Rozbor videa (strana: 2)

13.11.2009 21:57:05 #31 

Janek muž

Dovolím si přidat další kousek ke kritice. Vím, že video není nikterak kvalitní, ani třeba na 100% nevystihuje mou typickou jízdu, ale přesto budu rád za jakýkoliv komentář, poznatek, doporučení… Ještě několik informací – lyže Fischer RC4 Race SC, 155cm, R11m; sjezdovka – jak je možná poznat – modrá (vím,není nejideálnější na dobrou analýzu), podklad – trochu rozměklé zbytky ranního manžestru. Video je první část normální rychlost,druhá poloviční. Nic dalšího k dodání mě nenapadá, pokud byste potřebovali jakékoliv doplňující informace pro kvalitní kritiku, rád je poskytnu!

Tady je odkaz!

Předem moc díky za jekékoliv reakce!

14.11.2009 12:25:59 #32 

Martin47 muž

>> #31, Janek, 13. 11. 2009 21:57:05

To video je na posouzení dost nešťastně natočený (absence zoomu). Z toho co se dá rozpoznat je lehká rotace na konci oblouku, která je pravděpodobně způsobená tím, že rameno následuje ruku, kterou tam zbytečně strkáš. Důsledkem je lehké odsmýknutí (všimni si, že v momentu kdy dáváš vnější ruku před sebe, jde víc sněhu od lyží) na konci oblouku – rotace na konci oblouku vždy odlehčuje vnější lyži. U tebe je to ve velmi malé míře a protože jinak je jízda velmi pěkná a urovnaná, nebude problém se na to soustředit a odstranit to.

14.11.2009 16:13:46 #33 

Janek muž

>> #32, Martin47, 14. 11. 2009 12:25:59

Díky za reakci! Asi na tom něco bude. Prošel jsem si svůj videoarchiv, kde je spousta kousků k hodnocení ještě horších, a zjistil, že ten pohyb rukou není náhoda. Pravděpodobně ovlivněno pokusy o velké náklony a fun, o což se mimo jiné občas snažím. Pokud to ale budu brát z pohledu race techniky, rotace tam nemá co dělat. Chápu to tak správně? Na mustr videu je v čase 0:15 vidět, jak Grandi taky porvádí trochu podobný pohyb rukou, ale rotace jsem si v celém videu nevšiml. Ty ruce tedy jsou spíš simulace útoku na branky, že? Jsem vážně amatér, tak si potřebuju svoje domněnky potvrdit u zkušenějších :-)! Díky!

14.11.2009 20:07:37 #34 

Martin47 muž

>> #33, Janek, 14. 11. 2009 16:13:46

Jedním z klíčů co největší kontroly nad lyžema je absolutně klidný vršek těla. Když ho máš zafixovaný, můžeš si potom s rukama dělat co chceš. Jde o to, že ruku nesmí následovat žádná jiná část těla. Zkus následující. Rozjeď se v nízkém sjezdovém postoji a potom jen dej ruce do polohy jako při GS a zůstaň hodně nízko. V tom postoji nohy podvlékej pod sebou bez zvedání. V téhle pozici je těžké rotovat.

14.11.2009 23:58:54 #35 

Janek muž

>> #34, Martin47, 14. 11. 2009 20:07:37

Vida! Netušil jsem, že moje oblíbené zpestřování nudnějších pasáží sjezdovky může být i dobrý trénink. Díky za tip!

16.11.2009 11:08:39 #36 

Jenos

>> #33, Janek, 14. 11. 2009 16:13:46

Ahoj Janku, tu mírně smýkající vnější lyži tam vidím taky i když to není nic extrémního. Zaměř se na to abys v poslední fázi oblouku nijak nerotoval dovnitř oblouku a paže a osy ramen, boků, kolen držel kolmo na osu lyží, pak bude po problému. Jakýkoliv pohyb rukou totiž i přímo ovlivnuje pohyb těla. Je taky vidět že největší problém ti to dělá v té horní prudší pasáži, což je logické, protože chyby se vždy více projeví na těžším úseku. Tam jsi místy již téměř v funcarvingovém zalehnutí do oblouku a ztrácíš „jistotu“ vnější lyže. Dobré cvičení by bylo pro tebe, když budeš držet obě hůlky před sebou kolmo na lyže a vodorovně se špičkami lyží, kolen, boků, ramen a zároveň vodorovně se sjezdovkou po celou dobu jízdy. Pažemi nehýbej, celý pohyb musí vycházet z pohybu nohou a trupu. Co mi ale trošku u tvé jízdy chybí je aktivní zahájení oblouku včasným vkloněním a naorientováním do oblouku. Proto možná zatáčení doháníš tou rotací v poslední fázi oblouku. Určitě by ti pomohlo jezdit trošku uzavřenější oblouky, abys měl trošku čas si to uvědomit. Na této mírné sjezdovce to jde ale těžko.

