Rozbor videa (strana: 5)
27.10.2010 19:44:23 #121
Ten podzim je letos nějaký dlouhý, a tak se osmělím a vložím další
video ke kritice. Od loňska (viz probírané video v příspěvku #30) jsem se pokusil zapracovat
zmíněné rady a tipy. Byl jsem na sněhu asi 10 dní, což, vím, není
moc
Nové video je zde:
<object width=„425“ height=„344“><param name=„movie“ value=„http://www.youtube.com/v/P3J9S_7CTjc?fs=1&hl=cs_CZ“></param><param name=„allowFullScreen“ value=„true“></param><param name=„allowscriptaccess“ value=„always“></param><embed src=„http://www.youtube.com/v/P3J9S_7CTjc?fs=1&hl=cs_CZ“ type=„application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=„always“ allowfullscreen=„true“ width=„425“ height=„344“></embed></object>
Ještě přidám osobní postřehy z jízd a kometráře…
- pořád jsem málo vepředu
- příliš (a příliš brzo) zatěžuji vnitřní lyži
- lítám ve velkých botách (nové jsou na cestě)
- výrazně mi rozšířily obzor delší méně točivé lyže, kdy se mi po zvyknutí na ně během koncem dne zatáčelo o poznání líp
- parametry lyží jsou v popisu videa, parametry mé jsou 173cm/68kg
Důležitá poznámka na závěr.. Cílem (koho za vzor) by měla být „soft race“ technika, popsaná v Ivanově článku v novém snow, který tímto chválím, opět nezklamal!
Předem díky za podnětné připomínky a tipy!
Janek
28.10.2010 13:21:46 #122
>> #121, Janek, 27. 10. 2010 19:44:23
Měl jsem tu napsanou delší zprávu, ale smázlo se mi to, tak jen
stručně Tvoje postřehy
jsou základ a je dobře že o nich víš. Všechny tvé jízdy mi přijdou
jako takové povození se po radiusu. Málo síly do lyží. Chtělo by to
silovější pojetí a více tlaku do vnější lyže, což si, jak píšeš
uvědomuješ. Málo zalomení, hlavně v SL. A celkově pozor na oblouky
doleva, které ti jdou hůře a musíš je na konci dorotovávat paží, což
v oblouku doprava téměř neděláš. Hlavní důvod vidím v celkovém
vyjetí oblouku po vnitřní předsunuté lyži, což musíš právě na konci
oblouku kompenzovat tím dotáčením. A teď už nechám mluvit někoho
povolanějšího k rozborům
28.10.2010 20:51:20 #123
nepovazuju se za odbornika,ale par poznamek k tomu zkusim pridat, postoj prilis na prostredku lyze ci obcas malicko vzadu,rozhodne bych pridal na race naklonu (kolena ke svahu) a vyrazneji se vezt po hranach, coz tedy oboji muze souviset s tim poslednim a sice mi prijde ze se houpas v tezisti(vertikalni pohyb), coz samozrejme znesnadnuje(ne li znemoznuje) rezany oblouk(pri zhoupnuti v tezisti musi hrany temer smyknout), soustred se na nepulsovani teziste a jen preklapej hrany v nizsim postoji.snad tu neplacam uplny kraviny
28.10.2010 21:59:03 #124
No možná tam máš nadměrně vertikálního pohybu. Každý oblouk končíš tím, že počkáš až ti to dozatáčí a pak z něj „vylezeš nahoru“ – no a to ti pak to přehranění strašně dlouho trvá. Nevyužíváš energii, kterou nastřádáš v oblouku (m.j.rebound lyže) k tomu, abys jí vyžil pro dostatečně rychlou změnu hran a včasné a dostatečné zakrojení lyží (hlavně té vnější) pro další oblouk… A pak také taháš vnější lyži „za sebou“ a vnitřní předsouváš, takže pak tak trošku padáš dozadu a jízda vypadá (a je) dost pasivní…
29.10.2010 10:30:37 #125
Řekl bych, že ty sám a asi všichni co se ti snaží poradit mají
vždycky kousek pravdy. Možná ale, že místo jakýchsi pokusů o analýzu
jízdy bychom se měli soustředit spíš na doporučení toho, na co se
zaměřit nejdřív a na co později. V tvém případě bych se asi nejdřív
soustředil na jízdu po dost mírné sjezdovce (modrá) a na snahu o udržení
důsledně frontálního postoje (k čemuž ti dopomůže cvik „vnější
vpřed“. Tím omezíš velmi podstatně i svůj návyk ukončit oblouk
zvýšením postoje (pomalé přehranění) a naopak posílíš schopost při
změně hran „podvlíknout“ nohy pod tělem čímž využiješ energii
z předešlého oblouku… Tenhle popis je sice snad dobrej a pochopitelnej,
ale holt lepší je ukázat si to na kopci
– najdi si nás
.
