Rozbor videa (strana: 3)
24.11.2009 12:42:54 #61
>> #59, CzechSkier, 23. 11. 2009 20:46:08
Přehrával jsem si to znovu. Souhlasím s Ivanem, že onen slalomář v sekvenci a Janek nejsou totéž. Uvolnění oblouku je pozdě: viz 0:40 a 0:44, kdy vnější/levá je zahraněná stále o něco více ve chvíli, kdy už by měla začít přehraňovat.
Velice dobře je to vidět na 0:52 v okamžiku, kdy se lyžař dostane úplně vlevo na kraj obrazu. Pravá už je přehraněná o maličko víc než levá. Je dobře vidět (zvětšte si na fullscreen), že Janek nemá do nového oblouku nasměrovaná jenom ramena, nýbrž vlastně všechno od kolenou výše. Už v kolenou se tedy „páčí“ (to je to „napětí v těle“, jež poprvé zmiňuje IvanV.) a v takovém stavu nelze včas přehranit. Přehranění – včasné a rychlé!!! – se musí provést s nohama v uvolněném stavu, tedy pokrčenýma a „nezkroucenýma“. Není náhodou, že když to má být rychle, je to cross-under, tedy podvlečení nohou, případně hybridní cross-through.
Jakmile zůstaneme na vnější příliš dlouho, musíme odolávat vzrůstajícím silám, navíc potom začneme zmenšovat zahranění, zvedat se (= ukončovat oblouk, jinak bychom vyjeli až do vrstevnice ba až přes ni) a to nás staví nad zatíženou vnější, neboť nás kulminující odstředivá síla „vytlačuje“. Taková lyže má tendenci pořád pokračovat ve směru (čím zaříznutější a vykrojenější, tím víc) a výsledkem je přehranění obtížné, pozdní, často neparalelní (stará vnější pořád na palcové hraně, budoucí vnější už zčásti také).
Tohle lze vzorově pocítit v brankách, kdy lyžař cítí, jak se co nejdřív po projetí okolo tyče potřebuje dostat do nového směru, aby stíhal a nepodjížděl. Ve volné jízdě ho k tomu nic nenutí a zmíněné dovednosti tak dostatečně necvičí.
Jsou to samozřejmě už značné finesy, nad kterými asi většina těch, kdo toto naše pitvání snad ještě sleduje (netroufám si napsat „čte“), vrtí hlavou, neboť naprostá většina lyžařů na svahu by byla šťastná, kdyby někdy jela jako Janek. U Janka navíc kloubouk dolů, jestli takto jezdí s tak malým počten odlyžovaných dnů. Ale když už rozbor, tak rozbor. Je to nakonec v samostaném vláknu, které lze klidně nečíst.
24.11.2009 13:57:29 #62
Ivan: hele to se pleteš:) Já to ted pročet celý a necejtim se teda nějak výmečně, že bych v tom měl bejt sám:)) zajímavý čtení.. myslim že to je užitečný i pro další lidi.. Já se v tý chybě s přehraněním našel uplně a snad mi tohle krapec pomohlo.. boužel video abych se nechal takhle rozpitvat nemám:))
24.11.2009 17:04:01 #63
Panove, brilantni prispevky, diky za ne. Pri spravne nacasovanem prechodu muze lyzar vyuzit odstredivych sil ktere ho pres lyze sami preklopi. Kdyz v oblouku zustane prilis dlouho tak se z jizdy po kruznici stane spise jizda po primce a o odstredive sily se tak osidi. Ja proto – a tohle je snad jen semanticka nuance – nevidim lyzovani ani ne tak jako boj s odstredivymi silami ( tak mi to pripadalo vylicene ve vlaknu o balancnich cvicenich; o ty se nakonec ve znacne mire postara pri spravne pozici (gravitacni centrum nad natazenou vnejsi) sama anatomie lidskeho tela; ale spise jako jejich citlivou manipulaci. Cili cit pro to, kdy je ma clovek prekonavat a kdy se jim poddat jsou stejne dulezite. A nyni si to bezim vyzkouset v realu.
