Nácvik carvingu na inlajnech? (strana: 3) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Cvičení a posilování Nácvik carvingu na inlajnech?

Nácvik carvingu na inlajnech? (strana: 3)

21.01.2010 17:28:08 #61 

kellly

>> #60, HOnza, 21. 01. 2010 17:05:19

Jo, s tím souhlasím. Tak jsme to z tebe dostali a nemusíme čekat na VL. Co takhle do toho zamontovat krasobruslení…

21.01.2010 17:40:46 #62 

kellly

Kdyby někdo chtěl, až oschnou meze, mám několik tras na carv na inlinech v oblasti Prahy 8:

• cyklostezka vozovna Kobylisy-Ládví mirný sklon
  • Ládví-Libeň-Rokytka střídavý sklon
  • náměstí Staré Bohnice-psí útulek u Vltavy – pro otrlé

Dejte vědět !!!

21.01.2010 17:57:02 #63 

oblouk

>> #61, kellly, 21. 01. 2010 17:28:08

K příspěvku č.60: Nedostali jste to ze mě! – sami jste na to přišli!!! – v tom je princip VL – vyprovokovat účastníky k PŘEMEJŠLENÍ – nejen CO, ale taky PROČ a JAK to funguje… VL ti ale stejně bude chybět :o)…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

21.01.2010 18:12:44 #64 

coper muž

>> #60, HOnza, 21. 01. 2010 17:05:19

JJ, já souhlasím s těmi principy – zatím z větší části teoreticky a z menší části vlastní praxí – můj osobní AHA efekt :-). Ale mám pochybnosti o té vhodnosti ZAČÍT na inlinech s CÍLEM mít dobrý základ pro carv. Z vlastní zkušenosti – bruslím dost dobře, ale necarvuji dost dobře. A možná o tom to je, co bylo dříve, slepice nebo vejce :-) Protože jak píšeš, cit. " … ale nutně musím využívat na inlajnech, když chci napodobit jízdu na lyžích". Když ten někdo začínající ještě neví, co má napodobovat. Totiž na inlinech můžu jet paralelně a točit, a přitom vůbec nemusím napodobovat jízdu na lyžích – v principu rotace do oblouku – můžu to dělat jenom v kolenou a hledět ksichtem pořád rovně. :-) Závěr – ZATÍM jsem na bruslích nenapodoboval jízdu na lyžích.

21.01.2010 18:35:36 #65 

oblouk

>> #64, coper, 21. 01. 2010 18:12:44

V kolenou uděláš prd – to už jsme tu probírali :-) – zalomení v kolenou je jen a jen optickej efekt (stranová „volnost“ kolene je 0 – max.2 stupně). Stejně to musíš všechno pánví – do strany i „rotačně“… :o) na a pak jen nepřerotovat nebo nedorotovat ramenama…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

21.01.2010 18:39:08 #66 

Hammer

>> HOnza

Ještě abych to upřesnil, psal jsem „Na bruslích se nedá simulovat nic z toho co je pro carvingový oblouk typické.“ Typická je pouze jízda po hranách v oblouku, za tím si stojím.

Lyžař je v podstatě kyvadlo kolmé k tečně oblouku (v každém jeho bodě) překlápějící se z hrany na hranu, měnící zatížení z hrany na hranu. Je to pasivně zajetý carvingový oblouk, jestli to tak můžu nazvat. Nic dalšího není potřeba.

Carving je hra s hranami. Jakékoliv další činnosti používané nejen u carvingu jsou důležité, umožňují lepší kontrolu nad obloukem, zvyšují stabilitu, umožňují jet agresivněji. Zatížení/odlehčení a rotace se používají i jinde (nepovažuji je za typické pro carving), carving v tom nespočívá ale využívá se jich. Proto je nezmiňuji.

Jestli rotuji do oblouku (třeba u funcarvingu), jedu neutrálně („bez rotace“) nebo rotuji z oblouku (face down) je věc jiná.

Pokud se budu bavit o tom jak správně zajet carvingový oblouk tak s tebou v podstatě souhlasím :)

Diskuze ale vznikla tímto tvrzením „Kdosi mi poradil, že carvingový oblouk můžu natrénovat mimo lyžařskou sezónu na inline bruslích – údajně je carvingový oblouk prakticky stejný jako paralelní oblouk na bruslích.“ a na to musím říct NENÍ, NELZE TO!

Jako průprava je bruslení skvělá věc ale nechtějte na bruslích carvovat.

Hard binding, hard living.

21.01.2010 18:45:11 #67 

Hammer

>> #64, coper, 21. 01. 2010 18:12:44

Obecně platí že čím lepší stabilitu získáš na bruslích tím lépe se ti budou zvládat lyže (platí to i obráceně). Carvovat se ale na bruslích nenaučíš. Bruslení je dobré hlavně pro zlepšování stability.

Jinak s tím co píšeš souhlasím.

21.01.2010 19:12:25 #68 

oblouk

>> #66, Hammer, 21. 01. 2010 18:39:08 Mám jinej názor podpořenej praxí – moje dvě kamarádky a dva kamarádi a jeden dvanáctiletej kluk se se mnou učili a naučili na inlajnech zatáčet tak, jak je potřeba na carvingovejch lyžích (před tím jezdili JEN a pouze na běžkách). Po třech cca 350m jízdách na modrý jezdili po hranách v podstatě stejně jako já… Mám to zdokumentovaný fotkama i videem… Pohybově je to opravdu úplně totéž, pocitově jsou inlajny předozadně vratší, sváděj k jízdě „na patách“ a k předsouvání vnitřní – ale na to se dá dohlídnout!…

21.01.2010 19:38:21 #69 

Hammer

>> #68, HOnza, 21. 01. 2010 19:12:25

Tak to asi umíš dobře učit a nejspíš jsou i šikovní. To by ale znamenalo že je carving ještě jednodušší než si myslím že je:)

21.01.2010 20:06:32 #70 

oblouk

Hammer :

Ten základní s naklopením lyže a sjížděním modrejch je stupidně jednoduchej. Ten s těma dalšíma impulzama, potřebnej na led a na červený se všichni snažíme naučit – momentálně ho zřejmě nejlíp umí třeba Janka, Herbst… v Česku pak Bank, Krýzl, Trejbal… :o)…

21.01.2010 20:24:22 #71 

Mirek muž

>> #70, HOnza, 21. 01. 2010 20:06:32

Ještě jsi zapomněl na Šárku Záhrobskou, ta to umí taky pěkně :-)

21.01.2010 21:06:04 #72 

designer

>> #62, kellly, 21. 01. 2010 17:40:46

náměstí Staré Bohnice-psí útulek u Vltavy – pro otrlé. Tuto trasu už jsem někde doporučoval, výborný asfalt, dobrý sklon, jen tam holt občas projede auto :) Ale zase jsou tam svodidla ;-) Jinak já úplně nejradši trénuji sjezd z kopce na inline bruslích na široké cestě ve Stromovce vedoucí z její horní do dolní části.

21.01.2010 21:17:24 #73 

oblouk

>> #71, Mirek, 21. 01. 2010 20:24:22

Šárka je už i doma dávno slavná – tu netřeba připomínat :o) – vona ví, že bych na ní nezapoměl :o)…

21.01.2010 21:28:48 #74 

kellly

>> #72, designer, 21. 01. 2010 21:06:04

No konečně spřízněná duše, od letohrádku dolu,ale bacha když napadá listí, tak si tutově usteleš. A při chladném večeru tě v dolní části před psím útulkem čeká vlhký asfalt daleko horší než nějaká ledová plotna, a ty auta, to je tréning na šusaře.

21.01.2010 21:34:11 #75 

kellly

>> #70, HOnza, 21. 01. 2010 20:06:32

69 se mi líbí, paralelní oblouk na inlajnech je TAKY použitelný pouze na mírném svahu, jakmile se to rozjede s ním už nevystačíš, strach ti nedovolí a pak si usteles a na asfaltu a to je o dost horsí než na snížku…musiš vymyslet něco jiného..co designere

21.01.2010 22:38:53 #76 

rADEk

inlajny jsou dobry na nacvik rezaneho oblouku, bohuzel se tim clovek nauci i ty chyby jako treba predsouvani vnitrni nohy, pomerne silnou manipulaci se vzdalenosti nohou od sebe pred obloukem a pri oblouku a samozrejme zatezovani patek. jako sjezdovou drahu mohu v plzni doporucit cely lochotinsky kopec az dolu s benzince u rondelu, zadrhel je v tom, ze pro uplne pohodli je treba vlastnit brusle s odnimatelnou kolejnickou s kolecky- napr. Hypno nebo Salomon. idealni stav je ze se necham vyvezt tramvaji c.4 od rondelu nahoru (se sundanymi kolecky-takze vlastne v „horskych botach“), nahore nasadim kolecka a cekaji me 4 km krasneho sjezdu kolem divcich internatu, vyskoskolske menzy a koleji apod.pro otrlejsi doporucuji sjezd kolem vys. koleje nad rodelem, jehoz sklon je vyzvou kazdeho milovnika adrenalinu (a chodnikoveho lyseje- obcas se vynori proti auto,takze je potreba ho objet rovne dolu ale to uz se smazi loziska ve vlastni stave). uz se zase tesim na leto, jak procedim skrz zuby par much. to dam 5–6× a jsem uplne kozenej, je sice pravda tou jizdou tramvaji nahoru moc nezhubnu,ale to pohodli… a kde jinde lze koupit tak levnou permanentku na vlek (ehm tramvaj) :-)

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

22.01.2010 00:25:52 #77 

TNS muž

>> #73, HOnza, 21. 01. 2010 21:17:24

Ahoj HOnza.Teraz poruším svoje pravidlo o nepridávaní spamu do príspevkov a jeden sem pridám.

Prečítal som si pozorne celé vlákno a poviem Ti,že v #46 a #57 si sa vydal na naozaj tenký ľad.Stáva sa z teba klasický lyžiarsky inštruktor,ktorý si bude tvrdo hájiť tú svoju pravdu.

Ide o to,že všade prezentuješ svoje VL ako určitý novátorský prístup k veci a následne vyrukuješ s nepriestrelnými princípmi zatáčania.Je správne ak sú účastníci VL spokojný a zdokonalia sa.Je ale minimálne smiešne tvrdiť,že ako tréneri,tak pretekári nemajú potuchy o tom ako správne lyžovať.Ak takého stretnem,ktorý neovláda ani teóriu,ani prax,hneď ho pošlem na najbližší termín VL:)Preto som spomenul prax,lebo ak niekto naozaj dobre lyžuje,ale nevie o žiadnych princípoch zbla nič je to OK.Netreba ho vodiť za ruku.Má oči a čo vidí,vie premeniť do praxe aj sám.

Rotácia do oblúka? Ide to aj bez nej a výsledok je rovnaký.Akurát,že ak to s ňou čo len trocha preženieš,docieliš znížený tlak do vonkajšej lyže.Teda práve do tej ktorá vedie a má byť pevná.Nepleťme si to,keď tam dám hlavu,to ešte neznamená,že ju telo nasleduje.

Tieto moje kecy sú tiež podporené praxou:)HOnzo neber to prosím osobne,ako útok na teba.Len by si sa môhol občas zastaviť a porozmýšľať:s ro­táciou/bez rotácie,všetko jedno,aj bez našich rád budú mnohý lyžovať lepšie než my:)Skôr než použiješ slovko napr.„pitomos­t“.Svet je malý a je viac než pravdepodobné,že sa niekedy na svahu stretneme.Rád s tebou pojazdím,poke­cám(len nie o technike),navždy dobrý:)

..ak objavíš v lyžovaní niečo prevratné,zobuď ma prosím.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

22.01.2010 07:43:56 #78 

kellly

>> #73, HOnza, 21. 01. 2010 21:17:24

#67 Dost mne zaujala tvoje činnost v létě. V podstatě jsem to začal aplikovat na jednom zájemci na podzim na krytém parkovišti TESCA na P10, ale nevydržel. Vzpomen si na mne v létě, chtělo by to přímou konfrontaci na asfaltu. Co takhle VLVL (Vylepšovací Lyžování V Létě) Přidá se někdo?

22.01.2010 08:50:26 #79 

oblouk

>> #77, TNS, 22. 01. 2010 00:25:52

Především zkresluješ! 1) nikdy a nikde jsem nenapsal, že trenéři a závodníci neumějí a nevědí jak lyžovat!!! Mnozí (zdaleka ne všichni) ale opravdu zůstávají v povědomí o technice lyžování hodně let pozadu -lyžuje se už jinak, než oni učí (mohl bych jmenovat :o)) a to co umí, je opravdu spíš odpozorované než vědomě uplatňované (bohužel). 2) – to co popisuju NENÍ v žádným případě rotace vycházející z vršku těla!!! – naopak vychází z cílené rotace nohama a v tom případě se to nedá nikdy přehnat! :o) – což jako praktik jistě víš. 3) Příspěvky č.47 a 56 jsou z mého pohledu v pořádku (****až na pohrdlivej výraz pitomost, za ten se OMLOUVÁM****) 4) Jistě se potkáme a pojezdíme a i o technice můžeme promluvit – to co jsem napsal není nikterak převratné, jenom obecně opomíjené :o)…

22.01.2010 08:54:48 #80 

oblouk

>> #76, rADEk, 21. 01. 2010 22:38:53

Při tom nácviku se právě MUSÍŠ CÍLENĚ VYVAROVAT toho, co na inlajnech považuješ za přirozený a pro lyžování je škodlivý – tj. předsouvání vnitřní nohy, jízda do patek, velký rozdíly v „rozchodu nohou“. Právě na tohle se lze na inlajnech soustředit aby se to na lyžích neobjevovalo!

22.01.2010 08:58:04 #81 

Másin muž

>> #77, TNS, 22. 01. 2010 00:25:52 >> #79, HOnza, 22. 01. 2010 08:50:26

Už sem se tě chtěl zastat. :-) To je právě ono, někteří, zde oponující si onu ROTACI do oblouku vykládají jako rotaci celého těla/vršku, což je samozřejmě blbost, avšak není to ta rotace, o které mluvíš ty… V tom je to know how VL, řekl bych. A z vlastní zkušenosti to FAKT pomáhá. Pokud chci oblouk utáhnout, nevím o jiném způsobu jak toho efektivněji dosáhnout. A ta kontrola nad lyžema je pak trochu jinde.

22.01.2010 09:10:52 #82 

coper muž

>> #68, HOnza, 21. 01. 2010 19:12:25

Hammer 65 66 – souhlasím stopro, že na bruslích se natrénuje stabilita. A také s tím, že, dle mého názoru, typické pro lyže je pouze postavení na hranu, lyže se prohne/zařízne a začne zatáčet. Toto žádná brusle neudělá. Když se na bruslích POUZE nakloním na bok – na inlinech nemám na kterou hranu to postavit a na ledě to postavím na jednu z hran žlábku – tak maximálně spadnu na bok. Ale nezatočím, pokud nepoužiju minimálně jeden z principů 2 a 3. Ty další dva principy, které se na bruslích dají naučit, jsou využívány v různé míře i jinde, nejen v lyžování, když to trochu přeženu, tak i při downhillu na kole nebo třeba na vodních lyžích. K HOnza 64 – souhlasím s kolenama – je to pánev. :-) Ale zase tady použiju Hammera a kyvadlo. Na inlinech můžu jezdit v podstatě tak, že mě zavěsí za pupek na oprátku a budu dělat kyvadlo od pánve dolů. Na lyžích toto nemůžu, resp. není to dobře (i když – nedělají to snowboardisté ?), tam mě mají zavěsit za krk a budu dělat kyvadlo od hlavy dolů. Proto vidím u bruslí riziko v naučení se věcí, které jsou pro brusle fun a v poho (když ještě k předchozímu přidám předsunování nohou – já osobně si to užívám), ale nejsou tak OK pro lyže. A k HOnza 67 – dle mého pohledu (za současného stavu vědění) jsi kamarády naučil stabilitě, principům 2 a 3, výhodným (ne typickým) pro lyže, a nenaučil jsi je špatným (pro lyže) návykům. Protože nejsou dřeva a nemají „špatné“ návyky z bruslí, stačilo jim pak ukázat ten TYPICKÝ (naklonění na hrany) první princip a bomba lyžují a ještě VYLEPŠENĚ. :-) Z pohledu mizeru (ten vůbec rozpoutává pěkné diskuse, mizera jeden :-)), pokud bude inlinovat bez dozoru lyžaře, tak hrozí riziko. On jako lyžař klasik už má stabilitu, odlehčování i rotaci. Potřebuje první (typický) princip, aby zatáčel – pokud už se to mezitím nenaučil. Myslím, že nějaké zařízlé oblouky už hlásil. :-) Korekce: teď ještě zpětně čtu #59 a 78, takže souhlas HOnzo, to s tou rotací se naučím a pochopím jinak, než jako kyvadlo na krku (snad) :-) na VL. Zůstává tedy už jen princip 1 a to si pořád myslím, že není stejné inline vs lyže. ;-)

22.01.2010 09:39:04 #83 

oblouk

>> #82, coper, 22. 01. 2010 09:10:52

Díky – pěknej příspěvek, zdá se že dobře pochopeno :-)… Teď se s Vámi na víc než tejden rozloučím – nevysvětlujte si to, prosím, že jsem zdrhnul z diskuse, ale DO 1. ÚNORA JESM MIMO ČR.

22.01.2010 09:45:30 #84 

oblouk

>> #81, Másin, 22. 01. 2010 08:58:04

Jo – díky Másine – ono totiž to co jsem tu napsal a co si probíráme prakticky na VL, se nikde v Česku neučí a nezmiňuje – pokud vím (proto asi ten výpad TNS). Proč? No vlastně nevím, novinky to nejsou – jsou to jasný evrgrýny :o)…Teď se tu na víc než tejden rozloučím, tak vy z VL to tady držte :o) – po 1.únoru jsem zpět :o).

22.01.2010 11:43:28 #85 

MirekP

Dunutili jste me zaregistrovat se:-)

1/Myslim,ze z hlediska fyziky je princip zataceni u obojiho stejny

• neco jako pusobeni do podlozky silou, tj odtlacovani se od ni do smeru mineneho pohybu
  • pohyby tela jako naklon tela do stredu oblouku a dopinani vnejsi nohy…blablabla…je jen cesta jak to provest co nejefektineji…(to­tez plati pro vyber materialu, s necim to jde lepe s necim hure, coz nic nemeni na principu)
  • rozdily v materialu tam jsou (i rychlobruslarske zataceji mene nez hokejove, inliny maji odlisnosti od ledovych, ackoliv princip pohybu je stejny…, tj. jako DH, SG, GS vs SL…v drobnostech se to lisi podstatne pohyby jsou stejne)
  • mozna ta prohnuta-vykrojena hrana u lyzi je vnitrni hrana bruslarske kolibky
  • chtelo by to overit s nekym kdo fyzice rozumi:-)

2/Hledisko pohybu, nemyslim, ze Honza rikal kdo umi na bruslich = umi lyzovat a obracene (to by bylo videt pri pokusu jak lyzuji hokejiste=ma zkusenost a jak brusli lyzari). Dle meho rika, ze do jiste miry existuje prenos podobnych pohybu. Tj vseobecne (idelane podobne)pohybove dovednosti nikomu neuskodily a pri zakladnim nacviku spis pomohly nez uskodily.

3/Predsunuta, zamerne predsunuti nohy pri ostre zatacce-bogne nedela zadny hokejista, verte neverte (posun je dan posunem v panvi – coz je stejne u lyzovani).

4/Rotace, jak uz rekl Masin (H. myslel rotaci panve ve smeru oblouku, tj smeru kam chci aby mi jely lyze), rekl bych ze to mate od Milana.

5/Treneri, myslim ze tady se Honza nemyli (jiste existuji vyjimky, ale obecne…).To je dano dle meho svazem. Kolik dobrych skoleni a metodickych materialu zmanegovali (napr v porovnani s tenisem a lednim hokejem jsou tragicti a to rozhodne nemyslim, ze je u nas tenis trenovan vsude dobre). Chapu, nejsme typicky lyzarska zeme (oproti Rakousku…). Napriklad proc nuti deti jedit na prudkem, ve vysokych tycich kdyz neumi techniku a tim jim fixovat spatne navyky(tj ale problem i ostatnich sportu – vykon v 14 letech neni rozhodujici, ale vykon ve 23 letech ano a tak k tomu maji pristupovat). Ale chapu, ze nemaji dobre podminky k praci (hlavne treninkovy prostor).

Nicmene rozlisil bych jejich znalosti od dovednosti (ne vzdy to musi byt soucasny exceletni lyzar, Federeruv trener mu take nedela sparing-nicmene to jsem uz u jine diskuze…u deti je dobra ukazka dulezita, u WC je to uz jinak…)

7/Zaver – presto vse, bruslit se uci na lede, lyzovat na kopci (my sedime v praci=>mame malo moznosti vs hodne chuti se zlepsovat a tak o tom alespon povidame:-) Nedkdy moc teorie take skodi:-) Jagr o pohybech nepremysli a jde mu to, kdyby znal fyziku nemyslim, ze by ho to posunulo k lepsim vysledkum:-)

Mejte se

Last = zdravim Masina, jehoz babicka bydli vedle prababicky me dcery (sorry ale chtel jsem mu trochu zamotat hlavu):-):-)

22.01.2010 13:20:43 #86 

Másin muž

>> #85, MirekP, 22. 01. 2010 11:43:28

Moc si mi ji nezamotal čoveče. Už podle jména seš jasnej. ;-) Po takovým krásným rozboru (o fyzice se tady rozhodně přít nebudu :-) ) by to chtělo vyrazit někam pojezdit. Zkombinujeme vědu s praxí a to by v tom byl čert abysme se nezlepšili…

Jinak taky zdravim MirkaP, jehož žena má babičku bydlící vedle matky mého strýce. :-)

22.01.2010 23:47:52 #87 

CzechSkier

Ahoj, původně jsem nechtěl vstupovat do této bohaté diskuze, protože na využití Inline slalomu v rámci lyžařského tréninku nemám vyhraněný názor, ale vzhledem k některým příspěvkům týkajících se lyžařské techniky přeci jen pár poznámek napíšu. Myslím si, že to rozhodně není jednoznačné. Před pár lety na školení trenérů II. třídy v Třeboni (ivan si možná vzpomene) jsme měli jeden den na programu praktický trénink slalomu na inlinech s reprezentanty a trenéry v této disciplíně (pokud se to tak dá nazývat). Poté následovala debata cca 20 trenérů a jednoznačný závěr z ní nevyšel. Určitě to totiž má nějaké přínosy (byly zde HOnzou vyzvednuty), ale i rizika spojená s odlišnostmi, na které poukázali Valerius a Hammer.

Myslím, že při srovnávání je nutné odlišit dvě hlediska, biomechanické (působení sil, chování jezdce) a pohybové (asi by bylo správné ho zahrnout do biomechaniky, ale pro toto srovnání to oddělím), které zahrnuje to, jestli třeba i při odlišných vnějších podmínkách nejsou některé pohyby vykonávány stejně, nebo velmi podobně. Možná bych ještě mohl přidat hledisko pocitové, tj. jaké pocity (rovnováha, pocit rychlosti, reakční doba, opora podložky, vnímání náklonu, …) jezdec prožívá. Z hlediska biomechanického se na to lze podívat jako MirekP, tedy že se někdo pohybuje (běží, jede, …) po oblouku, je v kontaktu s nějakou podložkou, o kterou se opírá, působí na něj odstředivá síla, proto se musí naklonit do oblouku, aby nevyletěl ven. A to je všude stejné, takže je jedno, jestli běžím, jednu na kole, bruslích nebo lyžích a basta! (To už Mirek samozřejmě neřekl). Jenomže když půjdu do většího detailu, tak najdu významné odlišnosti, které mají dopady i do prováděných pohybů. On je totiž princip zatáčení na bruslích a čistým obloukem po hranách lyží úplně jiný!!

Chci-li vyjet čistě oblouk po nějaké hraně, je jasné, že ta hrana musí mít tvar oblouku. A poloměr té hrany je stejný, jako je poloměr projížděného oblouku. Takže poloměr oblouku u oblouku čistě jetého po hranách je dán pouze dvěma faktory, a to vykrojením lyže (ovlivňuje výrobce) a nakloněním a prohnutím lyže (ovlivňuje lyžař). A jakákoliv Rotace nebo Protirotace na zmenšení poloměru oblouku nemá vliv, stejně jako jakýkoliv jiný pohyb, pokud nemá za následek zvětšení průhybu hrany. A to, co píše HOnza v příspěvku #39 „Uměli bychom „utáhnout“ oblouk podstatně víc pod rádius (i prohnutý lyže),“ prostě není možné. Zmenšit poloměr oblouku pod poloměr prohnuté lyže lze totiž jen smykem. Oproti lyžím brusle mají ostří do kolíbky, takže po naklonění tam ten oblouk už je připravený (ne u všech bruslí), a navíc díky této kolíbce je styčná plocha ostří s ledem docela krátká, takže není velký problém dostat ji do smyku (narozdíl třeba od rychlobruslařských bruslí). Inline brusle žádný oblouk nemají, proto musí zatáčet smykem, i když není třeba na první pohled vidět. Ona jsou taky zadní kolečka po slalomovém tréninku více sjetá. Jak jsem se dozvěděl, někteří inline slalomáři si montují prostřední 2 kolečka s větším poloměrem, aby kolíbku vytvořili, nebo třeba dávají přední kolečko měkčí a zadní tvrdá, právě kvůli průběhu smyku. Asi by bylo dobré podrobněji prozkoumat biomechaniku zatáčení na bruslích (zatím se mi to nepodařilo), ale i bez toho je asi každému na první pohled jasné, že kdybychom se naklonili výrazně na téměř dvoumetrové brusli (inline nebo normální, asi bychom si rozbili hu…).

A to má samozřejmě dopady i na pohyby, které musí lyžař vykonávat, aby se přizpůsobil vnějším silám, které na něj působí, a efektivně projel oblouk. Musí dostat lyže na hranu, správně ji zatížit a prohnout, a zároveň ji zatíženou a na hraně udržet. Rozsahy pohybů nelze s rozsahy při bruslení vůbec srovnávat. Také pohyby v předozadním směru jsou jiné. Takže podle mého názoru se inline brusle pro nácvik samotné techniky moc nehodí. To platí zejména pro OS. Na druhou stranu u slalomářů po takovém tréninku na inline bruslích dochází prokazatelně ke zlepšení. Myslím, že je to vhodné jednak z kondičního hlediska, rychlosti a přesnosti pohybů, síly, koordinace a taky samozřejmě některé pohyby jsou hodně podobné, jak zmínil HOnza. Je to asi jako s každým napodobivým cvičením. Na někoho funguje lépe, na někoho hůře.

No a teď bych se ještě rád vrátil k té ROTACI. Musím říct, že kdybych nevěděl, na co se HOnza ve svých trénincích zaměřuje, z uvedeného popisu bych se docela vyděsil. Myslím, že pojem Rotace není v tomto případě na místě, protože pod pojmem rotace (nebo protirotace) se většinou rozumí vybočení osy ramen, pánve, kolen, kotníků z kolmého směru od osy lyží dovnitř nebo ven z oblouku. A v tomto smyslu je rotace při jízdě čistě po hranách chybou, protože vrací pánev zpátky nad lyže, tím zmenšuje náklon a tím i zahranění a průhyb lyží, navíc přenáší váhu více na vnitřní lyži a zvyšuje riziko ustřelení patek lyží ven z oblouku. Předpokládám, že to, o čem se zde mluvilo, je něco jiného. Jde o to, že řada lyžařů dělá při jízdě po hranách tu chybu, že výrazně od začátku protirotuje pánví a vysouvá vnitřní lyži. Někteří to dělají nevědomky, jiní záměrně, někteří z nich k tomu byli bohužel dokonce trenérem nebo instruktorem navedeni. Tato chyba má negativní dopad v tom, že blokuje kyčelní kloub v bočním směru, takže pánev není schopna se vyklonit více do oblouku, dále má negativní dopad na předozadní rovnováhu (lyžař většinou spadne pánví dozadu) a navíc lyže opisují díky odlišným středům kružnice i rozdílné oblouky, což samozřejmě brzdí. Kromě toho díky odlehčení špiček lyží a zatížení patek dochází častěji ke smyku a tedy i dalšímu brzděni. Tato chyba vzniká i díky tomu, že vnější lyže musí v oblouku ujet díky většímu poloměru i větší vzdálenost, a díky tomu má tendenci zůstávat pozadu za vnitřní, není-li korigována (zpevněním svalů v oblasti pánve a břicha). To, co zdůrazňuje HOnza a někteří další zde, je ale vlastně vracení pánve do kolmého postavení z protirotačního. Použití termínu Rotace pro tento pohyb považuji za matoucí a velmi nešťastný (i když samozřejmě si každý může nazývat, co chce, jak chce). Tuto korekci protirotačního vybočení pánve bych neoznačoval za nějaký „zázračný impuls zatáčení“. Ten pocit samozřejmě takový je, protože pokud někdo výše popisovaným vysunutím vnitřní lyže brzdí a pak tu lyži „zasune“ nebo vnější „vysune“, tak vlastně odbrzdí a díky tomu vystřelí dopředu. Je to, jako když jedu autem, začnu brzdit, pak sundám nohu z brzdy, tak mám pocit, jako bych zrychloval, i když jsem vůbec nešlápl na plyn. Ideální ovšem je vůbec nezačít brzdit (pokud mi nejde o ten pocit zrychlení).

Ještě na závěr bych chtěl říci, že trochu chápu příspěvek TNS. Určitě je dobře, že se HOnza na toto zaměřuje, ale rozhodně není pravda, co píše v #83 „ono totiž to co jsem tu napsal a co si probíráme prakticky na VL, se nikde v Česku neučí a nezmiňuje – pokud vím (proto asi ten výpad TNS).“ a co Másin označuje za výlučné know-how VL. Tyto principy jsou samozřejmě většině trenérů známy (i když samozřejmě se ještě najdou takoví, kteří učí vysouvání vnitřní lyže) a naprosto běžně s tím pracují (proto docela dobře chápu příspěvek TNS). On totiž v lyžování žádný Svatý Grál neexistuje. Optimální technika je celkem dobře známa. Jde spíše o nalezení metodických postupů, vytvoření podmínek, o talent a výdrž, jak ji co nejlépe zvládnout. To, co já oceňuji na VL je vytvoření možnosti pro ty, kteří potřebné znalosti nemají, využít možnosti je získat od někoho zkušenějšího a od sebe navzájem. I.

www.juniorsports.cz

23.01.2010 16:15:01 #88 

Másin muž

>> #87, CzechSkier, 22. 01. 2010 23:47:52

To zase ne. Jen jsem chtěl trochu uvést na pravou míru zvolený výraz rotace do oblouku… Neříkám že to je výlučné know how VL, říkám svůj názor, pohled. Pro mě to bylo něco nového co funguje a v čem pro sebe (i jiné) vidím přínos VL, mimo jiné. Neříkám, že všechno na tom stojí a padá. Lyžování je samozřejmě komplexní souhrn správného postavení na lyžích, fyzických schopností lyžaře, efektivního působení vnitřních sil lyžaře na podložku atd.

Osobně si myslím, že jediná věc o kterou tady jde je to, že pro kvalitní lyžování za různých podmínek (sklon svahu, kvalita pisty, udržení si konstantní rychlosti atd.) opravdu nestačí jen „naklopit lyže na hrany“.

23.01.2010 21:13:28 #89 

kellly

Proč jim to zatáčí? http://www.youtube.com/watch?… Viz stopa za bruslí 0:10 až 0:14, o zakřivení hrany brusle asi nepůjde..

23.01.2010 21:34:26 #90 

PetrN muž

>> #89, kellly, 23. 01. 2010 21:13:28

Short track nože mají radius 8 – 10 m, Long track pak cca 20–27 m. Proti lyžím na nich ale jde pořádně zatáčet jenom doleva :-).

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy