Cvik na podporu vnitřní nohy (strana: 6) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Cvičení a posilování Cvik na podporu vnitřní nohy

Cvik na podporu vnitřní nohy (strana: 6)

03.02.2011 02:43:33 #151 

Gravedigger

to mski: nejak se mi to tvoje pluzeni a necounterovani nepozdava, ale netvrdim, ze nemuzes mit pravdu, no worries. jakozto velky konzervativec budu dal trenovat counter a futurismy si radej nebudu plest hlavu.

to all: pekne rozjeta debata na urovni (navzdory tomu prisernemu nazvu vlakna). adam 1 se musel odmlcet, protoze se nechytal. skoda, ze takovito lide, kteri o lyzovani nic nevi a uz vubec neumi lyzovat, spoustu vlaken zkazi svymi zvasty.

03.02.2011 12:08:03 #152 

ivan

>> #151, Gravedigger, 03. 02. 2011 02:43:33

CIT,: „nejak se mi to tvoje pluzeni a necounterovani nepozdava, ale netvrdim, ze nemuzes mit pravdu, no worries.“

Tomuhle tleskám, líbí se mi to jako pěkná nemilitantní reakce, mezi lyžaři dost vzácná.

Kažení vláken s cennými informacemi žvásty mi taky vadívá, ale naštěstí to tady není často a speciálně Adama asi ti, kdo na něj ještě vůbec reagují, berou jako jakési exotické zpestření. Horší to má ten, kdo přichází hledat radu a neví, who is who.

Ale nakonec je to jenom diskuse na netu a nejde zde o vteřiny, body, medaile, většině ani o prachy, a především ne o život.

K těm pluhům:

Jak já to chápu, podstatou „Stevens Snowplow“ (SSP) coby průpravného cvičení pro pokročilého je správně poskládat relevantní segmenty těla – tak, jak by měly být i při standardním zatáčením v oblouku snožném včetně řezaného.

Nejde proto jenom o obyčejné a historicky tradiční přenesení hmotnosti i těžiště NAD vnější lyži, jak se pluh jezdíval kdysi – a vůči čemuž se namítá, že se vlastně trup vyklání z oblouku „ven“, zatímco při běžné jízdě s větší odstředivou silou půjde vlastně PROTI vnější lyži „dovnitř“. Takový starý pluh mám ještě v jedněch starých skriptech z 50. let, ale u Maršík a Příbramský začátkem 70. jezdili jinak, moderněji.

Ten Kanaďan se mi zejména na začátku (0:26 a 0:31) zdá být na hodně zatížené vnitřní (je také úplně na ploše, nezahraněná), u níž v pomalé rychlosti a pod jezdcovou vahou vzniká takové tření, že „brzdí“ a naopak lehce zahraněná vnější jede více a spíš jen dodává impuls k zatáčení. Což je něco úplně jiného. Navíc je tam hodně práce vnějším kolenem. (O něco „lepší“ jsou třeba pluh do zastavení na 0:55 a také pluhové oblouky na konci videa.)

Obtížné na SSP je tlačit do vnější lyže, ale přitom se nepostavit NAD ni, nýbrž zůstat i v malé rychlosti „uvnitř“ jetého oblouku s maximálním odklonem trupu a současně drženým pluhovým „véčkem“ druhou lyží (lze si všimnout, že Milan sice doporučuje špičky lyží 10 cm od sebe, ale na videu to ani sám nedokáže a má je mnohem dál).

Kdyby lyžař v kterémkoliv okamžiku „vedení“ takto jetého oblouku vnitřní nohu přinožil, dostal by se do standardního postavení, jaké zaujímá v pokročilé jízdě (náklon + odklon).

Btw, nevím, jak kde, ale afaik, Švýcaři už před časem rezignovali na „lámání se“ v pluhu a dneska ho učí tak, že plužič se čistě natáčí tam, kam chce jet – no twist, no pain – ale to je logické pro komerční výuku nemasochistů.

Pokud Milana neodfoukl Yasi, snad se k tomu vrátí a můj pokus o interpretaci SSP upřesní a/nebo opraví.

03.02.2011 12:36:19 #153 

Tom_

>> #152, ivan, 03. 02. 2011 12:08:03

Sám autor napsal Trnka pluh, na VL běžně používáme označení Trnkův pluh (neznalí původu popř. trnkový pluh).

A teď tu máme SSP.

It's only skiing

03.02.2011 12:39:33 #154 

mski muž

ted jsem prisel z ryb. Ulovek na dva dny vecere … Ivane:

ten pluh mas pravdu spicky jsou od sebe vice.. ostatne Krab uz na to upozornil ihned po me specifikaci 5 az 10 cm s logickym vysvetleni a ja mu ihned dal zapravdu.. preci jen uz je tohle vlakno dost neprehledne!! Ano jde o to mit vse tak jak ma byt a idealni pozice pluhu a oblouku snozneho se lisi jen pozici vnitrni lyze.

Otazka na Ivana.. muzes se pokusit strucne obhajit tvrzeni ze counter rotace panve je ve vysledku milosrdnejsi na zatezovani patere? Jsme tady preci jak spravne podotkl Gravedigger v pekne rozjete debate na urovni navzdory prisernemu nazvu vlakna, nebo ne?

Slovo do pranice Gravedigger!! Tak je tady vyzva aby jsi i ty v teto odborne debate umel odborne vysvetlit, dolozit tvrzeni : „nejak se mi to tvoje pluzeni a necounterovani nepozdava“.. byt dle Ivana sebevice nekonfliktni obrat.. Myslim ze jsem ja v tomto vlaknu vic nez dosti udal duvody pro tvrzeni ze jedina sptravna cesta co se tyce pozice panve je ta neutralni ale jak se zda skoro nikdo to stale nechape.. Byt sebemensi protinatoceni panve je z duvodu v debate jiz velmi detajlne popsanych nezadouci, nema zadne vyhody, krom tech zdanlivych, alibistickych. A pan H. Harb svym tvrzenim ze elitni lyzar se pozna prave podle schopnosti vyuzivat protirotaci dokazuje verejne lyzarskemu svetu ze lyzovani absolutne nerozumi.. Rad bych i od nej slysel/ cetl obhajobu jeho tvrzeni. Ja jsem svou jiz prednesl. A nikdo z vas neprisel se srozumitelnou protiargumentaci.. Ze se mi to nejak nepozdava je opravdu usmevne!! Zravim, M.

jen mrtva ryba plave s proudem...

03.02.2011 12:41:55 #155 

mski muž

Diky Tome SSP je meteor z vesmiru…

A co Jirka, mel jsi prilezitost neco najezdit na lyzich?

03.02.2011 12:43:47 #156 

Tom_

Milane, díval jsem se na Tvá videa na YT. Chtěl bych se zeptat na to se Šárkou Záhrobskou.

1.) Na tom videu podle Tebe stojí (jede) ŠZ dobře?

2.) Svou svěřenkyni se Šárkou porovnáváš, protože ŠZ jede dobře nebo „jen“ protože byla v době pořízení videa úřadující mistryní světa?

It's only skiing

03.02.2011 12:50:55 #157 

˘Ö˘Krab muž

>> #155, mski, 03. 02. 2011 12:41:55 Ahoj Milane, jakkoliv se to podle výsledků nemusí tak jevit, nad pluhem jsem bádal několik dnů. Jen své natvrdlosti přičítám, že mi teď není úplně jasné, jestli se mám při zachované neutralitě os pánve a ramen jen čistě uklonit ven nad vnější lyži (to jde a lyže zatáčejí), nebo udělat něco jinak, nějaký další pohyb pánví, tak, abych „zůstal uvnitř“ jak píše ivan.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

03.02.2011 12:59:35 #158 

ivan

>> #154, mski, 03. 02. 2011 12:39:33

Nevím, jestli stihnu dohledat v neuspořádaném archivu v nevytopené části baráku základní výchozí zdroj v podobě článku jednoho rakouského lékaře.

Možná by se něco dalo i vygúglit, ale to teď zkoušet nebudu.

Něco v tom smyslu uváděl tuším i CzechSkier.

O nárocích na páteř při simulaci na laně (tedy bez otřesů) hovořil i Jára Jiřík, když mi kdysi jednou rovnal záda. (A jeho slovo sportovního lékaře spojené s dalšími praktickými dovednostmi a zkušenostmi je pro mě slovem božím.)

Harb: svoje tvrzení vložil do několika knih (první z nich jsi možná ode mne měl půjčenou, iirc) , videokazet (první jsi u mě dokonce viděl) a nyní DVD, mnohé lze najít na webu. Zdůvodnění „za něj“ po mně teď nechtěj, musel bych pracně dohledávat, nyní ne.

>> #153, Tom_, 03. 02. 2011 12:36:19

OK, budiž Trnka-pluh, jsme nakonec v Česku.

03.02.2011 13:03:45 #159 

Jirka83 muž

>> #155, mski, 03. 02. 2011 12:41:55

Prilezitost mel, ale nic moc :( Posilal jsem ti email – abych to tu nezneprehlednoval – pres toto forum, nedosel?

189cm, ~110kg, Dynastar Course 67 178cm, Vacuum 130, začátečník

03.02.2011 14:45:58 #160 

jirri

Plne vam verim, ze protirotace neni dobra, jen bych se rad vratil k tomu, zda za jistych okolnosti (z toho co bylo napsano mi vyplyva pri nedostatecne pohybivosti uvolnenosti, zatuhlosti) neni nutnym zlem.

Pokus:

Zapnu si lyze, lehnu si na zem na bok. Lyze na zemi, rovnobezne s podlahou, vnejsi lyze nad vnitrni, zadne predsunuti vnitrni, osa ramen a panve kolma na lyze.

Zvedam trup (zvedam se na rukou, panev stale na zemi) tak, ze zachovam kolmost osy ramen a panve k lyzim – dovoli mi to jit tak do ±45stupnu (odhad – podstatny je rozdil v dalsim odstavci)

Nyni zarotuji mirne panvi – dovoli mi to jit o dalsich 15–20 stupnu nahoru. Ramena drzim kolme k ose lyzi. Panev rotuje max o 15stupnu.

Citim, ze pri tomto natoceni se mi omezuje rotace nohy dovnitr – ale IMHO je stale dostatecna pro to, co potrebuji (resp. necitim limit).

Rozumim, ze ±45stupnu pri kolme panvi muze byt limitovano mou (ne)pohyblivosti a trenovany clovek se dostane dal.

Nicmene v dany okamzik je pro mne rotace panve predpoklad pro dostatecne zalomeni trupu v panvi. IMHO je to pro mne nuntne zlo, protoze to a) neni nutne, pokud budu pohyblivejsi b) protoze to omezi rotaci nohy dovnitr (coz sice ted nevidim k cemu vetsi rotace je nutna, ale asi je, kdyz se na to odvolavate, mski a ivan).

Nebo je neco na danem pokusu spatne? Kazdy si to muze zkusit doma …

PS: prosim nekomentujme tech 45 stupnu – netusim kolik to je, nikdo mne nezmeri

03.02.2011 15:01:33 #161 

mski muž

Jirko..

ted jsem objevil mail, odpovim zitra, uz usinam.. diky..

Ivane,

treba se k tomu jeste nekdy dostanes, k tomu clanku.. cviceni na lane je lepsi se sedakem aby se predeslo prilisnemu zatezovani patere, kdyz to delas staticky tak jak se muze otrasat pater? A co konkretne rikal Jara Jirik? po pochopeni a nazornem ukazani problematiky, ukazoval jsi mu to jak to cvicis, konktretne rekl ze s protirotaci je to lepsi nez bez ni, co se nezdravych vlivu na pater tyce?

a nebo je to spis neurcite abstraktni smudly smudly tvrzeni?

Haralda i jeho ovecky nechme zit.. oba mame zrejme jie veci nastarost, ze>?

Krabe, taky ti prosimte odpovim zitra na mail.. diky

Tome.. 1 Sarka Z. na tom coby mistrine sveta stoji a jede celkem slusne, co myslis ty? Na tomto videu alespon.. Letos po skvele spolupraci se Stastnym, se ji to nejak nestastne nevyplatilo ta spoluprace.. a ja ani nenasel na Utube s letoska, nema nekdo neco?

2. Ten den jsme na Kaunertalu prijeli na kopec v 7 rano a Sarka jela zrovna posledni treninkovou jizdu jak byvalo jejim zvykem..Jezdil jsem s nima 2 roky po sobe a vstavali jsme ve 3 rano a pomoci sneznyho skutru pripravovali trat.. tak jsem ji ten den natocil a potom o nekolik hodin pozdeji jsem tocil Baru na stejnym kopci, jna trat a jiny podminky, za ty 4 hodiny se dost zmenily… Ciste vyber nahod a okolnosti, to video jsem smontoval az potom, bylo to neplanovane.. A srovnani s ni s jakozto s clovekem co jezdi dost dobre, v prvni 5 zenskejch ve slalomu na svete v te dobe.. nic voic nic min.. nechapu tvoji otazku nebo spis zamer tve otazky jestli jsem ji pouzil na srovnani protoze byla mistrine sveta.. vysvetli prosim. Skol, M.

03.02.2011 16:43:49 #162 

vašek2

>> #141, mski, 02. 02. 2011 06:45:51 Ahoj, měl bych jeden dotaz, variaci toho Krabova. Svůj pluh popisuješ jako cvik k upevnění správnýho lyž. postoje. Zároveň taky jako cvičení pro protažení/posílení svalů, kloubů atd., tak jak si takový postoj žádá. V tom uvedeným videu mi přijde, že třeba odklon trupu zcela jistě můžeš provést důsledněji a vlastně se tenhle prvek opticky moc neliší třeba od toho Apuláckýho videa. Zřejmě pro účinost tréninku je to pak prováděný na rozrytý pistě. Pochopil jsem správně, že se primárně soustředíš na plosku nohy – rovnoměrné rozložení váhy na chodidlo resp. celou lyži, poté na „pružně napnutou“ lyži vnější, osy atd., ale ten „protahovací“ odklon moc nepřeháníš – tj. snažíš se o něj, až když vše ostatní v průběhu pluženého oblouku sedí? Dotaz je to divnej, ale vnitřně bych to rád pochopil v původní variantě… Díky

03.02.2011 18:30:42 #163 

ivan

>> #161, mski, 03. 02. 2011 15:01:33

Doporučuju nahlédnout do nedávného vlákna http://snow.cz/…ala-rotaci/1 , které se zčásti týká dostředné rotace v kyčli a cituje i z toho starého Lyžařství, a také se zabývá správným pojmenováním určitých pohybů (viz zejména poslední příspěvek 32). Dokonce i na inverzi a everzi coby komplementární pohyby tam došlo.

Ještě jsem si snažil vzpomenout na ten článek o páteři. Uvažuju, že možná nemám pravdu. Šlo tam především o vzpřímení a ohnutí, neboť homo sapiens se kdysi dávno relativně překotně vzpřímil a tomuto změněnému dominantnímu postoji na zadních se naše páteř nedokázala dostatečně přizpůsobit (změny jdou pomalu, ocas už nemáme, ale kostrč ještě ano). Lépe jí je v ohnutém stavu (prenatální poloha, schoulit se do klubíčka) a lyžování vzpřímeně jí dává hrozné rány. Nejsem si jistý, jestli se tam jednalo i o vychýlení stranové. Pokud ne, argument z tohoto zdroje bych neměl.

Ad cviky na laně: jasně, opasek dávám co nejníž přes boky, aby se co nevíc blížil sedáku, i když tlak tak dobře nerozloží. Psal jsem, že při tomto žádné otřesy nejsou, to je snad jasné, ne?

Ad Jára Jiřík: mohlo jít o doporučení nedělat ten cvik, když by mi tím vznikal problém. Co si myslí specificky o námi teď diskutované věci, bych se musel konkrétně zeptat.

Btw a OT, rukama mu jako lékaři a dokonce i trenérovi prošlo tolik skutečně špičkových sportovců mezinárodního kalibru včetně medailistů OH i MS několika sportů od A (aerobic) po Z (zápas), že by sis formulaci „smudly smudly tvrzeni“ laskavě měl nechat od cesty.

Uvažuju ještě dál: protirotace znamená určité rotační natočení páteře (ve smyslu osy z) a to by mohlo naopak být nevýhodné. Neboli bys opět mohl mít pravdu.

Protirotací se zapojí silnější svalové skupiny, zejména přímé a šikmé břišní, mnohem silnější než značně slabší boční, to může být výhoda, ale možná spíš vynucená nouzovka pro toho, kdo nemá natrénovanou schopnost držet odklon i v režimu maximálního svalového napětí ve velkém náklonu.

Pro toho, kdo nemá (= většina), se nabízí, jak už jsem psal dřív, nejsilnější a nejšetrnější (důkaz: popsané techniky „Schonskilaufu“) náklon s omezením až případně vynecháním odklonu (šetrná technika pro hendikepy), jehož nevýhody v nezávodním lyžování na pistě vidím jako značně přijatelné:

• pomalejší akceschopnost kvůli dlouhému přesunu velké hmoty trupu (vadí jen v úzkém prostoru, kde lze řešit jinak)
  • riziko padání na vnitřní (lze se tomu cíleně vyhnout)

Nemám(e) to ale podložené lékařsky (Medvěde!) a beru to jako úvahy. Ale musím uznat, že mnou dřívě uváděné „šetrnostní“ výhody counteru doložit (zatím?) nedokážu, a tak je možné, že máš zase pravdu. Což by ostatně zapadalo do mého „Marně vzpomínám, že bych za 16,5 roku od Milana slyšel špatnou lyžařskou radu.“

Ale s tím Járou J. jsi mě lehce naštval.

Argumenty by možná měl jmenovec CzechSkier, ve zmíněném vláknu psal:

„Navíc při čistě bočním zalomení lyžař velmi ztuhne a ztratí pohyblivost i ve svislém směru. Proto při správně provedeném zalomení dochází jednak k určité protirotaci trupu a zároveň k flexi v kyčelním kloubu. Tím se podstatně zvětší rozsah tohoto pohybu, zapojí se silnější svalové skupiny a má to i jiné biomechanické výhody.“

Argumentaci ale ponechám na něm a jeho chuti.

03.02.2011 19:07:34 #164 

Jenos

>> #138, mski, 02. 02. 2011 05:55:44

Pánové nevím jestli to myslíte vážně nebo si děláte legraci, ale ač velký zastánce výuky přes pluh musím s adamem1 naprosto souhlasit. To co tam dotyčný předvádí je naprostá katastrofa. S takovou jízdou by tady v Rakousku neuspěl jediný istruktor Anwärter. Dokonce i většina klientů-začátečníků v místních školách jezdí lépe. To se prostě ani snad nedá komentovat. Zřejmě tady budu ted v nevoli, ale takto prostě reagovat musím. Při prvním přehrání jsem myslel, že mě net přesměroval někam jinam, ale při druhém jsem to už musel v polovině vypnout. O něco lepší jsou ty kanadská videa, i když nic světoborného. Ale naproti tomu ten APULák jede velice slušně…

03.02.2011 19:25:01 #165 

ivan

>> #164, Jenos, 03. 02. 2011 19:07:34

CIT. post 69, mski:

„ale upozornuju ze treba ten pluh je myslim docela sila.. a muze to par lidi obratit v hrobech!! i nektere jeste sice zijici ale alespon lyzarsky uz dost dlouho tlejicich a zapachajicich.. Sameho me to zarazilo kdyz jsem to videl, pocitove jsem to zajel ok ale vysledek je zajimavej.. (opice, brankar pluzici) a vypada to i na rotaci, jenze neni, jen to demonstruje absolutni „srovnavani se“ve vsech fazich oblouku.. Byl tady u me v Evans Head po australsky sezone na navsteve „Frak“,pred tim nez odletel do Japonska, jeden z hlavnich ceskych demonstratoru a lektoru (tusim APUL), a malem mu vylezly oci z dulku kdyz jsem mu to poustel..“

Stačil ses Jenosi tou houštinou příspěvků dopracovat k informaci, že nejde o klasický pluh porovnatelný s běžnými provedeními v různých zemích, nýbrž o specifický průpravný cvik?

03.02.2011 19:51:38 #166 

Tom_

>> #161, mski, 03. 02. 2011 15:01:33

Ad Šárka:

Šárka vzorem anebo Šárka etalonem. Neboli chtěl jsi, aby tvá svěřenkyně jezdila technicky jako Šárka anebo jsi chtěl ukázat, takhle jezdí úřadující mistryně světa a takhle „moje“ Bára.

It's only skiing

03.02.2011 19:55:17 #167 

medvěd muž

>> #164, Jenos, 03. 02. 2011 19:07:34

Máš pravdu, na první pohled to nevypadá dobře, podstata předváděného je však jinde než v prostém plužení, to už jsem stihl pochopit :-). Jen bych ještě jednou moc prosil autora, aby ji ozřejmil jasněji pro nás (mě?) tupější (asi něco jako návod k použití). Díky. M.

03.02.2011 20:58:32 #168 

Jenos

>> #165, ivan, 03. 02. 2011 19:25:01

OK. Opravdu jsem nestihl pročíst tu smršť obsáhlých příspěvků, takže mi toto uniklo. Budu se ale těšit na vysvětlení, k čemu je cvik lyžaře potácejícího se ve spoustě nedefinovatelných, nečitelných a chaotických pohybů vhodný :-)

03.02.2011 21:47:28 #169 

ivan

>> #168, Jenos, 03. 02. 2011 20:58:32

Nevím, jestli tě Milan mski neodkáže na své příspěvky ve vlákně. K nim ještě nabízím svůj post 142 s pokusem o vysvětlení podstaty a rozdílů, jak ji bez záruky chápu já.

03.02.2011 21:51:09 #170 

mski muž

prave tu vstavame a vy jdete spat.. nejprve k Ivanovi, pak se pokusim reagovat na jednotlive prizpevky zvlastdo toho se jeste ozval Jirka zacatecnik ktery mi privatne poslal video sveho pluzeni a ja mu budu odpovidat, asi by bylo dobre Jirko to video poslat i sem a ja i verejne odpovim protoze si myslim ze to bude prinosem pro vsechny, jelikoz se vice lidi pta na to same jak je to vlastne s tim pluhem.. Ale zpet k Ivanovi. Prosim te nenastvavej se na me ze snad zneuctivam Jaru Jirku. formulaci „smudly smudly tvrzeni“ jsem mel namysli ne jeho, Jaru,nybrz tebou prezentovany "jeho"nazor o kterem jsem ani na vterinu nepochuboval ze by prednesl.. Tusil jsem ze jste se o problematice tak jak to tady ted v diskuzi probirame s Jarou nemluvili ani nic neukazoval, tak v tom je to tvrzeni o skodlivosti ne-rotace, smudly smudly…-)) tak klidek Ivane, mas sice moznost se ted nastvat ze si spise znevazuji tebe ale to verim ze neudelas…-)) Czech Skier me tez kontaktoval privatne a jsme v procesu argumentace takze verim ze vystupy z teto debaty uverejnime zde pozdeji. Diky Ivane za podrobny rozbor problematiky, postupne to verim proberem, ale ted mam potrebu jeste kratce reagovat na jednotlive prispevky diskutujicich…kde se prave snad mnohe osvetli…

03.02.2011 22:06:28 #172 

mski muž

>> #168, Jenos, 03. 02. 2011 20:58:32

„cvik lyžaře potácejícího se ve spoustě nedefinovatelných, nečitelných a chaotických pohybů“ cituji z tveho prispevku Jenosi.. v ruznych stupnich vyvoje lidskych aktivit se nove, objevne a neortodoxni nazory a formulace vzdy jevi tak jak shora pises. Z meho pohledu jsou definice, terminologie pouzivane obecne v obci lyzarske/odborne nedostacujici, pro me jsou z doby bronzove, a ja uz ziju o par lyzarskych milenii vepredu.

Nejen nazory jak videt ale i nazorne ukazky neni clovek zvylky na zazite a stereotypni reagovat jinak nez ty a mnozi ostatni. Historie je zavrhovani noveho plna viz kacirstvi, absolutni nepochopeni, zavrhovani az po upalovani carodejnic..-))

A opacne.. myslim ze ani v Rakousku by neuspěl jediný istruktor Anwärter (verim ze ani Statliche), u me!!-))

03.02.2011 22:11:32 #173 

mski muž

>> #166, Tom_, 03. 02. 2011 19:51:38

Tome..Ad Šárka:

„Šárka vzorem anebo Šárka etalonem. Neboli chtěl jsi, aby tvá svěřenkyně jezdila technicky jako Šárka anebo jsi chtěl ukázat, takhle jezdí úřadující mistryně světa a takhle „moje“ Bára. “

Ani jedno ani druhe..koukni na to jeste jednou,.. video neni srovnavani Sarky s Barou, Sarka je tam "pouzita"jen na zpestreni.. hlavnim smyslem je srovnani Bary z pocatku trenovani se mnou a po urcitem casovem odstupu z z toho plynouci zlepseni!!

03.02.2011 22:13:25 #174 

mski muž

>> #167, medvěd, 03. 02. 2011 19:55:17

Medvede cti dal a pockej si na komunikaci s Jirkou zacatecnikem, taky s Krabem ktery me tez kontaktoval osobne, a verim ze se dockas „navodu“..-))

03.02.2011 22:22:21 #175 

mski muž

>> #162, vašek2, 03. 02. 2011 16:43:49

Aura: 2

>> mski, 02. 02. 2011 06:45:51 Ahoj,… V tom uvedeným videu mi přijde, že třeba odklon trupu zcela jistě můžeš provést důsledněji a vlastně se tenhle prvek opticky moc neliší třeba od toho Apuláckýho videa. Zřejmě pro účinost tréninku je to pak prováděný na rozrytý pistě. Pochopil jsem správně, že se primárně soustředíš na plosku nohy – rovnoměrné rozložení váhy na chodidlo resp. celou lyži, poté na „pružně napnutou“ lyži vnější, osy atd., ale ten „protahovací“ odklon moc nepřeháníš – tj. snažíš se o něj, až když vše ostatní v průběhu pluženého oblouku sedí? Dotaz je to divnej, ale vnitřně bych to rád pochopil v původní variantě… Díky

Vasku, skvela pozorovani a postrehy!! Video bylo natoceny spolu s dalsimi asi 5 ruznymi cviky v 15 minutach na rozryty sjezdovce ne zamerne. Radeji bych mel byval k dispozici idealni pistu a sklon svahu, (mirnejsi) treba i s postupnou progresi uziti az po strmejsi teren..

Na tom Apulackym videu demonstrujici predvadi odlaneni trupu vic zretelneji nez ja, u meho to totiz ani neni videt, ale deje se to tam..v podstate se jedna o isometricke pohyby a ty nejsou videt, pres to existuji.. analyza a porovnani prijde v avizovanych komunikacich s Czech Skier, Krabem, Jirkou atd.. Diky, M.

03.02.2011 22:41:14 #176 

Jirka83 muž

>> #170, mski, 03. 02. 2011 21:51:09

Nu, což o to.. Ono je to tu už opravdu zvrhlé; tož se zesměšním klidně veřejně, jestli to k něčemu bude.. :) Moje neúspěšné tříhodinové snažení: je tady . Ale zase jsem si samou snahou roztrhl kalhoty, budu muset sehnat nějaký nažehlovák :-)

189cm, ~110kg, Dynastar Course 67 178cm, Vacuum 130, začátečník

03.02.2011 22:41:19 #177 

mski muž

>> #160, jirri, 03. 02. 2011 14:45:58

Vynikajici Jirri!!! tady pises: "Pokus:

Zapnu si lyze, lehnu si na zem na bok. Lyze na zemi, rovnobezne s podlahou, vnejsi lyze nad vnitrni, zadne predsunuti vnitrni, osa ramen a panve kolma na lyze.

Zvedam trup (zvedam se na rukou, panev stale na zemi) tak, ze zachovam kolmost osy ramen a panve k lyzim – dovoli mi to jit tak do ±45stupnu (odhad – podstatny je rozdil v dalsim odstavci)

Nyni zarotuji mirne panvi – dovoli mi to jit o dalsich 15–20 stupnu nahoru. Ramena drzim kolme k ose lyzi. Panev rotuje max o 15stupnu.

Citim, ze pri tomto natoceni se mi omezuje rotace nohy dovnitr – ale IMHO je stale dostatecna pro to, co potrebuji (resp. necitim limit).

Rozumim, ze ±45stupnu pri kolme panvi muze byt limitovano mou (ne)pohyblivosti a trenovany clovek se dostane dal.

Nicmene v dany okamzik je pro mne rotace panve predpoklad pro dostatecne zalomeni trupu v panvi. IMHO je to pro mne nuntne zlo, protoze to a) neni nutne, pokud budu pohyblivejsi b) protoze to omezi rotaci nohy dovnitr (coz sice ted nevidim k cemu vetsi rotace je nutna, ale asi je, kdyz se na to odvolavate, mski a ivan).

Nebo je neco na danem pokusu spatne? Kazdy si to muze zkusit doma …"..

Jeste pred spanim jsem di lehnul na koberec a tebou popisovane vyzkousel!!

Vrele doporucuji pro vsechny udelat to same… Verim ze kdyz lezis na boku a nohy i telo jsou v jedne primce ( z pohledu ze shora), tak odklon trupu z podlozky nahoru za pomoci opory rukou kazdy shleda jako velmi limitujici.. a ted: kdyz se protinatocis panvi nahoru, najednou se pohyb uvalni a muzu se pomoci rukou zvednout daleko vice. To je diky flexi trupu!! ne jako primarni dusledek protirotace panve. Nevyhodou zustava nucena tenze torzniho krutu omezujici dostrednou rotaci te horni nohy..

A ted zkuste to same ale bez jakekoli protirotace, pouze se v leze predklonte v pase, staci trosku.. a ejhle najednou se mohu rukama zvednout stejne dobre jako pred tim s protirotaci.. Tedy trik je v predklonu a ne v protirotaci!! Jak jednoduche!! a bez te negativni torzni limitace !! To same pak aplikovano pri lyzovani, tedy zakladem pro spravne zalomeni, (odklon trupu) je flexe trupu a ne protirotace panve!! Proto je stezejni zakladni sjezdovy postoj, ktery vas limituje.. staci se vic predklonit, a to se neobejde bez vysazeni zadku, a panev ejhle najednou neni vepredu.. Tudiz tvrzeni a instruktaz : "panev dopredu"je VZDY protiproduktivni a vesmes skodliva!! Proto jsi tento pokyn ode me nikdy neslysel Honzo z VL…

A ted pauza na snidani a jogu.. Bis spater, M/

03.02.2011 22:56:10 #179 

medvěd muž

>> #174, mski, 03. 02. 2011 22:13:25

Jo, jo. Rád si počkám na slovo Boží. V tom jsem celkem honěnej … .

03.02.2011 23:36:07 #180 

Másin muž

>> #177, mski, 03. 02. 2011 22:41:19

Vlákno se nám opravdu pěkně rozjelo a snažím se číst, promyslet, představit si a vstřebat co možná nejvíce. Je toho tu už ale na mě malinko moc. Jelikož máš opravdu nevšední, byť velmi zajímavý názor na techniku lyžování, rád bych viděl nějakou vzorovou (tvou?) natočenou jízdu pokud můžeš posloužit. Myslím si totiž, že by tak tato diskuze nabrala další obrátky, vyřčené by bylo možno vidět a představit si „live“. Pokud v tom vidíš nějaký „know how“, či jakýkoli jiný problém, pochopím to.

Pro vysvětlení patřím mezi ty nadšené lyžařské hobíky-samouky, kteří na druhé VL jeli zejména kvůli tvé avizované přítomnosti s velkým očekáváním (vidět tě lyžovat, slyšet názor na mou jízdu, jež má s lyžováním společný jen ty lyže a třeba být i usměrněn) a tak bych rád využil této příležitosti co možná nejvíce.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy