28.11.2012 16:23:06 #271
>> #270, Martin47, 28. 11. 2012 15:54:32
Já to chápu – ale i to se dá otočit: budu si kupovat celodenní, dvoudenní, týdenní nebo sezónní skipas, když budu „potrestán“ tím, že stojí v přepočtu na jednotku času stále stejně?
Jinak souhlasím, že takhle postavený ceník by mohl být dobrý marketingový tah – „férové ceny pro každého“. Nikde jsem ho zatím neviděl, ani doma, ani za hranicemi.
Osobně mi přijde vstřícné mít v ceníku aspoň dvou-, tří- či čtyřhodinový skipas jako alternativu k půldenkám, extrémně podrobné „štafle“ má třeba příhraniční Hohenbogen: http://www.hohenbogen.de/index.php?…
Cenová progrese mi přijde OK, ale je to samozřejmě subjektivní.
28.11.2012 17:07:46 #272
>> #269, Radek Holub – SNOW, 28. 11. 2012 15:31:55 Na tu hranici (počet dnů) kdy je ještě „správné“ skipas přeprodat a kdy už ne, by bylo asi spousta názorů.
Myslím si, že dokud nebude vlekař vracet nevyužité předplatné, tak s tím bude mít problém..
Jinak podle sebe a možná za podobný “lyžařský vzorek“, bych to řekl: Když jedu lyžovat na jeden den, nejezdím obvykle sám. Protože nevíme, jestli vydrží všichni na sjezdovce celý den, kupujeme si skipas na 4 hod a v 9°° jsme na sjezdovce. Ty 4 hod lítáme nahoru dolu, někdy v 11°° si dáme u lanovky z batohu čaj a tatranku a pokračujeme do 13°°. Pak jedem domu a cestou se někde stavíme na oběd. Když bude vlekař vracet peníze za nevyužitý čas, koupíme si klidně celodenní skipas. Když toho budeme mít ve 13°° dost a skončíme, vrátí nám peníze a vlekař je na svém za 4 hod. Ale, když budeme moct pokračovat, tak se jednak nebudeme tak honit, dojdeme si na čaj, grog, pívo, polívku, oběd, kafe a něco dobrého k tomu a budeme mít dobrý pocit z hezky stráveného dne. No a vlekař vydělá na skipasu za celý den a ještě ve středisku necháme další peníze.
Jinak také pochybuji, že si někdo ráno koupí celodenní skipas už
s úmyslem, že ho v poledne prodá. Takévé bych neměl problém postihovet.
Když ale někdo v poledne musí z nějakého důvodu skončit, tak ať skipas
klidně přeprodá… tak už jen to rozlišit..
28.11.2012 17:09:00 #273
>> #271, Radek Holub – SNOW, 28. 11. 2012 16:23:06
Moje názory je třeba brát se značnou rezervou protože jsem menšinový lyžař. Dám přednost provinčnímu venkovskému areálku s alespoň trochu slušnými parametry, kde si užiju své tři hodiny bez lidí a frčím domů. Na delší pobyt samozřejmě za hranice a třeba do Deštného až na jaře, když ubude lidí a je skvostná pista. Na lyžařích jako jsem já by areály zkrachovaly. Navíc vím, že podnikání se lidé věnují za účelem vytvoření maximálního možného zisku a nijak jim to nemám za zlé, pokud to probíhá v alespoň trochu fér podmínkách. Já se tak nechovám z ekonomického hlediska ale paradoxně z lyžařského. Popsaným způsobem si užiju daleko víc podle svých představ. Přináší mi to i výhodu, že mě ceníky velkých středisek vůbec nemusí zajímat.
28.11.2012 20:31:04 #274
>> #266, ivan, 28. 11. 2012 09:45:17
Beru-li v potaz tvoji výzvu: „Ale neudělejme z toho tady probůh vlákno o Landovi.“, dodám snad jen: kdo chce psa (rozuměj Landu) bít, hůl si vždy najde. Ovšem ve vlákně s názvem Dobrá pomoc, nebo oko Velkého Bratra mi to prostě nějak nesedí.
Aneb udělejme z toho tady probůh vlákno o ceně skipasů.
28.11.2012 20:38:01 #275
>> #274, fischerbl, 28. 11. 2012 20:31:04
Takový místní folklór. Ale neboj, ještě tak 400 příspěvků a budeš
vlákna vesele prasit s náma.
