Video a hlasování - Kacka82 (strana: 6)
20.10.2010 17:16:39 #151
>> #148, Krab, 20. 10. 2010 16:19:43
All right, Krabe prinosna poznamka:-)
To je ma logicka uvaha, ktera me vede k dane teorii (zaroven rikam, ze se mohou lisit v danych pripadech analyza, popis, cesta…) Ale jejich oci koukaji na stejne misto = zavodnik WC, zejmena GS oblouk), oba se shoduji, ze tak nejak to ma vypadat
btw
- oba obdivuji jezce WC (to bych rekl, ze potvrdili) – muj bod 2
- oba preferuji GS lyze (to bych rekl, ze potvrdili)- muj bod 3
20.10.2010 17:31:49 #152
>> #151,
MirekP, 20. 10. 2010 17:16:39 Ale i když pojedou
oba totéž, budou o tom tvrdit, na základě svých zkušeností, něco
jiného a budou mít třeba i jiné pocity. Tvá úvaha je, alespoň
z hlediska výrokové logiky, zcestná – NELOGICKÁ. Taktéž obdivuji
jezdce WC, preferuji GS lyže, plkám tady nesmysly, ale přesto nejsem ani
Martin, ani HOnza. Z jednoho nemůžeš usuzovat na vlastnosti druhého, jedná
se o dva nesouvisející jevy. Nejedná se navíc o teorii, ale spíš
induktivní hypotézu.
Ještě jinak: oba máme rádi jablka, na jedno se spolu díváme, ty
tvrdíš, že je spíš zelené, já, že je spíš žluté. Shodneme se na tom,
že je to krásné jablko. Nic to ale neříká o tom, jak umíme pěstovat
jabloně.
20.10.2010 17:49:26 #153
>> #147, Krab, 20. 10. 2010 16:13:11
Díky moc Krabe, jsem nadšen. Doufám, že bude příležitost se odvděčit.
>> #134, Tom_, 20. 10. 2010 12:40:19
O kvalitách absolvovaných trenérských kurzů by se dalo pochybovat (například na dvojce byla mizerná zima a tak jsme ani jednou nelyžovali) a závodník jsem byl na baterky.
20.10.2010 18:12:24 #154
>> #149, MirekP, 20. 10. 2010 17:03:54
Zkusím to z jiného soudku a snad to objasní jak já vnímám lyžování. Úvodem ještě poznámku, nepreferuju GS lyže, mám rád jízdu na všech čtyřech typech. Každé mi poskytují jiný druh potěšení, patřím k přezouvačům během dne, nejčastěji GS-SL. Takže lyžaři (sjezdaři) se dělí do mnoha kategorií, lyžování ovšem má, jak správně píšeš, poměrně jednotný základ. Na úplně nejvyšší příčce stojí ti, kteří a/ mají potřebný pohybový talent, b/ mají tělesné dispozice, c/ mají tréninkové podmínky, d/ mají morál celoročně trénovat, e/ mají přístup k materiálu, f/ mají čas na dostatek tréninku, g/mají kliku, h/ pravděpodobně jsem na něco zapomněl. Pod každou odrážkou se samozřemě ještě skrývá množina věcí. Další kategorie jsou ti, kterým se něčeho z výše uvedeného nedostává a tím jde jejich výkonnost dolů. Každý je na tom trochu jinak a tak jsou lyžaři na kopci dost odlišní na rozdíl od závodníků, kteří jezdí dost podobně, a to i ve volné jízdě. Kam tím mířím. Je dost velká skupina lidí, kteří si myslí, že se da dosáhnout výš, než je pro ně dané splněním podmínek. To je voda na mlýn výrobců lyží a bot, kteří mohou nabídnout zázračné technické řešení, lyžařských škol, které mají fantastické, prověřené postupy a triky, lyžařských diskusí, kde můžeme donekonečna rozdávat rozumy a bohužel, zpravidla je výsledek žalostný. Dobře budou lyžovat ti, kteří splní podmínky uvedené nahoře. Pro rekreační lyžování jsou samozřejmě některé důležitější, některé méně.
20.10.2010 21:33:12 #155
Nejak se mi zda, ze neni snaha pochopit co se snazim rict (netvrdim,ze nejak fenomenalne, nicmene alespon trochu seriozne v intencich sportovniho treninku).
