Dotazy na mski (strana: 6)
04.04.2011 17:08:37 #151
Přidám ještě něco svých okrajových postřehů:
- občas se sám divím, jaké svaly na mém těle lyžování nalézá a trápí, mění se to jak během sezóny, tak podle aktuálních lyží a svahu
- na provedení Trnkova pluhu jsme se my dva s HOnzou letos naprosto nebyli schopni ujednotit – a to jsme na svahu pobírali rozumy od mski oba ve stejný den (ale HOnza už několikrát před tím)
- nedokázali jsme se dokonce ani shodnout na tom, kdo z nás se více odchýlil od správného provedení
- z pokusu o sumarizaci MirkemP je IMO určitě relevantní bod 1a): ano, tato rotace tlačí špičku vnější lyže do sněhu se vším, co z toho vyplývá. Pokud posunu vnější vpřed bez této rotace, budu stát na patě.
05.04.2011 07:16:48 #152
>> #150, MirekP, 04. 04. 2011 16:10:12
ad 3) Mirku nemyslím si, že by něco co funguje v pomalé jízdě, nemohlo fungovat v rychlé v paralelním vedení. Když pominu pluh a budu brát jen jízdu s lyžemi paralelně, a to tak, abych dodržel frontální postavení, řekl bych, že by vnější noha neměla rotovat do středu, protože by musela nějakým způsobem rotovat i noha vnitřní abych dodržel rovnoběžné postavení bérců a tím bych nedodžel frontální postavení, protože nohy by směřovaly více do oblouku, než boky a ramena. I mne z toho napadá, že by vnější koleno vypadalo vlomeně. Myslím si, že ten dostředný pohyb vnější nohy by měl souhlasný s pohybem boků tak aby nedocházelo k narušení frontálního postavení.
PS: Mirku super odkaz na IS.MUNI.CZ
>> #151, ˘Ö˘Krab, 04. 04. 2011 17:08:37
Zdravím Krabe, k tvé poslední odrážce, zdá se to být logické, ale myslím si, že pokud se v oblouku snažíme o takové postavení, aby vnější nezůstávala vzadu a vnitřní nevyčnívala dopředu, máme v momentě než se o to začneme snažit zatíženou vnější lyži někde u nebo před špičkou vázání, tj. v botě nemáme v předozadním směru ronoměrně rozloženou váhu po celé délce chodidla, je zatížená víc špička nohy. Tzn. tím, že se snažíme předsunout vnější přibližujeme se aspoň trošku ke správnému zatížení, ale souhlasně s tou vnější nohou jde dopředu i vnější bok stejně tak souhlasně s tím dochází k zalomení a tím se blížíme k frontálnímu postavení.
Zkouším si postavení na schodech s nízkým nášlapem tak, že se
postavím každou nohou na jeden schod a sice abych měl špičky uplně vedle
sebe a snažím se zalomením srovnat do frontálního postavení, což jde
aniž bych spodní na schodech (vnější) stál jen na patě, samozřejmě
v prezkáčích je to trošku horší , ale snažíme se dopracovat
jak by to mělo být v ideálním případě
Doufám, že nám do toho Milan vnese trošku světla, neumím si to taky všechno úplně představit a už vůbec ne říci co je správně.
05.04.2011 14:27:02 #154
>> #151, ˘Ö˘Krab, 04. 04. 2011 17:08:37
Nene Krabe – nešlo o neujednocení se – ty jsi v pluhu daleko
lepší než já (teoreticky, ale hlavně v provádění). Taky jsi ho poctivě
studoval, zkoušel, rozebíral, fázoval a zdůvodňoval. Já hu hlavně neumím
tak dobře jako ty a myslím, že jsem to přiznával na kopci i později
někde tady v diskusi… Rozdíl tedy nevidím v pohledu na pluh jak má být
a k čemu má a může sloužit, ale v osobním provedení . Vím totiž, že celou řadu
věcí už musím demonstrovat raději na jiných než na sobě
– i proto mi teď tolik
záleží na vylepšení fyzičky – chci se pokusit ji, ještě než odejdu
do věčně prašanovejch svahů, alespoň trošku zlepšit
.
