04.12.2012 10:32:40 #331
>> #329, Martin47, 04. 12. 2012 09:21:10
Dobré!
>> #330, ivan, 04. 12. 2012 10:15:10
Ano Ivane.Vyzera to ,ze tema by si zasluzila svoje vlakno.Aby sme zbytocne nezatazovali lyzujucu verejnost.
Je mi ctou poznat nazory niektorych z Vas,podebatovat,mozno este nie je vsetko stratene,tak ako to ja, pesimista, vidim.Diky.
caute Harry
04.12.2012 10:39:44 #332
>> #331, Harry, 04. 12. 2012 10:32:40
Potěšení je i na mé straně.
Admin nám velkomyslně zřídil rubriku Hospoda, do níž by to ještě docela pasovalo. Sem by se opravdu hodily záležitosti Velkého Bratra jen přímo při lyžování.
04.12.2012 11:16:33 #333
>> #331, Harry, 04. 12. 2012 10:32:40
Tak já ještě odpovím Harrymu a taky končím. Současnost skutečně nemusíme vidět příliš černě. Vzhledem k historii zažíváme na vlastní kůži neuvěřitelně šťastné období. Kromě těch, kteří mají problémy se zdravím, řešíme v drtivé většině případů pouze pseudoproblémy. Slovo demokracie nám dalo iluzi, že můžeme o něčem spolurozhodovat. Nikdy jsme nemohli, nemůžeme a nebudeme moci. Rozhodují vždy ti, kteří mají obrovskou ekonomickou moc. Samozřejmě je dobré se občas cuknout (už kvůli vlatnímu pocitu), vždy ale budeme puštěni jen tam, kde na tom moc nezáleží. Na druhou stranu, kdyby existovala skutečná demokracie, nastal by neskutečný bordel. Musela by totiž brát v potaz individuální potřeby skoro všech a konsenzus by nebyl možný. Jsme totiž od přírody sobci. Jediná cesta jak být alespoň relativně svobodný v tomto geografickém pásmu je stát se bezdomovcem. Máš na to? Já ne. Protože se mám velmi dobře.
04.12.2012 11:27:44 #334
>> #333, Martin47, 04. 12. 2012 11:16:33
Velmi dobra bodka.
Bol si jeden z dovodov,ktore ma hnali do Teplic na obrak Snow,tolke kilometre.Som rad,ze stretnutie s Tebou potvrdilo moj virtualny dojem z Teba.Nebolo skoda benzinu.
caute Harry
04.12.2012 11:43:30 #335
>> #333, Martin47, 04. 12. 2012 11:16:33
Přidávám se k Harrymu. Moc pěkné.
Ostatně máme demokracii „zastupitelskou“, což je vlastně protimluv.
V rámci „bodky“ doporučuju přechod do té Hospody.
04.12.2012 11:44:46 #336
Mam vela roboty,ale toto mi nedalo.Pisem ako samostatny clanok,aj keby mohol byt len ako P.S. v minulom.
To viete,startove cislo v nejakom moznom buducom Obraku Snow nepusti.Tak nahanam body.
Citat..
Iluze svobody bude pokracovat tak dlouho,dokud z toho nekdo bude mit zisk.V okamziku,kdy bude prilis nakladne tuto iluzi udrzovat,prijdou kulisaci,sundaji scenu,odhrnou oponu,uklidi stoly a zidle,a vy uvidite,ze divadlo je ze vsech stran obehnano betonovou zdi.
Frank ZAPPA.
caute Harry
04.12.2012 13:24:47 #337
Krásný citát. Přetáhneš do do nového vlákna?
Založil jsem vlákno Oko Velkého Bratra, kde by mi přišly případné tyto „přesahové“ příspěvky, kdy už nejde přímo o kamery u turniketů a lanovek.
Zvládneme to rozlišovat? (Stejně si tady notujeme maximálně v pěti, tak snad ano.)
Hned jsem tam dal jeden link.
04.12.2012 17:56:06 #338
>> #325, fischerbl, 03. 12. 2012 21:19:29
„Nedalo mi to a zeptal jsem se na klínoveckém fóru na ty vícehodinové skipasy s večerním lyžováním.“
Hodinové jízdné + večerní lyžování
fischerbl: Když si koupím např. 3 h + večerní lyžování, znamená to, že můžu lyžovat 3 h přes den a ještě přijet na večerní lyžování? A platí to i pro večerní na TJ Klínovec? Děkuji.
admin: Dobrý den, bohužel. Funguje to tak, že pokud si koupíte skipas na 3 hodiny, hodinu před zavíračkou, můžete pak lyžovat 2 hodiny na večerním.