16.11.2009 14:13:18 #37 

Martin47 muž

Uvedené korekční cvičení je nebezpečné, stejně jako řada podobných cvičení v tom, že dochází k následujícímu. Jakmile nebudu při jízdě hýbat rukama, které slouží jako nástroj k vyrovnávání rovnováhy, začnu vyvažovat zapojením jiných, normálně nepoužívaných svalových skupin a tím se začne vytvářet nežádoucí dynamický stereotyp. Dojde v podstatě k přebití jedné chyby vytvořením nové, nemluvě o tom, že samo držení hůlek v natažených rukách před sebou je vytváření nežádoucího DS. Lepší odstraňování chyby je takové, které chybu posouvá přímo do žádoucího stavu, v tomto případě si vědomě hlídat postavení paže ve správné poloze. Velmi důležité je mít na paměti jedno – lze odstraňovat vždy jen jednu chybu, k odstranění další přistoupit až po vytvoření nového DS. To samozřejmě neplatí v případě, že jedna odstraňovaná chyba koriguje sama o sobě chybu návaznou – jako případ z videa, kde zafixování správného postavení ruky pravděpodobně odstraní rotaci.

16.11.2009 14:54:53 #38 

Jenos

>> #37, Martin47, 16. 11. 2009 14:13:18

Promiň, ale to že nějaké takové nebo podobné cvičení je nebezpečné je pěkná hloupost. Právě že je uplně ideální k nežádoucím pohybům paží resp. ke zpevnění horní poloviny těla. Zároveň je velice vhodné k upravení základního sjezdového postoje, včetně udržování předozadní rovnováhy, nácviku správného odklonu těla ap. Mnoho mých žáků tímto a podobnými cvičeními odstranili své chyby a zároveň potvrdili, že si nové, správné pohyby lépe uvědomují. Jsou samozřejmě i cvičení, které správnou pozici přehánějí, takže mohou být zdánlivě kontraproduktivní, ale pokud je chyba výrazná, je nanejvýš vhodné alespoň v první fázi odstraňování chyby toto „přehnané“ cvičení zařadit. Toto ovšem nepatří mezi ně, navíc krásně podporuje fixaci a zklidnění nežádoucích pohubů horní poloviny těla a zárověň kontrolu celkového postavení na lyžích.

17.11.2009 23:35:43 #39 

Janek muž

>> #36, Jenos, 16. 11. 2009 11:08:39

Díky moc za reakci! Už se těším, až to vyzkouším na sněhu! Trochu jste mě sice drobným rozporem s Martinem47 přivedli na vážky, ale uvidím asi až tam, co na mě zabere. Důležité je, že aspoň vím, co je špatně :-)! To aktivní zahájení oblouku je super postřeh! Myslím, že by mi to mohlo pomoci i k větší dynamičnosti jízdy, což dosud trochu postrádám.

18.11.2009 03:39:13 #40 

HT.Hugo

Muj prispevek je zhruba echem toho co tu uz zaznelo: kdyz se budes soustredit na vnitrni ruku, tak bych se snazil, aby byla nejen vic vpredu ale i vys ( a to nemyslim v relaci ke snehu ale ke zbytku tela). Tim docilis vetsi odkloneni/zalomeni a tim padem i vetsi zahraneni. Zkus taky pri prechodu z oblouku do oblouku- ktery ty zahajujes extenzi pokrcene vnitrni nohy to zahajit spise flexi natazene vnejsi.

18.11.2009 10:00:15 #41 

Janek muž

>> #40, HT.Hugo, 18. 11. 2009 03:39:13

Rovněž dík za postřeh! Chyba ale pramení spíš z vnější ruky, než z vnitřní, jak plyne z příspěvků výše. Když se nad tím ale zamyslím, tak i vnitřní ruka daná výš bude rotaci trochu bránit.

18.11.2009 10:16:11 #42 

Martin47 muž

>> #41, Janek, 18. 11. 2009 10:00:15

Nezapomeň – jedna ruka, jedna chyba. Nejdřív pracuj na jedné a až po upevnění správného návyku na druhé.

19.11.2009 09:15:26 #43 

ivan

Je to pěkné lyžování. Jednoznačně v 5% nejlepších na svahu během běžné sezony. To budiž řečeno na začátku jako obecné konstatování předtím, než v duchu zadání začneme pitvat detaily.

Jízda ale imo odpovídá spíše lyži s R skoro 2× větším. Je to taková „profesorská“ jízda jako na racecarveru. (Že „profesorská“ chápu, natáčel ses a chtěl jsi předvést co nejlépe.) Na SL 155 cm by na takovém svahu a drživém sněhu měly nohy kmitat pod pevným trupem, lyže by měly vyjíždět zavřené oblouky, kdežto ty se poctivým cross-overem postavíš do dost vysokého základního postoje a pak přepadáváš na druhou stranu, oblouk moc nezavíráš. Jinak řečeno, je to málo dynamické, málo využíváš vnější síly a schopnost lyží. Chce to větší uvolněnost, rozsah pohybu. Takhle jedeš trochu jako ty rozjíždějící se WC stars na obřačkách 27+.

