Domů Diskuze Technika jízdy Proc si (ne)brat priklad se zavodniho lyzovani?

Proc si (ne)brat priklad se zavodniho lyzovani? (strana: 2)

21.12.2013 09:01:26 #31 

Buzzy

Zdravím, byla celkem náhoda, že jsem na místní stránky narazil a se zájmem si pročetl několik diskuzí na různou tématiku. Dovolil bych si vstoupit do této diskuze a shrnout zde svůj názor na více témat. Závodní lyžování bylo, je a bude klíčem k drtivé většině témat, které se zde řeší.
Jak zde bylo uvedeno, závodník má přesný opak ideální trati. tedy terén, brány, ale hlavně taky pro sport neodmyslitelná věc, psychika. Tyto a spousta jiných faktorů jezdci více či méně brání v předvedení vzorové jízdy,kterou při volné jízdě nemají problém zajet.

Zkusím zde ve zkratce popsat několik témat, na které jsem zde, ale hlavně na svahu, mohl vidět a také jsem mohl číst,či tajně poslouchat, rady a tipy k jejich odstranění. A musím říct,že většinou nemám zdání, co slova jako spádnice, rotace tam či tam atd., vůbec znamenají. Proto zde laicky zkusím popsat,jak zdejší témata hledat a odhalovat při sledování např. blížících se OH.
Základním kámen je záklon a jeho vliv na jízdu. Doporučuji sledovat slalom, kde byť nepatrný záklon katapultuje jezdcovo nohy vpřed a do výšky. Někdy to vede k ukázkovému saltu z místa.
Další často propírané téma, tedy váha na vnitřní lyži. Mně bylo neustále vtloukáno, že nesmím stát na vnitřní, jinak jdu do ‚motorky‘, tedy odkloužu z oblouku po boku, stejně jako to můžeme sledovat hlavně ve SL a OS. Nevím, zda jsem s trendem vnitřní lyže zaspal dobu, ale motorku vídám v tv stále a vždy mi to připomene mé pády, kdy jsem ‚jízdou po vnitřní‘ zkoušel zlepšit oblouk a nebo jsem se pouze snanžil zachránit předešlou chybu. Takže zatímco na mírném kopci je kouzlo vnitřní určitě do plusu, tak na větším padáku znamená problém. Toto téma zde také padlo,nežádoucí rychlost na průdkém svahu. Vysvětlení je znovu v tyčích. Protože zatímco otevřené pasáže jdou projet bez námahy a po vnitřní lyži, tak prudké a zavřené úseky nikoliv. A přesně tam se ukazuje pravá technika carvingu. Tedy nasazování oblouku nad bránou, správný náklon a rozložení váhy atd. A neazáleží na tom, jaký kopec jedou, všude kreslý ‚kružnice‘.
Takže každému doporučím, ať si zkusí na prudký padák umístit 3 zavřené body a ty pak pomocí svého stylu co nejrychleji projet. Tato situace chyby netoleruje a proto je můžete rychle najít a změnit. Jen dodám, že se nepovažuji za odborníka a možná se i pletu, ale zatímco na internetu umí carving každej druhej a k jeho popisu použijí často velice odbornou mluvu, tak na kopci,a hlavně na těch prudčích, nikoho takového nepotkávám. A pokud potkám, tak je to z 90% závodník,nebo bývalej závodník. Takže ze závodního lyžování si jednoznačně brát příklad a ponaučení!

21.12.2013 09:13:35 #32 

˘Ö˘Krab muž

>> #31, Buzzy, 21. 12. 2013 09:01:26

Chceš tím nenápadně naznačit, že závodníci lyžují nejlépe, protože lyžují nejlépe?

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

21.12.2013 09:32:40 #33 

Buzzy

Ano, lyžují. Protožeje jejich podmínky netolerují chyby. Nebo se zde najde někdo, kdo si zakárvuje na zmrzlé černé po vnitřní nebo v záklonu. Nebo si dovolí luxus nezavírat oblouk a šetřit tak sílu? Jezdil jsem v prašanu, skákal a jezdil ve snowparku po zábradlí a respektuju ty borce, ale na závodníky nemaj. Což neznamená, že to ti ostatní neuměj! Jen vzor techniky lyžování je u závodníků.