A další dialog z klínoveckého fóra, tentokrát k tématu:
focení lyžařů kvůli ski pasu
Hubi12: můžete mi vysvětlit někdo proč provozovatel fotí lyžaře? žijeme v totalitě opět?
admin: Dobrý den, z důvodu zamezení přeprodeje skipasů.
Hubi12: no to je snad jedno ne. pořád je na sjezdovce jeden člověk na jeden ski pas. to je vidět nenažranost podnikatelů. co když půjdu chvíli lyžovat já a po obědě manželka? v zahraničí nic takového není. alespoň vím kam nepojedu, už jen z principu
04.12.2012 19:29:03 #339
>> #338, fischerbl, 04. 12. 2012 17:56:06
Díky za info – ten klínovecký koncept časovky + večerní jsem vážně nepochopil. A předpokládám, že ho nepochopí většina lidí, kteří si budou myslet, že přes den 3 hoďky polyžují a večer vyrazí zase.
07.12.2012 11:16:48 #340
„Ve Špindlu chtějí bojovat proti podvodníkům ještě originálněji. Do akce totiž vyšlou "špiona“ v civilu. „Náš člověk se pohybuje v davu a má u sebe čtečku, pomocí které kontroluje, jestli člověk odpovídá k permanentce, kterou má u sebe,“ prozradil ředitel Jílek."
07.12.2012 17:13:13 #341
>> #340, ivan, 07. 12. 2012 11:16:48
To by mně zajímalo, jak budou řešit situace, když někomu „z davu“ zablokujou sezónní permici a on bude tvrdit, že na ní nejel, že si k němu kolega jen schoval doklady.
Zase budou prudit normální lidi. Ten kdo podvádí může permici vozit třeba v kovovém obalu a „agent“ má smolíka.
08.12.2012 14:44:17 #342
A máme tu další „borce“ – tentokrát se vyznamenal ředitel areálu v Říčkách:
Zdaleka ne každý je však z fotografování nadšený. Naštvaní jsou také rodiče, kteří jsou zvyklí se během dne na stráni vystřídat. „I pro ně máme lék. Nabízíme bodové jízdenky, rodiče si tak mohou koupit jednu společnou a na tu celý den jezdit,“ doplňuje Urban (ředitel areálu v Říčkách).
„Zdroj“: http://hradec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
Pan ředitel nemá rodič s malými dětmi rád. A má recht. Děti jen řvou a prudí slušné hosty v areálu. Tak ať si za to rodiče hezky připlatí!
K výhodnosti bodovky (výtah z ceníku Říček):
- jednotlivá jízda: 55,– Kč
- Bodové jízdenky od 180,– za 60 bodů
- 1 jízda na lanovce v hlavní sezóně: 20 bodů ⇒ 60,– Kč
- Celodenní v hlavní sezóně: 490,– Kč (8 jízd z bodovky)
- Půldenní v hlavní sezóně: 370,– Kč (6 jízd z bodovky)
Dělá si z lidí srandu? A nebo jsou v Říčkách totální amatéři, kteří neumí udělat ani ceník?
A nebo je to prostě záměr.
Vypadá to, že za chvíli zakážou vstup do lyžařských areálů s vlastním jídlem a pitím, oblíbený „picnic interdit“ na celé ploše areálu.
08.12.2012 15:01:33 #343
>> #342, HonzA_, 08. 12. 2012 14:44:17
Podle toho, co píšou v ceníku jsou permice v Říčkách přenosné. Nepřenosnost mají v ceníku uvedenou jen u slevových jízdenek:
bod 7. Jízdenky nakoupené se slevou jsou nepřenosné.
Jinak uvádí jen omezení:
Jednotlivé jízdy u časových jízdenek jsou časově omezeny, a to tím způsobem, že nejdříve je jízdenka použitelná po uplynutí 7 minut od předešlého použití (tj. projetí turniketem) u Lanovky Poma a vleku Tatrapoma a 2 minuty u vleku Můstek.
Zda je něco o nepřenosnosti na samotné jízdence nevím.
09.12.2012 19:34:35 #344
>> #341, HonzA_, 07. 12. 2012 17:13:13
„To by mně zajímalo, jak budou řešit situace, když někomu „z davu“ zablokujou sezónní permici a on bude tvrdit, že na ní nejel, že si k němu kolega jen schoval doklady.“
Uvažuju: jízdenka je požadovaným fyzickým dokladem toho, že zákazník uzavřel s přepravcem smlouvu o poskytnutí služby = přepravy na přepravcově DZ. Předmětem plnění je právě ona přeprava. Přepravou je třeba rozumět pobývání uvnitř placeného přepravního prostoru. Tím je obvykle zóna od průchodu turniketem, nástupiště, trasa DZ a poněkud nejasně, neboť bez jasné hranice, místo výstupu z DZ. Mimo přepravní prostor neexistuje obvykle žádné zpoplatnění vstupu a pobývání, a tedy žádná povinnost mít u sebe jízdenku. Lyžař se na sjezdovku může dostat i jinak než použitím DZ. Vystihuje to i zásada „lyžování je zdarma, platí se za přepravu na kopec“.
(Tím mimochodem vzniká i nejasná situace, zda lze od lyžaře pohybujícího se po vyznačené trati očekávat znalost a plnění přepravního řádu. Ten bývá vyvěšen u nástupu či pokladen na dolní stanici DZ, ne ale na všech místech, odkud se lze legitimně na sjezdovku dostat. Kdo nezakoupil jízdenku, nevstoupil ani ve smluvní vztah s přepravcem a nelze od něj očekávat, že bude znát konkrétní přepravcovy podmínky.)
Zároveň neexistuje žádný zákaz mít u sebe jízdenku nebo jízdenky jiných zákazníků. Je tedy nepodstatné, zda někomu vezu skipas, který si někde zapomněl, zda si ho někdo u mně uschoval, zda jsem ho právě pro někoho koupil.
Když si vzpomenu na prohru Skiareálu Špindl u Nejvyššího soudu v oné kauze přeprodeje voucherů a na argumentaci NS, byl bych s případnými sankcemi na základě kontrol odporujících tomu, co uvádím, maximálně opatrný. Obával bych se, že by stačilo narazit na někoho, kdo by měl chuť a peníze se soudit, a ve sporu bych skončil neúspěšně.
Reálně jistě nikdo nečeká, že by areály spustily nějakou velkou buzeraci a kontroly jako na letištích. Myslím, že hlavním posláním všech nyní tak medializovaných technických opatření je zastrašení (tedy efekt psychologický) a prevence. Lyžování není jízda MHD a sjezdovka není prostor metra.
Ještě bych mohl dohledat nějaké články právníka pro SPLV, kde by se našly další věci. Kvůli příspěvku do diskuse to ale dělat nebudu.
09.12.2012 19:39:10 #345
>> #342, HonzA_, 08. 12. 2012 14:44:17
Pamatuju si dobře, že první informace z Jánek/Pece byla „fotit a kontrolovat všechny“? A ejhle, najednou Hynek mluví jen o sezonních a dětských. Že by reakce na dost bouřlivé negativní ohlasy?
Nakonec i „nové koště dobře mete ředitel Jílek“ ve Špindlu smířlivě slibuje „Budeme schopni reagovat na námitky, které přijdou.“
Ovšem jeho „obsluha by měla mít dost času si čtveřici lyžařů, která projde v jeden moment turniketem, prohlédnout a poté se soustředit na další,“ mi připadá poněkud mimo.
Vyčleněný maník v budce u turniketů sedí ve Svaťáku i na Medvědíně už roky. A když to opravdu hučí a těmi šesti či kolika turnikety ve Sv. Petru se valí skoro celý den masy, má sotva šanci něco rozpoznat. Jedině tak čahouna na dětský skipas u nejbližšího turniketu. Lyžaře u nejvdálenějšího ani nezahlédne.
Když se ten „náš člověk“ bude pohybovat v davu mezi turnikety a nástupem na sedačku, je to zcela OK, kontrola v rámci přepravního prostoru, na niž má přepravce plné právo. Zda ji bude dělat pověřený maník osobně fyzicky („dobrý den, kontrola skipasů, prosím“), zda to dělá jiný maník u monitoru, nebo nějaké pípátko, je už jen technikálie, u níž může být problém jen s případnou kolizi s nějakým zákonem chráněným zájmem zákazníka.
