Nácvik carvingu na inlajnech? (strana: 9)
06.09.2019 14:57:22 #241
Omlouvam se vsem inlajnarum, ze se to tu zmenilo v metalovy festival misto
popiku. Drzet se tematu, drzet se tematu, drzet se tematu. Pardon no
06.09.2019 15:08:10 #242
>> #239, Marek Bednář, 06. 09. 2019 14:41:39
Mas pravdu, ale o tom to cele je, aby jsi nebyl primarne na vnejsi a cele telo rovnal uplne jinak nez se bezne dela a aktivoval vnitrni nohu s posilovanim nartu
No a v tomto sa tu s tebou asi málokto zhodne – vonkajšia/vnější je totiž primárna. A u drvivej väčšiny hobbíkov „jej nikdy nie je dosť“, čo potvrdzuje 10 rokov histórie tohto fóra(všetky tie videá, analýz, rozbory) a samozrejme aj pohľad na svahy. Všetci mali jej „nedostatok“ ako jednu zo základných príčin problémov.
Dalo by sa povedať(nie je to asi moja myšlienka, niekto to tu určite v minulosti v nejakej forme napísal už), že hobbíkovi sa treba najskôr naučiť poriadne udržať váhu na vonkajšej a až potom citlivo pridávať vnútornú, ale len v nevyhnutnej miere podľa situácie(a vonkajšia aj tak ostane primárna – fyzika a biomechanika nepustí).
Ad Boris – jasné, to je radosť pozerať(a ešte viac podľa mňa Beau).
06.09.2019 16:41:09 #243
>> #242, IIIvan, 06. 09. 2019 15:08:10
Vim, ze se se mnou v tomhle smeru malo kdo shodne. Ty analyzy maji ve
vetsine pripadu jedno a to same spolecne, coz je vnitrni noha, ktera je
dusledkem chybneho rovnani celeho tela do oblouku. Kdyby mel dotycny +/- dobre
srovnane telo, tak nemusi myslet na vnejsi, ona se tam zacne pridavat s vnitrni
v ruznych fazi oblouku sama a kdyz bude mit dobrou pozici tela a vyjede oblouk
po vnitrni, tak co at si ho po vnitrni treba vyjizdi dokud ho nevyskoli led a
nasledne si automaticky upravi rozlozeni vahy na vnejsi, aby sebou neriznul.
V tomhle smeru si myslim, ze Bosu vyborne nasmeruje, jak se ma do oblouku
rovnat cele telo se ziskanim balancu pro dalsi level a tim je obojnozne
lyzovani. Neni nic jednodussiho, nez se postavit na zem a zkusit si vlastni
polohu, tak jak tam kazdy do oblouku nastupujem a pak se postavit na Bosu a
zkusit si to same. Lyzarum s nejvetsima prohreskama to da deska sezrat
i s naviakem a ta pozice muze byt pro hodne lyzaru uplne neco jineho Cviky na svahu OK, ale kdyz
dotycny z online diskuse bez osobni navstevi nevi, jak se do oblouku kompletne
srovnat a co ma vlastne citit, tak hraje loterii 50/50% a po X letech i kdyz
bude mit kupu cviku, tak se treba ani poradne nikam nehne.
06.09.2019 20:06:10 #244
>> #243, Marek Bednář, 06. 09. 2019 16:41:09
Obluk zahajujes na vonkajsej.
Vnutornu zapajas pocas obluku.
Obojnoho si mozes dovolit menej narocne pasaze.
Na vnutornej len maximalny risk s casom na pomodlenie aby si nelahol.
Toto vsetko je uz vyssi divci, kde uz treba mat nalyzovane a pomerne dost toho na ski vediet.
caute Harry
06.09.2019 21:48:59 #245
>> #244, Harry, 06. 09. 2019 20:06:10
Kdyz je telo v balancu, tak to funguje uplne stejne jako na bruslich a klido se muze chytnou prvni vnitrni lyze a ve velice kratkem intervalu se prida i vnejsi. Kdo chce vetsi jistotu, tak si malicko prizvedne vnitrni, coz je tebou uvadene zahajeni na vnejsi. Po vnitrni to ujede kdyz zacne padat telo vic do oblouku nez by melo vuci silam, ktere na nej pusobi. Pokud se to udela opacne a pri zahajeni oblouku se presunuje telo od pasu az po hlavu smerem jako by ven z oblouku a pouze nohy jdou standardne do oblouku, tak to po vnitrni jen tak neujede a jakmile se chytne dominantne vnejsi, tak se telo muze presunout dovnitr oblouku. Na vysvetleni je to asi tezky a muselo by se to ukazat na suchu co mam presne na mysli.