24.11.2009 20:45:17 #64
>> #51, Dener, 20. 11. 2009 14:15:12
Ahoj, Tvůj příspěvek nějak zapadl, ale já z toho Tvého videa nejsem
schopný nic moc vyčíst.. Vidím tak jen černou šmouhu, pak se na chvilku
mihne postava, pravděpodobně lyžaře, a pak už zas nic . I.
24.11.2009 23:37:00 #65
>> #64, CzechSkier, 24. 11. 2009 20:45:17
To nevadí, myslel jsem si to, že z toho nic nebude. Pokusím se natočit lepší materiál a pak to sem dám. Ale i tak dík za pozornost.
13.02.2010 16:34:07 #66
Zdravím chlapi,přidávám moje olíbené video na youtube-Ted Ligethy:
http://www.youtube.com/watch?…
A zároveň moje video k posouzení a hlaně kritice.
podmínky: svah: černá v Livignu-Motolino.Pro znalce střediska ta nejvíce na pravo.Podobné např Dolní Moravě u nás.
Sníh:natočeno odpoledne tzn.trochu rozjeto.
Pozn:o špatných rukách a trupu vím:-)
Dík
15.02.2010 08:18:03 #67
>> #66, Kuba, 13. 02. 2010 16:34:07 Ahoj, je to hezké konečně vidět slalomky v akci, ke které byly stvořeny, tedy ke slalomovému oblouku v podání trénovaného závodníka. To video není moc optimální na posouzení jízdy, je to dost z dálky kromě posledního oblouku. Nevím, co přesně máš na mysli těma špatnýma rukama a trupem. Na mne to ale dělá dojem, že by to chtělo se zaměřit na rozložení váhy mezi lyže a taky trochu na předozadní rovnováhu. Většina oblouků končí na vnitřní lyži a vnější ujíždí ven z oblouku, v některých obloucích bych řekl, že stojíš více na vnitřní už před spádnicí. Při přechodu do dalšího oblouku tam pak těžko tu vnější někde hledáš a přitahuješ zpátky, takže přechod není moc plynulý. Zároveň se mi zdá, že by to chtělo se udržet trochu víc vepředu, přijde mi, že si pustíš lyže moc před sebe, a to je pak těžké udržet zatíženou vnější lyži v celé její délce po celou dobu oblouku. Myslím, že by i pomohlo píchání holemi. Ono je těžké jezdit oblouky s takovým rozsahem na měkkém sněhu, jako byl tady. Na druhou stranu se třeba zase projeví slabiny, které si člověk v ideálních podmínkách ani neuvědomí. I.
15.02.2010 09:13:22 #68
>> #66, Kuba, 13. 02. 2010 16:34:07
No skoro stejný jako ten Ligety, žejo :o)… Ale nějaký drobnosti by se asi našly… Především je to nekonečně dlouhý přehranění, který tak, jak na těch lyžích stojíš a tím co na nich děláš, nedokážeš zkrátit. Rveš se s tím silou Rumcajzí a stejně je to naprd… Proč? Stejně jako ve většině videí, který tu jsou předkládaný k posouzení, jsou na tvojí jízdě patrný dvě důležitý věci: 1. nevyužíváš toho, co ti carvingová lyže nabízí pro rychlejší přehranění a rychlej a účinnej záběr v začátku oblouku 2. pánev není nikdy dost dopředu… Doporučuju přečíst v posledních dvou číslech Snow poslední dvě „univerzity“ Ivana Sosny… Jo a ruce a trup nejsou zas moc důležitý – jsou v podstatě jen na to, aby redukovaly chyby který se zrodily v hlavě a to co blbě uděláme pánví a nohama…
15.02.2010 09:40:46 #69
Nevím jak to přesně uchopit slalomová technika bez slalomu. Dynamická jízda s rozsahy. Technické nedostatky bych viděl následovně, jedeš v záklonu a hodně po vnitřní, nedostatečně zatížená vnější nejede sousledně, ale každá lyže jinam. V tom záklonu tu vnější ani zatížit dobře nemůžeš proto nemůžeš mít dobrou kontrolu nad obloukem, velký sklon svahu Ti hodně pomáhá eliminovat záklon na mírném by ty lyže byly asi takto neovladatelné. Jedeš volnou jízdu tak nejsi s obloukem limitován, tak proč ho končíš tak silným smykem, nech ty lyže jet a víc pracuj tělem v oblouku jak to vidíš u toho Ligetyho. Ruce, vniřní ok vnější směřuje ven z oblouku místo dovniř na branku. Ikdyž tam branka není účel to má v tom že dostaneš nějakou hmotu dopředu místo rotace další hmoty ven z oblouku.
15.02.2010 12:10:34 #70
>> #67, CzechSkier, 15. 02. 2010 08:18:03
ta vnitřní lyže byla zatížená hodně-souhlas. Jenže na tom měkkým jsem to jinak nedokázal jakmle jsem zatížil více vnější tak se prostě urvala.Proto jsem se snažil rozdělit váhu trochu více na obě lyže.Jinak byl jsem tam i na jaře v dubnu kdy to byl led tak do 10 00 a tam jsem měl tak 80% tlaku na vnější a pocit byl mnohem lepší-bohužel z toho nemám video. Ruce jsem myslel tak že ta vnější je mimo někde tam plátolá skoro za tělem a tím se dostávám dost do zadu. Tělo podle mě není zpevněné a u některých oblouků rotuje do jeho středu. Jinak dík moc,zkusím to píchání a nacpat pánev dopředu,zrychlit přechod.
15.02.2010 12:21:03 #71
>> #68, HOnza, 15. 02. 2010 09:13:22
Dík. Jinak co napíše Sosna čtu dvakrát!:-)
S tím přehraněním budu muset něco dělat.Jinak je to taky dost o fyzičce když jsem posiloal nohy trvalo mi to pulku času dostat se z takového rozsahu nahoru a přehranit.
15.02.2010 12:34:15 #72
>> #69, milan2, 15. 02. 2010 09:40:46
souhlas,dík. akorát nevím jak to myslíš s tím smykem na konci oblouku?Zdá se mi že když to smýknu tak je to na začátku oblouku.
15.02.2010 14:54:11 #73
>> #70, Kuba, 15. 02. 2010 12:10:34
Ahoj,
- ad smýkání) Smyk je tam vidět někdy na začátku oblouku, ale skoro pokaždé na konci. Na začátku je to v podstatě pivoting a na prudkém se to dá pochopit. Je to způsob zahájení a nahradit ho čistým zaříznutím v zahájení oblouku na prudkém chce trénink. To bych nepovažoval za chybu, spíše prostor pro další nácvik. Problém je spíš v tom smýknutí na konci oblouku, kde tě zatížená vnitřní neudrží a smýká stejně jako odlehčená vnější.
Jestli se ti urvala vnější po zatížení, tak ji prostě zatěžuješ špatně. Hlavní příčinou všeho je to, že jsi vzadu. To prostě tu lyži v zahájení nemůžeš zatížit, i kdyby ses zbláznil. Záměrné přidávání váhy na vnitřní není řešení, spíš problém ještě zhoršuje. Vede ke smyku v konci oblouku a navíc komplikuje přechod. Právě „záklon“ v začátku oblouku je i příčinou toho, že musíš jezdit silově místo toho, abys využil gravitaci a odstředivou sílu. Hlavní příčinou pomalého přehranění není malá fyzička (i když dobrá kondice nikdy neškodí), ale to, v jaké pozici přechod zahajuješ (váha vzadu na vnitřní lyži a vnější odjetá daleko od tebe).
- Rotaci ramen nevidím jako problém. Občas si sice nepatrně zatočíš (a zaplápoláš rukou), ale to je podle mne důsledek jednak toho, že tě tam zadek vzadu prostě přetočí a jednak toho, jak se při přehranění snažíš vyhrabat z nevýhodného postavení.
Takže kondici rozhodně nepodceňuj, ale hlavně jak říkáme my Sudeťáci:“Vorsprung durch Technik“
I.
15.02.2010 15:37:51 #74
to all ad)smyk
Porovnejte to co nazyvate smykem na konci oblouku(tedy on to asi v detailu castecne je) s temito videi. …a odpovezte mi co k tomu vede zavodnika WC ve volne jizde?Pripadne se mrknete na Moelg na youcanski.
Ten smyk bych chtel take takto umet:-) Proste vyjet to v danych podminkach co optimalne nejcisteji umela jen Kostelicova:-)
Jen zacatek http://www.youtube.com/watch?…
ta druha http://www.youtube.com/watch?…
15.02.2010 15:50:55 #75
Tak jestli myslíš toho Palandera, tak to dělají podmínky rozježděná umrzlá krupice prostě při maximálním tlaku zapráší. Rozdíl ale je v tom že ty jeho oblouky jsou vyjeté bez smyku až do konce, kdež to Kuba to usmýkne cca ve 2/3 oblouku a nevyjíždí ho.
15.02.2010 16:18:51 #76
>> #75, milan2, 15. 02. 2010 15:50:55 Na Palanderově jízdě je krásně vidět prohnutí špičky na začátku záběru, ani já si nemyslím, že by jel smykem. Pěkný krátký razantní záběr lyží, v brankách by ho nasadil možná trochu dřív.
15.02.2010 18:28:03 #77
Krabe, pokud bych si myslel, ze Palander smyka byl bych uplnej vul:-) Snad nejsem:-) Proto jsem to poslal (=>myslim si, ze ani Kuba rozhodne nesmyka, nejede smykem)!!! Ok Palander v tom je lepsi, ale to se da pochopit i odpustit:-):-):-)
Milane2, neni to „trochu rozjezdeno“, o kterem Kuba mluvil na odrikovani snehu podobne nachylny a nestabilni na oporu lyzi? Treba to budi podobny dojem jako ten cukr…:-) Navic Palander na zacatku jede GS oblouk (ackoliv ten SL da take celkem slusne:-)) Tj spis bych to srovnaval s tema zenskejma na dalsich videich
Ok vse co bylo receno vic vepredu, spravne zahajovat (timing, poloha tela…), optimalne prehranovat, dobre rozlozit vahu mezi lyze, citlive a adekvatne tlakovat lyze… (to jsou veci ve kterych se nespletete u nikoho)… Ale smykani, navic pri narocnem SL zaberu???To mi prijde hodne prisne!!!
Spis mi prijde fajn Ivanovo prvni hodnoceni.Pak by me zajimala Kubova historie – mozna potom ma smysl pritvrdit nebo naopak pochvalit:-)
Mejte se
15.02.2010 19:17:12 #78
Ahoj,
Za prvé je potřeba říct, že ideální čistý oblouk v praxi neexistuje, vždy je tam určité minimální množství smyku. Nicméně u čistě projetého oblouku je jeho míra zanedbatelná. Sníh odlétá také téměř vždy a je to výsledkem odporu, kterým sníh působí na lyže (a naopak), aby mohly zatočit. Z odlétajícího sněhu lze tedy usuzovat na míru zatížení lyží, na míru smyku už méně. Tam jde o to, jestli lyže, které byly zaříznuté, pokračují v jízdě po oblouku, který začaly, nebo se z této kružnice vychýlí do strany (ven z oblouku), nejčastěji za spádnicí, kde síly mezi sněhem a lyží dosahují svého maxima. A to je tento případ. Vnější lyže takto odcestuje Kubovi téměř v každém oblouku (asi kromě posledního), a to dost znatelně. Vnitřní lyže se pohybuje dále relativně po hraně, nicméně k určitému smýknutí tam občas dochází. Pochopitelně je již ve výše uvedených hodnoceních zohledněna kvalita lyžaře, samozřejmě se nejedná o smýkání prázdninových sesouvačů. I.
15.02.2010 22:44:22 #80
>> #78, CzechSkier, 15. 02. 2010 19:17:12
Ahoj. A nemůže to být náhodou tak, že čím prudší svah, tím je potřeba přehranit rychleji, neb na to má jeden méně času, aby se nezabil a do eventuelní další brány/směru trefil? Třeba modrá = obě lyže na sněhu, v pohodě, červená = vnitřní přízvednutá za účelem zatížení vnější, ještě to takhle jde, černá = přehranění v podstatě skokem s maximálním využitím reboundu, co lyže nabízí, kde se pak práší od vnější hodně, protože právě dopadnuvší zatížená zevní lyže smýká, než zůstane na hraně a jede dál po ní? Nechci prudit, jen mě to tak nějak napadlo. Ale už jdu do sprchy, tak se neboj(te), konkurence v teorii ode mě fakt nehrozí, muhehe … . M.
15.02.2010 22:54:46 #81
>> #71, Kuba, 15. 02. 2010 12:21:03
Jestliže napíšeš „Jinak je to taky dost o fyzičce – když jsem posiloval nohy trvalo mi to pulku času dostat se z takového rozsahu nahoru a přehranit.“ tak nevěřím tomu, že opravdu platí, že „Jinak co napíše Sosna čtu dvakrát“!!! :o). Objevuje se tu hodně, podle mě až příliš složitejch a zároveň i hodně mimo podstatu tvýho problému detailních rad a snad i trochu zcestnejch „rozborů“. No a pak, když tu napíšeš takovouhle zásadní věc svědčící o nepochopení tvýho hlavního problému, tak si toho nikdo nevšimne… :o).
15.02.2010 23:00:36 #82
>> #80, medvěd, 15. 02. 2010 22:44:22
Bravo medvěde – v podstatě máš zcela jasně pravdu :o).
15.02.2010 23:07:43 #83
>> #82, HOnza, 15. 02. 2010 23:00:36
No nic, já to jen zkusil, snad se tolik nestalo, nikoho snad neurazil, nejsem žádnej vědátor, slibuju, že už to dělat nebudu. Co zranění, hojí se p.p.i.?
15.02.2010 23:45:02 #84
>> #83, medvěd, 15. 02. 2010 23:07:43
Díky za voptání – už došlapuju, jizva senzačně zacelená, začínám nohu opatrně ohejbat, už jí i zašínám ovládat… Jde to rychle – musím se mírnet abych to nepřetrhnul :o)… VL4 bych měl, nasucho, zvládnout :o).
16.02.2010 08:06:34 #85
>> #80, medvěd, 15. 02. 2010 22:44:22 Ahoj, určitěje pravda, že čím prudší kopec a čím rychlejší jízda, tím rychlejší musí být přehranění. Ale s tím zbytkem úplně přesně nevím, jak to myslíš. Respektive jak se to vztahuje k té kubově jízdě? Jako že to dělá? Nebo že by to měl udělat? Ivan
16.02.2010 09:03:42 #86
>> #85, CzechSkier, 16. 02. 2010 08:06:34
On tím medvěd nejspíš reagoval na část tvýho příspěvku, kterou už teď tady nikde nenalézám – ale pamatuju si jí, že mě jako nepochopitelně nesprávná zaujala…
16.02.2010 09:17:55 #87
Ahoj, To by mne zajímalo, zkus to najít, protože já své příspěvky dodatečně nemažu ani neupravuju (s výjimkou překlepnutého písmene, pokud si někdy všimnu). I.
16.02.2010 11:57:25 #88
>> #71, Kuba, 15. 02. 2010 12:21:03
Ahoj Kuba.
Nebudem robiť chytrého.Lebo ohľadom techniky často radia mne.
Jedna vec za ktorú aj mňa sekýrovali je vertikálny pohyb.Píšeš:„S tím přehraněním budu muset něco dělat.Jinak je to taky dost o fyzičce když jsem posiloval nohy trvalo mi to pulku času dostat se z takového rozsahu nahoru a přehranit.“
Môj názor je: Prečo mrhať silu na niečo tak zbytočné,ako prehnaný vertikálny pohyb?
Inak sa mi tvoja jazda páči,rovnako jazdí jeden môj kolega.Bodaj by všetci jazdili tak pekne.
Veľa zdaru.
16.02.2010 14:14:16 #89
>> #78, CzechSkier, 15. 02. 2010 19:17:12
ja ja danke:) popracuju na tom,natočím to a uvidíme.
16.02.2010 14:25:04 #90
>> #77, MirekP, 15. 02. 2010 18:28:03 Ahoj, nevím co máš na mysli historii-každopádně jsem nikdy nejezdil od mala závody ani jesm nebyl v žádném oddílu.Jsem samouk z youtube,youcanski atd…:-)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.