Domů Diskuze Lyžařské boty Výběr nových bot

Výběr nových bot (strana: 4)

07.11.2015 16:10:44 #91 

Mára Bednářů muž

>> #90, ivan-ski, 07. 11. 2015 15:01:25

Doporucuji zacit cist od strany 26 tzn. od nejstarsiho data. Clovek, ktereho osocujes pitomcem byl prizvan jako bootfitter pro Kanadsky narodni tym, ma radu patentu vcetne mereni a venuje se mechanice + biomechanice v lyzovani. Schvalne kdo je vetsi teoretik, ty Ivane nebo on? ;-)

07.11.2015 16:41:55 #92 

Mára Bednářů muž

>> #89, orim, 07. 11. 2015 14:10:35

Uvadi se, ze skelet boty by mel byt dotazen s minimalni silou prezek a ne opacne, tj. aby nebyl velky skelet dotazeny silou prezkami. Prezky 1 a 2 mam temer volne a obcas se mi stane, ze si o ne skrtnu a nechtene je rozepnu. HEAD ma zajiamve prezky ve tvaru rybinove kosti, ktere udajne tolik neborti vrchni cast skeletu. Byt to nekdo jiny, tak bych tomu i veril, ale zrovna HEAD a ten jejich KERS a podobne ficury…

Fotky

07.11.2015 16:58:20 #93 

PetrAT muž

Když vidíš borce ze svěťáku jak mají dorvané přezky …
.
Na nějaké jemné řízení bych věřil u DH, případně SG, kde jsou skluzné pasáže a tam by to mohlo mít logiku
Ale u SL, GS kde jedou pilu , tak nevěřím že v botě toho moc ušéfujou
.
Nicméně teoreticky to může být zajímavé, ale prakticky ruku na srdce, kdo ví co ta nohá dělá v botě když letí z kopce dolů 100 kmh

07.11.2015 17:09:22 #94 

Mára Bednářů muž

>> #93, PetrAT, 07. 11. 2015 16:58:20

Udajne se staly pripady, kdy si zavodnik zapomel zapnout nektere prezky a vyhral.

07.11.2015 17:37:48 #95 

PetrAT muž

>> #94, Marek Bednář, 07. 11. 2015 17:09:22

Tak to nevím, možné to je
Ale předpokládám, že si nezapoměl zapnout ty horní, to by asi poznal rychle
Když dorveš horní, tak se tím stáhne i spodní část boty
Navíc věřím, že závodník má tu botu sakra dobře vypiplnou pro svoji nohu
.
Mimochodem, jak to mají hokejisté, krasobluslaři, Sáblíková …
Ti musejí sakra cítit co se pod nima děje

07.11.2015 17:53:41 #96 

Mára Bednářů muž

>> #95, PetrAT, 07. 11. 2015 17:37:48

Ptal jsem se bratra a ten haraje hokej zasadne s plochou stelkou.

07.11.2015 18:08:56 #97 

PetrAT muž

>> #96, Marek Bednář, 07. 11. 2015 17:53:41

Ono to všechno může být individuální
Kamarád závodně lyžuje. Používá tu origo vložku , ale podle toho jak to sám cítí si ji podlepuje
Takže každý to může mít jinak
Pro mě byla vložka přínos
A jak už jsem psal výše, ta plastová vložka „není kámen“ , i ta se deformuje
.
A pak je tu otázka , kolik dovolí skelet kotníku, aby se chodidlo vychýlilo do strany

07.11.2015 19:24:47 #98 

HonzA_ muž

>> #96, Marek Bednář, 07. 11. 2015 17:53:41

„Ptal jsem se bratra a ten haraje hokej zasadne s plochou stelkou.“

Jo. Jestli ono taky nezáleží na tom, jakou kdo má konkrétně nohu. Já bych se v bruslích s plochou stélkou bez podpory klenby po pár desítkách minut bolestí zbláznil.

A v lyžákách to samé. Jasně identifikuju ten pocit, když se mi noha „rozplácne“ a já jakoby ztratím schopnost pořádně zahranit vnější lyži. A to vůbec nemluvím o bolestech až křečích v chodidle samotném.

Trochu jsem se na to díval a nemyslím si, že je to univerzální rada. Mám i dost pochybností o tom, že by to někomu bez výraznější deformace nohy na špičkové úrovni pomohlo.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

07.11.2015 20:26:36 #99 

PetrAT muž

Mimochodem vektor "odstředivé síly C "
To by se Tomatášovi nelíbilo :-D

07.11.2015 20:46:07 #100 

Mára Bednářů muž

>> #98, HonzA_, 07. 11. 2015 19:24:47

Tu bolest v chodidle pod klenbou znam a mel jsem ji u novych lyzaku. Byla to neskutecna bolest, ze jsem musel po prvni jizde do restaurace. Doporuceni? Jedine stelka na miru, ta je pricinou… Stelku na miru nemam, ale roztahl jsem skelet a to celkem 4×. Bolest zmizela a minulou sezonu jsem jeste k tomu odjezdil s plochou stelkou. Pricinou je spis uzky skelet v miste klenby nez stelka samotna. Diky teto zkusenosti davam za pravdu Davidu Mac Phailovi.

Kdyz to vezmu globalne (nemyslim tim lyzovani), tak clovek s podeprenou klenbou ma pri stani na jedne noze zhorsenou rovnovahu. Do jake miry se tato zhorsena rovnovaha projevi v lyzovani je otazkou.

07.11.2015 20:53:31 #101 

Mára Bednářů muž

>> #97, PetrAT, 07. 11. 2015 18:08:56

Vychyleni chodidla ve skeletu se da zjistit vytazenim polstrovane vlozky hmm?

07.11.2015 21:00:01 #102 

eel

A co hodně vysoká klenba? Pro ní je taky nejlepší plochá stélka?

07.11.2015 21:03:00 #103 

Mára Bednářů muž

Sice se nejedna o lyzovani, ale toto video je take zajimave. Honza (Oblouk) zminoval ochabovani klenby a tak jsem si vzpomel na toto video. Bosobezectvi

07.11.2015 21:36:02 #104 

Mára Bednářů muž

>> #98, HonzA_, 07. 11. 2015 19:24:47

Jen takova poznamka – v lyzakach musis mit podeprenou klenbu a pritom chodis/stojis doma bos bez podpory klenby a nic te neboli, je to tak? Vinikem bude nejspis uzky skelet v miste klenby.

07.11.2015 22:00:47 #105 

PetrAT muž

>> #82, Marek Bednář, 06. 11. 2015 22:34:54

Proletěl jsem stránky 14–17 (https://translate.google.cz/translate?…)
Nepřijde mi, že tam je nějaká světoborná informace
Možná jsem něco přehlédl, nevládnu angličtinou, tak jsem použil google překladač

07.11.2015 22:06:03 #106 

PetrAT muž

>> #101, Marek Bednář, 07. 11. 2015 20:53:31

Marku, to si asi nerozumíme
Asi jsem to špatně popsal
Já reagoval na tento obrázek https://farm1.staticflickr.com/…df3f96_b.jpg
Podle mě to je situace, kdy v kotníku dojde k vychýlení chodidla do strany
Podle mě to je při lyžování nežádoucí

07.11.2015 22:10:07 #107 

PetrAT muž

>> #100, Marek Bednář, 07. 11. 2015 20:46:07

Marku, v podstatě řešíš to co všichni
A je dobře , že nad tím přemýšlíš
Volnost a přitom dostatečnou sevřenost . Těžko se hledá kompromis
.
Navíc si myslím že třeba flexi je taky dost těžké vychytat
S jednou botou asi neřešitelné
Leda že by se výrobci zase vrátili k pružině

07.11.2015 22:34:49 #108 

Másin muž

RE: Marek Bednář:

Prošel sem to celý a jediný co k tomu můžu říct je, že nulová podpora klenby asi může fungovat o „pár jednotek“ procent líp u supr fyzicky vybavenýho a trénovanýho top 3 WC frajera bez předchozích zranění a jakékoli mini deformace chodidla/klen­by/kotníku. Nějak tam nevidím nic extra světobornýho s aha efektem, ale o to víc teoretizování a laboratorního testování.

Bláboly tam obecně nevidím, jen více-méně známé věci jako frontálnost, řízení jízdy vnější lyží (jízda/chůze po jedné) apod. Úplně ale nerozumim tomu, proč drtivou většinou rozebírá videa a fotky WC borců v branách na brutál kopcích v situacích, který každej z nich řeší během setiny sekundy s jediným účelem – dojet co nejrychleji do cíle. Na fotky tohoto typu si myslím jde naroubovat snad jakoukoli převratnou teorii a považovat ji za „novou mantru“ a napsat o tom 50ti stránkovou povídku.

Ale třeba melu bláboly. Každopádně nejsem přesvědčen ani po přelouskání blogu o tom, že bych neměl v plugách mít stélku s podporou klenby, protože bez ní to je vždy pocitově i objektivně po lyžování horší. Bolest, tahání a dlouhodobě přetížení úponů, bortění klenby, zhoršení výrůstků na patách apod.

A o bruslích bych radši ani nemluvil, doufám, že kámoš je terminátor a všechno mu funguje na 100%, vím naopak o dost profi hokejistech (i nějakej ten kámoš), který sekaj patní výrůstky obpůlrok.

Hele fakt mi to nějak jako obecný paradigma neštymuje ať se zamejšlím sebevíc…

EDIT: Nic osobního v tom nehledej, dík za odkaz, aspoň je zase lyžařsky o čem přemejšlet. Jen víc podobnejch témat na úkor: „mám koupit tyhle lyže lusti nebo sporten“.

08.11.2015 16:38:12 #109 

oblouk muž

>> #108, Másin, 07. 11. 2015 22:34:49

Dík Másine – mám radost, že to cos načetl vlastně přesně potvruje moji intuici – cituju se:"*Nebyl tu zmíněn faktor trénovanosti=síly a ten je, myslím, pro posouzení zda opora pod klenbou ano nebo ne rozhodující. Já jsem si například oporu pochvaloval, protože jsem slabota, ale umím si představit, o co jsem byl z hlediska jemné motoriky chodidla-kotníku-nohy ochuzen.

Proto bych se přiklonil k názoru Marka – chodidlo by mělo pracovat co nejpřirozeněji – nutnou podmínkou k tomu samozřejmě je dobře fyzicky připravenej lyžař. Já si klenbu budu muset i nadále podpírat :-) – jsou to moje berle v botě*."

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

09.11.2015 20:16:35 #110 

Mára Bednářů muž

Z mého pohledu je nereálne přečist tyto stránky v tak krátkem čase. Mně to trvalo snad 3 týdny → klidné a pomalé večerní čtení na dobrou noc :-). Přečtení obsahu a konce knihy neznamená, že budu znát dějovou zaplétku včetně jednotlivých střípku.

Vypíchnu začatek těchto stránek:

Předtím než jsem se začal š'tourat v lyžařskách botách v roce 1973, snažil jsem se číst všechno, co jsem na toto téma mohl najít a hltal každý bit informací. V té době jsem předokládal, že odborníci v oboru vědí nejen to co mluví, ale také mají základní znalosti. Na základě tohoho předpokladu jsem začal upravovat lyžařské boty tak, jak to všichni odborníci doporučují. Dával jsem výplně na podporu a stabilizaci kotníku, přidal hranoly aby lyže seděla rovně na sněhu. Velký průlom pro mě bylo, když jsem začal přidávat stélky do bot pro podporu nohy. Během roku jsem byl dost zběhlý v mém řemeslu a to tak, že mi začali volat lyžaři z celé Kanady. Na základě toho jsem založil společnost Anatomic Concepts a trávil většinu volného času prací na lyžařských botách.

Moje uvažování bylo normální až do mé zkušenosti s Dave Murrayem objevit ,,Svatý grál,, V roce 1977 mě Rogger McCarthy představil Nancy Greene Raine na vrcholu hory Whistler. Načasování bylo perfektní. Jezdci našeho národního týmu měli problemy s botami a potřebovali pomoc. Byl to klasický případ ,,být na správném místě ve správný čas,, Nancy mě na jejich náklady poslala letecky do Calgary, kdě mě představila národnímu týmu a s Davem Murrayem. Nancy zařídila pracovní dohodu s týmem, ve kterém jsem byl zcela nezávislý a také mě představila s Glenem Wurtelem, který mě požádal, abych začal pracovat na botách s BC Ski Týmem.

Začal jsem pracovat na závodních botách s Davem Murrayem. Mojí myšlenkou v té době bylo dosahnout dokonale padnoucí botu. Dejv žil nedaleko ode mě a často se zdálo, že žije u nás doma. Viděl jsem příležitost dosahnout svatý grál s dokonale padnoucí botou, která znehybní nohu. K dosažení tohoto vznešeného cíle jsem každý večer trávil hodiny po dobu víc jak 2 týdnů pro pečlivě vytvořenou formu kolem Dejvovi nohy z 1 mm tlustého vinylu s mojí vložkou uvnitř. Když Dejv potvrdil, že je připravený, vyrazil na svah otestovat výsledek. Čekal jsem na potvrzení úspěchu s oslavou, ale místo očekávané dobré zprávy Dejv volal, že s těží dokázal lyžovat. Měl malou až žádnou rovnováhu a kontrolu. Nemusel jsem být vědec NASA, abych věděl, že je průmysl deleko mimo tra't s ohledem na nedávné zveřejnení profesora Inman’se v průkopnické knize ,,Klouby kotníku,, Po této zkušenosti jsem věděl, že se tam děje mnohem víc, než jsem chápal. Začal jsem se učit o lidské fyziologii, zejména o mechanice, biomechanice a fyzice lyžování. Zažal jsem se ptát na těžké otázky, na které mi nikdo v průmyslu nedokázal odpovědět. Vydal jsem jiným směrem, než kterým se průmysl ubíral.

Pokud dělá závažné potíže perfektně padnoucí bota jednomu z nejlepších světových lyžařů, co potom takové omezení udělá s průměrným rekreačním lyžařem.

09.11.2015 20:24:35 #111 

Mára Bednářů muž

>> #108, Másin, 07. 11. 2015 22:34:49

Díky, za zájem ;-)

Co se týče ploché stelký v bruslích, tak mam dokument, který potvrzuje větší přenos síly do bruslí než stélka s podporou klenby. Při zahranění mají brusle a lyže hodně společneho hmm?

Zítra si to připravím.

09.11.2015 20:42:55 #112 

Mára Bednářů muž

>> #106, PetrAT, 07. 11. 2015 22:06:03

Vychýlení kotníku je opravdu malé → snažil jsem se simulovat podobný postoj jako na lyžích tzn. nemohl jsem se dotýkat podložky na malíkove straně. U tohoho obrázku mi spíš šlo o to ukázat chování klenby a svalů kolem ni. Ty tlakové kontaktní body jsou také zajímavé a jsou totožné s dokumentem (měřením) při použití ploché stélky v bruslích.

09.11.2015 21:04:03 #113 

Másin muž

>> #111, Marek Bednář, 09. 11. 2015 20:24:35

Nerozporuju přenos síly, ale obecné paradigma doporučující nepoužívat stélky s podporou klenby pro BFU viz jedná tvá rada výše.

Argumentuju tím, že chodidlo a celá noha v brusli má hodně co dělat s nerovnovážným stavem způsobeným stáním na velice úzkém noži. Pokud nejsi ultratrénovaný sokolík s perfektně vybalancovaným svalstvem, noha to prostě postupem času více nebo méně bez podpory stélkou „odsere“. Kdybych to já vůl tušil už jako mladý sokol, neřešil bych výrůstky na patách až o 10 let pozdějc…

Neříkám, že jsem vše přečetl, ale prošel jsem zevrubně opravdu celý blog, troufnu si tvrdit že z textu a kontextu poznám co má smysl a co nemá smysl důkladně číst a trošku anglicky umím. Pokud by tam něco „wau“ bylo, věř mi, že bych to hltal plnými doušky.

Takže mám závěrem opět pocit, že se bavíme jen a pouze o maximální efektivnosti u top sportovců, která hobíkovi bohužel nic moc nepřinese a proto nepovažuju tuto teorii za obecně a plošně aplikovatelnou. Spíš převažují zdravotní rizika než výhody…Tak to vidím já.

09.11.2015 22:13:43 #114 

Mára Bednářů muž

>> #113, Másin, 09. 11. 2015 21:04:03

V dokumentu jsou zminene ,,nejspis,, i starsi generace lidi, kteri pouzivaji upravene boty od daneho pana radu let a jsou max. spokojeny. Je tam take zminena uprava boticky manzalce, kde je uz ve vyrobe pouzita minimalni podpora klenby primo na boticce. Pokud nema dotycny urazove problemy kotniku atp., tak by preci takovy clovek bez podpory klenby ani nemohl chodit naboso nebo nemohl stat na jedne noze naboso vcetne noseni neceho tezkeho naboso, ten tlak tam je take vyvijeny a nikdo z nich ani nemusi byt atlet, aby dokazal na te jedne noze stat a zaroven i lyzovat. U malych deti se ani nedoporucuje pouzivat stelky vyrobene na miru s podporou klenby z duvodu ochabovani klenby s naslednym zplostenim. Stelky Hanak vypadaji zajimave a hodne lidi si tyto stelky pochvaluje. V jedne diskusi jsem videl otisk chodidla pred a po noseni techto stelek a tim i zlepseni (zpevneni) klenby.

Nepodeprena klenba zlepsuje dynamickou rovnovahu, funguje jako tlumic narazu, chodidlo dokaze vyvijet vetsi tlak/silu. O tyto vlastnosti se dotycny ochuzuje pridanim podpory. Vyjimkou budou nejspis lide s urazem.

09.11.2015 22:44:34 #115 

Mára Bednářů muž

Predchazeni problemu a hledani priciny, to je myslim ten spravny postup.

09.11.2015 23:14:12 #116 

Másin muž

>> #114, Marek Bednář, 09. 11. 2015 22:13:43

OK, takže aktuálně lítáme z extrému do extrému. Rozebíráme WC borce a k tomu „manželky a postarší lidi“, který pravděpodobně sportují pod své možnosti. Co mi z toho má vylízt za výstup, který je použitelný pro hobíka přibližujícího se svým fyzickým možnostem, leckdy zanedbávajícího regeneraci, střečing apod. na úkor přílišné snahy o progres?

Moje manželka taky bude lyžovat v pohodě bez stélek, dá do 10 dní v roce na rekreačních lyžích za ideálních podmínek. Třeba i řekne jak to je bez podpory klenby boží. Jakmile by to ale začla brát trochu vážně, případně přidala další sport a začla nohu přetěžovat (u netrénovanýho člověka stačí málo), zas tak fajn to nebude. První co jí doporučím, je podpora klenby stélkou. V čem je to špatná cesta? Bude jí to něčím limitovat? Lyžovat se jí bude hůř?

EDIT: Asi to beru dost osobně, ale jen na základě vlastní zkušenosti, kdy nulová podpora klenby stav mého chodidla a achilovky naopak zhoršila a návratem k její podpoře se vše radikálně zlepšilo. Ale ať si udělá každý svůj vlastní názor.

10.11.2015 12:32:48 #117 

johnycek muž

Napadlo mě ještě, jestli ta podpora nebo nepodpora klenby nesouví nejen s trénovaností, ale i se stavem chodidla(klenby) jako takovým. Někdo má platfusy někdo normální klenbu.Já osobně mám klenbu normální a vložky s podporou nepotřebuju nebo o tom nevím. Za 40 let jsem vložky(na sport) řešil pouze 1× a to když jsem si do svých vakuovek vrazil jinou o cca 1mm vyší vložku a po 2 jízdách jsem měl tak dorvaný paty, že musely ven. Vždy se mi jako bolestivé ozvou jiné partie než chodidla např. lýtka, stehna… ty ale bohužel nevyvložkuju, na ty se musí trénovat. Všem kterým podpora klenby pomohla to přeju. PS.

>> #108, Másin, 07. 11. 2015 22:34:49 Zaujala mě jedna věc, jak podle tebe souvisí klenba s výrustky na patách? To podle mě souvisí spíše s ukládáním vápníku než s klenbou nebo? Já osobně řešil výrustky tvarováním paty ne vložkou, ale třeba se pletu jako skoro vždy?

10.11.2015 16:01:10 #118 

TomáS muž

Já k tomu mám vlastní příběh. Když jsem se naučil znova chodit, tak jsem měl pravou nohu o cca 0,5cm kratší. Proto mi Havrda stélky na pravý noze podlepil korkem. Tahle věc měla side efekt v podobě větší podpory klenby. S vložkama jsem lyžoval a trvalo mi 2 roky, než jsem přišel na to, proč se mi na levou nohu úplně na hovno zatáčí. Když jsem si po dvou letech podlepil i levý stélky, všechno bylo fajn.

Když si zapomenu stélky doma, lyžovat sice můžu, ale je to horší až blbý. Když si neutáhnu boty a jen tak sjedu kopec, jede se super, ale musí to být mírná sjezdovka, žádný nárazy, žádná veliká rychlost. Mám troje boty, jedny malý a dvoje větší do zimy a freeride. Když si vezmu ty větší (stejný jako ty menší jen o číslo větší), tak na GS je to super na SG už malinko cítím prvek nejistoty v botě a na DH se v nich už konfortně necítím. Z toho mi zase plyne, že noha musí být těsně usazená.

Hraju asi tak 3× v tejdnu beďas a výsledek se dostavil. Začaly mě bolet nohy, konkrétně pata a kloub pod palcem. Začal jsem používat vložky a všechno časem zmizelo.

Tak nevím, co si o tom mám myslet. Rozhodně bych to nevydával za JEDINOU a ULTIMÁTNÍ MANTRU.

10.11.2015 17:25:43 #119 

HonzA_ muž

>> #117, johnycek, 10. 11. 2015 12:32:48

„Napadlo mě ještě, jestli ta podpora nebo nepodpora klenby nesouví nejen s trénovaností, ale i se stavem chodidla(klenby) jako takovým. Někdo má platfusy někdo normální klenbu.“

BINGO!(?)

Jak už jsem psal výše:

„Jo. Jestli ono taky nezáleží na tom, jakou kdo má konkrétně nohu.“

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

10.11.2015 17:40:59 #120 

oblouk muž

>> #119, HonzA_, 10. 11. 2015 17:25:43

Jsme chytrý kluci bych řekl – myslím, že už jsme přišli na všechno…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy