20.11.2012 13:32:38 #211
>> #210, ivan, 20. 11. 2012 10:28:51
Ahoj Ivane, dík za připomenutí. Snad budou mít studenti dost kuráže, aby si najali drahé americké právníky a soud jim potvrdil právo na to být bez čipu. Před nějakými 20 lety bych věřil, že to musí vyhrát. Teď už bych si na ně nevsadil, i když federální soudy jsou i teď hodně nezávislé. Máš pravdu, voda pro žáby je čím dál teplejší… Mimochodem, teď se připravuje směrnice EU o ochraně osobních údajů a je to „dílo“ – jen preambule má 23 stran!!!
20.11.2012 14:13:02 #212
>> #211, Navvy, 20. 11. 2012 13:32:38
Představ si Navvy, že mně ty čubky, ačkoliv se živím poctivě (alespoň se domnívám), zavedli bez souhlasu účet u cizí banky, k čemuž jsem nedal žádný souhlas a poskytli tý bance mé údaje (asi víš o co jde). Jako by nestačilo to všechno ostaní kolem. Už jsem dal návrh na ústavní stížnost.
20.11.2012 14:34:00 #213
20.11.2012 14:39:47 #214
Úplně z jiné bečky ale pohled stojí za to.Pohled z jedoucí formule stojí za to.Natočeno IPadem.Je to bombovní.Koukněte na: http://www.cgdf.cz/…k-motol.html http://www.cgdf.cz/…k-motol.html
20.11.2012 16:43:17 #215
>> #212, Martin47, 20. 11. 2012 14:13:02
Ahoj Martine, protože to není příliš lyžovací téma, pošli mi k tomu něco na e-mail Navvy@centrum.cz a já Ti pár větami napíši co si o tom myslím.
23.11.2012 13:15:08 #216
Informace o dalším rozšíření systému Freemotion.Gate (německy/anglicky zde):
http://www.skidata.com/…iongate.html
http://www.skidata.com/…iongate.html
dopadla mezi plebs skiens vulgaris (lid obecný lyžařský, ano, jsem hnusný elitář) a diskutuje se ostošest – na nedávno de-anonymizované forum iD nezvykle plodně:
23.11.2012 16:30:53 #217
>> #216, ivan, 23. 11. 2012 13:15:08
Já ty vlekaře chápu. Skutečně tím o část tržeb přicházejí. Pokud bude fotografie uchovávána jen po dobu nezbytně nutnou – správné by bylo po dobu platnosti permice, ale může tam být i nějaký jiný důvod pro uchování o pár dní déle a pak bude fotografie vymazána (samozřejmostí je to, že k těm fotkám nebude mít přístup „každý kdo vidí“ a nebude je možné volně kopírovat), mělo by to být legální.
Z lidského a obchodního hlediska bych očekával, že bude zavedena nějaká speciální rodinná permice (aby se mohli rodiče střídat v dohledu nad dětmi), případně nějaké jiné slevy, které pokryjí případy kdy je slušností zohlednit nějaký rozumný důvod pro omezenou dobu využití permice.
Z hlediska poměrů v Čechách a na Moravě musím smutně konstatovat, že ve statistikách krádeží jsme v čele EU a s různými podvody to nebude o moc lepší. Proto přicházejí tato opatření. Ač jsem takto nikdy nepodváděl, radost z toho nemám ani já.
23.11.2012 17:18:39 #218
>> #217, Navvy, 23. 11. 2012 16:30:53
V diskuzi na iDNES.cz mě nejvíc překvapilo velké množství příspěvků, jejichž pistaelé opatření považují za český unikát (vlekaři se snaží vytřískat co nejvíc i za cenu buzerace ap.), zatímco v Alpách by to prý nikoho nenapadlo.
Je to přitom naopak, Skidata tento systém vyvinula na přání alpských středisek a ta naše ho s několikaletým zpožděním začínají nasazovat až teď. Osobně vím o dva roky starém případu, kdy v rakouském středisku byla „zabavena“ permanentka českým rodičům střídajícím se v lyžování kvůli dětem. A kamery v turniketech jsou v Alpách vidět opravdu vlemi často.
Je vidět, že pověst českých vlekařů všeobecně stále není moc dobrá, možná i kvůli nedostatečné komunikaci a PR.
A navíc: kolik českých lyžařů přeprodává skipas v domácích střediscích, kam jezdí zhusta jen na otočku, a kolik v těch zahraničních, kde tráví více dní a nemají tak k přeprodeji důvod?
Co se týče „ochrany osobních údajů“, jsem zvědav. V zahraničí s tím evidentně problém není…
23.11.2012 17:42:23 #219
>> #218, Radek Holub – SNOW, 23. 11. 2012 17:18:39
Tu poznámku o výkřicích v diskuzi na iDnes, že na západě se tohle nemůže stát, protože západ, jsem tu chtěl taky napsat. S odvoláním na odkazy, co tu dal pan Sosna ohledně SkiData. Pokud si pamatuji diskuzi ohledně Klínovce tak v té taky bylo zmíněno, že systém fotek a měření při kontrole „zneužívání“ permanentek ve světě funguje již nějakou dobu. Takže i tam lidem nedůvěřují, i tam lidi „podvádějí“. Nebo že by to bylo zavedeno jen kvůli „Čecháčkům“?
A teď fantazírování: pokud provozovatelé se cítí poškozeni přeprodejem nevyužité permanentky nebo tím že na jednu permanentku se střídají lidi a dělají kvůli tomu opatření, tak bych očekával že udělají i další krok – budou vracet peníze za nevyužitou permanentku (dřívější ukončení lyžování, porucha přepravního zařízení). Jak je na začátku odstavce, jen fantasmagorie.
23.11.2012 17:54:32 #220
Vstřícnost vůči alternujícím rodičům lze projevit „pasivně“, jak provedli na Klínovci – umožnili dvojici s malým děckem na hlídání nahlásit se a získat tak „výjimku". Nebo „aktivně“ nabídkou dražšího skipasu přenosného (např. Dolomiti Superski – +20% k ceně nepřenosné). Nebo taky „superpasivně“ tím, že buďto záměrně (aby si neodrazovali klienty), nebo v duchu českého šlendriánu nedůsledně nechají nekřiklavé případy skipas čendžovat.
Ostatně si myslím, že si na to lidé zvyknou. Příští zimu to vidím ve Špindlu, v Herlíkovicích a na pár dalších místech. Současně s tím, pokud bude nutnost bojovat o zákazníka, by měly přijít další diferencované tarify, možná až individuálně sestavené, asi jako zvolená výbava auta.
>> #219, Boryš, 23. 11. 2012 17:42:23
Btw, tato opatření nebyla vyvinuta primárně pro „českého šizuňka“. Se skipasy se podvádí i v Alpách, a nijak v malém. Akorát konkurenční boj a soupeření o zákazníka tlačí tamější provozovatele v rámci dilematu „důsledně dusit, nebo velkoryse přehlížet?“ k druhému. Lepší zákazník snesitelně šidící než žádný. Hostinský taky musí akceptovat, že se občas někdo poblije a popere.
(Tento odstavec jsem napsal už před předcházejícími příspěvky k témuž, akorát nestačil hned postnout. Nebudeme se ale přece, pokud jde o lyžování, srovnávat s diskutéry na iD. Bylo by smutné, kdybychom nevěděli víc a lépe.)
Navíc v Alpách, snad kromě Bavorska a typických jednodenních areálů v blízkosti větších měst/aglomerací, není podíl tržeb z denního jízdného příliš vysoký.
>> #219, Boryš, 23. 11. 2012 17:42:23
Pane Boryši, nechci se dotknout Vašich vybraných způsobů, ale dokázal byste se obejít bez označení „pan Sosna“? Předem vřele děkuji.:-)
23.11.2012 18:12:02 #221
>> #220, ivan, 23. 11. 2012 17:54:32
dokázal byste se obejít bez označení „pan Sosna“
Ano, dokáži . Jen jsem jaksi zvyklý osobě která vystupuje pod svým skutečným jménem (nebo je obecně známo o koho jde) na netových diskuzích vykat.
23.11.2012 18:26:19 #222
>> #221, Boryš, 23. 11. 2012 18:12:02
To víš, já jsem starej hulvát z dob soudružského tykání, navíc ctitel sportovní a netové sounáležitosti. Vím, že s rozšířením netu se původní tykání překlopilo ke společenskému standardu, ale tady jsme si to nějak nezavedli. Vyznávám klasické „na lyžích a na vodě se nevyká“.
Sorry za OT odskok.
23.11.2012 21:26:14 #223
>> #213, eva, 20. 11. 2012 14:34:00
Perfektna trefa,nadcasova ohladom diskusie ktora sa tu teraz rozbehla.
Co se týče „ochrany osobních údajů“, jsem zvědav. V zahraničí s tím evidentně problém není…
Radku,taky je mozne,ze v zahranici neprosli tym co sme prosli my.
A vyzera to ze si tym budu musiet prejst,aby pochopili.Problem je,ze si to znovu prejdeme aj my s nimi.Bojim sa,ze technologie umoznia,aby tato cesta bola nevratna.
Kto to podotkol,ze skusenost je neprenosna?Genialna veta.
Z hlediska poměrů v Čechách a na Moravě musím smutně konstatovat, že ve statistikách krádeží jsme v čele EU a s různými podvody to nebude o moc lepší. Proto přicházejí tato opatření. Ač jsem takto nikdy nepodváděl, radost z toho nemám ani já.
Navvy,skromne si zabudol na este vecsie kur..,a to na Slovakov.
Viem,ze Tebe nemusim tuto otazku pokladat.Ale v celej EU/nepozeram na ostatny svet/ su tie kamery montovane len skrz nas?Asi ano.No co uz,treba sa nas bat.Kazdemu cip,a bude po starostiach.Ale ako to co pride vysvetlia tym co nekradnu?Tym ktorym je kradnute?
Ach jaj,cesta je vyasfaltovana,a my este na nej pridavame plyn.Aby sme co najskor boli v cieli.
Ivane,vyzera to na marny boj. Je to na dlhu debatu,ale ked vidim mladych,nie je moznost uniku.Som skeptik,je to vsetko v …
Aspon jeden svetly bod vidim,aspon my to ako tak v pokoji dozijeme.
caute Harry
23.11.2012 21:54:00 #224
*>> Harry, 23. 11. 2012 21:26:14**
Aspon jeden svetly bod vidim,aspon my to ako tak v pokoji dozijeme.
Jsi velký optimista. Cesta do pekla je dlážděna, rozhodně však ne dobrými úmysly, ty jsou pouze PR pokrmem pro davy.
23.11.2012 22:21:19 #225
>> #223, Harry, 23. 11. 2012 21:26:14
Ano, Harry, dopřejme si po delší době zase chvíli nářku nad tím, kam tohle spěje. Asi to potřebujeme.
Dlouho jsem se utěšoval, že ke starýmu strejcovi pesimistické vnímání dneška odedávna patří a s realitou přímo úměrně nesouvisí. Že to, když už člověk není tak pružnej a hbitej, nemá tolik testosteronu a nedokáže balit holky, nutně vede ke zkrásnění minulosti a zošklivění přítomnosti. Tedy ono „to za našich mladých let…“, jak naříkali už staří Římané a před nimi další a další.
Jenže už začínám vidět, že je to bohužel horší. Ti, kdo si staletí užívali záviděníhodných osobních svobod, se jich za možná nadšeného, možná spíš resignovaného hýkání pod heslem „bezpečí“ ochotně vzdávají.
Máš pravdu, určité zkušenosti jsou nepřenosné. Sytý hladovému nevěří a britský či americký čtenář Orwella ví proti nám s naší praxí kulový. A tak si holt na ty rozžhavený kamna sáhnou.
Obávám se, že jsi přesně vystihl, že nás přitom budou držet za ruce, a tak se – my už zase, akorát na vyšším levelu – spálíme taky.
I když snad my starý tomu, zašitý na venkově, dá-li bůh ještě unikneme. Namlouvám si.
Závidím jedině těm, kdo kdysi dávno emigrovali a stihli si užít šedesátky až devadesátky – mimo jiné nejlepší lyžařskou dobu – v ještě svobodném světě.
Konec nářku starého zbrojnoše. Btw, včera pozdě večer byl v TV zase jednou Demolition Man. Profláklé až na půdu, ale každou reprízou mrazivěji hrozivé. O to víc, že žádný zmražený John Sly Spartan na oživení a záchranu starého dobrého way of life nečeká.
Fuck the safety-seeking world. Howgh.
23.11.2012 22:41:55 #226
My dva jsme, Harry, v oblasti osobní svobody názorově hodně blízcí, když se v této diskusi podíváš trochu dozadu.
Jinak, ty statistiky krádeží nejsou dělány nějak dojmově, ale je to tvrdá,poměrně složitě počítaná statistika. Slováci jsou na tom podstatně líp než my Češi. Hlavně co se týká krádeží na pracovišti.
Podvádí se ovšem všude ve světě. I v Japonsku, kde se neplatí pokuty za černou jízdu, protože by mohl být někdo postižen za omyl, a to by nebylo správné (myslí si Japonci). Nicméně za děti v městské dopravě mnozí neplatí, i když by už měli a mně se hrozně divili, že platím za svého tehdy 7 letého syna, když 6 měl teprve nedávno… Podvádí se pochopitelně i v Rakousku na sjezdovkách a všude jinde., Jinak by se ty rozpoznávací technologie nevyplatily. A podvádí se i u nás. Podle toho jak často mi lidé kolem poledne nabízejí permici, asi dost.
Tady je riziko zneužití osobních údajů pochopitelně velké. Proto by měla být ta technologie dobře chráněna proti zneužití. Budiž ke cti českému Úřadu na ochranu osobních údajů, že u nás má ochrana osobních údajů jednu z nejvyšších úrovní na světě (na Slovensku to není o moc horší). Každopádně každá fotka, každý záznam jakýchkoli našich osobních dat je riziko a není žádným tajemstvím, že kriminální podsvětí si platí virtuální roboty, kteří prohledávají Internet, aby našli informace, podle kterých si pak mohou vytipovat oběť – třeba nějakou babičku z vesnice, která prodala obci kus louky a iniciativní starosta vyvěsil na Internet nejen to kolik za tu louku dostala, ale i to jak se jmenuje, kde bydlí a kdy ty peníze dostane…
Takže nenechme si hrabat v soukromí i kdyby to bylo zdůvodňováno čímkoli a pokud už je pro to nějaký více či méně rozumný důvod, chtějme, aby naše data byla opravdu dobře chráněna.
24.11.2012 00:04:56 #227
>> #226, Navvy, 23. 11. 2012 22:41:55
Na tom, kam to všechno spěje, se asi v principu shodneme – a nemyslím tím jedno „konkrétní“ místo, ale prostě směr, jakým se západní svět valí. Pokroku se bohužel (i bohudík) nedá bránit a dobré úmysly občas vedou i do pekla. Nezbývá než si uchovávat pokud možno zdravý rozum.
Ale zpět k věci, jak funguje Skidata Freemotion (odkaz už se objevil i na více místech diskuze): http://snow.cz/…im-turniketu
Z obchodních a patentových důvodů se asi přesný algoritmus nedozvíme, ale podle mých informací nejde tak úplně o focení, takže si to představuji jako „porovnávání barevných fleků“, něbo řekněme nějakých rysů obličeje. Každopádně ÚOOÚ by se o to podrobněji zajímat asi mohl.
24.11.2012 00:46:16 #228
>> #227, Radek Holub – SNOW, 24. 11. 2012 00:04:56
Mně to připadá jako počítačová bertillonáž, tedy měření konkrétních rozměrů na těle.
ÚOOÚ je jistě instituce, která se v dané věci může angažovat, pokud se tak již nestalo na žádost provozovatele systému. Minimálně v jedné věci má však (nejen) úřad smůlu. Tou věcí jsou legislativní změny, které jsou i přes negativní stanovisko ÚOOÚ přijímány. Tím chci říct, že má úřad možnosti ke kontrole dodržování platných zákonů, na jejich tvorbu je však do značné míry krátký.
24.11.2012 07:35:50 #229
>> #213, eva, 20. 11. 2012 14:34:00
Ano, INDECT je pěkné svinstvo (předpokládám, že si mě právě zaznamenali).
Pro ty, kteří o tom pochybují, jsou zajímavé třeba tyto informace z článku:
Vaše chování bude vyhodnoceno jako podezřelé, pokud…
Na ulici:
- o běžíte*
V městské hromadné dopravě:
- o sedíte na podlaze*
- o příliš dlouho pobýváte v sedu*
příklady chování nebo podněty, které budou automaticky označovány jako „podezřelé“:
- o pohyb ve „špatném“ směru*
- o potulování se*
- o větší skupina lidí jdoucích spolu*
- o pád, uklouznutí*
- o sezení na jednom místě déle než předem určenou dobu*
- o křik*
- o klení, používání vulgarismů*
Když si o tom něco přečtete, zjistíte že Orwell byl, v některých ohledech, jen slabý odvar.
Nejhorší je, že s tím, jak bude přibývat koncentrace lidí ve městech a budou se zvyšovat rizika konfliktů mezi určitými skupinami, bude sílit tlak na takovéhle debilní systémy.
Je mi z toho blivno.
24.11.2012 07:45:52 #230
Co si budeme povídat, lidé permice prodávají hlavně proto, že tvorba cen v areálech je vůči jejich zákazníkům dost nepřátelská a není vstřícná.
Takže to znamená, že areály nereagují na potřeby zákazníků a řeší to jen větší restrikcí.
Co na to říct.
K tomu často zmiňovanému Klínovci – výjimka pro rodiny při střídání o dítě tam původně nebyla a objevila se tam jen proto, že lidé začali veřejně na webu nadávat. Jinak by měli smolíčka.
24.11.2012 08:13:30 #231
>> #228, Alda71, 24. 11. 2012 00:46:16
Perfektne napisane.Nemusime sa bat,system bude vediet,akurat sa to bude musiet pod akoukolvek zamienkou zlegalizovat.Na legislativnej urovni.Ci uz vo forme vyhlasenia zaujmovej osoby za teroristu,nepriatela statu,alebo cokolvek ine.Na zamienke nezalezi.Ide o ucel.
>> #226, Navvy, 23. 11. 2012 22:41:55
******Takže nenechme si hrabat v soukromí i kdyby to bylo zdůvodňováno čímkoli a pokud už je pro to nějaký více či méně rozumný důvod, chtějme, aby naše data byla opravdu dobře chráněna.
Ano.Toto je jediny mozny sposob ochrany.System sice bude vediet,ale nebude to moct prilis okato vyuzit.Ale znovu sa vratim k mojmu skepticizmu.Ked vidim okolo seba rozmyslanie ludi,tak to vam garantujem,ze podobne temy su pre vetsinu populacie spanielskou dedinou.
Skoda ze americania cez vojnu rozhadzovali z lietadiel zuvacky,a nie intelekt a inteligenciu.
>> #225, ivan, 23. 11. 2012 22:21:19
****I když snad my starý tomu, zašitý na venkově, dá-li bůh ještě unikneme. Namlouvám si.
Takto rozmyslam aj ja.Snaha o sebestacnost,priprava na casy buduce.Snad sa nedozijem doby,ze mi budu chodit komisie,ze mi satelit naratal o jednu sliepku na dvore viac,a ja som ju nezdanil.
Je to vsetko na dlhu debatu,pocnuc financnym systemom fiat meny,centralnych bank v sukromnych rukach atd,atd.
Speje to k velkemu pruseru.Ale mozno len pre mna,ktory rad zodpoveda sam za seba a svoje ciny.Lebo ostatni mam dojem vymenia svoju slobodu za plne brucha a chladnicky.Ved,je pravda,naco nam je sloboda,ked sa neda zjest.
caute Harry
24.11.2012 12:39:42 #232
Ten úřad ale nemá prostředky a asi ani chuť k pořádné kontrole. Jako asi žádný kontrolní úřad… Taky co je zneužívání a jak to prokázat. Co třeba skoro denní otravování nějakou super nabídkou přes telefony. Když se někdy zeptám kde že dostali mé číslo tak položí telefon. Nebo nyní mi přiznali, že od CitiBank, přitom jsem jim (CitiBank) před nějakým rokem poslal dopis, ať mé osobní údaje odstraní ze své databáze. Dopis (kopii a podací lístek) jsem nenašel, takže nějaké stěžování nemá šanci.
V tom článku na iDnes mají popsaný super algoritmus – na fotky prý bude čumět jeden z vlekařů a vyhodnocovat jestli je to ten samý, co jel s permanentkou poprvé…
24.11.2012 15:37:56 #233
I v Rakousku je fotka a zřejmě jen ten maník co to tam hlídá se letmo mrkne na procházejícího, jestli je stejný. Algoritmy samozřejmě existují a umí upozornit na změnu, podle toho jaká změna se zadá, aby byla identifikována.
ÚOOÚ se pochopitelně angažuje i v legislativní oblasti, včetně úrovně směrnic EU. K návrhům předpisů se vyjadřují i různé profesní spolky. Není tedy tak úplně snadné prosadit změny, které jsou pro svobodu občanů negativní (navzdory různým tlakům, schovaným za bohulibé fráze o otevřené společnosti, boji „proti všemu“, atd.
>> #231, Harry, 24. 11. 2012 08:13:30
Musíme se ozývat a protestovat. Když budeme zticha, za chvíli nás očipují jako psy, ať jsme ne vesnici nebo ve velkoměstě.
24.11.2012 16:09:10 #234
Ad kontrola skipasů: Pokud tento systém sníží návštěvnost daných středisek, rád za řádnou permici zaplatím.
K mechanismu kontroly: myslím, že ani nebude potřeba kontrolu provádět trvale. Pokud návštěvníci budou mít informaci o riziku zablokování překoupených permic, nebudou mít o ně zájem.
Je zajímavé, že přeprodej jízdenek se nerozšířil třeba v pražské MHD.
24.11.2012 22:18:59 #235
>> #233, Navvy, 24. 11. 2012 15:37:56
O angažovanosti ÚOOÚ v legislativní oblasti samozřejmě vím, moje zkušenost s přihlédnutím zákonodárců k názoru úřadu není zrovna dobrá. Když si budou chtít něco prosadit, tak to taky udělají. Negativní stanovisko ÚOOÚ neznamená vetování legislativního návrhu, ale to víme oba.
24.11.2012 22:44:47 #236
>> #235, Alda71, 24. 11. 2012 22:18:59
Tak je to ve všem. Zákony se dělají populisticky, na připomínky odborné veřejnosti se často kašle, a často také platí zásada – nevadí, že je to blbost, hlavně když to zvýší popularitu některým politikům. Proto je třeba se ozývat. Pomáhá to málo, ale přece jen pomáhá. A jsem rád, že tady na kecárně to chápe poměrně vysoké procento lidí.
25.11.2012 00:12:10 #237
Pročítám web a co nevidím na lidovkách.cz. Chystá se další chytrá karta, zaměstnancům má usnadnit život. To si snad někdo skutečně dělá legraci:
V Česku se připravuje další „superkarta“. Jedná se o elektronickou kartu pracovníka, která má „usnadnit život“ zaměstnavatelům i zaměstnancům. Na rozdíl od již zavedených „chytrých“ karet, jako jsou Opencard nebo sKarta, které se týkaly jen části obyvatel, by měla být chystaná novinka povinná pro všechny pracující v Česku.
Celkem se to týká pěti milionů pracovníků. Karta by měla nést elektronické údaje o pracovní historii, absolvovaných školeních nebo zdravotních prohlídkách každého z nich, včetně státních zaměstnanců, živnostníků nebo podnikatelů.
Hlavním smyslem projektu, který vymyslela a prosazuje Hospodářská komora České republiky, má být snížení administrativy a usnadnění kontrol, které provádějí úřady na pracovištích. „Chceme předejít zběsilým kontrolám z inspektorátu práce. V kartě by měl být elektronický záznam o tom, v kolik hodin konkrétní pracovník přišel do práce a v kolik šel domů,“ řekl LN prezident Hospodářské komory Petr Kužel…
Postupuje to rychleji, než mnozí očekávali.
25.11.2012 08:06:08 #238
>> #237, Alda71, 25. 11. 2012 00:12:10
V kartě by měl být elektronický záznam o tom, v kolik hodin konkrétní pracovník přišel do práce a v kolik šel domů,“
Když si představím, že v úplně každém zaměstnání by muselo být kompatibilní zařízení na snímání a přenos dat, to by byla zakázečka.
25.11.2012 08:06:10 #239
Vypaseny kocur,ktoremu kazdy den jeho pan nasypal do misky granule,sa uplne odnaucil chytat mysi.Ovsem pan zacina mat problemy,nestiha uz sypat granule,tak kocur zacina byt neprijemny a mrauci,dozaduje sa svojich granul.Tazko chape,ze doba sa meni,ze sa bude musiet znovu tie mysi chytat naucit.
Ti ktori ovladaju system,kedze vedia co sa blizi,musia udrzat poriadok ktory pracne budovali v dobe konjunktury,aby sa im nerozpadol.Svoju moc si chcu udrzat za kazdu cenu.Preto treba brat ocipovanie a kontrolu ludi ako hotovu vec,ktorej sa nevyhneme.Co sa deje v juznej EU,je len zaciatok velkych spolocenskych zmien.A ludom sa tie zmeny absolutne pacit nebudu.Tak ako tomu kocurovi.
caute Harry
25.11.2012 11:33:53 #240
Jde samozřejmě o kšeft, o kterém sní jak ti, kteří chtějí provizi, tak i ti, kteří by tu kartu zaváděli. No a osobní svoboda by šla k čertu. Myslím, že to bude těžké prosadit.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.