Je technika správná? (strana: 67) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Technika jízdy Je technika správná?

Je technika správná? (strana: 67)

03.12.2020 08:40:15 #1984 

Martin47 muž

Budu ještě trochu pokračovat. Celé rozhovory jsou ve slepé uličce i proto, že vycházejí z mylné premisy, že vyhrává ten, kdo dokáže celou trať nějakou aktivní prací zrychlovat. Jenže to platí jen na plackách. Točivé disciplíny se ale jezdí hlavně na krpálech a ta je to naopak. Nevyhrává ten, kdo dokáže víc šlapat na plyn ale ten, kdo dokáže lépe povolovat brzdu. Všichni umí lyžovat +/- stejně dobře, což dokazují občasné dobré výsledky vysokých startovních čísel. Rozhodující je hlava. Ta totiž diktuje jak moc si závodník na prudkém dovolí jízdu odbrzdit. Když si někdo začne hodně věřit, říkáme tomu nárůst formy a on začne vyhrávat. Potom třeba 2× vypadne a jeho mozek okamžitě začne podvědomě brzdit víc a je po formě. Z uvedeného důvodu vyhrával například dlouhodobě MH a dokonce vyhrával i když shodil sádru a neměl natrénováno. Proto dokáží vyhrávat i lidé, kteří nemají techniku z našeho božského pohledu úplně ok a dokonce si dovolí i špatně pracovat s kotníky.

03.12.2020 08:57:07 #1985 

ivan-ski

Pozrel som si video toho Reillyho, to ze sa zase pletie nie je nic nove, ale uznavam ze si je toho trochu aj vedomy. Svoju WC analyzu sam oznacil za „spekulaciu, a len pre zabavu“. Po dalsie tam spominal z minulosti A-frame, ked spolu s dalsimi instruktorskymi diletantami uz konecne dosli na to, ze to obcas robi aj Sifrinka a zvysok, tak to asi nebude az taka chyba. Sympaticke od neho taketo sebareflexie. A v jednej veci sa aj naozaj trafil, Petra ma ustalenejsi vrch tela, menej je zhrbena, to naozaj sedi. Cize na instruktora, tentokrat celkom dobra analyza.

>> #1979, Tomatáš, 03. 12. 2020 08:00:27

Fajn, ze pripustas moznost, ze sa mozes aj mylit. Petra a spol jazdi cca podobne ako minule roky. Keby jazdila nejak technicky lepsie od Sifriny a zvysku, tak im vsetkym dava 1+s na kolo. Jej tajomstvo urcite nespociva v kotnikoch, ani chodidlach, ziadnych tajomnych technickych finesoch, ani v everzii, averzii alebo emulzii.

>> #1977, honza4, 02. 12. 2020 23:58:24

Vsetci zo spicky piluju jednu zasadnu vec, a to skratit celkovy cas na trati. Mas pravdu v tom, ze Petra v Levi stravila suhrnne kratsi cas v oblukoch, isla vacsou priemernou rychlostou, v priemere menej brzdila a v poslednom obluku v cieli bola pred ostatnymi.

>> #1983, PetrAT, 03. 12. 2020 08:21:54

Pekne foto

03.12.2020 10:06:59 #1986 

Tomatáš

>> #1985, ivan-ski, 03. 12. 2020 08:57:07

Ivane, samozřejmě, že se mýlím..je to jediná možnost,jak se posunout dál..aneb jak říkal můj oblíbenec R. Musil:

Jsem přesvědčen, že falešné je nejenom to, co říkám, ale i to, co se proti tomu řekne. Přesto o tom musíme začít mluvit; pravda neleží v takovém případě uprostřed, ale okolo jako pytel, který mění svůj tvar s každým novým míněním, které do něj nacpeme, je ale stále pevnější. Robert Musil, Das hilflose Europa (1922)

A propos..je tady snad někdo z diskutujících, kdo by o sobě řekl,že má definitivní pravdu? Asi se shodneme,doufám,že ne­..

Nepodsouvej mi ale,prosím,ze přisuzuji vyšší rychlost PV práci jejich kotníků..o tom moje debata o biomechanice nohy s Ivanem B. opravdu není..

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

03.12.2020 10:19:11 #1987 

oblouk

>> #1979, Tomatáš, 03. 12. 2020 08:00:27

Samozřejmě nejsme ve velkém sporu – ty si dokonce můžeš ještě daleko lépe na vlastní kůži vyzkoušet jak co na lyžích funguje než já, legitimovaný stařec a invalida…

ALE

Nedokázal bych asi zformulovat lepší důkaz „mojí pravdy“ v našem sporu o detail než ten, který jsi poskytl ty: „Petra v těch těžkých branách zatáčí dříve..a to se nutně nemusí vylučovat s tvým zkracováním.“. Naopak – MUSÍ se to vylučovat a také se to vylučuje

Namaluj si dva kulaté obloučky o stejném radiusu, Jeden z nich si umísti přesně kolem bodu (tyčky) a druhý si posuň o kousek vejš. Ten první je PV jak skutečně jede, ten druhý je jak by jela, kdyby při svém kratším radiusu zatočila dřív! – bum a je v klacku (musela by v průběhu oblouku „povolit“ – což nemusela dělat díky celoletnímu Stelviu a pod.....).

Teď namaluj oblouček o nepatrně větším radiusu a umísti ho „kolem“ bodu. Bude stejně krásně kulatej, ale holt začíná (a také končí) dřív (někdy i Z) Tak jely ostatní holky vč. MS.

Proč ostatní nejedou jako PV? Protože nemají tu vydřenou rychlost-sílu-dynamiku-přesnost - a v neposlední řadě tělesnou výšku a mohutnost.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

03.12.2020 11:13:55 #1988 

Tomatáš

>> #1987, oblouk, 03. 12. 2020 10:19:11

Ok, byť si nejsem jistý, zda na 100% rozumím tomu, jestli PV dělá, co popisuješ, budu nad tím přemýšlet..Tak či onak..její čisté a rychlé výjezdy z brány na prudkém jsou momentálně famózní a bezkonkurenční..

Na čem se určitě shodneme je fakt, že technika PV je ovlivněna jejím somatotypem a svou vydřenou silou, dynamikou a přesností převyšuje v současné době zbytek startovního pole..

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

03.12.2020 12:32:22 #1989 

MPS

03.12.2020 12:50:51 #1990 

MPS

>> #1951, Tomatáš, 02. 12. 2020 09:34:47

V Apulu si ale nějak působil ne a už nepůsobíš ? Abych pravdu řekl když tě tu tak čtu, pokud bys někdy chtěl seknout s lyžováním určitě bys měl velkou šanci v politice a Oblouk by ti mohl dělat asistenta. na rozdíl od tebe si myslím že v úhlu pohledu na danou problematiku s 3íčkem v rozporu seš. v podstatě odpověď na to co je možný pomocí kotníků docílit a co ne je v prvních třech tvých jednoduchých reakcích na mé jednoduché otázky.

03.12.2020 12:52:52 #1991 

MPS

Netrpělivě sem očekával nějakou tvou reakci, až už sem se o tebe začínal bát jestli nemáš třeba Koronu.....:-D

03.12.2020 12:55:00 #1992 

Harry žena

>> #1986, Tomatáš, 03. 12. 2020 10:06:59

Nepodsouvej mi ale,prosím,ze přisuzuji vyšší rychlost PV práci jejich kotníků..o tom moje debata o biomechanice nohy s Ivanem B. opravdu není..

Ja myslim ze nepodsouva. A debata zaujimava,velmi detailna vyzadujuca presnost vyjadrenia aj pochopenia.

Aj ked sa priklanam tuto k osobnemu snowblogovemu fyzioterapeuto­vi/3Icko/ v pohlade na cinnost kotnikov,a to dlhodobo,skladam klobuk pred Tvojou snahou a vedomostami.Zo­suladit pohlady pojde.

caute Harry

P.S. 3Icko,ani nechcem vediet cim si musela prejst Tvoja partnerka ked si vyberal vhodny typ pre vyrobu svojho maleho ITckara.:}}

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

03.12.2020 13:13:15 #1993 

Tomatáš

>> #1990, MPS, 03. 12. 2020 12:50:51

Působil, nějaký ten rok už nepůsobím..

Ano, s Ivanem v rozporu v něčem jsme. Ale to neznamená, že ten rozpor nezmizí..teprve se dostáváme k podstatnému. Jsem otevřený a rád bych se od něj něco nového dozvěděl…

Btw. tobě jsem odpověděl jasně a výstižně..to běžný politik nedělá, nebo? :)

03.12.2020 14:35:35 #1994 

MPS

>> #1993, Tomatáš, 03. 12. 2020 13:13:15

Ano komunikace mezi mnou a tebou byla jasná a výstižná ,tzn tu sem nemyslel..... Jinak je vidět žes na sobě zamakal ale podle mě je tvůj pohled na možnosti kotníků trochu zkreslený, ale nakonec se s 3íčkem možná doberete správného konce, kterej už je tu ale spoustě lidí dlouhodobě jasnej.....

03.12.2020 14:44:13 #1995 

MPS

Soudruzi musím vám všem poděkovat za účast na mém nejoblíbenějším tématu – kotníci. Už sem se bál že kotníci tuto sezonu nebudou a byl z toho mooooc smutnej a ejhle hned na jejím začátku a navíc se táhnou stále ve stejně folklorním duchu. Mám takovou radost že už ani nemusí pustit lanovky :-D

03.12.2020 14:50:15 #1996 

MPS

>> #1987, oblouk, 03. 12. 2020 10:19:11

/// (musela by v průběhu oblouku „povolit“ ///

Jo tohle je zajímavé… a co by to znamenalo ?

03.12.2020 16:45:44 #1997 

IIIvan muž

>> #1975, Tomatáš, 02. 12. 2020 23:28:08

Myslím, že to zbytočne komplikuješ s tou pronáciou/supi­náciou, čo sú kombinované pohyby 3 rôznych oblastí. Ak sa bavíme o hranení a kotníkoch, fakt ostaňme len pri náklonoch chodidla na stranu, tj. inverzia/everzia.

Tie, ako som už uviedol, môžeme považovať pri stranových náklonoch chodidla za synonymá s pojmami supinácia/pronácia. Alebo ok, opačne, používajme ďalej v tejto debate len pojmy supinácia/pronácia a tie druhé vôbec – čo ty na to? :-D (a pre obecenstvo – ak tu ešte nejaké okrem MPS ostalo potom hodíme obrázok – toto je pohyb X a toto Y).

Ad otvorený a zatvorený kinematický reťazec – si si istý, že chceme ostatných ešte viac motať? Funkcia nejakého svalu(napr. naklopiť chodidlo v ski bote) je nezávislá od toho, či je pohyb v tom alebo onom reťazci. Určujúci pre funkciu pohybu všetkého je smer vláken a miesta úponov – tj. peroneus longus bude ten evertor vždy(vyklopí chodidlo do strany).

Funkčná skupina svalov „pronátory“? To je zase o tom definovaní pojmov, v podstate také nie sú definované (ak tak, niekde nevhodnou zámenou pojmov everzia/pronácia). Definované pohyby sú v základných anatomických rovinách, v našom prípade pohyb everzia – funkčná skupina „evertory“.

A pronácia nie je z rodiny „základných pohybov“, ale kombinácia 3 pohybov v 3 rôznych kĺboch ako sa ti snažím vysvetliť. Tj. súčasná kombinácia: dorziflexia v „kotníku“(talo­crural)+everzia v subtalárnom kĺbe+abdukcia predonožia:

https://boneandspine.com/…ronation.gif

Takže „pronátory“ budú všetky možné svaly, ktoré sa podieľajú na týchto troch zmienených pohyboch(v rôznej miere podľa fázy a rozsahu toho kombinovaného 3-kĺbového pohybu).

Ako mám rozumieť akcii „já se snažím nechat vytvořit pronační postavení“? Bavíme sa stále o nejakých vedomých pohyboch, čo tá Petra a spol. má vlastne robiť aby teda zahranila(tými kotníkmi alebo čím). Spomenul si párkrát klenbu chodidla a to, že sa narovná ak ide chodidlo do tej pronácie.

Áno, klenba poklesne, ale nejedná sa o aktívny pohyb pomocou vedomej kontrakcie nejakých svalov, ale primárne o jej pasívne „zbortenie“. To je spôsobené hlavne presunom toho „tlaku“(od hmotnosti tela atď.) na vnútorný okraj chodidla. Teda sa nejedná o aktívnu kontrakciu nejakého svalu čo narovná klenbu, ale páchateľom je gravitácia.

Stabilitu klenby v tomto prípade zabezpečuje „pasívny“ aparát, teda hlavne väzy(ligamenta). Medzi tými X kostičkami v chodidle je X spojení pomocou väzov. Tie sú „pevné, ale pružné“ a majú určitú „pamäť“(kam sa majú vrátiť po tom pasívnom narovnaní od gravitácie).

A hlavný pomocník pri návrate klenby chodidla do normálu(z plochej nohy do klenutej) je jedna z fascií – tzv. plantárna aponeuróza. To je laicky povedané „taká silná šlacha“ na šlapaji chodidla a pokračuje do achillovej šlachy a funguje ako veľmi silná pružina.

Na okraj, v dnešnej populácii sú obidve posledné 2 zmienené prvky(ligamen­ty/vazy a fascia chodidla) strašne dodrbané. Väzy vďaka chemizácií stravy(a viacerými liekmi, napr. na štítnu žľazu) strácajú svoju pružnosť(nevratne!) a to často už u kojencov a fascia je tiež slabá a málo pružná.

Tu by sa dalo pokračovať do aleluja o tom, prečo má taká spústa rekreačných lyžiarov problém sa zlepšiť v lyžovaní tak ako by chceli(aj keď trebárs majú trénera) – ich chodidlá proste neunesú váhu tela a nemajú dostatočnú propriocepciu(vní­manie priestoru) a sú to spojené nádoby(zlá pozícia tých kostičiek dáva nesprávne signály receptorom systému rovnováhy).

03.12.2020 17:05:36 #1998 

MPS

>> #1997, IIIvan, 03. 12. 2020 16:45:44

Neboj na mě je spoleh, klidně vydržím i několik dalších let…:-D

03.12.2020 19:07:35 #1999 

oblouk

>> #1996, MPS, 03. 12. 2020 14:50:15

Jistě víš o tom jak korigovat oblouk – v podstatě lehce odhranit aby se „vešla“ – linie oblouku je pak mizerná a výjezd brzdivý. Předčasné zahájení oblouku s jeho následnou korekcí je problémem mnoha závodníků…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

03.12.2020 19:17:52 #2000 

Tomatáš

>> #1997, IIIvan, 03. 12. 2020 16:45:44

Opět díky za příspěvek. Ivane, dostali jsme se IMO k podstatnému…

Já si právě uvědomuji, že pronace je kombinace pohybů (ještě bych mohl k tvému popisu přidat plantární flexi zánoží při současné dorzální flexi přednoží v sagitální rovině + samozřejmě inverze přednoží, které je ve frontální rovině v opozici..:)

Áno, klenba poklesne, ale nejedná sa o aktívny pohyb pomocou vedomej kontrakcie nejakých svalov, ale primárne o jej pasívne „zbortenie“. To je spôsobené hlavne presunom toho „tlaku“(od hmotnosti tela atď.) na vnútorný okraj chodidla. Teda sa nejedná o aktívnu kontrakciu nejakého svalu čo narovná klenbu, ale páchateľom je gravitácia.

Přesně!!! V tomto duchu jsem odpovídal MPS na jeho dotaz, co je potřeba udělat pro to, aby došlo k funkčnímu použití kotníku..Pronace je výsledkem zatížení chodidla.

Ako mám rozumieť akcii „já se snažím nechat vytvořit pronační postavení“? Bavíme sa stále o nejakých vedomých pohyboch, čo tá Petra a spol. má vlastne robiť aby teda zahranila(tými kotníkmi alebo čím). Spomenul si párkrát klenbu chodidla a to, že sa narovná ak ide chodidlo do tej pronácie.

Já si právě (zatím) myslím, že nechci s kotníky aktivně hranit (vědomě naklánět chodidlo – everze celé nohy, či tlačit (rotovat) vnitřní kotník na vnitřní stranu skeletu apod.). Myslím si, že pokud se na budoucí vnější v průběhu přechodu dobře „postavím“ (hlavně předozadně), chodidlo se do pronačního postavení dostane „samo“ (navíc s pomocí vnějších sil – setrvačnost, složka gravitační síly atd.)..já mu v tom nechci bránit..(jinými pohyby, neadekvátní obuví apod.)

Talus, který v pronaci následuje patní kost do everze, spustí „kaskádu“ dalších segmentů, které se nacházejí nad ním (tibia jde mediálně, vnitřní rotace femuru, koleno se tedy v důsledku dostane také „dovnitř“, pánev rotuje dovnitř ještě více atd. atd..). Věřím tedy tomu, že tak lze využít přirozenost lidské lokomoce v uzavřeném řetězci (např. typicky chůze) s respektováním podobné kineziologie a zapojení svalových smyček.

