18.12.2011 21:39:30 #31
Ahoj všichni, myslím si, že řešíme něco, co už je dávno dějinami ustanovené. Kamery jsou na každém kroku a staly se běžnou součástí civilizace. Mají svá pro a proti. Já jsem na ně taky citlivý podobně jako Ivan a emocionálně je chápu jako symbol špiclování. Na druhou stranu je respektuji jako efektivní prostředek prevence kriminality a kdyby mi někdo ukradl auto, sháněl bych se po kameře. Vzpoměňte jen toho magora, jak na dálnici vytlačil menší auto – nebýt kamery, chodí mezi náma nepovšimnut. Co se týče Monínce, považuji za nešťastnou hlavně onu tiskovou zprávu, kterou připravila paní markeťačka Trigemy (společník Monínce tuším). Možná je to jiná generace a nespojuje si oko kamery s okem velkého bratra. Když jsem to četl poprvé, měl jsem trochu husí kůži, nicméně na dně té informace je jasná dobrá víra – chránit své klienty před kriminalitou. Tušíte někdo, kolik kamer je ve Špindlu, v Rokytnici, na Kaunertalu… Monínec se tím jen nešťastně pochlubil. Nehledal bych za tím policejní smýšlení, jen trochu marketingové naivity. skol Petr
18.12.2011 21:43:07 #32
>> #27, Radek Holub – SNOW, 18. 12. 2011 20:52:44
„Je zvláštní, že tu chybí zastánce prvoplánového motivu umístění kamer – zabránit drobným krádežím. Tipl bych si, že ve vzorku běžné populace budou kamery přijímány spíš s povděkem. Není snad ve veřejnosti dost pocitu bezmoci proti drobným i větším gaunerům všeho druhu?“
Radku, při čtení o tom, že záběry každého auta, které přijíždí do areálu a odjíždí z něho, budou průběžně analyzovány kriminální policií, mne mrazí. Proč? Je tam kriminalita jak v Bronxu či mexických čtvrtích v L.A.?
Proč taková nadstandardní péče v situaci, kdy se v některých obcích ruší policejní služebny a je problém zajistit pár pochůzek za den. Kdopak to protlačil pro Monínec? Jakto že je stát ochoten platit za takto nadstandardní péči „jen“ pro radost rekreujících se lidí? Už tohle mi zavání nějakou neplechou. Nebo si to areál platí sám?
>> #30, Radek Holub – SNOW, 18. 12. 2011 21:23:32
„Ve městech ty bezpečnostní kamery pokud vím jako prevence celkem fungují, ale rád se nechám vyvést z případného omylu.“
Nevím jak kamery fungují jako prevence, nicméně ze svého okolí vím o 2 případech, kdy se něco přihodilo v oblasti sledované kamerami městské policie. Postižený se zaradoval že mu kamery pomohou. Ejhle, obsluha je tou dobou měla namířené někam do blba a ne tam, kam měly mířit. Takže smůla. Nikdo u M.P. za to samozřejmě nemohl a poškozeným zbyly oči pro pláč. Zato, když jsem omylem jedno sobotní ráno zaparkoval v liduprázdné ulici na místě vyhrazeném pro zásobování u obchodu s kočárky, měl jsem na autě do 10 minut botičku, protože to M.P. na kameře viděla.
Kolik vlastně v Monínci mají za sezónu krádeží a jaká je škoda? Stojí to za taková opatření?
18.12.2011 21:47:32 #33
>> #31, Petr Socha – SNOW, 18. 12. 2011 21:39:30
Petře, kolik záznamů z kamer v místech, která jsi uvedl, je průběžně vyhodnocováno ve spolupráci s kriminální policií?
18.12.2011 22:07:01 #34
Paci sa mi rozbeh tejto diskusie.
Je dost mozne ,ze riadne odboci od temata,ktorou zacala.
Uz som hore napisal,ze Ti ktori maju zaujem ovladat tento system,nie su ziadni blbci.Blbci su Ti,ktori sa zbadaju az ked budu uvareni,ako ta zaba.
Ako napchat vsade kamery?
No jasne ze na zaciatku ludia uvidia prinos toho ze kamery budu.Chytime Janka z hornej dolnej ako kradne jablka,troch autickarov,a opiteho Jana co šti v parku.
Joj,a v televizii a mediach,ktore patria ludu,a su uplne objektivne,to bude patricne zvyraznene.
Podla mna je dost možne,ze kym kamery budu snimat stajuceho/pardon/ Jana,tak niekde kde kamery nedovidia sa budu diat ine svinstva.A o tych nebude ani zmienky nikde.
Viete o tom ako sa daju zneuzit najnovsie generacie mobilov?Ake skryte programy existuju?
Upozornujem,to co sa deje teraz,je len pripravou na to co sa bude diat,ked zacnu riadne ekonomicke problemy.A tie uz klopu na prah.Buduci rok zacnu velke fukoty,nemajte strach.
A tam uz kontrola ludi bude mat velky vyznam.No nie pre Jana co sti v parku,ale,no vlastne pre koho? Treba porozmyslat!
Nebojte sa,ludia su hoveda,jak pise Ivan ,kradou a lzou. Nemajme o sebe velku mienku.A vie mi niekto povedat,ako sa budu chovat ked pridu riadne prusery?
Takato debata uz naraza dost na hranicu filozofovania o svete a nas.
Ale v kazdom pripade je jasne,co sa na ludi chysta.
A do toho sa mi zda,ze zapada aj filozofia Moninca.
caute Harry
18.12.2011 22:11:02 #35
>> #26, Navvy, 18. 12. 2011 19:28:12
Jasně, souhlasím, s ÚOOÚ mám velmi dobrou zkušenost.
18.12.2011 22:17:21 #36
>> #32, HonzA_, 18. 12. 2011 21:43:07
Aha, pokud jde o „kriminální policii“, bral jsem to spíš jako neumělou formulaci…
Jsem docela zvědav, co se z diskuze ještě vyvine.
18.12.2011 22:24:16 #37
Petře, ale kolik lidí ví, že ten „magor“ je dost možná obětí neuvěřitelné manipulace. Já sám jsem přesvědčen, že byl pravomocně odsouzen člověk, který si zasloužil možná tak maximálně pořádnou pokutu za nesprávnou jízdu v jízdních pruzích. Uvedu proč:
- Záznam, který se objevil v televizi, byl nechtěně či úmyslně zmanipulován (při pohybu jeho vozu v levém pruhu byl zpomalen o cca 30 %, při úhlovém pohybu do pravého pruhu byl zrychlen o cca 12,5 % oproti skutečnosti). Pokud se tedy v levém pruhu pohyboval rychlostí 100 km/h, pak jeho pohyb do pravého pruhu vzbuzoval dojem náhlého zrychlení na více než 140 km/h, pokud by vůbec nezrychlil!
- Podle svědků se čmouha na jeho vozidle, které měla být od kola toho havarovaného vozidla, objevila až hodinu po nehodě.
- Nikdy nebylo laboratorně potvrzeno, že červená barva ne jeho vozidle je stejná jako červená barva havarovaného vozu.
- Dopravní psycholog po 8 hodinách zkoumání jeho osobnosti napsal do znaleckého posudku, že „mu zřejmě bouchly saze“ – nezjistil totiž vůbec nic co by svědčilo o jeho agresivitě.
- V zaměstnání byl znám jako hodný tichý člověk, který se snažil každému pomoci.
A to jsou jen některé důvody. Jsem přesvědčen, že zde byl kamerový systém zneužit (za potlesku veřejnosti) k tomu, aby byl vytvořen exemplární příklad. Možná nemám pravdu…
18.12.2011 22:47:50 #38
Ne, Petře, kamery „na každém kroku“ nejsou. Nevím, jak po Praze, ale já je nemám po městě, u sebe na dvorku, ani doma. Nemám je na silnicích v okolí, po nichž jezdím běžně. Ani tam, kde v létě plavu. Nebo v přilehlém lese.
Kolik kamer je ve Špindlu, můžu zkusit zjistit, ale rozhodně nemají zaměstnanci areálu velín s x monitory a kamerami. Parkoviště u Hromovky směrem z města ven žádnou nemá. Ta dolní v Rokytnici nejspíš taky ne (u Rokytky nevím).
Pokud jde o ty „piráty“, nejsem si jistý, jak průkazné záběry kamery natočily a jak se kauza/y vyvíjejí.
Ale i kdyby platilo, že kamer je všude plno, proč bych měl proto rezignovat a nechat si líbit, že jich bude ještě víc? Aby přišlo nařízení, že každý musí mít takovou u svého domu, pak třeba i doma kvůli prevenci domácího násilí a zneužívání dětí, a skončíme jako v Orwellovi s tím permanentně špiclujícím Televisorem (zmíněno i zde v diskusi)?
Možná Krejčí v Monínci i takto hledá svou konkurenční výhodu na trhu (jinde se lyžuje, on zatím nemá sníh, a tak se snaží aspoň nějak na sebe upozornit a bodovat?), ale já a zjevně i další zde to vidíme jinak.
Marketingová naivita? Možná ano, dneska do médií fušuje kdejaký pologramota. Každý svého štěstí strůjcem, a tak ať monínští vědí, jak to taky působí.
Máš možná pravdu, že je to i věc generační. A nezlob se, ale na ten pravý prožitek jsi trochu moc mladý. Já si pamatuju už i konec 50. let a všechno potom, a tak se asi v osobním prožitku nemůžeme dostatečně sejít. Svou životní zkušenost nemůžu samozřejmě nikomu mladšímu vnucovat, ale mám ji takovou a podle ní soudím, myslím a cítím.
Ale možná si každá generace musí vyžrat svoje průsery?
Jestli ano, jen si to tedy vy mladší vyžerte, když berete tu „dobrou víru“ a kamery „respektujete“. Mě jako dědka senilnějícího a nepoužitelného už snad nechají na pokoji, ale vy si ještě užijete. Ano, když u ukradeného auta hned myslíte na kameru, bon voyage.
Už tady bylo citací plno, od cesty do pekel dlážděné dobrými úmysly po pomalu vařenou žábu. Z toho známého zbývá, možná vedle „Hnus, velebnosti“, snad už jenom Franklinův skoro profláklý, leč zjevně nikdy dostatečně nepřipomínaný:
„They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.”
Jo, klidně na Monínci vyměňte pocit, že při lyžovačce tamtéž je vaše plechovka zvaná auto “bezpečná”, za statut svobodného občana. Který sice ví, že ho sleduje mobil a na dálnici kamery, ale aspoň si uvědomuje, k čemu všemu to může dospět, a nemlčí k tomu.
18.12.2011 22:58:06 #39
>> #37, Navvy, 18. 12. 2011 22:24:16
Ano, pochybností je mnoho. Kdo by chtěl, nechť si vezme aspoň dva dny dovolené a prokouše se několika články a několika stovkami příspěvků na D-fensovi.
Následně většinu mainstreamových médií zachvátila mánie „silničních pirátů“, o nichž se průběžně referovalo. Lacina, bavorák, 2222, co mě jen tak z hlavy napadá, coby symboly nebezpečných padouchů, potenciálních silničních vrahů, jež se jenom díky čacké policii a kamerám podařilo odhalit a usvědčit.
Brainwashing jak z učebnice.
18.12.2011 23:06:18 #40
>> #39, ivan, 18. 12. 2011 22:58:06
Ivane a vy všichni ostatní, kteří máte podobné příspěvky k tomuto tématu, přiznám se, že tak kvalifikované názory bych v diskusi na lyžařském serveru opravdu nečekal. Mám z toho radost.
18.12.2011 23:12:46 #41
>> #40, Navvy, 18. 12. 2011 23:06:18
Sice jsme lyžaři („lyžař jede z vršku, nabije si držku“ –
z prostonárodní „V zahradě na sadě sedí Božena…“), ale snad
úplně blbí nejsme
18.12.2011 23:19:31 #42
To ani ja.Nejak sa nam to vymklo.A je dost mozne,ze sa budeme mat moznost niekedy v buducnosti stretnut aj osobne.
V urade bezpecnosti obyvatelstva,ktory sa este teraz vola blazninec.
Cest nasej paranoi.
Ale netreba sa bat,kto da systemu pokoj,system da pokoj jemu.Kym nejakym sposobom nevybocime z dennodennej rutiny,tak sa technika nami zaoberat nebude.
Inak,len tak ma napadlo,ked tu uz trepem.
Keby som bol majitelom cohokolvek/nielen Moninca/,tak si pomocou kamery ktora zosnimala znacky aut,a pomocou pomastenia vrecka zlatymi hrudami nejakeho strazmajstra na policii,zistim majitelov aut,potom pomastenim nejakych inych vackov si zistim mobilne cisla a IP adresy tych ludi,a zahltim ich presne mierenou reklamou,a ponukami.
Dokonca budem taky grand,ze ked sa niektora znacka auta u mna 3 tyzdne neobjavi,spravim 20 percentnu zlavu na skipas.No kto by tomu odolal.
Co povies Ivan,je to velmi uletene?
caute Harry
18.12.2011 23:23:25 #43
>> #41, ivan, 18. 12. 2011 23:12:46
S ohledem na to kolik lidí si myslí, že když nic špatného nedělají, tak se jim nemůže kvůli kamerám a dalším šmíráckým nástrojům nic stát, je tato diskuse dost výjimečná. A to i kvalitou argumentů.
18.12.2011 23:33:32 #44
>> #41, ivan, 18. 12. 2011 23:12:46
Sice je to trochu offtopic, ale me treba kamery v pripade Laciny pomohli udelat si vlastni nazor. Nebejt jich, tak nemam sanci si ho udelat. A jeho by stejne odsoudily a do zprav by se akorat dostala zminka, ze nakej magor vytlacil auto z dalnice. Ale diky kameram (a spouste cteni a zjistovani faktu) mi kamera akorat potvrzuje(ac bych za to ruku do ohne nedal), ze Lacina udelal „jen“ ridicskou chybu. Zbytek byla politicka obednavka, ktera sla ruku v ruce s clanky v novinach a tuposti, lenosti a pokrytectvim mas lidi.
Hmm, ta posledni veta by sla pouzit i pro podporu vzpoury proti velkemu bratru a sledovani kamerami. A jsme zas u toho, ze co jde vyuzit, jde i zneuzit…podle toho, jak se s tim zachazi a kdo a jak to vyhodnocuje…
No, kdyz nad tim jeste premyslim, mozna mu ty kamery pomohli do bane…nebejt jich, nebude politicke obednavky(ktera byla na popud bourici se vetsiny) a proces by byl asi cistsi. Hmm
18.12.2011 23:34:05 #45
>> #42, Harry, 18. 12. 2011 23:19:31
Ale netreba sa bat,kto da systemu pokoj,system da pokoj jemu
Nedá, bude sbírat data a čekat. Dříve nebo později to někdo použije.
Ale možná jsem jen nepochopil Tvou ironii, pak se omlouvám.
18.12.2011 23:36:09 #46
Není. Škoda, že nejsme majitelom cohokolvek/nielen Moninca/
>> #43, Navvy, 18. 12. 2011 23:23:25
Radost poněkud omezuje to, že ony „kvalitní argumenty“ (za sebe díky) zde prezentuje jen pár lidí.
18.12.2011 23:39:57 #47
>> #43, Navvy, 18. 12. 2011 23:23:25
S ohledem na to kolik lidí si myslí, že když nic špatného nedělají, tak se jim nemůže kvůli kamerám a dalším šmíráckým nástrojům nic stát, je tato diskuse dost výjimečná. A to i kvalitou argumentů.
Neco takoveho podobneho jsem tu na zacatku naznacoval ja. Ale toto je chybna interpretace. Ja tvrdim, ze (v tomto pripade kamery) muzou prinest dobre i spatne. Tady to vypada, ze vidite jen to spatne a (vicemene) tvrdite, ze bez kamer by to spatne nebylo(nebylo by co zneuzit). Ale preci, bez kamer by se zas dely jine spatnosti. Myslite, ze pred 100/1000 lety se zadne spatnosti/nespravedlnosti nedely? Jen tvrdim, ze to neni cerna, nebo bila oblast, ale sediva. A myslim si, ze pozitiva prevazuji.
Zivot neni, nikdy nebyl a nikdy nebude spravedlivy. Vzdy se i dobrym lidem budou dit spatne veci…
18.12.2011 23:40:22 #48
Ahoj Harry, ten Tvůj nápad je tzv. rozesíláním nevyžádaných obchodních sdělení a je za to pěkná pokuta. Navíc, pokud by se zjistilo odkud máš ty informace, byl by z toho pořádný malér, dost možná i trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.
Jinak si trochu oprav ten svůj názor, že když nevybočíš z řady… To se třeba na Internetu objeví zápis z jednání obecní rady, že obec hodlá koupit od babičky X.Y. stavební pozemek a babičky X.Y., r.č… bytem…, která nikdy nevystoupila z řady je posléze třeba (jen) vykradena, jelikož darebáci si to na Internetu přečetli… Proto se toto už u nás nesmí na Internetu zveřejňovat. A podobně se dají zneužít i ty kamerové záznamy… atd., atd. Ivan má prostě pravdu.
18.12.2011 23:40:28 #49
>> #45, Alda71, 18. 12. 2011 23:34:05
Ale netreba sa bat,kto da systemu pokoj,system da pokoj jemu.Kym nejakym sposobom nevybocime z dennodennej rutiny,tak sa technika nami zaoberat nebude.
Prepac,myslene formou postihu,a zaoberanim sa pricinou zmeny Tvojho spravania.Je jasne ze data budu plynut a zhromazdovat sa.Kazdy z nas bude len kopou jednotiek a nul,tak ako pre lekara si meso,alebo pripad.
18.12.2011 23:49:58 #50
>> #47, valerius, 18. 12. 2011 23:39:57
Ač to tak možná nevypadá, nejsem absolutním odpůrcem kamer (viz výše). Jen to musí být v podstatě krajní řešení. Ono je na tom Monínci specifiské to, že se sledují registrační značky aut (dříve SPZ). Když je kamera někde uprostřed sjezdovky, kde má třeba monitorovat málo přehledný úsek, aby v případě zranění vyrazila horská služba dříve než jí někdo zatelefonuje, je to méně problematické (protože ti lyžaři jsou anonymní) než když se snímají RZ aut, podle kterých se dá dohledat kde co.
18.12.2011 23:52:44 #51
>> #49, Harry, 18. 12. 2011 23:40:28
Rozšířil bych to i na vyvolání nátlaku na „poslušného“ aby byl ještě poslušnější, zájemce o práci aby byl správně zařazený, u pojištění aby bylo jaksi preventivně minimalizováno budoucí plnění atd. Určitě v té naší chorobné mysli najdeme spoustu dalších příkladů.
Už jsem psal o těch datech pacientů. Náš SÚKL (u Vás má hezčí zkratku ŠÚKL) tady sbíral z milionů receptů nezákonně data o lécích pro konkrétní pacienty, básniček o tom pro co všechno je to strašně důležité jsem slyšel spoustu, ale to byla jenom clona. Jisté je, že se takto podařilo shromáždit léky užívané konkrétními lidmi, dokonce bez zákonného podkladu. Nebylo tak stanoveno kdo a za jakých podmínek k tomu má přístup, jak to má být chráněno, prostě nic. Co všechno se z toho dá vyčíst a komu by něco takového ve skutečnosti mohlo prospět je jasné. Naštěstí to ÚOOÚ zarazil a nařídil to zlikvidovat, ale jestli se tak stalo je velkou otázkou.
18.12.2011 23:55:55 #52
>> #47, valerius, 18. 12. 2011 23:39:57
„Ale preci, bez kamer by se zas dely jine spatnosti.“
Rád bych slyšel, kolik těch špatností, které by teoreticky odstranily/pomohly vyřešit kamery, se na Monínci v sezóně tak zhruba stávalo a s jakou škodou. Bez toho jsou to všechno, s odpuštěním, jen plané kecy.
18.12.2011 23:59:15 #53
Ahoj Harry, ten Tvůj nápad je tzv. rozesíláním nevyžádaných obchodních sdělení a je za to pěkná pokuta. Navíc, pokud by se zjistilo odkud máš ty informace, byl by z toho pořádný malér, dost možná i trestný čin zneužití pravomoci úřední
>> #48, Navvy, 18. 12. 2011 23:40:22
Tak teraz si ma dostal.Berem spet,je to nezrealizovatelne.
Pre svoju kludnu buducnost davam toto prehlasenie.
TOTO VSETKO CO TVRDIM JE SRANDA!NIKDY SA NIC Z TOHO CO PISEM NESTANE!
19.12.2011 00:02:54 #54
>> #50, Navvy, 18. 12. 2011 23:49:58
Ja vim. Ja mluvim spis tak obecne. Neb vlakno o „velkem bratru“ mi prislo ladene take celkem obecne.
>> #52, HonzA_, 18. 12. 2011 23:55:55
Nemam statistiky kradezi z Monince. A na porovnani bude cas po teto sezone. Jen vim(ci tusim) ze na horach v lyzarskych strediscich dochazi ke kradezim, at uz lyzarskeho vybaveni, ci aut. Tvoji namitku chapu tak, ze jsi presvedcen, ze se bud nekrade, ci pokud se krade, tak kamery nemohou (skoro) vubec pomoci? Oboji mi prijde jako prilis silne tvrzeni. Ci je zde jeste nejaka treti moznosti, co tva namitka znamenala?
19.12.2011 00:03:32 #55
>> #53, Harry, 18. 12. 2011 23:59:15
Dej slevu na adresnou permici, do podmínek použití dat k marketingovým účelům a vsaď se, že to většina lidí vesele podepíše. Někteří sice vyklouznou, ale velká část zůstane. Rád bych se mýlil.
19.12.2011 00:06:57 #56
>> #51, Alda71, 18. 12. 2011 23:52:44
Mohu Tě uklidnit. SUKL dostal pokutu v řádu milionů a bylo to zastaveno.
19.12.2011 00:07:29 #57
>> #55, Alda71, 19. 12. 2011 00:03:32
No uz som chcel ist chrapat,tak sa mi to nechcelo Navvymu takto vysvetlovat.
Diky. Ja len pre vsetkych,sledujte akukolvek vec ktoru podpisujete,ze pri kolkych je veta,ze svojim podpisom suhlasite s pouzitim svojich osobnych udajov pre rozne ucely.
caute Harry
19.12.2011 00:10:56 #58
>> #53, Harry, 18. 12. 2011 23:59:15
Kdybys to chtěl udělat, tak se tu tím nechlubíš
19.12.2011 00:11:11 #59
>> #54, valerius, 19. 12. 2011 00:02:54
Přijde mi zvláštní, když tvrdíš že přínos kamer převyšuje nevýhody ze zaznamenávání RZ a natáčení aut a přitom netušíš, stejně jako já, o jak velký problém aktuálně jde. Toť vše.
19.12.2011 00:15:37 #60
>> #56, Navvy, 19. 12. 2011 00:06:57
Neboj, dobře to vím. Ale nebýt některých lidí, kteří se proti tomu postavili, tak by jim to prošlo. Městský soud v Praze ale rozhodnutí ÚOOÚ zrušil (i když se s mnoha věcmi ztotožnil) a nařídil odstranit některé nedostatky z rozhodnutí. Takže skutečný výsledek teprve uvidíme.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.