Potřebuješ být víc vepředu a tím lépe zahajovat oblouk od špiček lyží. Podívej se na 0:58 a 1:00, jak jsi vzadu. Kdybys neměl takové plácačky a byl na prudším, nebudeš zvládat. Od spodku stehen po trapézy bys měl být v tzv. C-position, tedy plynule ohnutý.

Místy mám pocit, že rozložení váhy mezi obě lyže je „na hraně“, tedy kdybys zase byl na prudším, musel bys víc zatěžovat vnější.

Pro zvýšení dynamiky by možná pomohlo místy trochu zúžit stopu. Snadněji a rychleji se pak přehraňuje, snáze si pomůžeš zahájením oblouku s impulsem od budoucí vnitřní lyže co nejdřív stavěné na budoucí vnitřní hranu.

Na rozdíl od kolegů si nejsem jistý, že pohyb paže má tak zničující důsledky. Je ale fakt, že třeba na 0:51 necháváš vnější/levou paži dost vzadu asi na úrovni boků, podobně ti zůstává vzadu na 0:43 a 0:53. To se pak honem honem snažíš napravit pohybem dopředu 0:57–0:58 a ten pohyb je možná tím, co způsobuje kolegy zmiňované důsledky. Když zkusíš mít obě ruce na očích („periferně pořád vidím rukavice“), mohlo by to zmizet.

Pokud jde o cvik s holemi před tělem, souhlasím s Jenosem: jako korekční cvik ještě falešný DS nevytvoří, to chce mnohem víc opakování. Jde to ale i jinak, například s „řídítky“ z ohnuté hole s rukojeťmi. Já si je udělal i z kusu silné gumové hadice, takže jsou částečně ohebná. Občas jenom instrukce „nenechávej ruku vzadu“ prostě nefunguje – je třeba vyzkoušet. Další možností je provaz, můžeš ho držet před tělem, ale taky natáhnout v pase za tělem a při jízdě ho držet napnutý – to tě nutí držet paže dost vepředu, a když spojíš s rukavicemi v zorném poli, mohlo by to fungovat. Taky bych jezdil s pažemi vepředu, i bez holí, prostě je víceméně staticky držet před tělem. To ti taky pomůže být víc vepředu (i když je tam třeba dostat hlavně pánev, paže vepředu tě nestrhávají dozadu). Všimni si, že pokud to závodník-slalomář stíhá a je srovnaný, má tam vždycky tu vnější crossblokující.

S tím souvisí i další věc: píchání holí, samozřejmě v podobě takového lehkého rytmizujícího doteku sněhu. Pomohlo by ti se srovnat.

Analýza by se ale neměla zabývat primárně pažemi, protože důležité se odehrává jinde. Byl jednou jeden mládenec, vozil je svěšené dole, vypadalo to hrozně, ale on byl rychlý. A docela mu to šlo, ňákej Bode Miller…

19.11.2009 11:15:37 #44 

Jenos

>> #43, ivan, 19. 11. 2009 09:15:26

S tím pícháním holí jsem to chtěl přesně napsat, ale přesně právě z důvodu toho, že bychom se měli zabývat nejdříve tím nejzásadnějším (pohyb nohou a trupu) jsem to nezmiňoval. Pravdou ovšem je, že píchání holí, které je při pomalejší jízdě výrazné a při rychlé je naznačující výborně pomůže k dosažení dynamické jízdy. To že spousta lidí nepíchá :)) je možná další funcarvingový (zlo)zvyk. Navíc příprava hole v poslední fázi oblouku výrazně napomáhá zpevnění trupu a klidnému držení těla vzhledem k vznikajícím odstředivým silám. Další pravdou je, že nevhodné držení paží resp. žádné píchání holí naprosto zkazí celý dojem z lyžařovy jízdy, i když se třeba nohy pohubují perfektně. Btw. u toho Japonce je právě to píchání a příprava holí ukázková…

19.11.2009 15:07:56 #45 

Janek muž

Ivane, moc díky za obsáhlou a velmi podnětnou „seminárku“! Docela zírám, kolik se toho dá z obyčejného videa vykoukat, když se to umí :-). Se všemi připomínkami naprosto souhlasím a jenom mi potvrzují to, co jsem tak trochu tušil, jen nedokázal přesně specifikovat a opravit si. Shodou okolností, jedna z věcí, na kterou se tuto zimu chystám, je vyzkoušet nějakou delší a tvrdší lyži (např. L>165cm,R>15m). Fisherky jsou na pohodové poježdění super, ale když se do toho laicky řečeno trochu opřu, není to úplně ono. Ale nechci tu rozpoutávat off-topic o materiálu… Už se fakt těším na ty pohledy ostatních, až si s sebou na sjezdovku potáhnu gumovou hadici, nebo kus provazu :-D Jo, být lyžařským nadšencem není jen tak…

19.11.2009 17:15:19 #46 

CzechSkier

Ahoj, právě jsem se vrátil ze soustředění ze Stubai a koukám, že tady pořádně „nasněžilo“. Co se týká celkového hodnocení jízdy, souhlasím s Ivanem. Také nevidím „zničující roli“ paží, ani výraznou rotaci v závěru oblouku. Jak zde bylo uvedeno, toto video skutečně není optimální pro rozbor, ale v podstatě bych řekl následjící, vše s ohledem, že se jedná o vyspělého lyžaře.

Lyže skutečně příliš nezatáčí, oblouky nejsou vyjeté. V okamžiku, kdy bys mohl zabrat a pořádně vykrojit oblouk, tak vypustíš a přehraníš na druhou stranu (ke způsobu přehranění se ještě dostanu). Docela by mne zajímal Tvůj pocit z jízdy – ne podle toho, co vidíš na videu ale podle toho, jak se cítíš a jak máš lyže pod kontrolu, jak ti točí. Celkově jsi pánví hodně vzadu a logicky ti tam padají tedy i ruce. Hlavním důsledkem je to, že není zatížena přední část lyže a tedy moc nezatáčí. Jedeš hodně vytažený a lyže moc nezatížíš zejména v začátku oblouku, pro oblouk využíváš spíše poloměr a malou délku lyží Proto ti trvá dlouho, než dostaneš lyže do spádnice. Potom do lyží zabereš, ale místo toho, abys pokračoval v pohybu pánve do strany a mimo lyže, spíše si přisedneš na vnitřní lyži a dostaneš se ještě více dozadu. Zároveň předsuneš vnitřní lyži dopředu. Díky tomu dostaneš více váhy na přisednutou vnitřní lyži a vnější Ti utíká ven z oblouku a občas se dostane do smyku a nevede, jak by měla. Navíc mi přijde, že ten pohyb v druhé části oblouku není příliš plynulý, ale spíše trochu ukvapený, což si myslím, že je důsledkem toho, že první fáze trvá moc dlouho, a Ty bys už pak honem chtěl zatočit. Při přechodu z oblouku do oblouku vidím dva problémy. Za prvé často nepřehraňuješ oběma nohama současně, což je díky předsunuté vnitřní lyži téměř nemožné. Za vážnější problém považuji to, že během přehranění spolu bojují nohy s hormí částí těla. Zatímco nohy se ještě snaží za každou cenu udržet minulý oblouk, horní část těla (od kolen nahoru) usilovně rotuje do dalšího oblouku. Když potom konečně uvolníš nohy, tak se díky napětí v těle lyže s menším nebo větším smykem dostanou do směru, kde je již zbytek těla. Přestože se tato technika (trochu jinak načasovaná a provedená) v závodním lyžování v určitých situacích používá (velmi strmé svahy a přesazené brány), v daném případě bych to nedoporučoval a pozdní uvolnění lyží považuji jednoznačně za nedostatek.

Jako trénink bych doporučil vyjíždění oblouků téměř až do vrstevnice na mírném svahu se soustředěním na zahájení oblouku na vnější lyži s těžištěm vepředu. Můžeš zkusit třeba píchání oběma holema na jednu stranu (dolů z kopce).

Hodně zdaru.

IvanV

www.juniorsports.cz

20.11.2009 08:50:06 #47 

Martin47 muž

>> #46, CzechSkier, 19. 11. 2009 17:15:19

Tak jsem si opět přečetl všechny příspěvky a nějak se nomohu dobrat toho, jak jste přišli na „zničující roli paží a výraznou rotaci“, když konstatována byla lehká rotace, způsobená tím, že rameno následuje paži. Doporučuji následující. Zkuste se postavit do základního postoje, představit si oblouk doprava, zátížit levou nohu, vklonit se doprava a narotovat levé rameno dovnitř o 5 cm (zhruba rozsah z videa). Pohyb bude přenesen diagonálně na pravou stranu pánve a odtud dolů do stehna a dál v pravé noze. Jelikož to považuji (možná špatně) za úplně nejzákladnější chybu, další jsem neřešil. To má cenu až po získání rovnovážného postoje.

Druhou věc, kterou bych potřeboval vysvětlit, je vliv tzv. korekčních cvičení. Na jakých principech fungují. To mi vůbec není jasné z hlediska biomechanických a návazných procesů.

20.11.2009 10:23:18 #48 

Janek muž

Rovněž moc díky za důkladnou analýzu!

Můj pocit z jízdy? Nahoře pokus o zavřenější oblouky – trochu usmýknuté. Ve střední části jsem ty otevřenější jel úmyslně, abych na následující rovince moc nezpomalil, ale povedly se mi spíš takové „urvané“. Dole už jsem docela spokojený, lyže dělá co má.

To by byl zhruba můj dojem bez uvědomění si výše zmíněných chyb. Teď už tedy vím, že spodní pasáž se mi subjektivně líbila jen díky podmínkám a lyžím, přestože jsem tam moc vzadu. V té střední se asi nejvíc projevuje to špatné zahajování oblouku (při pokusu o vystoupení z něj trochu dřív tam pak na pohled nezbyde skoro nic). No a nahoře na prudším všechno dohromady, jak už tady bylo několikrát zmíněno.

Asi si tohle vlákno, až to tady kompletně dopitváme, vytisknu a vezmu s sebou na hory :-) Teď mám trochu pocit, že se tam budu celý týden jen učit techniku, ale třeba se budu učit rychle :-). Vážně ještě jednou díky za všechny rady, je bezva zjistit, že se s tím mým lyžováním dá ještě neco dělat ;-)!

20.11.2009 10:55:02 #49 

CzechSkier

>> #47, Martin47, 20. 11. 2009 08:50:06

Ahoj Martine, Za prvé si myslím, že nejdříve asi bude potřeba vysvětlit význam formulací „zničující“ „výrazný“, který asi každý v daném kontextu chápemem různě. Takže když píšu, že žádnou výraznou rotaci nevidím, nemyslím tím to, že by ji někdo za výraznou označil ve svém příspěvku, ale to, že pokud tam vůbec nějaká je, nepovažuji ji za chybu, která by zásadnějším způsobem ovlivňovala danou jízdu. Ve skutečnosti ji tam (na konci oblouku)nevidím vůbec, i když jsem si to přehrával x-krát a kreslil si osy ramen, trupu atd. Možná bych tam v určitých momentech rád viděl určitou protirotaci, ale to jsem z hlediska menšího významu nezmiňoval. Tedy jinými slovy, příčiny chyb vidím jinde, což jsem v předchozím příspěvku popsal. Ty pohyby paží (nijak výrazné) jsou podle mne zejména důsledkem celkového záklonu a tím pádem padání paží dozadu. To samozřejmě nijak nemění obecný princip, který zmiňuješ, že pokud někdo rotuje v oblouku, přenáší více váhy na vnitřní lyži a odlehčuje vnější. Já za podstané považuji velký záklon, přisedání na vnitřní lyži a pozdní uvolnění lyží během přechodu.

Co se týká doporučení k odstraňování chyb na takovýchto fórech, zavání to trochu šarlatánstvím, protože ono to chce jezdce trochu znát (jeho schopnosti, kondici, …) a taky zkusit pár věcí, jak fungují. Na každého totiž zabírá něco jiného. Takže tato doporučení spíše vnímám ve smyslu „Zkus třeba tohle, a uvidíš…“

Než se dostanu ke smyslu cvičení (slovo korekční používám nerad), dovolím si ještě jednu poznámku k analýze chyb, jejich odstraňová a doporučením. Za prvé je potřeba odlišit podstatné od méně podstatnéno a příčiny od důsledků. To asi každý ví, ale udělat to není vždy úplně jednoduché. Někdy je potřeba nechat jezdce udělat pár cvičení, aby se to zjistilo. Dále je potřeba si uvědomit, že pokud někdo dělá „chybu“, má k tomu většinou dobrý důvod. Každá chyba má totiž svůj účel. A tedy doporučení, aby ji nedělal (nerotuj, nemávej rukama, ne…) sice vypadají hezky, ale k nápravě vedou málokdy. Nejdříve je tedy potřeba zjistit, proč daný lyžař takto jezdí, a pak teprve navrhovat řešení. Pokud třeba někdo máchá rukama, protože nemá rovnováhu, tak ji nezíská tím, že přestane máchat rukama. V řadě případů je příčinou třeba nedostatek kondice. Ono totiž všichni bychom chtěli jezdit čistě po hranách na červené nebo černé jako závodníci, ale málokdo má sílu a techniku, aby to zvládnul, a kdyby tak jel, rozbil by si hu… Takže děláme podvědomě určité pohyby, které nás brzdí a při analýze je pak šťouralové jako my označují za chybu. Kdybychom je ale nedělali, dopadlo by to, jak jsem uvedl výše. To znamená, že můžeme odstraňovat jen ty chyby, kde k tomu má jezdec předpoklady. Pokud tedy použiju Tvoje slova, musím nahradit méně vhodný „pohybový stereotyp“ jiným, vhodnějším. A nyní se tedy dostávám k těm cvičením. Aby bylo naše snažení úspěšné, je potřeba „přesvědčit jezdce“, že něco funguje lépe, a proto se ho snažíme navést k tomu, aby to prožil a cítil. A k tomu právě používáme cvičení. Rozdělil bych je asi na dva typy

1. Cvičení nebo i pomůcky „omezující“, která brání jezdci vykonávat jeho naučené pohyby, a my doufáme, že sám najde jiný, efektivnější způsob jízdy. Jedná se třeba o držení hůlek před tělem, blokování horní části těla, držení předmětů mezi koleny, atd. Takže v reakci na Tvůj předchozí příspěvek, právě o to jde, donutit zapojit jiné svalové skupiny, a vybudovat jiný „pohybový stereotyp“, který nemusí být nutně špatný, jak Ty předpokládáš. Nicméně právě zde je důležitá role trenéra, aby vyhodnotil dopad doporučeného cvičení, a pohlídal, aby se nevhodný návyk nenahradil ještě horším.
  2. Cvičení „navádějící“: Cílem těchto cvičení je navodit určitou jízdní situaci, ve které závodník (jezdec) zažije určitou situaci, procítí určitý pohyb a jeho výsledek, a bude se tréninkem sám snažit tohoto výsledku dosáhnou i v běžné jízdě. Tím si totiž lyžař vytvoří samohodnotící mechanizmus (pozná, kdy jede dobře), který ho vede ke správnému zvládnutí jízdy. Ale i tady ne každý cvik funguje na každého a trenér není k zahození.

No plánoval jsem rychlou a krátkou odpověď a je z toho tohle :-(. IvanV

www.juniorsports.cz

20.11.2009 11:13:13 #50 

Martin47 muž

>> #49, CzechSkier, 20. 11. 2009 10:55:02

Ahoj Ivane, Jsem moc rád, že jsi se tak rozepsal, protože tvůj příspěvek mi vyjasnil část toho, co jsem špatně pochopil díky nesprávnému výkladu formulací. Paráda. Tak si představuji diskusi. Ač tě neznám (doufám že bude příležitost to změnit), jsi přínosem do debat právě ve schopnostech vysvětlit. Můj názor na výuku na netu je velmi skeptický. Vlákna bývají zahlcena velkým množstvím rad a tazatel musí být nutně dezorientován. Je to taková kontraproduktivní výuka. Odstraňování chyb má určitou logickou posloupnost a může dojít lehce k tomu, že člověk s zavalený přemírou rad (i dobrých) skáče od jednoho k druhému a napáchá víc škod než užitku. Janek je na velmi dobré cestě i lyžařském stupni. Dle mého názoru by určitě nejužitečnější cesta byla pokračovat pod dohledem trenéra, který může reagovat na odbočení ze správné cesty. Tam jsem mířil i dotazem na „korekční cvičení“. Naprosto souhlasím s tím, že říct samo o sobě nedělej to a to bez nalezení proč je k ničemu. Nemá ale cenu abych se o tom nějak rozepisoval, napsal jsi to zcela výstižně.

20.11.2009 14:15:12 #51 

Dener

Zdravím všechny, tak jsem se odhodlal a dávám jsem taky krátkou sekvenci. Lyže Elan SLX 165, R 12m. Je to jen z foťáku a navíc na krátké sjezdovce. Takže kvalita nic moc, ale něco vidět je. Předem dík za komentáře.

21.11.2009 09:22:02 #52 

ivan

Ad Janek, Martin, CzechSkier:

Nevím, jak kdo, ale já bych k Ivanově analýze obvykle mohl jen přidat ikonku palce nahoru a jsem vždycky rád, když věci vidím stejně nebo podobně. Tady mi dokonce potvrzuje pocit, který jsem měl z té Jankovy „anticipace“ či „orientace“ do dalšího oblouku (viz 2. obr. v Ivanově analýze), ale neuměl jsem víc než mít pocit. Když jsem teď o tom ještě přemýšlel, přidal bych tuto úvahu:

V oblouku je to těžké. Úhel zahranění zvyšujeme postupně, největší má být až za spádnicí, kdy se sčítají tíhová síla s odstředivou. Přitom ale musíme včas hranění a tlak do lyží „vypustit“, aby coby pružné těleso dostaly možnost vrátit se do vychozího neprohnutého stavu a aby se jezdec dostal do stavu vhodného k přehranění. Je na to strašně málo času (čím kratší a krojenější lyže, tím míň) a je to fuška stihnout. V tomto nelehkém úkolu nám ale radikálně tvarované krátké lyže moc nepomáhají: výrazná patka (na SL 155/11 taková jednoznačně je) táhne lyži dál a dál do zatáčení neboli se snaží dokončit započatý oblouk.

Ivan píše „nohy se ještě snaží za každou cenu udržet minulý oblouk“, ale možná víc než nohy ho drží lyže, nebo obojí.

Tohle souvisí s druhým Ivanovým příspěvkem. Příčinou chyb může být i nevhodně zvolený nebo vyladěný materiál. Například příliš velké boty, v nichž lyžař „plave“, nebo příliš tvrdé. Podobně lyže. Zdánlivě se zdá, že slalomka je pro nácvik zatáčení výborná. Jenže je na ní všechno tak rychlé, že si často ani nestačíme uvědomovat, co a jak děláme.

Martine, „zničující“ byla samozřejmě nadsázka v tom smyslu, že jsem to neviděl coby chybu podstatnou, která by měla popisované důsledky. OK?

Spíše obecně dál: Určitě nemám vždycky pravdu, leckdy nevím a furt se učím, ale moje dosavadní zkušenost je, že paže/ruce nebývají takovým zloduchem (opět ta nadsázka), jak se mnohým často jeví. To podstatné se většinou odehrává níže. Paže jsou dobře viditelné, „na ráně“, snadno si všimneme, když nejsou tam, kde by ideálně plusminus měly být. Jejich akce ale nepatří mezi základní pohyby, Kernbewegungen. Závažné důsledky mít mohou, ale také nemusejí.

Ke korekčním cvičením by se dalo napsat víc, Chevalier na to kladl dost důraz, ale třeba jindy.

A jinak vřele souhlasím s Martinovou formulací „kontraproduk­tivnosti“ rad sbíraných na internetových fórech. Až na výjimky se tam člověku dostanou velmi různorodé informace – od rad cenných po zavádějící ba nesmyslné. A samotná jejich filtrace je často nad síly tazatelovy – kdo to dokáže, nemusí se ptát… V daném případě mohou všechny doporučované cviky fungovat, ale některé taky nemusejí.

Myslím, že pro Janka by bylo VL jako dělané. Stejně jako možnost jezdit průběžně s někým, kdo by rady či tipy mohl poskytnout přímo na sněhu.

21.11.2009 13:28:43 #53 

Janek muž

Ad „všichni dobří rádcové“

Ještě bych na závěr doplnil pár osobních poznatků a pokusil se vám tak dát předběžný feedback k vašim radám.

Myslím, že moje lyžování je postiženo několika zlozvyky, které jsem pochytal při pokusech o něco mezi race a funcarvingem, spíš k tomu fun. Ty lyže k tomu samozřejmě přímo vybízí a taky z toho důvodu jsem si je před pár léty vybíral. Všechno se ale časem mění, každý se někam posouvá, že jo.. Jestli je pro mě moje vybavení dost vhodné, zjistím až pořádně vyzkouším něco nového :-)! Moje intenzita pohybu na horách ale není valná, za posledních mnoho let jezdím tak 7 dní za rok, to se toho moc natrénovat a ozkoušet nedá… :-/

Naštěstí mi zbylo i pár návyků dobrých z dob dřívějších (troufám si říct, že jsem za vhodných podmínek uměl na klasických lyžích vyjet docela pěkný řezaný oblouk), takže tím směrem bych chtěl na sobě pracovat.

V té hromadě rad od vás se ještě neztrácím, ale uznávám, že je to pro mě jako pro laika místy docela obtížné čtení. Je to ale super mít tipy na to, co příště na sněhu zkoušet! A VL mě samozřejmě láká, velmi! Letos jsem ale bohužel do konce ledna v zahraničí a vůbec, obecně vzato, není pro studenta jako já snadné dostat se na hory víckrát za sezonu. Ale dávám tomu rok, maximálně dva, a máte mě tam! Třeba pak se mnou bude ještě míň práce ;-)!

No, koukám, že jsem to tady zase pěkně zahltil.

Tak SKOL a DÍKY!!!

21.11.2009 23:39:29 #54 

Mirek muž

Nevím, jestli můžu, ale nedá mi to. Na obr.2 je Janek v pozici, ve které se lyžař musí nacházet, pokud jede krátké otevřené oblouky, kdy vršek těla rotuje minimálně a oblouky jedou pouze lyže. Při slalomu tak jedou všichni, proto si myslím, že to patří k race technice. Viz.: Obr.3
Obr_3

22.11.2009 10:16:51 #55 

CzechSkier

>> #54, Mirek, 21. 11. 2009 23:39:29

Ahoj Mirku, abych mohl reagovat, potřeboval bych vědět, co přesně máš na mysli tím, že"Na obr.2 je Janek v pozici, ve které se lyžař musí nacházet, pokud jede krátké otevřené oblouky, kdy vršek těla rotuje minimálně a oblouky jedou pouze lyže", případně se kterým obrázkem na Tvojí fotce ho srovnáváš? Díky IvanV

www.juniorsports.cz

22.11.2009 11:44:45 #56 

HonzA_ muž

>> #55, CzechSkier, 22. 11. 2009 10:16:51

Já bych řekl že tím myslel 2. fotku v tvém příspěvku z 19.11 ve srovnání s pozicí 2 (zleva) v jeho příspěvku (sekvence).

Jde určitě o to, co jsi psal v souvislosti s pozdním uvolněním lyží.

>> #54, Mirek, 21. 11. 2009 23:39:29

Mirku, máš pravdu že to k race technice patří – nicméně závodníci tuto techniku používají pro řešení konkrétní situace (prudký svah, přesazené brány – prostě nedostatek prostoru/času).

Lyžař by na tom ale neměl stavět celou svou techniku, je to jen pomůcka pro řešení specifických situací.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

22.11.2009 11:51:22 #57 

Mirek muž

>> #55, CzechSkier, 22. 11. 2009 10:16:51

Ahoj, při krátkých otevřených obloucích nejsou po celém oblouku a hlavně při přehranění ramena kolmo na lyže. Největší odchylka je právě při přehranění a to je právě pozice na obr.2. Proto závodníci při slalomu působí tak neskutečně klidně, hlava a ramena jsou stále ve směru výsledné jízdy a zatáčí jen spodek těla. Pokud by stále dodržovali ramena kolmo na lyže, byla by jejich jízda pěkná Spartakiáda.

22.11.2009 20:41:24 #58 

Mirek muž

>> #56, HonzA_, 22. 11. 2009 11:44:45

Všichni závodníci tak jedou celý slalom, krom maximálně několika oblouků, proto si myslím, že je to běžné v race technice a není to jen konkrétní řešení v dané situaci. U rychle navazujících oblouků je neúčelné rotovat celým trupem a rameny s lyžemi. Není kde vzít moment na rychlou změnu rotace těla lyžaře. Jak už jsem psal, proto slalomová jízda závodníků vypadá tak klidně :-)

23.11.2009 20:46:08 #59 

CzechSkier

Ahoj, No stále si ještě nejsem jistý, ale pokusím se zareagovat podle toho, jak to chápu. Především mám pocit, že mluvíme každý o něčem trochu jiném. Ve svém hodnocení jsem psal můj názor na to, kdy má jezdec uvolnit lyže ze záběru a naklápět je do dalšího oblouku, s tím, že se domnívám, že by to měl udělat dříve, než tak činí. Ty, jestli jsem to dobře pochopil, se zabýváš problémem postavení osy ramen vzhledem o podélné ose lyží, což je ovšem něco jiného. Za prvé si myslím, že to není úplně tak jak píšeš. Ono sice tělo směřuje dolů z kopce -na první pohled určitě- ale když se podíváš blíž, tak on se slalomový oblouk od obřákového neliší tak moc. Před asi 3 lety jsem ve své práci „Charakteristika postavení příčných os těla v obloucích obecně, v jednotlivých disciplinách a na různých sklonech trati“ rozebíral toto téma dost podrobně, takže jsem touto problematikou poněkud postižený, ale pokusím se to ukázat na pár obrázcích, abych moc nenudil. Pokud se pozorně podíváte na volnou slalomovou jízdu Grandiho (3. jízda) na videu, které prolinkoval Martin47 hned v počátku této diskuse, uvidíte, že tělo jde společně s lyžemi v každém oblouku, viz následující 2 obrázky:

nebo třeba v brankách Sonja Nef

Už vůbec nemůžu souhlasit s tím, že největší odchylka osy ramen od kolmého směru na lyže je při přehranění. Opět na dokumentaci použiju Grandiho z výše uvedeného videa:

a

A nyní tedy ke srovnání Janka s uvedenou technikou:

To, na co jsem poukazoval, bylo, že v okamžiku, kdy by Janek měl podle mne uvolnit lyže a přehranit, tak je má stále v minulém oblouku, zatímco tělem rotuje do oblouku nového. Ten úhel jsem vyznačil na následujícím obrázku:

Když vyjdu z předpokladu, který máš podle mne na mysli, že tělo během jízdy zůstává relativně klidné, zatímco nohy ho objíždějí, tak Janek dělá podle mne pravý opak. On totiž v průběhu oblouku (obřákového, i když na slalomových lyžích) tělem sleduje lyže, ale potom v okamžiku, kdy by je měl uvolnit, a poslat do dalšího oblouku, tak je neuvolní a místo toho tělem výrazně rotuje do dalšího oblouku, jak je vidět z obrázku.

Srovnávat Janka s obrázkem, který jsi uveřejnil, nemusí být úplně vypovídající, protože je jiná jednak rychlost jezdců a jednak sklon svahu, ale přesto: Kdybych měl určit místo, kde se v oblouku nachází Janek, tipoval bych to někde mezi 2. a 3. pozicí, spíše ke 3. Tam ale přesně vidím lyže uvolněné i nakloněné (to v dané rychlosti jde) do dalšího oblouku, zatímco osa ramen nijak výrazně nevybočuje od kolmého směru k lyžím. A to je u Janka přesně naopak.

Tedy tak to alespoň vidím já. I.

www.juniorsports.cz

23.11.2009 22:40:54 #60 

Mirek muž

>> #59, CzechSkier, 23. 11. 2009 20:46:08

Ahoj, na třech prvních fotkách jsou lyžaři v maximálním vklonění, tj. ve chvíli, kdy mají ramena kolmo na lyže. K rozdílu v natočení ramen a lyží dochází v závěru oblouku, při přehranění a v začátku oblouku nového, přes spádnici, kdy je vklonění největší jsou ramena kolmo na lyže. Nejpatrnější je to u středně zavřeného slalomového oblouku.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy