Zatížení lyží v oblouku
05.01.2012 23:14:59 #1
Ahoj, jsem skoro každodenním čtenářem tohoto fóra, ale nikdy jsem
ještě nepřidal příspěvek…Zajímalo by mě jaký je správný poměr
zatížení lyží v průběhu oblouku. Jako většina amaterů mám problem (a
bojuju s nim) s přílišným stáním na vnitřní. Sám jsem si to vyřešil
tak, že na začátku každého oblouku nadlehčím, skoro až zvednu budoucí
vnitřní lyži. Odlehčením vnitřní se mi poměr zatížení dostává na
95/5 (%) na vnější, v průběhu oblouku mi roste zatížení vnitřní až
do 55/45, kdy na konci oblouku opět přizvednu budoucí vnitřní.
Docela to funguje. Rozhodně líp, než když jsem jezdil víc po vnitřní.
Hlavně se mi zrychlil přechod z oblouku do oblouku. Ale stejně by mě
zajímalo, jak to má být správně. Díval jsem se tady do fora a nikde
nenašel, ani v Univerzitě ve SNOW. Nejspíš jsem se jen blbě díval…
jediné co jsem našel bylo v taháku VL-oblouky-tam je to zakresleno přesně
opačně než to dělám já, tedy postupné budování tlaku na vnější až
do konce oblouku. Za odpověď, návrhy, cviky budu vděčný.. Díky
05.01.2012 23:59:43 #2
>> #1,
marTinac, 05. 01. 2012 23:14:59
Bylo tady asi 100×. Do horního vyhledávače na liště vedle avataru si zadej
„zatížení v oblouku“ a vyběhnou Ti odkazy. Pro info: autorem taháku
je HOnza.
06.01.2012 00:05:43 #3
>> #1, marTinac, 05. 01. 2012 23:14:59
Pokud pojedes kratky smykany oblouk, tak tam je tvoje popisovana technika jizdy vicemene spravna, ikdyz i zde by mela byt snaha o vyjeti oblouku „do kulata“ – jak by rekl Holicky , a hlavne by tam mela byt faze prechodu do dalsiho oblouku pres plochy lyzi, kdy je lyzar v idealnim pripade na spadnici. Samozrejme v zavodnim lyzovani to neplati, protoze casto probiha prechod do oblouku ve vzduchu, zahajovani na vnitrni taky neni vyjimkou a spadnice se neresi uz vubec Ale ty se ptas na „jiny oblouk“ ze? Tak to ma tahak VL pravdu! Zahajujes na vnejsi lyzi a postupne bys na ni mel dostat treba tech 95% na konci oblouku. Ale pozor bavime se o ciste vyjetem oblouku na nejakych komercnich „obrackach“ na upravene modre max. cervene sjezdovce. Na zavodni obracce uz to tolik lidi neumi a to se nebavim o slalomce na cerne… Vse v ramci radiusu, kontroly lyzi a rychlosti samozrejme. Takze ono to ma nejake obecne pravidlo, ale strasne zalezi na podminkach a terenu, vybave a schopnostech lyzare. Moc jsem ti asi neodpovedel, ale spis jsem se tak zamyslel
06.01.2012 03:53:31 #4
Ahoj, ja se ti na otazku zas pokusim odpovedet i bez prilisneho zamysleni.. Zamyslet je totiz osidne. nefunguje tam prima umera delky ani zdanlive kvality a hloubky zamysleni s pozadovanym nebo alespon ocekavanym vysledkem..nekdo se muze nad necim zamyslet s intenzitou a delkou Budhy pod stromem ocekavajici osviceni a stejne nic objevneho ani plnohodnotneho nevymysli…
Prociteni je to co by clovek mel trenovat.. vybavit si, ilustrovat si ve svem pocitaci sede kury mozkove spolu co a cemu se rika srdce.. intuitivne by bylo jine slovo popisujici to co mam ted na mysli, co procituji…
To totiz netrva zdaleka tak dlouho a neni ani tak narocne na koncentraci.. Clovek nemusi pracne a lomozne o prekot najednou a ve spechu navrsit kupu svych dostupnych informaci a zkusennosti a procesem trideni a zvazovani myslenek pak neco ze sebe skoro az nasilne soukat..
Ono totiz MarTinaci, skoro vubec neni dulezity a stezejni kde mam a kdy v jake fazi oblouku a prizpusobeno tereni momentalni orientaci, vahu ci tlak , tedy jestli na te ci one noze..
A pak nema ani cenu se tim zabyvat o to vic nez jako jednu moznou z variant a aplikace toho podstatneho v lyzovani.. a to neni prave toto..
Tam by mela smerovat kohokoli pozornost, kdo se jen chce realne posouvat ve svem umeni vpred.
A pokud to hlavni v pohybovem inzenyrstvi zvladani naseho tela v pohybu v prostoru provadim spravne, pak mohu stridat, vyrovnavat nebo zamenovat pomer zatezovani obou lyzi, kdekoli a jakkoli chci, obvzlast pokud k tomu sve telo budu mit pripravene a trenovane..
Zamerovat se prilisne timto zatezovanim te ci one, totiz poukazuji sam v sobe na nedostatek pochopeni vecich opravdu podstatnych..
Ale ze bych se nad tim vsim zacal zamyslet take? no to by byl pruser.. to radeji ne,, tak koncim a bezim.. MTS
06.01.2012 04:06:11 #5
Tak ,toto je sila.
Budem rad,ak niekto napise ze Mski porozumel.
Fakt by ma zaujimalo/a mnoho ludi bude uplne v rit./ci bolo porozumene co Milan chce zdelit.
Milane,dakujem,pre mna velmi dobra odpoved.
Ale ,prosimta ,preloz to do človečiny.Aby to aj ostatni pochopili.
caute Harry
06.01.2012 06:54:16 #6
>> #3, Wartus, 06. 01. 2012 00:05:43 „faze prechodu do dalsiho oblouku pres plochy lyzi, kdy je lyzar v idealnim pripade na spadnici“
Opravdu na spádnici?
06.01.2012 06:56:37 #7
>> #4, mski, 06. 01. 2012 03:53:31
>> #5, Harry, 06. 01. 2012 04:06:11
My translation from Stevenspeak into Czech:
Když umíš, děláš to a víš.
Když neumíš, neděláš to a nevymyslíš.
(Zůstává otázka, jak se vyrovnat s analytickými typy požadujícími informace v souladu se svým založením.)
Jak prosímtě zjišťuješ tak exaktně ty podíly zatížení obou lyží v průběhu oblouku?
06.01.2012 08:12:47 #8
>> #6, ˘Ö˘Krab, 06. 01. 2012 06:54:16
nema to byt nahodou :„na spadnuti?“
06.01.2012 08:36:53 #9
>> #7, ivan, 06. 01. 2012 06:56:37 ne tak uplne… tedy vubec Ivane se to neda pretlumocit do teto varianty jak pises..
zjednodusene a vycuc meho predchoziho vylevu znamena ze uvazovanim o,nebo dokonce zakladanim si na prvku rozkladani tlaku v oblouku na jednu ci druhou nohu (lyzi), je zcestne a zavadejici do sfery podruzneho a vcelku neduleziteho.
a to na ukor prvku dulezitych a primarnich.
tak nejak.. M.
06.01.2012 08:49:24 #10
>> #7, ivan, 06. 01. 2012 06:56:37 „Když umíš, děláš to a víš. Když neumíš, neděláš to a nevymyslíš.“
to je sice pravdiva fraze ale i pro toho kdo umi je lepsi pojmout veci ze siroka a „intuitivne“.. predstavit si to!nasledne se pak pripadne zamyslet a vyjadrovat..
Pak zdelovane bude mit obsah, strucnost a hodnotu.. protoze se tim mame sanci oprostit od zkoumani „hovna“.. a jak se rika tady v anglosaskym svete: hovno hadrikem nevylestis!! hehe..
06.01.2012 09:05:11 #11
>> #10, mski, 06. 01. 2012 08:49:24
Za interpretaci děkuju.
Dospěli jsme ke klasickému protikladu přístupu holistického versus analytického?
Taky téma. Kdo (umí – neumí), kdy (vždycky?) – pro koho (každého?).
Netloukli do tebe ve škole Rakušáci taky jednotlivé díly skládačky? Nedostal ses k intuici a celistvosti až díky B. Sch.?
06.01.2012 10:16:08 #12
Tak to je síla. Nadhodil jsem dotaz včera před půlnocí a do rána mi stačili odpovědět ty největší osobnosti tohoto fóra. Díky moc >> #2, ˘Ö˘Krab, 05. 01. 2012 23:59:43 Ano a to je právě to..když jsem zadal: zatížení v oblouku, vyjelo mi 10 stran témat.
>> #3, Wartus, 06. 01. 2012 00:05:43 Ano, tak jsem se snažil, abych všechno napsal, že jsem zapommněl, že myslím řezaný oblouk na rovném, pevném podkladu, sklonu sjezdovky, který bez problému zvládám. Prostě když to je jízda a né boj..
>> #7, ivan, 06. 01. 2012 06:56:37 Samozřejmě, že nezjištuju. Mohl jsem to definovat vágněji, ale správně. Já jsem radší fláklnul numera, která jsou v každém oblouku trochu jiná a která nemám zjštěna. HOnza zase použil v taháku barvičky a jaký je poměr šedé k bílé? Myslím, že pro pochopení jsou moje čísla OK
Takže závěr je: z přechodu mezi oblouky postupně budovat zatížení vnější?
Ještě přidám video zde obdivovaného Alexise, ten podle mě zvlášt ve 0:31 a 0:49 dělá to co mám na mysli já: přizvedne vnitřní, což mu podle mě pomůže zatížit vnější a nasměrovat pánev do směru oblouku-myšleno do frontálna. Ale to jsem se se svými znalostmi pustil na tak tenký led, že by se v tom rybníku dalo plavat. http://www.youtube.com/watch?…
06.01.2012 10:16:14 #13
>> #4, mski, 06. 01. 2012 03:53:31
„no totiz MarTinaci, skoro vubec neni dulezity a stezejni kde mam a kdy v jake fazi oblouku a prizpusobeno tereni momentalni orientaci, vahu ci tlak , tedy jestli na te ci one noze..“
Milane, myslim, ze ti rozumim i kdyz jsi mi dal tim filozofickym pristupem prvniho prispevku zabrat:-) Presto malilinka „opozice“ Co znamena „skoro vubec“…:-) Myslim, ze dulezite to je, jinak nezatocis vubec (to asi ne), zatocis na spatnem miste (to spis), spadnes apd, to je spis jen takovy usmevny comment.
Jinak souhlas, chtel jsem to vyjadrit jinak: Proc to dotycny potrebuje vedet a k cemu to vyuzije…
Presto jeste neco k tematu
1/Analyzy
- slo by neco dohledat (tlakova cidla), ale rekne nam to jen, ze je to pozorovani nekoho, nekdy, na nejakem materialu…bez spravneho porozumeni to neni ono (presto informace, ktera neni prinejmensim nesmyslna)
- ten vzorek je omezeny a bude asi jen ze zavodu (opet jiste specifika), tj museli bychom to rozsirit na ruzne urovne, lyze, polomery, sklony atd pak by ta vypovedni hodnota byla zajimavejsi o tom co v realu kdo dela veden svou kurou a dovednosti (ale to uz je utopie)
2/Logicka uvaha, ktrea by asi mela drivovat nas
- co potrebujes delat na lyzich (vetsinou zatacet), co k tomu je treba (krome materialu), myslim, ze spravne lyzarske pohyby adekvatni dane situaci
Tj obecne dle meho v hlavnich bodech (a co uz se loni celkem slusne rozebralo)
- frontalnost
- adekvatni tlak (sila, doba), ktery potrebujes k svemu zatoceni (ona uloha vnejso jako kormidla volantu)
- spravny/adekvatni uhel hraneni (s nim spjate pohyby zejmena v oblasti panve – kycle – napojeni pater panev))
- adekvatni timing pro danou situaci
- to kdys spojis s tou mozkovou kurou tak ti vyjde ten vysledek spravne (po dostatecnem poctu opakovani ve spravnych podmiknkach a s nejakou mirou nadani)
Jinymi slovy asi nema smysl resit jestli 75/25 nebo 70/30 Coz rika Milan jinak a zamerit se na to co tam ten spravny pomer pro danou situci doruci
>to all
3/O vnejsi bylo receno hodne, nicmene o potencialni vyhode (je-li nejaka) nebyt na ni tolik zatim asi ne a timto smerem bych vnimal toto vlakno jako vyzvu (konecne zas nekdo nadnesl lyzarske tema techniky, ackoliv Krab to vidi jako 100× receno, osobne mi to prijde zajimavesi nez VLvlakno, ackoliv chapu vase duvody
tot v rychlosyi
06.01.2012 10:42:42 #14
>> #13,
MirekP, 06. 01. 2012 10:16:14
Je hezké, jak si Mskiho slova každý snaží vyložit na základě vlastní
zkušenosti.
Myslím, že by bylo pro všechny dobré si znovu přečíst, co napsal, a
pokusit se to uchopit přesně tak, jak bylo napsáno.
06.01.2012 11:56:31 #16
Ani nevies,do akej vysoko profesionalnej debaty si dal impulz.
Ja osobne som veelmi opatrny vo svojich reakciach.
Lebo od Mskiho dostavam kvalitne informacie,ktore potvrdzuju co si myslim aj ja.
POZOR! Preberaju sa tu/a hlavne v tomto vlakne/ veci,ktore su vysokou skolou lyzovania!A hlavne RACE!
Ja len dakujem Mskimu,ze na Snow si dlhodobejsie otvara hubu.Neocenitelne poznatky pre toho kto vie co hlada.
Ale viaceri z Vas to budu vidiet inak.Na svoju skodu.
caute Harry
06.01.2012 12:35:30 #18
>> #13, MirekP, 06. 01. 2012 10:16:14 Proc to dotycny potrebuje vedet a k cemu to vyuzije… Prostě chci jezdit lépe, směřovat svým pojetím k race technice s vědomím, že ji nikdy kvůli nedostatečnosti vyježděnosti, síly, techniky a času věnovanému lyžování nedosáhnu
Já tušil, že těmi poměry udělám jen neplechu a odvedu pozornost od toho co je pro mě nejdůležitější. TO jest dělám „to“ uplně špatně, pokud na začátku oblouku zásadně odlehčím vnitřní a v průběhu oblouku mi na ni tlak narůstá?
06.01.2012 12:54:01 #19
>> #18, marTinac, 06. 01. 2012 12:35:30
„TO jest dělám „to“ uplně špatně, pokud na začátku oblouku zásadně odlehčím vnitřní a v průběhu oblouku mi na ni tlak narůstá?“
Nemyslim, ze to delas uplne spatne, proste je to asi jen pomucka v tve hlave jak se dopracovat k tomu optimalnimu rozlozeni vahy do doby nez to nastane prirozeneji az pres automatizaci az k kreativite tj uplatneni citliveji pro ruzne oblouky atd).
- Otazka co znamena, ze na ni v prubehu tlak narusta, jak a proc (proste zda tam neni neco kontraproduktivniho, jineho spatneho, zasadnejsiho atd)
- Otazka zni zda neni lepsi/spravnejsi pomucka, treba spis myslet na vlomeni vnejsi s jejim „dopinanim“(coz by automaticky mohlo vyvolat odlehceni vnitrni a spravnou polohu vnitrniho boku a lepsi uhel hraneni atd atd) a treba frontalnost (proste jen myslet na 1–2 zakladni pohyby)???
Ale to je uz dost tenky led, co je lepsi a pro koho…
Jen by te nemely trapit ty presne hodnoty:-) (jak Ivan rikal jak si na ne vubec prisel, zmeril..:-)? Ty jsou spis vysledkem toho co delas a obecne se asi spatne sam sobe rika ted pojedu 60/40 ted 70/30:-) a i kdyby kdo definoval a overil na tech nejlepsi ci pro jakou skupinu,na jakych lyzich, sklonu, rychlosti, polomeru, atd je ktery pomer ten nejspravnejsi:-) Ale spis je treba zamerit se na podstatne veci (pohyb – pohyby), ktere k tomu celkovemu optimalnimu vysledku vedou a najit tu symbiozu mezi telem, mozkem, kopcem, snehem, lyzema atd:-) Bylo by hezke kdyby se mi to take nekdy podarilo:-)
Btw.Nevim jestli intuitivni je vzdy spravne:-) (nebot nekdo veci v dane oblasti resi intuitivne take dost spatne – viz ja cokoliv v oblasti hrani na hud nastroje:-)) Ale samozrejme ti sikovni spis naopak spravne
06.01.2012 13:59:31 #20
Uf!! zajimave.. omlouvam se za me dost casto strasne vyjadrovani, hlavne skladani vet! mam to cim dal tim vic „back to front“.. ale co, moje deti uz se o cestinu ani nepokousi,(s vyjimkou Bibi).. take se omlouvam ze zde zadavam palivo k pripadnym argumentum a nedorozumenim byt zapocate v case minulem..
Duvodem proc jsem sem na toto vlakno vubec vstoupil bylo vyzva vyjadrit jiny pohled, ktery podstatne zmeni nazirani na tuto problematiku jako takovou.A to zasadne! A to zde prozatim nevidim snad s vyjimkou Kraba a Harryho, ze by nekdo z vas pochopil! Tedy Krab se jen lisacky odvolava na me puvodni radky.. a mozna me tedy opravdu pochopil..nevim.. a Harry len takticky naslucha..-))
MarTinac si stale vede svou, …„Já tušil, že těmi poměry udělám jen neplechu a odvedu pozornost od toho co je pro mě nejdůležitější. TO jest dělám „to“ uplně špatně, pokud na začátku oblouku zásadně odlehčím vnitřní a v průběhu oblouku mi na ni tlak narůstá?“
a stale tak prahne po rozreseni zda zatezovat vnejsi hned od zacatku nebo az pozdeji..
MirekP MarTinace upevnuje v jeho pozici kdy pise: „Nemyslim, ze to delas uplne spatne“..
a jeste pred tim v #13 : „adekvatni tlak (sila, doba), ktery potrebujes k svemu zatoceni (ona uloha vnejsi jako kormidla volantu)“ tady se Mirku v predstavach rozchazime.., dovoluji si tvrdit ze zadny tlak ani silu k zataceni lyzi nepotrebujes, tedy alespon ne ten, ktery jsi schopen vedome a zamerne nejak „umele“ vyvinout, krom toho ktery vznika sam od sebe jen v dusledku ze jedes dolu z kopce a nejak zatacis.. A predstava volantu se vztahuje se srovnavanim se (frontalnost).
A Dekuju Harry za vseobecnu podporu, jen jedno co pises …jsem presvedceny ze tema o cem se tu prave pise neni jen a nebo nesmeruje k vyuziti v RACE technice. Plne se da vyuzit hlavne pro vseobecnou techniku v zataceni lyzi.. od zacatecnika, po pokrocile a samozrejme pak i v Race technice…
tak to ted napisu bez obalu a primocare..
mimo fakt ze jsem schopen vyvinout vetsi odpor (silu) proti silam ktere na me a na lyze v prubehu oblouku pusobi na vnejsi natazenejsi noze ktera je v abdukci, je uplne jedno zda zacinam na vnejsi a koncim na vnitrni, nebo naopak, nebo zda jezdim 5050, nebo v jake koliv jine kombinaci v ruznych fazich oblouku.. (pokud nejsme jendnonozi a pak je to vyresene taky)..
tak kdyz je to tedy uplne suma fuk, pak co je tedy pro to nase zataceni dulezite?
M.
06.01.2012 14:52:47 #21
Lyžař, který shání informaci, jakým poměrem má zatěžovat lyže, není schopen odhadnout/vycítit/určit, jaký ten poměr je (kromě krajních situací skoro na jedné a snad ještě ve velmi otevřených obloucích přibližně stejně po obou). Tohle by možná jakžtakž odhadl až lyžař, který už o tom přemýšlet nemusí a nebude.
Prohlášení „jedu v oblouku 50/50“ (to mě ničí už od carvingových 90. let), „70/30“, či dokonce „65/35“ vidím jako projekci přání tak jet, či ještě spíš představy, že tak jedu, protože jsem slyčel/četl, že to tak má být.
Soustředění na tyto „Soll-Werte“, hodnoty, které bych rád, ale brání realizaci funkčních „Ist-Werte“, hodnot skutečných. Které ale nevzniknou nějakou cílenou aplikací tlaku (dokonce, hrůza!, „dvojitého tlaku“ = L a P lyže), nýbrž, jak už tady někde zaznělo, správných pohybů, při nichž při potřebné míře zahranění zachovávám kontakt lyží se sněhem: když budu mít kontakt (ten udržuju především flexí a extenzí od hlezna po kyčle, ale i dalšími pohyby v dalších rovinách), budu snad mít taky funkční tlaky.
Tak nějak se mi to jeví v tomto okamžiku.
Jinak, Milane, tvůj post #4, jakkoli obsahově závažný a podmětný, opravdu nepatří k tvým stylistickým highligts v češtině. Ale je to po pauze, ty se zase rozcvičíš.
Nebo jsi to, lišáku, schválně psal tak obtížně, abychom si museli lámat o to víc hlavy? To bych tedy smekl…
06.01.2012 15:14:55 #22
>> #20, mski, 06. 01. 2012 13:59:31
Otče Fura, já to zkusím!!!
otázka zněla: „tak kdyz je to tedy uplne suma fuk, pak co je tedy pro to nase zataceni dulezite?“
No já bych řek, že nejdůležitější je nespadnout! Pro nás to znamená umět vnímat danou situaci a podle toho dávkovat naše síly k využívání těch okolních, vše dle potřeby a citu…
Jako bych to ale už někde čet, takže to nebude asi ta správná ryba proti proudu Víc holistického (nikoliv Holického!!!) nemám
06.01.2012 15:33:19 #23
>> #20, mski, 06. 01. 2012 13:59:31
Milane,zijes lyziarsky svet,ku ktoremu si dospel svojou inteligenciou a pracovitostou.Viem kam svojou snahou RACE-neRACE mieris.
Myslis ze ti ini/nikoho nechcem urazat/,ta dokazu pochopit?
Ja osobne vsetkych upozornujem.Bacha na Mskiho,on je niekde uplne inde svojim rozmyslanim o ski.Ak by mala byt priradena farba podla/kasty?/,co v ramci demokracie chceme,tak jeho farba by mala byt na vrchole akejkolvek farebnice./zaujimavo to pisem,fakt som dobry!/
Milane,Ty sam vies,ze lyzovanie je v podstate jednoducha cinnost.Preto sa snazim pisat v style-dolezity je ucitel!
Lebo,mozes mat akukolvek techniku od pasa dolu,nic ti to nepomoze,ak to nemas spravene nad tym pasom.
A zase sa dostavam tam kde som bol.Mski je problem,osobne si myslim,ze veci ktore tu pustil/na Snow/,sem vobec nepatrili.
Vysoka skola lyzovania by sa mala preberat niekde inde.
Moj problem je ,ze nemozem najst kde inde!/omluvam sa za svoju slovencinu/
Je skoda,ze nemas Ivanovu schopnost podat veci citatelnejsie.
Takto Ta malokto pochopi.
A za seba poviem.Ak by som mal ucit niekoho lyzovat,a mal by som na to tri dni aj s cestou,neviem ci by som Ta pocuval.Lebo vysledok snazenia je mozne vidiet velmi skoro,aj pri nespravnych navykoch.A dokonca si dovolim tvrdit,ze ten lyziar bude spokojnejsi,ako ked ho budem cepovat podla Teba.Neviem ci ma pochopis.
caute Harry
06.01.2012 15:34:07 #24
>> #22, vašek2, 06. 01. 2012 15:14:55
urcite dobry zacatek v ceste Zen Vasku,..
udrzovat se v rovnovazne pozici a moznost davkovani ruznych uhlu soucasneho hraneni obou lyzi(pro nevozickare a nejednonohe), skrze celkove vklapeni v kombinaci s odklonem horni casti tela..
v uplnem zjednoduseni, osekane o dalsi detajly a roviny..jako jsou predozadni rovnovaha, zatezovani stredu lyze (pod botou)..pri zachovavani frontalnosti..(ta je navzdory presvedceni mnohych expertu dulezita!)
a rozvadet to do detailu by urcite slo do aleluja..
dobrou noc..
06.01.2012 15:51:33 #25
>> #23, Harry, 06. 01. 2012 15:33:19
jeste tedy k Harry.. tomuto Harry nerozumim..: 'A za seba poviem.Ak by som mal ucit niekoho lyzovat,a mal by som na to tri dni aj s cestou,neviem ci by som Ta pocuval.Lebo vysledok snazenia je mozne vidiet velmi skoro,aj pri nespravnych navykoch.A dokonca si dovolim tvrdit,ze ten lyziar bude spokojnejsi,ako ked ho budem cepovat podla Teba.Neviem ci ma pochopis."
pro me sou tam rozpory..(contradictions).. pprosim vysvetli.
jinak verim ze kdo ma snahu poslouchat porozumi, i kdyz to ze me casto leze jak z chlupate deky ..-))
kdo chce , porozumi..jde prece o diskuzi, a v te se casem da vzdy vse vysvetlit, pokud se nepohadame a diskuzi nestornujem..
a pravda je ze veci s kterymi sem prichazim by spis patrili na adresu treneru a vedeni lyzarskych skol, otevreni takoveto diskuzi by meli byt lide jako treba soucasny trener Sarky Z. a nebo treba Christian Swaiger, soucasny trener nemeckych bab nebo Sepp Brunner,soucasny trener svycaru, i tem by to bylo tuze ku prospechu..
jenze…
oni to nevedi
casto pro jejich vlastni ego.. a nebo snad pro nedostatek inteligence? ci z dalsich moznych ruznych duvodu..
a tak si tak hraju tady od klavesy a posloucham pri tom skrze otevrene dvere sum oceanu..
me se to libi.. a vam?
no dobre, tak ja uz vas zas necham v poklidu, zitra jedeme zas na vylet do mistnich hor (bez snehu).. cau cau..
06.01.2012 15:57:50 #26
Jakkoliv jsem symtatizant mskiho, je vesele jak se kolem nej tady tanci. Od zacatku vlakno nabralo jasný smer a tazatel by byl nemilosrdne smeten jednoznacnou argumentaci a odkazy, kdyby mski nevnesl novy rozmer. Milane ikdyz se snazim Te pochopit, tak my nevyjezdeni lyzari co nemaji za sebou co Ty, proste nejake jednoduche navody co udelat potrebujeme. Pokud nam seberes zahajeni na vnejsi, panev vpredu atd, zustane nam jen pravdive tvrzeni vim ze nic nevim vse je relativni. Strucne proc po vnejsi, vetsi stabilita protoze vyvazuji odstredivou silu a pusobiste vnejsi je dal od teziste, snadneji se kontroluje oblouk a vnejsi ma vzdy vetsi uhel zahraneni. Jelikoz jak pise vasek2 pro vetsinu je nejdulezitejsi nespadnout tak vysledek tomu potom odpovida. Tolik moje cesta proti proudu vlakna.
06.01.2012 16:34:34 #27
mski zase uraduje jak loni… No nema cenu to resit, protoze stejne vetsina tady stoji za nim. Mne se jeho prispevky nelibi, protoze pise vsechno mozny, jen ne k veci. Co kdybyste pane Trnka potreboval poradit jak to jen udelat v tom basketbale, aby vam ta ruka, kterou strilite zustavala ve smeru hodu…? A na foru by nakej „chytrak jako vy“ zareagoval uplne nakou blbosti, ktere nikdo nerozumi a smetl nazory ostatnich… Dyt ti lidi si tady pisou o radu a co z toho pak vznikne? Myslite si ze nikdo jinej krome vas neumi lyzovat a mluvit anglicky? Vim ze toho mate hodne za sebou, ale to neznamena ze jste reditel zemekoule. Takovej ivan pise velmi odborne a nikoho neurazi a ani se nijak porad nechlubi… Ale zpet k tematu. >> #6, ˘Ö˘Krab, 06. 01. 2012 06:54:16 Pri ukazkovem oblouku v male rychlosti – ano, na spadnici. Protoze drive by to znamenalo pad. Pri vetsi rychlosti a vyuziti odstredivych sil je mozne zahajit oblouk i pred spadnici…
06.01.2012 16:35:00 #28
>> #26, milan2, 06. 01. 2012 15:57:50 Vdakabohu za kazdeho rozmyslaveho.Znovu upozornujem,bacha na Mskiho,on je niekde uplne inde ako my!
Nenech si sebrat zahajeni na vnejsi.To je alfa a omega/tusim tak sa to hovorilo/ vsetkeho lyzovania.>>
Harry, 06. 01. 2012 15:33:19 jeste tedy k Harry.. tomuto Harry nerozumim..: 'A za seba poviem.Ak by som mal ucit niekoho lyzovat,a mal by som na to tri dni aj s cestou,neviem ci by som Ta pocuval.Lebo vysledok snazenia je mozne vidiet velmi skoro,aj pri nespravnych navykoch.A dokonca si dovolim tvrdit,ze ten lyziar bude spokojnejsi,ako ked ho budem cepovat podla Teba.Neviem ci ma pochopis."
Milane,budem tu ukamenovany po tom co napisem.
Ja osobne mam vysoku mienku o HOnzovi.Bola tu napadnuta jeho teoria ,panva vpred.
Ja osobne si neviem predstavit nic ucelnejsie pre zacinajucich lyziarov.Bacha na HOnzu,on vobec nie je hlupy.
A dokonca mi tu na Snow chyba.
Problem je,ze sme zabudli ako rozmyslaju nase deti.Oni vobec nerozmyslaju rozumom dospeleho.A ak by som mal rozmyslat rozumom tohto prcka,tak by som skor pocuvol HOnzu,lebo to co mi zdeluje,je prirodzenejsie ako to co zdelujes Ty.
Ja viem,napises mi ze Tvoja cesta je dlhodoba,ze kazdy casom pochopi jej vyhody.
Ovsem,pochop ludi,ktori lyzuju len cez sviatky,cele styri dni a chcu kvalitne //zist kopec.
A tu ma HOnzova cesta presviedca o jej vyhodach.
Uz sa tesim na Vase reakcie.
caute Harry
06.01.2012 16:42:12 #29
>> #27, Wartus, 06. 01. 2012 16:34:34
To si stale nepochopil kolka bije?
Odporucam nielen Tebe – necitajte Mskiho posty.To je len pre otrlych.
A pre tych,co vedia co hladaju!
Prosimta,netrap sa nad tym.Taky je svet.
caute Harry
06.01.2012 17:45:00 #30
UFF >> #20, mski, 06. 01. 2012 13:59:31 tak tohle téma se vyvinulo do jednoho z nejsložitějších, co jsem tu četl. Pochopil, jsem to tak, že pokud budu ve správném postoji a budu dělat správné pohyby, pak z toho správný poměr zatížení vyplyne automaticky. Což je všeříkající a zároveň neříkající nic.
>> #21, ivan, 06. 01. 2012 14:52:47 Lyžař, který shání informaci, jakým poměrem má zatěžovat lyže, není schopen odhadnout/vycítit/určit, jaký ten poměr je… Tohle by možná jakžtakž odhadl až lyžař, který už o tom přemýšlet nemusí a nebude. Tak nevim, z čeho tvoje domněnka pramení. Jak by lyžaři dospěli ke správném zatížení, když by je nikdo nevedl a neřekl jim to? Jak by se dostali na uroveň, kdy nad tím už nepřemýšlí?
>> #26, milan2, 06. 01. 2012 15:57:50 Ooo díky ti za příspěvek v původním směru vlákna. Já jsem nikdy nezpochybňoval vnější: Jen když se mě lidi jezdící příliš po vnitřní zeptali jak vylepšit jejich carvingový oblouk a já jsem poradil zvednout(odlehčit) na začátku oblouku vnitřní, zda se to na jejich technice nemohlo ošlivě podepsat. Mě přišlo, že to mělo veskrze pozitivni efekt na celý oblouk.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.