U toho Urbana s Říček neznáme kontext ani to, co přesně řekl, nýbrž jen to, co napsal vystudovaný politolog Pošmura, v MFD/iD nováček.
Mohlo to být řečeno v kontextu „rodiče hlídající střídavě malé děcko toho najezdí málo, a to si ještě mají každý koupit svou permici?“ Pro takový případ by bodovka tak nesmyslnou odpovědí nebyla. Což neznamená, že nemůže být koncipována pro většinu supernevýhodně.
Naopak se mi líbí jeho plán věrnostního programu. To je dosud slabé místo většiny (skoro všech?) skiareálů nejenom u nás a už jsem o tom nejednou psal, i do časopisu.
16.12.2012 21:58:50 #346
16.12.2012 22:45:12 #347
>> #346, fischerbl, 16. 12. 2012 21:58:50
Být politik nebo aspoň poslanec, hned tě zaměstnám jako poradce-analytika, jemuž nic neunikne.
Vůči neprávníkovi bych nebyl na slovíčko hnidopich, ale právník se i chytáním za detaily živí, takže no mercy, mešůrs.
Pánové Hartmane, Jelínku a Fráňo, na základě čeho byste chtěli lyžaře „vykázat ze sjezdovky“? Je snad skipas povinným dokladem člověka, jenž se pohybuje po sjezdovce, a podmínkou jeho výskytu tamtéž?
Pakliže se domníváte, že ano, na jakém základě konkrétně?
Děkuju za informaci a poučení.
Samozřejmě nečekám reakci zde, a tak se obrátím i na kontakt poskytnutý na jejich website.
Třeba se poučím podobně jako u umístění lyžařské výzbroje v autě (poslední koment jsem tam přidal dneska, koukni se).
17.12.2012 00:15:10 #348
>> #347, ivan, 16. 12. 2012 22:45:12
Pokud je sjezdovka soukromý pozemek a je někým určitým způsobem obhospodařován (rolbován atd.), pak lze pro takový pozemek určit i zvláštní pravidla, jako je třeba zákaz vstupu bez určitého oprávnění (permice). Teoreticky však může nastat problém s tím, že mi někdo odejme permici a pak mi ji zase vrátí, ale já kvůli tomu ztratím někoho, kdo mi slíbil, že mě odveze zadarmo domů (což dosvědčí několik lidí). V takovém případě bych asi požadoval náhradu škody, a to ne zcela bez šance na úspěch (neb zde platí odpovědnost za škodu z provozní činnosti a oni by museli prokázat, že škodu nezavinili…) Proto je dobré hodně zvažovat, zda se permice odejme.
17.12.2012 02:06:30 #349
>> #348, Navvy, 17. 12. 2012 00:15:10
Ano, některé pozemky jsou čistě v soukromých rukou. Grosser Arber je příkladem majetku knížecího. Určitě si tak může diktovat podmínky vstupu na svoje pozemky, pokud by chtěl být striktní.
Až Udatných v Rokytnici postaví svoje lanovky v Rokytnu na pozemcích, které, afaik, postupně nakupovali tak, aby podnikali na svém, budou si moci diktovat podmínky. Přs 20 let makali na tom, aby byli na svém, a já jim to – přiznávám, z letité známosti – přeju.
Většina fungujících skiareálů u nás se ale rozkládá na pozemcích nesoukromých, kde má právo vstupu každý bez nějakého skipasu. (Jestli je to jinak, poučte mě/nás a uveďte na pravou míru.) Tudíž, domnívám se, i většina zásadních klientů zmíněné AK provozuje svůj byznys na pozemcích, jež nevlastní a na nichž tudíž nemá nárok diktovat svá pravidla užívání.
Nejsem právník a nemusím mít pravdu. Přesvědčte mě, že ji nemám, a o tom, jak to podle vás je.
17.12.2012 02:37:27 #350
zdravim pratele a vidim, ze se neustale rozebira oko velkeho bratra a pujcovani permic. ale proto, ze jsme cesi tak bych sel na to opet svejkovsky. pri koncici sezone nam arealy LŽOU 50cm snehova vrstva........ co si vyrazit ve 10–20 lidech zalyzovat, zmerit na nekolika mistech vrsvu snehu dolozit fotkama vydrenou sjezdovku a zazalovat spolecnost hromadnou zalobou za lzivou a klamavou reklamu a pozadovat zpet naklady na permici a dopravu. tohle by byl teprve zajimavy a zabavny precedens? co vy na to?
17.12.2012 07:38:35 #351
>> #349, ivan, 17. 12. 2012 02:06:30 Nie je to také jednoduché. V prípde, že to nebude ich pozemok ale niekoho iného ( napr. obce, mesta, inej súkromnej osoby) mala by existovať zmluva o prenájme aj s podmienkami prevádzky. V tom prípade už prevádzkovateľ môže diktovať určité pravidlá.
17.12.2012 09:11:41 #352
>> #349, ivan, 17. 12. 2012 02:06:30
Jak píše i Orim, určitě na tu sjezdovku bude nějaká smlouva mezi vlastníkem, nebo správcem a provozovatelem sjezdovky. Pokud však sjezdovka není nijak udržována a je to obecní nebo státní majetek, pak bych se i já přikláněl k tomu, že tam může jezdit každý. Ve chvíli kdy na tu sjezdovku přijde třeba jen někdo od provozovatele s lopatou a něco na ní vylepší, už je to údržba. Ježdění bez využití nějakého dopravního prostředku na kopec (lanovka apod.) je využití cizí práce a za to by mělo být zaplaceno, ale obvykle se toleruje.
>> #350, alv, 17. 12. 2012 02:37:27
Myslím, že bys mohl uspět.
17.12.2012 11:54:09 #353
>> #352, Navvy, 17. 12. 2012 09:11:41 Máš pravdu, všeobecne sa toleruje pohyb osôb na svahu bez úhrady, napr. skialpinistov a pod. Majiteľ pozemku však kedykoľvek môže žiadať finančné prostriedky za užívanie cudzej veci tj. zjazdovky,(čo v praxi je aj obyčajný prejazd zjazdovkou a pod.) Analógiu môžeme zažiť napr. pri parkovaní motorových vozidiel na súkromných pozemkoch resp. v mestách.
K prípadu, ktorý uviedol ALV nie som až taký oprimista. Všetko je vec dokazovania. Lyžiarsky svah nie je rovná doska a meranie výšky snehu by určite bolo problematické. Niekde by si nameral napr. 20 cm, niekde 60 cm. Ako by si to zdôvodnil? Nemám vedomosť, že niekedy naše resp. Vaše súdy niečo také rozhodovali. Dokonca sa domnievam, že vo svete sa takýto prípad neriešil ani v anglo-saskom právnom systéme. Veľmi rád by som si prečítal rozhodnutie súdu. No v teoretickej rovine s Tebou súhlasím žalovať by sa to dalo. Ešte je tu jeden fakt a to, či oznam o výške snehu v médiách je „so zárukou“ resp. ide o informatívny charakter oznamu. To sa musí tiež dokazovať a obávam sa, že každé stredisko sa vie z toho „vyzuť“.
17.12.2012 12:32:22 #354
spis to beru na koci sezony pise se 50cm snehu a sjezdovka je hneda az na hlinu. tam se ani nic merit nemusi. a vychazel bych z udaju ne medii ale primo z arealu z jejich stranek.
ps spis bych to bral jako podnet k dohode o prenositelnosti permic
ps2: myslim si ze temer nikdo z nas nejde na kopec s tim, ze chce permici prodat, ale kdyz uz tam jsme a lyzovani stoji za ho..o at uz plotny, vydrena sjezdovka s sutrama, rozorana........... tak nas to prestane bavit a klidne to zabalime a radi si alespon cast investic vezmeme zpet.
ps3 nejsem pravnik, ale novinar, ktery ma kolem sebe pravniky. ti to teoreticky vidi tak, ze predavani permic je jen max. prestupek, ale udaje od arealu jsou ve fazi klamava reklama az po teoreticky tr. cin podvodu pokud uvadeji vedome nepravdive udaje.
17.12.2012 12:51:49 #355
>> #354, alv, 17. 12. 2012 12:32:22
Je to sice trochu mimo tema, ale udaje o vysce snehu v lyzarskych arealech jsou vzdy odhadem, jinak by se musely vztahovat jen k jednomu vybranemu mistu, kde by stala merici tyc – a tu jsem nikde nevidel a ani podle samotnych provozovatelu se nic takoveho nepouziva, natoz aby slo o kalibrovany udaj.
Pochybuju, ze by se toho dalo vyuzit pri sporu, vyska snehu je v principu nerovnomerna i na sjezdovkach, navic se vlivem provozu muze menit (boule, plotny).
Pak by se treba mohl lyzar hojit i na klamave udavane celkove delce sjezdovek, coz je zvlaste v zahranici pomerne bezny jev.
17.12.2012 13:48:38 #356
>> #352, Navvy, 17. 12. 2012 09:11:41
>> #353, orim, 17. 12. 2012 11:54:09
Díky za info a poučení. Na vykázání lyžaře ze sjezdovky by se asi legální páky najít mohly.
Osvěžil jsem si článek o rakouském právu, který jsem kdysi zpracoval i pro časopis, byť tam šlo o výstup skialpinistů po sjezdovce. Tam sice v hranicích lesa podle lesního zákona platí právo vstupu k rekreačním účelům i bez svolení vlastníka (okolo toho se kdysi vedla jedna kauza lyžařů sjíždějících v lese), ale specializovaný právník vyvozuje, že sjezdovka už není les a příslušný zákon na ni tedy aplikovat nelze („zásah do vlastnických a užívacích práv“).
Nad hranicí lesa je to tam složitější, ale to už je mimo téma.
Zřejmě by nebylo tak složité zpracovat problematiku podle našeho práva. Nečekal bych, že bude příliš odlišné, ale to už je věc provozovatele, aby si to zjistil a zapracoval.
Původně jsem měl připravenou exaktní citaci ve zde tak neoblíbené germánštině, ale nedám ji sem.
Ten chlapík má i zajímavý článek o tom, jestli webkamery v lyžařských střediscích porušují zákon na ochranu osobních údajů. Je to opět v nepopulární haťmatilce (byť latinkou, ne kurentem) a týká se jen Rakouska, takže také toho vás zde ušetřím a případně využiju v článku.
17.12.2012 13:57:16 #357
>> #350, alv, 17. 12. 2012 02:37:27
>> #355, Radek Holub – SNOW, 17. 12. 2012 12:51:49
Ono by se to dalo. Rolby dneska mají přístroj měřící (snad nějak přes GPS) tloušťku sněhové vrstvy. (Takže už nemusí jako kdysi já koncem sezony vyskakovat z mašiny a bodlem zjišťovat, kolik toho ještě zbývá.) Kdyby se údaje ze závěrečné upravovací jízdy přenesly na areálový web (a s nějakou aplikací snad i jinam), bylo by možné prohlédnout si to v grafické podobě po celé délce tratě (i přesnou trasu mašiny by tam šlo ukázat) s tím, že je to stav před zahájením provozu.
Výhodnější je ale básnit o 2 metrech.
Btw, taky s měřicí tyčí dole ve středisku se dají dělat divy. Stačí umístit ji tam, kde se s ohledem na vítr hezky ukládá a nevyfukuje sníh.
17.12.2012 14:15:27 #358
Snad by se ta klamavá informace dala opřít o náš poslední federální zákon č. 634/1992 Sb. (na Slovensku 634/1992 Zb.), konkrétně § 4 a § 5 a k němu se vztahující přílohy č. 1, písm. d). „d) nabízí ke koupi výrobky nebo služby za určitou cenu, aniž by zveřejnil důvody, na jejichž základě se může domnívat, že nebude sám nebo prostřednictvím jiného podnikatele schopen zajistit dodávku uvedených nebo rovnocenných výrobků nebo služeb za cenu platnou pro dané období a v přiměřeném množství vzhledem k povaze výrobku nebo služby, rozsahu reklamy a nabízené ceny (vábivá reklama)“. Je to zatím neprobádaná oblast a vůbec nevím, jestli by to u ČOI našlo pochopení (spíše ne), ale stějně dobře by za to pokuta mohla být. Osobně si myslím, že a) obtěžovat s tímto ČOI je přenášení vlastní nepřiměřené důvěřivosti na tento orgán a b) ten rozdíl mezi informací o sněhových podmínkách a realitou by musel být opravdu hodně velký, aby byl důvod to vůbec řešit.
17.12.2012 14:32:12 #359
17.12.2012 14:40:01 #360
>> #359, alv, 17. 12. 2012 14:32:12
Na ledovcích to tak koncem zimy obvykle je. Akorát ta úprava bývá na řadě míst problematická.
Edit – reakce na následující příspěvek, abych nezapleveloval:
Jasně. Norsko, Švádsko, Dánsko. Nejlepší lyžovačka je v té třetí.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.