Cvik na podporu vnitřní nohy (strana: 12)
10.02.2011 22:16:30 #331
>> #330, Harry, 10. 02. 2011 20:30:08
Chlape, to ti někdo sebral bábovičku na pískovišti? Jinak klobouk dolů před rozsahem příspěvku.
11.02.2011 00:29:19 #332
pro vsechny zamorske, kteri se chteji divat na evropske streamy na inetu:
otevrte http://anonymouse.cz/anonymizer/
a pak jen zadejte webove stranky treba www.ceskatelevize.cz a uz vas to
nevykopne.
11.02.2011 05:13:25 #333
11.02.2011 08:28:18 #334
>> #299, mski, 09. 02. 2011 13:10:35
Měl bych ještě na tebe dotaz. Jak dlouho vydržet s dítětem u pluhu a kdy začít přidávat nový prvek a jaký? Jinak k poznatkům. Už jsem vytáhl Moniku (4,5) na sjezdovku sice má prudší dojezd, ale pro mě nejbližší zasněžovaná a rolbou upravovaná sjezdovka v týdnu jen s odpoledním a večerním lyžováním v současných podmínkách jediná v provozu v okruhu 50km (takže moc na výběr nemám). Nasadili jsme tvůj pluh. A i když se ze začátku trochu bála svahu, poslední jízdy už chtěla jezdit přede mnou. Osobně si myslím, že je to velmi jednoduché a funguje to. Z čteného textu ani z videoukázek jsem si to dost dobře nedokázal představit, co to udělá, ale na svahu jsem to okamžitě pochopil a dcera asi také. Pluh vyučovaný v LŠ kam chodí syn (ruce na kolena a zatlačit na vnější koleno dovnitř) já osobně nezvládnu, nebo jsem nepochopil přesně teorii a v praxi asi dělám chybu a proto bych ji ani nedokázal vysvětlit, co dělá dobře nebo špatně. U tvého pluhu je mi to od prvního oblouku jasné (alespoň si to myslím), a vím a co jí mám říkat a vidím co dělá špatně. Takže díky za rady. Vlasta.
11.02.2011 15:55:38 #335
>> #334, Vlasstimil, 11. 02. 2011 08:28:18
to jsem rad ze vam to funguje!! nedelej z progresu zadnou vedu!! at proste lyzujou.. tam kde muzou, udelej jim tam pripadne nejake nerovnosti, brany, i tunely nejak jednoduse at je to bavi.. kazda jizda challenge..// neres co jim ukazovat dal.. mohl bych ti ted neco poradit a tobe to zkomplikuje zivot.. a jim taky.. celou sezonu.. mozna dve? proste co nejdele!!a tim jak budou jezdit a rust tak se samovolne dostanou tam kde to bude spravne.. nutnost ucit prvky techniky je az tehdy pokud dotycny neco dela spatne.. a protoze se primerove receno vertsina lyzaru neprojdou dostatecne dlouho zaklady, a to je perfektni ovladani lyzi v pluhu, dostatecne jeji zaziti, variabilita, tak se pak musi spatne zazitye pohyby preucovat!! Coz neni potreba u deti kteri jsou vedeny spravne. Ohlidat si ze telo jde do oblouku soucasne se zmenou smeru. VZDY! Ohlidat si ze impulz zataceni je ze zahranene(v pluhu je), lyze a soucasne preneseni vahy do vnejsi spolu jsete s pohybem tretim ktery je defakto to prvni zminene, coz je zachovani smeru vsech segmentu tela se smerem lyzi, coz je vlastne toceni lyze., pohybem celeho tela, takze vlastne zadny takovy pohyb neni, tedy neni videt..(isometricke zapojeni svalu)// Toto jsou zaklady ktere ti vydrzi na mnoho let… Zdravim,M.
11.02.2011 15:57:57 #336
>> #330, Harry, 10. 02. 2011 20:30:08
Harry, toto jsi mi chtel poslat privatne? Jsi zajimavy chlapik!!! A ze normalne nepiju alkohol skoro vubec.. tak s tebou bych si borovickou pritukl!!!
13.02.2011 03:11:01 #337
No, toto vlakno puvodne zacalo s dotazem Jirky na cviky vnitrni lyze, od te doby se tady probiralo vse mozne, a nektere zalezitosti zustaly nedoresene,..
Jenen z predchozich prispevku od : CZECHSKIER: cele zneni #182
„Co se týká pluhu, tam to nevidím nijak složitě. Rozdíl pluhu v podání Apul a v podání Milana vidím především v odlišném záměru, a to dost podstatně. Pluh v podání Apulu je metodický prvek sloužící k výuce smykového oblouku, zatímco u Milana je cílem jízda po hraně… Pohyby a postavení těla při jízdě Milana musí odpovídat tomu, že chci dosáhnout zatáčení pomocí průhybu lyže, nikoliv jejímu smýkání. Proto by měl tedy být výraznější náklon vnější lyže, koleno by nemělo tlačit do středu oblouku, jako je tomu u Apulu, … Aby splnilo svůj účel (pokud jsem ho správně pochopil), je potřeba, aby vnější noha jela pokud možno po hraně, což znamená rychle. Má-li se zároveň z výcvikových důvodů provádět v pomalé rychlosti, musí tedy veškerý brzdící efekt zajistit vnitřní noha. …“
Myslim ze Czech skier se asi uz navratil z Italie, tak muzeme vyjasnit situaci okolo pluhu a counter rotace.
Muj pluh nema primarne za ucel jizdu po hrane! Smykani je mozne a neni chybou! Ucelem je nauceni spravnych pohybu a pozice celeho tela v kterem ovladam lyze efektivne a protahovani spolu s posilovanim tech partii tela ktere jsou k tomu potrebne!
Ke counter priste, idealni bude pokracovat s vyjasnenim pomoci audiovizuelni asistence..
Skol, M.
13.02.2011 03:32:31 #338
Lepsi ukazku pluhu na vzornem kopci nemam.. ale zde je sivce zdanlive nesouvisejici ukazka sesouvani v traverzu, kde se obe lyze v paralelnim postaveni zcela zretelne a zamerne smykaji.. Hodnota tohoto cviceni je znacna! Tak jako cviceni v pluhu z pocatku se smykanim a naslednem postunem pridavani hrany. Opet, duraz na spravne provedene pohyb celku, zakladni sjezdova pozice, souhlasne slozeni vsech segmentu tela ve smeru jizdy lyzi, vetsi zatizeni vnejsi lyze…
13.02.2011 03:33:59 #339
13.02.2011 15:34:48 #340
>> #338, mski, 13. 02. 2011 03:32:31
Ahoj,
V čom presne je značný prínos tohoto konkrétneho cvičenia?Zaujíma ma to,lebo počas sezóny takto nazosúvam hodiny.Cit pre sklz?Balančné cvičenie?
13.02.2011 23:35:01 #341
>> #340, TNS, 13. 02. 2011 15:34:48
A preco to robis a pocas sezony nazosuvas cele hodiny kedy nevies preco? It puzzles me.. M.
13.02.2011 23:43:39 #342
>> #338, mski, 13. 02. 2011 03:32:31
„Staré dobré fronty
Fuj, rouhám se. Proč dobré? Když jste stáli v půlce kopce a pomalu se sesouvali k vleku, spontánně jste skvěle cvičili a cizelovali jemnou práci při zahranění (zastavit se) a odhranění (posunout se). Umí vůbec tohle dnešní lyžař, který naklopí, zahraní a zatáčí? Otestujte si to třeba u vhodného dojezdu tratě, kdy poslední metry dosesouváte bokem – na obou lyžích, na vnější, na vnitřní, na obě strany.
Dejte si taky cvičně nějaký padák kombinací šikmého sesouvání, zaseknutí a popojetí, odhranění a sesouvání, opět na obě strany. Kromě jiného si tím posilujete i kotníky.“
Vyšlo ve SNOW prosinec 2010/leden 2011.
13.02.2011 23:48:11 #343
Už jste někdy Trnku-Stevense nachytali při tom, že ohledně techniky lyžování nemá pravdu? Jestli jo (a můžete to prokázat), pište VERZÁLKAMI A TUČNĚ, byla by to událost.
Milane, bohužel/díkybohu (rovnal mi zase zas… záda) jsem měl možnost dneska prodebatit s Járou Jiříkem otázky odklonu, ohnutí, protirotace. Inteligentně jsem mu to předložil a on to inteligentně pochopil. Závěr je tento:
vzhledem k fungování lidské páteře je žádoucí eliminovat její rotační pohyby (rovina transverzální, osa z, aby bylo mezinárodně jasno). Neboli kvůli namáhání páteře není dobré, aby se dostávala do protirotace. Čili důsledné sledování směru pohybu/lyží je dobré.
Takže moje prvotní spekulace (že counter, usnadňující odklon, by mohl být pro páteř blahodárný), neplatí. Když se budeme snažit zůstat pánví co nejvíce kolmo na směr lyží, prospějeme i páteři.
Naopak mi potvrzuje, že nevelký odklon (dokonce mi z hlavy přibližně počítal milimetry na každý ohnutelný článek páteře a výsledek) je čistě z hlediska páteře nejšetrnější.
Víc o tom v článku v posledním jarním čísle SNOW, tyto podněty nemohu nevyužít.
Suma sumárum, v Milanově bilanci mně udělených špatných lyžařských rad se stále skví velká kulatá NULA.
Kdyby šlo manupulovat časem a vrátit ho, budu s ním a s Brémáky co nejvíc a poslušně dělat všechno, co jim ordinoval.
14.02.2011 00:01:53 #344
>> #341, mski, 13. 02. 2011 23:35:01
Slalomová trať sa sama nepostaví.Nie som žiadna celebrita.Musím priložiť ruku k dielu a preto to zosúvanie(neúmyselné:)
14.02.2011 02:32:21 #345
>> #344, TNS, 14. 02. 2011 00:01:53
Uz jsem si myslel ze sesouvani robis na podet tvojho skveleho trenera, o kterym si pisal ze v mnoha otazkach optimalne techniky se se mnou ztotoznuje a ktereho i napriek mojho dotazu drzis aj seba v anonymite..-))
K tomu abych dokazal dobre jezdit po hranach, tj. jakykoli zpusob provadeni oblouku na lyzich ktery si zapujcuje a dela narok na slovo: „carving“, toto by si mel precist ADAM, DAN KREJCIR a vsichni karvovi fandove, i ti kteri maji zavodni ambice, tak bych mel umet hranu davkovat optimalne, efektivne!!
Prezpriliz nebo malo hraneni je „counterproduktivni“, (tak jako Counterrotace je!)
btw. stale cekam na inteligentni obhajobu tech kteri counter dokonce stavi do zakladnich kamenu dobre lyzarske techniky!! argumentace typu: „a stejne se mi to nejak nezda..“ si prosim nechte na odborny blog Jary Pluskala na Skiplusu..
jeste mala zminka(nezapominam Ivane).. H. Harb jak jsi psal ze zvladnuti counter je predpolad dobreho lyzare, nechce se mi verit ze by tim myslel jako ze je prinosem, urcite.. ne? snad ze „zvladnutim“ minil jeji eliminaci!!
takova mala prihoda pred nekolika lety kdyz jsem zrovna v sezone na Kladne vyrabel prototypy desek SFlex,
http://www.f2-snow.com/…gs/sflex.php
http://bomberonline.com/…owthread.php?…
pro firmu F2 pro ktere jsem pak i zajistoval vyrobu a ktera nakonec patentovou licenci ode odkoupila..
http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?…
moc jsem toho tehdy nenalyzoval a blizilo se Mistrovstvi CR Maters ve Spindlu na Stohu. Vzal jsem tehdy rodinku a jeli jsme do Kossen v Tirolsku za mym ski guru Bernim, ktery poslednich 25 let vyhradne pase kravy a lyzuje v prumeru jeden den za 5 let, Berni ma za zenu komtesu z Bodensee a dve male dcerky s kterym si nase deti pekne vyhrali na pisecku a ja pomahal Bernimu vzdy rano a vecer kydat hnuj(coz vrele doporucuji jako vybornou lyzarskou kondicni pripravu,) a prez den se venoval udrzbe rozlicnemu sedlackemu strojnimu parku. Timto jsem si za cely odmakany tyden vyslouzil pozvani do Kitzbuhlu kam je to od Berniho statku coby kamenem dohodil..
Ten den byly podminky opravdu rozmanite, od krusty ktera zdanlive drzela a zahy se zradne lyze propadli az po kotniky, po ledovou stredni pasaz a nahore mekoucky prasanek. Jako vzdy jsem absorboval kazd Berniho pohyb na lyzich a pri jizdach vlekem nahoru vedl opatrnou diskuzi potrebnou ve snaze porozumet jeho neobvyklym myslenkovym pochodum.. tak jak to vzdy bylo od prvniho dne co jsem tohoto genialniho cloveka poznal pred triceti lety…
Berniho pojeti volneho lyzovani NENI po HRANE tak jak to vetsina lidi chape vcetne me!!
Vysledek se projevil ihned pristi vikend po navratu, kdy jsem s celkovym poctem nalyzovanych dni za sezonu asi 5 dni, vyhral mistrovstvi CR Masters (obrak), nejen ve sve kategorii veku od 45 do 50.. tam jsem to druhemu v poradi dal 4s na kolo , ale i vitezstvim celkovem kdyz jsem v druhem kole zajel o skoro 10 let mladsiho , ex repre rokytnicaka ktery obden sjizdi v branach, Honzu Samohela o 2 vteriny!!!
Proc a k cemu je tedy jizda ve smyku a jizda v pluhu prospesna?, Ivan zde nahore jiz neco malo naznacil, ja ostatne take, ovsem tyto poznatky hodlam rozdavat lidem pouze pokud jsou na to pripraveni. Ty TNS zatim radeji hloubej nad prospechem akcelerace(houpanim se), v obloucich, jini necht zvladaji counter po vzoru zavodniku SP tak jak to neomylne vidi na obrazovkach, a az to vse zvladnete, zkritizujete pluzeni ktere jsem tady vyvesil na klipu, pak se muzeme bavit o prinosu zvladani smykani pro vas, karvery!!-))
Skol, Milan
14.02.2011 09:10:55 #346
>> #335, mski, 11. 02. 2011 15:55:38
Teď když cvičím z dcerou pluh, tak o tom přemýšlím a ještě bych potřeboval upřesnit napojení oblouku. Pokud zahajuji oblouk při směru dolů, a ukončuji ho ve směru blízkého vrstevnici, jak se z tohoto směru správně dostanu opět na spádnici, abych mohl zahájit nový oblouk? Díky.
14.02.2011 09:59:44 #347
>> #346, Vlasstimil, 14. 02. 2011 09:10:55
Vychazejme z faktu, ze v okamziku jizdy primo rovne dolu mame zcela neutralni pozici v pluhu..(vaha na obou nohach, symetricka pozice vseho. No a kdyz se potrebujeme ze zakonceni jednoho oblouku dostat do smeru spadnice, pouze prestaneme delat vse to, co jsme delali abychom se dostali z prime jizdy k vrstevnici. Jen je k tomu treba notna davka trpelivosti a fyzicke zakonitosti zvitezi. je to srozumitelne? M.
14.02.2011 10:05:26 #348
>> #345, mski, 14. 02. 2011 02:32:21
Ahoj,
Pri pohľade na Tvoje zosúvanie ma okamžite napadlo: obrákový drift.Ale to sa možno nedozviem,lebo som bol vhodený do krabice s označením „nehodní akejkoľvek lyžiarskej debaty,poznámka:karveri“
Na využitie rebound-u lyží som sa Ťa už pýtal,čím som išiel akoby so svojou kožou na trh.Veľa diskutujúcich tu na fóre,totiž považuje rebound za vysokú školu lyžovania.Odpoveď som dostal.Dík ešte raz.
Ivanov článok o zosúvaní som čítal.Debata na fóre kde bol tento cvik spomínaný prebehla tuším pred pár sezónami.Úmyslné zosúvanie ako drill som robil už ptedtým(ostatne nie je to nič nové),ale najčastejšie po spádnici.Preto ma zaujalo,ako si traverzoval.
„Karverom“ som sa nenarodil,na takmer rovných lyžiach som odjazdil viac sezón:))
14.02.2011 10:08:55 #349
14.02.2011 11:07:31 #350
>> #343, ivan, 13. 02. 2011 23:48:11
Ivane, argumenty by byly, leccos by se i našlo, komu by se ale chtělo vést diskusi v duchu osobního napadání a zesměšňování, jak ji MT vede. Mně tedy ne. Není důvod.
14.02.2011 11:47:43 #351
Nemusis hledat ochranu u Ivana Martine, jsi uz velkej kluk urcite…
No, omlouvam se ze te to tak vzalo, ale vystupujes zde na foru od doby co te znam ja, coz je tak dva tydny velice sebevedomym a dogmatickym stylem : „koukejte prece na ty ze svetaku, za poslednich 20 let se nic zasadniho nezmenilo, to co vidim tak to je a jestli to nechapete tak se nema cenu o tom svami dale bavit“.. atd..
Tedy mas-li konkretni argumeny pak sem s nimi, doufam ze jsou ovsem originalni, ty veci z internetu jako je Le Masters a jini jsou taky pekny sra…!!
Zdravim, Milan
14.02.2011 18:01:30 #352
>> #351, mski, 14. 02. 2011 11:47:43
Milane, já přece ochranu u Ivana nehledám, jen mu odpovídám. Před čím by mě měl chránit? Před tebou? To se trochu přeceňuješ. A tvoje chování mě nijak zvlášť nebere. Hulvátů jsem už v životě potkal hodně. Jen nevidím důvod proč diskutovat v jiné rovině než je slušnost.
15.02.2011 13:03:44 #353
>> #350, Martin47, 14. 02. 2011 11:07:31
Martine, Milan dokáže být a občas s gustem i je hodně neomalený. Pro komunikaci blbá povaha, můj styl to není, ale každý jsme nějakej. A kosí to hlava nehlava, od Příbramského přes státní trenéry po staatlichy. Pár našich trenérů i funkcionářů by si s tebou o tom jistě rádo zanotovalo.
Docela trefně to tu nedávno vystihl HOnza. A moudře dodal, že se, pokud to nátura snese, vyplatí přesto komunikovat. Extrémně řečeno starou moudrostí, učit se lze i od nepřátel.
15.02.2011 15:44:14 #354
>> #353, ivan, 15. 02. 2011 13:03:44
Ach jo – mski – zažil jsem ho několikrát vrcholně „neuctivýho“ k několika „mistrům“ – hrůza. Je to velká škoda jeho a všech kolem českýho lyžování, že se s ním nedá, když není člověk přeslušnej a nebo splachovací . Já ho mám ale rád .
Dnes se mi ta škoda potvrdila dvojnásob. Byl jsem na Ještědu – kluci obřák… Norové-nádhera, jako příručka od mski (pamatujte si Kristoffersen!!!) – Finové, Italové, Francouzi, Němci, Slovinci, Rakušané ale i Litevci a Rusové lyžujou (rozuměj sjíždějí s kopce, nikoli jen závodí) úplně jinak než naši hoši, z nichž nejlepší byl dnes 34. U holek je to úplně stejně – nejlepší 19.Kotrlová nic nezachraňuje. Holčičí trénink slalomu vypadal pro naše děvčata líp – ale je slalom lyžování? – nebo to je spíš akrobatická atrakce s lyžema na nohách…? No smutek ten Ještěd – výsledky http://www.eyowf2011.cz/results-as.aspx .
15.02.2011 16:16:50 #355
>> #354, HOnza, 15. 02. 2011 15:44:14
Pamatujeme přece i to entrée v roce 1994: Příbramský je škůdce českého lyžování, česká metodika by odnaučila lyžovat i Tombu, předjel by je i velbloud (kupu výstřižků z tehdejšího tisku mám schovanou)…
Bohužel v té době už tady 3–4 roky „úřadovala“ řada emigrantů udílejících hraběcí rady a vystupujících zde, hlavně hned po r. 89, jako vůči domorodcům v bederních rouškách, vděčným za hrst korálků. Vytvořili tak určitou averzi, navíc už v polovině dekády první podnikatelé zapracovali na sobě a tuto polohu „naučím vás utírat si prdel toaletním papírem“ nejenom nepotřebovali, nýbrž je už urážela. Mezi těmi rádci zvenku bylo i nemálo póvlu, který venku kariéru neudělal, ale o to víc tady porůznu pochytanými moudry exhiboval (mám jedu takovou osobní zkušenost).
No a do toho přišel Milan a okamžitě si proti sobě popudil plno místních. Být to na Vánoce 1989, možná mu to ještě u některých prošlo, ale 1994 a později už ne.
Ale už je to pryč. Velká škoda, souhlasím.
Liberec:
No, 26 bodů u 17letého kluka – dobré! Nebo mladá Suter 22.
Byl někdo z nich na MSJ? Nechce se mi to hledat.
Tam zajela skvěle mladá Estelle Alphand, ročník 95…
A koukám, že přiblbá média dělají hvězdu z mladé Ledecké, ale spíš kvůli tatíkovi než pro její lyžování.
Postřehy o rozdílnosti jízdy nejlepšího zahraničí versus naši jsou zajímavé. V době, kdy je všechno možné v TV, na trubce a ve videokamerách… Pokud je to tak, jak píšeš, smutek nad tím, kolik úsilí, peněz a osobních obětí do toho rodiny mladých adeptů vrážejí, a jak účelné tyto investice jsou.
15.02.2011 16:44:17 #356
>> #355, ivan, 15. 02. 2011 16:16:50
Nebe a dudy jsou od sebe jen kousíček oproti viditelnejm rozdílům v lyžování. Těch našich kluků mi bylo líto, ale znovu jsem se zhrozil postojů, poznámek a hlavně „postřehů“ našich trenérů… Zdá se mi, že vůbec ani neviděli v čem je rozdíl. Hovořili o závodění a ono šlo viditelně jen a hlavně o lyžování…, kurník. Fakt škoda peněz, času a nepochybně i většinou upřímně míněného úsilí…
15.02.2011 17:01:43 #357
>> #356, HOnza, 15. 02. 2011 16:44:17
Když mluvíš o těch viditelnejch rozdílech (úplně jinak), buď prosím trochu konkrétní, fakt by mě to docela zajímalo. Přece nemůžou bejt všichni trenéři tak natvrdlí aby to neviděli když to maj na kopci před očima, nebo já nevim… Je to názor nezasvěcenýho hobíka, ale to si to kur.a nemůžou aspoň zkonzultovat s naší seniorskou špičkou (Bank, Trejbal, Krýzl,…)? Sme sice malá země, ale přece už dávno nejsme odříznutý od okolního světa, navíc jezděj určitě ven a maj hubu a oči… Link na nějaký video bys náhodou neměl? Dík
Sorry za další OT.
15.02.2011 17:06:09 #358
>> #355, ivan, 15. 02. 2011 16:16:50
Ona je otázka jako v každém sportu po listopadu 89 jestli ti co závodí jsou opravu nejlepší z nejlepších nebo jen synové a dcery bývalých závodníků, kteří přece „musí“ mít talent nebo děti ambiciózních zbohatlíků, kteří na to mají peníze.
Třeba v hokeji to bohužel je přesně tak. Hrají synové sponzorů, lokálních politiků a zbohatlíků. Výsledky naší repre do 17 a 19 let ukazují, jak na to český hokej je.
15.02.2011 18:14:59 #359
>> #357, Másin, 15. 02. 2011 17:01:43
Video nemám – asi by se dalo sehnat po skončení předháněk (pozeptám se Aleška)… Nebudu jmenovat všechno, ale to nejzásadnější špatně se pokusím zmínit:
- vyvážejí se nad lyžema z každýho oblouku
- rajtujou na těch lyžích se snahou „zabrat“ (rozumíme-li si, co tím ve spojení s vyvážením myslím) a tudíž „nestíhají“
- v každým oblouku jsou pozdě a pak se s tím rvou v protirotaci až do konce, místo aby „jim lyže přišly“
- nemají specielní sílu a ani rozsahy aby dostali lyže do pozic „daleko na hranách“ a tudíž jim z nich přišla ta odezva…
Prostě připadali mi jako snaživí důchodci ve srovnání se „snadnou“ pérovkou těch nejlepších… Smutno mi bylo když vím, že by se jim dalo pomoct…- narozdíl od už definitivně neohebnýho a atrofovanýcho důchodce, kterýmu už jistě pomoci není .
15.02.2011 18:24:51 #360
>> #358, Pavlos, 15. 02. 2011 17:06:09
Já bych řekl, že na určité úrovni už se zrno od plev oddělí. Vem si Skiklub Špindl. Čtyři presidenti (Bobas, Vláďa Erlebach – vzal si jeho ségru), Aleš Krýzl, Honza Mleziva. Bobas 3 děti, Aleš 2, Honza 1. Všichni závodníci, ale dneska znáš jenom mladšího Kryštofa Krýzla a nejmladší Andreu Zemanovou. Ostatní skončili někde v 1. 10–15 v republice. Dokud šlo o peníze na vybavení a na přípravu (ledovce), fungovalo to. Odpadávali ti, kdo by se třeba drželi, ale neměli peníze na celý program (Frynta? Pašťalková).
Harantů rodičů, kteří vydělali peníze a byli ochotní je vrážet do lyžování svých dětí, bys našel v každém kraji několik. A kde jsou? Lyžujou? Třeba ano, ale na jaké úrovni? Naopak se prosadil Filip Trejbal „ze skromných poměrů“, Ondra. Ani Záhrob neměl prachy, jen vyřídilku, kterou dokázal přesvědčit.
Tam, kde funguje časomíra, se prostě zbohatlíkův nešika nechytá, i kdyby měl pozlacený tretry nebo lyže.
Něco sice peníze zařídit dokážou, například přípravu na jižní polokouli a tam vyjeté dobré body (insideři vědí o předháňkách Bobase a Volopicha ohledně bodů jejich dcérek), ale protože se bodové listiny průběžně aktualizují, dobré body z léta neouřadují věčně a někdy v lednu na evropském betonu se stejně ukáže, co kdo opravdu umí a na co má.
Extrémní příklad vlivu peněz by byla koupě cizí licence, ale to u nás, afaik, zatím nikdo neprovedl. Ani to by ale vlastní výkonnost nezvýšilo, jedině přineslo možnost startů.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.