Rozbor jízdy Martin
31.01.2017 08:10:56 #1
Zdravím pánové, chtěl bych poprosit o pár rad ke zlepšení jízdy. O carving se pokouším 4. sezonu a pořád je to takové prkenné. Nemám ambice zrychlovat, ale naopak naučit se kratší, plynulé, kontrolované oblouky. Moje data: 38let 182/82, lyže Elan Amphibio 14Ti 176cm/15,7r.
Předem díky za každou radu.
31.01.2017 08:41:36 #3
>> #1, Martin1978, 31. 01. 2017 08:10:56
A co jako chceš víc? Na různých Amphibiích jsem už jel a myslím, že jsou vyladěné přesně pro takovou jízdu, jakou na nich předvádíš. Nikdy jsem se na nich nesetkal s radikálním a razantním zakrojením oblouku, které by udělaly samy od sebe, vždycky, jakoby si nechaly chvíli času na rozmyšlenou a i ve fázi vedení je u nich náznak (dobré) vůle odpustit chyby a dát jezdci čas.
Ale abych šel k videu – nejdřív pochválit, pak kritizovat:
Většinou Ti neujíždí vnitřní dopředu, špičky Ti nejdou v začátku oblouku od sebe a nesvíjíš se v přehnané protirotaci, za to pochvala.
Pravou holí pícháš, levou pohyb dopředu nedotahuješ, pak ho nahrazuješ
jinak, oblouky máš tudíž dost rozdílné. Oblouk doleva je většinou
v hodně úzké stopě.
Co je oběma zatočením společného, že na začátku si nepočkáš
důsledně na plné zakrojení vnější lyže a už se ženeš zlehka
přisednout na patky, čímž špičky odlehčíš a lyže točení
nestupňují, oblouk se začne rozplizávat. Pohyb těžiště máš z pozice
‚mírně vzadu‘ do pozice ‚více vzadu‘ a zpět.
Kdybys nepřisedal dozadu, ale do strany a jakoby dopředu (vím, že je to
doslovně neproveditelné), lyže by v oblouku zabraly úplně jinak a dostal
bys na ně mnohem větší zatížení a tím i odezvu od nich.
1) Problém je, že se bojíš jít mimo lyže, proto si připadáš strnulý
a i jízda vpadá strnule.
2) S takto úzkou stopu se daleko od lyží nedostaneš.
Doporučení: Pro začátek si zkus jet pár jízd v širší stopě a na začátku nepřerušuj zatěžování vnější lyže, chvíli na ní postůj a nesedej si dozadu.
31.01.2017 08:53:14 #4
Moc děkuju Krabe.
Byl by prosím tip na nějaká cvičení? Jezdím hodně se sedmiletým synem a za pár let začnu i s dalším prckem, takže mám za nimi času na nácvik fůru. Zkoušel jsem na vaše rady jízdu po vnější a občas zkouším hůlky před sebou a naklápět rovnoběžně ke sklonu svahu, potom pro odnaučení „sezení“ držím hůlky za zády.
Nevyrovnané práce s hůlkama jsem si vědom, to je jedna z mála věcí co jsem si všiml na videu ihned.Nicméně jsem měl dojem, že právě pravou dělám chybu, že mi jde občas dozadu a tím pádem mi s ní i rameno rotuje zpět. Na problém co s hůlkama, jsem narazil i te´d u malého, prootže jsem mu je letos poprvé dal a nikdo mi moc nebyl schopen poradit, co mu mám říct, aby s nima dělal. Já s tím mám problém taky. Na některých vidích se píchá, někde to jen drží před sebou.
Širší stopu určitě vyzkouším, to je bohužel pozůstatek
z lyžování v sedmdesátkách. Děda byl trenér lyžování a dětský idol
a ten měl nohy jako přilepené
31.01.2017 09:09:24 #5
Slusna jazda.Celkom fajn sa na to pozera.Vyzera to na Dolni Moravu,tam sa na spodu da uplne v pohode a bez stresu jazdit.
Martin,lava ruka je stale vystrcena,nepracuje ako prava,preto pri obluku vlavo ta drzi a nuti k jemnej protirotacii a k zuzovaniu stopy v obluku vlavo.Vpravo je sirka stopy fajn.
Obluk nakrajuj od spicky lyze, na vonkajsej.Tym dosiahnes to,ze budes mat moznost s oblukom aktivnejsie pracovat.
Neboj,bude to fajn,zaklady su,dedo bol dobry lyziar.:}Geny neoj…
caute Harry
31.01.2017 09:11:07 #6
>> #4, Martin1978, 31. 01. 2017 08:53:14
Ještě počkej, až se ozve někdo další s jiným názorem, neraduj se
předčasně. EDIT: Teho butatota nado mnou si nevsimaj, ten sa nerata .
Ta jízda je, vzhledem ke svahu a lyžím, opravdu pohledná. Ber to tak, že ťuknutí holí dle jedné z teorií ukončuje oblouk a zastavuje rotaci ramen, aby mohla následně sloužit do dalšího v opačném směru.
Je čas od času dobré oprostit se od utrpěného „být carvován“ a procvičit (klidně na rovné sjezdovce) pár rychlých klasických smýkaných až boulařských oblouků, kde dávají hole opravdu smysl a celé tělo je do tvorby oblouku aktivněji zapojeno.
Nedávno sem uživatel ToP odkaz na dobré video s „čapími“ cvičeními, jejichž genialita spočívá v tom, že efektu lze dosáhnout pouze v dokonale vyváženém postoji nad lyží.
[Přidávám další dva obrázky. Na prvním jsi to výjimečně opravdu uspěchal až moc, možná Tě doběhl příčný sklon. Na druhém naznačuji, kam by ses měl dostávat a je vidět, kde jsi.]
31.01.2017 09:35:03 #7
No já se rozhodně radovat nebudu Jezdím občas na lyže
s klukama co jsou mnohem lepší lyžaři a pracovně i s šílenýma
Rakušákama, takže žiju permanentně v pocitu jezdce čtvrtého družstva
Chlapi kolem mě jsou
opravdu jinde a já to moc dobře vím.
Díky za tu osu ve fotce, to je důvod, proč občas zkouším tu jízdu s hůlkami za zády. To bude boj. čapí cviky jsem zkoušel poprvé o víkendu a bylo to o dost těžší než jsem čekal. Určitě budu pilovat. Na videu dává i vnitří lyži nad vnější, to je nějaká rozšířená varianta pro stejný účel?
A ještě k lyžím…nějaké doporučení pro budoucí posun z Amphibií 176 někam dál? Opakuji, že cílem je kratší, zakrojenější oblouk. Nejlépe něco od Lusti.
Moc díky
31.01.2017 09:38:21 #8
>> #5, Harry, 31. 01. 2017 09:09:24
Máš pravdu, děda byl super. Závodil a trénoval už praděda Škoda, že absence vložek
do bot mi v dětství neumožnila si lyžování opravdu užít. Vždycky jsem
při lyžování trpěl s drcenou klenbou chodidla v promrzlých Alpinách.:-?
Tak to se mnou vzdal.
31.01.2017 09:41:58 #9
>> #7, Martin1978, 31. 01. 2017 09:35:03
Lyže spíš podle nejčastějšího povrchu, hlavně šířkou. Spíš ne čisté slalomky, ale něco jako PCT, popř. SCT(w) s R kolem 15–17m. Záleží, co dalšího od lyží ještě chceš.
31.01.2017 09:49:19 #10
>> #7, Martin1978, 31. 01. 2017 09:35:03
Lyže spíš podle nejčastějšího povrchu, hlavně šířkou. Spíš ne čisté slalomky, ale něco jako PCT, popř. SCT(w) s R kolem 15–17m. Záleží, co dalšího od lyží ještě chceš.
Úplné překřížení vidím spíš pro boulaře a instruktory, tady to máš i s vysvětlením od mistra mistrů. Což neznamená, že bys to nemohl umět, i skladník si přece může přečíst Vergilia v originále!
31.01.2017 09:56:24 #11
>> #10, ˘Ö˘Krab, 31. 01. 2017 09:49:19
i skladník si přece může přečíst Vergilia v originále!
.DDDD
caute Harry
P.S.Martine,"ploche nohy " boli,aj su problem. Trpi na to bracho,tiez ho to limitovalo v lyzovani,on sa nastastie k ortopedickym vlozkam dostal uz vtedy.
31.01.2017 10:04:38 #12
PCT jsem chtěl testovat v délce 165 jako občasnou slalomku. V těch delších délkách mě mate ten malý radius. U rádcem doporučovaných 180cm/13,5m. Vůbec nevím co od toho čekat.
SCT Wide, jsem prohlížel taky. Tam mě prodejce varoval, že je dost
široká a tedy bude pomalej přehraňovat, ale u mého přehranění 1× za
2 vteřiny je to asi off topic Už to někde padlo v jiném vlákně, že vzhledem k mým
Amphibiím, by SCTW mohl být logický následující krok lyže, která mě
bude nutit k aktivnější jízdě. Zvažuju opět variantu 176cm, tu mi
doporučuje i „rádce výběru“ na stránkách LUSTI.
Co od nich chci? Lyže na celodenní/celotýdenní lyžování, která mi pomůže (přiměje) se dostat zase dál v technice a to i na prudších sjezdovkách a oblouku kratším a agresivnějším, než předvádím na videu.
31.01.2017 10:46:27 #14
>> #12, Martin1978, 31. 01. 2017 10:04:38
Na prudší sjezdovky bych s malým R lyží moc nelezl, to raději naopak
větší R, delší lyže a trochu zapracovat na technice nebo svižně
odsmýkat. SCTw mi na ledu přišla trochu ztracená, eufemisticky řečeno,
naopak CWR až bombastická – i přes šířku pod botou nebo spíš jí
navzdory.
S tím, jak umíš lyžovat, nepotřebuješ obezličku samotoček, zkus si
koupit LYŽE.
31.01.2017 11:02:26 #15
No tak na CWR jsem ani nepomyslel. Tam mi to doporucuje 181/19r. Timhle uz myslis tu kategorii „lyze“ ?
31.01.2017 11:08:57 #16
>> #15, Martin1978, 31. 01. 2017 11:02:26
Jak napsal ve stručnosti Zbyněk o CWR 181/19: Přímočará, tvrdá,
sportovní, rychlá, širší obřačka.
Jeden ji hned miluje, druhý se dál bojí, odvážlivec bojuje,
nesoudný se hojí.
31.01.2017 11:40:26 #17

Ted jeste dle Dunning-Krugerova efektu odhadnout kam patrim.
Pred tydnem jsem resil v jinem vlakne jestli je pro me vhodny prechod na slalomku 165/12 a nakonec skoncim s obrackou 181/19
31.01.2017 12:22:16 #18
>> #17, Martin1978, 31. 01. 2017 11:40:26
Klasicka rada. Skus poskusat na testovacke , slalomka je fajn vec,ale ja osobne som za hodinu a pol vyflusany.A ked uz nevladzes tahat nohy,ku… obluk, a to uz nema vyznam. Takze preto skor obracka,ale aj na nej ked makas,tak mas rychlo toho plne trenky.
Kup si oboje.:}
caute Harry
31.01.2017 14:05:16 #19
No, to tak nakonec dopadne. Ja stejne nejakou slalomku chci, jen tak, pro
obcasnou zmenu pocitu z jizdy. Ale urcite ne jako hlavni. Kamos koupil ty FIS
SL Lusti, tak to v Italii zkusim. Jen tak pro rozsireni obzoru. Ja testoval
Head World Cup Rebels iSL 165cm a bylo to fajn. Nicmene je to palba na druhe
lyze. V obchode mi jako protityp doporucili Lusti RCT, ale ty uz ve 165cm
nedelaji.Tak hledam dal.PCT 165 jsou pry nejbliz. Co ctu ty recenze na CWR tak
to vypada super, ale jen nevim jestli mi par hodin testovani rekne dost. Bude to
spis o risknuti a par dnech zvykani. Ale dam na rady, radsi budu nejaky cas
valcit a naucim se lyzovat lip. Takze zkusim sehnat na test tu CWR 181/19 a
pokud to nebude totalni peklo tak to vezmu. Deda by mel radost
31.01.2017 14:38:43 #20
>> #19, Martin1978, 31. 01. 2017 14:05:16
Zdravím, díval jsem se na Tvé video na Elanech, pochytil, co si
představuješ (kratší kontrolované oblouky) a tvou snahu proniknout do
carvingu trochu dál/hlouběji/sportovněji. Cesta vede, podle mého názoru a
zkušenosti,téměř jednoznačně přes PCT v délce optimálně 175cm.
Otestuj, uvidíš
31.01.2017 14:55:25 #21
>> #14, ˘Ö˘Krab, 31. 01. 2017 10:46:27
naopak CWR až bombastická slušná lyže, ale bombastickou bych jí tedy nenazval.
>> #1, Martin1978, 31. 01. 2017 08:10:56
Tvoje jízda není zlá. Hlavně se mi líbí, že nemáš přehnané sebevědomí , jako někdo…:-). Dobrá kombinace pro další zlepšování.
31.01.2017 15:12:51 #22
>> #20, skijan, 31. 01. 2017 14:38:43
No konečně další dobrý názor, už bylo na čase. |
31.01.2017 15:20:00 #23
>> #20, skijan, 31. 01. 2017 14:38:43
A jeje…tak to nebude lehke. Zrovna tento patek a sobota je testovacka
Lusti na Bile a na Kycerce a ha nemuzu
31.01.2017 15:29:06 #24
>> #21, johnycek, 31. 01. 2017 14:55:25
Neni az tak tezke nemit prehnane sebevedomi. Staci se parkrat do roka pridat
k parte lepsich lyzaru a jsem hned zpatky na zemi
Jako vyhodu spis beru, ze mi neprijde nedustojne provadet na sjezdovce
zdokonalovaci cviky. Hledel jsem kolik pluharu to odmita s tim, ze nejsou male
decka. V lete jsem zacal s kraulem a stejna pisnicka…desticka, ploutvicky,
nohy, jedna ruka, druha ruka a jde to. Takze stejna cesta i pro lyze.
31.01.2017 21:09:07 #25
>> #24, Martin1978, 31. 01. 2017 15:29:06
ze mi neprijde nedustojne provadet na sjezdovce zdokonalovaci cviky
Zdokonalovací cvičení dělají i borci WC formátu. Snažil jsem se kdysi vysvětlit svěřencům cvičení i to že jim to pomůže, ale tvářili se furt stejně kysele,protože chtěli na freeride do prašanu (dali jsme to po cvičení).Pak hned vedle si hezky krouží v pluhu Anja Paerson a najednou to šlo.Prostě příklady táhnou …
Mimochodem svezl jsem se na PCT minulý pátek a vůbec žádný zázrak.Nejsem ale měřítko,mám zmlsanou hubu…
01.02.2017 10:22:27 #26
>> #24, Martin1978, 31. 01. 2017 15:29:06
Spravne. Jeden z mala dotazov od rekreanta, ktory chape akym sposobom sa posuvat pri lyzovani dopredu. Treba si spravit zoznam cviceni a tocit to dokolecka podobne ako v plavani. Kazdu jednu jazdu sustredene drillovat, vsimat si chyby a skusat ich odstranovat. Progress sa ucrite dostavi, alebo inak, bez cviceni a bezucelovym smykanim sa dole kopcom sa progress urcite nedostavi. Uplne vsetci rekreanti co sem davaju videa maju problem s vnutornou, t.j. nespravne rozlozenie vahy. Na to je dobre dvihnut vnutornu ist len po vonkajsej lyzi.
S roznymi modifikaciami sa to vola javelin turn, ale ide tam hlavne o tu rovnovahu na jednej lyzi, zhruba takto to ma vyzerat: https://www.youtube.com/watch?…
Tak sa riesi problem zaostavania vonkajsej, jazdy po vnutornej atd. Vystieranie vonkajsej ako tu niektori radili je v z praktickeho hladiska pitomost. Pouzitelne je mozno zasuvanie vnutornej, ale to lyziar kvoli dosiahnutiu balancu pri tom cviceni robi automaticky, takze si to netreba nejak extra vsimat. Podstatne je aby bol lyziar v kazdej faze obluku na hranach v rovnaznej pozicii a isiel cisto bez smyku. Toto je jeden zo zakladnych cvikov aj pre tych co lyzovat vedia.
Ak sa chce niekto zlepsovat, namiesto porovnavania komu lepsie klzu lyze dole kopcom, spekulovanim nad tym ako priviazat palice pri bufete, alebo rozmyslanim na ktorom z 15 parov lyzi bude dnes vyzerat ako pitomec, takyto drill uz aj keby clovek nerobil cely den nic ine, je ovela zmysluplnejsia cinnost.
01.02.2017 11:10:48 #27
>> #26, ivan-ski, 01. 02. 2017 10:22:27
Volaco sa so mnou musi diat. V poslednej dobe si rad precitam co napises. Zeby to bolo absenciou „dlazdicstva“..?
caute Harry
P.S. Ked som minule spominal Javelin,predstavoval som si presne taky,aky si sem linkol,nie az taky prehnany ako bol Krabikov. Ten je prospesny pre tych co vedia co hladaju za cvikom.
01.02.2017 11:19:15 #28
>> #26, ivan-ski, 01. 02. 2017 10:22:27
My 3¢ only:
1) Zasunout vnitřní dovede jen ten, kdo se dokonale dovede postavit na
vnější. Dokud na vnitřní rekreant primárně stojí, tak ji během oblouku
nezasune ani náhodou, není jezdec světového poháru.
2) Veškerá čapí cvičení (javelin) na vnější fungují stejně dobře
i ve smyku a dá se v nich nacvičovat i točení (pivoting) lyže kolem nohy
(jen bacha na hromady velkého sněhu). Hlavně se tak dá jezdit i po hůře
upraveném a pomaleji.
3) Divil by ses, ale po hranách se dají javeliny provádět
i s přednoženou volnou nohou a v totálním hajzlposedu, což samozřejmě
nikam nevede.
Suma sumárum, je potřeba vědět co, proč, jak a cvičit důsledně. Jdu hledat v inzerátech další lyže, já to na těch 15 párů dotáhnu!
01.02.2017 13:39:31 #29
Tuhle diskusi jsem měl absolvovat před pár lety. Když mi prodejce
k prvním carvingovým lyžím dával „školení“ k základům carvingu,
tak mi řekl, prakticky doslova „abyste zatočil doleva, tak jen lehce
natočite pravé rameno ke špičce levé lyže a ono to krásně samo zatočí
a důležité je mít rovnoměrně zatížené obě lyže“. Tak jsem se pár
let soustředit na zvýšení tlaku na vnitřní, dokonce jsem se
(neúspěšně) pokoušel o nácvik jízdy na vnitřní a nakonec se doberu,
že základ je stejně vnější lyže a budu cvičit skoro to samé, co
s dědou v pěti letech
Pak jsem na další rady, cvičil předsouvání vnitřní lyže, což vidím
na spoustě lyžařů, i těch, kteří alespoň v mých očích lyžují
hezky.No a te´d budu řešit její zasouvání
Já jsem stejně z těch rad ohledně carvingu nepochopil na začátku vůbec nic, dokud jsem si to nezjednodušil do prachsprotého „naklop lyže na hrany“. Klidně ve stoje, bokem ke svahu a až potom jsem nějak začal cítit o co by mělo jít. Mám kolem sebe dost začátečníků a trochu pokročilých a stejně dokud to na ty hrany nepostaví aspoň trošičku, na vteřinu, tak prostě neví o čem se bavíme. Můžou mít funcarvy nebo sjezdky a je to jedno. I ty tzv. samotočky samy nezatočí člověku, co od mala smýkal. Mně teda nevedly do oblouku vůbec a jak by taky mohly, když nebyly na hranách.
Můžete mi k té vnitřní lyži prosím vysvětlit, co je vlastně její primární funkcí v oblouku??? Když vidím to video s javeliny, tak ten chlap jede v podstatě krásný oblouk, ke kterému tu vnitřní jakoby ani nepotřeboval.
01.02.2017 13:51:57 #30
>> #29, Martin1978, 01. 02. 2017 13:39:31
Primární funkcí vnitřní u rekreačního lyžování je nepřekážet, sekundární pak poskytovat záchranu.
Bodejť by Ti samotočky točily, když z klasiky máš zažitou mantru „hlavně, aby se lyže nezakously“, kdežto u carvingu platí: „hlavně, aby se zakously“.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.