21.12.2013 09:42:57 #34 

˘Ö˘Krab muž

>> #33, Buzzy, 21. 12. 2013 09:32:40

Vyjádřil ses celkem ke 4 tématům, vstoupil jsi pěkně středem, jak se sluší a patří. (Oprav si prosím ‚jezdcovo nohy‘ a ‚kreslý‘, ideálně doplň číslování k tématům/odstav­cům, aby se v tom diskutující neztráceli a odpovídali k věci – mezeru před+číslo+mezeru za; použiješ žlutou tužtičku vlevo v liště pod příspěvkem.)

Objekty Tvého pozorování jsou, zdá se, následující:
1) záklon
2) jízda po vnitřní
3) rychlost na prudkém
4) jízda ve vytyčené trati

Demagogická odpověď: Bode

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

21.12.2013 10:46:33 #35 

Buzzy

Za svou formu se omlouvám, píšu na tabletu, se kterým se seznamuju, a ztrácím přehled nad textem. Body a konkrétní témata jsou pouze příklady, na kterých jsem chtěl ukázat, proč a jak si brát příklad ze závodníků. Body je pouze extrém, stejně jako třeba Herman a jeho agresivní jízda po vnitřní. Ale za extrém to lze brát pouze v jejich měřítku, pro obyčejné smrtelníky je bodyho ‚záklon‘ stále nedosažitelnej předklon. A ani on nedokáže zajet stabilně, prostě jednou to vyjde a jindy ho jeho styl porazí. Co je ale tématem této diskuze, je hlavně učebnice techniky oblouku a naopak ukázkových pádů kvůli chybám, které na upravené modré vypadají jako drobná vada , ale v horších podmínkách znamenají ústup od stylu nebo pád. Já díky zkušenostem ze závodních bran (nebylo jich moc ale aspoň něco) vidím chyby, které se nejen přecházejí, ale často i učí! Jedna z nich je právě ta vnitřní lyže. Která lze využít k rychlé a snadné cestě ke carvingu, ale stejně tak později vede k názoru, že carving patří pouze do ideálních podmínek, protože je nestabilní atd. Což nejlépe vyvrátí právě pohled na SP, kde slalom a obří sl. není nic jiného, než dokonalý carving nebo naopak dokonalé pády. A jak jsem řekl,recept na prověření svého stylu je simulaci závodní tratě. Souhlasíš?

21.12.2013 11:07:40 #36 

˘Ö˘Krab muž

>> #35, Buzzy, 21. 12. 2013 10:46:33

Co je ale tématem této diskuze, je hlavně učebnice techniky oblouku a naopak ukázkových pádů kvůli chybám, které na upravené modré vypadají jako drobná vada, ale v horších podmínkách znamenají ústup od stylu nebo pád.
Skoro. O zveličování chyb na prudkém/tvrdém/v b­rankách už tady toho padlo hodně, podobně o potřebě adekvátního sklonu svahu a rychlosti jízdy ve spojení s provedením oblouků na konkrétních lyžích. Je potřeba si uvědomit, že v závodním lyžováním není chybou jenom pád, ale už i ztráta času.

…chyby, které se nejen přecházejí, ale často i učí! Jedna z nich je právě ta vnitřní lyže. Která lze využít k rychlé a snadné cestě ke carvingu, ale stejně tak později vede k názoru, že carving patří pouze do ideálních podmínek, protože je nestabilní atd.
Éru okouzlení funcarvingem jsme si tady už probrali dostatečně, díky za připomenutí. Ale šmahem zavrhnout vnitřní je jen opačný extrém. Zlatá střední cesta je podle mě učit děti, rekreanty a začátečníky důvěřovat vnější, pokročilé oběma, experti a závodníci nechť si vyberou sami dle vlastního uvážení a potřeby. Dobře zmiňuješ stabilitu. Ale když umíš, tak v jednom GS oblouku klidně vystřídáš (protože chceš nebo musíš) rozložení váhy i několikrát.

SP, kde slalom a obří sl. není nic jiného, než dokonalý carving nebo naopak dokonalé pády
Podle mě je SP naopak umění možného, kde se na estetickou a formální dokonalost zdaleka vždycky nehraje – jak jinak se stavět třeba k nadriftovaným obloukům?

Vraťme se ještě k bodu 1) záklon. Abychom si rozuměli, zkus podle svého definovat záklon a jeho působení na celkový projev a možnosti lyžaře v různých fázích oblouku. Dobrých postřehů a kvalitních argumentů si cením!

21.12.2013 11:27:47 #37 

Thomas muž

Aha..(k postu33)… reakce na Honz.vlož.video ..Kdyby sis Buzzy vzal příklad jak tvrdíš ze závodního lyžování do absolutních detailů , tak je to cesta do pekel stále zrychlující jízdy s dobrým přenosem sil,která vede k tomu, že dříve nebo později špatným načasováním skončíš s potrhanými kol.vazy s následky na delší dobu. Vzhledem k tomu , že zdraví je jen jedno doporučuji jít cestou STABILNíHO lyžování, která vede víceméně z cesty instruktorského ,ale i z cesty závodního lyžování staršího data,kdy jen stabilita stačila na dobrý výsledek a zalyžování.A k tomu si pak můžeš přidat pár třešniček na dortu z poznatků lyžování jak ze stability, tak zrychlení, tak z efektu sil.. Jakákoli vyprovokovaná multiplikační diskuze tě dostane zase k tomu základnímu problému, co jsem popsal výše.

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

21.12.2013 14:27:59 #38 

Buzzy

Jen dodám, že já vnitřní nezavrhuji. jen si myslím, že pracovat s ní lze teprve tehdy, kdy jezdec ovládá oblouk vnější lyží. Vnitřní mu pak pomůže k větší agresivitě a požadovanému efektu carvingu. V opačném případě jezdec nemůže oblouk efektivně zavírat, jinak mu hrozí motorka.

Záklon je stejně tak zneužitelnej. já si občas na prudkém svahu hraju s mírným záklonem ve finální části oblouku, který mě v podstatě přehodí do dalšího, takže přeskakuju s oblouku do oblouku. Bodemu záklon slouží ke zrychlení, což je ‚pozitivní‘ efekt záklonu. Bode tak byl schopen zajet nejrychlejší čas i v závodu, kdy doháněl velkou ztrátu, kterou by stabilní jízdou de facto nemohohl dohnat.

S nadsázkou lze říct, že v době svého vrcholu buď dojel a vyhrál, nebo nedojel či fatálně chyboval.

Tou zásadní vlastností záklonu je mizerná kontrola nad lyží. jak jsem již uvedl, ve slalomu se záklon projeví vystřelením lyží. Zavodník se pak nevejde do bran nebo mu lyže vyletí do vzduchu( tyto pády jsou velice spectakulární, ale zároveň nejsou hrozivé, jako ty ve sjezdu. Na sjezdovce pak zakloněný lyžař často bojuje se směrem své jízdy a stejně tak nechtěně zrychluje. A má definice nemusí znamenat viditelný záklon. Stačí povolit postoj a lyže už nekontrolujete. Takže povoluju až na dojezdech a mírném svahu.

21.12.2013 14:37:28 #39 

Thomas muž

>> #38, Buzzy, 21. 12. 2013 14:27:59

Jo to souhlas,už vychytáváš špeky, ale končí to jak jsem to o post výše psal: stabilní lyžování nebo zrychlující závodní ?

21.12.2013 15:11:30 #40 

Buzzy

>> #39, Thomas, 21. 12. 2013 14:37:28

Nějak nechápu, jaký je v tom rozdíl? Viděl si někdy závodníka při volné jízdě? Instruktorů jsem viděl mraky, ale za stabilní jízdu bych neoznačil ani jednoho. Ale jinak máš pravdu, je to stále rychlejší. Nic nevychytávám, jen dokola píšu svůj pohled a používám svá slova. Ty odborné názvy, kterých je net plný, mě vždy naplní dojmem, že daný jedinec vlastně neví, o čem to mluví. Takže co je podle tebe v mém tvrzení špatně?

21.12.2013 16:28:13 #41 

Thomas muž

>> #40, Buzzy, 21. 12. 2013 15:11:30

Viděl volnou, má to dynamiku a šmrnc a pak jede stabilně. V ledovém korytě v závodě už musí, ale makat jinak a v jiném místě koryta než ostatní závodníci zabírají, aby ujmul nějakou tu setinku proti nim k dobru. Tohle ale my tady nepotřebujem, proto je tady tolik nevyjasněných nedorozumění.In­struktorů ( já mezi ně nepatřím) chrlí lyž. školy na principu byznysu stovky. Tak se nikdo nepozastavuje nad stávájícím dogmatem skript. Nejlepší metodou je vždy pokus-omyl-poučení-interakce. Vše ale Vám mladým ničí dokonalé vybavení, kdy člověk, který na tom nikdy nestál je za pár hodin schopen už slušně zatáčet, aniž by selsky chápal proč. Dříve za dob mého mládí v normalizačním Československu byl začátečník schopen jakž takž na rovných dvoumetrovkách jezdit až po několikaleté dřině. No a protože schází to vlastní poučení z omylu, co ta lyže udělá, když na ni zatlačím takhle a takhle, tak se to snaží někteří zamaskovat či z lenosti hozeným cizím odborným pojmem, kterému já taky nerozumím .:-D

21.12.2013 17:19:37 #42 

Thomas muž

A co takhle si vzít – či nevzít příklad z lyžování, které fungovalo dokonale na tradičních principech už o nějaké to století dříve než sjezdové lyžování ?? A to závodní poslední 2–3 roky z té prověřené evoluční studnice už začíná trochu čerpat.:-)

21.12.2013 17:24:09 #43 

Kačka

Ahoj, konečně téma, které je zajímavé. Jsem dcerou trenéra (skoromaniaka) a prošla jsem si tréninkový dril od malička. Táta byl ale hodně pokrokový trenér a razil názor, že to hlavně musí bavit a vymýšlel výlety do lesa, prašanu, roklin, boulí, skoky, podjezdy, blbosti jako jízda po jedné, pozadu, otočky, triky, všechno jsme zkoušeli. Když jsem přestala závodit prošla jsem si několik let v pluhu coby instruktor. Doporučuji každému si čas od času zaplužit.

Ale k věci, každý kdo se chce v lyžování někam posunout si může pomoci sledováním jízdy dobrého závodníka. V trati je nucený vyrovnávat se s různými situacemi a problémy. Umí je řešit, dělá to celý život.

Všichni se chceme zlepšovat, jak napsal Ivan, soutěžení je skvělá příležitost se někam dokopat. Ne každý dobrý lyžař musí mít závodní minulost a každý se může zlepšit. Ale ti kluci jsou 250 dní ročně na sněhu, jak může někdo tvrdit, že od nich není co okoukat a že takto ne. Možná je pro někoho přijatelnější tvrdit, že takto lyžovat nechce, než přiznat, že mu to nejde;-)Většina účastníků diskuze jsou normálně ješitní chlapi.

Nikdo z nás není schopný napodobit všechno, ale někdy stačí jen detail, maličkost. Vždy se ráda otočím za pěknou závodní jízdou, pomáhá mi to. Stejně to dělají i ti nejlepší.

Na začátku tohoto vlákna někdo zmiňoval tři pilíře lyžování, souhlasím se dvěma. Triky ve snowparku jsou jiná kategorie, ale lyžování ve volném terénu zvládne každý závodník. Opačně to neplatí. Pokud chcete rozebírat, kdo umí lépe lyžovat, instruktor či závodník? Záleží na tom jaký, ale kluci ze svěťáku jsou určitě top a s malou úpravou stylu na krásno mohou kdykoliv začít učit a demonstrovat cokoliv. Oni si totiž na lyžích dělají co chtějí. Tomuhle bych se chtěla přiblížit.

Rum a sport (v různém pořadí)

21.12.2013 17:36:48 #44 

m3 muž

>> #34, ˘Ö˘Krab, 21. 12. 2013 09:42:57

Demagogická odpověď: Bode

Móóóc hezká odpověď.

>> #39, Thomas, 21. 12. 2013 14:37:28

Od určité úrovně už u závodníků ani tak nejde o to jak jízdu zrychlit,protože to má své hranice. Spíše jde o to jak potom jízdu „ukočírovat“ s danými parametry lyží a ve vytyčené trati.

stabilní lyžování nebo zrychlující závodní ?

To se přeci nemusí vylučovat.

21.12.2013 17:55:45 #45 

Thomas muž

Souhlas, ale na těžkém svahu to jsou dvě těžko ukočírovatelné podmínky do detailů alespoň pro mě nezávodícího. Jedna podmínka se bije s druhou a výsledky jsou úrazy a úrazy právě těch WC, co by to měli umět nejlíp.

21.12.2013 18:05:19 #46 

m3 muž

>> #45, Thomas, 21. 12. 2013 17:55:45

Otázka je co si kdo představuje pod pojmem „stabilní lyžování“.

21.12.2013 20:09:08 #47 

Thomas muž

Odpovím ti postem začarovaného kruhu – č.37. Nepřibližovat se k hraně ukočírovatelnosti pod fetišistickým ješitným soutěžením se snahou o maximální zrychlení. Nedělá mi problém, vím přesně jak zrychlit, kde to potřebuji, ale nést následky chybné setiny sekundy načasování a před tím varuji. Bláznů typu trénující neřízených střel na přeplněných sjezdovkách, co by to chtělo vyzkoušet,hned jak to pošleš do éteru by se našlo dost, to mi věř. The end, sorry, zeptej se(pročti posty) jiných povolanějších a placených od fochu, třeba na začátku vlákna. Jak zpívaval Michal " Já nic, já muzikant"

21.12.2013 20:23:22 #48 

MPS

>> #41, Thomas, 21. 12. 2013 16:28:13

Pokud se snažíš naznačit že stabilita úzce souvisí s dynamikou,tak mi nezbývá než souhlasit.Pro dostatečnou dynamiku to chce umět vytvořit dostatečnej tlak a to nejen do průhybu lyží,ale i na hranu směrem k podložce a řekl bych že nejtěžší pak bude umět ho správně rozložit a udržet.

21.12.2013 20:39:16 #49 

Thomas muž

>> #48, MPS, 21. 12. 2013 20:23:22

Hmm,vypadá to, že máme docela společné názor na věc a není potřeba už něco rozebírat, každý ať si lyžuje, jak chce a já jim do toho už nebudu kecat.:-)

22.12.2013 05:30:08 #50 

Buzzy

Nevím, zda zde má pojem stabilní jiný význam, ale podle mě to znamená jedno. Dobrý lyžař s kvalitní nabroušenou lýží nemusí řešit počasí, terén nebo obtížnost svahu. Rychlost, velikost oblouku či styl si určí podle sebe a je shopný tyto parametry dodržet kdy chce. Ledové plotny na červeném padáku ho sice stojí víc sil než upravená modrá, ale pohled na jeho jízdu je stejný. A to jsme zatím viděl pouze u závodníků.

Ale celkově mi tato diskuze stále nejde do hlavy. Profesionálové jsou v každém sportu vzory a průkopníci technik. Chci hrát tennis, tak si vyberu dva vzory, dva způsoby, jak to lze hrát. Chci vzor precizní techniky, sleduji Federera. Jsme zastánce teorie, že síla výtězí nad technikou, sleduji Nadala. Ale instruktor na vedlejším kurtu má techniku lépe načtenou, proto si příklad vezmu z něj.:-D
Řekl bych, že u lyžování je všude příliš mnoho teorie a pouček, ale zoufale málo příkladů z praxe. Takže můj názor je ten, že příklady hledejte u těch, kteří neřeší klady a zápory carvingu, neřeší knižní metodiku a ideální techniku lyžování,. Berte je z těch, co trénují a zbytečně nepolemizují, protože žádná komise neprověří techniku tak tvrdě a detailně, jako těžká trať na ledovém svahu za dohledu časomíry.

22.12.2013 09:02:21 #51 

˘Ö˘Krab muž

>> #50, Buzzy, 22. 12. 2013 05:30:08

… jestli to nebude třeba tím, že lyžování je jaksi více 3D a podmínky jsou (v porovnán s tenisem) velmi proměnlivé, resp. působících faktorů je mnohem více. Zatímco tenis snímá třeba 5 kamer, kdy každý úder je možné zkoumat z mnoha pohledů, u lyžování tomu tak zpravidla není. Také můžeš sedět těsně u kurtu, k lyžařské trati se moc blízko nedostaneš. Údery jsou opakující se aktivita, bezprostředně po sobě ve vymezeném prostoru se odehrávající varianty podobného (nechci říci téhož). Technika mně (nezasvěcenému) přijde značně konzistentní, je možné se i dnešním měřítkem dívat na zápasy hrané před 40 i více lety. [U takto „starého“ lyžování je rozdíl oproti dnešku propastný, jakkoliv jsou výkony hodny obdivu – cf. 1973 Wimbledon Jan Kodeš & 1973 SP alp. lyž. Gustav Thöni resp. (ivanova milovaná) Annemarie Pröll]

„…příklady hledejte u těch, kteří neřeší klady a zápory carvingu, neřeší knižní metodiku a ideální techniku lyžování…“ Nerad bych byl zlým prorokem, ale obávám se, že závodníci (potažmo jejich trenéři) toto zhusta řeší. Tedy nikoliv jako cíl, ale jako prostředek, ale řeší. Proto jsou tam, kde jsou. Ideál není neměnný, právě oni ho posouvají a mění.

„Berte je (příklady) z těch, co trénují a zbytečně nepolemizují, protože žádná komise neprověří techniku tak tvrdě a detailně, jako těžká trať na ledovém svahu za dohledu časomíry.“ Příklady si bereme, ale s vědomím, že závodníci a jejich trenéři jsou zase jen lidé, občas chybující; a že (naštěstí) nemusíme prověřovat svou techniku na ledovatých tratích mezi brankami.

Pokud si pročteš víc vláken od současnosti do šerých hlubin dávnověku, zjistíš, že, krom BFU (typicky já), tady kupodivu diskutují jak instruktoři (až po držitele nejvyšších licencí), trenéři (až po SP), tak i třeba závodníci masters nejvyšší úrovně (dohledej si, kdo je kdo). Proč to tady asi čtou, proč sem přispívají?

Nechtěl bych, aby následující souvětí vyznělo nějak urážlivě, protože tak není myšleno, jde jen o konstatování. Obávám se, že se v mnohém snažíš vyrazit vrata, která jsou zde už roky otevřená dokořán.

Pro diskuzi je mnohdy cennější dobře položená otázka, než obecná odpověď. Ptám se tedy: Co konkrétně si máme vzít z jízd závodníků, co sis z nich vzal Ty?

22.12.2013 09:14:25 #52 

orim muž

Blížia sa sviatky pokoja a mieru takže nechcem rýpať. Píšeš: Takže můj názor je ten, že příklady hledejte u těch, kteří neřeší klady a zápory carvingu, neřeší knižní metodiku a ideální techniku lyžování,. Berte je z těch, co trénují a zbytečně nepolemizují, protože žádná komise neprověří techniku tak tvrdě a detailně, jako těžká trať na ledovém svahu za dohledu časomíry.

• čiže prax bez teórie? no to som ešte nepočul. Aj tie Tvoje vzory sa najskôr museli niečo naučiť, preštudovať, poradiť s odborníkom a pod.
  • tá osoba čo veľa trénuje a zbytočne nepolemizuje. Ako to chceš zrealizovať? Ak robíš chyby alebo sa chceš zlepšovať tá osoba ti to musí vysvetliť teda slovne povedať, alebo napísať po zhliadnutí Tvojej jazdy. V tom momente prechádza prax do teórie,
  • brať si príklad z najlepších lyžiarov? Čo je na tom zlé? Kto sa nechce posúvať v tom čo robí? Vieme, že nebudeme MH alebo TL ale príklady priťahujú a motivujú aby si sa zlepšoval. To je podstata ľudskej povahy. Keby to tak nebolo sedeli by sme pri ohníku v horách a živili sa lovom.

22.12.2013 12:30:23 #53 

ivan

Buzzy, zapojit se do zdejší svobodné diskuse je samozřejmě OK. Jestliže do ní ale vstoupíš s hrdostí na to, že „nemáš zdání“, co spádnice nebo rotace znamená, není to dobrá kvalifikační vizitka a říkáš si tím o možné problémy.

„Základním kámen je záklon“. Nejsem si jistý, co lze „základním kamenem“ lyžování? zatáčení? nazvat, ale budiž. Bohužel jsi nedokázal ani na Krabou výzvu definovat, co „záklonem myslíš“. A na diskuse o tak vágních slovech jsme tady po letech už poněkud alergičtí.

Abys to chápal. Diskuse tady probíhá už roky. Ono se tady, a dokonce předtím i na jiných serverech (v Česku už 10 let), někdy probrala už velká většina toho, co nověji příchozí znovu a znovu otevírají, či se k tomu vracejí. Což je OK, tak do na netu bývá.

Za ty roky už sem ne tak málo lyžařsky ne úplně hloupých lidí vložilo tolik kvalitního (vedle balastu, jemuž se na nemoderovaném fóru nelze vyhnout) know-how, že mnozí nevidíme rádi, když se tyto – bohužel do útrob diskuse velmi nepřehledně nasypané – informace a podněty překrývají příspěvky na úrovni „nemám zdání, co je spádnice“, v nichž nejasně poletují „záklony“. Bohužel to snižuje informační hodnotu fóra, spoluvytvářenou mnohými zadarmo ve svém volném čase. A to si tito lidé (podívej se třeba na počty příspěvků) rozhodně nezaslouží.

„Ty odborné názvy, kterých je net plný, mě vždy naplní dojmem, že daný jedinec vlastně neví, o čem to mluví.“ Tohle ti možná připadá vtipné, ale je to jenom primitivní invektiva. Na nějakém chatu o lyžování, třeba jako „lide.cz“, je to možná přístup adekvátní. Ale od určité úrovně diskuse už se bez určité oborové terminologie neobejdeš. Tím spíš, že tady diskutují i lidé, kteří příslušné odborné vzdělání mají a třeba ho i profesionálně předávají dál.

Příspěvky „nemám zdání, co je spádnice“ zbytečně odrazují ty, kdo by zde rádi našli věcnou informaci. Celou diskusi zbytečně shazují a degradují i v očích lidí z oboru.

Takže se prosím podle toho zařiď a snaž se nad svými formulacemi víc přemýšlet.

A pokud sem ještě zavítáš, dlužíš tu svou „definici“ „záklonu“.

Až sem jsem to sepsal už včera v noci.

S příměrem o rozkopávání dávno otevřených dveří mě sice Krab zveřejněním předstihl, ale napadl (možná i některé další) mě už při tvém asi 3. příspěvku.

22.12.2013 13:30:00 #54 

ivan

>> #41, Thomas, 21. 12. 2013 16:28:13

„Dříve za dob mého mládí v normalizačním Československu byl začátečník schopen jakž takž na rovných dvoumetrovkách jezdit až po několikaleté dřině.“

Pozor, „začátečník“ a „jakžtakž jezdit“, „několikaleté dřině“, to přeháníš, i když z tebe nebudu lámat tvou definici použitých výrazů.

Když ještě existovaly výkonnostní třídy (mistrovská, I., II. a III.), existovala i (psaná) rámcová představa, za jak dlouho by se závodník měl ke které dopracovat. Už si to nepamatuju, ale třeba ta trojka (to byla velmi štědrá „lidovka“ do 30% za vítězem deklarované úrovně) byla hodně záhy a také „masovka“ dvojka nebyla dřina na dlouhé roky. (Záleželo i na disciplině.)

Na mých školních horách, nejspíš v době předcházející tu tvou, tedy ještě s gumovými kotníčkovými botami, kandahárem a tvrdými lyžemi se šroubovanými hranami, tedy s materiálem hodně málo „samojezdícím“, byl i spolužák naprosto poprvé na lyžích. Bylo fascinují hosledovat, jak prakticky každým dnem postupoval z 5. družstva nahoru. Nakonec jsme se celé 1. družstvo dožadovali, aby ho na závěr zařadili k nám, protože už na to (skoro) měl – jistě, byla to i blbá vizitka těch „nejlepších“.

Neboli tak, jak jsi to formuloval, je to silně přehnané. Ale to, že nyní schopnost zatáčet předbíhá akumulaci zkušeností a vzniká jakési „turboučení“, je samozřejmě pravda a sám jsem to už nejednou porůznu psal.

22.12.2013 14:24:00 #55 

˘Ö˘Krab muž

>> #53, ivan, 22. 12. 2013 12:30:23

Přiznávám, ‚otevřené dveře‘ mi přišly na mysl hned při jeho prvním postu #31. Proč si ale chvíli nepodiskutovat, když Buzzyho příspěvky nejsou vulgární, možná by se z nich dokonce časem dal vydestilovat i nějaký originální poznatek.

Po přečtení „Proto zde laicky zkusím popsat,jak zdejší témata hledat a odhalovat při sledování např. blížících se OH.“ jsem dokonce vážně přemýšlel, který z těch dvou nám to píše a připravuje si půdu pro komentátorskou exhibici – je to Vichnar nebo Holický? Po dalších 5 postech je, bohužel, téměř jisté, že to není žádný z nich, škoda, ba ani reinkarnace Adama1 to není.

Přesto doufám, že na nás Buzzy hned tak nezanevře a bude s námi ještě nějaký čas sdílet své názory a pohledy na lyžování, nezatížené přílišnou zkušeností, nadbytečnými podrobnostmi, jakýmikoliv pochybnostmi či terminologickou nejistotou.

22.12.2013 15:05:28 #56 

˘Ö˘Krab muž

Je tento závodník podle Tebe použitelným vzorem? http://www.youtube.com/…l=en_US&fs=1?…

22.12.2013 20:50:03 #57 

TNS muž

Priatelia na lyžiach,mne sa naopak:

„Řekl bych, že u lyžování je všude příliš mnoho teorie a pouček, ale zoufale málo příkladů z praxe. Takže můj názor je ten, že příklady hledejte u těch, kteří neřeší klady a zápory carvingu, neřeší knižní metodiku a ideální techniku lyžování,. Berte je z těch, co trénují a zbytečně nepolemizují, protože žádná komise neprověří techniku tak tvrdě a detailně, jako těžká trať na ledovém svahu za dohledu časomíry.“

Od Buzzy #50 dosť pozdáva.Subjetívne mi to zapasovalo,do mojich zistení,že čím viac bádam a premýšľam nad svojim jazdením,alebo obecne nad technikou lyžovania,tým horšie to so mnou jazdecky dopadá.Nemusí to byť univerzálne prenositeľné,to mne celý život všetci tréneri vraveli: „Ty nepremýšľaj,Ty jazdi!“ a podobne.Rozhodne mali v mojom prípade pravdu.Pre každého asi nemusí byť cesta cieľom.

>> #55, ˘Ö˘Krab, 22. 12. 2013 14:24:00

„Přesto doufám, že na nás Buzzy hned tak nezanevře a bude s námi ještě nějaký čas sdílet své názory a pohledy na lyžování, nezatížené přílišnou zkušeností, nadbytečnými podrobnostmi, jakýmikoliv pochybnostmi či terminologickou nejistotou“

Tiež dúfam,iný pohľad môže byť prínosom.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

22.12.2013 21:11:21 #58 

m3 muž

Buzzy sice není (a sám to přiznává)obeznámen s odbornou terminologií a zřejmě po tom ani netouží.Připadá mi ale,že je ve fázi „hledání“ a tak zde své nejasné a neurčité domněnky a pochybnosti veřejně ventiloval a pokusil se dostat na ně odpověď.

Nebyl bych na něj až tak přísnej.Souhlasím jak píše TNS o post výše

Tiež dúfam,iný pohľad môže byť prínosom.

22.12.2013 21:27:37 #59 

ivan

>> #57, TNS, 22. 12. 2013 20:50:03

Jsem přesvědčen o tom, že existují pohyboví dokonalci, kteří empiricko-intuitivně, tedy jen na základě pokusů a omylů, vykonají určitý pohyb (skoro) optimálně.

Byli jimi i mnozí nejlepší lyžaři, které leckdy nikdo pořádně netrénoval a oni koukali po svých vzorech, zkoušeli a soutěžili s nimi. Takhle to fungovalo minimálně do 50. let.

Ještě slavní rakouští Rote Teufel (celá garda v čele se Sailerem) vlastně žádného trenéra neměli. Oslavovaný Fred Rößner, iirc, byl tělocvikář-běžkař, který sjezdování nerozuměl, ale byl systematik, měl představu o cyklování tréninku, o fyzické přípravě, a dokázal tyto Naturburschen usměrňovat. Většina lyžařů včetně nezávodních sportovních takové štěstí od přírody nemá, a tak potřebuje větší input.

Na pohrdlivé řeči o „nepřemýšlej a jezdi“ lze namítnout, kolik času už za roky asi strávil papá Hirscher u videa a přemýšlením. Jak to, co vykoumal, předával synkovi, je jiná věc.

Taky se mi velmi líbilo líčení Milana Trnky, jak vlastně lyžování pochopil teprve během studia v Austrálii, kdy sice ze zdravotních důvodů nemohl lyžovat, ale od kvalitních učitelů dostal informace a podněty, které kombinací přemýšlení a poté i praktických pokusů přinesly jeho aha-moment.

Snaha o to, aby člověk nebyl jen konzumentem světa, nýbrž měl aspoň trochu představu o příčinách, motivech, věděl, jak a proč co funguje, děje se, taky není k zahození. Alespoň pro některé.

22.12.2013 21:41:54 #60 

Thomas muž

>> #54, ivan, 22. 12. 2013 13:30:00

Ty sroubované hrany taky pamatuju, moje lyže měly 207 a byly totalitně rovné. Když sem si myslel, že už trochu umim( po pár info od ožralého vlekaře), dostal sem na těch 207 v kožených přeskáčích Botas pořádně na držku v ledových boulíchna prvním výjezdu, tehdá se svahy neupravovaly. No a od té doby zkůšam a zkůšam a nic. No napite sa chlopi. Jak, na dno? Do dna! Trnky, hrušky, jablká.. šecko dodáme, šecko bude a Hezké Vánoce redakci a všem. :-D

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy