Domů Diskuze Cvičení a posilování Cvik na podporu vnitřní nohy

Cvik na podporu vnitřní nohy (strana: 7)

04.02.2011 00:39:16 #181 

ivan

>> #170, mski, 03. 02. 2011 21:51:09

No, zdá se, že nám to docela pasuje. Když jsem se zabýval tím vlivem na páteř (post 153), vyšel jsem z toho, že záda mají být přiměřeně ohnutá (srov. tzv. C-position od hyždí po ramena, pro páteř je nejšetrnější sjezďák „vejce“), neboť jenom tak se zruší průhyb páteře, který jsme jí vnutili vzpřímením ze 4 na 2. To byla i zprostředkovaná message onoho rakouského článku a někdy dávno jsem to už někam i psal.

Současně platí, že pro páteř je nejšetrnější náklon bez odklonu – pokud ho tak strašně potřebuju (Schonskilauf s hendikepem, po zranění apod.). S minimem odklonu a v silně sníženém postoji ostatně absolvují mnoho svých oblouků sjezdaři.

Že se ohnutý trup odklání lépe, víme přece dávno ze školy, kdy nás v tělocviku při rozcvičce napomínali, abychom se při úklonech neohýbali (a nešidili tak protažení). Při lyžování ale nestrečujeme, a tak je ohnutí – právě kvůli páteři – žádoucí.

Pololaicky se mi jeví kombinace odklonu a dostatečného ohnutí trupu jako dobrá možnost i s ohledem na páteř a její namáhání. Asi – zase vysuzuju jako ne-anatom – pro páteř vhodnější než se současnou protirotací v pánvi, neboť tam nedochází v páteři ke krutu.

Akorát bych si nebyl tak jistý tvrzením, že

„kdyz se protinatocis panvi nahoru, najednou se pohyb uvalni a muzu se pomoci rukou zvednout daleko vice. To je diky flexi trupu!! ne jako primarni dusledek protirotace panve.“

Neboť větší „zvednutí“ (úklon, odklon) se docílí, i když trup zůstane neohnutý.

To mi připadá logické, pánev se prostě natočí. Příslušný lékař nebo fyzioterapeut by to dokázal vysvětlit a doložit (co třeba Tereza?) Ale tím nezpochybňuju to, že při ohnutí („flexi“) se lze uklonit více, viz ten školní tělocvik.

K té pánvi a podezření na prehistorický původ tradované zásady jsem se už vyjádřil.

Zkusil bych ještě toto a potěšilo by mě, kdybychom se na tom shodli.

Neprotirotovaná pánev s dostatečně ohnutým trupem je žádoucí a stačí dobře tělesně připravenému lyžaři při provedení většiny oblouků s potřebným odklonem. Až ve velmi extrémních obloucích, vesměs ve vrcholovém závodění, s extrémním náklonem a potřebou velkého odklonu při působících velkých vnějších silách, se jezdci situativně neobejdou bez „dodatečného“ a „vynuceného“ protinatočení pánve, jež v takové extrémní poloze dále zvýší možný úhel mezi spodní a horní částí těla a zároveň umožní zapojení silnějších šikmých a částečně i přímých břišních svalů coby vnitřních sil zvládajících extrémní síly vnější.

Ad Jára: OK, když ses nenavážel do kamaráda, je vše dovoleno, se „šmudly šmudly“ od tebe vůči sobě nemám sebemenší problém, o žádném naštvání nemůže být řeč. Btw, www.jirikracing.com

Ad probíhající „separátní jednání“ via private mail apod.: nikomu samozřejmě nemůžu diktovat, ale preferoval bych probírání zde, když už jsi zde vystoupil. Také proto, aby profitovat mohla zdejší nezanedbatelná čtenářská obec.

04.02.2011 03:12:43 #182 

Gravedigger

to mski: muj prispevek, ze se mi tvuj pluh a necounterovani nepozdavaji, ale beru to jen jako muj vlastni pocit jsem myslel, jak moje rozlouceni s touto diskuzi. dodam ale precejen jedno PS: vyjmenovavanim vyhod counteru vlastne tato diskuze zacala, takze vsechno vyse uvedene ve prospech counteru muzes brat jako moji argumentaci proti tvoji. anebo, kdyz counteruji, tak mi lyzovani funguje lip.

mozna by vsem zucastnenym stranam v diskuzi pomohlo, kdybys vzal obrazky/videa lyzaru, na jejichz kvalitach se vsichni shodneme (jezdci WC) a na nich vysvetlil, jestli tito jedou podle tebe nebo ne a co by se zmenilo, kdyby jeli jinak.

04.02.2011 03:24:29 #183 

Gravedigger

to mski&ivan: az ted jsem precetl ivanuv prispevek 169 ("Neprotirotovaná pánev s dostatečně ohnutým trupem je žádoucí a stačí dobře tělesně připravenému lyžaři při provedení většiny oblouků s potřebným odklonem. Až ve velmi extrémních obloucích, vesměs ve vrcholovém závodění, s extrémním náklonem a potřebou velkého odklonu při působících velkých vnějších silách, se jezdci situativně neobejdou bez „dodatečného“ a „vynuceného“ protinatočení pánve, jež v takové extrémní poloze dále zvýší možný úhel mezi spodní a horní částí těla a zároveň umožní zapojení silnějších šikmých a částečně i přímých břišních svalů coby vnitřních sil zvládajících extrémní síly vnější.) jenz by objasnoval ty jezdce WC. …ale stejne si budu i dal myslet, ze counter funguje lip (nejen) pro me i v rekreacnim nebo dokonce pluhovem tempu :-)

04.02.2011 04:10:06 #184 

mski muž

>> #183, Gravedigger, 04. 02. 2011 03:24:29

Myslet si samozrejme muzes Digre co chces,,psat taky.. ale jako argument hodny skiinstruktora a diskutujiciho ve foru a hodnotic vysokou uroven diskuze a diskutujicich jako zadanou a vitanou,.. vyroky typu ze se ti neco nepozdava,.. a stejne! si to budu delat posvem.. a navic to spojovat jeste s gestem ze timto se tedy loucis s diskuzi( brano jakozto ze je pod tvou uroven-domnivam se), se hodi pramalo.. no tak Gravedigger.. to je preci detinske a mezi dospelymi urcitych intelektuelnich kvalit brano jako pocinani si nizke urovne.. Mas-li co rici, go ahead.. nemas-li nemusis se s nikym loucit.. truchlit jiste nikdo nebude..-)) A samozrejme si to vsechno delej jak nejlip umis a znas a jak ti to nejlip funguje!! No pravda, vzit obrazky, pripadne klipy, by bylo skvely reseni.. trocha prace v tom, a pak jeste resit dalsi detajly a nedorozumeni protoze i obrazky nejsou vycerpavajici.. Tak se sem klidne jeste nekdy koukni, i kdyz odchazis z diskuze, treba se to tady jeste objevi.. ale to ti stejne neda a budes se sem chodit alespon divat co ze se tady deje, ze?

jen mrtva ryba plave s proudem...

04.02.2011 06:06:40 #185 

mski muž

>> #176, Jirka83, 03. 02. 2011 22:41:14

Ahoj Jirko, pisu ti sem pro verejny oko.. Tvoje video jsem shlednul a vedes si vesmes skvele! Zminene nedokonalosti ktere pocitujes v pretrvavajicim smykani lyzi se ti casem bude darit odstranovat, jak najezdis vice a osvojis si nasledne..

Soucasne je zde obsazena odpoved na dotaz od Kraba, co ze by se v pluhu melo jeste delat.. take to snad pomuze nasmerovat k porozumeni Vaska 2 a jine ktere to zajima…

Zmirni tempo. Zpomal na vic jak polovinu a jako zpetnou vazbu se snaz procitovat vedeni lyze na hrane.. mel by jsi hranu citit jak kraji, zarezava se do snehu. Nemusi to byt zdaleka uplne cista jizda na hrane, ale i toho by jsi mohl po case docilit, jen nejezdi zatim moc rychle..-))

Odklon trupu pri udrzovani sirokeho pluhu, kdy spicky se muzou klidne rozjed od sebe vice jak u mych poprve avizovanymi 5 az 10 cm, coz Krab ve svem prizpevku zahy velmi dobre podotkl ze nemusi platit,(Tak jak to vidim na tvem videu je to ok), je zarukou dostatecneho uhlu zahraneni. Ovsem pouze za predpokladu ze kdyz prenasis vahu na spodni/ vnejsi lyzi odklanenim trupu ven z oblouku, nenarusis tim onu pozici zahraneni. Je totiz jeste treba davat pozor na to aby odklon trupu vychazel z k kycelnich kloubu. Jen tak docilime odkloneni spravne. Panev se pritom mirne naklapi dovnitr tak ze vnitrni cast panve se zveda a vnejsi snizuje.. tento pohyb je temer nepostrehnutelny tak jak mnoho pohybu a svalovych kontrakcich ale je tam. Usazeni patere v panvi se optimalne nenaklapi, zustava rovna z predniho pohledu a zrovna tak pater a obratle se neohybaji stranove. To pak ostatne eliminuje i pretezovani patere ve stranovem ohybani. Tento pohyb je pak zarukou ze uklonem trupu neodhranime vnejsi lyzi a ta pak ve spojeni s prenesenym tlakem na ni pekne do oblouku zabira. Dale je dulezita niance kterou muzeme nazvat pivoting, ktera spociva v mirne kontrakci svalu, ktere maji nastarosti vnitrni rotaci cele nohy.(anatomicky je to jiz zminena vnitrni rotace femuru v kycelnim kloubu..mluvime stale u te vnejsi nohy.) Vyhodou muze navic byt i velmi mirna, vizuelne se neprojevujici dostredne rotace cele panve spolu s celym trupem, coz v podstate vede k anticipaci a vcasnemu dorovnavani do smeru oblouku. Pri lyzovani tento komplexni souhrn pohybu nelze demonstrovat, pokud vse bude provadeno spravne, bude neviditelny, a pri snaze nektere pohyby zvyraznit a zviditelnit existuje realne riziko, ze nas to rozhodi a prestane to fungovat tak jak ma.. Veci se daji srozumitelne demonstrovat jako dilci ukony, pohyby, jednotlivych casti ale pak je ve vysledku je stejne treba je sloucit a dodelat v praxi. Zdravim, M.

04.02.2011 06:27:04 #186 

mski muž

>> #181, ivan, 04. 02. 2011 00:39:16

Ivane.. tve prani ti asi nesplnim.. k ..:

"Zkusil bych ještě toto a potěšilo by mě, kdybychom se na tom shodli.

Neprotirotovaná pánev s dostatečně ohnutým trupem je žádoucí a stačí dobře tělesně připravenému lyžaři při provedení většiny oblouků s potřebným odklonem. Až ve velmi extrémních obloucích, vesměs ve vrcholovém závodění, s extrémním náklonem a potřebou velkého odklonu při působících velkých vnějších silách, se jezdci situativně neobejdou bez „dodatečného“ a „vynuceného“ protinatočení pánve, jež v takové extrémní poloze dále zvýší možný úhel mezi spodní a horní částí těla a zároveň umožní zapojení silnějších šikmých a částečně i přímých břišních svalů coby vnitřních sil zvládajících extrémní síly vnější."

Muj nazor:

I spickovi zavodnici se lisi v tom koliko protirotace se a kdy dostavaji..

Nekteri dokazi jezdit skvele casy a projizdet trate az dokonce i s protirotaci ktera je soucasti jejich automaticke motoriky. Obecne se da rici ze maji tak vyvinute jine kompenzacni schopnosti a jsou obzvlast pruzni v tomto smeru ze je to obdivuhodne.. Ovsem neoptimalni. Jezdili by lepe a rychleji kdyby na sobe „zapracovali“. Ti kteri to vesmez v zazite technice nedelaji jsou obecne lepsi, stabilnejsi vysledky (casteji dojizdi) a jsou rychlejsi.. Co Ivane nabizis je „smir“ v me akceptaci faktu ze i tito jedinci se cas od casu preci jen potrebuji dostat do protirotace, pro tebou zminene duvody.. Jedna se tedy jaksi o krizove nebo obvzlast narocne situace.

A v tom smyslu zni i me tvrzeni ze protirotuji aniz by chteli.. dostanou se tam proste omylem, chybou, okolni sily je chvilkove premuzou a oni to tam potom ruzne „vychytavaji“ A to je vse.. chyba! nedokonalost! Nejlepe zajeta jizda je bez protirotace.. Protirotace je zbytecne zlo! Je to jako jakakoli jina chyba kterou spickovi zavodnici bezne delaji protoze jezdi na same hranici lidskych schopnosti a tim se dostavaji do potencionalu rizika a zvladani chyb.

Protinatoceni panve v oblouku je pro kazdou situaci, od zacatecniku, deti pocinaje az po borce v SP, nezadoucim prvkem at uz o tom sami vedi ci jejich treneri ci nikoliv.

Ma nekdo odborne biomechanicke argumenty jine nez : a stejne to pro me funguje nejlepe takhle.. a nebo to se mi nepozdava..? Ktere dokazi obstat vedle tech ktere jsem tady od zacatku vlakna jiz prednesl ja? Zdravim. M.

04.02.2011 06:56:04 #187 

Gravedigger

>> #184, mski, 04. 02. 2011 04:10:06

myslel jsem to presne naopak – ze s touto diskuzi uz neumi dal drzet krok a tak se stahuji a prenechavam prostor povolanejsim.

04.02.2011 10:47:12 #188 

MirekP

>> #177, mski, 03. 02. 2011 22:41:19

No mozna se lze mrknout do vlakna Video a hlasovani napr prispevek #138

• snazil jsem se tam pratelsky nadhodit muj nazor na protirotaci a pohyby v kyclich a ten predklon trupu…

(rekl bych,ze to koresponduje/sedi s tvymi prispevky – jen jsem byl trochu „hodnejsi“ poucen tim, ze „mlady blbec“ co na lyzich nic neumi ma byt uctivy ke starym pardalum…)

Mej se.

>to Masin

• osobne nemyslim, ze ma Milan „nejake ortodoxni lyzarske nazory“ jen je treba spravne si vylozit co vidis, co z toho je prezitek a jak je to vyhodnejsi aniz bys negativne impaktoval vysledky.
  • treba to probereme vecer u piva:-)

04.02.2011 11:20:05 #189 

TomáS muž

:-) Pěkně hoši pěkně. Ano taky jsem přijel na VL, abych viděl „live“ velkého učitele:-)Ale nestalo se tak:-( Je potřeba si uvědomit jaké je publikum této diskuze. Většinou jsme jen kluci a holky, co rádi lyžují a tady se snaží zjistit (jaký boty koupit, jak je uptavit, jak namazat lyže a taky možná, jak se trochu podomácku zlepšit). Naprostá většina z nás nedělá žadnou speciální přípravu a nemá žádnýho trenéra a v našich jízdách je spousta chyb. Tak sem šoupneme video a kecáme. Když to takhle děláme, tak už Vám asi došlo, že je dost složitý potom chyby odtraňovat, když nevím, kterou bych měl začít a jestli náhodou neodstraním dvě a nezačnu s nějakou novou. Jsem dost ujetej (to asi víte) a snažim se každý lyžování, každou jízdu nějak vyhodnotit, abych se někam posunul a nějak se mi to daří, protože se mi lépe a lépe jezdí na delších lyžích, takže to někam směřuje. Pánev osobně v protirotaci mám a snažím se jí nemít, ale řekněme si tady upřimě, kolik dalších chyb každý ještě dělá… A jak jsme na tom s fyzikým fondem a balačními cvičeními? Prostě chci jen říct, že jestli se vůbec jednou dostanu na úroveň, kdy mě bude trápit jestli na výjezdu z oblouku protirotaci mám/nemám/mám málo tak budu rád… Jinak je to ale dobrý počtení a další podněty k zamyšlení. Přikláním se k mýmu parťákovi Másinovi, že nějaká osvětlující videa by to chtělo:-) To by diskuzi posunolo někam dál. PS: Šáryna se nám dneska maliko zlepšila, asi opravili desku:-) Na bednu na MS, to ale asi nedá. Zuzulka parádně po prvním kole druhá:-) T.

04.02.2011 11:26:33 #190 

Pavlos muž

>> #189, TomáS, 04. 02. 2011 11:20:05

Vidím to úplně stejně. Lyžování mě baví. Mám ho rád a vychutnávám si každý den na sněhu, ale že bych se kvůli tomu, aby někdo z trenéru/ško­litelů/whatever hodnotil mojí jízdu jako ukázkovu a technicky dokonalou, trápil nějakým cvičením, to teda ani omylem. Asi mám jiné cíle a jiné hodnoty.....

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

04.02.2011 12:43:31 #191 

jirri

Lyžování mě baví. Mám ho rád a vychutnávám si každý den na sněhu. A prave proto miluji cviceni, takovy Kaizen Skiing (Viz . Kaizen Swimming )…

To jen aby to nevypadalo, ze na ty cviceni, zde prosakujici, kazdy kasle…

04.02.2011 13:31:22 #192 

Másin muž

>> #191, jirri, 04. 02. 2011 12:43:31

O kašlání na cvičení zde padl jeden jediný příspěvek, takže bych to nepaušalizoval.

Proč bych rád viděl nějaký video? Vyřčeno toho bylo spoustu, něco sem vstřebal, neco už nejsem bez názorný ukázky schopen pobrat. Přece jen nejsem žádnej trenér/instruk­tor/teoretik lyžování, ale snažím se co nejvíc odkoukat a taky najezdit – tím dle mého postupně získávám určitou jistotu na kopci, která je pak následně podle mě potřebná i na správné a bezpečné provedení drilů.

Když se ale bavíme o drilech, nesmíme zapomenout, že bychom hlavně měli vědět co, proč a jak dělat aby to mělo smysl a pomohlo dalšímu rozvoji/usměrnění techniky. Proto cvičení ano, ale vědět proč ho děláme. Proč to zmiňuju? Stačí se podívat na naše kopce, drtivou většinu „instruktorů“ co nám denodenně s klienty předvádějí mnohy nesmyslná cvičení, která třeba jednu věc usměrní a dalších 10 aspektů jízdy zkur.í.

Nevím jestli vás to tady zaujme a chytnete se toho, ale rád bych viděl, co si vy nejvíce diskutující o nejefektivnější technice představujete pod téměř ideální jízdou (nechtěl bych do toho míchat závodní extrémní situace, kde se jedná o situační řešení projetí branky – neztratit čas). Třeba to diskuzi dále obohatí… Abych jen nemlel, dovolím si přihodit první polínko, který jistě všichni dobře znáte: Prvních pár velice dynamických oblouků

04.02.2011 13:54:37 #193 

vašek2

Jo taky se řadím to skupiny drill friendly lyžařů…

TO Mski: Milane, už jsem to uchopil, díky. Teoretická maximální možná pozice těla při Trnkově pluhu je tedy gymnastický rozštěp bez stranového ohnutí páteře. :-)

Teď jsem to přečet ještě jednou a zase se zeptám:

Je tedy pro správné provedení podstatná snaha o udržení obratlů v ose páteře (při pohledu zepředu – nikoliv však kolmo k podložce! ), avšak s max. možným odklonem vršku těla („bod zlomu“ v oblasti pánve)???

04.02.2011 13:55:21 #194 

CzechSkier

Ahoj,

No není to lehké stihnout sledovat takovouhle debatu, natož stihnout reagovat, a ještě více natož reagovat smysluplně. Obzvláště když se vcelku nahodile střídají a prolínají různá témata. Marxističtí dialektici by z nás měli radost, neboť z naší debaty je evidentní, že všechno souvisí se vším (někdy taky s ničím). Skoro by se chtělo dojít k závěru, že Marx musel být lyžař! Ivane, neuměl bys to někde vypátrat? Neznali se náhodou Marx s hrabětem Harrachem, případně s později narozeným Josefem Rösslerem Ořovským? No budu si muset ten Kapitál konečně přečíst, abych zjistil, jestli to skutečně nebyl Marx, kdo Harrachovi vnuknul myšlenku objednat do Čech první páry lyží. (Příznivci velkého českého myslitele Járy Cimrmana mi doufám tuto kacířskou úvahu prominou). Z témat, která zde byla diskutována zůstávají (kromě Jirkovy jízdy samozřejmě ) aktuální asi dvě, a to Milanův pluh – jeho smysl jako zdokonalovacího cvičení a jeho technické provedení a potom „protirotace“ v průběhu oblouku (postavení osy pánve a ramen oproti podélné ose lyží).

Co se týká pluhu, tam to nevidím nijak složitě. Rozdíl pluhu v podání Apul a v podání Milana vidím především v odlišném záměru, a to dost podstatně. Pluh v podání Apulu je metodický prvek sloužící k výuce smykového oblouku, zatímco u Milana je cílem jízda po hraně. To znamená, že se jedná o jiný biomechanický princip točení lyží, i když samozřejmě řada prvků je tam společných. Pohyby a postavení těla při jízdě Milana musí odpovídat tomu, že chci dosáhnout zatáčení pomocí průhybu lyže, nikoliv jejímu smýkání. Proto by měl tedy být výraznější náklon vnější lyže, koleno by nemělo tlačit do středu oblouku, jako je tomu u Apulu, a postavení těla by mělo být asi více ke středu lyže (v předozadním směru). Milan taky demonstruje postavení osy pánve a ramen tak, jak on to považuje za správné. Ty hlavní prvky v demonstraci vidět jsou, což je důležité. Je vidět, že sněhové podmínky a terén příliš nepřály (koukám, že je to točeno na Klínovci na slalomáku). K tomuto cvičení mne napadá ještě jedna úvaha. Aby splnilo svůj účel (pokud jsem ho správně pochopil), je potřeba, aby vnější noha jela pokud možno po hraně, což znamená rychle. Má-li se zároveň z výcvikových důvodů provádět v pomalé rychlosti, musí tedy veškerý brzdící efekt zajistit vnitřní noha. Dosáhnout toho je asi dost obtížné (proto asi taky nemůžu mít nějaké speciální nároky na efektnost provedení) a ne každý to zvládne po celou dobu oblouku. Kolmé postavení pánve v začátku oblouku lze takto asi procítit, ale nevím, jestli naučit, protože rychle jedoucí vnější noha a brzdící vnitřní ho tam vrhá automaticky, což v normální jízdě není – je to spíše naopak. Myslím, že by stálo za to vyzkoušet totéž s přívratem, který by přibržděním na začátku mohl zajistit rozumnou rychlost a zároveň se více přiblížit výslednému provedení.

Další posuzování technického provedení (z mého pohledu nepodstatné) nechám na jiných. I z předchozích příspěvků je vidět, že jsou na to různé úhly pohledu a různá kritéria. Nicméně pohrdlivé vyjádření Jenose mi nepřijde úplně na místě. Je podle mne vyjádřením určitých stereotypů hodnocení jízdy, které je patrné u lyžařských instruktorů, zejména u těch vzdělávaných v Rakousku a u Apulu. Při výuce podle těchto škol je patrný důraz na „dokonalou demonstraci“, kde se zkoumá téměř i postavení jazyka v průběhu oblouku a výraz v tváři. Díky tomu pak podle mého osobního názoru jezdci, kteří se mi při normálním ježdění velmi líbí, pak při demonstračních jízdách vypadají jako roboti, a mně jejich demonstrace občas připomínají pochod severokorejských vojáků na vojenské přehlídce v Pchjong Jangu. Navíc klienti stejně nejsou drobné nuance v demonstracích schopni postřehnout, ale snaží se napodobit ten strnulý způsob jízdy, což se jim většinou daří, a navíc nabydou dojmu, že je to tak správně. Demonstrace zámořských instruktorů mi třeba nepřijdou tak „technicky propracované“ do nejmenších detailů, ale zase mám pocit, že na lyžích jede člověk, což je mi sympatické. Tento ryze subjektivní pohled na věc jsem si dovolil napsat proto, že je dokladem toho, že hodnocení technického provedení bude asi hodně záležet na osobních kritériích a taky lyžařské kultuře, ve které se hodnotitel pohybuje.

No a zajímavější téma pro mne je samozřejmě protirotace. Aby však diskuse na toto téma nebyla pouze mlácením prázdné slámy, a příspěvky měly hlavu a patu a byly alespoň z části srozumitelné, chce to trochu přípravu a tím pádem čas. Připravuji i nějaká videa a schémata. Teď ale odjíždím na týden do Itálie na soustředění, takže to už nestihnu. Až se vrátím, napíšu sem svůj názor. Určitě o tom chci ještě s Milanem podebatovat. Částečně přes Skype, protože to ušetří spoustu času a písmen, ale jinak souhlasím s Ivanem, že pokud zde diskuse začala, měly by podstatné závěry nebo názory zaznít. Na druhou stranu je velmi obtížné a zdlouhavé popisovat pohyby a sladit terminologii, obzvláště když se diskuse účastní tolik lidí a probírá současně tolik témat.

Takže za týden.

Ivan

www.juniorsports.cz

04.02.2011 14:03:40 #195 

Jenos

>> #172, mski, 03. 02. 2011 22:06:28

Opravdu se tu nehodlám přít jestli je větší lyžařská úroveň v Rakousku nebo Česku… Já rozhodně nejsem proti různým novým cvičením. Naopak jsem již na tomto foru nedávno tvrdil, že různá cvičení v pluhu jsou výborná pro zdokonalení převážně pokročilých lyžařů, kteří třeba již carvují, i když jsem s tímto názorem zůstal v menšině. Myslím, že snad jen Ivan reagoval. A věř nebo ne znám několik těchto velmi dobrých cvičení v pluhu, které se uspěšně dají aplikovat pro pokročilé lyžaře a ti si poté daleko lépe dokážou uvědomovat správné postavení a pohyby na lyžích. Feedback je velmi pozitivní. A toto jsem se naučil právě od těch Staatlichů, kteří by u tebe neuspěli. Jinak promin ten sarkasmus, ale to hrozné provedení mě vyděsilo. Jako profesionál totiž musím vše předvádět čistě a zřetelně, aby klient ani chvilku nepochyboval co a jak má vypadat a bylo to ihned zřetelné a jasné z každého pohybu. Problém ale vidím v tom co jste tu nebohého Jirku83 naučili. Zkoprnělá jízda se ztuhlými kotníky, koleny, boky, permanentně zařízlá vnitřní lyže, žádné odlehčení, neutralizace, atd…atd… Tomu říkáš úspěch?

04.02.2011 14:20:40 #196 

ivan

>> #186, mski, 04. 02. 2011 06:27:04

Naopak, já si myslím, že se shodujeme. Nevím, jestli jsem to nenapsal dost srozumitelně, nebo ty nečteš dost pečlivě (občas mi tak připadá, ale pokud ti křivdím, sorry), ale nekonstatuju nic jiného než to, že existuje určitá hranice – u každého různá -, za niž už konkrétní člověk nedokáže jít.

(A pak je hranice, kterou nepřekoná nikdo, např. nezvedne na benči 500 kg nebo si neomotá nohu kolem těla.)

Neboli určitý pohyb nevykonáš od určité hranice ideálně, čistě, nýbrž třeba s nějakým souhybem, nápomocí, ošizením. Na benči začneš mostovat, při shybech zvedat kolena. Podobně v tvrdých botách v oblouku s náklonem, kdy zadek líže sníh, už asi nikdo neudrží pánev kolmo na osu lyží. (Možná kdybys udělal úspěšný nábor mezi hadími ženami a naučil je lyžovat, zvládly by to?)

Když píšeš „okolni sily je chvilkove premuzou“, chápu to podobně jako svou formulaci „při působících velkých vnějších silách se neobejdou bez „vynuceného“ protinatočení pánve“ – to už mi přijde jako tahanice o použité konkrétní výrazy, v obou případech hlásající vlastně totéž. Tak to aspoň cítím já se svou schopností chápat a domýšlet psaný text.

Nemám problém přistoupit na tezi „každá protirotace je porušením ideálu“, chceš-li to slyšet takto. Nakolik je ten ideál dosažitelný, je jiná věc. Atd.

Přiznám se ale, že už ztrácím sílu pracně tady specifikovat a precizovat formulace, neboť se jednak většina lidí v diskusi asi ztratila, a také proto, že mám pocit, že občas nečteš dost pečlivě (viz výše).

Btw, divil by ses, co všechno se tady už v diskusích probralo. Dával jsem ti link na jednu přímo související ( http://snow.cz/…ala-rotaci/1 – jestlipak ses podíval?), MirekP zmiňuje další – upřesňuju linkem http://snow.cz/…-hlasovani/5 – nejenom jeho post 138.

Představ si, že i o tom podsazování pánve (jestli je to, co zmiňuješ) byla řeč, včetně citátu Máry Fryše (dámy prominou sexismus, je to citát) „jako když zezadu šukáš vysokou babu“. A dokonce už jsem kdysi dávno psal o roli příslušných svalů pánevního dna (včetně jejich cvičení, což zase znají dámy), což ale uvádí už Kuchler před skoro 15 lety a ten to zase má od Nicoly…

04.02.2011 14:36:04 #197 

Tom_

>> #196, ivan, 04. 02. 2011 14:20:40 „(A pak je hranice, kterou nepřekoná nikdo, např. nezvedne na benči 500 kg nebo si neomotá nohu kolem těla.)“

.

Ani Chuck Norris?

It's only skiing

04.02.2011 22:36:13 #198 

mski muž

http://www.youtube.com/watch?…

tady Carlo janka zpomalene..

Video od Masina pekny, pro naprostou vetsinu lidi skvely.. nasel by nekdo jak jezdci poradit co by mohl delat lepe?

Opravdu je treba tomu co delam dobre porozumet abych se mohl zlepsovat a pripadne cviceni optimalizovat.

Neco sveho najdu a dam sem.. mam toho malo, i prez to ze jsem jezdil mastrers v cechach i v alpach, krom vysledkovych listin nic.. par fotek z Rokytnice kde jsem naposled tusim vyhral Mistrovstvi republiky..

Ovsem i ja se stale ucim delat to o cem pisu.. je mi taky uz 50 a telo „tuhne“.. ted se snazim dat dokupy, cvicim hodne jogu, plavu, surfuju na vlnach, jinak bych uz byl brzy invalida..

Tesim se na Czech skier az se vrati z Italie,

Ivane, omlouvam se ze si zatim uplne nerozumime ale jsme uz myslim blizko.. ty prizpevky co zminujes si jeste prostuduju a napisu.. zatim nabizim pauzu, je vikend a nebudu moc u PC..

Jenosi, nebudu tady vydavat energii k dalsi reakci na to co pises, jen tady dokazujes nejen me ale i ostatnim ze curas mimo misu a jeste si pritom pokapavas trenyrky, profesionale!!-))..

Tesim se na dalsi smysluplnou komunikaci s temi co maji prijemny usmev na tvari, tak jak je to u tech demo jezdcu co zminje Czech Skier.. Zdar, M.

Zdravim, M.

04.02.2011 23:02:38 #199 

mski muž

>> #193, vašek2, 04. 02. 2011 13:54:37

Vasku, jo tak nejak, pokud ti rozumim spravne tak je to tak.. Cz skier, ze by se snad melo brzdit vnitrni.. to vubec ne.. veskera kontrola nad rychlosti je na vnejsi.. a take neni podstatne aby vnejsi jela 100 procentne po hrane.. a urcite se nejezdi rychle. naopak, co nejpomaleji.. a zacinat na placce, postupne pak prechazet na prudsi a strmejsi kopec, ale to je spis pak cviceni pro zavodniky a expernti lyzare kde je potreba efekt a pretizeni maximalizovat! Volba terenu v mem klipy znovu opakuji nebyla nejlepsi.. to je jediny co ale mam.. M.

04.02.2011 23:48:22 #202 

mski muž

poradi mi nekdo jak sem vlozit foto? diky, M.

04.02.2011 23:49:24 #203 

Thomas muž

Nečetl jsem odborné příspěvky výše, ale zjednodušeně jak se na to dívám po sklence vína, tak sorry za ovíněné kidy neprofesionála: Zní to hodně fádně, ale nejvíc jsem se jako samouk naučil v měkkých pohorkách před a po sezoně, kdy musíš jinak měnit tlaky v několika fázích oblouků, aby linie zůstala čistá a udržel ses vůbec v oblouku.Rychlos­tní impuls dává: tlak na vnitřní v pravý čas a drobnosti terénu. Jinak voda je ideální odpor pro učení…Pochopit pohyb je možné až po hoodně odzkoušení v různých podmínkách a zdokonalování, a až tehdy, když tě nic pevného nesvazuje.:-)

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

05.02.2011 00:16:55 #204 

mski muž

jeste mam chvilku nez pujdeme oslavovat narozeniny dcerky, kdyz jsem pred 9 lety jel rano po postaveni 1. kola slalomu ve Spindlu do porodnice do Kladna za 1 a trictvrte hodiny…

vlakno..http://snow­.cz/tema/1806-chvala-rotaci/1

odhaluje trolly v plnem svetle!! a zase ti stejni lide!!! Viz odpoved na velmi prinosny prispevek Jardy..

odpovida Jenos: >> jarda, 11. 03. 2010 07:04:37

Myslím, že jsi to příliš zteoretizoval a že to v konečném důsledku tak vůbec není. Taková rotace v podstatě nic nepřinese. Tvůj problém mohl být spíš v tom, že jsi „ztrácel“ vnější nohu za sebou a v důsledku tvého soustředění si jí spíše předsunul dopředu a tím na ní získal dostatečné zatížení a jízda se podstatně zlepšila. rovněž si mohl být i v záklonu a vzhledem ke soustředění na zatlačení vnější lyže do oblouku ses dostal do správné předozadní rovnováhy…

a Watrus to podporuje:

>> jarda, 11. 03. 2010 07:04:37

Taky to nejak nechapu, ktera noha dela co…?

pozor varovani!! i obycejny lyzar lajk jako je Jarda a mnozi ostatni je jak se potvrzuje nesrovnatelne lepsim prinosem pro zdejsi diskutujici, nez je tomu tak u techto lyzarskych profesionalu!!

A to jsem to teprve zacal procitat!!!

M.

05.02.2011 00:20:54 #205 

mski muž

>> #203, Thomas, 04. 02. 2011 23:49:24

respekt tobe Tomasi, bezky a telemark jsou vybornou prupravou pro sjezdare..

05.02.2011 04:48:37 #206 

Gravedigger

>> #195, Jenos, 04. 02. 2011 14:03:40

plne souhlasim s uzitecnosti pluhu, hodnocenim demonstrace SSP i hodnocenim Jirky jizdy v pluhu.

a pokud se mski trefil s hodnocenim tvojeho curani, tak i v tom nejsi sam. prostata je svinstvo.

05.02.2011 17:02:50 #207 

Tom_

>> #202, mski, 04. 02. 2011 23:48:22

Obrázek nejdřív nahraj do nějakého úložiště na internetu, třeba na Picasu, kterou používáš. Pak ten odkaz zadej přes ikonu vložit obrázek.

It's only skiing

05.02.2011 17:07:57 #208 

Jenos

To Gravedigger:

Ahoj kolego, děkuji ti za podporu, i když tady je to od tebe odvážný kousek :-D Ale abych byl stylový:

Právě jsem se vrátil s krásného prosluněného lyžařského dne, kde jsem měl výborné lyžaře. Všichni se upřímě radovali a bylo fajn slyšet ten pozitivní feedback. Nicméně jelikož nejsem ten vševědoucí a nejlepší, tak jsem je naučil určitě spoustu nesmyslů :-? No nezbývá jen doufat, že je to někdo třeba na netu přeučí…

No a teď už musím letět do baru na Aprés Ski. Skol, J. :-)

05.02.2011 17:22:20 #209 

˘Ö˘Krab muž

Nejdřív něco dekadence pro mlčícího Adama. A teď ještě pokus pro Milana a ostatní: http://www.youtube.com/watch?… .

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

05.02.2011 17:38:13 #210 

b.garfield

>> #209, ˘Ö˘Krab, 05. 02. 2011 17:22:20 ta roznožka u prvního sesion je hoodně pěkná nad šíří pánve ,žádná žena by se nemusela před gynekologem za takovouhle šíři pánve stydět… :-) ,pěknej sedací požitek ,co? škoda že to nedal na ještě větší dištanc -stopu lyží,jako ,kdo šííířeji..fuj ,že bych si rejp-nebyla to ukázka krátkýho oblouku cvičitele ??? :-),páč mi to ňákýho připomělo… a ten sesion 2 pseudo pluh se špičkama na metr od sebe to není,skutečně ,ale skutečně ,ale skutečně to není pluh, :-) , Klausi pomoc…to je na opravdu ,ale opravdu,seriozní diskuzi… :-) :-) :-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy