Rozbor videa (strana: 20)
20.02.2013 07:16:57 #571
Toto není rada pro ML, jen námět k zamyšlení! |
---|
>> #570, Tomatáš, 20. 02. 2013 00:41:40
„Ve výjezdní fázi se pánev dostává (optimálně) do mírné protirotace. … Fyziologicky, kineziologicky i biomechanicky je potom toto postavení v závěru oblouku žádoucí.“ Nevím, jestli optimální a žádoucí, mnohdy spíše jediné možné nebo nejméně špatné, bez ohledu na vůli a (ne)dovednosti jezdce. Prostě je to tam, nedělá se to vědomě, stačí se nebránit.
Mírnou protirotaci pánve na konci oblouku lze (za určitých okolností)
vědomě oddálit-potlačit na minimum bez ztráty kytičky. Má to ale svá
úskalí, chybí totiž jí vyvolané plynulé snížení tlaku na lyže
usnadňující přehranění, pohyby pak musí být dynamičtější a
přesněji načasované, přesné, jednoznačné.
Výsledkem je to, že oblouk je točen až do úplného konce, což se na
prudkém nám nelyžařům a rekreantům leckdy hodí. Následující oblouk je
(kvůli nezbytné zvýšené dynamice pohybů) navázán zcela bez prodlevy a
jakýchkoliv alternativ, rychlost je držena obstojně pod kontrolou.
[Anticipační polohy trupu a pánve (využitelné pro snazší zahájení), do které se jezdec běžně postupně dostává během pobytu za spádnicí, je pak vlastně dosaženo krátkou účelnou rotací těsně před a během přehranění.]
Chybnou variantou je využití tohoto dotáčení coby náhrady za aktivitu před spádnicí –jako to zhusta demonstruje ML– pak to dopadá jak to vypadá.
Toto už je rada pro ML. |
---|
Bez odezvy v lyžování je celé toto vlákno úplně k ničemu. Žádná sebefundovanější Tomášova rada, ba ani „race“ hlavologický software-šantánový špionátor BachaHarry, tady nepomohou.
Myslím, že by ML opravdu měl jít s někým kloudným (a třeba znovu s kamerou) pojezdit po svahu. Tedy nejdříve po dětské loučce.
20.02.2013 08:57:25 #572
>> #571, ˘Ö˘Krab, 20. 02. 2013 07:16:57
Starky cau.Spionatorovi Harrymu Honza poskytol udaje bez natlaku a dobrovolne priamo na kopci.Preto to bacha race,jedna sa totiz o pretekara/vyzera to ze skrz VS len byvaleho/ tusim az na uroven MR.
Tak som chcel,aby bol z tohto pohladu posudzovany,on totiz o lyzovani dost vie a aj slusne jazdi.Preto som pisal hned v prvom poste o tom,ze takto od compu ho bude tazsie riesit.
Ivan-ski,rotaciu panvou neviem ci tu siril Mski,tusim pisal o tom,ze to je omnoho vyhodnejsie riesenie ako protirotacia.A pisal hlavne nieco o frontalnosti panvy.
A vies co?Mne ako analfabetovi/snad len lyziarskemu/ nazory a rady Mski navzdy uviazli v hlave a zmenili moj nahlad na ski,kym z tych Tvojich si neviem spomenut ani na jednu.No,na jednu ano,ohladom zaklonu,ale to berem len za brept.
Je to tym,ze v prazdnej hlave nema co uviaznut,alebo cim?A to vidim,ze o lyzovani nieco uz vies.
To ML.
Krab aj Tomatas velmi dobre radia.Dufam ze sa v tom nestratis.Lyzovanie nie je az taka velka veda .
Mozno dobre radi aj Ivan-ski,a Tvoja vyborna turisticka GS jazda v protirotacii so zle zatazenou vnutornou Ta uspokoji.,neviem.
Ovsem jedno viem,lyzuj,si sikovny,prides znovu do toho,neboj.
caute Vas santanovy spionator Bacha Harry
P.S. Keby som sa dlhsie neozyval,tak to nie je preto ze nemam co napisat,ale preto ze dnes idem na ciernu do obrakovych bran.Po roku,bude sranda.
20.02.2013 09:39:01 #573
>> #572, Harry, 20. 02. 2013 08:57:25
Tady je to padni komu padni, závodník nezávodník.
Jestliže jde skutečně o závodníka, dokonce na vyšší (republikové) úrovni závodů, tak je to o to podivnější (chtěl jsem napsat smutnější), ale asi ne úplně výjimečné.
Základní chyby děláme všichni, nevím, proč by bylo nějak těžší je
identifikovat u závodníka ve volné jízdě, je to zase jenom člověk na
lyžích. Dobře závodit ještě neznamená automaticky i dobře lyžovat (a
obráceně). Zatímco pro dobré volné lyžování není nezbytně nutné
závodit, pro opravdu dobré závodění je snad výhodné umět lyžovat.
Odstranění a náprava základních chyb u závodníka na svahu je pak věc
jiná, zvláště, pokud už jezdec o lyžování něco málo ví, nějak si to
vykládá a aplikuje a hlavně má nalyžováno a chyby zafixovány.
Nejspíš by v tomto případě bylo případné napsat něco nelichotivého o trenérovi. Soudruh z NDR asi někde udělal chybu.
To Harry: Na GS nemá zle zataženou vnitřní, on je totiž
skrčenec a má špatně 'pružně'napnutou=zatíženou vnější, resp.
nemá.
Tedy nohy on umí zatahovat dostatečně a dobře, ale bohužel vždy a stále
obě dvě současně.
20.02.2013 10:58:02 #574
>> #573, ˘Ö˘Krab, 20. 02. 2013 09:39:01
Krabiku,upresnujem.Ma zle zaťaženú vnútornú.
Vidis,diakritika prec,a hned z toho bude skandal.
Vnutornu ma inak dobre,nie je moc predsunuta,zaostava vonkajsia,chce to viac frontalnosti panvy a viac prace vonkajsou.A to spolu suvisi.
Krabiku ,a este,ak da „race“ jazdec, jazdu,nik nevie co nou sleduje,kym to on sam neupresni.Preto treba byt opatrny pri posudzovani ako by to malo byt,a ako to je.ML mal poskytnut viac informacii,ci to je jeho demo jazda,alebo urychlovana obojnoha jazda na miernom.Lebo funkcionalita a efektivnost „race“ aj volnej jazdy,moze veci skreslovat.
Tož jenom tolik,idem do boja ,
caute Harry
20.02.2013 12:29:28 #575
Podla tej starej GS jazdy si viem celkom dobre predstavit ze ML bol v mladeznickom veku zavodnik. Hovorim je to velmi slusne, dake nepodstatne detaily by sa mozno nasli, ale co je vnutorna a vonkajsia by mozno on mohol vysvetlovat inym. Ked som videl tie videa „pred tym a potom“ a este tu zufalu otazku ci sa ma rotovat panvou pocas celeho obluku ALEBO LEN V ZAVERE nejak som citil potrebu tuto mladu zabludenu dusu uviest na pravu mieru :) Kazdy nech si z toho zoberie co chce.
20.02.2013 19:36:03 #576
promiň Tome, jsem Honza, doplnil jsem si profil, netušil jsem že ty informace budou někoho zajímat, tak jsem tím nezdržoval. jo, sem tam si sjíždím závody a když to jde (čím dál tím míň) snažím se někoho ukecat na tréning v tyčkách, protože jak mě baví samotné lyžování, tak v bránách je to pro mě vždycky maximální zážitek. ale taky bych neřešil race/rekreant, vzhledem k základním chybám. protože jsem ale lyže nikdy nestavěl na první místo a rodiče také ne, smrděl jsem vždy v klubovém ‚Béčku‘ a měl tak za život jen dva ""trenéry"", kteří byli dobří leda tak na organizaci a postavení tratě. Tak profi feedback (na míru) jak tady jsem ještě nedostal. naježděno toho mám asi dost, ale tak nějak pletu z hovna bič. gs video bych neřešil, je staré.
ad A) aha. ale v tom případě neblokuje jí trochu i odklon trupu?
ad B) supr, takže volant v závěru oblouku co tak pěkně i s otcem pilujeme je blbost, nebo alespoň nepodstatnost. že bychom špatně pochopili VL?.. docela mě to mátlo, když se o něj v závěru pokusím tak mě lyže nekopne ani za zlatý prase, ale možná je to taky problém těch blbostí na začátku oblouku.
ad D2) aaaha. jasně, už chápu, díky Krabe.
jo, tak jít si to nechat vysvětlit od vás osobně by bylo dokonalé. mimo Jeseníky se však nedostanu. samozřejmě další víkend ozkouším vaše drilly, zkusím někoho donutit filmovat a dám vědět postup.
20.02.2013 20:43:03 #577
>> #556, Tomatáš, 19. 02. 2013 01:25:43
„v prvé řadě nutno říct, že podle tohoto videa i podle dalších videí, které jsem na Tvém vimeo vlákně zhlédnul, analyzujeme dobrého lyžaře, který patří rozhodně k těm nejlepším zde analyzovaných jezdců. Na druhou stranu jednoznačně souhlasím s Krabem, že tam něco nesedí a nesdílím tak Harryho dosti pochvalný komentář…dovolím si tedy také oponovat.“
…aneb jak kulatne rict, ze zdejsi lyzari stoji za prd
K rozboru jizdy doplnim, ze filmovana jizda je pravdepodoe jeta na mirnem svahu (Bukova Hora, at uz ze strany Cenkovic nebo Cervene Vody), takze se jedna spis o takovou (slalomovou) vlnovku, ktera vetsi aktivitu nevyzaduje. Proto v te jizde „neco chybi“. Pravdepodobne by to tam ale chybelo i na prudsim. Jako zakladni krok pro zlepseni bych doporucil jezdit na lyzich R16–18. Obracky uz jsou prilis narocne, na slalomkach se podle me naucit lyzovat neda. Souhlasim s Tomatasem, ze javelin potrebujeme vsichni, ale je treba si z nej odnest neco do normalniho lyzovani. Vetsinou lyzari odjezdi x krasnych javelinu, ale v normalnim lyzovani se zas vrati k naklonu celym telem dovnitr oblouku (a dozadu) a vaze na vnitrni, protoze javelin berou jen jako nejake balancni cviceni a ne, ze je to v principu spravny postoj, a ze stejne by mel byt citit oblouk i v normalnim lyzovani.
20.02.2013 20:58:17 #578
>> #576, MedniLedved, 20. 02. 2013 19:36:03
Nikdy som na VL nezachytil pojem"volant panvi".
Zato som zachytil pojem volant nohami,cize tocenie volantom nohami.Vytlacanie vonkajsej ,zatahovanie vnutornej/predozadne/.To rob aj ty,panva frontalne,budovat rozsah v kycelnich kloubech ,vaha na vonkajsej/dosledne pre zaciatok/, a uvidis ci sa nieco zmeni.
Ak to zacnes spravne robit,tak Ti garantujem,ze to zlaty prase aj uvidis .
Mne osobne tieto rady moooc pomohli.Dufam ze aj Tebe.
caute Harry
20.02.2013 22:41:17 #579
>> #567, ivan-ski, 19. 02. 2013 21:05:55 >> #575, ivan-ski, 20. 02. 2013 12:29:28
Ahoj Ivane. Myslím, že tvrzení jako např. „po technické stránce téměř bezchybné“, „nepodstatné detaily by se tam našly“ jsou opravdu zbytečná a mylná. Vždyť Honza na všech videí disponuje prakticky totožnými chybkami, kterou jsou naprosto typické pro drtivou většinu sportovních jezdců, které denně potkáváme na kopci či je tady analyzujeme v různých vláknech snad den co den..je to pořád stejné. Ani na jednom videu jsem se nepřesvědčil, že má už jasno o tom, co je „vnutorna a vonkajsia“ a co s nimi přesně dělat..
Je jasné, že Honza by ostatním, možná nám všem, třeba naložil v branách, ale to neznamená, že jeho jízda je po technická stránce bůh ví jaká. Takticky by možná on mohl zde radit nám všem, nevím, ale jenom proto, že jede na GS v kombošce z něj nebudu dělat jezdce, který má špatně pouze „nepodstatné detaily“. Jízda prozrazuje spíše fakt, že byl závodníkem někde v ČR, kde je všeobecně známo (nechci ovšem paušalizovat), že více jak na techniku a kvalitu se dbá spíše na kvantitu najetých km v tyčích…
>> #571, ˘Ö˘Krab, 20. 02. 2013 07:16:57
Jo, je to zajímavé téma. Myslím si, že nejsme ani v nějakém sporu, protože proti frontálnosti pánve s osou lyží zásadně nic nemám, byť si nemyslím, že to je gró techniky lyžování. Ono asi hodně záleží na účelu jízdy. Pravda bude někde mezi frontálností pánve a mírné protirotace (úhel svírající osa špiček?) s ohledem na záměr oblouku. Mírnou protirotaci v závěru oblouku též vnímám jako přirozený důsledek a mluvím o něm, jako o optimálním,v tom smyslu, že v kombinaci s angulací a vyváženou polohou těžiště, je to z anatomického a fyziologického hlediska velmi výhodné a efektivní postavení s ohledem na zapojení svalů a působení sil. Na druhou stranu plně chápu opodstatnění frontálnosti na tvrdém povrchu, na prudkém a s min. GS lyžemi na nohách. Pokud považujeme Teda Ligetyho za mistra mistrů v oboru, tak u něj je frontálnost v závěru oblouku patrná (jeho tréninková videa z Portilla – zřetelně 37–38s či ze Soeldenu – zřetelně každý výjezd z oblouku doleva). Možná to souvisí s tím, že končí oblouk „později“, jak říká. Možná s tím, že se aktivně dostává bleskurychle téměř stoprocentně na končící vnitřní, ze které fenomenálně inklinuje do nového oblouku. Ať či tak, přemýšlení a testování těchto „podstatných detailů“ je jedna z věcí, která mě snad nepřestane bavit..;)
Pro nás je asi zásadní toto: „Chybnou variantou je využití tohoto dotáčení coby náhrady za aktivitu před spádnicí –jako to zhusta demonstruje ML– pak to dopadá jak to vypadá.“
21.02.2013 07:33:23 #580
>> #576, MedniLedved, 20. 02. 2013 19:36:03
Aby nedošlo k mýlce, tak nezablokovanou pánev potřebuješ právě kvůli
možnosti odklonu trupu a kvůli možnosti manévrovat s vnitřní nohou. To,
že něco z toho provedeš nadoraz a tím pánev dočasně zablokuješ
neznamená, že je to špatně.
Naopak výbornými blokačními předpoklady při zahájení oblouku jsou
předklon trupu, výrazná protirotace, výrazná rotace, zahájení na obou
nohách nebo více po vnitřní.
Volant nohama je HOnzova mnemotechnická pomůcka, volant pánví na konci oblouku je evidentně věc mimotechnická
>> #579, Tomatáš, 20. 02. 2013 22:41:17
Díky, vyřešil jsi tu ožehavou záležitost za mně, nevěděl jsem, jak
zareagovat na ivana-ski, co si o něm mám myslet, a to jsem už podruhé
přečetl všechny jeho příspěvky ve fóru, i sám Arturpes mi o něm
včera do telefonu vrčel něco nelichotivého (nebo to byl Dali, já u těch
dvou pořád nevím).
A nevím ani u ivana-ski. Jsem na vážkách – buď je to a) vesmírný
člověk s mesiášským komplexem zachraňovat zbloudilé duše před
zdejším tmářstvím nebo b)srab, který se bojí napsat naplno a proti
většině, že právě takhle se má jezdit, protože tak je to správné (a
dodat argumenty, ale na to se mu nechce dost přemýšlet) nebo c) trenér,
který sám produkuje jezdce podobné ML Honzovi. Nebo od každého trochu a ode
všeho nic.
>> #577,
Gravedigger, 20. 02. 2013 20:43:03
Mám na sobě vyzkoušeno, že právě jízda po mírném se záměrnou snahou
o vyvolání co největší reakce lyží má pro technický pokrok význam. Je
tam do značné míry odfiltrován vliv kopce, můžeš se soustředit jen na
sebe, lyže a načasování, neřešíš regulaci rychlosti – tedy řešíš:
jak ji neztrácet.
To, že kopec se dá sjet vlnovkou neznamená, že se na něm nedají dělat
i extrémně pojaté oblouky nutné na prudkém. Vůle kopce, vůle jezdce, kdo
z koho, co z toho.
21.02.2013 08:21:37 #581
Ahoj,
pěkná debata a pěkné rozbory. Já sám žádný přidávat nebudu, protože ty videa jsou dost špatný na seriózní rozbor. Trochu mi to připomíná, jako by si někdo stoupnul pod okno ve třetím patře, vypláznul jazyk a chtěl, aby se mu z něj doktor podíval do krku, jestli nemá anginu. Takže za mne v této rundě pass na analýtu, naúpíšu jan pár komentářů k různým věcem. Asi postupně, porotže jsem teď trochu v letu…
Nicméně i při pohledu z 3. patra souhlasím s Krabeb a Tomášem, že jízda má k dokonalosti daleko, i když se mi líbí dynamika a práce kolen.
Ad Javelin: Je to výborný cvik, ale hodně záleží na provedení a vyžaduje většinou dohled trenéra. Přestože na zmíněném videu ho předvádí výborný jezdec, jeho provedení se mi vůbec nelíbí. Kdyby měl být takto prováděn jako nácvik obřákového oblouku (po hraně), tak by to asi moc netočilo a nepomohlo. Bohužel nemám video se správně provedeným.
Ad blokace pánve: V prvním Krabově příspěvku na toto téma mi chyběla jako příčina zlomení v pase do předu, ale později to bylo doplněno, ale přesto si to zaslouží zdůraznění. JInak každý kloub se v krajním rozsahu zablokuje, nicméně správná poloha různých částí těla může tento rozsah pozitivně ovlivnit. Například protirotace při zalomení.
Zbytek příště.
I.
21.02.2013 09:55:28 #582
Tomatáš, mozno som to nepresne povedal, je fakt ze sa mi nechce prilis rozpisovat. Podla mna to Honzove GS patri najlepsim ak nie najlepsia publikovana rekreacna GS jazda na tomto webe. Zato ten SL bol dost zly. Chcel som zdoraznit ten rozdiel. Na rekreacne pomery je ta jazda bezchybna. Tym chcem povedat ze borec jazdi technicky dobre, v tempe, v rychlosti a ma to vsetko pod kontrolou. V GS ma dobre aj panvu aj rozlozenie vahy (bavime sa o 18–20 rocnom rekreantovi nie o Ligetym). To je z mojho pohladu vsetko co ma kvalitna jazda rekreanta splnat. Ak by sa chcel ML napriklad dalej zlepsovat a na tom GS stavat, tak podla mna musi zacat riesit ine veci a nie pitvat technicke detaily.
Kto ma kombinezy a kto komu by to natrel v branach je uplne nepochopenie, mojich (mozno nepresnych) vyjadreni. Komu moze ohladne lyzovania nieco vysvetlovat som rozhodne nemyslel teba, naopak tvoj popis panve v priebehu obluku bol dobry. Ale tych zopar analfabetov okolo VL. Rotacia panvou, vonkajsi bok vpred, VL tahak, atd. Az sa cudujem ako slusny lyziar ako ML moze taketo nezmysly prijat a skusat. Cize ak by som mal ML nieco poradit, treba viac mysliet vlastnou hlavou. Naucit sa lyzovat musi clovek do velkej mieri aj tak sam.
21.02.2013 10:18:23 #583
>> #582, ivan-ski, 21. 02. 2013 09:55:28
Ahoj.
Vyzera to,ze som si Ta nespravne zaradil do kolonky-trener.
Asi budes len „obycajny ucitel lyzovania“.Fakt sa v Tebe nevyznam,malo rozoberas technicke veci.
Ale z toho co si tu popisal,to Ti poviem rovno,Tebe by som sa do ruk dostat nechcel.Ale to bude asi tym,ze na lyzovanie mam vyssie naroky ako „rekreacne jazdit“.
A este nieco, analfabetov Ivana,HOnzu,Mskiho ,Kraba,Daliho /dopln si dalej ako sa Ti paci/,mi zoslal sam pan boh,aby som znovu lyzovanie pochopil.Lebo par veci co som nelyzoval sa zmenilo.
A za to im velmi pekne dakujem.
Maj sa ,zdravi Ta Harry
21.02.2013 10:40:29 #584
>> #582, ivan-ski, 21. 02. 2013 09:55:28
„Tym chcem povedat ze borec jazdi technicky dobre, v tempe,
v rychlosti a ma to vsetko pod kontrolou.“
Třeba ten dojem mají i jeho trenéři, ale on sám nejspíš ne, to by sem
nepřišel s kůží na trh.
„Ak by sa chcel ML napriklad dalej zlepsovat a na tom GS stavat, tak
podla mna musi zacat riesit ine veci a nie pitvat technicke detaily.“
Že by konečně jiskřička na konci tunelu nebo zase jen výstřel do tmy?
Jaké konkrétní „jiné věci“ máš na mysli?
>> #583, Harry, 21. 02. 2013 10:18:23
„Asi budes len „obycajny ucitel lyzovania“.“
Teď jsi (doufám nechtěně) urazil všechny učitele lyžování, míněno
tím patřičně vzdělané a schopné držitele příslušné licence nad
cvičitelem.
21.02.2013 17:58:34 #585
Krab, o jazde ktoru sem dal Honza prvu na analyzu som napisal ze je zla, s chybami co ste s Tomatasom vymenovali suhlasim, ale to su prejavy nie pricina. Pricina u Honzu, ktory preukazatelne vie/vedel lyzovat je ta ze akoby nevie co ma robit. Ked spomenul tie pitome poucky z VL bolo mi hned jasne kto ma tento „vykonostny posun“ na svedomi. Ta stara GS jazda je podla mna dobra, nebudem argumentovat ani vysvetlovat preco. Nemam pocit ze by niekto odborne zdatny tvrdil opak. Iskricky na konci tunela nebudu, na tie treba dojst sam. Navyse v situacii ked rozne pochybne individua si za pitome poucky pytaju peniaze, a ja bez zbytocnych obkecavaciek poviem ze panvou sa nerotuje, je to nielen zbytocne ale vyslovene skodlive, poskytujem pre ucely tohto webu velku ziarivu iskru :)
21.02.2013 18:20:07 #586
>> #584, ˘Ö˘Krab, 21. 02. 2013 10:40:29
Preto som tam supol tie uvodzovky,aby sa vo vyraze nasli iba ti co sa ich to tyka.Cize nie vsetci.
>> #585, ivan-ski, 21. 02. 2013 17:58:34
Mlžíš,mlžíš.Ale berem to tak ze nemas cas.A co si mam predstavit pod pojmom „odborne zdatny“?
caute Harry
P.S.Krabiku,pochvala za novy avatar,zatial suverejne najlepsi aky si kedy mal.
21.02.2013 18:36:51 #587
>> #585, ivan-ski, 21. 02. 2013 17:58:34
„nebudem argumentovat ani vysvetlovat preco“
Aha, takže velkorážná kapslovka. Tento web si tak nějak za poslední
roky zvykl na to, že svá tvrzení dokáže každý podložit argumentací –
zatím se to vždy osvědčilo.
Mohlo by Ti být podezřelé i to, že hru na „vím, ale nepovím“ tady už
delší dobu nikdo nehraje, ani ti, kteří by snad mohli (namátkou třeba
ivan, CzechSkier, Ondřej Novák …).
„ked rozne pochybne individua si za pitome poucky pytaju peniaze, a ja bez zbytocnych obkecavaciek poviem ze panvou sa nerotuje,… poskytujem pre ucely tohto webu…“
Tady nikdo nikomu za rady neplatí, má to samozřejmě i svá rizika na obou stranách, ivan by mohl vyprávět. Za mě je pro účely tohoto webu Tvé kategorické tvrzení bez argumentace zcela bezcenné, žádná velká zářivá jiskra, alóbrž jen další kouřová clona.
>> #586, Harry, 21. 02. 2013 18:20:07 … to byla jen pracovní verze, mám pro každou Earlovu osobnost v záloze další.
21.02.2013 19:40:32 #588
>> #586, Harry, 21. 02. 2013 18:20:07
„..pochvala za novy avatar,zatial suverejne najlepsi aky si kedy mal.“
Pekný.Avšak myslím,že panďulák požil niečo ťažké.Trochu nezdravá farba pleti *
>> #584, ˘Ö˘Krab, 21. 02. 2013 10:40:29*
ivan-ski:„Tym chcem povedat ze borec jazdi technicky dobre, v tempe, v rychlosti a ma to vsetko pod kontrolou.“
„Třeba ten dojem mají i jeho trenéři, ale on sám nejspíš ne, to by sem nepřišel s kůží na trh.“
To je chválihodný a odvážny počin,aj keď niekto by to označil skôr za akt poslednej nádeje.Nemusí to byť vždy najjednoduchšie,ale najlepšia rada,ktorá tu padla bola ísť na kopec pod dohľadom dobrého trénera/učiteľa lyžovania.Odtiaľto z fóra to zlepšovanie techniky pôjde len ťažko,alebo vôbec.Požičiam si okrídlenú vetu môjho parťáka Ičesa v ktorej je rozhodne ukrytý aj ten lyžiarský grál,ktorí tu mnohí márne hľadajú.
Na Stráž!!!..ehm,pardón..Na Svah!!!
22.02.2013 16:08:47 #589
Ahoj,
tak ještě slíbený zbytek:
Ad postavení pánve(kolmé bvs. protirotace): K tomu už jsem tady psal tolikrát, že budu velmi stručný. Zdá se, že pohled na tuto problematiku se tady na fóru posuvá k tomu, jak to vidím já. Tomáš s Krabem to napsali ve svých příspěvcích, že zpočátku frontální postavení přechází v průběhu oblouku do protirotačního (osa pánve a ramen je oproti kolmému postavení na směr jízdy pootočena o určitý úhel proti směru točení oblouku – omlouvám se za tuto složitou definici).
>> #579, Tomatáš, 20. 02. 2013 22:41:17 „Pokud považujeme Teda Ligetyho za mistra mistrů v oboru, tak u něj je frontálnost v závěru oblouku patrná“
Ani Ligety ani nikdo jiný nemá v závěru oblouku frontální postavení pánve. To se tady vždycky objeví nějaká teorie o tom, že někdo jezdí 100% kolmo, naposledy to byl myslím Pinturault a najde se nějaký záběr, kde to tak může vypadat. Ale není to tak.
Ad „volant“. Rozumím, co je cílem tohoto cvičení. Viděl jsem jeho aplikaci a nezdálo se mi, že by fungovala. Tedy alespoň ne přímo. Nechci ale žádné cvičení zatracovat, protože na každého to může působit jinak. Myslím si, že důsledné dodržování tohoto cvičení během jízdy vede k prznění náklonu a hranění, ke smyku a následnému přerotování. Pokud to má sloužit jako mentální připomínka, že není dobré začínat oblouk protirotací pánve a provádí se to v mírných náklonech, tak to asi může někomu být prospěšné. Nicméně já si myslím, že klíčové je dostat se do správného postavení v okamžiku, než začnu zvyšovat tlak do lyží, a pak nepotřebuju nic kompenzovat. A když jsem tam blbě, tak mi žádný „volant“ nezachrání.
AD „lyže nad tělem“, jak to zmiňují Tomáš a Krab.
Myslím si, že to není úplně šťastná rada a myslím, že je málo pravděpodobné, že by se do takovéto pozice rekreační jezdec dostal. Je na to potřeba už docela velká rychlost a je to vidět spíš ve sjezdu než v točivých disciplínách. Nevzpomínám si, že bych to viděl někde v obřáku (vyloučit to úplně nemůžu) ani mi to nepřijde prospěšné, protože i kdyby jezdec dostatečnou rychlost měl, tak to zpomaluje přechod do spádnice a vedlo by to k hodně kulaté a dlouhé linii. A rekreační jezdec by za dobu, než se do spádnice dostal nabral pravděpodobně takové kule, že by pak ve spádnice nevěděl, co s nimi má dělat. Ale je to jen můj názor.
I.
22.02.2013 17:05:00 #590
>> #589, CzechSkier, 22. 02. 2013 16:08:47
No asi ty odchylky nikdy nezmerime (a neveril bych ani tem rakouskym univerzitam), ramena bych sem uplne netahal (ona samotna kontaktni aktivita tam vrhne lecos). Co jsem ale chtel rict je, ze diskuze ohledne co nejfrontalnejsiho postaveni panve nikdy nebyla (alespon z meho pohledu) postavena, ze to u zavodniku je absolutne frontalne notabene po celou dobu oblouku (a v kazdem, na kazdem sklonu – plus mnoho aspektu), ale zda je snaha o co nejfrontalnejsi postaveni ta spravna cesta (jak souvis komplex vlomeni vnejsi, uvolneni a slozeni vnitrni a odklon etc) a jak tomu pomoci i mimo snih.
Promin Ivane (mozna tu 100% frontalnosti tu nekdo kazal), ale ja to vnimam jak jsem rekl a mel jsem trosku potrebu to zduraznit.
Da se jiste poukazat na LVonn (ale mozna by byla jeste vetsi fenomen s o neco lepsi technikou prave v teto oblasti vcetne jeji vnitrni nohy, mozna ne). A neb jak vime jiste to neni jen o frontalnosti (jsou tam i ty neviditelne veci technicke i netechnicke…):-D
Myslim, ze to pomaha Tesse u ktere mam velmi subjektivni pocit, ze je trochu pozadu v te neviditelne technice oproti LV, VReb, TM. Ale to uz je spis vesmirna speulace(nebrat vazne)
Mej se. M
Timto nechci nic dokazovat, jen je to pekne vidko
22.02.2013 17:07:15 #591
Narážíme pořád dokola na problém toho, co je vidět zvenčí a o co se jezdec snaží, resp. jak to cítí. Protože do Ligetyho nevidím, nemůžu za něj mluvit, své pocity snad ještě popsat dovedu. Týká se to jak frontálnosti, tak i ‚lyží nad sebou‘.
Točivé lyže nad jezdcem nebývá vidět už čistě proto, že tyto jezdce
při podobné snaze vlastně obratem dojedou. Ale pocit a princip tam určitě
je, dá se dobře cvičit i ve středních rychlostech, čím točivější
lyže, tím to jde snáze, protože „pocit jistoty“ z opření se o lyže
se dostaví dříve a intenzivněji.
Ale mýlíš se zcela v tom, že to vede ke zrychlování, naopak, pobyt
v okolí spádnice se tím (u nás, lyžařských neumětelů) výrazně
zkracuje, pro rekreačního lyžaře jde o jeden z největších lyžařských
požitků. A ano, oblouky jsou pak kulaťoučké, Holický by se radostí
tetelil, takový slalom-cruising.
EDIT: Když už sem dal MirekP ten odkaz, tak pocit ‚lyží nad sebou‘ bych měl asi při nájezdu do modrých bran na začátku trati, kdybych něco takového dokázal.
22.02.2013 19:52:04 #592
22.02.2013 21:09:03 #594
Ad frontálnost: ano, nemělo by to být dogma, ale pokud s tím umí jezdec zacházet, myslím si, že je to velice účinný prostředek k udržení či zvýšení tlaku. Určitě ale souhlasím s tvým tvrzením (a už jsem to tu jednou psal), že zásadní je zvládnutí přechodu mezi oblouky. Dostat těžiště v zahájení oblouku správným směrem a mít všechny segmenty těla ve správném pozici (zarovnání) je alfa-omega moderního lyžování. Jednoznačně zřejmě platí, že pokud na začátku oblouku nejsem správně, těžko se něco dohání v dalším průběhu oblouku. Nemůžu se ovšem zbavit pocitu, že když si již asi po stoxté pouštím Ligetyho jízdy, mám pocit, že si v předešlých větách dosti protiřečím..;)
Ad lyže nad tělem: Ivane, tady si asi zásadně nerozumíme. Pokud hovoříme o zahájení oblouku a co vše je nutno udělat, pak jednoznačným záměrem je přeci dostat tělo „pod“ lyže z kopce dolu. Na fotce je Ted Ligety v tréninkové GS jízdě v nájezdní fázi oblouku. Mít lyže nad tělem znamená přesně to, v jaké pozici Ligety najíždí do oblouku. O důsledcích a benefitech už zde bylo napsáno mnoho..
Ještě bych rád ocitoval toto, aby to nezapadlo: „Ale mýlíš se zcela v tom, že to vede ke zrychlování, naopak, pobyt v okolí spádnice se tím (u nás, lyžařských neumětelů) výrazně zkracuje, pro rekreačního lyžaře jde o jeden z největších lyžařských požitků. A ano, oblouky jsou pak kulaťoučké..“ Tesat nejen do kamene!Moc dobře Krabe…
23.02.2013 08:53:46 #595
>> #594, Tomatáš, 22. 02. 2013 21:09:03
„Ad lyže nad tělem: Ivane, tady si asi zásadně nerozumíme. Pokud hovoříme o zahájení oblouku a co vše je nutno udělat, pak jednoznačným záměrem je přeci dostat tělo „pod“ lyže z kopce dolu. Na fotce je Ted Ligety v tréninkové GS jízdě v nájezdní fázi oblouku. Mít lyže nad tělem znamená přesně to, v jaké pozici Ligety najíždí do oblouku. O důsledcích a benefitech už zde bylo napsáno mnoho..“
No možná si každý pod pojmem „lyže nad tělem“ jen představuje něco jiného. Tak si raději napřed udělám jasno, jestli si to vysvětlujeme stejně. Já si pod tím pojmem představuju situaci, kdy se jedná o oblouk jetý čistě po hranách (bez driftu) a lyžař je v pozici, kdy má lyže kolmo na spádnici má už přehraněno, to znamená že jede po hranách, které jsou více z kopce dolů, jede tedy nakloněný z kopce dolů a odstředivou silou tlačí do lyží směrem nahoru, aby je prohnul a ony začaly po hranách zatáčet do spádnice? Máš to na mysli takto?
Ivan
23.02.2013 08:56:55 #596
>> #591, ˘Ö˘Krab, 22. 02. 2013 17:07:15
„Ale mýlíš se zcela v tom, že to vede ke zrychlování, naopak, pobyt v okolí spádnice se tím (u nás, lyžařských neumětelů) výrazně zkracuje, pro rekreačního lyžaře jde o jeden z největších lyžařských požitků. A ano, oblouky jsou pak kulaťoučké“
K tomu bych došel rád později, až se vyjasní pojmy, aby nedošlo k nedorozumění způsobenému odlišnou terminologií.
I.
23.02.2013 09:21:48 #597
>> #592, Muhe, 22. 02. 2013 19:52:04
jj, ja tiez , cim viac to tu citam zistujem ze v podstate na svahu som omylom
23.02.2013 09:38:37 #598
23.02.2013 09:41:08 #599
>> #598, CzechSkier, 23. 02. 2013 09:38:37
… ani já jsem Tě na Tvém avataru zpočátku nemohl poznat, ale už se to lepší
23.02.2013 12:25:09 #600
>> #598, CzechSkier, 23. 02. 2013 09:38:37
este tak 2 vikendy a budem velmi blizko
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.