Lyžařské oblouky ,diskuze a rozbory jízdy (strana: 3)
27.05.2026 14:15:15 #61
Lyžařské IQ beru pocitově na úrovni inteligenčního IQ a kdo má 120, tak tomu to už docela pálí= není na úrovni lyžařského začátečníka.
IQ 100= vrchol Gaussovy křivky. V případě lyžování bych je pojmenoval jako pokročilé. Jezdí dobře, zvládnou každý terén, na lyžích se cítí jistě, z problémů se dokáží dostat, technika nerozhoduje.
Zvláštní metrika by byla na carvingové IQ, ale carving v čisté podobě je těžká disciplína a IQ by tu musel měřit nějaký expert, sám si to člověk nenaměří, zvláště když je přesvědčen, že to dělá dobře, když to dělá blbě.
Zde ti pánové dělají recenzi „mých“ Q9.8. A samozřejmě si to v druhé minutě namíří do Racing Area, protože Qéčka jsou skvělé slalomky. https://youtu.be/jDFfF6iJK4s?…
Já proti tomu nemám naprosto nic, ale můj lyžařský duch trpí, když slyším nějakého neumětela rozdávat rady, jak se to má dělat, samozřejmě podle něj. Tehdy jsem z toho na nervy. Carving je v podstatě „obor“ se svými zákonitostmi a jsou léta učňovská, tovaryšská a mistrovská. Do baráku si také nepustím plynaře, který nezná předpisy, technologie a techniku úkonů a dělá svoji práci po citu.
Lyžování jako takové a carving jsou dvě úplně odlišné disciplíny, byť se prolínají. Když kluci někde na poli závodí v autě, také na to nemůžete vzít metriku rally závodů… závodí oba, radost z toho mají oba, ale jsou to jiné kategorie.
27.05.2026 14:32:07 #62
Jako perličku zde dávám porovnání staré a moderní lyžařské školy v podobě setkání Franze Klammera s Bodo Millerem.
Co to tam ten Franz vyvádí, vždyť vůbec neumí lyžovat! Franz je blbej
lyžař! ![]()
27.05.2026 14:37:39 #63
Jenom dodatek: Bode jezdí jako denní lyže „svoje“ Peak 98 mm …v konzervativním Česku neobvyklá šíře…
27.05.2026 15:19:18 #64
>> #62, slak (SLAbý Kus), 27. 05. 2026 14:32:07
Za mě a intuitivně – Klammer je v delších obloucích posazený nějak
blbě
edit: Miller má vnitřní lyži vepředu, což je tady na
fóru popisováno jako začátečnická chyba (já mu to nevyčítám, protože
to dělám taky)
To šmrdlání krátkými oblouky jak to dělá BM i FK – neříká se tomu
náhodou posměšně „klínovecká patička“?
Bode jezdí jako denní lyže „svoje“ Peak 98 mm
Nějak jsem nepochopil co k těm svým lyžím říká, budu rád když to někdo vysvětlí
27.05.2026 15:40:58 #65
>> #61, slak (SLAbý Kus), 27. 05. 2026 14:15:15
Lyžařské IQ beru pocitově na úrovni inteligenčního IQ a kdo má 120, tak tomu to už docela pálí= není na úrovni lyžařského začátečníka.
Tak to promiň, myslel jsem že když někdo mluví o lyžařském IQ myslí tím „carv IQ“ a s tím spojený stroječek a softwareček, který je nastavený tak, aby lyžařům vycházela čísla hodně vysoká a měli proto strojek rádi.
Zde ti pánové dělají recenzi „mých“ Q9.8.
Ale oni nerozdávají rady „jak se to má dělat“.
Předávají dál svoje pocity z lyží, a zřejmě už měli na nohou více
lyží takže mají s čím porovnávat. Pro někoho kdo se jako oni taky
teprve učí lyžovat taková recenze může být přínosnější než recenze
od někoho kdo lyžovat trochu umí.
(Jako paranoidní člověk nevylučuju, že si někde přečetli nějakou recenzi na Q9 a stejná slova zopakovali ve videu, aniž by tušili co ta slova znamenají, a teď se tím videem chlubí.
Já teda za sebe nevím jaký je rozdíl když nějaká lyže „respond“ a kdy ne a kdy je lyže „calm“ a kdy není. A to odhaduju, že lyžuju o trochu líp než oni. )
27.05.2026 15:55:45 #66
>> #51, slak (SLAbý Kus), 26. 05. 2026 21:22:52
Takže, dle mého a cítím to i sám na sobě, jakmile jedete na lyžích >30 km/h začíná se v mozku objevovat varování, které vás upozorňuje na nutnost se situací něco dělat.
Když jsem to poprvé četl, chápal jsem to tak, že jsi to tak měl když
ses poprvé postavil na lyže. Ale ty to pociťuješ pořád?
A co v autě nebo ve vlaku?
27.05.2026 17:17:21 #67
V autě, anebo ve vlaku mám ve svém okolí předměty, které udržují rychlost se mnou, oči se mají čeho držet.
Pánové dávají rady, své video nenazvali postřehem či zážitkem, nýbrž recenzí, jejich výpověď je uvedena jako kritika: Qéčko je podle nich skvělá slalomka.
Však to říkám: Klammer to šmrdlá a jezdí blbě…a ve videu si ještě
silácky honí triko a tvrdí o sobě, že umí lyžovat… amatér!
![]()
Jestli je lyžařské IQ carvingové IQ, to bychom se měli zeptat autora testu. Za mne je lyžařské IQ lyžařské a samozřejmě s hodnotou nad 100 se již směřuje k technice, která je dneska carvingová a nikoliv smyková.
Bode radikálně změnil rádius lyže, v zásadě zkrátil. Dále říká, že pro zatáčení lyže je kritických 10 centimetrů špičky. Na manšestru žádný problém, jakmile se objeví sulc/ návěje s tvrdým podkladem, anebo jiné nerovnosti (hroudy) začne se při zatáčení lyže chovat chaoticky. Proto vymyslel vpředu výřez tvaru klíčové dírky (key hole) v hliníku, čím porušil (zlomil- breake) obvyklou torzi.
27.05.2026 18:24:06 #68
>> #67, slak (SLAbý Kus), 27. 05. 2026 17:17:21
ad rychlost
To je zajímavé, já to mám s rychlostí úplně jinak: Rychlosti se
přizpůsobuju, na nezvyklou rychlost si rychle zvyknu a pak už nemám žádný
problém.
Stejně to mám se sklonem svahu – na sklonu, na který nejsem zvyklý,
pociťuju předtím než se rozjedu strach (ale když se rozjedu tak
samozřejmě strach zmizí, jinak bych se rozflákal, nelze jezdit se strachem).
Ten strach je iracionální, nejde o to že by kopec byl nad moje možnosti,
jenom na něj nejsem zvyklý. Ale stačí ten kopec několikrát odjet, a na
tuto prudkost si zvyknu a už mi nevadí.
Tímto způsobem se ta hranice, odkdy mi dělá problém rychlost nebo
prudkost, v čase posouvá směrem nahoru. Až budu starší a nejstarší, tak
se asi začne posouvat dolů.
Někomu se to začne posouvat dolů poměrně brzo, mám známého, který
jezdil závodně sjezdy, a stalo se mu to už ve 40, a to skokově. Najednou
jezdil o dvě třídy hůř, teda ve freeridu, kde je asi potřeba nebát
se větší.
ad důchodci
Zapomněl jsem sprdnout taky delší oblouk Bodeho Millera – editoval jsem
teď minulý příspěvek aby moje výuka těch pánů nebyla rozházená všude
možně a mohli si to snadno najít.
ad Bodeho lyže
It breaks the torsion of the ski in that spot
aha, takže ta díra změkčí špičku v torzi a on dokáže víc
zatočit?
ad IQ
Jestli je lyžařské IQ carvingové IQ, to bychom se měli zeptat autora testu.
Tomu nerozumím. Jakého testu?
27.05.2026 19:42:33 #69
K rychlosti a vlaku: mozek stíhá jenom určitou frekvenci, na kterou musí reagovat. Telegrafní tyče (anebo stojky trolejí) podél tratě se při pohledu z jedoucího vlaku chovají jako stroboskop a citlivá osoba to nemusí zvládnout, dříve byly popisovány i epileptické záchvaty.
K důchodcům (tedy i ke mně): s věkem ucítíš velké
oslabení fyzické i reakční. K tomu přistupují zkušenosti, vědomí
vlastní křehkosti a neochota skončit na chirurgii (toho už bylo za celý
život dost
Takže
jezdíš pomaleji z mnoha důvodu, obecně ze strachu před pádem a je to
dáno neschopností korigovat kritické situace.
Myšlenky Bodeho se dle mého ubírají tím směrem, že špička se stává méně reaktivní a nepředává tělu lyže každý tlak/ náraz. Že to s měkčí špičkou lépe zatáčí, je docela pravděpodobné. Ostatně to je i politika Völklu, který má obecně měkčí špičky.
IQ lyžaře je test, který si děláš sám podle zadání (zde grafického). I inteligenční test si můžeš udělat sám. Jakmile je tam nějaký kvocient, musíš se k němu nějak propracovat, buď počty ve fyzice, anebo interakcí s psaným/ grafickým zadáním. Tedy vždy něco zkoušíš, testuješ.
Lyžařský IQ test někdo vymyslel, ale my neznáme metodiku, takže dohadovat se nad ním přináší spíše zábavu, nežli jakýs takýs výsledek.
Slovo „test“ je odvozeno od protoindického kořene -teks- což znamenalo pohybovat, vyrábět, tkát (viz → textil). Poprvé v Evropě šířeji použito okolo roku 1600 pro zkoušku pravosti stříbra a zlata. Později zevšeobecněno na zkoušku čehokoliv. Tolik etymologie.
Na grafickém diagramu si zkoušíš odhadnout úroveň svých jízdních schopností (testuješ) a někdo to musel vymyslet.
27.05.2026 21:02:48 #70
>> #69, slak (SLAbý Kus), 27. 05. 2026 19:42:33
ad rychlost a stroboskop
Nevidím souvislost mezi
- problémem „se stroboskopem“ – týká se velmi úzké skupiny lidí, a ani ty do ní nespadáš protože jezdíš vlakem bez problémů
- problémem „lyže a rychlost>30 km/h“ – psal jsi o tom jako o problému vztahujícím se na širokou skupinu lidí včetně tvé maličkosti
ad důchodci
Fyzický blok určitě přichází taky, ale psychický blok se asi většinou
projeví dříve. Můj známý na tom byl ve 40 fyzicky určitě líp než jsem
na tom já nyní;
dovoluji si upozornit, že město Praha mě letos slavnostně prohlásilo za
seniora. Takže se na mě tím „důchodcem“ moc nevytahuj ![]()
ad IQ
„IQ carv“ je číslo definované strojkem a souvisejícím softwarem (viz
můj odkaz výše)
„IQ lyžaře“, jsem chápal jako tvoje hypotetické IQ, které bys nastavil
tak, aby jeho statistické rozložení mezi lyžaři odpovídalo rozložení
„inteligenčního IQ“ mezi obyvateli Země (před nástupem AI)
Když jsi psal o „autorovi testu“, ptal jsem se jaký test máš na mysli, protože „carv IQ“ a „IQ lyžaře“ nejsou totožné.
28.05.2026 09:22:42 #71
IQ test…zde je zřejmě nedorozumění, strojový IQ Carv mne naprosto nezajímá, to je nesmysl. Debaty pod ním jsem se nezúčastnil, pro mne je směrodatný pouze ten kruhový IQ diagram, užívaný zde na Snow.
Obecně se to nazývá kvantifikace kvality. Věci, které se těžko hodnotí a mají „pouze“ kvalitu, má dnešní společnost potřebu vyhodnocovat objektivně, to jest všeobecně uznávaným kvantem. Tak se kvalita divadelního představení měří kvantem prodaných vstupenek, kvalita influencera počtem jeho shlédnutí a podobně. V případě lyží se přešlo na jakési tlakové senzory a vyhodnocující software. Síla tlaku a jeho lokalizace zde udává kvalitu lyžaře. Osobně se kvantifikaci kvality snažím vyhnout, jak je to jenom možné.
Co se rychlosti týče, nikde jsem na to žádnou studii nečetl, ale přijde mi to logické. Naše nervy mají určitý reakční čas a ten když je přestoupen, mozek to vyhodnotí zmatečně, jako nebezpečí. Na lyžích registruješ rychlost míhání se stromů a nerovností na sjezdovce a když je frekvence vyšší, nežli reakční schopnost, pak propadáš nervozitě. Překonat to lze, o tom žádná, ale báze tam zůstává. To je moje mínění, jinému neberu jeho odlišné.
K důchodcům: zase můžu soudit jenom podle sebe i když existuje poměrně přelomová studie, říkající, že stárnutí se neděje kontinuálně, jak se myslelo doposavad, ale že tam jsou dva velké biomolekulární posuny (degradace) okolo 40. a 60. roku věku. Vulgárně řečeno, v životě „stárneš“ pouze 2×. A přesně v téhle době přichází zlom v odvaze: ve 40 už to nepustíš tak rychle a v 60 bude jízda celá ohleduplná a kontrolovaný každý pohyb. Výjimky potvrzují pravidlo. Odkaz pošlu v dalším příspěvku, pro lyžaře to může být zajímavá informace.
28.05.2026 09:42:31 #72
"Zde ten odkaz. ":https://med.stanford.edu/…nford-m.html
28.05.2026 11:19:36 #73
>> #71, slak (SLAbý Kus), 28. 05. 2026 09:22:42
kruhový IQ diagram, užívaný zde na Snow
Myslíš ten pri článkoch o testovaní lyží, napríklad?:
Lebo ak áno, tak tá hodnota IQ v tom kruhu je práve to Carv IQ z tej mašinky. Dva kruhy s rôznym IQ sú hodnotenia od dvoch rôznych jazdcov s daným ski IQ.
Ale celé to IQ je blbosť, ako je každému príčetnému človeku po našej diskusii vtedy jasné. Stovky od pohľadu motákov čo jazdia lepšie ako Ted Ligety, dôchodcovia čo majú všetci náklon cez 70 stupňov a ako bonus aj cez 90(wtf), pretížení na modrej piste vyššie ako pilot stíhačky a podobne.
A přesně v téhle době přichází zlom v odvaze: ve 40 už to nepustíš tak rychle a v 60 bude jízda celá ohleduplná a kontrolovaný každý pohyb. Výjimky potvrzují pravidlo
Tak som asi výnimka, začal som poriadne lyžovať až tesne pred 40kou a za tých 7 rokov som sa naopak rýchlosti bál menej a menej. A to som dal v začiatkoch aj skúšobné SuperG na injektovanej piste(tam sa dosahovalo tuším okolo 90kmh reálne, nie smartphonovo). To len pre info ku rýchlosti, nepovažujem to za niečo extra, čím sa treba chváliť(ja radšej poriadny slalom v tyčiach alebo GS alebo boule/skoky…).
V ITA alebo na ľadovci to ale občas na prázdnom kopci na GSoch šupnem riadny kus šusom na strmšom, nech to nie je nuda furt len točiť do zbláznenia. Ale bude mať na to vplyv to, že som za mladi dosť blbol na motorke a udržujem sa na gymnastike aj saltá atď.
28.05.2026 14:15:51 #74
>> #73, IIIvan, 28. 05. 2026 11:19:36
„Myslíš ten pri článkoch o testovaní lyží, napríklad?:“
Přesně tak… ctím zásadu, že stejně důležité, jako CO se říká, je KDO to říká. Zpracovat recenze a orientovat se v nich je poměrně těžké, proto třeba chodím na rozumy na Skiessentials, kde jsou na jedny lyže kritiky od testerů více věkových kategorií a úrovně lyžování. Zjistit výpovědní hodnotu zdroje, je zásadní.
Proto si pochvaluji ten IQ diagram, člověk ví, jak je na tom tester a co od toho/něho může očekávat. Někdy podává recenzi profesionální tester, který cítí každou maličkost, která je pro běžného uživatele nepodstatná. A člověk se pak lyží zalekne a vyřadí je z repertoáru. A naopak- viz ti dva pánové na Qéčkách, coby extrémní příklad.
Konkrétně k odkázanému testu Armad: oboje jsem jezdil a s recenzemi se zcela ztotožňuji, téměř bez vyjímky. Na rozdíl třeba od zprávy pana Turka o Blizzardech Firebird HRC WB, který je považuje za báječné celodenní lyže. A těmi Blizzardy začal můj sestup, koupil jsem je asi před 5–7 lety a po dni ježdění jsem dospěl k názoru, že na mě to jsou již příliš ostrá a těžká prkna, že už na ně nemám. Tak jsem je prodal…respektive nevidím smysl v tom, jezdit na lyžích, jejichž vlastností využijete jenom třeba na 50%. (Platí i naopak: koupit si lyže, které vám nedovolí ukázat, co ve vás je.)
To jsem již u tématu věku: gratuluji ti k výjimce!
. Já jezdím od 2 let- viz mé
profilové foto, to je můj prvý prvý den, kdy jsem se vůbec postavil na
lyže. Teď jsem ovšem jistil, že mi s věkem kornatí střední ucho a
s ním se snižuje orientační rychlost. Kde jsou ty času pádů,
desetmetrových letů vzduchem, kdy jsme se jenom oklepali a po nalezení lyží
pádili dál. Dnes už se u mne nedá mluvit ani o pádu, dnes jsem odhozený
pytel brambor, který musí nejdříve zjistit, kde vůbec je ![]()
28.05.2026 14:31:24 #75
Pro zábavu i poučení dávám dolu raritní video Didiera Cuche na
starých Kinčlovkách… vždyť ten člověk neumí pořádně lyžovat, jak
mohlo takovéhle dřevo 5× vyhrát Streif? To musela být protekce, anebo
manipulace s časomírou ![]()
29.05.2026 08:44:44 #76
>> #71, slak (SLAbý Kus), 28. 05. 2026 09:22:42
IQ test…zde je zřejmě nedorozumění, strojový IQ Carv mne naprosto nezajímá, to je nesmysl. Debaty pod ním jsem se nezúčastnil, pro mne je směrodatný pouze ten kruhový IQ diagram, užívaný zde na Snow.
Je to jak napsal IIIvan.
Pro jistotu zdůrazním, že ten kruhový diagram nepopisuje IQ. Diagram je
subjektivní hodnocení lyží od lyžaře, hodnota IQ uprostřed diagramu je
hypotetické strojové hodnocení lyžaře pro kterého
je lyže ideální.
Co se rychlosti týče, nikde jsem na to žádnou studii nečetl, ale přijde mi to logické. Naše nervy mají určitý reakční čas a ten když je přestoupen, mozek to vyhodnotí zmatečně, jako nebezpečí. Na lyžích registruješ rychlost míhání se stromů a nerovností na sjezdovce a když je frekvence vyšší, nežli reakční schopnost, pak propadáš nervozitě. Překonat to lze, o tom žádná, ale báze tam zůstává. To je moje mínění, jinému neberu jeho odlišné.
Evidentně ti mozek zpracovává podněty jinak než mě.
Já když na lyžích nestíhám vnímat detaily okolí, a taky nestíhám
kontrolovat lyže, tak prostě zvýším rychlost. Vědomí pak přenese část
kontroly na podvědomí (odpovídá to minimálně stupni 1 v mé tabulce), které kontrolu nad situací zase získá.
A nejsem jediný komu to tak funguje.
29.05.2026 12:41:12 #77
>> #76, slowthinker, 29. 05. 2026 08:44:44
Já když na lyžích nestíhám vnímat detaily okolí, a taky nestíhám kontrolovat lyže, tak prostě zvýším rychlost
Tak to mám jednu životní šanci, a sice, že se nepotkáme na
sjezdovce ![]()
30.05.2026 00:24:49 #78
>> #76, slowthinker, 29. 05. 2026 08:44:44
Jo a ještě díky za upozornění na IQ…to je tedy blbost, takováhle absurdita mne nenapadla. Měl jsem zato, že IQ lyžaře v kroužku je výsledkem subjektivního hodnocení podle tabulky uvedené níže a ne výsledek hodnocení stroje.
Teoreticky vzato bych mohl vzít člověka, co v životě nestál na lyžích, postavil ho do stroje, naučil ho příslušné pohyby/ tlaky a z mašiny by vylezlo, že je to olympijský závodník.
A když sjedete šusem černou, tak vám naměří IQ 0 (nula)? Další věc, co se tváří jako inovace a přitom je to past na příslušníky střední třídy, co chtějí být IN a nevědí roupama coby.
30.05.2026 12:21:51 #79
Neustále tady bojujete proti jakémusi IQ stroji. Pokud je tím myšleno zařízení, které za jízdy měří zrychlení lyžaře a síly, kterými působí lyžař do lyží, myslím, že je to ideální nástroj, pro lyžaře samouka. Největší problém hobby lyžaře, který se učí a snaží se zdokonalovat sám je ten, že vůbec neví jak vlastně lyžuje. Nejjednodušší je se nechat někým natočit, ale to je většinou jen část jedné či několika jízd a výsledek si může prohlédnout až doma. U tohoto zařízení si můžeš prohlédnout výsledek hned pod kopcem a porovnat, jak se tvé pocity shodují s měřením. Nikdy jsem toto zařízení neviděl a nevím co všechno vyhodnocuje, ale pokud programátoři nejsou úplně blbí, mělo by to být skvělé zařízeni.
30.05.2026 12:57:54 #80
>> #79, Mirek, 30. 05. 2026 12:21:51
Největší problém hobby lyžaře, který se učí a snaží se
zdokonalovat sám je ten, že vůbec neví jak vlastně lyžuje
To jsi popsal přesně
30.05.2026 16:54:13 #81
Jenom upozornění na nový článek Toma Řepíka, který z mého pohledu nemá chybu:
30.05.2026 17:40:32 #82
To „skvělé zařízení“ ti ukáže napríklad(viac periel si už radšej ani nepamätám):
- přetížení v oblúku cez 3G na turistickej jazde na univerzálkach na modrej piste.
- parametrovo GS trať na slalomkách 1 sekunda na oblúk.
- ledva sa spúštajúci dôchodcovia bežne jazdiaci s uhlom zahranenia cez 80 stupňov pohoda, dokonca aj cez 90 stupňov sa dá údajne.
- šmýkajúcim motákom to ukáže, že lyžujú lepšie ako Ted Ligety.
Ad „ukáže to ako človek lyžuje hneď pod kopcom“:
A čo konkrétne mu ukáže viac ako to, čo vidí na videu? Ako že na videu vidí seba a vidí, že je to nejaké šmýkanie alebo nejaké preklápanie sa ako panák s 30m rádiusom na SL a mašinka mu napriek tomu povie, že lyžuje ako olympijský víťaz alebo dokonca ešte lepšie??
Ako povedal bývalý kolega: „aspoň je ten život zaujímavý…“.
Největší problém hobby lyžaře, který se učí a snaží se zdokonalovat sám je ten, že vůbec neví jak vlastně lyžuje
S týmto súhlas: ale to je len a len problém toho dotyčného keď nevie ako lyžuje. Buď sa ani nikdy nenatočil, alebo je nesúdny a vidí tam niečo iné ako krutú, pardon – objektívnu realitu.
Nie je to samozrejme ale u každého hobbíka, že jo., ale zase sme pri tej Gaussovej krivke, priemeroch atď.
30.05.2026 17:43:10 #83
myslím, že je to ideální nástroj, pro lyžaře samouka
Ne pro začátečníka, ne pro experta (což tedy není samouk). Možná pro pokročilého, který má snahu se zlepšit a už něco umí a zná základy pohybů těla od holení nahoru. Pak může být přístroj pomocník, ovšem nikoliv autorita.
Netuším, kolik přístroj stojí a jestli je investice do něj výhodnější, nežli do instruktora. V zásadě ale ve sportu platí, že pokud si zpočátku zafixujete chybné pohyby, zbavit se jich dá těžko, pokud vůbec.
Sám jsem měl pár takových slabých míst, kdy jsem věděl, že je tu něco špatně a přišel jsem na to až skrze své video v porovnání s výukovým videem.
Stačí natočit blbě hlavu a máte problém, na který sám těžko přijdete. Lyže se budou nedotáčet, anebo naopak přetáčet, přístroj vám bude ukazovat, že všechno je super a vy jste přitom maximálně nespokojený a navíc bezradný.
Tak je to ale s každou podobnou technikou: je kalibrována na průměrného uživatele a těch je výrazná menšina a tak je třeba do toho vstoupit s rozumem i citem a pristrojove výsledky korigovat…ovšem kudy na korekci, to už vám musí říci někdo zkušený.
Je to jako když ve starém baráku věšíte obraz podle laserové
vodováhy: V baráku je všechno křivě, včetně stropu a když obraz
pověsíte přísně podle vodováhy, výsledný dojem je, že obraz je jediný
objekt, který tu je nakřivo ![]()
30.05.2026 17:45:13 #84
>> #78, slak (SLAbý Kus), 30. 05. 2026 00:24:49
Další věc, co se tváří jako inovace a přitom je to past na příslušníky střední třídy, co chtějí být IN a nevědí roupama coby.
Lepšie by som to sám nenapísal… ![]()
(len neviem prečo zrovna strednej triedy, ide obecne o mužské ego hlavne)
Teoreticky vzato bych mohl vzít člověka, co v životě nestál na lyžích, postavil ho do stroje, naučil ho příslušné pohyby/ tlaky a z mašiny by vylezlo, že je to olympijský závodník.
No ale to nie je že „teoreticky“. To tak je aj v realite, po svete pobehujú stovky šmýkačov a pseudocarverov, ktorí podľa výsledkov toho ski IQ jazdia ako olympijský víťaz a niektorí dokonca ešte lepšie.
30.05.2026 17:51:54 #85
>> #82, IIIvan, 30. 05. 2026 17:40:32
Spolehlivost přístroje je vlastní kategorie, ale pouze principiálně vzato mi nejde do hlavy, jak může přístroj na nohách vyhodnotit pohyby zbylých ⅚ těla. Nohy budou 100%, ale na lyžích budete vlát jako hadr na holi. Tedy si budete myslet, že jedete jako šampión.
Jméno Ted Ligety mi připomíná bývalého ambasadora Armady, kterým byl
Tod Ligare
Ten je ale
freestyler.
30.05.2026 17:54:36 #86
>> #84, IIIvan, 30. 05. 2026 17:45:13
len neviem prečo zrovna strednej triedy, ide obecne o mužské ego hlavne
Protože příslušník vyšší třídy má svého individuálního trenéra a nižší třída má jiné starosti, nežli si kupovat nesmyslné přístroje, či dokonce lyžovat.
30.05.2026 17:55:27 #87
myslím, že je to ideální nástroj, pro lyžaře samouka
>> #82, IIIvan, 30. 05. 2026 17:40:32
To „skvělé zařízení“ ti ukáže napríklad(viac periel si už radšej ani nepamätám): přetížení v oblúku cez 3G na turistickej jazde
Netýkaly se některé z těchto problémů starší verze? To udělátko a hlavně software se postupně vyvíjí.
Věřím, že jednou to bude ideální nástroj, a taky věřím, že teď má do ideálnosti ještě daleko.
30.05.2026 18:04:56 #88
>> #85, slak (SLAbý Kus), 30. 05. 2026 17:51:54
Spolehlivost přístroje je vlastní kategorie, ale pouze principiálně vzato mi nejde do hlavy, jak může přístroj na nohách vyhodnotit pohyby zbylých ⅚ těla.
První verze měla jako hlavní součást vložku do přezkáčů, ve které
byla na různých místech čidla měřící síly vycházející
z chodidla.
Carv 2 se sestává pouze z malé krabičky s gyroskopem a akcelerometrem,
která se připne z vnějšku na botu. Chybějící vstupní údaje
dopočítává AI.
Takže je možné, že i pohyb hlavy by mohla dopočítávat AI?
Osobně nevěřím, že by dokázali za tak krátkou dobu vyvinout tak
komplexní software. Ale v budoucnu možná ano?
Pozná to vlastně věci jako je rotace/protirotace? Ty pohyby hlavy bych tomu odpustil.
30.05.2026 21:00:36 #89
Pokud krabička obsahuje tříosý akcelerometr, gyroskop, GPS, ideálně i barometr, lze celkem snadno z naměřených hodnot spočítat přetížení v oblouku, poloměr oblouků, jejich počet, úhel zahranění, pokud jsou krabičky dvě, i rozdíl v zahranění vnitřní/vnější lyže, úhel vklonění do oblouku a mnoho dalších údajů. Pokud hodnoty vylepšují, tak snad jen lineárně a to zase není takový problém. Cena není nijak závratná, ale za software se platí každý rok.
30.05.2026 21:23:45 #90
>> #89, Mirek, 30. 05. 2026 21:00:36
Krabičky jsou dvě.
Pokud hodnoty vylepšují, tak snad jen lineárně a to zase není takový problém.
Co tím myslíš?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.