Lyžařské oblouky ,diskuze a rozbory jízdy (strana: 2)
včera 22:21:21 #31
Dám to sem do „oblouků“, zřejmě to sem patří: na podzim jsem si koupil Redster Q9.8 a jsou to lyže, které budete buď milovat, anebo nenávidět. Stejně to je i s recenzemi na ně: Ve World Ski Testu se umístily na druhém místě za Mantra 84, na Snow-how je mají za excelentní lyže. Naopak Rickety Ski Review je dokonce zařadil mezi lyže, kterým byste se měli vyhnout a Skiessentials o nich mluví jako o lyžích- metronomech (tik-tak-tik-tak). Rickety jim dal přízvisko „lyže na autopilotu“, což je z velké části pravda. I při svých 84,8 mm šíře jsou to de fakto slalomky (R je 15,2m)…ovšem, je tu vždy ono OVŠEM: Pokud máte rádi carving v kratších středních obloucích a to na jakémkoliv terénu, pak lepší lyže asi těžko seženete…třeba bude můj postřeh někoho zajímat.
včera 23:48:10 #32
>> #30, slak (SLAbý Kus), 24. 05. 2026 21:51:46
Už můj nick napovídá, že si sem nechodím honit triko
Ohledně nicku si asi nemáme co vyčítat. ![]()
(Upřímně, já si sem chodím honit triko a nickem to maskuju.)
Intuice ve sportu je velmi vzácná věc, já jsem třeba multitalent
Já jsem na všechny sporty dost levej kromě zkopcového lyžování. Řekl bych, že lyžování má svoje specifika, a vyžaduje specifické vlastnosti cvičence.
Záleží i na váze lyžaře a na jeho očekáváních.
Svého času tu lítaly nějaké vzorečky, takže:
Záleží i na rychlosti lyží i lyžaře (rád bych zdůraznil, že rychlost
nezávisí přímo na kvalitě lyžaře, ale odpovídá způsobu jízdy. Jsou tu
ve fóru pomalí technici, ale i rychlí netechnici, a obě kategorie si
zaslouží za svou snahu respekt)
Když někdo „musí“ jet na lyže, nebaví ho to a nemá o zlepšování zájem, pak je mu jedno, na čem jede a nemá proto smysl, aby si kupoval drahé lyže.
Ten „někdo“
možná jede na lyže právě jenom kvůli tomu že má s sebou
drahé lyže?
V diskuzi bývá problém v tom, že se brzy subjektivizuje a ztrácí se předmět hovoru. Lidé začnou vyprávět o svých přístupech a považovat je za objektivně dané.
Subjektivizace mi přijde v pořádku. Objektivní svět je součtem těch
subjektivních, ne?
Podstatné při diskuzi je, aby se na sebe navzájem reagovalo.
dnes 01:09:59 #33
>> #32, slowthinker, 24. 05. 2026 23:48:10
*Lyžování je velké specifikum v tom, že jde o evolučně neznámý pohyb, umožněný technikou. Takže obvyklé instinkty tu nenachází svůj terén, něco podobného neznají.
*Tělo se pohybuje neobvyklou rychlostí a je vystaveno neobvykle vysoké odstředivé síle. Podle mého je pak přirozené a instinktivní se snažit takovou situaci ukončit, tedy konkrétně sednout si směrem do svahu, přikrčit se snažit se brzdit zadkem a rukama.
*Z toho lze odvodit, že lyžování je nepřirozený pohyb, který musí být naučen. V lyžování jde všechno proti přirozenosti a evoluci vytvořené instinkty fungují naopak, nežli by bylo záhodno. Lyžování je tedy o vůli a schopnosti postavit se své přirozenosti, vytvořené evolucí za milióny let.
dnes 01:37:57 #34
Ještě k učení se fyzických úkonů (faktor radosti teď pomiňme):
V ideálním případě potřebujete při učení dva pokusy: prvý chybný a druhý opravný, provedený správně. Pokud máte trenéra, stačí vám pokus jenom jeden (ten správný) a to proto, že prvý chybný pokus si za vás odpracoval již trenér.
Pokud se učíte sám a na prvý pokus se vám povede správný úkon, pak učenlivý člověk stejně provede pokus druhý, kontrolní (uděláte jiný pohyb), při kterém se ujistíte, že napoprvé to bylo správně.
Lidí, kteří intuitivně provedli pouze jeden pokus a jsou přesvědčeni, že je správný, přičemž je chybný, jsou plné svahy. Charakterově se tací lidé blíží těm, kteří nečtou návody k zakoupeným přístrojům. To je vcelku česká specialita, ve světě se návody obvykle čtou.
A všimněte si, že nehodnotím žádný z přístupů a ani je nepoměřuji, to by byla úplně jiná diskuze.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.