Nárůst úrazů kolen. Proč? (strana: 3)
30.01.2019 10:13:45 #61
>> #60, jiri.krt, 30. 01. 2019 09:43:46
Anubis má pravdu o tej štatistike, najčastejšie sú ramená/kľúčné kosti a dolné končatiny, hlava je málo častá(ale keď už, tak poriadne). Jeden expert nedávno tvrdil, že on prilbu nepotrebuje lebo jazdí „tak aby nepadal“ a tí čo ju nosia teda nevedia jazdiť, len on…
30.01.2019 11:31:30 #62
>> #61, IIIvan, 30. 01. 2019 10:13:45
Nevěřím žádné statistice, kterou jsem si sám nezfalšoval. Dejte mi data a řekněte, co mám statisticky potvrdit nebo vyvrátit a já vám to udělám.
Výkřiky do tmy typu: v letošním roce má HS o xxx výjezdů více, nemocnice ošetřily o xxx zraněných lyžařů více atp. jsou, bez dalších zajímavých čísel, k ničemu.
Relevantnější jsou údaje jako „jeden úraz připadá na xxx odlyžovaných člověkohodin“. Ale tomu nikdo nerozumí, pro senzacechtivé pisálky a tvůrce bombastických nadpisů je to neuchopitelné. Jak přibývá množství lidí na svazích, zákonitě přibývá i zranění, ale vůbec není jasné, jestli jde o přímou úměru nebo dokonce až exponenciální závislost, jak se nám občas snaží vnutit.
Tedy je otázka, jestli a) vůbec přibývá úrazů ve vztahu k odlyžovaným hodinám / množství lidí na horách b) neprojevuje se větší míra pojištěnosti a důslednější zdravotní péče c) není na vině ‚wellness‘ propagace snadného a jednoduchého lyžování pro každého d) jak se projevují offpiste, park&pipe, skialp a podobné novoty.
On tu statistiku ve skutečnosti pořádně a do důsledku dělat nikdo neumí a nechce. Co, kdyby se náhodou přišlo na to, že sice Bombiči ve věku 30–40 bez přilby si sice občas srazí vaz, ale na jednoho takového Bombiče připadne 1.500 ruptur vazů u mužů a žen ve věku 60+? Že nejohroženější skupinou jsou již dříve nijak excelentní lyžařky vracející se na svah s dětmi po mateřské? Že 2/3 úmrtí ve výškách nad 2.000 m.n.m připadají na selhání oběhové soustavy vyvolané panáčkem po obídku a krátkým šlofíčkem na sluníčku u mužů >70, tedy s lyžováním naprosto nesouvisí? Že 80% úrazů se stane lidem s obezitou a kdyby obézní nebyli, tak by se prostě nestaly?
Ve všech případech by to zasáhlo politicky/obchodně citlivé části populace platících zákazníků, to přece není přípustné. Nedejbože, aby snad někdo vysledoval příčinnou souvislost mezi stavem sjezdovek, pokročilostí lyžařů, za-/pře-lidněností areálu a úrazy.
Takový Bombič v čepici je prostě Bombič v čepici a se statistikou nijak moc nepohne. Zvlášť když je to navíc „ozajstný ekšpert“.
30.01.2019 11:46:12 #63
>> #62, ˘Ö˘Krab, 30. 01. 2019 11:31:30
Som sa pobavil, dobre napísané
30.01.2019 19:16:09 #65
>> #60, jiri.krt, 30. 01. 2019 09:43:46
Otřesně…
30.01.2019 19:47:47 #66
>> #56, nov.jana19, 30. 01. 2019 08:31:48
„Mně by upřímně zajímalo, proč mají někteří lidé potřebu jezdit jen ve fajnových čepičkách bez jakékoliv ochrany.“
Úprimne? Ľudia robia divné veci. Nevážia si zdravia, ani života.
Osobne by som sa neodvážil vyliezť na svah bez kondomu pod čapicou.
30.01.2019 20:35:42 #67
>> #66, TNS, 30. 01. 2019 19:47:47
Čepičku na chlapečka? Bohouši, tu ale musíme dát. A když ne, tak to nikomu neříkej, oni by mně vyhodili.
Nemyslím to teraz osobne,tvoja reakcia ma skutočne pobavila a tak som sa troška zamyslel, že keď pri jarnej lyžovačke taký človek lyžuje bez čapice, len s kondómom na hlave, čo si o ňom ľudia myslia, že ako vyzerá a ako sa on cíti… Ako odpoveď stačia len dve slová.
30.01.2019 21:01:52 #68
Já se teda bez mučení přiznám, že přilbu si beru na takového to celodenní lyžování, dvě hodinky sklouznutí na samotočkách na místním 400 m kopci na večerním, kdy víc prokecám než pojezdím, dávám s čepičkou. Pletenou.
Nechci rozpoutat diskuzní peklo, ale já osobně mám s přilbou trochu problém. Tím, jak tak trochu tlumí okolní zvuky, snižuje pro mne bezprostřední orientaci okolí. Je to jak nové auto – při nehodě lépe ochrání, ale díky silnějším sloupkům a horšímu výhledu klidně přehlédnete jiné auto.
Obecně mám vysoký pud sebezáchovy, nepouštím se do velkých akcí. Když vidím, jak někteří na sebe navléknou všechny možné ochranné pomůcky a pak na sjezdovce míjí ostatní lyžaře stylem, že jim pomalu přejedou přes lyže…
Když jsem byl jak mí kluci, jezdili jsme víc freeride (tenkrát jsme to slovo ještě neznali) v lese, než na sjezdovce – na které stejně byly boule po kolena Úzké rovné lyže délky 170 cm, velké boty po bráchovi, a jak jsme v tom hlubokém sněhu řádili mezi stromy. Občas někomu zajela lyže pod spadlý kmen, takže upadl, všichni za ním též, protože v tom hlubokém sněhu nešlo brzdit… A přežili jsme to i bez přileb a mobilů na přivolání SOS pomoci. Taky pamatuji dobu, kdy se na Pionýru mohlo jezdit jen s brýlemi a v noci v obci 90 km/hod. (ne na fichtlu ) To už si dnešní předpos… lidi ani nedovedou představit. Ale vše se vyvíjí kupředu – ochranné pomůcky, možnost přivolání pomoci, možnosti a výbava záchranářů…
Je dobře, že kdo chce pro svou ochranu udělat maximum, tak může, jak přilby tak páteřáky jsou relativně dostupné. Kluci měli přilby od začátku a mají je na lyžích vždy a já šel též do sebe – objednal jsem si vestu s páteřákem;-)
30.01.2019 21:11:51 #69
>> #66, TNS, 30. 01. 2019 19:47:47
„Osobne by som sa neodvážil vyliezť na svah bez kondomu pod čapicou.“
A máme vyřešeno díky Crevassé
30.01.2019 21:37:52 #70
Zakládat nové vlákno kvůli Pepině nechci, i když je to milá a sympatická holka. Kariéru končí nuceně kvůli úrazu
30.01.2019 21:38:20 #71
>> #69, HonzA_, 30. 01. 2019 21:11:51
Jo.Len by ma zaujimalo,ako jej sedi ten pesar…
caute Harry
P.S. Ked uz si clovek tak veri,ze je odolny voci vlastnej blbosti,netreba sa spoliehat na to, ze blby musi byt len on.
Staci aby cloveku v rade na vlek presvistal okolo nejaky zacinajuci Marcel,ak ma vsetkych pet pohromade,tak oceni aj vyhodu nosenia pampersiek,nielen prilby a „ochrannych pomocok“.
30.01.2019 21:39:28 #72
Pokud někdo touží jako IIIvan, Ivan-ski, Krab apod. po odborném vědeckém posouzení skandinávského typu,tak tady je,sice ne z alpského , ale mého oblíbeného telemarkové lyžování článek doktorských expertů o poškození vazů kolen z Osla a Stockholmu s přihlédnutím techniky rakouské lyžařské výuky Mu¨ Müller (1994) a s přihlednutím k IIIvanovým dřepům s činkou. Třeba si někdo na tom udělá docenturu,stačí okopčit. Hezké počteníčko přeji.:-) úrazy kolene v lyžování
31.01.2019 08:40:21 #73
>> #72, Thomas, 30. 01. 2019 21:39:28
Díky Tome za zaujímavú štúdiu, pozrel som si to.
Možno sa raz ku telemarku dostanem, či skôr telemarketingu?
Je to zaujímavé a v rámci všestrannosti prínos aj pre on piste lyžovanie, len idem na všetko postupne(priority a čas).
Ale malý detail…článok nie je vôbec o „poškození vazů kolen“.
Posudzuje nasledovné faktory a ich rozdiely medzi TM lyžovaním, skokmi a drepmi a to v závislosti od fázy pohybu(flexia, extenzia – vnútorná, vonkajšia noha):
- max. uhol v kolene
- uhlová rýchlosť pohybu v kolene
- EMG aktivita v svale vastus lateralis
atď.
Cieľom bolo zhodnotiť vhodnosť „suchého“ tréningu pre závodných TM lyžiarov, nič o zraneniach. Záver(zjednodušene) je že hlbšie drepy(cca 60st uhol pod kolenom), vykonávané s maximálnym úsilím s váhou cca 3 RM sú veľmi vhodné pre prípravu TM lyžiara. Len tak medzi rečou, to je tá metóda „silových trojbojárov“, čo som tu spomínal už viackrát(a minulý rok aj v súvislosti s CAN repre bežcov na lyžiach).
Alpine lyžovanie tam je spomenuté okrajovo len v zmysle „GS a SL štúdia z 1995 preukázala takmer identické silové charakteristiky a potrebu silového tréningu“(mrkol som aj na tú).
Dnes je síce technika jazdy iná oproti tej AT štúdii(viac vystretá vonkajšia), ale hlavné závery platia aj dnes(prevaha excentrickej kontrakcie, aktivita tých istých svalov).
31.01.2019 09:01:17 #74
>> #73, IIIvan, 31. 01. 2019 08:40:21
Len by som k tej štúdii dodal, že málokedy sa stretávam s komplexným posúdením v takýchto štúdiach – prečo si vybrali za cieľ len jeden, aj keď najsilnejší sval? Vo výsledku lyžiari(to jedno či TM alebo GS) v zime lyžujú a v lete hodne drepujú (a odvodené cviky).
To je síce napohľad logické, ale nelyžuje sa len svalom „vastus lateralis“(VL)! Pre info: to je tá najväčšia „hlava“ kvadricepsov(predných stehien) na vonkajšej strane.
Jasné, VL vykoná veľkú časť práce pri ski, tak prečo by sme ho prednostne naposilnili aj v lete? Ako jeden z problémov ale vidím(ak ostanem teraz len pri kvadricepsoch a zadné stehná a panvu nechám tak), že sa zanedbáva „rovnováha v kolene“.
Prílišným posilnením VL tento sval totiž viac a viac mohutnie a silnie a jeho náprotivok(slabší) vastus medialis(tá „slzička“ zvnútra nad kolenom) „nestíha toĺko zosilnieť“ a vzniká potom nerovnováha v kolene. Tj rastie absolútna alebo % disproporcia v sile medzi nimi.
Zjednodušene – silnejší sval sa viac a silnejšie kontrahuje(skracuje) a ovplyvňuje polohu kostí a kĺbu. Nejedná sa o 5 cm vyosenie kolien do X, ale nejaký ten milimeter to koleno pri stotisícoch pohyboch(ski,drep,chôdza) dokáže pekne pomaly a nenápadne docurviť:
- zvýšená abrázia chrupaviek(brúsenie medzi kosťami – predtým
obrazne 5mm medzera,
teraz 4mm…)
- zvýšenie naťahovanie väzov(=postupné povoľovanie a oslabovanie)
Preto sa treba zamerať nielen na hlavné svaly ale aj na tie ostatné. Typické video WC lyžiara je drep na úzko a nie moc hlboko, že? No ale ten zanedbávaný slabší VM sa aktivuje až pri hlbšom drepe a pri širšom postoji…
Svoje by o tom mohlo povedať aj pár diskutérov odtiaľto ktorých osobne poznám, ktorí typicky v zime lyžujú a v lete bikeujú a bolia ich pravidelne kolená a doktori akosi nepomáhajú.
Spoločným menovateľom u nich je „tá slzička nad kolenom je mäkká ako maslo“ – viac nemusím k tomu dodávať. Kto sa tiež v tomto vidí, treba sa trochu zamyslieť – obstreky a kĺbová výživa v dlhodobom horizonte Vám nepomôžu, kĺby treba „držať“ v správnom anatomickom postavení pri pohyboch a základom k tomu je správna súhra priľahlých svalov(tj posilniť to slabé a strečovať to tuhé + nácvik správnej chôdze apod.).
31.01.2019 09:33:32 #75
Doprcic.
Doteraz som bral lyzovanie ako pripravu na posilovanie.
Som asi nieco zle pochopil…
caute Harry
P.S. 3I, ak sa vyjadris niekde k telemarku a jeho vyznamu pre vykonnostne lyzovanie ako jeho doplnku,rad si pocitam. Urcite aj Grave.
31.01.2019 09:42:13 #76
>> #59, M.art.in, 30. 01. 2019 09:28:19
My máme v rodině poměrně zkušenost s neopatrným lyžařem a bez helmy co mi minulý rok smetl tátu. Oba skončili v nemocnici na kapačkách – taťka zlomená klíční kost, otřes mozku – pro 45 letého pána nic moc. Jako kdyby toho nebylo málo, tak nám na pojišťovně (Kooperativa) řekli, že prý se úraz nestal, jak jsme popsali a rozhodli se, že tátovi nic nezaplatí. Tak za 20 let placení první vážný úraz a takhle s námi vyběhli.. Navíc ten lyžař, co srazil, tak byl pojištěnej jinde a pojistku mu vyplatili. Brácha pak někde našel tohle https://www.vasenaroky.cz/…odneni-urazu , tak jsme to zkusili zadat a už to spěje do finále, protože mě dneska psali z pojišťovny, že chtějí moje bankovní údaje. Tak jsem si chtěla jen postěžovat :D A možná poradit, jestli je někdo taky bezradnej
31.01.2019 09:52:36 #77
>> #76, nov.jana19, 31. 01. 2019 09:42:13
Poisťovne nepôsobia na to čo sa tvária že robia(pomáhať), ale primárne boli založené na účely zisku pre svojich akcionárov. Tým nevravím, že netreba byť poistený, ale poriadne si prečítať poistné podmienky a výluky a v prípade nehody dôkladne riešiť včas „papiere“, svedkov, foto a podobne – len tak sa dá nad nimi vyhrať.
Ja napríklad pravidelne posielam banke rôzne pozdravy, napr. že porušili etický kódex ich zahraničnej matky v bode XY, tak podchvíľou mi vracajú zo 2€ za nejakú kravinu (ale už som od nich aj mimosúdne vyriešil „nenárokovateľných“ 800+€).
Je to smutné, lebo človek aby bol sám sebe právnikom – a „bude hůř“(á la Amerikka).
31.01.2019 09:54:22 #78
>> #75, Harry, 31. 01. 2019 09:33:32
Lyžovanie ako príprava na posilnovanie? alebo naopak(ako to beriem ja)?
Ku telemarku sa asi tak skoro do detailov nebudem vyjadrovať, nemám toľko času ako by som chcel na všetky moje aktivity. Ale náznak som dal, aj keď len stručné konštatovanie, že to je tak a tak…
edit: a keby som sa vyjadroval k TM,ešte by sa mohol niekto vyjadrovat v zmysle ze „aj tak nevies jazdit TM tak bud ticho“. takí adepti nechápu, že telo a pohybove vzorce su univerzalny jazyk…
31.01.2019 10:10:03 #79
>> #78, IIIvan, 31. 01. 2019 09:54:22
keby som sa vyjadroval k TM,ešte by sa mohol niekto vyjadrovat v zmysle ze „aj tak nevies jazdit TM tak bud ticho“.
Nikdy nevyhovies vsetkym.Ja som na TM nikdy nestal,staci mi len vidiet a mam predstavu o co ide,v com moze byt velmi napomocny pre vykonnostne lyzovanie. Uz sa to tu parkrat rozobralo,jeho vyznam,zaujimal by ma Tvoj nazor.
Tiez si clovek nemusi vytvorit navyk na heroin,radsej si ide clovek zahrat hokej aby pochopil co mu moze chemia stvarat v mozgu.
A moze mu fetak ktory je v prdeli,celozivotne,kvakat o tom ze tomu nerozumie kolko chce…
caute Harry
31.01.2019 10:15:21 #80
>> #77, IIIvan, 31. 01. 2019 09:52:36
ale primárne boli založené na účely zisku pre svojich akcionárov.
Taki ako Ty vedia zobrat pospolitemu ludu iluzie.
On je tak postaveny cely svet,aj ked pisu vsade ze clovek je na prvom mieste..
caute Harry
31.01.2019 10:22:44 #81
>> #79, Harry, 31. 01. 2019 10:10:03
Nedávno som videl v AT jedného čo celý deň jazdil TM…len to malo chybičku, že nohy krčil(časovanie) akosi naopak, ale snaha sa cení. Určite bol v partii za machra.
>> #80, Harry, 31. 01. 2019 10:15:21
Taki ako Ty vedia zobrat pospolitemu ludu iluzie
No čo už, ja vždy radšej každému ozrejmím realitu, či v tom, že „keď budeš robiť toto, tak si dodrbeš kolená“ alebo v oblasti financíí apod.
01.02.2019 08:11:02 #82
>> #77, IIIvan, 31. 01. 2019 09:52:36
Souhlasím. Jen mi zvedá mandle ta skutečnost, že právě ty pro nějaký dejme tomu klid, pojištěný stejně budeš. Takže oni jenom vydělávají na obyčejných lidech, kteří jsou vlastně zoufalí. Něco jako farmaceutický průmysl – v mých očích. Je jenom chválihodné, že o tom tolik víš a dokážeš se bránit. Vím, že neznalost neomlouvá, ale v některých případech bych spíš neomlouvala ty jejich čuňárny..
01.02.2019 08:35:43 #83
>> #82, nov.jana19, 01. 02. 2019 08:11:02
Takže oni jenom vydělávají na obyčejných lidech, kteří jsou vlastně zoufalí.
Zvláštní úderná kombinace populismu a afektu. Zaklínání se obyčejnými lidmi, jakožto řečnická manipulativní technika, je v jistých kruzích velmi časté a účinné.
Kdo je to „obyčejný člověk“? Máš nějakou definici? Jak se pozná od člověka neobyčejného?
Proč jsou zoufalí? A ještě k tomu „vlastně“? Jde skutečně o zoufalství jakožto beznaděj, bezvýchodnost, neřešitelnost situace? Kde a kdy ztratili naději?
Jak a proč se dostali do neřešitelné situace, ze které nevidí žádnou cestu? Proč se tedy obrátili na vydřidušskou pojišťovnu? Neplatí pojišťovně náhodou právě proto, aby v případě pojištěné události nebyli zoufalí, ve smyslu neřešitelnosti a bezvýchodnosti?
Jsou ti Tví ‚obyčejní lidé‘ zoufalí ze své obyčejnosti? Nebo jsou obyčejní proto, že jsou zoufalí. Je snad zoufalství atributem obyčejnosti? Jsou zoufale obyčejní či obyčejně zoufalí?
Jsem zvědav, co se z toho vyklube.
(Jak by se prostořece zeptal princ Philip, manžel Alžběty II.: Nějaké známky inteligence?)
Pojišťovnictví je prostě byznys jako každý jiný. Hodně statistiky,
hodně hry na city, za vším tvrdá kalkulace. Když ptáčka lapají, pěkně
mu zpívají.
Se s tim smiř, Zmikunde.
01.02.2019 09:19:20 #84
>> #83, ˘Ö˘Krab, 01. 02. 2019 08:35:43
Pekný filozofický traktát na piatok…
U nás je definícia „obyčajní ľudia“ úplne jasní – je to totiž politická strana…
01.02.2019 09:27:21 #85
>> #84, IIIvan, 01. 02. 2019 09:19:20
Už jen podle názvu „obyčajní ľudia“ to musí být jednoznačně nepolitická nestrana, s takovými „hnutími“ máme totiž u nás z nejvyšší politiky poslední dekády celkem bohaté zkušenosti.
Opakovaně mi něco trochu nesedělo při čtení příspěvků této
uživatelky, tak jsem použil ono kouzelné tlačítko „list popsaného
papíru“ a znovu přečetl všech 10 jejích příspěvků, na co reagovala,
jak, co bylo v prvním plánu sdělení a co skutečně sdělila.
To, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mně nejdou.
Pojďme se raději vrátit k úrazům kolen – jak jim předcházet, jak je řešit, jak rehabilitovat.
01.02.2019 09:27:31 #86
>> #74, IIIvan, 31. 01. 2019 09:01:17
„…kĺby treba „držať“ v správnom anatomickom postavení pri pohyboch a základom k tomu je správna súhra priľahlých svalov…“
prosím, co to je správné anatom. post.? nějaký příklad co dělat nebo nedělat, co se pozoruje za chyby nejčastěji, určitě to budu i já. dík
ad urazy) já se chovám na sjezdovce jako v silničním provozu, doprava, doleva, pokřižovat a jedu a koukám, kde co se děje, dělo, bude dít a na vnější moc času nezbyde.
ad obyčejný člověk) zvyklý, jednající ze setrvačnosti, co platilo loni bude platit i letos?
01.02.2019 09:29:37 #87
Vracím se ještě ke vsuvce ohledně nošení přileb a za mne přilbu jednoznačně ANO. Byť patřím do generace, která většinu lyžařského života prolyžovala v čepici, při nástupu přileb jsem si ji záhy pořídil (i když přiznám, že prvotním motivem byla účast na lyžařských závodech). Zvykl jsem si na ni bez problémů, cítím se lépe, než v čepici (minimálně odpadlo její neustále přetahování přes uši) a byť nejsem žádný hazardér a téměř nepadám, tak bohužel nejsem na sjezdovce sám a nezáleží jen na mne, o čemž mne přesvědčil čerstvý zážitek. Byl jsem sražen za jízdy zezadu polským hazardérem, který mne předjížděl pro něj už nezvládnutelnou rychlostí s nedostatečným bočním odstupem a poté argumentoval, že jsem neočekávaně změnil směr, takže nestihnul vyhnout… naštěstí se to obešlo bez úrazu, nicméně pro mne pád vypadal tak, že jsem „padl jak podťatý“ – nohy nahoru, pád na záda a úder zátylkem o celkem ledovou sjezdovku. I v přilbě jsem měl jiskřičky před očima, bez ní nevím. Jinak ještě bolest svalů na krku (patrně s ze snahy držet hlavu nad sněhem) a natažené tříslo.
01.02.2019 09:36:54 #88
>> #85, ˘Ö˘Krab, 01. 02. 2019 09:27:21
Len aby to nebolo nejako Tvoje alter ego
No, sú celkom šikovní, plným názvom „Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti“(viem, že ten názov Ti urobí radosť)…ale vzhľadom na ostatný maraz to je ešte v pohode. Vy máte zase kapitána Morgana s dredmi
01.02.2019 09:45:44 #89
>> #69, HonzA_, 30. 01. 2019 21:11:51
Na toto tema rozebirane v psychoporadne mam jeste jeden poznatek – co me zcela irituje jsou radoby cool typci, snowboardisti avsak i lyzari, kteri si pod zjevne zamerne prilis velkou helmu vemou kulicha. Zadnou tenouckou windstoperku, ale poradneho kulicha. A co je na tom nejhorsi, ze toto bylo k videni i na SNB zavodech na OH.
Nevim, co je to za trend, nevim, zda s tim nejaky vyrobce pocita, ale podle me takovy setup zcela ztraci zamyslene ochranne vlastnosti.
01.02.2019 10:01:12 #90
>> #89, aannubis, 01. 02. 2019 09:45:44
Len maly dotaz.
Co je zle na tom,ked si niekto prilbou chrani capicu.
caute Harry
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.