29.10.2010 11:05:41 #126
Díky všem za reakce!
>> #122, VojtěchV, 28. 10. 2010 13:21:46 Opravdu doleva? Mám pocit, že mi jdou hůř spíš oblouky doprava, kdy je prává lyže vnitřní a protože mám pravou nohu jistější, víc se o ní opírám (zbytek zlozvyku z pokusů o velké náklony).
>> #123, rADEk, 28. 10. 2010 20:51:20 Výrazný cross-over je tam evidentní, ale nemyslím, že by mi znemožňoval řezaný oblouk. Spíš bych řekl, že v kombinaci s předsunutou vnitřní lyží brání v rychlejším a dynamickém přehranění.
>> #124,
jezdec, 28. 10. 2010 21:59:03 Přesně můj pocit,
když to takhle někdo napíše Rebound bych se právě potřeboval naučit vykouzlit…
>> #125,
HOnza, 29. 10. 2010 10:30:37 Naprosto pochopitelnej.
O „vnější vpřed“, resp. „volant“ jsem se občas snažil, ale
předsouvání mám bohužel dost zažité, takže by to nejspíš chtělo
věnovat víc času drillu na placce. Už jsem si vás našel a doufám, že mi
to letos vyjde! Jsem rozhodnutej, že i za cenu vynechání větších hor chci
na VL letos jet. Věřím, že to bude lyžařsky přínosnější
29.10.2010 11:12:19 #127
>> #126, Janek, 29. 10. 2010 11:05:41
Ahoj Janku, myslím, že tvé rozhodnutí preferovat VL před „většími horami“ je dobrá volba. Loni jsem řešil podobné dilema. Nakonec jsem jel do Alp a na VL až potom. Lyžařsky by to pro mě bylo přínosnější obráceně.
29.10.2010 11:38:19 #128
>> #127, Tom_, 29. 10. 2010 11:12:19
Jasně jediný vhodný pořadí – to co na VL probereš a získáš, si na dlouhejch alpskejch kopcích můžeš ověřit a upevnit…
29.10.2010 11:56:25 #129
>> #127, Tom_, 29. 10. 2010 11:12:19 >> #128, HOnza, 29. 10. 2010 11:38:19
Přesně tak bych to viděl.
29.10.2010 13:01:55 #130
Přidám něco obrázků. K ostatnímu
podstatnému, již řečenému, přidám následující:
- ujasni si, že jedeš i na SL lyžích veskrze GS oblouky (jak může vypadat SL je dobře vidět na Kačce)
- ještě na starých hranách už býváš pohledem/rameny/trupem v oblouku novém (na seq jsou to předposlední momentky)
- nedostáváš se v podstatě mimo lyže těžištěm/zadkem (srovnej seq Kačky a svou)
- ramena máš trvale strnulá v „medvědím obětí“ a ta strnulost Tě brzdí a neumožňuje Ti provádět pohyby dynamicky, navíc do oblouků občas padáš, lokty vysoko
- při nájezdu do oblouku přešlapuješ: váhu máš střídavě na vnější-vnitřní-vnější (to druhé je brzy a to třetí tou dobou už špatně)
Myslím, že to všechno vyplývá z neujasněnosti časování a z nepochopení principu zatáčení jako takového.
29.10.2010 13:15:17 #131
>> #130, Krab, 29. 10. 2010 13:01:55
V souvislosti se zmíněným časováním oblouku si dovolím OT: je časování popisované v Ivanově článku Netrápí vás C. praecox v souladu s filozofií VL, prezentovanou HOnzovým tahákem?
29.10.2010 13:32:59 #132
>> Tom_, 29. 10. 2010 13:15:17 S Ivanem není třeba nutně souhlasit Např. jeho blog „Frontálně? Protirotačně?…“ považuji za dosti blábolivý a myšlenku ztratil hned za nadpisem. Našel ji až na samém konci: „Ale řekl bych, že přibližně frontální tendence je pro běžné lyžování až do sportovní úrovně vhodnou možností. A těm, kdo dostanou zadek ke sněhu, radit snad nebudeme.“ Tato citace jakoby z oka vypadla shrnutí práce o mládeži z filmu M. Šteindlera „Vrať se do hrobu“(1989).
Nevím, co si v souvislosti s C. praec. myslí třeba HOnza a HonzA, ale já mám celkem jasno. Zrovna tento článek je nadmíru zavádějící, protože většina lyžařů trpí naopak přehnaně pasivním a ve výsledku pozdním (kde k tomu asi přišli?) zahájením a poté nutně předržením oblouku za spádnicí. Tedy nikoliv předčasný, ale pozdní oblouk nás hodně trápí. To vše zvýrazněno majoritním charakterem lyží – tedy deriváty SL – a také obecným způsobem jejich pohodového použití na střední a delší oblouky.
29.10.2010 15:29:53 #133
>> #130, Krab, 29. 10. 2010 13:01:55
Krabe, díky za rozbor! Řekl jsem si o kritiku, tak ji mám Těch chyb je jasně víc a
jak píšeš „K ostatnímu podstatnému, již řečenému, přidám
následující“ , tak si toho „následujícího“ něco vyfiltruju a
něco vložím do šuplíku, aby toho najednou nebylo moc. Všechny chyby si
trochu uvědomuju, až na popisované střídání váhy
vnější-vnitřní-vnější, to bych tam nevykoukal ani za mák a vůbec si
neuvědomuju, že něco takovýho dělám. Tady už to taky trochu naráží na
ošidnost internetových diskuzí, kdy se pak začne moc přemýšlet nad
něčím docela jednoduchým. Finesky teda radši nechám až na konzultace na
svahu a uvidím co z nich zbyde po zlepšení základních věcí. A třeba
taky zjistím, že mi tak jezdit stačí, nebo že jsem pohybová lama, která
ani nepochopí základní princip zatáčení a nemá cenu se dál dřít
V každém případě Ti děkuju za názor na mé zatáčení!
30.10.2010 16:22:39 #134
>> #133, Janek, 29. 10. 2010 15:29:53
Janku, srovnal jsem obě tvoje videa a mohu zkonstatovat, že jsi se díky experimetování v intencích internetových rad lehce zhoršil. Pokud teď vyfiltruješ rady a že jich padlo – nejvíc se mi líbí jak většinou začínají v duchu „no moc lyžování nerozumím, ale…“ (docela by mě zajímalo jaká jsou kritéria filtrování)a budeš v eperimentech pokračovat, dost možná se i odnaučíš lyžovat. Dostal jsi se do pasti, kterou jsi si sám nachystal. Nechal sis navalit hromadu rozborů a rad, vybral ty, o kterých se domníváš, že jsou OK a snažíš se je aplikovat bez dozoru. Jsou zde však dvě základní otázky. Dokážeš vybrat rady, které ti skutečně pomohou? Rozumíš přesně navrženým cvičením a dokážeš je správně provádět?
30.10.2010 16:32:34 #135
>> #134, Martin47, 30. 10. 2010 16:22:39
Pokus se mu tedy, Martine, napovědět jak, co a podle čeho filtrovat. Případně, možná, ještě navíc sděl svůj názor na základní cvik, který mu bude ku prospěchu. Nevím sice, co je to to VL, ale zdá se mi, že například názory lidí, kteří se k tomu hlásí jsou poučené, rozumné, tolerantní, jasné…
30.10.2010 16:41:28 #136
>> #135, jezdec, 30. 10. 2010 16:32:34
Výuku lyžování on-line považuji za maximální pitomost a proto rady neudílím. Ostatně i beze mě si je z čeho vybírat. Protože právě identifikaci správné rady považuji za velmi těžké, nadhodil jsem to to. Správnou radu je schopen určit jen ten, kdo je nějak kvalifikovaný, ten ale na druhou stranu nesbírá rady na netu protože je kvalifikovaný. Konzervativně lpím na tradici trenér-jezdec na kopci.
30.10.2010 18:32:45 #137
>> #134, Martin47, 30. 10. 2010 16:22:39
Rovněž díky za názor! Nicméně bych to neviděl tak přehnaně, že bych
se po internetu odnaučil lyžovat Z rad si ponechám to podstatné – být víc vepředu a zahajovat
na vnější, to si myslím, že mi neuškodí. Možná jsi mě úplně dobře
nepochopil, nebo jsem to při zadávání videa nezdůraznil, ale rozhodně si
od těch rad, kterými se to tu hemží, a za který jsem rád, neslibuju
zázraky. Šlo mi jen o základní feedback, jestli není něco úplně
špatně a taky si trochu zpříjemnit čekání na sníh tlacháním a
přemýšlením o lyžování. To, že na jednu stranu tvrdíš, že jsem se
zhoršil a na druhou, že rady po diskusi ti přijdou pitomost, a proto je
neudílíš, je mi sice na nic, ale beru to jako Tvůj postoj.
>> #135,
jezdec, 30. 10. 2010 16:32:34 Aby si tady pořád
HOnza nedělal reklamu sám , tak VL= koncept vylepšovací lyžování, podrobnosti najdeš na
http://www. vl-snow.cz/
Názory na lyžování od VL protagonistů se mi mimo jiné pro jejich
jednoduchost taky líbí!
30.10.2010 18:38:25 #138
>> #136, Martin47, 30. 10. 2010 16:41:28
Mocný Páne Aurory,
Máš samozřejmě ohledně teorií z internetu veliký kus pravdy.
A máš taky pravdu s jezdcem, trenérem a kopcem.
Souhlasím i s tím, že se kolem race-materiálu vytváří aureola něčeho, co je třeba mít … nejlépe nutně.
Nebuďme ale ultimativní v možnostech popovídat si na otevřené platformě o technice, cílech a potřebách všech, kdo sem zavítají. Nezapomínejme, prosím na to, že jen díky tomuto fóru vznikla partička lidí, kteří si vzájemně můžou prospět a setkávájí se na kopci, tak jak doporučuješ. A že to smysl má ukazuje neustále se zvětšující „hrouda“ lidí, která se na původní jádro nabaluje. A to je, myslím, správně. Na tom se asi shodneme. A shodneme se možná i na tom, že bez diskuzí na téma technika sjíždění by se na tom kopci nic nedělo.
Jak to kdo uchopí, co si s toho vezme a že se chce třeba učit sám a ne úplně správně je věc jiná a za to diskuze na SNOW nemůže. A kam směřuje partička, dneska už spíš celkem velká skupina, to uvidíme. To už ale není předmětem tohoto vlákna.
Vím a věřím, že to myslíš dobře a jsem moc rád, že Tě tu čtu. A věřím i tomu, že to moje povídání uvede Tvoje sdělení do správného kontextu i pro ty, kteří Tě neznají tak dlouho jako pár z nás.
30.10.2010 18:53:07 #139
>> #138, Martin430, 30. 10. 2010 18:38:25
Ó největší, skláním se v hluboké úctě před tvou moudrostí. Máš samozřejmě pravdu. Je prima pokecat o technice a klidně se o ní i pohádat. Jen mě zaskočilo to množství rad Jankovi. Schválně jsem si je ve Wordu vypsal hezky pod sebe a můžu ti říct, je to ale počtení. Ne že by ty rady neměly, smozřejmě s výjimkami, hlavu a patu, ale kdyby se jimi chudák Janek měl všemi řídit, nedopadl by valně. Čili abych předešel nedorozuměním, jsem pro diskuse o technice vedené v obecné rovině, jsem proti tomu učit někoho pomocí diskuse lyžovat.
P.S. nevím zda ti to neuniklo ale pomocí nějaké malé slavnosti bys mi měl předat DV.
01.11.2010 18:50:23 #140
nemate nekdo odkaz na podobne, nejlepe novejsi (notoricky zname) video „World Cup GS Stars Free Skiing“, ktere je z roku 2005, neco novejsiho by se hodilo. dik za tipy. jak se zima blizi, zacinam se nadrzene koukat na vyse zminovane video, snesl bych neco novejsiho. dik moc
05.11.2010 09:35:47 #141
Ahoj,
Tak jsem konečně našel chvilku napsat komentář k Tvému videu. Přestože určité nedostatky, které jsi i ty sám zmínil, jsou evidentní, je to taková docela klidná, pohodová, nerozházená jízda. Celkový estetický dojem poněkud kazí ruce a vršek těla, které Krab trefně charakterizoval jako medvědí objetí, nicméně bych řekl, že technicky je jízda lepší, než vypadá (často tomu bývá obráceně). Koukal jsem i na minulé video, řekl bych, že zejména v 1. fázi oblouku došlo ke zlepšení, možná je to tím, že tady jedeš spíše dlouhé oblouky, na minulém to byly takové nedotažené slalomové.
Docela se mi líbí zahájení oblouku, který zahajuješ celkem dobře vepředu. Bohužel poněkud strnulý vršek a postavení rukou tě strhává trochu zpátky, ale nijak výrazně, protože lyže jsou od počátku oblouku zatížené téměř po celé jejich délce a to je důležité. Zároveň se hned od začátku oblouku dostáváš docela slušně mimo lyže, čímž vytváříš solidní úhel zahranění. Také mám pocit (pro získání jistoty bych potřeboval kvalitnější záběry), že zahájení oblouku je v pořádku na vnější lyži a problém s přílišným zatížením vnitřní lyže a přisednutí na ni vzniká až později. Každopádně ale vnější pořád slušně zabírá a neujíždí mimo oblouk tak, jak tomu většinou u této chyby bývá.
Druhá část oblouku už je zatížená chybami více. Jak již zde bylo zmíněno, dochází k nadměrnému zatížení vnitřní lyže, malému zalomení, nedostatečnému utažení oblouku a tím samozřejmě i pomalejšímu přechodu. Pokud bych ale měl označit největší chybu, tak se dostanu zpátky k diskuzi o protirotaci vs. frontálnímu postoji, která se vedla v jiném vlákně http://snow.cz/…-a-hlasovani. V tomto vlákně Martin 47 zmiňoval a v početním oslabení hájil názor, že pro správné provedení oblouku je potřeba protirotačního postavení pánve a ramen v jeho konečné fázi. Sice jsem s ním tiše souhlasil, ale neměl jsem moc času, tak jsem se do diskuse nezapojoval. Při tvé jízdě je totiž snaha o frontální postoj (nevím, jestli je vědomá), která občas přejde i do mírné rotace, příčinou téměř všech ostatních nedostatků. Pánev se ti díky tomu vrací zpátky nad lyže, čímž se zmenšuje náklon a zahranění lyží a vede zároveň k nadměrnému zatížení vnitřní lyže.

V takové pozici je větší zalomení obtížné, mimo jiné i díky tomu, že jak pánev, tak páteř mají v bočním směru mnohem menší pružnost a tím i rozsah pohybu, než ve směru předozadním. Díky tomu vršek těla ztuhne a jízda je strnulá. Z anatomického hlediska je protirotace důležitá i z toho důvodu, že díky ní se zatížení působící na horní část těla přesouvá ze slabších na silné svalové skupiny. Poslední věc, na kterou bych chtěl upozornit je, že se ve snaze o snížení těžiště namísto přiklonění pánve více ke svahu ještě více zlomíš v pase směrem dopředu, což výslednou pozici ještě zhorší.
Doporučoval bych ti opustit „dogma frontálního postoje“, se kterým se zde poměrně často setkávám a se kterým polemizoval Martin 47 a někteří další, a zaměřit se na cvičení sloužící k nastavení správného postavení horní části těla.
No, a když už jsem u toho, rád bych se dotknul ještě jednoho dogmatu, které tu také často zaznívá, a tím je jakýsi pocit, že přehranění při současném zvednutí se z oblouku (cross over) je něco méněcenného nebo podle některých i chybného, zatímco podvlečení je to pravé ořechové, co udělá ze „šoupače“ opravdového lyžaře. Spolu s modlou race stock lyží a tvrdých závodních bot považuji tento názor za zavádějící. Ve skutečnosti má každý z obou způsobů své klady a zápory a jeho volba závisí na konkrétní situaci a časté je využití kombinace obou způsobů. V žádném případě první způsob (cross over) nijak nezmenšuje možnost zahranění lyží (naopak je spíše jednodušší) ani možnost přenosu energie do dalšího oblouku. Pro nácvik techniky je tento způsob také určitě vhodnější způsob, takže pokud neřešíš, jak se dostat z druhé desítky Světového poháru do první, tak bych asi doporučoval se tímto nijak zvlášť nezabývat.
Hodně štěstí v dalším pokroku.
Ivan
05.11.2010 13:57:31 #142
>> #141,
CzechSkier, 05. 11. 2010 09:35:47
Ivane, v čem vidíš větší problém,v rotaci pánve nebo ramen? Lze něco
z toho považovat za primární a to druhé ±vyplývající, vynucené?
05.11.2010 14:45:33 #143
>> #142, Krab, 05. 11. 2010 13:57:31
Za Ivana odpovídat nebudu, jen přidám svůj názor na věc. Vždy to bylo tak, že velkou a jednou z primárních chyb byla rotace ramen (která byla vyvolaná buď snahou dotočit technicky nedostatečně resp. chybně provedený oblouk nebo pohybem vnější ruky hodně dovnitř oblouku), na ní navázaná rotace pánví a pád na vnitřní. Co se ale začala propagovat technika pánev kolmo na lyže, tlačit vnější dopředu, vnitřní dozadu (nakopni plechovku atd.), obávám se, že do role primární chyby se dostala chyba přímo vyvolávaná výukou – rotace pánve. Důsledek je stejný – nedostatečně zatížená vnější odcházející z oblouku a příliš váhy na vnitřní a tím zásadně zkomplikovaný přechod mezi oblouky.
05.11.2010 14:57:47 #144
>> #143,
Martin47, 05. 11. 2010 14:45:33 Uvidím co Ivan.
Díky za odpověď, já to u něj v tom případku vidím tak, že jde
o zmíněnou primární chybu v dotáčení oblouku rameny. Už to i někdo
psal.
Nad tou možností primární rotace pánví se budu muset zamyslet někde na
sněhu – jestli a v jakém rozsahu je vůbec možná, jak s ní souvisí
„pivoting“ atp.
05.11.2010 15:48:21 #145
>> #142, Krab, 05. 11. 2010 13:57:31
Ahoj Krabe,
Jestli tomu dobře rozumím, jsou to dvě různé otázky. První je, co z toho je větší problém a druhá co je následkem čeho, chápu to správně? Ivan
07.11.2010 17:50:59 #146
>> #141, CzechSkier, 05. 11. 2010 09:35:47
Díky za pěkný a podrobný rozbor!
Jsem rád, že tam vidíš snahu o to zahajovat oblouk vepředu a na
vnější, protože právě na to jsem se v jízdách nejvíc zaměřoval. Ta
poloha rukou ve stylu „medvěde pojď ke mě“ (samozřejmě nemám na mysli
zde diskutujícího medvěda), pramení nejspíš z až křečovité snahy být
ve předu za pomoci udržení rukou v zorném poli. Sám jsem se divil, když
jsem se pak na videu viděl
Co se týče frontálního/protirotačního postavení v oblouku, které
se tu probíralo, je to pro mě už trochu náročnější čtení, protože
mám s pitváním techniky pramálo zkušeností. Zjednodušeně jen můžu
napsat, že při tlačení vnější vpřed se mi sice subjektivně líp
zatáčí, ale z hlediska poskládání těla ve druhé fázi oblouku v Tebou
vložených fotkách trochu vidím, že to asi zadělává na zmíněné chyby.
Ale vyzkoušené to nemám a spíš tak jenom plkám od klávesnice. Jak jsem
už psal, je to pro amatéra mého ražení trochu vyšší dívčí, na kterou
jsem si vložením videa zadělal
O dotáčení oblouku ramenem taky vím, to se myslím probíralo u loňského videa a doposud jsem se toho jak vidno nezbavil.
Tak ještě jednou díky za rozbor, je pro mě velmi podnětný!
08.11.2010 09:02:43 #147
>> #145,
CzechSkier, 05. 11. 2010 15:48:21
Ano, tak nějak to myslím – co bylo dřív: vejce nebo slepice?
08.11.2010 21:14:16 #148
Ahoj
Mám pouze poznámečku k diskutovanému. Souhlasím s IvanemV a s Martinem47 ohledně Jankovo jízdy. Přílišná snaha o udržení pánve kolmo na lyže je zřejmě největší chybou jinak slušné a pohodové jízdy.
Zeptám se, jak chápete frontální postoj, o kterém se zde hodně hovoří?Z mnoha příspěvků je patrné následující: snaha o udržení os pánve a ramen kolmo na podélnou osu lyží. Pochopil jsem to správně?
Jsem toho názoru, že by osa kyčlí a ramen měla být spíše rovnoběžná s osou špiček lyží. V takovém případě je jezdec téměř vždy (záleží na rychlosti, sklonu svahu etc) v určité protirotaci ke směru jízdy. A hned jsme u Janka a jeho jízdy, potažmo u Ivana a Martina.. Co si o tomto myslíte?
Rotace pánve je podle mého názoru v alpském lyžování chybou. Je ovšem zajímavé, že rotace pánve je svým způsobem znakem moderní telemarkové techniky. Tam se právě snažíme co nejvíce sledovat boky naše lyže. Jinými slovy – udržet osu kyčlí co nejvíce kolmo na lyže. Teleradikálové by možná přidali ještě mírnou rotaci. To vše má své opodstatnění: vnitřní (zakleknutá) noha je jakési kormidlo, které musí být dostatečně zatížené – aby mohlo „kormidlovat“.
Naopak u alpského lyžování všichni obecně vycházíme z techniky (krom funcarvingu), kdy většina váhy by měla spočívat na vnější lyži. To, co způsobí přílišná rotace kyčlí je z předešlých příspěvků, Jankovo jízdy či z výšše vyřčeného zřejmé.
Díky za váš názor.
08.11.2010 21:48:41 #149
>> #148, Tomatáš, 08. 11. 2010 21:14:16 U techniky telemarku je technika hodně hodně složitá a ještě o hodně těžší je se to naučit. Rotace pánve a osa kyčlí je jen podružný malý problém. Všechno je tam jinak. Tady nestačí si koupit vykrojené lyže, nahnout se a sjet svah. Přes počáteční nesnáze se v telemarku dostalo jen pár dobrých technicky vnímavých lyžařů a to je důvod proč se telemark nikdy nerozšířil mezi širokou veřejnost.
08.11.2010 22:44:25 #150
>> #149, Thomas, 08. 11. 2010 21:48:41
Trochu jsme mimo téma vlákna.. (omlouvám se)
Chápu to dobře, že chápeš rotaci pánve či její osu (kolmo na podélnou osu lyží) jako problém? Já to spíše považuji za cílený a vhodný pohyb.
Rozhodně souhlasím, že telemark se nikdy nerozšíří mezi širokou veřejnost. Je náročný fyzicky, finančně a také, jak říkáš, technicky..
Ale mám ověřené z praxe (odučím ročně cca 60 telehodin), že alpští lyžaři (se základními lyžařskými návyky) se naučí celkem slušně telemarkovat (oblouky s plynulým překleknutím, bez přílišného vertikálního pohybu) za tři až pět dní. Takoví lyžaři často u telemarku zůstavají, mají ho spojený se skitouringem a jejich počet každoročně roste..
Vždy si vzpomenu na švycarské: Das Leben ist zu kurz für eine feste Bindung..;)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.