Trochu se obavam, ze me nakonec bohuzel pochopil jen Honza (po kterem jsem vlastne chtel aby to Martinovi vysvetlil tak jak jsem se pozdeji snazil ja a on tedy byl vlastne v „jakes opozici“.)
Na zaklade Martinova #141 uz si ani nejsem jist,ze se ptal na tu panev a „zatazeni vnitrni“…na coz jsme vsichni reagovali…
Honzo, jen jedna a posledni poznamka (a opravdu v dobrem), ano dobry pocit je hezky a je odmenou, vim, ze to byla smajlikova odpoved. Jen jsem v seriozni diskuzi cekal proste to co jsem napsal pozdeji.Nevim jak rict nekomu delej tohle, protoze budes mit lepsi pocit. Preferuji cestu delej tohle, protoze vysledkem je zlepseni techniky z danych duvodu (proste vysvetleni proc je to lepsi o nez jsem se znazil)… ⇒ vysledkem je zlepseni jizdy, kontroly … coz se odrazi napr. ve zlepseni v case…
Krabe, promin z logiky a teorie mnozin jsem mel za 3 a byl jsem rad (nicmene MFF vdecim alespon za castecne zlepseni v teto oblasti, zkratka nadan jsem prilis nebyl).Nicmene z matematickeho pohledu s tebou souhlasim. Jen nevim, ze bych ho pouzil na tento pripad. Slo o pokus priblizit je v diskuzi a mou uvahu na jejim konci nebylo Honza=Martin=Krab atd. Navic jsem zduraznil, ze i kdyz se jim obema libi WC lyzar (mohou se lisit v pohledu na vec a proto je mnoho pravdepodobne vysvetlitelnych duvodu).A rozhodne z jednoho neusuji vlastnosti druheho (to je absolutni nepochopeni). Trochu se obavam, ze si se bohuzel chytil toho méně podstatneho (nepodstatneho) streamu meho sdeleni:-). Rekl bych, ze slo poznat o co mi jde. Bohuzel zaujal si trochu nekonstruktivni pristup k mnou prezentovane věci. Duvodu muze byt opet mnoho, no to je život:-)
Martine, na kterych lyzich si minuly/predminuly rok najezdil nejvice km (opet to byla jen spekulace na zaklade sledovani snow diskuze,ne nijak podstatna z hlediska tematu)?
Pekny zbytek diskuze, uz to fakt necham na vas
21.10.2010 07:49:58 #156
>> #155, MirekP, 20. 10. 2010 21:33:12
Snažím se pochopit co píšeš, jen se mi už nechtělo začínat debatu znovu, zejména po tom kdy HOnza nejdřív napsal že umí přesně odpovědět proč rakouské špičky trénují předsunutí vnitřní a na dotaz proč uvedl že pro dobrý pocit. Pokusím se ještě jednou, co nejvíc polopaticky vysvětlit co míním protirotací (popsal jsem to fakt blbě), musíš se ale aktivně zapojit. Vstaň ze židle a zaujmi nízký sjezdový postoj (vajíčko). Nohy držíš zhruba v šíři pánve a ta je nad pomyslnými lyžemi. Holeně směřují dopředu, jako kdybys měl lyžáky, v kolenou svírají stehna s holeněmi přibližně pravý úhel. V této pozici začni dávat pomyslné lyže na hrany a zároveň posuň pánev směrem do imaginárního oblouku, Vertikální osa, kolem které se pánev otáčí leží v oblasti kolen. Konec rozcvičky a do práce.
Celá tahle debata vznikla kolem taháku, podle kterého jsem si neuměl představit co mám vlastně na lyžích dělat a kde nesouhlasím s některými body. Krab mi nakonec vše uspokojivě vysvětlil. Já mám navíc jeden problém, který už tady taky někdo postřehl. Za posledních dvacet let jsem viděl všechny závody WC mužů a dlouho jsem se zabýval přípravou závodníků. Tím mám hrozně zkreslený pohled na lyžování. Přesto si ale myslím, že hlavní chybou VL je to, že se tam scházejí borci s různými špatnými návyky a místo back to basis, odstranění chyb a naučení správných základů, se na jejich chyby začne roubovat alternativní technika, která má být všelékem. Když si vzpomenu na své trenérské působení, 75% práce bylo odstraňování chyb, hezky jedné po druhé. Přitom bylo k uzoufání, že když jsi odstraňoval jednu, ta další se zatím upevňovala. Ten proces byl hrozně pomalý a zdlouhavý. Trval stovky hodin tréninku. A tady slyším o samém fantastickém zlepšení během víkendu. To mi je divné. Ale třeba jsme to prostě dělali blbě. Tolik vysvětlení, proč se mi nechce dál moc pokračovat v debatách o tréninku. Chybí ti, kteří by byli ochotni o tom přemýšlet.
21.10.2010 08:37:44 #157
>> #156, Martin47, 21. 10. 2010 07:49:58
Ahoj Martine, vidím, že ti zázračná HOnzova metodika pořád vrtá v hlavě. Zárověň jsi psal, že se na VL chystáš. Co kdybys tedy počkal, až se přesvědčíš sám, jak to funguje? Tohle věčné teoretizování myslím už nikam nepovede. Připomínám, že vlákno začalo dotazem lyžařky, co má ve své jízdě zlepšit. Dostalo se jí několika odpovědí včetně pozvánky na VL. Nevšiml jsem si, že by dostala i pozvánku do lyžařské školy nebo na závodní trénink, kde by postupně odstraňovala chyby. Jsem přesvědčen, že pokud Kačka/Slávka na VL přijede, určitě se zlepší.
P.S. Já jsem se díky HOnzovi a jeho VL partě během minulé sezóny posunul od smykového oblouku k jízdě po hraně na modročervené sjezdovce. Předminulou sezónu jsem se o totéž pokoušel bezúspěšně přes lyžařskou školu.
21.10.2010 09:34:22 #158
1/myslim, ze H. myslel, ze trenuji zasunuti vnitrni (ne predsunuti)
2/za neuvedeni duvodu proc, jsem ho kritizoval (to vysvetleni je podstatne a proto jsem se o nej snazil)-a ten strukturovany pristup se snazil dodrzet
3/proto jsem vznesl i otazku proc vlastne teoreticky z duvodu tech vyhod nejezdit se zasunutou vnitrni(s teorii odpovedi, kde je hranice…)- k te by me zajimal Ivanuv nazor (drzi se lisacky v ulite, nebo kdyz to vidi rezignuje nebot to ma pramalou cenu plytvat casem:-), jak to je?)
4/cviceni jsem udelal (umim si to i predstavit, nicmene „Vertikální osa, kolem které se pánev otáčí leží v oblasti kolen“ me je dost nejasna, pokud se vic naklonim panev je mimo kolena, proste asi myslis,ze se panev otaci kolem vertikaly, ktera prochazi stredem panve…)
- no tady bych byl opatrny ona se mozna nijak neotaci, a je to spravnou pozici kycelniho kloubu (blizsiho stredu oblouku)
- to by chtelo odbornejsi pristup
5/vysvetleni k tahaku podalo mnoho lidi (Ivan, Honza…), -ja tomu rozumim, ze veci se nekdy povedou stastneji nekdy mene stastneji (navic vytrzeno z kontextu okolnosti…)
6/VL
- neni mym tematem
- nemam potrebu to hodnotit
- rozumim tvym poznamkam
- na druhou stranu lide nemaji moc na vyber (a toto se pro ne jevi jako vhodna alternativa)
7/Jen mi jeste presne rekni kde ti to Krab vysvetlil (cituj atd), ja si to jeste prectu at tomu take porozumim
8/bodem 6 jsem si definitivne zavaril na negativni body a jeste jsem porusil (jiz 2×, ze toho necham), Tom a dalsi mi to asi napari:-)
9/Rozhodne jsem se svymi prispevky snazil prispet k tomu premysleni
21.10.2010 09:39:57 #159
>> #157, Tom_, 21. 10. 2010 08:37:44 Ahoj Tomáši, mám stejnou zkušenost. Přesně jak jsi to napsal. S HOnzou jsem byl několikrát lyžovat a od smýkání jsem se díky jeho radám posunul k jízdě na hranách. Mám to štěstí, že bydlíme v jednom městě. Je to fakt skvělý, když Ti někdo zkušený ukáže jak na to. VL je podle mého nejrychlejší cesta, jak udělat velký skok dopředu.
21.10.2010 12:27:39 #160
>> MirekP, 21. 10. 2010 09:34:22 „7/Jen mi
jeste presne rekni kde ti to Krab vysvetlil (cituj atd), ja si to jeste prectu
at tomu take porozumim“
..a vo tom to je, soudruzi. Mé nesmělé přípodotky byly konkrétní
odpovědí na to, co jsem si myslel, že je Martinova47 otázka. Kupodivu jsem
se zrovna trefil. Ale v té zjednodušenosti si nelze činit nárok na to
vnímat velestručnou odpověď jako ucelený učební text. Holt jsme
výjimečně zrovna mysleli s Martinem na totéž.
Pokud máš nějaký konkrétnější dotaz nebo potřebu vymezení (se), sem
s ní.
21.10.2010 13:03:35 #161
>> Martin47, 21. 10. 2010 07:49:58 „Přesto si
ale myslím, že hlavní chybou VL je to, že se tam scházejí borci
s různými špatnými návyky a místo back to basis, odstranění chyb a
naučení správných základů, se na jejich chyby začne roubovat
alternativní technika, která má být všelékem.“
A to je zase naprosto zásadní výhoda dříve zmiňované nekompatibility VL
metodiky. Neroubuješ nic na stávající, přistupuješ k věcem od základu
jinak, vytváříš novou vztažnou soustavu.Určitě to není tak, že by ses
na VL pokoušel zažitý (špatně) a pilovaný (léta) oblouk posunout
o pověstný chloupek dál nějakým detailem. Zůstávají, samozřejmě,
základní pocity: skluz, hrana, působící síly … je to víceméně pro
všechny „zpátky na stromy“. Jiná věc ovšem je, že ne každý je
připraven na takovýto masivní útok na své lyžařské jistoty.
Pokrok z 0 na 100 je úžasný, před očima se otevřou nevídané perspektivy, pokrok ze 100 na 130 je pomalejší – ale ještě stále lezou oči z důlků, ze 130 na 150 je to stejné, jako všude jinde – námaha a dril.
21.10.2010 13:54:53 #162
Skús založiť iné vlákno zamerané špeciálne na tréning.Rady,drill,tipy.Myslím,že záujem by bol.
to all:Myslím,že toto vlákno nabralo lepší smer a hádam z neho vylezie aj niečo konštruktívne.Už aj „náhodným okoloidúcim“ sa bude javiť ako slušná a inteligentná debata lyžiarov,ktorým chýba prvý sneh:))) >> #157, Tom_, 21. 10. 2010 08:37:44
Vnikajúce,že sa Ti darí a chápem,že si s formou/rýchlosťou pokroku spokojný.Len si treba uvedomiť,že niekto neprechádza práve na carvingový oblúk,ale takéto začiatky má už dávno za sebou.(Krab už písal o pokroku a má pravdu) Je otázne,čo s takýmto jazdcom:)
to all:Svoj názor na ťahák som už napísal.Neskôr tu padli aj veľmi rozumné argumenty od Ivana.Len hlavný dôvod nie.A totiž,že ťahák ako formu pomoci píšem vždy sám pre seba a stačí,ak mu rozumiem sám.Pre iných môže byť nezrozumiteľný.Napísať ho pre druhých je ťažká úloha.
21.10.2010 14:12:41 #163
>> #162, TNS, 21. 10. 2010 13:54:53
Mezi účastníky VL jsou i mnohem pokročilejší, než jsem já, někteří mají i závodní ambice, jen jaksi nemají potřebu se do diskuze zapojit.
21.10.2010 14:27:49 #164
>> #162,
TNS, 21. 10. 2010 13:54:53 „…takéto
začiatky má už dávno za sebou. Je otázne,čo s takýmto
jazdcom…“
U takovéhoto lyžaře se dá předpokládat:
- že už to má v hlavě srovnané a potřebuje rozšířit škálu dovedností a přístupů a tuší/ví co by mohl použít z VL
- že stále ještě velmi intenzivně hledá svou cestu
- že (přese všechen um) stále tápe, ale možná by si i nechal rozšířit obzory
- že je to prachobyčejný prudič/mistr světa/narcis a o vlastní
zlepšení nebo poznávání nových věcí mu ve skutečnosti vůbec nejde
Otázka zněla co s ním? Všem stejně: nabídnout ukázku, vysvětlení, a pak ber nebo nech být.
„… ťahák ako formu pomoci píšem vždy sám pre seba a stačí,ak
mu rozumiem sám.Pre iných môže byť nezrozumiteľný.Napísať ho pre
druhých je ťažká úloha.“
To je řečeno velmi pěkně. Škoda, že na psaní taháků jsem byl moc
líný, teď bych praxi zužitkoval
21.10.2010 14:41:02 #165
>> #164, Krab, 21. 10. 2010 14:27:49
Mohl bys však svůj um a praxi zužitkovat při ilustraci HOnzova taháku.
21.10.2010 14:52:36 #166
>> #165, Tom_, 21. 10. 2010 14:41:02 Jak si to konkrétně představuješ?
21.10.2010 14:58:02 #167
>> #166, Krab, 21. 10. 2010 14:52:36
Myslím ilustrace jednotlivých bodů HOnzova taháku. Jak psal HOnza v #16: „Do toho taháku, kterej vyjde ve Snow to už nestihnu – ten je odeslanej a asi v tisku. Do toho na webu mi to musí nakreslit někdo, kdo to dokáže.“
21.10.2010 15:12:04 #168
Tak co chlapci, kolik z Vás dnes ve svých kancelářích zkoušelo
natáčet pánví v nízkém sjezdovém postoji ?
>> #158, MirekP, 21. 10. 2010 09:34:22
Snažil jsem se to pospsat maximálnš zjednodušeně a staticky. Při vlastní jízdě je to samozřemě jinak. Pohyb probíhá v úrovni mnoha kloubů v mnoha směrech jako koplex opakujících se pohybů, jejichž rozsah je ovlivněn velkou řadou faktorů (disciplína, rychlost, sjezdovka, dispozice a trénovanost jezdce…). Úhly a umístění os se neustále mění. Kdo by tohle dokázal přesně popsat, neměl by už čas na lyžování. Kromě toho by tomu nikdo nerozumněl. Jako absolvent MFF asi víš o čem je řeč. Podstatnou část toho co jsem chtěl vědět odpověděl Krab v #132 a v #137 .
>> #157, Tom_, 21. 10. 2010 08:37:44
Alespoň trochu nadaného smýkače naučí slušný lyžař jezdit po hranách za cca.1 hodinu. O to tady ale vůbec nejde.
Možná zkusím, mé pojetí tréninku ale není nic revolučního. Osobně si myslím, že to děláme dost podobně. Něvěřím v žádné zázračné ani alternativní metody nebo triky a možná zaostale si myslím, že vývoj lyžování probíhá již mnoho let kontinuálně.
>> #161, Krab, 21. 10. 2010 13:03:35
Tomu moc nevěřím. Když do VL přijde začátečník až průměrný lyžař s nějakými pohybovými návyky a radou je poměrně obtížný prvek – předsunování vnější a zasunování vnitřní, již zažitý dynamický stereotyp se mu do toho musí zamíchat. Základem všeho je stejná věc, zatočit lyže do oblouku po hraně. Tak jaká nekompatibilita.
21.10.2010 15:15:16 #170
>> #158, MirekP, 21. 10. 2010 09:34:22
Dostals mě, cizinče. Původně jsem začal psát krátkou odpověď, že na uspokojivou reakci na tak rozkošatělou debatu teď nemám čas (nejsem ani důchodce, ani flákač/marodér, ani čtyřosobnost), ale uvázl jsem v tom a dopadl podobně jako ty, když jsi sliboval konec přispívání na několik měsíců.
Reakce se nakonec rozrostla tak, že ji posílám k uveřejnění do blogu.
Martine, „rotace“ (osa z) v kolenních kloubech jako takových je naprosto minimální. Zkus eliminovat ostatní související klouby: vsedě na stole (jestli tedy už tohle můžeš) přitlač stehna nad koleny a zkus vytáčet oběma směry chodidla tak, aby zůstala pořád „naplocho“. Skoro s nimi nehneš. Bez součinnosti kotníků a především kyčlí tam bez urvání (sorry, blbej příklad v tvým případě) moc rotace nebude.
Na placce ve vejci pojedu klidně frontálně a nijak „zadkem dovnitř“ (proti)rotovat nemusím.
To jen na okraj.
Tahák pro víc lidí se napsat dá. Tahákem jsou podstatě všechny školní učebnice, podávají blbuvzdorně základní elementárno příslušného oboru. Ale je to náročná práce a obvykle se píšou pro příslušný stupeň zvládání problematiky, ne pro všechny třídy.
Čím nevyrovnanější „třída“, tím větší dřina a problematičtější efektivita (malotřídky).
Už nevím, jestli jsem odeslal tohle, co mám v poznámkách:
Nechci nikomu kazit potěšení z obrázků WC stars a z diskuse o nich. Děje se to ve všech srovnatelných lyžařských fórech. Přesto nadhodím dva body k přemýšlení.
- vlákno začalo jako realistická záležitost komentářů k pěkné sportovní jízdě. Pokračovalo jako diskuse k relevatním zásadám a radám, co (ne)dělat pro NAŠE dobré lyžování. A pak se překlopilo na úroveň borců z WC.
- Musím oprášit otázku z mého příspěvku, na nějž nebyla žádná odezva, přestože ji považuju za důležitou.
Kdo/co je naším referenčním rámcem, jaká technika, na jakém stupni výkonnosti? Chceme si brát za vzor to, co vidíme na fotkách z WC? Chceme na tom hledat návody pro naše vlastní lyžování?
21.10.2010 15:18:53 #171
>> #164, Krab, 21. 10. 2010 14:27:49
Máš pravdu.Názorové nezhody vznikajú práve u jazdcov,ktorí majú už svôj zažitý štýl jazdenia.
..možno mám trénera,ktorému dôverujem.
..možno techniku,overenú v praxi.
..možno súperov,ktorí s tou istou technikou vyhrávajú preteky(lepšia línia,lepšie časovanie)
..ale určite nebudem tvrdohlavo hájiť svoje názory,len preto,že sú moje.Po úvodnom rozjazdení,vyskúšam Vami odporúčané.Bohužial mám pocit,že podobné názorové nezhody to neodstráni.Ak by totiž zmena techniky nepriniesla lepšie výsledky a spomeniem neúspech v debate,vždy sa nájde oponent,ktorý bude tvrdiť,že to robím blbo,že som to nepochopil…:)
21.10.2010 15:23:54 #172
>> Martin47, 21. 10. 2010 15:12:04
„Základem všeho je stejná věc, zatočit lyže do oblouku po hraně.
Tak jaká nekompatibilita.“
V tom bude trochu zádrhel, pokud bych vzpomenul Milana T., tak ten třeba
tvrdil (doufám, že nemystifikuji), že ta hrana z toho jako vyleze při
dobrém provedení, ale není ani cílem, ani nutným prostředkem. Ale … dyž
von byl takovej divnej…
Nekompatibilitu spatřuji v prioritách a časových souslednostech pohybů.
K tomu stereotypu – nejde ani tak o motorický, jako o psychický. napsal
jsem, že ne každý je připraven na takovýto masivní útok na své
lyžařské jistoty.
Samozřejmě, že čím vnímavější bude lyžař a čím méně bude mít
předsudků, tím lépe dovede napodobovat i neznámé věci a vbudovávat je
do svého osobního projevu. Určitě ve VL nejde o to chrlit kopie Ivanů,
Milanů, Jirků, Petrů, Honzů… od toho tady jsou
instruktorské kurzy.
21.10.2010 15:48:54 #173
>> #170, ivan, 21. 10. 2010 15:15:16
Ivane, vždyť přeci nepíšu rotace v kolenním kloubu ale že osa, kolem
které se pánev natáčí leží v oblasti kolen. Jedna věc je osa, druhá
kde a jak pohyb vzniká. Když jsi tomu nerozumněl ani ty, musím ještě
jednou (jak jsem jen kdy mohl učit, když dělám výklad tak
nesrozumitelně – a to jsem byl ještě ráno na sebe tak didakticky
pyšný). Pánev je s koleny spojena stehny (nechte si prosím detailní
komentáře o kostech, kloubech atd, je to nepodstatné . Pokud je pánev stehny
natáčena směrem dovnitř oblouku, kde je osa kolem které se točí? Jde mi
o jedno. Ujasnit, že se nejedná o točivý pohyb prd.lí ale o pohyb
v oblasti kolena-pánev.
>> #172, Krab, 21. 10. 2010 15:23:54
Dynamický stereotyp přerazíš jedině novým dynamickým stereotypem. Tady žádná hlava nepomůže.
21.10.2010 15:53:32 #174
>> #173, Martin47, 21. 10. 2010 15:48:54 Ale ta hlava Ti to musí dovolit nebo si to dokonce přát.
21.10.2010 15:54:50 #175
>> #170, ivan, 21. 10. 2010 15:15:16
Jelikož jde o důležitou odpověď, píšu ji odděleně. Na poslední dvě otázky z #165 odpovídám ano. Je mi jasné že to bohužel není možné, přesto je takové lyžování můj vzor. Výkonnostní vzdálenost je samozřemě obrovská, přesto jsem vděčný za každý cm o který ji mohu zkrátit. Bohudík mám pro zlepšování mnohem víc prostoru než vzory.
21.10.2010 15:55:39 #176
21.10.2010 16:00:39 #177
>> #173, Martin47, 21. 10. 2010 15:48:54
Už ti rozumím. Promiň, že jsem ti připisoval tak evidentní nedomyšlenost.
21.10.2010 16:22:19 #178
>> #177, ivan, 21. 10. 2010 16:00:39
V tom je hezká ukázka, jak je těžké něco, i jednoduchého, srozumitelně popsat. Myslím, že docela přínosný bod pro nastolenou diskusi.
Ještě jsem přehlédl jednu věc kterou píšeš Na placce ve vejci pojedu klidně frontálně a nijak „zadkem dovnitř“ (proti)rotovat nemusím To jsem zase uváděl můj deformovaný pohled na lyžování, totiž nutnost zatočit na placce z brány do brány bez ztráty rychlosti ve sjezdu. To se provádí tzv. „zatáčením pánví“, kdy se lyže nestaví na hrany ale zatáčí se již posaným pohybem pánve dovnitř oblouku. Změna směru se dělá jen přesunutím pánve z jedné strany na druhou. Lyže jedou stále po plochách a nedochází ke snížení rychlosti. Každý může ozkoušet na jakékoliv placce, není k tomu třeba žádná speciální průprava. Čím víc se pánev natlačí do oblouku, tím je „zavřenější“. Zavření má samozřejmě svůj limit, za ním už musí lyže na hrany.
21.10.2010 16:31:27 #179
A/ Ale vzdyt to vse je uz davno v mych prispevcich odpovezeno
- jak ty kloubni spoje
- tak ty osy
- prosim co jsem neuvedl k danemu tematu?Chci klidne kritiku jen nejakou tematickou a ne filozofickou.
B/ Ja jen rikam, ze nevim jestli jde rotovat/protirotovat panvi (pro presnost to rekne jen kdo zna anatomii)
- predstavte si lidskou kostru
- myslim, ze jde o pohyby v kycelnich kloubech (opticky to na vas pak pri lyzovani pusobi jako rotace/protirotace panve…)
C/ Martine,krome toho si presne uvedl jak ti Krab vysvetlil ono zatazeni vnitrni:-) Fakt jsem tusil,ze musi byt v tech 2 prispevcich:-)
Pri vsi ucte a respektu – ja bych brecel:-)
Ale verim, ze vas Ivan presvedci (necekam,ze se bude nazorove ode mne lisit (mozna si jen neopravnene verim),ma u vas celkovou, podotykam po pravu, duveru a tak mu nakonec date za pravdu:-)
Ivane na blog se tesim.
21.10.2010 16:39:18 #180
>> #178, Martin47, 21. 10. 2010 16:22:19 A ještě jednou – krom anatomických limitů je tam ještě tuhá a vysoká bota a na lyžích Tě drží vázání. Ano, aby lyže nehranily, zůstaly v kontaktu s podložkou, ale přitom těžiště/pánev šla do oblouku, musíš to nějak udělat. A řešení z kola a motorky na to nestačí.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.