Cvik na podporu vnitřní nohy (strana: 14)
09.03.2011 20:53:58 #391
>> #388, TNS, 09. 03. 2011 20:18:23
Znovu pripominam.Po tolkych rokoch viem o lyzovani ho… Len sa snazim znovu najst.
Masine,neviem nakolko osobne poznas M.T.S.,ale mat takychto trenerov pred tridsiatimi rokmi,tak by sme sa inak zapisali do vysledkovych listin.
Ale je mozne,ze mne zapalilo v hlave velmi neskoro.
09.03.2011 21:10:26 #392
>> #389, Harry, 09. 03. 2011 20:36:33
Nóó,z mojej strany som chcel napísať postrehy a poďakovať.Bolo by pokrytecké využiť know-how aspoň bez poďakovania.Já som ti málo emotívny týpek.Ak zakladáme nejakú sektu,neskúsiš nejakú lepšiu?
09.03.2011 22:03:57 #393
09.03.2011 23:04:00 #394
09.03.2011 23:52:26 #395
>> #394, Tom_, 09. 03. 2011 23:04:00
Pochybujem,že Czechskier „zmizol“.Skôr rieši svoje veci.Divil by som sa keby nie.
10.03.2011 07:31:37 #397
Abych byl úplně přesný, Milan dal několik dobře použitelných rad ohledně učení se lyžování a dále několik dobrých rad ohledně drilů, pomáhajících závodníkům rovnat základní postoj. Stále však platí to, že podle mého názoru je jízda zejména v GS a SG neproveditelná, zejména tam, kde je kopec prudký a branky přesazené, ve frontálním postoji s pánví kolmo na směr jízdy a paralelním postavením lyží (tedy pro přesnost – proveditelná je, není však efektivní). Dál tady v tom vláknu nebudu pokračovat a založím nové, kde můžeme uvedené věci podrobně jednu po druhé probrat.
11.11.2019 15:00:23 #398
Náhodou som narazil na článok od Haralda Harba, dávam to tu:
http://harbskisysems.blogspot.com/…for-all.html
Citáty sú kurzívou.
Rieši tam vedomé zdvihnutie špičky „starej“ vonkajšej lyže(tj v ukončovanom oblúku) ako jeden z „expertných“ prvkov ski techniky, nutný pre včasné prehranenie/zahranenie. Podopreté(ako inak) je to všetko peknými fotkami zo sveťáku v slalome(kto ešte nepoužil peknú foto zo SL WC nech sa prihlási u súdruha Žinčicu).
Niečo mi možno uniká, koniec-koncov, ja som len hobby lyžiar, možno mi to niekto z miestneho race departmentu vysvetlí – len by som bol rád, aby sme sa nebavili o výnimočných situačných riešeniach v SL trati, ale o aplikácii pre všeobecné lyžovanie(po hrane na piste).
Dvihnutie špičky(tej končiacej vonkajšej) zastaví pohyb lyže vpred, čo je kritické pre všetkých juniorských závodníkov, ktoré končievajú v záklone.
Hm, a tá končiaca vnútorná teda môže pokračovať v pohybe vpred(tj. cca do vrstevnice) v danom momente?
Zaujímavé je toto:
Pohyb vychádza zo svalu tibialis anterior, čo je sval na holeni(vpredu zvonku), ktorý de facto izolovane dvíha chodidlo smerom hore(tzv. dorziflexia). Pripomínam, že chodidlo máme v bote.
Keď si to predstavím: idem na končiacej vonkajšej, do ktorej pôsobí celkom slušná odstredivá sila + gravitácia a ohnem chodidlo v kotníku tejto nohy v tej mojej tesnej tvrdej bote(a dvihnem týmto špicu lyže nahor, päta ostáva na snehu).
Neviem ako to dokážu iní, myslím že som nadpriemerne silný, ale dvíhať špičku lyže do vzduchu za jazdy pomocou tohto svalu by sa mi dalo len dosť blbo a už vôbec by sa nejednalo o (toľko potrebnú) jemnú motoriku.
No nič, poďme ďalej vo vysvetľovaní a vyvodzovaní príčin a následkov podľa autora. Čo sa teda vraj deje PO zdvihnutí špičky? Lyžiar naklápa tú dvihnutú lyžu(teda len jej špicu) na novú hranu(tj. táto bude budúca vnútorná), päta danej nohy stále na snehu a stará vnútorná je zaťažená viacej(ktorým smerom sa pohybuje, hm?).
Keďže Harb uznáva len „flexing through transition“(po „našom“ by sme povedali asi cross-under), tak z toho mi vyplýva, že v čase dvihnutia a natáčania tej zdvihnutej špice je takmer celé zaťaženie na starej vnútornej, ktorú musí jazdec rýchlo „povoliť“, aby sa zákonom zotrvačnosti prehuplo ťažisko tela cez lyže(niekde smerom do nového oblúku). Koleno tej starej vnútornej je asi nadšené…
Následne Harb píše, že je potrebné(u WC aj u mierne pokročilého) zahraniť od špice tú novú vnútornú a to ešte skôr ako sa zahraní nová vonkajšia. Hneď k tomu píše, že toto dá jazdcovi lepšie zameranie/koncentráciu na pozíciu tela nad novou vonkajšou lyžou ako postupne padá s telom do oblúku.
Takže som sa dozvedel, že ako prvú musím najskôr zahraniť vnútornú…a to tým dvihnutím špice starej vonkajšej, jej preklopením a nová vonkajšia príde o čosi neskôr na hranu. Ja to vravím furt, človek sa učí stále…
11.11.2019 20:42:58 #399
>> #398, IIIvan, 11. 11. 2019 15:00:23
Do jakeho vlakna Ty este vlezes…
Za nas, pesimistickych laznikov.
Hm, a tá končiaca vnútorná teda môže pokračovať v pohybe vpred(tj. cca do vrstevnice) v danom momente?
Ano.
Neviem ako to dokážu iní, myslím že som nadpriemerne silný, ale dvíhať špičku lyže do vzduchu za jazdy pomocou tohto svalu by sa mi dalo len dosť blbo a už vôbec by sa nejednalo o (toľko potrebnú) jemnú motoriku.
Nie je to primarne o sile.
Keďže Harb uznáva len „flexing through transition“(po „našom“ by sme povedali asi cross-under), tak z toho mi vyplýva, že v čase dvihnutia a natáčania tej zdvihnutej špice je takmer celé zaťaženie na starej vnútornej, ktorú musí jazdec rýchlo „povoliť“, aby sa zákonom zotrvačnosti prehuplo ťažisko tela cez lyže(niekde smerom do nového oblúku). Koleno tej starej vnútornej je asi nadšené…
Koleno asi ano,ale je to tak rychle a vyhodne pre jazdca na cas.
Harald si vybral prvky spickovej pretekovej SL techniky,kde v ukonceni obluku,ktory spickovi jazdci musia ukoncovat na vnutornej, a chce ju napasovat pre koho???
Alebo len chce ilustrovat spravne ukoncenie a pripravu na prehranenie u tych najlepsich?
Lebo toto su prvky,ktore sa musia ovladat v jazde automaticky,vonkajsia uz nepracuje a pripravuje sa na novu ulohu. Toto je to obojnohe lyzovanie, artistika, ta chemia ktora je urcena pre rychlych.
Telo pracuje nezavisle na nohach a hlada si uz takisto novu polohu a smer ktorym sa vyberie.
Vyberaju sa benefity,ktore v obluku lyziar „naakumuloval“.
Zatial tolko, dufam ze som bol dostatocne nepochopitelny a strucny.
Na svah,na Strbskom padlo desat cisel, toto dame tak jak to Harald vyzaduje.
caute Harry
11.11.2019 21:04:44 #400
>> #399, Harry, 11. 11. 2019 20:42:58
Radšej to prečítaj ešte raz Trošku tam u HH uniká určitá logickosť a následnosť pohybov a asi moja forma „kvízu“ sa u teba neuchytila…tie moje otázky sú samozrejme „rečnícke“ a mám na ne vykryštalizovaný názor.
On to btw chce napasovať aj na mierne pokročilých, aj na WC ako základ prehraňovania(preto som vyslovene písal, že nechcem koment ku situačným SL riešeniam vo WC).
Ak si to fakt pozrieš celé čo so napísal, tak – súhlasíš, že priorita by mala byť najskôr zahranená nová vnútorná napríklad?
11.11.2019 21:50:40 #401
>> #400, IIIvan, 11. 11. 2019 21:04:44
To bola odpoved na kviz kvizom.:D
Od Haralda su to vysoko polemicke veci,obsahujuce mnozstvo limitov.
Najrychlejsi obluk v SL je cely prevedeny primarne na vnutornej,pri spravnej predozadnej praci a odseparovanom vrchu.
Kto to tak dokaze? Na tych kopcoch v tom tempe? Kto chce prist o kolena?
Cize musi sa ist do kompromisov. A to je hadat sa o tom,ci bola skor sliepka alebo vajce.
Ta „vykopnuta spicka“ nahor ma vela suvisu s predozadnou pracou noh lyziara,takisto s tou byvalou diskusiou rotacia vs.protirotacia.A je v podstate aj odpovedou na tu diskusiu.
Do tak tazkych a sofistikovanych tem tahat lyzujuci plebs, asi uz nema cim inym zaujat a rozhodol sa ludi trapit.
Ale inak zaujimava tema.
Dufam ze som bol opet dostatocne strucny a zmetocny.
Praci cest,idem sa povenovat zene.
caute Harry
P.S.S tym ze zahranena ma byt najskor vnutorna noha nesuhlasim,ale asi viem co tym vyrokom sleduje.
12.11.2019 10:50:52 #402
>> #401, Harry, 11. 11. 2019 21:50:40
Keď si človek námatkovo pozrie niektoré zo stoviek jeho blog príspevkov, tak tých „polemických vecí“ by sa našlo hodne. Zjavne má ale hordu stúpencov, len neviem prečo, ale pri letných debatách v US fóre sa dalo dohodnúť a vysvetliť si veci s hocikým z nejakej asociácie po svete(a jedno či hobbík, inštruktor alebo racer), len jeho stúpenci diskutovali štýlom „veď to povedal osobne Harald, tak o čom chceš diskutovať“.
Rád používa komplikované biomechanické názvy a súvetia, lenže tie v kontexte často nedávajú moc zmysel, resp. sú aj priamo zavádzajúce. Preto som vypichol ten „tibialis anterior“. Ten sval robí primárne ten ohyb chodidla v kotníku(prsty smerom ku kolenu).
No a dve veci sú tam divné: prvá je to, že chcem vidieť ako sa dá ohnúť iba silou tohto svalu chodidlo smerom hore v plugu – tj. tá dorziflexia. Druhá vec – ak tá pätka tej lyže ostáva na snehu, tak ako je možné dvihnúť špicu lyže v kotníku(aj bez zohľadnenia tuhosti lyžiarky) – kde máš vtedy stred „kyvadla“?
Veď to bije do očí, že to je blbosť a akékoľvek dvíhanie špice(pri ostávajúcej pätke) nemá nič s kotníkom a dorziflexiou, ale musíš dvihnúť celú končatinu(tj panva + kolená) a stred otáčania/pohybu lyže je vtedy päta lyže, nie kotník sakra! To je primitívna geometria/mechanika, nie vec názoru…
Ak sa niekto pasuje za najlepšieho inštruktora aj bootfittera na svete(jeho slová), tak by nemal miešať hrušky s jablkami a produkovať stovky vyjadrení takéhoto charakteru, keď sa nezakladajú na pravde.
Pritom na taktiku a techniku jazdy môže byť X názorov, to je o inom, mňa irituje hlavne to marketingové motanie „kinetických reťazí“ a podobne, len aby text vyzeral múdro pre jeho nekritických obdivovateľov.
A znovu – on to dáva ako návod pre „intermediate“ aj pre WC race! Jedná z tých mojich rečníckych(alebo „básnických“?) otázok bola, že čo robí medzitým tá stará vnútorná – to keď si predstavíš, tak tiež nedáva logiku, je zahranená a ide si do vrstevnice po svojom(chvíľu).
Čo v situácii ktorú popisuje(„potreba hneď reagovať, aby si skrátil úvodný nábehový uhol“) nedáva zmysel a už vôbec nie v následnom popise, že prvú zahraníš do nového oblúku vnútornú. Ak máš udržať akú-takú konzistentnosť pohybu a dynamicky meniacej sa pozície, tak je predsa jasné, že tá stará vnútoorná sa nemá čo plandať dakde v prdeli(a vo vrstevnici).
Ale všetka snaha má smerovať o čo najvčasnejší pohyb OBOCH dolných končatín(a panvy) do nového smeru a nie nová vonkajšia že by sa nasmerovala a zahranila až PO vnútornej ako tvrdí on. Opakujem – rôzne situačné riešenia z WC SL(a zvládnutie/nezvládnutie nerovnovážnych stavov) nemôžu slúžiť nikdy ako hociaký návod pre niekoho.
Ani race WC nerobia dané momentky(vystrihnuté z kontextu celej pohybovej sekvencie) zámerne, že „jeeej, teraz dvihnem špicu vonkajšej…atď. podľa popisu HH“. Ale ich snaha v tých fofroch je cielene jazdiť „obojnožne“ ako ty sám píšeš . Lenže hentaký pokec/sekvencia od HH nie je v súlade s týmto, naopak je v rozpore a je to nevýhodné a strácaš čas v závode(a nebezpečné pre kolená).
Pre „skracovanie rádiusu“ predsa primárne slúži WC jazdcom drift a podobné finesy, kde OBE lyže odľahčia a natočia do nového smeru, nie hentaká divotvorná sekvencia. Myslím, že tréneri vo WC by sa divili tomuto Harbovému popisu „základnej“ techniky prehranenia(no nič, nabudúce sa popýtam osobne).
S tym ze zahranena ma byt najskor vnutorna noha nesuhlasim,ale asi viem co tym vyrokom sleduje.
Ty si teda partizán, „viem ale nepoviem“ Keby som mal čas a chuť, tak by som ti tu rozpitval x ďalších jeho príspevkov a divil by si sa, ale veľmi často sú jeho vyjadrenia navzájom v rozpore(medzi sebou).
A preto, keď niekto opakovane operuje nevhodne s odbornými termínmi out of kontext(a navyše biomechanicky často nesprávne) tak sa radšej poohliadnem po inom zdroji/autorite(a na tomto fóre takú máme, len je tiež dosť partizán, že? ).
12.11.2019 11:08:10 #403
>> #402, IIIvan, 12. 11. 2019 10:50:52
Tohle je komentář potvrzující velikou orientaci autora v tom proč a jak se efektivně zatáčí. Díky.
12.11.2019 15:28:32 #404
>> #403, oblouk, 12. 11. 2019 11:08:10
J.j. Sikovny a rozmyslavy chalanisko.
>> #402, IIIvan, 12. 11. 2019 10:50:52
Neviem ci to nebol Mski ktory Harba nemusel,tusim ani Ivan. To bolo pre mna dostatocne odporucanie sa mu nevenovat. Lyzuje velmi dobre,ale z tych par veci co sa ku mne dostali kde tade od neho,vyzera to, ze som oboch pocuval bolo pre mna dobre.
Neriesim co kde popisal,vyzera to na sebastredneho cloveka co sa chce predat. Asi tych kopa euro za hodinu co bere chce mat odrobenych a je rad ked jeho klienti aj hikaju.Nad nim.
Ja len rozumiem co asi chcel povedat tym zakrojenim vnutornej aj ked s tym
nesuhlasim. A hlavne ked to chce nasrobovat na barsjakeho lyziara s cielenym
dvihanim nohy a spicky lyze vonkajsej v ukonceni.
To mozno len ako drill s urcitym zamerom.
Suhlasim s tou vnutornou vo vyjazde obluku v tom nemam problem.
Cez zimu sa mozme k tomu vsetkemu vratit ked bude viac casu a podebatujeme.
caute Harry
12.11.2019 16:18:42 #405
>> #404, Harry, 12. 11. 2019 15:28:32
Hej, HH nemali v obľube(ani oni dvaja, ani iní miestni matadori) – viď r. 2011 apod. debaty
Cez zimu sa mozme k tomu vsetkemu vratit ked bude viac casu a podebatujeme.
Veď už zima(pardon ski sezóna) začala, ja už mám dva dni krútenia za sebou
12.11.2019 23:13:00 #406
>> #405, IIIvan, 12. 11. 2019 16:18:42
Veď už zima(pardon ski sezóna) začala, ja už mám dva dni krútenia za sebou
Ludom s tazkym skipostihnutim je nami,chudobou, odpustene,Ale aj my tu z tropov sa dockame.Po vanocich.
A s tym HH jo,jo. Tam tie nazory boli dost pre mna nepochopitelne. Ovsem teraz ta vnutorna je na debatu. Aj ked nesuhlasim s jeho prezentaciou,je to zaujimava vec do debaty.Znovu opakujem, ide o SL a spickove a rychle prevedenie obluku dlhodobo na taku cinnost pripravovanych jazdcov.Trenovanych , ochotnych si parkrat za svoju karieru polezat si na ortopedii v cakacke na spravneho byka,darcu.
caute Harry
13.11.2019 09:19:55 #407
>> #406, Harry, 12. 11. 2019 23:13:00
Ale aj my tu z tropov sa dockame.Po vanocich.
Treba prísť na sever dakedy cez víkend, plánujem pred vianocami(20.-22.?) sa dakde zašiť na SK tu blízko(asi Orava) na 3 dni(ak tu nebude zima, tak samozrejme alpy…)
K téme predtým – no, môj cieľ je ortopédovi sa podľa možností vyhnúť a nemyslím, že hentaké finty reálne potrebuje niekto vo WC(ako som písal, sú vhodnejšie a používané techniky).
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.