Abych to tedy shrnul do krátkého shrnutí, myslím si, že pointou aktivace přirozené funkce kotníků při lyžování je „umět si dobře stoupnout“ a nechat gravitaci, aby to „zařídila“..

Doufám, že mi je rozumět..

03.12.2020 20:34:58 #2001 

IIIvan muž

>> #2000, Tomatáš, 03. 12. 2020 19:17:52

Detaily tých inverzii predonožia apod. nateraz nechám tak, ok? :-D

Pronace je výsledkem zatížení chodidla

No ale musíme najskôr dosiahnúť konkrétne zaťaženie(cz: „zatížení“, nie „zatažení“ – len pre istotu nech to nikoho nepomýli) v konkrétnom mieste chodidla(medi­álnom/palcová strana). A ako tam to zaťaženie dostaneme?

Niečo/niekto musí presunúť buď ťažisko/telo nad tú vnútronú hranu chodidla(u von­kajšej lyže) alebo „podvliecť“ chodidlo popod telo(dá sa len v určitý okamih na lyžiach)…a k tomu slúži nejaká svalová aktivita a/alebo externé sily(zotrvačnosť zo starého oblúku do nového napr.).

A tu nastáva ten rozpor Reillyho s popisom reality. Jeho „včasné a výraznejšie zahranenie kotníkmi“ popisuje práve(anatomicky výhradne a jednoznačne) everziu, tj stranový pohyb v subtalárnom „kotníku“ a to vo vnútri tesnej závodnej boty.

A následné vyvodenie premisy, že tento pohyb chodidla(ever­zia/náklon chodidla) má za následok zahranenie lyže ako takej „kotníkom“. Čo je proste mechanický nezmysel, náklonom chodidla nakloní len chodidlo vnútri boty, nie lyžu.

Už som to uviedol, ale on si mýli propriocepciu(in­formácia zo zmeny pozície tvaru, priestore, tlaku chodidla) pre vyvolanie neuromotorického stimulu na aktiváciu iných svalových skupín mimo chodidla a kotníkov, ktoré reálne zabezpečia presun ťažiska(dostatočne veľkej masy tela) a fyzické zahranenie lyže.

Nakoniec Ty sám si došiel v tejto debate k záveru:

„Já si právě (zatím) myslím, že nechci s kotníky aktivně hranit (vědomě naklánět chodidlo – everze celé nohy, či tlačit (rotovat) vnitřní kotník na vnitřní stranu skeletu apod.)“.

A ten je zjavne v rozpore s tým čo tvrdí Reilly o tom čo a ako tá Petra robí s tými kotníkmi :-D

Takže ešte sa musíme dopracovať k tomu, čo je primárnym „hýbateľom“ pre to zahranenie lyže a dostane tú masu tela tam kam treba, lebo len postaviť sa podľa mňa nestačí(aj keď je to nutná podmienka dobre stáť)…

EDIT: drobné podrýpnutie si ale neodpustím: „Talus, který v pronaci následuje patní kost do everze“. Talus umožňuje pohyb len v 1 rovine(fle­xia/extenzia), nemôže nasledovať pätu do in-/everzie, je dosť presne začapovaný…

03.12.2020 20:46:31 #2002 

IIIvan muž

>> #1984, Martin47, 03. 12. 2020 08:40:15

Celé rozhovory jsou ve slepé uličce i proto, že vycházejí z mylné premisy, že vyhrává ten, kdo dokáže celou trať nějakou aktivní prací zrychlovat. Jenže to platí jen na plackách. Točivé disciplíny se ale jezdí hlavně na krpálech a ta je to naopak. Nevyhrává ten, kdo dokáže víc šlapat na plyn ale ten, kdo dokáže lépe povolovat brzdu

Jj, aj keď sa venujem teraz len kotníkom, tak s týmto musím súhlasiť…

03.12.2020 21:14:18 #2003 

Tomatáš

>> #2001, IIIvan, 03. 12. 2020 20:34:58

Detaily tých inverzii predonožia apod. nateraz nechám tak, ok? :-D

Přednoží se dostává v pronaci do opozice (zkrutu) vůči zánoží (v everzi). Tedy inverzi ve frontální rovině a samozřejmě k abdukci v transverzál­ní..Ale to je fuk.

Niečo/niekto musí presunúť buď ťažisko/telo nad tú vnútronú hranu chodidla(u von­kajšej lyže) alebo „podvliecť“ chodidlo popod telo(dá sa len v určitý okamih na lyžiach)…a k tomu slúži nejaká svalová aktivita a/alebo externé sily(zotrvačnosť zo starého oblúku do nového napr.).

Obojí. Po začátku vypouštění tenze na končící vnější se těžiště a celá balanční osa navrací ze starého náklonu zpět nad lyže při neustále probíhající změně zatížení na chodidlech.. „Pachatelem“ je IMO setrvačnost a gravitace v souhře s funkční anatomií..

*Nakoniec Ty sám si došiel v tejto debate k záveru:

„Já si právě (zatím) myslím, že nechci s kotníky aktivně hranit (vědomě naklánět chodidlo – everze celé nohy, či tlačit (rotovat) vnitřní kotník na vnitřní stranu skeletu apod.)“.

A ten je zjavne v rozpore s tým čo tvrdí Reilly o tom čo a ako tá Petra robí s tými kotníkmi :-D*

Ale jsem přeci nikdy neřekl, že souhlasím s Reillym..:) Od začátku debaty mluvím o tom samém…zatím jsem na svém pochopení bio-mechaniky nohy nic nezměnil..

EDIT: drobné podrýpnutie si ale neodpustím: „Talus, který v pronaci následuje patní kost do everze“. Talus umožňuje pohyb len v 1 rovine(fle­xia/extenzia), nemôže nasledovať pätu do in-/everzie, je dosť presne začapovaný…

Jseš si tím opravdu jistý? Jestliže je kotník (talokrurální kloub) v dorzální flexi (součást pronace), talus se dostává do vnitřní rotace a mírné everze..synchronně s patní kostí pod ním (subtalar)..ale budu rád za odkaz na zdroj. Já vycházím z McDonald&Tavener (1999), Velého (2007), Warda (2019) a Meyerse (2018)..

03.12.2020 21:32:53 #2004 

ZB?

>> #2003, Tomatáš, 03. 12. 2020 21:14:18

Proč to popisuješ tak strašně zjednodušeně je to daleko složitější problém tak to prosím tě rozveď do detailu tohle je moc zjednodušený náhled díky…

Lyze-to je moje diagnoza...

03.12.2020 21:40:16 #2005 

Harry žena

>> #2004, ZB?, 03. 12. 2020 21:32:53

No,konecne nieco medveda vytiahlo z diery.

Nechaj chalanov nech sa zabavaju jednoduchymi vecami,aspon si nebudu vsimat pre lyzovanie to podstatne.

Ci dolava alebo doprava…

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

03.12.2020 21:42:35 #2006 

Harry žena

>> #2002, IIIvan, 03. 12. 2020 20:46:31

Ano.Suhlas tiez.

Od urcitej rychlosti fyzike nemusis pomahat,len jej nezavadzat a nechat ju pracovat v svoj prospech.

caute Harry

P.S. Martinovu vetu že vycházejí z mylné premisy, že vyhrává ten, kdo dokáže celou trať nějakou aktivní prací zrychlovat. Jenže to platí jen na plackách poznamenavam do zapisnicku na neskorsie casy,som rad ze suhlasis.

03.12.2020 21:45:06 #2007 

Harry žena

Vsetci zo spicky piluju jednu zasadnu vec, a to skratit celkovy cas na trati. Mas pravdu v tom, ze Petra v Levi stravila suhrnne kratsi cas v oblukoch, isla vacsou priemernou rychlostou, v priemere menej brzdila a v poslednom obluku v cieli bola pred ostatnymi.

Nakoniec nam z toho vyjde, ze cele lyzovanie je len o tom kto sa ako ponahla.:}

caute Harry

03.12.2020 21:55:24 #2008 

ZB?

>> #2005, Harry, 03. 12. 2020 21:40:16

Moc se omlouvám ale psal jsem si s projektantem ohledně problematiky regulace toku neutronû uvnitř reaktoru a omylem přeposlal na Snow…

03.12.2020 22:00:43 #2009 

Harry žena

>> #2008, ZB?, 03. 12. 2020 21:55:24

:D

Na portal si trafil dobre,akurat nie presne vlakno…:DD

caute Harry

03.12.2020 22:06:56 #2010 

ZB?

>> #2009, Harry, 03. 12. 2020 22:00:43

toto téma by totiž vytáhlo i velrybu z rybníka A možná to bude tím že jsem si dal dvě deci červeného a mám o něco lepší náladu… A zároveň testuji přímo diktování příspěvků do telefonu a nemusím se tímto ani dotknout klávesnice prostě dejte pitomci nadupaný telefon a máte průser na několik let konec hlášení

03.12.2020 22:11:55 #2011 

Harry žena

>> #2010, ZB?, 03. 12. 2020 22:06:56

Konecne zmysluplna debata v ktorej sa nestracam…

Neboj,ja viem co dokaze vytiahnut medveda z diery.:D

caute Harry

03.12.2020 22:31:43 #2012 

MPS

>> #2008, ZB?, 03. 12. 2020 21:55:24

Počkej ty fakt potřebuješ helfnout s regulací toku elektronů ? Tak to máš kliku žes to zmínil, sem s tím…

03.12.2020 22:32:09 #2013 

IIIvan muž

>> #2003, Tomatáš, 03. 12. 2020 21:14:18

Ahoj, síce sa asi moc motáme v tej anatómii, ale aj tak sa zatiaľ nelyžujeme, tak máme čas kým prejdeme ku praktickejším veciam :-D

Ale jsem přeci nikdy neřekl, že souhlasím s Reillym..:)

Veď to ani nevravím že si s ním súhlasil, písal si „Reillyho tvrzení o „hranění kotníky“ je velmi zjednodušující a tedy samozřejmě kontroverzní“. No a debata pokračovala už detailnejšie…

Čo sa týka funkcie kotníku(talocru­ral/tibiotalar – synonym), tak to je snáď všeobecný úzus:

https://teachmeanatomy.info/…ankle-joint/

Pozri sa na obrázky 2 a 3 – talus je začapovaný vo „vidlici“ tvorenou tibiou a fibulou. Tibia má oblú dutinu, do ktorej presne zapadá oblý výčnelok talu(obr.3 – pekne profilovaný ako zo sústruhu).

Presne rovnaký profil je na spodu tibie a spolu zapadajú do seba – a aj musia celý čas ak má kĺb niesť hmotnosť celého tela. V zdravom kĺbe a pri normálnom fyziologickom zaťažení nemá prečo tá styčná plocha tých dvoch presne zapadajúcich profilovaných častí dôvod „vyskočiť“ z tej „vidlice“.

Áno, niektorá literatúra udáva aj pohyby(pár stupňov rozsahu) v iných rovinách ako tento pántový kĺb. Ale jedná sa o viaceré aspekty/možnosti:

1. laxicita(prílišná voľnosť väziva) – patológia, aj keď ňou trpí významná časť populácie(=skres­lenie pozorovania a štatistický popis javu ako „norma“).
  2. os pohybu plantárna flexia/dorziflexia je šikmo(prechádza cca vrcholmi oboch malleolov). Os je výškovo vyosená, aj „pôdorysne“. Tj. v „3D“ tam vznikne pohyb hmoty kosti aj stranovo a akoby rotačne(keďže kost je zložito štrukturovaná) – hlavne pre pozorovateľovo oko je to mätúce a aj simulačné programy to nie vždy presne zobrazia.
  3. anatomické odlišnosti u styčných plôch kostí medzi populáciou, kde sa zase dostávame často až ku patológii(kĺb sa rôzne „kýve“-v malej miere samozrejme, inak je to ozaj problém).
  4. fyziologická stavba kĺbu naozaj umožňuje určité malinké posuny v iných rovinách, ale to je primárne ako kompenzačný mechanizmus(„re­zerva pre dopruženie a dorovnanie kĺbu v krajných polohách pántu“).

Tento mechanizmus je umožnený pružným spojením fibuly, ktorá je zboku „prilepená“ membránou ku talu(fibula nenesie hmotnosť, tú nesie len tá profilovaná dutina tibie – čo je asi zrejmé z obr. 2).

Pri dorziflexii sa to profilované spojenie tibie a talu naroluje širšou časťou a okrem iného tá pružne prilepená fibula sa tlakom tej širšej časti talu oddiali(sama-vynútene). To ale neznamená, že sa to dá popísať ako nejaký „klasický“ pohyb z hľadiska osteokinematiky…

Ak by sa talus v tej jamke mal nejako natáčať stranovo spolu s pätou, tak god save my ankles… Na nete sa dá nájsť spústa detailov z pitiev :-D Je to určite lepšie ako kresby pre vytvorenie tej 3D predstavy toho „profilu zo sústruhu“ – tam by si videl, že inde ťa to nepustí do pohybu.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy