Zatížení lyží v oblouku (strana: 5)
09.01.2012 20:53:56 #121
>> #120,
Martin47, 09. 01. 2012 20:22:27
A víš, že už jsem předevčírem nad tím vážně přemýšlel? Má
konspirační teorie praví, že vzhledem k tomu, že když Rakouské
lyžařské školství není kvůli vlastní setrvačnosti a věkovitosti
lektorů schopno dosáhnout uspokojivé implementace carvingu, ovlivní FIS a
výrobce lyží zpátky směrem ke smýkaným obloukům. Vymyslí k tomu
pěknou historku o bezpečnosti, modernosti, nazvou to neucarven vyrazí
dobývat svět. Nebo je to obráceně a za vším stojí výrobci lyží,
kteří potřebují prodávat masám stále další a další šuntštější a
šuntštější kousky. Proto ovlivní …
(Avec la paranoia …)
09.01.2012 22:33:42 #122
>> #121, ˘Ö˘Krab, 09. 01. 2012 20:53:56
Vychovají karvera Hischera a pak ho pošlou do kytek. Pitomci.
09.01.2012 22:42:03 #123
>> #122,
Martin47, 09. 01. 2012 22:33:42
… se jim zkrátka nevyved' … normálka slepá ulička …
09.01.2012 22:45:25 #124
10.01.2012 13:40:09 #125
>> #76, Rock_Shock, 08. 01. 2012 22:38:15
„Osobne mi prijde ze ostrejsi carvovy oblouk se lepe jede s vetsinou vahy na vnitrni ale jen na mirnejsich svazich a me osobne docela dela problemy pri tom zachovat vahu vpredu.“
zde mame ten klicovy moment mezi tou zavsivenou prehrsli plku typu jekl nebo trubka, nedulezitych prvku zda a kde presne dochazi k prehraneni a koneckoncu kde mam v jake fazi oblouku a kolik tlaku na ktere lyzi!!
to dulezite je "jak " to mam delat to co delam a kdy a kde a kolik tady ci jinde… a to zde bohuzel neni ochoten pochopit nikdo.
Ackoli v debate zde rozvinutou v mnoha ohledech a rozvedeno dale souhlasim s tim to co tady zazniva…
Az na nektere, jak si zde take mnozi povsimli a nalezite nacapali pri cinu, nas profesionalni ucitel smykaneho oblouku, ohanevsi se dokonce zastitou „lyzarske pravdy“ od nejvyse dekorovaneho rakouskeho a tim snad i svetoveho lyzarskeho bozstva, jednoho z jednich „STATLICHE“..
Co tam pan Wartus ze sebe vypousti za vytvory v podobe jiz zde obnazeneho ale i tim na co zde mohu dnes skrome poukazat, jako nesmyslnost a nepotrebnost odlehcovani lyzi v pocatku oblouku.. Ale nebudeme se poustet do detajlu, ponechame si take nejake moznosti logickeho uvazovani pro sebe v radach zdejsich lyzarskych lajku kteri jak se zde lze bez velkeho usili dovtipit by mohli jit temto Statlichum a jim podobnym genium z fleku za mastny honorar delat skoleni protoze by to jak vidno potrebovali jak sul!!
Zbytek instruktorskeho sveta na tom ovsem opravdu neni nikterak lepe, letos jsem na horach bydlel s jednim z typku co pomahali s tvorbou posledniho vystrelku komercniho bestselleru v lyzovani od Le Mastera. David se jmenuje a povim vam, to je taky peknej jelimanek!! (Jeden z US demo teamu a skolitele, a jednoho nejlepe placeneho instruktora z Beaver Creek..)
ale to odbocuju…
zpet ke klicovemu momentu.. kdo se bude chtit opravdu zlepsovat a je ochoten pro to neco delat, co ho vyrazne muze posunout a zefektivnit cas a energii s tim stravenou, a nebude o vecech pouze zvanit, misto zkouseni prenaseni vahy na vnejsi v prubehu oblouku az do konecnych 95 procent a pokouseni se o nacasovani preklopeni hran prez plochy (proboha jen ne odlehcenim) a doufejme ze ne VE, NA nebo PO spadnici…, tak muze zkusit prave to co pise Rock Shock ze mu jde sice prirozene ale ma u toho problem s udrzenim se vepredu..
Tak to zkousejte delat tak aby jste ten problem s predozadni rovnovahou eliminovali a ejhle jeden ze zakladnich, spravne techniky lyzovani a zaroven samokorecni cvicenich je na svete a na verejnosti..
A ani to nebolelo, neni treba zadne vysoke skoly lyzovani, Harry, a uz za par dni s tim vetsina pokrocilych lyzaru sklidi ovoce uspechu.
Hodne stesti v treninku preju.
MTS
10.01.2012 13:50:33 #126
>> #125,
mski, 10. 01. 2012 13:40:09
Jestli máš na mysli Rock_Shock, 08. 01. 2012 22:38:15 Osobne mi prijde
ze ostrejsi carvovy oblouk se lepe jede s vetsinou vahy na vnitrni ale jen na
mirnejsich svazich a me osobne docela dela problemy pri tom zachovat vahu
vpredu. , tak jsem už úplně ztracen.
Zajedu oblouk po vnější i po vnitřní, dozadu nepadám, ale opravdu nevím,
co jsi nám chtěl posledním příspěvkem říct. Leda, že by to bylo:
stoupněte si na lyže pořádně, abyste …
Nebo dokonce absolutní anarchie: jeďte tak, abyste jeli a dojeli?
10.01.2012 14:23:38 #127
>> #126, ˘Ö˘Krab, 10. 01. 2012 13:50:33
pokusim se polopaticky:
jizda v oblouku se zamernym prenasenim vahy na vnitrni, neboli presneji, pokouseni se o co nejvetsi „zatezovani“ vnitrni, nejlepe stridanim zatizeni v kratkych intervalech, pri zachovani predozadni rovnovahy a bez nutnosti priliz menit zakladni pozici celeho tela, nekymacet se pritom ze strany na stranu, nemenit pritom souhlasny uhel zahraneni obou lyzi a nenazvedavat u toho ani jednu lyzi, zkratka prenasenim vahy na jednu a druhou lyzi v rozsahu celeho zataceni, vcetne napojovani oblouku, je jednim z nejdulezitejsich a nejefektivnejsim praktickym cvikem (drilem), pro zdokonalovani se v nasem sportu.
A ze ty s tim Krabe problemy nemas? To ti verim.. videl jsem te jezdit na videu a jses tam pekne v rovnovaze a je videt ze ti to, co je pro tyto technicke prvky treba pujde dobre .. Vsak uz na tom nejaky ten patek od naseho setkani v Rokytnici ubehl ne..?
tak jak to bude ted trvat co si to shora popsane privlasni treba APUL nebo ze by dokonce pani ze Statliche?? hehe..
10.01.2012 14:27:52 #128
>> #125, mski, 10. 01. 2012 13:40:09
>> #126, ˘Ö˘Krab, 10. 01. 2012 13:50:33
Ono to samozřejmě zajet na vnitřní lze, je to přece základní mantra funcarvingu – jít tělem brutálně šikmo dopředu a „dovnitř” oblouku – jediná šance jak zařídit, aby si funista nesedal na zadek. Tudíž i ty měkké boty s maximálním náklekem atd.
Jenže přitom nelze jet jinak než dominantně po vnitřní (ledaže by bylo telemarské vybavení a šlo by jít s kolenem vnitřní nohy až k lyží).
Když ale bude jezdec zvyklý – a to jsme u toho Trnkapluhu – mít zatíženou vnější, proč by se najednou kácel na vnitřní?
Když bude zatahovat vnitřní (nepředbíhání) coby kombinovanou práci pánve a hamstringů a naopak „dotahovat”vnější (zase ta pánev) s poměrně jednoduchou signalizací „cítím na vnější spojler komínu a na vnitřní jazyk” a ideálně si ještě ohlídá, aby mu nepadaly ruce, tak by měl být na dobré cestě. Tolik alespoň moje interpretace.
K předchozímu jsem se nevyjadřoval, protože se diskuse evidentně nedokázala dohodnout na jednoznačném a všem jasném výkladu základních diskutovaných pojmů. Sice jsem si k tomu dělal pár poznámek, ale už je to vývojem vlákna zšásti překonané, zčásti zavalené dalšími slovy.
10.01.2012 14:31:15 #129
>> #127, mski, 10. 01. 2012 14:23:38
Jojo, tip na tohle „přešlapování“ jsem od tebe poprvé slyšel asi před 14? lety. Občas se snažím dělat, když mě moc nebolí koleno.
10.01.2012 14:50:33 #130
>> #129, ivan, 10. 01. 2012 14:31:15 jako hruba interpretace je to Ivane samozrejme pouzitelne.
i kdyz jako vse co prochazi vyvojem tak poucen 14. letymi zkusennostmi jsem to malinko od puvodni vrze upravil.
Zdaleka ted netrvam na velmi dynamickem preslapovanim, tak jak take mozno videt na mych U-tube videich..
Nybrz prenaseni s mensimi vykyvy obvzlaste v pocatku nacviku s durazem na zachovavani uhlu celeho tela, tedy bez onoho kymaceni co jsem jiz shora popsal, by mel byt za cil provadeni tohoto cviku..
Bohuzel demo video mam prozatim jenom ve sve hlave, zde na sypkem pisku to zajet jeste neumim.. ale slibuju budu na tom nadale pracovat…
10.01.2012 15:13:28 #131
>> #130, mski, 10. 01. 2012 14:50:33
No vidíš, já si to jako nějakou divokou kývačku ani nepamatuju, ani jsem to tak nikdy nebral. Nýbrž jako nácvik dovednosti zatížit dostatečně vnitřní při uchování hranění (což ve vední oblouku s tou pokrčenou vnitřní není žádná sranda, natož pro mrzáka jako já). S bonusem, že oproti běžné jízdě po jedné (vnitřní) s typickým náklonem celého těla se těmi krátkými záběry tělo neposkládá jinak, než jak odpovídá reálné jízdě v oblouku.
Asis tu podstatu vysvětlil tehdy dobře.
11.01.2012 06:50:36 #133
>> #132, MirekP, 10. 01. 2012 16:30:31
jeste jsem neodjel, je vedro takjedem navecer..tj. za chvili.-))
kam zmizela tvoje zprava?
Mirku, psal jsi..:„a/jak nazvat situaci kdy dopinam vnejsi nohu (je to ve finale tlak do podlozky nebo? je zpusobem aktivni praci steheniho svalu, pusovbeni do podlozky „odtlacit se stranove“?)“..
a pak jeste..: " jak docilim zmeny zatizeni vnitrni x vnejsi (napada me snad jen proste dopnuti ci povoleni vnejsi/vnitrni)"..
A JESTE..:„kdyz rika Rock, ze je to lepsi na vnitrni (proc by to mela byt vyhoda)? Je tedy nejaka vychoda prujezdu na vnitrni (pokud ano, lze ji uspesne aplikovat nebo je jen teoreticka, protoze to stejne na pokrcene vnitrni neurzim proti tem silam a vysledek je nevyhodny) atd atd????“..
PROMIN ZE CITYUJI JEN UTRZKY TVE PUVODNI ZPRAVY..pokusim se tedy jen strucne a zasadne k temto bodum …
je posetile, myslet si ze snad nejak podstatne muzeme ovlivnit nebo snad pusobit ci vyvolavat tlak nebo ho naopak ubirat v prubehu oblouku a z toho tez vyplyva falesny pocit dulezitosti strategie „zatezovani“ vnitrni versus vnejsi..
tlaky pusobi na nas a to v dusledku zmen trajectory ve smeru jizdy a tim vznikajicich sil kterym pouze muzeme co jejefektivneji celit nebo se jim naopak kratkodobe poddavat. Dusledky tohoto faktu budiz potravou pro vase bystre analyticke mysleni..(cimz zrejme diskvalifikuji z porozumeni zde nakouknuvsi instruktory i pripadne Hanziky ci Helmuty Statliche..)
a na posledni odstavecek odpovim ano. Vidim podobny duvod pro vyhodu zatezovani obou lyzi v oblouku tak jako mi pripada vyhodna chuze na obou nohach..
a fakt ze udrzet tlak na vnitrni je narocne, obvzlast ve „spravne“ pozici celeho tela by pro nas mel predstavovat vyzvu k zlepsovani tohoto prvku a ne „vymluvu“ k cilenemu vyhybani se nacviku teto dovednosti a jeji aplikace pri jizde.
See u in a few days.. MTS
11.01.2012 08:33:34 #134
>> #133, mski, 11. 01. 2012 06:50:36
Ad tlak:
Působí objektivně, když jsme v oporové fázi oblouku, tedy lyže mají kontakt s podložkou. „Zbavit” se ho lze jedině ztrátou toho kontaktu. V oblasti okolo přechodu, s malým až nulovým zahraněním, kde je malý, jej lze ovlivnit aktivně odlehčením pomocí snížení nebo zvýšení. Viz též jízdu v boulích. Ve vedení oblouku už ne, tam jsem rádi, že to nějak „ustojíme”.
Beru to jako optimální udržování kontaktu lyží s podložkou, resp. pokus o takové optimum dané řadou faktorů od oblouku, sněhu, svahu přes lyže po jezdce.
Projekci tlaku mezi oba „tlakové body” v podobě obou (příslušných hran) lyží ovlivňovat lyžař může, také tím povolováním. Okolo apexu oblouku s působícími silami bych aktivní „do/napínání“ vnější proti působícímu tlaku neviděl reálně (na jedné noze? kdo z vás to dá, pánové?), „dopínání“, pokud chápu správně, bych bral zase jako udržení kontaktu hrany se sněhem.
Tady ale v těchto formulacích vidím rozpor:
„falesny pocit dulezitosti strategie „zatezovani“ vnitrni versus vnejsi“ vs. „duvod pro vyhodu zatezovani obou lyzi v oblouku tak jako mi pripada vyhodna chuze na obou nohach.“
Buďto to důležité není (viz věta 1), nebo je to významně výhodné – což chůze po dvou oproti poskakování po jedné sakra je! – a tedy to důležité je (věta 2)
Domnívám se také, že tady dochází k poměrně nebezpečnému nedorozumění. Rock tím myslí, iirc, oblouk dominantně po vnitřní (neboli to, co tady řešíme věčně, na většině videí dodávaných svými autory do diskuse), mski dostatečné „plnohodnotné“ zapojování vnitřní lyže v oblouku, samozřejmě s tím, že ze známých důvodů je obvykle v race-oblouku výhodnější delegovat větší podíl „vzdorování tlaku“ na vnější.
K oblouku dominantně/výlučně po VNITŘNÍ (sorry, opravuju, do 14:30 11/1 zde bylo chybné „vnější“) jsem se vyjádřil v postu 125. Dodám ještě, že takové zatěžování je „logické“ v tom, že odpovídá přirozenému chování člověka naklonivšího se v běžném životě na stranu – váha se automaticky přenese na stranu/nohu, na niž se nakláním. A při jízdě to vidím jako projekci a transfer tohoto přirozeného statického mustru i na dynamickou situaci jízdy, kdy se lyžař neodváží udělat logický krok k „pevnějšímu“ naaranžování těla s výhodnějším „naložením“ vnější, jaké by třeba automaticky udělal při bočním přetahování na laně.
Faktem je, že vnitřní, resp. malíková hrana chodidla/nohy je anatomicky velmi dobře uzpůsobená k „záběru“. Stačí porovnat pohyblivost v hleznu (inverze – everze) a to, jak snadno zvládáme supinaci, tedy postavení hrany chodidla „na malík“, oproti opačné pronaci, kterou bez „vlomení“ kolena, tedy onoho známého pohybu od kyčle dolů, vlastně neuděláme. Ta supinační funkce je ale u nás zakrnělá, tvrdý vysoký lyžák ji také nepodporuje. Pak to chce cílený trénink, např. chozením/běháním šikmo svahem, terénní běhy s dopadem nohy na nerovnou podložku, izolované pohyby přes hranu schodu apod., vymýšlel jsem totéž na neklouzavé šikmé desce, na „Milanově“ laně apod. A na lyžích k tomu pasuje i to výše zmiňované přešlapování.
Tuším, že MirekP ještě nadhodil využitelnost u začátečníků. Ale nepamatuju si přesně otázku, tak počkám na snad zopakovaný post.
11.01.2012 10:21:40 #135
Milane pri uspavani Pati jsem to chtel editovat a omylem smazal,pak uz nebyl cas, ale kdyz vidim ten prispevkovy vyvoj prijde mi to spis jako problem vysvetlit si to na papire
Tak tady je ten puvodni prispevek >> MirekP, 10. 01. 2012 16:30:31 jen ten edit je az vecerni
>to mski
>to Ivan
Jakokoliv nepovazuji sve vyjadreni tlaku do lyzi ze zacatku diskuze za stastne (spise naopak nestastne, proste myslim ma slovni neschopnost…) citim ze sveho pohledu trochu „rozpory“, nejasnosti (mozna spis dane jen obtiznosti si vse spravne vysvetlit na papire)
- Nechci se uplne zamerovat na fakt, ze se trochu nese vlaknem rada typu „delejte to spravne a bude to spravne“, (to nemyslim nijak spatne, konec koncu je to proste fakt a je to tak), ale…(samozrejme rozumim a souhlasim s/te core message, nezamerujte se na hlouposti typu kolik vahy na ktere a zamerte se na podstatne pohyby 2–3 a idealne komplexne a ono to prijde, budeteli trenovat atd)
- nekdo,ale muze uspesne pouzit pomucku (pro nekoho/jineho nefukcni), jez ho do to spravne pozice tela dostane/pomuze dostat/priblizi se ji(jiste talentovane dite mozna ani moc nepotrebuje trenera k vyuce staci kdyz ho neprzni a daji oprimalni treninkove podminky a trochu te zakladni pohybovo-technicke specilni lyzarske vyuky, tim nezpochybnuji, ze je dobre chapat techniku, sam v to verim, ale jak uz receno je to jen 1 element)
- konec koncu je to jedna technika (slozena z nekolika podstattnych pohybu), ruzne aplikovana (na rozdil od tenisovych uderu, kazdy uder jina technika a tim padem role ucitele je asi vyznamnejsi)
- co kdyz do Rima vede vice cest?Sam tomu moc neverim, ale sem tam to muze byt pravda, tj mysli na co chces kdyz ti to pomuze dorucit spravnou polohu lyzi vuci podlozce optimalne v case s optimalnim vyslednym zatizeni pro danou situaci (tj stejne za tim jsou ony podstatne a idealne + – spravne provedene pohyby, ktere to zajisti)
- popisovana poloha tela v oblouku, kde odolavam vzepren vice o vnejsi/zalomen/vlomen(jakoliv v zavisloti na sklonu, rychlosti, polomeru atd atd) proste obvykle doruci vetsi zatizeni vnejsi (co vyhrabat nejaky graf tlakovych cidel hran pri prujezdu napr v GS), tj pominu-li docasne kratkodobe (nekdy/treba i nechtene zatizeni vnitrni – a tady se vyplati to na ni umet ustat), ale v sum to dost pravdepodobne vnejsi vyhraje (jakoliv je to tedy ten efekt/vysledek pohybu a individualni zamer jezdce pro dane situace)
- jak nazvat situaci kdy dopinam vnejsi nohu (je to ve finale tlak do podlozky nebo? je zpusobem aktivni praci steheniho svalu, pusovbeni do podlozky „odtlacit se stranove“?),chapu, ze je to v kombinaci s ostanimi pohyby klopeni,vlomeni s dostredno rotaci stehna a to je pravdepodobne dulezitejsi cast a vaha jezdce by pravdepodobne ve vetsine pripadu stacila a ostatni je spis ono odolavani silam z te vnejsi nez aktivni tlak (a opet ten nestasny termi ⇒ proste ta slovni terminilogie je zradna)
- co vlastne primarne zpusobi flexi lyze??? (banalne krome me hmotnosti tj F=mg) nebo je treba na to nahlizet jednoznacne jako kombinace uhel hraneni, hmotnost a jeste neco??? Coz je jiste pravda (otacka je spis to jeste neco)
- ale jinak souhlasim, ze je klicova je spravna poloha tela a vyhodne = spravne pohyby ktere me ji zajisti
- kdyz rika Rock, ze je to lepsi na vnitrni (proc by to mela byt vyhoda)? Je tedy nejaka vychoda prujezdu na vnitrni (pokud ano, lze ji uspesne aplikovat nebo je jen teoreticka, protoze to stejne na pokrcene vnitrni neurzim proti tem silam a vysledek je nevyhodny) atd atd????
- jaky je benefit pro lyzare zacatecnika, nehrozi i negativni dopad pripadne je nejaka uroven od niz uz je jen pozitivi (chapu, ze jakykoliv rozvoj stranove rovnovahy, citu atd se muze zapsat do kury/proprioreceptory a pomoci, navic „na dvou nohach jsem stabilnejsi“)
EDIT: Ted mi doslo, ze se mozna Milan a Ivan bavi o stepturn (ono cviceni)
- http://www.youtube.com/watch…
- ja to pochopil jako prujezd obloukem, nebo ne kdyz vidim>> mski, 10. 01. 2012 14:23:38??? Tedy bavime se o jednom (stepdrill/odslap) nebo o druhem (paralelni oblouk s vetsim podilem vnitrni) nebo se bavime o obou a moc nerozlisujeme kdy o kterem???
- tj mel bych cvicit cilene prujezd obloukem s vetsim zatizenim vnitrni??? Ale to je pro me onen rozpor a/nezamerujte se na „takove hlouposti jakjo je rozlozeni zatizeni“ proti b/ je to jeden ze zakladnich prvku/drills
- Pokud jde o normalni paralelni prujezd obloukem a jsem-li tedy ve stejne stranove poloze (nemenim ji, nekyvam – bez toho kyvani)
jak docilim zmeny zatizeni vnitrni x vnejsi (napada me snad jen proste dopnuti ci povoleni vnejsi/vnitrni)??? jaka je vyhoda hrani si se zmenou zatezovani lyzi v prubehu oblouku popisovanym zpusobem???
- Chapu, ze rozvoj citu tlakovani za ruznymi ucely (opet nestastne at jsou zatim jakekoliv spravene pohybe je ok, ale toto mi prijde neco jineho a nerozumim vyhode, spis mi prijde, ze to muze rozhodit od toho podstatneho, ale mozna jen nerozumim)
dik za odpoved a sorry za preklepy ve spechu, snad ne moc na ukor srozumitelnoti, nejak mi zamestnavatel nedava prostor se tomu tady venovat:-) Mirek
11.01.2012 10:28:33 #136
>> #87, Martin47, 09. 01. 2012 12:59:45
„Pokud pojedu zavřený oblouk a budu mít zatížené lyže a dost rychlosti, objedu po kopci kolo.“ To tě nepopírám a věřím že to dokážeš, ale pak ztratíš tu rychlost, kterou k tomu potřebuješ a budeš jí muset znovu nabrat, abys mohl předvést další kolo do druhého směru a tu dosáhneš jen když si na ni počkáš na těch plochách po spádnici jako od toho vleku.
11.01.2012 10:33:01 #137
>> #136, VH, 11. 01. 2012 10:28:33
Ano. Odhalil jsi možnost jak přehranit na spádnici. Po objetí kola, před nájezdem do dalšího kola na druhou stranu. Má to ČŠL ve směrnicích?
11.01.2012 10:47:00 #139
>> #137, Martin47, 11. 01. 2012 10:33:01
" Má to ČŠL ve směrnicích?"
Nechci rýt, ale tím kdo má přehranění na spádnici v regulích je APUL. Viz Krabův post #110 v tomto vlákně
11.01.2012 10:49:37 #140
>> #138, -Ender-, 11. 01. 2012 10:34:14
Sežeň si někde 1. ročník Skimagazínu 1995/1996. Najdi si tam Trnkův seriál (ilustrováno komiksově, nelze přehlédnout) a v něm cvik „thousand steps“, dokonce přesně takto nazvaný.
A pak můžeš o něco lépe spekulovat, jestli jde o moudro nějakého Davida X z loňského roku.
Jakej smajlík mám na závěr použít?
11.01.2012 10:52:02 #141
>> #139, HonzA_, 11. 01. 2012 10:47:00
To víš, nestíhám sledovat překotný vývoj v oblasti směrnic a organizací. Žiji osamělým životem v horské chaloupce, kde mžourám do monitoru za svitu loučí.
11.01.2012 10:53:18 #142
>> #138, -Ender-, 11. 01. 2012 10:34:14
Nepřijde mi, že by mski popisoval odšlapované oblouky (thousand steps – http://www.youtube.com/watch?…).
Viz jeho text: „…nejlepe stridanim zatizeni v kratkych intervalech, pri zachovani predozadni rovnovahy a bez nutnosti priliz menit zakladni pozici celeho tela, nekymacet se pritom ze strany na stranu, nemenit pritom souhlasny uhel zahraneni obou lyzi a nenazvedavat u toho ani jednu lyzi, zkratka prenasenim vahy na jednu a druhou lyzi v rozsahu celeho zataceni…“
A nebo myslíš jiné cvičení než to na videu?
11.01.2012 13:42:48 #144
>> #134, ivan, 11. 01. 2012 08:33:34
- No to je ten rozpor co vidim rekl bych podobne jako ty (v mem znovu zkopirovanem prispevku) tj plati a/ nebo b/
- pak bych rekl,ze spis nez k chuzi je to spis pro me primer stabilita stat na jedne noze nebo na dvou (ale to je nepodstane chapu ten Milanuv primer)
- furt myslim, ze si myslime totez, kazdy jinak vyjadreno, jak moc te vnitrni (asi uz jsme si rekli proc ji uzit), ale to pak zase rika, ze je to podstatne to vysledne zatizeni jakokoliv zavislosti na onech vecech jmenovanych (oblouk – polomer, snih…)a jakoliv je dulezite se zamerit na pohyby jez jsou pro vyuku nejpodstatnejsi (coz jsem zminoval na prvni strance vlakna a vlastne proto jsem ten muj prvni prispevek napsal)
Myslim, ze ty totez vyjadrujes slovy „Domnívám se také, že tady dochází k poměrně nebezpečnému nedorozumění…“
- a pak si uplne neumim predstavit jak si pohravam se zmenou zatizeni v danem cviceni, a co to vlastne znamena a rika ten Milanuv popis cviceni citovan zde >> HonzA_, 11. 01. 2012 10:53:18text:
- proste rika mente zatizeni, pominuli,ze se stejne zatizeni meni v prubehu oblouku a podle tech zavisloti jiz zminovanych, ale to se logicky meni i uhel hraneni…
- http://www.youtube.com/watch?…
- proc by mel napr Alexis mezi 1:09 – 1:12 (kdykoliv jindy v prubehu, volil jsem nahodne) menit zatizeni z L na P (resp VNE na VNI a opacne) on hleda jen optimalni rozlozeni mezi obe (tedy vlastne meni:-))a s ni snad citlive pracuje(tu hranici vyhodneho zapojeni vnitrni hleda)
A to je mozna ono, tj mozna opet myslime totez jen to nejsme schopni vysvetlit a uplne idealne se pochopit a tak toho radeji necham.
11.01.2012 15:12:39 #145
>> #144, MirekP, 11. 01. 2012 13:42:48
„proc by mel napr Alexis mezi 1:09 – 1:12 (kdykoliv jindy v prubehu, volil jsem nahodne) menit zatizeni z L na P (resp VNE na VNI a opacne) on hleda jen optimalni rozlozeni mezi obe (tedy vlastne meni:-))a s ni snad citlive pracuje(tu hranici vyhodneho zapojeni vnitrni hleda)“
To co píše Mski chápu tak, že dril měnění zatížení mezi L a P je právě určený k tomu, aby lyžař pak mohl s přehledem řešit různé situace a reagovat na aktuální podmínky v obloucích s minimálním negativním důsledkem pro jízdu samotnou. A ne tak, že by v průběhu jízdy bylo účelné neustále měnit zatížení střídavě mezi L a P.
11.01.2012 15:46:10 #146
>> #145, HonzA_, 11. 01. 2012 15:12:39
Dik za reakci, to ja taky (melo byt to byt i patrno z toho prispevku, proto
jsem zamerne volil to z L na P a obracene). Proto rikam, ze si snad jen slovne
nerozumime, jakokoliv presne nevim jak to nejak vyslovene programove cvicit
(krome snad jezdit ruzne polomery, sklony…ale nejak vedome v hlave s tim
pracovat zni skoro jako 70/30 50/50 apod a tom vidim ty rozpory (najednou mas drill kde se mas vedome
zamerovat na toto, navic je to dost pocitove, navic netusim jak s tim drillem
ma pracovat treba zacatecnik, ktery prd vi=>jsem u toho,ze spis od tech core
a jednoduchych instrukci odchazim) pokud se podivam zpet do vlakna):-) nebo
???
Pro me je to jakas „neviditelna technika“. Ve srovnani s tenisem je to treba, technicky ten uder vypada ok (pohledem oka), ale je to out. Vlasne okem trenera nevis proc, kdyz to technicky je ok. A tuto techniku rozvijis, musis rozvijet, mozna vic nez pak prehnane tu viditelnou (nekdo lepe, mali cit atd), ale ne nejaky programovym myslenim (ale tema situacema, hrajes ze stredu, ze strany, ruzne odskoky…a ta kura to zapisuje a ruka pak umi – nic z toho nevidis ty jako trener,ackoliv ten proces managujes, jen vysledek). V lyzovani jsou ty ruzne oblouky, ruzne situace,umisli vic telo-hlava si lepe vzpomena jak resit mezni i mene mezni situace (je kreativnejsi, dofejme,ze pozitivnim smerem:-))
Je asi tezky me pochopit…
Ale jak rikam asi to jen problem spravne pochopit co si rikame…
Bylo to trochu o tech rozporech…ale myslim,ze uz je to jedno (je treba zas venovat vic casu zamestnavateli)
11.01.2012 15:58:24 #147
>> #144, MirekP, 11. 01. 2012 13:42:48
>> #146, MirekP, 11. 01. 2012 15:46:10
>> #145, HonzA_, 11. 01. 2012 15:12:39
My take now. Zatím jen narychlo tolik, že takovéhle diskuse už vyžadujou precizní a promyšlené formulování, jinak stačí málo a už to může jít schief. To je vždycky nevýhoda, když u toho není kopec a lyže, případně přesná videa.
K tomu Alexisovi jsem už tuhle (zde nebo vedle) chtěl podotknout, že argumentace špičkovým závodníkem je velmi často ošidná. V podmínkách toho většinou velmi tvrdého kopce, v používaných rychlostech a poslední dobou čím dál víc zahušťovaných branek už tam jakési „pěkné“ a „návodné“ oblouky lze vidět většinou na plackách, kde to ještě snad nechávají směrem ke 30 metrům. Na těch +/- 25 m ostatních už je to boj, kdy se mnohdy nestíhá (opětovně za připomenutí tohoto faktoru děkuju Tomáši Bankovi), resp. stíhá a zvládá aspoň nějak –
- takže co z toho vlastně vyvodit? Resp. kdo má na to vyvodit z toho správné závěry? Příkladů definování „nových technik“ na základě nouzových řešení už bylo dost.
Ano, ti borci mají více zatíženou tu jednu, tu druhou lyži, pak obě, chvíli jsou ve vzduchu atp. Takže udělám závěr, že „je to různé“, podložený takovými videy, případně že „je to jedno“?
Jak to zformulovat a podat těm, kdo potřebují a očekávají jasný blbuvzdorný pokyn jako např. „chci doprava – stoupnu si na levou, chci doleva – na pravou“. Případně „na opačnou, než kam chci zatočit“ pro ty, kdo zazmatkují, když na ně vybafneš „pravá“ nebo „levá“ a kdo jsou schopní obout si boty obráceně (ne špičkami dozadu, aby zase někdo nevtipkoval, holoto nezdárná).
Nebo je nechat napřed plužit, aby na to přišli a zafixovali si sami? Ale kdo zaručí, že se pak při pokusech o hranu nezačnou opírat „spontánně“ hlavně o vnitřní (pamatujete na jedno video zde nedávno?)?
Ano, jak píše HonzA 11. 01. 2012 15:12:39
Jak to programově cvičit: připomněl bych také roli proměnlivých podmínek, tedy vedle furt stejného uhoblovaného rovného kopce také terén, nebo aspoň trať s častými zlomy, vlnami. Podmínky a podložka, kde se pořád něco mění a pořád se musí nějak reagovat.
P.S. Můj zaměstnavatel Sosna už mi taky nadává, že nepíšu rozdělaný článek, nýbrž tohle sem…
11.01.2012 16:15:55 #148
>> #147, ivan, 11. 01. 2012 15:58:24 Jasne, souhlas. S tim Alexisem nijak neargumentuji (jsem si vedom co rikas i jak do tech bran v tom videu prijizdi). Jen jsem spis poukazoval na tu cast oblouku, trochu obrazovy material aby nevznikla spadnice x vrstevnice discuze. V rychlosti jsem nehledal Beaver Creak ci neco jeste vhodnejsiho.
A co z toho vyvodit? Snad,ze stesti preje pripravenym (ackoliv take ne uplne vzdy – holt cesty Pane jsou …)
Stejne ten Milan se ma, Gold Cost misto Prahy ci MK:-(
Mejte se
11.01.2012 20:47:01 #150
>> #149,
-Ender-, 11. 01. 2012 20:35:50
Asi Milana neznáš. Jeho syntéza je dost jedinečná. Není didaktik, tedy
nemusí formulovat pro masy. Ani nechce. A dělá to záměrně tak, aby sis
pokrok musel najít a zasloužit.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.