28.11.2012 21:44:06 #276
>> #267, ivan, 28. 11. 2012 09:47:48
„Nějak jsem pocítil potřebu vstoupit s trochu vyvažujícím komentářem. Tento druhý článek ukazuje, že provozovatelům jde hodně o sezonky.“
Ano, sezónky jsou tam zmíněné u Bublavy. U těch neřeknu ani popel, jsou na jméno a většinou i s fotkou. A vzhledem k jejich charakteru a kalkulacím je naprosto v pořádku je kontrolovat. To už se ale dělá dávno, a to tak, že obsluze při načtení sezónky na turniketu vyskočí fotka a oni se prostě na toho člověka podívají. Ne že mu změří délku nosu a když má nudli, tak zablokují skipass.
Co mi ale vadí maximálně třeba u jednodenních permic je to, že neschopnost areálu stanovit atraktivní ceny pro zákazníky, kompenzují areály (čepicovou) represí.
Ano, znám lidi, kteří jedou cíleně hned na ráno, koupí celodenní a po 2–3 hodinách ji prodají.
Ale znám mnohem víc lidí, kteří se třeba sem tam dostanou do situace, kdy se jim během dne změní, z různých důvodů, plány. Ať už je to práce, zranění, zhoršení počasí, děti, nemoc, … A v těchto případech mi opravdu přijde extrémně nevstřícné netolerovat přeprodej na parkovišti. Když už areál nevezme zpět nevyužitou permici s nějakou srážkou. To ať se na mně nikdo nezlobí.
A aby si mně někdo fotil a zablokoval mi permici, když si vyměním čepici? Jsou lidi, kteří jdou třeba ráno na lyže a při obědě přehodí na prkno. Co s tím?
Ale chyba bude asi na mé straně. To je tím, že si myslím, že systémy a pravidla by se měly nastavovat podle očekávaného/požadovaného chování a ne tak, aby ani ten největší hajzl a podvodník neměl šanci. Tak totiž skončíme v docela primitivní společnosti – je to vidět na spoustě zákonů, které jsou stavěné tak, aby bylo velmi jednoduché a nenáročné postihnout lumpa. To že se při tom nechutně utáhnou šrouby všem, to nikoho nezajímá.
No nic. Vloni jsem se na Klínovec nedostal, ale letos si do Krušných tu cestu naplánuji a udělám test. Už to mám promyšlený.
Mimochodem – něco pro Navyyho – napsal jsem jim na Klínovec, aby se se mnou rozdělili o sladké tajemství. Tedy o to za jakým účelem, jak, kde, dokdy ukládají fotky a kdo k nim má přístup. Plus nějaké další radosti. Zatím zarytě mlčí.
28.11.2012 21:47:12 #277
>> #269, Radek Holub – SNOW, 28. 11. 2012 15:31:55
„U sezónky se téměř všichni shodnou, že je určena pro jednu konkrétní a stále stejnou osobu, zatímco u jednodenního skipasu to má být jiné? Kde je hranice (počet dnů), kdy na tom ještě nezáleží, kdo skipas používá, a kdy už ano? A proč?“
Radku, nehledal bych v tom žádnou vědu. Prostě permice, které se vystavují na jméno a tím pádem většinou i s fotkou, jsou jen pro konkrétní osobu. Zbytek je prostě zakoupené právo jízdy. Na jméno jsou všechny sezónky, kromě těch speciálních drahých přenositelných, a permice na více dnů (v Alpách často 8 a víc). Zbytek je bez.
28.11.2012 21:50:34 #278
28.11.2012 22:01:56 #279
Tak sice se obecně nerad zapojuji do nějakých diskuzí ať se týkají čeholiv,ale v tomto případě mi to nedá.Fotku na sezonce na Stubaii mám už asi 5 nebo 6 let stále stejnou a jen když platím další rok tak se kasírka koukne,zeptá se jestli se něco změnilo a basta.Tedy z toho vyplývá,že si jí nechávají normálně uloženou v systému včetně jména a bydliště.Ráno při průchodu turniketem se ten hlustvisihák někdy koukne na monitor a to je vše.Že bych z toho měl kopřivku ,to tedy ne.Rozumím tomu a je to vcelku i logisch,protože výsledná cena na jeden den lyžování je úplně jinde než při zakoupení jednodenních nebo vícedenních permic.Myslím,že provozovatelé areálů neřeší následný přeprodej jednodenních permic,ale spíše ty dlouhodobé.Já bych to tak alespoň udělal.Nevím jak to funguje v Česku,ale když jsem musel předčasně a nechtěně ukončit lyžování ve Val di Fassa a odjet domů tak jsem zašel do centrální kasy a zbytek týdenní permice mi vrátili bez nejmenších potíží s nějakým stornopoplatkem a finito.Pokud by to takto fungovalo i v Česku,tak si myslím,že by nebylo co řešit.Jiná věc samozřejmě je,že u nás se i relativně logické a jednoduché věci postupnými zásahy našich vyvolených zástupců a dalších jiných oslů stávají neskutečnou hovadinou a někdy i nebezpečnou a následně pro většinu lidí otravnou.Nejsem odvázanej z jakýchkoliv přehnaných kontrol čehokoliv od kohokoliv,toho jsme si myslím užili víc než dost.Bohužel se obávám že jsme schopni přebírat kdejakou hovadinu od „soudruhů z NDR“ a pak jí následně ještě zmrvit k nepoznání.
28.11.2012 22:06:30 #280
Ještě pro doplnění k tomu Klínovci – doporučuji jejich ceník (http://zima.klinovec.cz/text/cenik):
- žádná mimosezóní cena – takže až teď spustí areál do částečného provozu a se spoustou sněžných děl, chlístajících zmrzlou krupici do ksichtu, platí se plná palba. Na jaře se může stát, že když bude jezdit málo lidí, na web dají info o slevě.
- Prodávají následující permice rámci 1 dne:
- celodenní: 590,–
- 3 hodiny + večerní: 410,–
- 4 hodiny + večerní: 460,–
- 5 hodin + večerní: 530,–
- od 14:00: 240,–
vstřícnost sama. Sami se podívejte na nabídku permic na Klínovci před pár lety a uvidíte, kam vede instalace takovýchto sledovacích systémů – jen a jen k chuti po ještě větším zisku. V žádném případě to není jen o tom vytáhnout peníze z těch, co podvádí.
- Fascinuje mně jejich podmínka: „Při kontrole je zákazník povinen předložit doklad o datu narození, jinak múže být jízdenka a osoba vyloučena z provozu bez náhrady.“ Takže, když budu mít dospělou permici a neprokážu datum narození, můžou mi permici sebrat. Co kdybych měl nárok na slevu a místo toho jezdím za plné…
28.11.2012 22:09:38 #281
28.11.2012 22:11:03 #282
>> #276, HonzA_, 28. 11. 2012 21:44:06
…se jim během dne změní, z různých důvodů, plány. Ať už je to práce, zranění, zhoršení počasí, děti, nemoc, …
Třeba taky tohle: večer mrknu na web areálu, tam oslavné ódy o téměř metru sněhu, o perfektních podmínkách. Vyrazím, koupím permici, vyjedu na kopec a co nevidím? Ledové plotny, vydřená místa, šutry na sjezdovce. Peníze se samozřejmě nevrací, ani nějaká poměrná část (alespoň jsem se s tím nesetkal, všude mají v pravidlech, že peníze se nikdy nevrací). Kdysi mi takhle chtěli hned ráno přeprodat permice, naštěstí přiznali, že to prodávají kvůli ledovaté a vydřené sjezdovce, takže díky nim jsem ušetřil a jel jinam. Jen dodám, že permanentku jsem přeprodal jen jednou, kdy mě na parkovišti oslovili, jestli nemám na prodej. V případě že to na kopci stojí zaprd bych neměl to svědomí ji komukoli střelit.
28.11.2012 22:25:16 #283
>> #276, HonzA_, 28. 11. 2012 21:44:06
Na ten „klínovecký test“ se těším, určitě pak dej vědět! Systém
je údajně hodně důmyslný, tak jsem zvědav, jak ho přelstíš
Já myslím, že jsi to vystihl přesně – areály „nejsou schopny stanovit atraktivní cenu“. Neboli většina českých lyžařů má o přiměřené/atraktivní ceně domácích středisek jinou představu než areály – třeba takovou, že půldenní skipas stojí půlku celého dne ap. Nebo že u třídenního skipasu by fotka být neměla (a skipas by tak měl být de facto přenosný), ale u osmidenního už je fotka a nepřenosnost OK.
Já jen namítám, že se české areály nechovají v principu jinak než ty zahraniční – i tam je cenová progrese/degrese časových skipasů a i tam se kontroluje zneužívání, samozřejmě místo od místa jinak.
>> #279, m3, 28. 11. 2012 22:01:56
Jen pro jistotu, jestli to chápu dobře: ve Val di Fassa vrací peníze za nevyužitý skipas i bez lékařského potvrzení nebo extra pojištění?
28.11.2012 22:30:55 #284
>> #280, HonzA_, 28. 11. 2012 22:06:30
Vedlejší sezóna na Klínovci v ceníku nebyla už loni.
>> #283, Radek Holub – SNOW, 28. 11. 2012 22:25:16
Už jsem to tu psal, myslím, že systém nemusí být ani moc sofistikovaný. Když totiž návštěvníci budou mít informaci o riziku zablokování přeprodaných permic, nebudou je s výjimkou pár „testérů“ typu HonzY kupovat.
Edit: Pokud je systém přece jen důmyslný, může fungovat i na principu rozpoznání obličeje.
28.11.2012 22:31:21 #285
>> #282, Boryš, 28. 11. 2012 22:11:03
Souhlas, to je docela pochopitelný důvod. Určitě bych neprotestoval, kdyby někde nabízeli možnost vrácení peněz v případě nespokojenosti. Ale ani na to jsem nikde nenarazil.
Rozfoukal se vítr a skoro nic nejezdí? Smůla (zkušenost i z Alp).
28.11.2012 22:35:19 #286
>> #283, Radek Holub – SNOW, 28. 11. 2012 22:25:16
„Systém je údajně hodně důmyslný, tak jsem zvědav, jak ho přelstíš“
Nechci systém přelstít. Není pro mně důležité obcházet to, co chtějí prosadit.
Chci vyzkoušet jak jim detekce funguje a trochu je budu prudit…
28.11.2012 22:35:44 #287
>> #280, HonzA_, 28. 11. 2012 22:06:30
Kombinace hodinových jízdenek s večerním lyžováním je dost zvláštní, ale zase mají děti do 6 let zdarma.
No, to už řešíme, kolik je pro koho přiměřená cena a ne oko Velkého
Bratra
28.11.2012 22:36:55 #288
>> #286, HonzA_, 28. 11. 2012 22:35:19
Dej vědět před testem i po něm, pokud to nebude tajné!
28.11.2012 22:37:34 #289
>> #284, fischerbl, 28. 11. 2012 22:30:55
Vím, na takovýhle areál mi to přijde dost neobvyklé. Ale abychom jim zase nekřivdili – podobně to má i Velký javor.
28.11.2012 22:39:55 #290
>> #288, Radek Holub – SNOW, 28. 11. 2012 22:36:55
Tajné to rozhodně nebude. Jedno z klíčových slov při prvním průjezdu turniketem bude „dřepkins“. To celé doplněné ještě pár dalšími třešničkami.
28.11.2012 22:43:07 #291
>> #289, HonzA_, 28. 11. 2012 22:37:34
Podobně i u „soudruhů z NDR“. Btw díval ses i na rozpis možných slev na Klínovci?
29.11.2012 13:33:06 #292
Přístup „pay as you …“ (doplň činnost) je samozřejmě jednou z možností. Mýto na dálnici za projeté kilometry místo dálniční známky je klasický případ. Přivítá ho řidič příležitostný, naopak intenzivního uživatele to přijde dráž. Nikdy nebudou všichni spokojení.
Pak bychom ale všichni měli jezdit na jednorázové lístky jako kdysi nebo na bodové. Co projedeš, zaplatíš. Opravdu byste to chtěli? Opravdu se těšíte na výkonové zpoplatnění na dálnicích?
Princip „zaplať jen projetý čas“ by asi někde mohl být zajímavým marketingovým nástrojem. Jiná věc je, jestli byste chtěli podnikat za podmínek, že se zkazí počasí (na horách běžné) a zákazníci se navalí na kasu a chtějí zpátky část peněz. V situaci, kdy si každé ráno koupí den, pojezdí nevypočitatelný čas, třeba jen hodinu.
Třeba by to šlo, ale za současné ceny? Byli byste ochotní za tuto vymoženost platit víc než dnes?
Nevšiml jsem si, že by někdo remcal nad tím, že když odchází ve tři z koupaliště, nemůže u vchodu prodat vstupenku jinému. Který by přece taky zabral to jedno už zaplacené místo na dece a ve vodě („právo pobytu“). Podobně to nefunguje ani v dalších případech.
Praxe je taková, že formálně jsou nastavená poměrně přísná pravidla (nepřenosnost skipasů je definována i v Alpách a nejspíš i jinde), ale v reálu funguje určitá kulance. To je pojem v naší podezíravé společnosti málem na vymření, ale do obchodu vždycky patřil. Takže třeba, viz m3 post #278, vrátí peníze za nevyužitý čas i z důvodů oficiálně nedeklarovaných (jako papír od místního doktora/místní nemocnice). Pamatuju na jeden příspěvek tuším z epicski, kdy prý vrátili peníze maníkovi, který přišel s tím, že se mu lyžování nelíbí, že vedle u konkurence je lepší.
K něčemu takovému ale bude v našich končinách konkurence muset provozovatele dotlačit, Když tak sleduju, kolik areálků máme, boj o zákazníka nevidím jako nereálný.
Do kulance vlastně patří i přehlížení drobných prohřešků. S tím, že lidé, svět a společnost nejsou dokonalí, nakonec žijeme už tisíce let. „I sebelepší člověk sedmkrát denně chybuje,“ praví stará zásada. V životě tak běžně fungujeme s určitou rozumnou „vůlí“ (ve smyslu prostoru pro odchylky od ideálu), byť někdy je vyžadováno plnění stoprocentní. K volnočasové zábavě, jakou je lyžování, určitý prostor patří, není to vojna.
V rámci toho nedusí v Alpách lyžaře šidící se skipasy tak, jak by uměli, neprovádějí fyzické kontroly skipasů na svahu. V rámci toho nenastolí učitel, dbalý svého duševního zdraví, nemilosrdný režim s minimalizací opisování a bere svoje žáčky taky s určitou tolerancí, nakonec přece sám nebyl jiný.
Kulancí je i zde přetřásaná domluva s rodiči malého děcka o jednom skipasu pro oba. Rozumný provozovatel přece nebude chtít naštvat a odradit nadšence, kteří se táhnou na hory s kočárem a houpou v něm nastřídačku pod kopcem budoucího lyžaře, dost možná na základě dětských vzpomínek fixovaného právě sem.
29.11.2012 14:23:37 #293
29.11.2012 16:57:14 #294
29.11.2012 17:13:19 #295
>> #294, MMartin, 29. 11. 2012 16:57:14
Ten som pozeral už minulé zimy.Dosť nešikovný produkt.
29.11.2012 17:17:49 #296
A nebola by mozno prave tato cesta spravna? Bežný lístok by bol neprenosný, ale po zaplatení určitého príplatku pri kúpe lísta by existovala jeho prenosnosť, prípadne vrátenie peňazí?? Takže by si človek pri kúpe rozhodol či radšej priplatí a bude mať možnosť vrátenia, alebo nie.
S tým vrátzením peňazí pri týždňovom listku som sa aj ja stretol v rakúsku.
29.11.2012 18:19:12 #297
>> #296, vrcho, 29. 11. 2012 17:17:49
Marketingoví šéfové středisek musí být směrem takových úvah potěšeni. Zákazníci sami vymýšlejí, jak jim dodat víc peněz. Pozoruhodné.
29.11.2012 18:19:15 #298
>> #291, fischerbl, 28. 11. 2012 22:43:07
„Btw díval ses i na rozpis možných slev na Klínovci?“
Jaké přesně máš na mysli? Množstevní od 15 lidí? Různé studentské karty? Alive kartu? Tu jedinou bych asi využil – je na průkazu SLČR. ZTP? Tu zatím ne.
Jinak – aby nedošlo k nedorozumění. Neřeším tady absolutní výši cen. To co považuji za nepřátelské k určité skupině zákazníků je situace, kdy na ráno musím koupit buď celodenku a nebo bodovku. Nabídka kratších je jen s večerním. Toť vše.
29.11.2012 19:35:33 #299
>> #297, Martin47, 29. 11. 2012 18:19:12
Nebolo to myslené ako zarobiť viac peňazí, ale ako spôsob vyhoviť tej skupine lyžiarov, ktorá by chcela skipas vrátiť či vymeniť. Ja by som bol radšej keby existovala možnosť so skipasom naložiť podľa seba či prípadne ho môcť vrátiť a dostať určitú čiastku nazad. Ale chápem argumenty jednej aj druhej skupiny. Bolo to myslené ako celosezonny skipas, kde za prenosný si užívateľ priplatí viac ako za neprenosný. A tento spôsob sa mi zda férovi celkovo.
29.11.2012 19:39:01 #300
>> #298, HonzA_, 29. 11. 2012 18:19:15
Myslel jsem slevy od RWE, O2 aj.
S těma hodinovýma permicema to chápu tak, že lze daný počet hodin přetáhnout do večerního. Myslím, že to mají špatně formulované. Příklad: koupím si 3h a lyžuju třeba od 14.20 do 17.20.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.