07.09.2019 09:37:28 #246
>> #243, Marek Bednář, 06. 09. 2019 16:41:09
Ty analyzy maji ve vetsine pripadu jedno a to same spolecne, coz je vnitrni noha, ktera je dusledkem chybneho rovnani celeho tela do oblouku
To áno(a dodal by som: … a záklon, zlé časovanie…). Len si ešte musíme definovať, čo je to správne a čo chybné zrovnanie tela, že? Podľa mňa je to pre gro hobby „stacked“ pozícia, ale nie vynucovaná za každú cenu(potom môže vznikať preferovanie „pozície“ namiesto „pohybu“ a celkovo príliš stuhnutý pohyb).
Kdyby mel dotycny +/- dobre srovnane telo, tak nemusi myslet na vnejsi, ona se tam zacne pridavat s vnitrni v ruznych fazi oblouku sama
Hm, súhlasím len čiastočne, lebo u hobby je treba dať pri zahájení tej vnútornej impulz „odľahči sa“(a choď viac kolenom ku svahu aby nebolo A-frame), aby sa primárne zarezala hlavná lyža vonkajšia(a prehla a zatáčala…).
Ďalšia časť – to je jasné, po internete je to ťažko, ale niektorí
ľudia sú hodne vnímavý a dosť sa dá poriešiť aj priebežnou úpravou cez
video(natočiť, opraviť, znovu natočiť), aj keď má to svoje limity a
vyžaduje si to obojstranné porozumenie
>> #245, Marek Bednář, 06. 09. 2019 21:48:59
Zahájenie na vnútornej určite nie, automaticky ti vnútorná ujde vpred(vyplýva to z princípu rozdielnej rýchlosti a rádiusu vonk./vnút. lyže), tým sa hneď dostávaš do záklonu, protirotácie panvy a celý následný oblúk je potom primárne po vnútornej a vonkajšia sa tam kdesi motá – závodník by tak ďaleko nezašiel(urval by ACL na vnútronej o.i.) a už vôbec nie rýchlo(brzdivý účinok šmýkajúcej vonkajšej).
Na vysvetleni je to asi tezky a muselo by se to ukazat na suchu co mam presne na mysli.
To súhlasím, sprav foto čo myslíš v tom texte…
07.09.2019 16:29:00 #247
>> #246, IIIvan, 07. 09. 2019 09:37:28
Zahájenie na vnútornej určite nie, automaticky ti vnútorná ujde vpred(vyplýva to z princípu rozdielnej rýchlosti a rádiusu vonk./vnút. lyže), tým sa hneď dostávaš do záklonu, protirotácie panvy a celý následný oblúk je potom primárne po vnútornej a vonkajšia sa tam kdesi motá – závodník by tak ďaleko nezašiel(urval by ACL na vnútronej o.i.) a už vôbec nie rýchlo(brzdivý účinok šmýkajúcej vonkajšej).
závodníkovi se ale nic z toho co popisuješ nestane a ani nikomu co má zmáknutý základní věci ten kdo zná si může zahájení na vnitřní dovolit a vnější se automaticky přidá sama viz třeba záběry z jízd kdy při přehranění vzduchem dopadne na povrch a zařízne se nejprve vnitřní a až následně vnější…
08.09.2019 08:27:05 #248
>> #247, MPS, 07. 09. 2019 16:29:00
No lenže základná debata bola všeobecne o hobbíkoch a ten(keďže je štandard problém aby bol dostatočne na vonkajšej) musí najskôr zahajovať/trénovať vonkajšiu(v rámci všestrannosti občas na miernom kľudne aj zahájenie na vnútornej, ale len občas).
A závodník ako píšeš, áno, pri „dopad po lete vzduchom“ dokáže zahájiť aj na vnútornej, ale HNEĎ tam musí hodiť aj vonkajšiu – a aj to je výnimka(situačné riešenie v závode), nie spôsob, čo by mal niekto z hobby napodobňovať a trénovať na úkor zahajovania na vonkajšej. Ja som písal, že s ACL a nechceným šmykom by mal aj závodník problém – keby v tom pokračoval na vnútornej(viď „ďaleko by nezašiel“), nie že ak treba tak situačne použije kade-čo…
Teda napodobňovať vedome zahajovanie na vnútornej, lebo to občas použije
závodník vo WC ako de facto núdzovku, a pritom neviem dostatočne na
vonkajšej, tak je zbytočné…a vôbec, nedívaj sa na to svojou optikou, ty
nie si bežný hobbík ale makač úplne inde ako gro hobbíkov. A navyše už
ani lyžiar, ty funcarvere!
08.09.2019 09:02:14 #249
>> #248, IIIvan, 08. 09. 2019 08:27:05
No pokud takto tak to pak ano:-D
08.09.2019 09:15:38 #250
>> #248, IIIvan, 08. 09. 2019 08:27:05
Suhlas.
Sa mi to nezda,nejak pricasto suhlasim s Tvojimi komentami.:}
>> #249, MPS, 08. 09. 2019 09:02:14
Selfieman,poprosim Ta,vkladaj citacie do uvodzoviek v liste hore cez fonty,nie takto,potom som chvilu z komentov mimo kym mi dojde v mojej malej hlavicke o co ide.Vopred dik.
caute Harry
08.09.2019 10:26:34 #251
>> #245, Marek Bednář, 06. 09. 2019 21:48:59
Asi tusim co myslis.
Ovsem,zahajenie na vnutornej nie je princip zatocenia,zahajenie na vnutornej je dosledok stavu pred nim.
To,ze to ti vyjazdeni a namakani dokazu,nie je principom tvorby obluku,maju vyhodu v tom,ze tento nekomfortny stav vedia riesit a ustat.
Aj na to je dobre to Bosu.Mat zmaknute v hlave rovnovazne stavy,pricom Bosu s nimi pracuje na mikrourovni.
caute Harry
P.S. Ked spominam rovnovazne stavy,vzdy si spomenem na Daliho, co vyvadzal na tej fitlopte. Musim ho niekedy vymaknut triezveho ci to da aj tak…:}
08.09.2019 11:56:35 #252
>> #251, Harry, 08. 09. 2019 10:26:34
Mat zmaknute v hlave rovnovazne stavy,pricom Bosu s nimi pracuje na mikrourovni.
Že ty chceš vyvolať tou predponou mikro- nejaký flame?
Ale k veci: ako základ tréningu rovnováhy a efektívneho posilovania(a potom využitia tej sily primerane na lyžiach) pre hobby skiera je lepšia stabliná podložka a jednonohé cviky(rôzne verzie deadliftov a pod.) s progresiou záťaže, s dôrazom na striktné prevedenie(pozícia chodidla a práca klenby, presné pohyby „kyčlí“) – to všetko so smerom kolien ako indikátorom správnosti(stred patelly stále v línii s 2. prstom nohy + stred hlavice femuru).
Nestabilná podložka pomôže iným veciam, ale naopak, správnú súhru chodidlo+koleno+panva dosť dozhodí(ak nie sú tie základy správne fixované), čo aj zvyšuje riziko poškodenia kolien.
08.09.2019 12:00:10 #253
08.09.2019 15:53:27 #254
>> #252, IIIvan, 08. 09. 2019 11:56:35
Že ty chceš vyvolať tou predponou mikro- nejaký flame?
:}
Nie,ale nevedel som v rychlosti ako nazvat jemnejsiu motoricku pracu.:}
Aj ked Bosu je pre chudobu,pre elitu je fitlopta.Najnovsie najlepsia vraj ruzova.Tam sa lamu charaktery.Zhruba po stvrtom naskoku bez padu.
caute Harry
08.09.2019 17:42:41 #255
>> #254, Harry, 08. 09. 2019 15:53:27
Jemnejšia motorická práca je najnáročnejšia po oslave s pár
pohárikmi, Omoňáci tak trénovali systematicky fight apod.(ale vážne)
Máš nejaké videá, čo myslíš na tej fitlopte?
08.09.2019 18:35:13 #256
>> #255, IIIvan, 08. 09. 2019 17:42:41
Harry asi myslel na fitlopte ty dřepy s výskokem na jedný noze…
08.09.2019 19:47:16 #257
>> #256, MPS, 08. 09. 2019 18:35:13
:D
Ja som myslel ten jednoduchsi variant.
Vyskocit ,zoskocit.Vyskocit,zoskocit.Vyskocit…
A nemat pritom fitloptu vo velkom kvetinaci.
>> #255, IIIvan, 08. 09. 2019 17:42:41
Videa nemam,neviem ci som nevidel takto naskakovat,hore 5s zastabilizovat a naspet zoskocit Zampu na Trubke.
Toho krama Daliho som ale videl na vlastne oci.
Pomerne podnetne to bolo.
Pre vzdanie sa akychkolvek dalsich ambicii.Nastastie na druhy den som ho zbuchol v SL,tak sa mi posramotene sebavedomie aspon trochu spravilo.
Rano je mudrejsie vecera.
caute Harry
09.09.2019 09:38:41 #258
>> #257, Harry, 08. 09. 2019 19:47:16
Neviem presne čo myslíš, doma moc toho nenaskáčem, lebo mi tam pobehuje malý (budúci?) Hirscher…myslíš niečo také, že stojíš pred loptou a obojnožne vyskočíš na ňu hore a pár sekúnd udržíš?
09.09.2019 11:28:03 #259
Nevsimli jste si panove te spojitosti presouvani tela od pasu smerem k hlave mimo oblouk stejne jako to delate u Trnka pluhu? Pro ruzne formy driftu nepostradatelna vec. Neni to nouzove reseni, ale priprava pro obojnozne nastupy do oblouku pro vsechny lyzare, kteri timto zpusobem chteji lyzovat. Stejne tak priprava prez brusle s naucenim klouzani, nebo Bosu, ktera simuluje zalomeni od pasu nohoru s nasmerovanim kolen v porovnani s rovnou podlozkou na zemi, ktera povoluje uplne vse a ma tak siroky zaber poloh, ze je loterie najit tu optimalni.
U WC zavodniku neni vnitrni nouzovka, nebo ze by neumeli po vnejsi, oni to tak masti zamerne, aby jim lyze ,,klouzali,, z kopce z jedne strany na druhou a jestli jim v danem oblouku vyjde driv zahajeni po vnitrni nebo vnejsi, tak to je vubec netankuje. Jde o jadro principu jakym zpusobem do toho jdou a oni do toho jdou uplne stejne i na mekkem povrchu, ale s mensi razanci klouzani, coz bezny lyzar nema sanci poznat, ze tam k necemu takovemu dochazi.
Kdyz to shrnu, tak na jedne strane uznavate Trnka pluh a na druhe si hned
hodite klacky pod nohy formou jednonozneho jezdeni s co nejvetsim durazem na
vnejsi a castym padanim do oblouku
09.09.2019 12:45:05 #260
>> #254, Harry, 08. 09. 2019 15:53:27
Neni cviceni na fitloptach jako zaminka? Viz video.
09.09.2019 12:51:16 #261
>> #258, IIIvan, 09. 09. 2019 09:38:41
doma moc toho nenaskáčem, lebo mi tam pobehuje malý (budúci?) Hirscher…
Sa mas chlape.
Ja toho moc doma nenaskacem,mne tam pobehuje „stara Hirserka“.To je vyssi level.
A ano,myslim tym snozne vyskocit na loptu,udrzat sa tam,zoskocit naspet.
Dali mi to v praxi predviedol tusim petkrat za sebou,siestykrat nezvladol,ale omluvu ze ma malo vypite som vedel pochopit.
>> #259, Marek Bednář, 09. 09. 2019 11:28:03
Marku, Ty fakt nemas ziadnu uctu k obloukovi…:}
Jake klouzani,vsetci sa snazia o co najcistejsiu hranu bez akehokolvek smyku v ktorejkolvek faze obluku, urcity podiel smyku je nemohucnost cistej hrany alebo takticky vedena jazda.
Nie princip zatacania s pomocou nejakych mikrodriftov.
A ano,Trnkuv pluh uznavame,lebo je vedeny cez „vnejsi kycel“ so snahou pracovat s oblukom v tomto mieste tela,so snahou primarne citit vnutornu hranu vonkajsej /vodiacej/ lyze,vnutorna kopiruje a snazi sa nezavadzat.
Trnkuv pluh nie je obojnohy.
Obojnoha jazda a jazda s co najvetsim podielom spravnej prace vnutornej,je to co by vsetci chceli,lebo je to najefektivnejsie,ale je to problemove zvladat.Aj pre spicku.
caute Harry
09.09.2019 12:53:05 #262
09.09.2019 13:47:23 #263
>> #262, Harry, 09. 09. 2019 12:53:05
Harry, ale Milanovi kluci jezdi diametralne odlisne i ve volne jizde vuci uznavacum hrany, kteri maji za tech X let zajety uplne neco jineho. Oni jsou na to klouzani z kopce cilene pripravovany a stejne tak se nam to tu snazi i Milan nadhodit s jednim cvikem, ktery je specialne urceny k trenovani klouzani.
Trnka pluh jedes po obou lyzich s vahou na vnejsi a zalomenim, kterym si
budujes pripravu i pro budouci pivoting. K jednonoznym cvikum s nadzvednutou
lyzi se Milan pred XXX lety negativne vyjadril a pak se tady ty jednonozny cviky
stejne doporucuji
09.09.2019 14:05:23 #264
>> #263, Marek Bednář, 09. 09. 2019 13:47:23
Milan deti,kedze nejazdili uplne odmala,snazi sa naucit ovladat lyze vo vsetkych poziciach.Teraz sa rychle ucia,postupne sa pojde na cistu hranu,teda ak to zvladnu k jeho spokojnosti.
Len cista hrana odmala,nie je ziadne vitazstvo,pracovat lyzami sa musi mnohymi sposobmi.Treba citit lyze.
Trnkuv pluh nie je jednonozny,nikde som ho takto nepropagoval.Ale to sa bavime uz o detailoch. Tie su pre laika nepochopitelne a nerozoznatelne, preto sa pluh odporuca s nadvihnutim vnutornej,lebo tak moze cloveku rychlejsie zapalit.
caute Harry
09.09.2019 14:31:46 #265
>> #259, Marek Bednář, 09. 09. 2019 11:28:03
Nevsimli jste si panove te spojitosti presouvani tela od pasu smerem k hlave mimo oblouk stejne jako to delate u Trnka pluhu? Pro ruzne formy driftu nepostradatelna vec
Zalamovanie alias angulation nie je predsa len výsadou T-pluhu, je to základ lyžiarskej techniky, pre lepší transfer odstredivej sily do podložky(zase sme u ZŠ fyziky).
Drift s tým nemá priamo nič spoločné, je to určitá technika a povedal by som, že na drift sú primárne iné veci ako zalamovanie(odĺahčenie lyží odhranením napr.).
Na čo slúži a ako sa prevádza T-pluh som s jeho autorom aj inými ľudmi debatoval celkom dosť, ale to odbočujeme.
U WC zavodniku neni vnitrni nouzovka, nebo ze by neumeli po vnejsi, oni to tak masti zamerne, aby jim lyze ,,klouzali,, z kopce z jedne strany na druhou a jestli jim v danem oblouku vyjde driv zahajeni po vnitrni nebo vnejsi, tak to je vubec netankuje. Jde o jadro principu jakym zpusobem do toho jdou
No ja myslím, že ich to tankuje celkom dosť a ak si ustelú na vnútornej(napr. po skoku ako písal Miloš), tak sa chcú asap „zrovnať“. Čo myslíš pod pojmom „jadro principu“?(„In principio erat verbum…“?).
A čo je podľa teba „klouzaní“ – len rovno(pozdĺžne smerom po hrane), alebo len do strán(naprieč hranami) alebo oboje? Lebo neviem, či všetci hovoríme o tom istom…
Ad. „jednonožné lyžování“ – áno, Milan je obvykle proti tomu, hlavne „javelin“ s prekríženou lyžou a po hrane. Ale, ruku na srdce, kto tu zajazdí pomalý šmýkaný „čáp“(stork turn) na rozbitej ľadovej čiernej a zatáča pri tom pred spádnicou? Beriem to ako kombinácii tréningu zručností – točenie a rovnováha a pre hobbíka je to dobrá súčasť prípravy.
09.09.2019 14:43:06 #266
>> #261, Harry, 09. 09. 2019 12:51:16
A ano,myslim tym snozne vyskocit na loptu,udrzat sa tam,zoskocit naspet.
A načo je to dobré?
Aha, u nás je v meste práve cirkus Aleš, žeby na to? But seriously,
netreba to preháňať s takýmito divočinami(pre lyžovanie)…
09.09.2019 14:54:30 #267
>> #264, Harry, 09. 09. 2019 14:05:23
Osobne mam rad letadlo s nenatazenyma rukama, kterym se daji jezdit napojovane dynamicke oblouky. Rovnani do oblouku je stejny jako na Bosu.
09.09.2019 16:35:25 #268
>> #265, IIIvan, 09. 09. 2019 14:31:46
Drift s tým nemá priamo nič spoločné, je to určitá technika a povedal by som, že na drift sú primárne iné veci ako zalamovanie(odĺahčenie lyží odhranením napr.)
Drift s tim ma hodne spolecneho. Bez presouvani vrchni casti tela se muzes dostat telem vic do oblouku, takze pristanes na vnitrni, venkovni ti bude plandat a ty to projedes po vnitrni a nebo to rovnou polozis, ale bocne nenadriftujes. Druha moznost je, ze dopadnes na vnejsi, ktera byla dlouhy cas budovana jako primarni opora, takze nenadriftujes a nebo ti ta vnejsi zacne tvrde odskakovat a vnitrni bude stejne plandat, pac neni vubec zvykla se do toho procesu zapojovat. To ze se odlehcuji lyze odhranenim je jasna vec, ktera jde videt z videii, ale nikde se nedozvis, ze musis mit po pristani odlehcene obe lyze uplne stejne jako to delas na bruslich a diky pruprave na bruslich mas zmaknute zaklady davkovani tlaku.
No ja myslím, že ich to tankuje celkom dosť a ak si ustelú na vnútorne
Ustelou si po vnitrni diky chybe, kterou udelali pred nastupem do oblouku nebo kdyz je na trati neco s cim nepocitali a uplne je to rozhodilo. Stejne tak by si ustlal lyzar, ktery jezdi pouze po vnejsi, ale diky ty chybe pristanou oba jezdci na vnitrni (tohle nema s beznym nastupem po vnitrni nic spolecneho), nasledne maji spadnuty telo do oblouku a jelikoz prekrocili svuj PL (personal limit), tak to polozi oba jezdci bez vyjimky.
Javelin take nejezdim. Mne se ten cvik nejak krizi z pohyby, ktere zacinam
mit zajete
09.09.2019 21:48:03 #269
>> #268, Marek Bednář, 09. 09. 2019 16:35:25
Ono vpodstatě stačí každému lyžaři místo těch plků se postavit a hlavně jet strméj kopec a v praxi vyzkoušet plné zapojení vnitřní a platí i opačně plné zapojení vnější a zjistíš , že to co funguje na typu černo-červených sjezdovek ČR , tady už bihužel nefunguje, tak je čas něco s tím udělat, pokud se bavíme o dokonalejším lyžování na poli za humny a brusle jsou jenom prosředek, kde je jenom část či minimální složka vektoru síly Gravitace.Samozdřejmě ten drift je dobrá stará známá věc
10.09.2019 07:34:52 #270
>> #268, Marek Bednář, 09. 09. 2019 16:35:25
Bez presouvani vrchni casti tela se muzes dostat telem vic do oblouku, takze pristanes na vnitrni, venkovni ti bude plandat a ty to projedes po vnitrni a nebo to rovnou polozis, ale bocne nenadriftujes
Prečo by som musel „pristáť na vnútornej“? Tá sa predsa dá „pridvihnúť“(dokonca musí) pri zahajovaní a prednostne sa „zareže“ vonkajšia…
A stále nerozumiem aký súvis má zalamovanie s driftom v tvojom ponímaní, ale to radšej nechajme tak.
Čo ma ale zaujíma, je, že ktorá noha/lyža je podľa teba teda primárna, vnútorná alebo vonkajšia(alebo obidve naraz 50:50?) a keď, tak prečo?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.