejlu radioaktivity..
http://blog.imva.info/…ory/medicine
(apropo, zdravim toho clovicka ktery mi sem zde jednou poslal link zarucujic bezvyznamnost Fukushimi havarie)
ne, nejsem zly clovek, jen zde otevrene odkryvam pravdu, tak jak ty Petre dokazes krasne (amatersky) dolozit pravdu o lyzovani, v tomto pripade o ne-predsouvani vnitrni!!
tento cvik uz delam vic jak 15 let a mnozi z toho meli benefit!! Stanley Hayer, Krauzik, oba Zahrobsti, zminim-li jen par jmen..
staci sedak tak jak ma ten borec na klipu,trochu pruznejsi lano, kdejaka klika kterou najdes v kazdym hotelu a penzionu i pri cestovani po zavodech a nesmykave boty.. a samozrejme know how co delat!!
& Ludek Stepan…
no jasne ze to ma vliv na stabilitu to zasadni!! kdyz ti ujede vnejsi, v pohode to ustojis!!
tak se mejte fajn, jdu na ryby, ty zive a jeste snad neozarene-))
MTS
20.04.2011 23:55:55 #34
>> #32, Thomas, 20. 04. 2011 23:15:51
tvuj clanek Thomasi se objevil az co jsem napsal ten muj..
jsi dalsim dukazem toho ze jakmile se prolomi brany zatmeni lidskych mozku, strhne to celou lavinu! podobne jako kdyz jsem v roce 1998 sedel pri obede v Bregenz, se sefem zavodniho odeleni u Heada, ktery me na moje urgovani o zadani vyroby kratkych vykrojenych lyzi (nejen) pro ucel slalomovych zavodniku ujistoval o scestnosti a neschudnosti mych myslenek.. O rok a pul pozdeji jsem se svymi sverenci a slalomkami 162cm R 12.5( vyrobeno spolu s Rolandem tam kde se delaji dnesni SNOW RIDERY a BOGNERY), daval na prdel celemu lyzarskemu svetu, v cili pak po vyhranych zavodech vztekle cvakali zaverky fotoaparatu a zhavili mobili nescetni treneri a servisaci zpet domu do vyvojarskych center Headu, Atomiku, Elanu, Rossi a vsech ostatnich co ze se to kulwa pred jejich vlastnima ocima deje.. Christian Shweiger, soucasny sef trener German Natioanal dam cely bez sebe podupaval v cili a na mou otazku jak se mu libil zavod si nejprv narval do huby dvojitou davku Kopenhagenu(zvykaci tabak na kterym jsou zavisli vetsina world cup coachu), a vysypal ze sebe neco jako ze to je teda konec.. ze cechyse tym na cechyse skis zajizdeji jeho skvely hochy!! v ty dobe uz Moulder Brown jezdil po svetacich a prave na Headech..-))
Ivane Sosno!! tak uz se prosimte prestan flakat na Kaunertalu a zacni pracovat na vycucu toho co zde na foru probiha, protoze je to bezprecedencni a premierove a ovlivni to nadale smer a dejiny alpine skiing in General!
Tak aby to nedopadlo ak jak to vetsinou probiha ze stavajici chytraci jen prevleknou kabaty a bez „zaplaceni“ alespon uznani tomu kdo ty smrdute vody nejen ceskeho lyzovani proboural jako prvni!!
tvuj clanek Thomasi si sice stale zahrava s nejakymi zvlastnimi teoriemi o rychlejsi lyzi te a one.. ale ja ti v podstate rozumim!! skvele!!
Tak zdar, klanim se a uz jdu na ty ryby..
MTS
21.04.2011 00:34:30 #35
>> #32, Thomas, 20. 04. 2011 23:15:51
Pravdu mas s karatistou jako dlouholetý karatista než se mi stal úraz, ten úder když se tak povede je fakt pecka
>> #33, mski, 20. 04. 2011 23:31:18
Milane se snad začnu červenat, ja si to všechno zkoušel doma na schodech tak vím že to jde, ale nechtěl jsem tady vyvolávat další úsměvné scénky na youtube, až jsem narazil na linkované video. Jen je to trošku složitější provést na kopci za jízdy.
Moje profese nijak tajná není, dělám technickou podporu pro průmyslové chlazení, tzn. zimu v trošku jiné podobě
21.04.2011 06:00:49 #36
>> #26, mski, 20. 04. 2011 06:30:58 Tou biomechanickou poznamkou jsem myslel jen to, ze panev horni nohu pred sebou spise tlaci a dolni spise tahne takze diky laxicite svalu a vazu muze snad mit tendenci trochu zaostavat.
Ten fyzikalni efekt bych asi spis nazyval „zpozdovanim nez zbrzdovanim“ protoze se lyze pohybuji stejnou rychlosti ale po rozdilne dlouhe draze, takze pri oblouku se horni dostane z vrstevnice do spadnice driv nez dolni. Mas ale asi pravdu v tom, ze pokud osy obou lyzi zustanou paralelni tak na tom zrejme nezalezi. Jestli te dobre chapu tak je snaha o zabraneni jejich divergence jednim z duvodu proc kazes frontalnost. (Ja s ni souhlasim, ale z predchoziho pro me tak nejak vyplyva ze se o ni jeden musi aktivne snazit, kdyz ne tak se clovek automaticky dostava do protirotace). Jinak ja tu snih taky nemam, ale ani pisek na plazi ne.
21.04.2011 06:07:16 #37
>> #27, PetrM, 20. 04. 2011 09:14:28
Mas pravdu, ale treba ono vkloneni do oblouku zalezi na velikosti sil ktere lyzar prekonava a ty jsou zavisle na sklonu svahu.
21.04.2011 07:01:24 #38
>> #36, HT.Hugo, 21. 04. 2011 06:00:49
nevidim duvod proc by panev mela vnitrni nohu pred sebou tlacit a dolni tahnout. a uz vubec nenalezam opodstatneni nebo vliv v laxicite svalu a vazu. V pripade laxicity – opak se jevi jako vice pravdepodobna teze, jelikoz prime ovlivneni duvodu zaostavani vnejsi, nalezam v limitovane schopnosti u vnejsi nohy dostredne rotace femuru v kycelnim kloubu, jednak z duvodu omezene schopnosti dane lidske anatomie a jako zvyrazneni tohoto prirozeneho nedostatku prave opak laxicity vazu a svalu ktere jsou u vetsiny lidske populace, lyzare nevyjimaje, strnule, tuhe a zkracene. Navic svaly ovladajici tuto specifickou kontrakci jsou u teze zminene skupiny, tedy vetsiny lidi, atrofovane.
U nohy vnitrni vliv polohu panve nema az takovy vyznam, tedy zminena divergence vznika primarne z duvodu prave mnou popsaneho tykajici vlivu vnejsi nohy.
V pripade neprotinatoceni panve smerem ven z oblouku, tedy pozice frontalni, nebo dokonce mirna dostredna rotace panve umoznuje naopak snadnejsi dostrednou rotaci femuru v kycli a tim pak umoznuje snadnejsi vedeni lyzi do oblouku..
Tedy ve vsech ohledech jinak nez obvykle presentovano. ( vyjimku tvori japonska hybryd skiing metodika)
Zdravim, M.
21.04.2011 07:29:54 #39
>> #37, HT.Hugo, 21. 04. 2011 06:07:16
ano ono vklonění do oblouku zaleží na velikosti sil které lyžař překonává, ale co když vezmeme neměnný mírný kopec a lyžaře kterému dáme nejdříve dlouhé obračky, na kterých nebude mít rychlost aby se do rozsahů dostal a pak mu dáme slalomky s rádiusem kolem 12 m nebude mít problém i na mírném jezdit se zadkem skoro nad sněhem. A na těchto lyžích bude muset řešit situaci s předsouváním vnitřní daleko více než na obřačkách a přitom kopec bude mírný
21.04.2011 10:17:57 #40
>> #38,
mski, 21. 04. 2011 07:01:24
„U nohy vnitrni vliv polohu panve nema az takovy vyznam, tedy zminena
divergence vznika primarne z duvodu prave mnou popsaneho tykajici vlivu
vnejsi nohy.“
Tady s Tebou, Milane, nebudu až tak úplně souhlasit. Bohužel teď nemám
dost času, abych dodal relevantní vysvětlení, ale časem to snad stihnu.
Tvůj výrok platí, myslím, až pro dost „cvičené“ lyžaře, pro
normální atrofovanou populaci (mě nevyjímaje) má poloha pánve na vnitřní
nohu zcela stěžejní vliv.
Leda bys to myslel tak, že vnitřní jede správně a je to ta vnější,
která ujíždí.
21.04.2011 10:50:25 #41
>> #34, mski, 20. 04. 2011 23:55:55 Dík za pochvalu new style jízdy,taky relaxuji pstruhovou rybařinou. Ty pohybové principy tu byly stovky let před lyžováním, akorát je nikdo důsledně neaplikoval!! do lyžování.Ano určité národy s tím začali trochu pracovat, ale na to sem poukazoval jejich úspěchy v lyžování už před 2 měsícema a nikdo nereagoval. Tu lavinu čekej až za třičtvrtě roku, když si to nenápadně lyžařské školy a lyžařské spolky zakomponují ze snow do metodiky a budou to vydávat pod svým jménem. To víš českéj rybníček a všichni se snaží chytit tu jednu rybu neefektními už zažitými způsoby.:-D Jinak jsem poukazoval už před půl rokem na důležitost zařadit telemark do tréningu závodního jezdce, tak jak to už činí některé týmy. Momentálně hledám jinou práci,tak mám čas i analyzovat. Milane před několika dny-týdny jsem shlédl prvně ty tvoje videa a cvičení a zaujala mě věc, že si neměl ty rozsahy jezdců SP a přesto si vyhrál závody. Klobouk dolů. Napadlo mě, že tam asi taky používáš TM fintu na podobné bázi rotace boků a zatížením vnější dohonit vnitřní lyži.Mám dotaz,dělal si nebo zkoušel telemark? Jinak ten rozdíl mezi race a ne-race technikou chápu tak, že není potřeba umět a vědět o oblouku na vnitřní, který potřebují race-borci na větší zrychlení jízdy. I když část těchto prvků je samozdřejmě využitelná pro metodiku. Ahooj a zachytej.:-D
21.04.2011 23:14:40 #43
>> #40, ˘Ö˘Krab, 21. 04. 2011 10:17:57
jsem v ocekavani tveho vysvetleni Krabe, nevim co tim myslis. Verim ze vetsinou vnitrni skutecne ve vetsine lidi a situacich spravne jede a je to ta vnejsi, vlivem pozice panve ujizdi ven z oblouku..
tak zatim, M.
22.04.2011 00:02:54 #44
>> #41, Thomas, 21. 04. 2011 10:50:25
Sdilim s tebou Thomasi tvoje odhady co se taktiky a strategie vycucavani myslenek tyce.. Ale je to vlastnost nejen ceska a vstahuje se nejen na lyzovani. I kdyz kultura a moralita naroda ceskeho je k tomuto pocinani svedomite vedena a trenovana velmi intenzivne a koreny lze dohledat stovky let nazad.
V mezicase se budou tito lide a spolky vykradacu myslenek tvarit urazene, odsuzujic zdroj neobvyklych a novatorskych myslenek za vse mozne co dokazi vyhrabat ze spinaveho kose soudu a pomluv. V mem pripade se jim hodi moje primocarost kterou mavnutim kouzelneho proutku promeni v aroganci.
Jak jsem vcera napsal prez Skype jednomu z akteru teto skupiny, jsem pouhym zrcadlem ktere odrazi immage toho co k nemu smeruje.
Pro ty vnimave a moralne vyspele jedince verim, ze zde zpusobem svym vlastnim, umoznuji svymi vstupy cerstvy vitr od more ktery leci a osvobozuje od naplav toxickeho, zasmraleho bahna zazitych, komplikovanych a casto nesmyslnych tradic.
S volnou patou jsem v podstate zacinal v lyzovani (pred 45 lety)? A od svych 15 jsem bezkoval.Telemark zataceni k tomu vzdy patrilo.. Na telemark specialky jsem mel prilezitost se postavit v prubehu tech let sporadicky a pro „alpine“ z pohybovych principu telemarku cerpam uz hodne dlouho.. 25 az 30 let.
Vzdy jsem byl jeden z prvnich vyzkouset vse neobvykle a novatorske, vcetne snowboardu na kterem jsem jezdil ze srandy uz v roce 1983 a z teze doby mam jeste nekde zahrabane unikatni fotky jak jezdim po vysnezene sjezdovce na lyzich na travu (pasovky)..(byly neuveritelne rychle!!)
Na ten video klip na ktery narazis pred cc 2 mesici si moc dobre pamatuji, mam ho ulozeny. Ty dva nory co sjizdeji freeski telemark obdivuji! Znam jednoho takoveho borce tady z Australie, jmenuje se Mike Edmundson a co ten si na telemarku (upravenych bezkach), dovolil uz pred 30 lety, tak jak ho pamatuji, je dosti podobne.. Tesim se ze ho letos ve sneznych horach, kde bydli po dlouhe dobe znovu potkam a snad se pujdeme spolu i projet po hrebenech australskych alp.
Ruzne finty pri svem lyzovani samozrejme zkousim adaptovat do sveho lyzovani a z casti se dari, i prez to, ze jak jsi si vsiml, do rozahu borcu ze SP mam daleko..
Chystam se na comeback, jeste nikdy v zivote jsem nepracoval sam na sobe tak intenzivne jak mam prilezitost ted, a nikdy jsem o tom vsem nevedel tolik jako ted..
Telemark cvicim i tady v pisku na plazi. Naposled vcera a dnes si to pujdu zopaknout.
Jsou to prvky ktere jsou, ac to zni neuveritelne, opomijene i nejvetsimi esy SP, natozpak, nedivme se, skromnymi ucitely lyzovani…(se vzacnymi vyjimkami Ondro..-))
Zdar a silu,
Milan
22.04.2011 02:07:16 #45
Zdravim,
MSKI:
Pokial sa bavime o spravnej technike zjazdoveho lyzovania (v rychlosti, na lade, nie freeride, telemark a pod) je rotacia panve dovnutra chyba. Pri race technike hlavne v rychlych disciplinach GS, SG, DH je pretocenie panve dovnutra obluku fatalna chyba. Nemyslim tym rotaciu ramien a vyuzivanie torznej sily v trupe, hovorim len o rotacii panve.
Preco je to pri race technike fatalna chyba:
- velka pravdepodobnost pretocenia/smyku lyzi
- tazisko (zadok) pri optimalnej technike, robi mensi radius ako lyze, zadok ma smerovat dovnutra.
- zaklad race techniky je jazda takmer v permanentom zaklone. Konstantne frontalna alebo dovnutra vytocena panva a zaklon su dve neskombinovatelne veci.
22.04.2011 02:21:48 #46
to mski & krab: souhlasim s krabem, ze postaveni panve ma velky vliv na fungovani vnitrni nohy. citim to velmi vyrazne pri zataceni na moji slabsi (levou) stranu. Pokud vnitrni bok pada dolu, tak vnitrni noha jakoby prekazi a asi pak kvuli tomu ma lyzar vetsi snahu vnitrni predsouvat. Co se tyka natoceni panve okolo svisle osy, tak stoprocentne souhlasim s milanem, ze nejlepsi postaveni je square. Jen znova vsechny diskutujici poprosim, aby kdyz pouziji vyraz (proti)rotace, aby upresnili, zda se to tyka panve, nebo jine casti tela. Myslim, ze nejsem jediny, kdo ma (mel) (proti)rotaci spojenou spis s trupem az nad panvi.
22.04.2011 03:11:11 #47
>> #39, PetrM, 21. 04. 2011 07:29:54
Opet mas pravdu, je jiste rada duvodu proc muze byt horni predsunutejsi ale to jaksi neneguje svazitost terenu jako hlavni kulprint. Zkus se v zapnutych lyzacich postavit bokem ke schodum a pak jednou nohou ukrocit na prvni, pak druhy..schod.
22.04.2011 04:27:01 #48
>> #46, Gravedigger, 22. 04. 2011 02:21:48
mluvili jsme ve spojitosti polohy panve z pohledu rotacniho, pokud tomu bylo
jinak(poloh panve je vice jak pise gravedigger), pak se omlouvam za
nepresnost,.. samozrejme prilisne kloneni panve do oblouku ponese sebou jiste
nasledky jak zminuje GD..
a rotaci je treba vzdy dobre popsat zrovna tak jine prvky pokud chceme mit
ucinou diskuzi..
M.
22.04.2011 04:27:50 #49
>> #47, HT.Hugo, 22. 04. 2011 03:11:11
Asi budes muset PetreP dodat ty schody na Utube…-))
22.04.2011 04:32:06 #50
>> #45, ivan-ski, 22. 04. 2011 02:07:16
Ano Ivane mas pravdu v bode 1. pravdepodobnost pretoceni je skutecne zvysena!
v bode 2. nemam poneti co tim co pises myslis.. a jakou to ma relevantnost k tematu.. diky..
permanentni zaklon jako zaklad race techniky je i pro me, a nebudu v tom tenktokrate sam,(verim),slysim poprve!!
Co vlastne myslis zaklonem? definice??
takze ani nemohu posoudit zbytek tveho tvrzeni.. MTS
22.04.2011 07:19:09 #51
>> #49, mski, 22. 04. 2011 04:27:50
no už jsem letos vyměnil lyžáky za cyklotretry takže spíš Huga odkážu na můj příspěvek z konce první stránky tohoto vlákna kde jsem odpovídal Wartusovi.
>> #47, HT.Hugo, 22. 04. 2011 03:11:11
Zdravím Hugo, zkus se mrknout na ten příspěvek, myslím že to vystihuje dostatečně a lze to aplikovat i na příklad kdy budu stát každou nohou na jiném schodě, tak jak píšeš
22.04.2011 12:49:54 #52
>> #44, mski, 22. 04. 2011 00:02:54 Zdar Milane,je to tak. Snažím se makat na sobě taky,co to dá. Velkou účinnost cviků off snow jsem objevil před 2 lety, kdy jsem si myslel už to nejde líp vylepšit. Vykašli se na čím dál víc toxičtější vody sjezdového lyžování. Směřuj více k telemarku, budeš mít větší klid,volnost a chuť něco dokázat, co se ještě nikomu před tím nepodařilo.:-) S tvýma nabytýma Mega zkušenostma a přehledem byl bys skvělej trenér a je na to čas. Na dveře pomalu, ale jistě klepe nová olympijská disciplína a je třeba s tím něco udělat a kdo jiný než Ty, dokáže prorazit roky neprostupné ledy a vyvést Čechy zpátky na špici Evropy. Jinak nám tady doma se už vše zazelenilo, kvete, skoro letní počasí. Tak místo lyží začínám makat na biku.:-)
22.04.2011 13:12:13 #53
MSKI: bod 2. Pokial je panva natocena dovnutra, zadok smeruje von. Tazisko ide po dlhsej drahe, nie tak priamo ako by mohlo. Teda nespravna poloha panve okrem ineho zpomaluje.
zaklon – tazisko vzadu/nizko, odlahcene spicky lyzi, snaha akcelerovat. Miera zavisi od okolnosti a schopnosti.
22.04.2011 23:24:52 #54
>> #52, Thomas, 22. 04. 2011 12:49:54
Moc toho o deni v Telemarku v CR nevim.. Mohl by jsi me dat nejake strucne intro kde, co a jak? Bud tady sem i pro ostatni pripadne zajemce a nebo na muj prive kontakt// diky..
a taky diky za tipy jiz zminene a moralni podporu..-))
at ti to na biku dobre slape!
cau, M.
22.04.2011 23:40:45 #55
>> #53, ivan-ski, 22. 04. 2011 13:12:13
Zajimave teorie Ivane!
ono s tim tezistem.. teziste se nestava tezistem en pro to ze ho nejak ve sve obrazutvornosti vytvorime a urcime ale ma svoji vlastni existenci neazavisle jak si prejeme aby bylo.. Neco jako nase vnitrni ja, ktere se ne a ne prizpusobit nasemu venkovnejsimu exterieru, byt se nekdy o to nekteri z nas horlive snazi.. ale dosti fylozofovani..
jen ze tvrzeni ze teziste pojede o delsi draze (nez co?), nebo nez by bylo tomu v pripade jinem, zda se dosti samoucelny a sverazny prvek k ovlivneni efektivnosti lyzarske techniky..
a to, ze pokud panev ma rotacni tendenci dovnitr smerovani zataceni, ajak pises zadek smeruje ven je v prime zavislosti na rotaci panve dovnitr sice spravne vypozorovani ale nikterak tomuto vysledku nelze vycitat pripadne prehnane pretaceni lyzi a nasledny smyk patek ven..
tady pak do hry vztupuji jine prky techniky ktere svou dulezitosti bohate prevysuji ty tebou popsane nezadouci prvky.
z tebou Ivane popsane definice zaklonu a postulatu ze je tak normalni soucasti zavodniho lyzovanim jednoduse v plnem rozsahu nesouhlasim..
mame tady ale krasny den a plaz vola hola hola.. treba me v tomto nekdo jiny doplni a nebo treba taky ne..
mej se fajn, MTS
23.04.2011 06:05:32 #56
>> #51, PetrM, 22. 04. 2011 07:19:09
Petre porusim sve presvedceni ze s karatistama se clovek nema hadat ani na dalku; to video – jestli teda myslime oba to same (tam co to soupou v lyzacich, a nejakych poporuzich ze strany na stranu ) – tak to ukazuje ze vklon do oblouku predsunuti nezpusobuje, ale o vlivu svahu nerika nic protoze to soupou v horizontalni rovine. Nicmene podobnou masinku izerujou i tady na Snow tam hopsaji i ve vertikalni rovine – bylo by zajimave vedet jestli tam maji nohy taky fixovane v predozadnim smeru a jestli jo tak jak se na tom da cvicit v lyzacich.
23.04.2011 06:36:59 #57
>> #38, mski, 21. 04. 2011 07:01:24
Milane urcite jsi tomu venoval mnohem vic casu nez ja a jsi asi o tolik dal ze te nechapu. Budu se muset jit podivat na kostlivce a pohrat s s nim abych si tu detailni bimechaniku objasnil. Kdyz si to tak predstavuju tak tam zadnou dostrednou rotaci femuru nevidim. Alespon u carvingu t.j. pokud se jeden nesnazi o knee angulation. Podle me rotuje panev a femur ji kopiruje. Pro pohyb dopredu je kycelni kloub lepe stabilizovany kdyz je stehno flektovane ( to jsem mel na mysli kdyz jsem napsal onu simplifikaci ze panev horni nohu tlaci a dolni tahne) a
23.04.2011 07:47:47 #58
>> #57, HT.Hugo, 23. 04. 2011 06:36:59
ted ti take zacinam rozumet s tou posledni tvoji vetou.. a take je vystizne receno ze: „Podle me rotuje panev a femur ji kopiruje“.. jinak se projevi ve zvyraznene forme rotace femuru v kycli vnejsi nohy knee angulation.
dnes jsem vyrazil na inlinech do mistniho skate parku kde jsem nasel na jednom najezdu nakonenou rovinu a celkem v pohode dokazu to co na te masince od PetraM.. pokusim se to zfotodokumentovat a ukazu to zde opet jako kuriozitku. Nemam sice brusle stejne zafixivane jako v lyzacich ale pri trose kontrole je to hodne hodne blizko..
Zdravim, M.
25.04.2011 19:21:38 #59
>> #56, HT.Hugo, 23. 04. 2011 06:05:32
Hugo ano mas pravdu soupou se na rovine, ale myslis ze by ten klucina stal jinak kdybys mu tu masinku naklonil? Ja myslim, ze by stal v krajni poloze stejne, jen by tolik nepotreboval tu gumu v pase, ktera ho v tom videu drzi aby nespadl
26.04.2011 09:17:09 #60
To ivan-ski post 44, prosím Tě jak jsi zjistil, že těžiště je „zadok“. Pokud beru vztažnou soustavu těles lyžaře + boty a lyže s vázkem, tak mi vychází těžiště spíš mimo tělo a to i ve statickém pohledu rozložení sil. Pokud beru dynamické účinky při sportovní jízdě tak to bude ještě jinak. Jen úvaha v případě subtilní obřákové závodnice typu Denise Carbon tipuju že lyže s botama a nohou ke koleni bude tak 40% hmotnosti celé soustavy jen staticky, dynamicky mnohem víc protože opisuje největší dráhu při stejné úhlové rychlosti.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.