05.04.2011 14:33:03 #155
>> #152, PetrM, 05. 04. 2011 07:16:48
>> #153, MirekP, 05. 04. 2011 10:16:49
Moc dobře, že se v tom takhle nimráte – to je přesně, co je třeba pro rozvíjení představivosti potřebné pro uvědomování (představování si, modelování) toho, „co se má dít na lyžích“… – podle mě možná nejdůležitější tréninkovej prostředek…
05.04.2011 14:46:59 #156
>> #155, HOnza, 05. 04. 2011 14:33:03
A ostatní se u toho baví , kdyby mne viděl zaměstnavatel jak se tady v kanceláři kroutím
a zkouším si to nasimulovat
, no každopádně bychom do toho potřebovali vnést trošku světla
a nějakým způsobem to ujednotit, řekl bych, že kousek pravdy budeme mít
asi každý, ale každý si pod konkrétním popisem pohybu ten pohyb
představujeme trošku jinak. A z toho vyplývá, že nejlepší by bylo
kroutit se společně někde na svahu s nějakým vzorem, který nám to
dokáže pěkně předvést
05.04.2011 14:47:20 #157
>> #148, MirekP, 04. 04. 2011 13:53:54
Napsal jsi: "Co ty na to HOnzo? A jeste by me zajimalo jak si interpretovat tve „…Ale já to vidím tak, že rozhodující je kolmé postavení pánve vůči vnější napnuté noze…“
Já mám zato, že jsem to vyjádřil jasně – psal jsem to jako odpověď na tvoji úvahu, zda pánev kolmo na osu lyží v pluhovém postavení, nebo pánev kolmo k vnější noze (byť je v tomto případě v pluhovém postavení!). Odpověděl jsem tedy jasně.
Kromě toho, že jsem přesvědčen o tom, že je to tak správně, je
dalším důvodem uvědomění si „cvičného významu pluhu“ a také
uplatnění „výukového pravidla“, že každá změna z navyklého
stereotypu se musí přehánět, abychom se ke kýženému cíli alespoň
začali přibližovat …
05.04.2011 15:01:21 #158
>> #156, PetrM, 05. 04. 2011 14:46:59
Kdepak – některý věci ti třeba ještě ani nikdo předvést nedokáže. Když nad tím přemejšlíš a poctivě si na každej záměr odpovídáš – správně – „PROČ je to tak správně?“, jdeš dobrou cestou. Jedině tak můžeš bejt dokonce napřed před tím co se aktuálně děje na svahu. Hlavně v tomto je například hodnota mski – on primárně nekouká a nepopisuje to, co už je na kopci vidět. On je vždycky především o kousek napřed – a to nejen tím, co je třeba dělat za pohyby, ale i jak na ty pohyby připravit tělo a dokonce i v tom, co tomu už nově připravenýmu tělu dát za materiál… (viz.třeba zrovna vývoj slalomovejch lyží koncem devadesátejch let, nebo podložek později…). Taková cesta má smysl – nikoli jen kopírovat, ale snažit se jít dál dopředu…
Omlouvám se, že jsem se nechal až nekriticky unést svým nadšením pro
samostatný přístupy…- pardon .
05.04.2011 15:01:56 #159
>> #157, HOnza, 05. 04. 2011 14:47:20
spis se ptam protoze nerozumim tomu co rikas…
„…Ale já to vidím tak, že rozhodující je kolmé postavení pánve vůči vnější napnuté noze…“
Predstavim-li si panev jako cast frontalni roviny (prolozim-li panvi
frontalni rovinu) pak si neumim predstavit jeji kolmost na stehenni kost (tj
vnejsi nohu) pri jizde (tedy umim ale to musim otocit panev o 90st kolem
frontalni osy, coz asi nebude ten pripad )
Proto ma otazka co je kolme postaveni panve vuci vnejsi noze?
05.04.2011 15:09:22 #160
>> #158, HOnza, 05. 04. 2011 15:01:21
není třeba se omlouvat, ono by to bohužel bez vašeho nadšení, vás
kteří o tom po teoretické rovině něco víte nešlo a my laici můžeme
být rádi, že s námi o tom někdo diskutuje
05.04.2011 15:37:10 #161
>> #159, MirekP, 05. 04. 2011 15:01:56
Mirku, PŘEDPOKLÁDÁM že kolmostí pánve na vější nohu HOnza myslí to, že má pánev (tedy osa spojující boky) být kolmá na vnější lyži, na které je váha a po které se oblouk jede. Při paralelním vedení to automaticky znamená že je kolmá na obě. V pluhu to znamená že nemá být kolmá na vnitřní a ani na něco mezi vnitřní a nější lyží.
05.04.2011 16:06:00 #162
>> #161, HonzA_, 05. 04. 2011 15:37:10
Ano – díky.
05.04.2011 16:13:40 #163
H0nza 05. 04. 2011 14:47:20 #154
Ahoj HOnzo,
jedna technická. Na školení o komunikaci a takovejch věcech nám říkali, že chyba je VŽDY na vysílači. Jestliže Ti MirekP, 04. 04. 2011 13:53:54 odpovídá, „A jeste by me zajimalo jak si interpretovat tve „…Ale …“ Tak asi nepotřebuje vědět, že je trouba, protože nepochopil to, co je podle Tebe naprosto jasný. Chyba je na Tvojí straně. Zkus to popsat jinak, ne postnout to samý znova.
Neustálým, stále hlasitějším opakováním, se s námi snažili domluvit domorodci v Maroku. Nějak nepomáhalo, když sem jim stále dokola opakoval, že chyba je na jejich straně.;-0)
To nemá bejt rejpání, ale „uplatnění „výukového pravidla“, že každá změna z navyklého stereotypu se musí přehánět, abychom se ke kýženému cíli alespoň začali přibližovat.“;-)
Pro šťouraly. Výše uvedené pravidlo má jednu vyjímku a tou jsou patologické jevy.
John
05.04.2011 16:26:42 #164
>> #163, j0hn, 05. 04. 2011 16:13:40
PropánaJána – mě ani nenapadlo, že odpovídám urážlivě! – opravdu. Já to jednoznačně pochopil tak, že mi není rozumět a že to musím vysvětlit znovu a FAKT jsem se to snažil vysvětlit nějak znovu a jinak. JÁ BLBEC jsem nepochopil, že problém je v přemýšlení o jiných rovinách – jak to MirekP později popsal a jak na to posléze přesně zareagoval HonzA.
Moc se omlouvám za to, že jsem reagoval hloupě a ubezpečuju tě, že tím co jsem napsal jsem se podivoval sám sobě, že se nedokážu vyžvejknout – rozhodně to nebylo ani náznakem míněno tak, jak jsi to pochopil. Jsem nešika.
06.04.2011 12:23:03 #165
07.04.2011 06:27:34 #166
>> #161, HonzA_, 05. 04. 2011 15:37:10
HonzO a HOnzo,
joHn to zde lici krasne…
podstatne pro porozumeni je to co se autor snazi vyjadrit a hlavne jak, aby druha strana vedela presne oc se jedna..
a to z toho co jste panove napsali shora zrejme rozhodne neni.
MirekP se snazil dobrat upresneni protoze vi a chape souvislosti o kterych se zde psalo. Coz ve vasem pripade opacne potvrzujete ze nemate o probirane problematice prazadne pojeti..
Ono je to totiz s tou kolmosti na osu panve/ kycle jeste o neco vice komplikovane, MirekP neco naznacil ale opravdu jen naznacil a tady v te prezirane malickosti je pohar Gralu a nesmrtelnosti lyzovani…
V tom je skryty vyznam cviceni v pluhu a dalsi jina cviceni ktere znam a na kterych nadale pracuji..
S pozdravem, M.
07.04.2011 06:52:50 #167
>> #160, PetrM, 05. 04. 2011 15:09:22
PetreM, myslim ze jses na spravne ceste..
To co pise MirekP ma svuj duvod, co jeste ti je nejasne?
sepis do jednoduchych bodu…
zdravim, M.
07.04.2011 07:15:03 #168
07.04.2011 07:36:16 #169
>> #167, mski, 07. 04. 2011 06:52:50
Zdravím Milane, nejsem si z tveho příspěvku úplně jistý zda otázka byla na mne, ale pokusim se ji formulovat.. (tak již jsem si jistý.., to zpětné upravování příspěvků není vždycky úpně dobré)
Týká se to postavení vnější nohy v oblouku, postavím-li se do pluhu jsou nohy v kyčli natočené dovnitř, v jízdě s lyžemi paralelně to tak není. Teď mi to asi začíná docházet. Tím, že v pluhu předsunu vnější dostanu více dopředu i vnější bok a to dostředné natočení vnější nohy v kyčli se srovná tak jak je to v jízdě s lyžemi paralelně. V podstatě to napomáhá, aby nezaostával vnější bok a vnější noha vzadu. Je to tak aspoň přibližně správně?
07.04.2011 09:34:04 #170
>> #166, mski, 07. 04. 2011 06:27:34
Teprve teď jsem si uvědomil, jakou blbost jsem napsal hned ve svém příspěvku >> #147, HOnza, 04. 04. 2011 12:42:46 na který MirekP správně reagoval tím, když napsal že nerozumí mé větě: : „…Ale já to vidím tak, že rozhodující je kolmé postavení pánve vůči vnější napnuté noze…“ Tomu bych ani já nerozuměl – je vidět, že MirekP čte pozorně, zatímco já se nepozorně vyjádřil a opakovaně to neviděl!!!
Měl jsem samozřejmě na mysli sdělení: „…Ale já to vidím tak, že
rozhodující je kolmé postavení pánve vůči vnější lyži (nikoli vůči
ose pluhového postavení lyží)“. Zaměnil jsem vnější NOHU za vnější
LYŽI!!! Omlouvám se za vše co jsem pak následně k tomu plodil, protože
jsem celou dobu nečetl své skutečně napsané slovo NOHU, ale stále
myšlené slovo LYŽI. To se, myslím, občas stává – když člověk
přemýšlí věcně nad problémem. Je to, doufám, z hlediska mé záměny
slov, jasné.
To co jsem tedy chtěl napsat a na co mě zajímá i lyžařsky odborný názor tvůj, Milane, je toto:
>>PetrM, 04. 04. 2011 08:33:56 …„Pokud jedu pluhem, mám nutně nohy s lyžemi natočené v kyčlích tak, abych měl špičky u sebe a z toho mi vychází, že nemohu mít osu boků kolmo na lyže a proto jsem předpokládal, že mi to i musí zatěžovat jinou svalovou skupinu.....“ – to je důležitej postřeh, jsem zvědavej na Milanovu odpověď. Ale já to vidím tak, že rozhodující je kolmé postavení pánve vůči vnější lyži v pluhovém postavení (nikoli vůči ose pluhového postavení lyží)… Je to sice v pluhu poněkud obtížnější a větší zatížení svalů (šlach, kloubu) o kterých se zmiňuješ než při paralelní jízdě, ale při paralelní jízdě (rychlost, síly…) by ses měl dostávat do ještě extrémnějších rozsahů než ti vůbec může dovolit pluhové postavení (je to takové suvorovské – „těžko na cvičišti…“)…
Myslím taky, že by bylo vhodné se začít zabývat nejen frontálním
postavením ke směru jízdy, ale, když už jsme u těch kyčlí,
o schopnosti srovnat, nebo se alespoň maximálně přiblížit co nejvíc
rovnoběžnosti spojnice kyčlí (a také spojnice ramen) s povrchem svahu…
Jde tam především o velmi podstatné zvětšení rozsahu pohybu v kyčlích
(uvolnění a zároveň i zpevnění)… Nevím, zdali jsem se dost
srozumitelně vyjádřil – doufám, že ano .
07.04.2011 10:30:40 #171
07.04.2011 10:57:15 #172
>> #169, PetrM, 07. 04. 2011 07:36:16
Ahoj Petre, ano, otazka byla urcena tobe, jsem z tech niku (avatar) malinko zmaten..-)) priblizne spravne to je…
v sirokem pluhu se ti stejne nikdy nepodari mit spicky u sebe, a tak i v teto pozici nasledne budes procvicovat vse potrebne, pokud to ovsem delas spravne. Muzes to zkusit i doma na koberci a par fotek poslat jak to delas..
Zatim cau, M.
07.04.2011 10:59:22 #173
07.04.2011 13:42:57 #174
>> #173, mski, 07. 04. 2011 10:59:22
Ahoj,
1.Ak je pluh ako cvik dokončený a už nie je v štádiu vývoja.
2.Ak ho chceš ako konkrétne know how pustiť medzi lyžiarskú obec.
Ti môžem len navrhnúť,zosumarizuj na papier svôj pluh.Tak podrobne,aby obsahoval všetky naozaj dôležité prvky a hlavne ciele.Popíš ho zrozumiteľnou formou.Verím,že miesto v blogu,článku na webe,alebo v papierovom magazíne si nájde.Ako autor by si tak predišiel nesprávnemu vysvetľovaniu konkrétneho cviku.
Čau.
07.04.2011 22:20:50 #175
>> #172, mski, 07. 04. 2011 10:57:15
Milane vyzkoušel jsem, zde je video https://picasaweb.google.com/…BtCTiy4g9GgQ?…
je to trošku neohrabané a ve stísněných podmínkách, ale aspoň
něco
07.04.2011 23:27:05 #176
>> #175, PetrM, 07. 04. 2011 22:20:50
jsi muz cinu.. to se mi libi!!
nevidim ti sice pod kolena, ale podle vrzani a skripani usuzuji ze to delas v lyzakach a mozna ze mas upnute i lyze.. super! No a k vlastnimu provedeni – vsechny podstatne pohyby tam mas. vzhledem k tomu ze kdybys byl opravdu na svahu a jel z kopce dolu, zatacelo by ti to, (menil bys smer), co se pochopitelne pri teto simulaci u tebe v pokoji nedeje, muze se zdat ze v tomto pohybu rotujes. ale jak pisu, v realu bys zatacel a do rotace se tak nedostaval. Idealne by jsi potreboval nejakou kluznou, otaceci platformu na ktere takoveto cviceni provadet. Ovsem chybi i dalsi veci jako odpor gravitace na sikme rovine a pripadne odstredive sily a kombinace obojich. Tudiz toto berme ne az tak jako cviceni samotne, ale jako demonstraci pohybovych prvku. Zaverem, jelikoz nevidim praci kolen a dolu, nevim zda-li tam nedochazi k pohybum nezadoucim, ale nevypada to tak.
Jako tip ti prozradim abys v kazdem zaberu do oblouku snazil jeste vice rozevirat lyze do pluhoveho postaveni.
jak by se videoklip dal pripadne stahnout z tveho zaznamu? nejsem pocitacovy mag tak me to zajima..
Zdravi, M.
08.04.2011 07:36:49 #177
>> #176, mski, 07. 04. 2011 23:27:05
Ano měl jsem na nohách lyžáky i upnuté lyže, aby simulace byla co nejvěrnější, ale to je na videu vidět, pak se ti něco asi nezobrazuje správně. Snažil jsem se pohyb dělat v co největším rozsahu, aby bylo vidět zalomení a práce boku který jde dopředu, ale bohužel nemohla jít dopředu i lyže a vypadá to možná v některých případech jako rotace to máš pravdu. Koberec holt dost dobře drží. Milane, ještě více rozevírat lyže do pluhového postavení, jak to přesně myslíš?
Z těchto stránek video úplně jednoduše stáhnout nejde, musel bys mít software (třeba real player, který podporuje stahování flash videí), stáhnout si ho můžeš zde http://www.4shared.com/…0_66612.html
jen doufám, že to nebude použito jako ukázka k čemu všemu se dá
vyblbnout účastník diskuze
08.04.2011 15:00:13 #178
>> #177, PetrM, 08. 04. 2011 07:36:49
Pravda, je to uz skoro komicke, pro nezasvecene toto video pokrucovani se v loznici mezi postelemi upnut do lyzarske vyzbroje, musi vyvolat prinejmensim usmev na tvari.. jeste si vezmi hulky, pro uplnost simulace..:-D
Muzu zpetne nabidnout moji verzi ukazky pluzeni treba v posku pri odlivu, akorat to bude bez lyzi a bot.. hulky bych nejaky sehnal, muj synek Borysek s oblibou sbira kdejaky klacek a spolu s tim mladsim pak vedou s nimi hvezdne valky…
Ale ted vazne… nebo snad vazneji… ty…: „ještě více rozevírat lyže do pluhového postavení, jak to přesně myslíš?“
ja: no proste sirsi pluh.. v okamziku kdy vyklanis boky dovnitr a telo ven, zvetsuje se tim i uhel zahraneni jak jsi si jiste vsiml a citil, tak se pritom jeste vic vzeprit proti te hrane vnejsi lyze a jak jinak se vzeprit nez tim ze nohu oddaluji od stredu spolu s dostrednou rotaci. jakoby odtlacoval patu.. A pak by to uz melo byt ono..
zvbyva pak uz jen cvicit, protahovat, posilovat jak ja tady uz intenzivne cvicim pul roku,, a zda se ze se to moc nelepsi.. jde to opravdu pomalu.. asi uz tim starim.. haha… M.
08.04.2011 15:19:57 #179
>> #178, mski, 08. 04. 2011 15:00:13
Díky za radu tak nějak jsem si představoval, že by to mělo být, jen na tom koberci už to opravdu nešlo, málo místa.. A do úplně extrémních poloh mi opravdu chybí to cvičení, ale jsem rád, že se ubírám správným směrem a po lyžařské zkušenosti s HOnzou jsem rozhodnutý vyměnit i lyže.
PS: na plužení v písku se rád mrknu, a kdyby se to třeba někdy podařilo rád bych si s tebou i zalyžoval
08.04.2011 15:39:08 #180
>> #179, PetrM, 08. 04. 2011 15:19:57
vezmu to jako challenge a zabavu zaroven.. neslibuji nic, abych nemusel mit spatny pocit z neplneni slibu ale treba neco o vikendu malym fotackem, ne moc kvalitne natocim.. tusim ze se to uklada jako avi. kam to pak mam nejlepe nahrat k uverejneni zde? U tube uz umim..-))
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.