Video a hlasování - Kacka82 (strana: 3)
17.10.2010 13:04:00 #61
>> #56, vašek2, 17. 10. 2010 10:58:58
Přesně s tou hrudní kostí – jinak mám desítky fotek i z mojeho foťáku kterejma můžu
dokladovat nerotační postavemní i při průjezdu přímo u branky (tedy
včetně úhybnýho manévru vnitřní rukou). Takový jsou k vidění i na
našem webu z letošního MR ze Špindlu z branky, kde se před tím nic moc
nedělo a kluci tam mohli najíždět „v klídku“ (pokud se oblouku
v rychlosti nad 70km/h těsně před ostrou hranou nad velkým hankem dá
klídek říkat)
. http://www.
vl-snow.cz/album/mr-2010-obrak/#bank-jpg , http://www. vl-snow.cz/album/mr-2010-obrak/#babusiak-jpg ,
http://www.
vl-snow.cz/album/mr-2010-obrak/#trejbal-jpg , http://www.
vl-snow.cz/album/mr-2010-obrak/#jozin-jpg
17.10.2010 13:46:18 #62
Vy mě s těma neuvěřitelnejma fotkama docela rozsekáváte, jak se pak
má obyčejnej, snaživej smrtelník cejtit, když vidí jak si to Bode sere
v neskutečný rychlosti a náklonu a přitom si rukou hladí WC ledovou
pistu?
Vyhlašuju soutěž o nejvíc „spadločelistní“ fotku lyžaře. Jak se taky dá poskládat před branku:

Následovalo recovery a dojezd na 4. místě
17.10.2010 14:03:18 #63
>> #62, Másin, 17. 10. 2010 13:46:18
Ta fotka je hodně specifická. 1. je to sjezd a to je trochu něco jiného už kvůli rychlostem. 2. místo, kdy se tělo nevklání ke kopci ale Bode je naopak nucen točit tak, že je vkloněn dolů a lyže má nad sebou (to se mimo sjezd a sem tam SG zpravidla nevyskytuje). Proto ta ruka, kterou to jistí a extrémně natažená noha, kterou se snaží neztratit kontakt se svahem.
17.10.2010 14:08:46 #64
>> #56, vašek2, 17. 10. 2010 10:58:58
Záměrně jsem použil světové závodníky, protože jsem si myslel, že cílem VL je race technika. Můžeme ale klidně použít i fotku velmi hezky carvujícího malého kluka, který zjevně jede zcela v klidu, neřeší žáné krizové situace na nepříliš prudkém a nepříliš upraveném svahu: http://img801.imageshack.us/i/skiinge.jpg/
17.10.2010 14:18:04 #65
>> #61, HOnza, 17. 10. 2010 13:04:00
Protože nejedou po prudkém a potřebují aby lyže jely co nejrychleji, nepřehánějí to s tlakem na hranu (zmiňovaná diferenciace). Přesto se podívej na fotku Babušiaka (tam je to nejzjevnější) a pokus se v 3D představě promítnout polohu ramen a pánve ke směru jízdy http://img693.imageshack.us/i/babuiak.png/
Jinak to klukům jezdí fakt pěkně. Letos se na MČR pojedu určitě podívat.
17.10.2010 15:20:02 #66
Priatelia mám obavy,že takáto debata tu bude aj o rok.Komu sa chce môže si dohľadať,že minulú sezónu sa riešilo to isté.Len namiesto Martina som bol vo VL opozícií ja.
Neexistuje nič také,ako jediná správna technika.Vieme aj z histórie,že sa vždy nájde lyžiar ktorý v praxi poprie všetky krásne teórie.A často tak získa zástup nasledovateľov,ktorí vytvoria teóriu novú,aby môhol prísť iný lyžiar…
Viem,že VL ťahák bol vytvorený pre iný účel,než je riešenie okamžitých situácií v bránach.(tak začala debata) Preto sa nepriem o definíciu základného postoja a pod.Ale zdá sa mi to,alebo som jediný,kto chápe Martina a to čo Vám chce vysvetliť?
..môj osobný názor je,že akonáhle sa ktokoľvek,akokoľvek obtrie o VL a Váš systém,je oheň na streche.Mrzuté,trochu to tu začína pripomínať známe funcarvové fórum.Samozrejme v omnoho slušnejšej podobe.Škoda,že každá debata o technike skončí vždy pozvánkou na VL.No čo už,môj osobný názor a môj problém.
17.10.2010 15:36:33 #67
>> #66, TNS, 17. 10. 2010 15:20:02
Tahle debata asi tak dlouhá nebude, protože já jsem vše co jsem chtěl řekl a končím svou účast na ní. Dál už by to bylo jen opakování již uvedeného.
17.10.2010 15:56:09 #68
>> #66, TNS, 17. 10. 2010 15:20:02
Jako nezaujatý pozorovatel máš zřejmě pravdu. Možná kdybys nějakou akci VL navštívil, změnil bys názor. My jsme se taky kvůli tomuhle kontrastu na VL na jaře dohadovali, že nebudeme tyto věci řešit na fóru snow, ale že bude prostor k diskuzi na VL webu. Zatím se ji však nepodařilo otevřít, takže to řešíme zase tady.
17.10.2010 15:58:48 #69
17.10.2010 16:09:37 #70
1. Hele, nejede ten Bode vlastně hůř než KačkaSlávka? Sice má o něco víc nataženou vnější (ale jízda přece není soutěž o to, kdo tu haxnu víc propne), ale
- není vlbec zalomenej
- nemá moc úzkou stopu
- rovina ramen i pánve hanebně není co nejvíce rovnoběžná s povrchem svahu.
Takže buďto jede hůř než ona, nebo něco nehraje – co asi?
2. Litoval jsem, že jsem na jaře viděl Vreni Schneider jenom u auta a ne za jízdy. Byla lyžovat s děckem, stylizace „spokojená paní středních let“. Co myslíte, jela na Norderjochu brutální zalomení a vůbec vzorovou race-jízdu?
Už jste na to narazili s těmi závodníky. A přiblížili se tomu, co mi chybí od prvního komentáře Slávčiny jízdy.
Když hodnotím, musím vztahovat k něčemu. U závodníka je to jasné: jeho cílem je nejúčelnější průjezd obloukem tak, aby byl dole co nejrychleji, případně tak rychle, jak potřebuje (zajišťovací jízda, jen pro úplnost). Vztahujeme tedy k naší představě toho, jak by mělo vypadat optimální provedení v dané trati.
Ale u nezávodníka? Čekal jsem, jestli se někdo ozve s dotazem, quod errat demonstrandum, co chtěla Slávka ukázat: jízdu na maximum? typickou? technicky přesnou?
Co je tedy při hodnocení nezávodníka referenčním rámcem, tedy technikou, ke které rozbor vztahujete?
Jakási ideální race technika (jak ji máte definovanou?)? Je absolutní čili neměnná, nebo relativní, proměnná podle okolností? Pakliže to druhé, co se mění?
Základní pohyby zřejmě zůstávají, byť s individuálními odchylkami danými tělesnou stavbou, silovými schopnostmi, koordinací, technikou, hendikepy apod.
Co jejich načasování, intenzita, rychlost provedení? Ta Vreni s děckem určitě pojede správné pohyby, ale jejich provedení bude jiné, než když vyhrávala svěťáky.
Tohle se týká jak Slávčiny jízdy (mně třeba míra jejího zalomení přišla na okolnosti jízdy, sněhu a svahu dostatečná, nejde přece o image hadí ženy), tak i argumentů, jak jede Bode při svěťáku versus Lojza u chalupy. Jo kdyby řekla „chtěla jsem předvést maximální angulaci,“ souhlasím, že byla nedostatečná. Ano, prudší svah, leďák, potřeba vejít se na malém prostoru by si diktovaly víc z toho, co tu zaznělo. Ale mělo by vůbec – s výjimkou tréninku – logiku, aby v Jablonečku jezdila, stejně jako Vreni na Norderu, „na krev“? Co je pak na jízdě „dobře“, co „špatně“ a co „málo“?
Souhlasím s TNS i v tom, že účelová interní pomůcka „tahák“ je problematicky použitelná mimo zamýšlený kontext. Bez něj byla zřejmě i „nedodefinovaná“, když ji podle diskuse HOnza ještě upravoval. (O tom, jaká dřina je formulovat co nejpřesněji, si troufám něco málo vědět.)
Záměrně už dál tahák ani podstatu sporu o „counter ano či ne“ nekomentuju.
17.10.2010 16:14:19 #71
Ad fotka na spadlou čelist:
troufám si staromilecky tvrdit, že na slavného Stenmarka v oblouku na přezce boty s 210cm rovnými lyžemi cca 30 let zpátky, kdy se skoro z lehu dokázal odrazit, postavit a vyhrát, žádná pozdější fotka nemá. Po jejím shlédnutí by asi většina dnešních lehačů zahodila své funcarvery a dala se na gorodky.
17.10.2010 16:40:17 #72
Fuuu.Velmi tazka debata.Rozumny argument priniesol TNS.Vsetko sa meni,nic nie je naveky.Kto rozsudi,ze v ktorej chvili je co spravne? Zda sa mi,ze sa tu snazite miesat jablka z hruskami.Ako sa da porovnavat VL,s jazdou vo WC?Osobne si myslim ze nijak.Nikdy som VL neabsolvoval,nepoznam ich tahaky,ale mam pocit,ze nikoho na VL neucia chalani ako co najrychlejsie dostat lyze do ciela.Lebo to je ciel pretekarov WC.A Ti nehladia na rotaciu,protirotaciu,obluk na vnutornej,ruky v predu a nizko,oni proste musia co najrychlejsie doviezt svoje lyze a telo do ciela.A tomu obetuju vsetko.Ze su tak dobri,ze vsetko ustoja,ved na tom makaju cele roky.TNS,rad po tebe citam,co napises ma pre mna hlavu aj patu,ale nemam pocit ze by HOnza silou mocou presadzoval VL.Viem pochopit co Martin47 sleduje tym co tu pise,ale bacha,on je vychovany na branach a je niekde inde ako ucastnici VL.Tak ako Ty.To sem mam este pripliest Dana ,ktory sa z tohto vsetkeho co tu mi riesime,len smeje,lebo on vie ako sa lyzuje a co je TO spravne?Vsetko je vec nazoru,a pohladu.Inak som velmi rad,ze sa mozem takychto debat zucastnit,lebo len takato diskusia nas posuva dalej.Zdar lyznici.
17.10.2010 16:57:52 #74
>> #73, Janek, 17. 10. 2010 16:49:40
Takhle jsem na rovnejch elanech taky občas padal
17.10.2010 17:01:41 #75
Jo, tuhle mám 46 × 28 cm, Are 1981, vzatou asi o zlomeček dřív. Opravdu tam vyhrál, jeho 60. vítězství. Ale mám pocit, že existuje ještě jiná, kde je opravdu vidět, jak se sněhu dotýká jenom přezka. A to se mi nějak spojilo. Z tamtoho už možná nevstal.
Být funista, vítězoslavně řeknu, že už tehdy Stenmark ukázal, že vnitřní je ta správná…
17.10.2010 17:20:44 #76
>> #72, Harry, 17. 10. 2010 16:40:17
Harry,preto som zvýraznil v texte,že je to môj osobný názor na snow+VL.Možno som citlivejší na reklamu:-DTy ten pocit nemáš.To je OK.
Kľudne nech sa vyjadria aj ďalší.Ak teda chcú.Priznám,že by ma to celkom zaujímalo.Úprimne,od vzniku fóra sme sa viacerí snažili o kvalitný obsah.Nestranné CZ-SK lyžiarské fórum.To,že občas miešame jablká s třešněma je pravda.Často zabudneme a necháme sa uniesť,tým čo nám je blízke a čo preferujeme.Preto som Kačkinu jazdu nehodnotil.Netrúfam si,môhol by som narobiť hodnotením viac škody,než osohu.Tak isto materiál,okrem race,nehodnotím,neradím.Sú to už roky čo som sa naposledy zviezol na univerzálkach.
17.10.2010 17:27:33 #77
Pekná fotka.Stenmark je Pán.Z takejto kolmej hrany som vedel vyprodukovať len body-čokoľvek bez návratu.Ale carving to nebol:-D
17.10.2010 17:30:00 #78
Tady jsou dvě do tvé soutěže: http://img811.imageshack.us/…sskiing.jpg/ http://img171.imageshack.us/…123komp.jpg/
17.10.2010 17:35:01 #79
>> #75, ivan, 17. 10. 2010 17:01:41
Popisek fotky na jakémsi švédském webu, odkud fotka pochází, je:
„Ingemar Stenmark při vítězné jízdě závodu světového poháru
v Gällivare, 1982“. Takže je to jiná momentka, asi Stenmarkova oblíbená
pozice. Btw, je to o pár let dřív než jsem se narodil, tak jenom ze
zvědavosti pátrám po Googlu a papouškuju ho. Rovné lyže ale pamatuju a ten
pocit, když se koncem týdne na horách člověk rozjezdil a dal třeba
10 pěkně vyřízlejch za sebou hezky v rytmu, to bylo něco
17.10.2010 18:50:55 #80
>> #64, Martin47, 17. 10. 2010 14:08:46
Též dodám poslední přípěvek k tématu. Pro TNS upozorňuji, že
jakožto zcela samostatný a lyžařsky zcela nediplomovaný člověk, který se
lyžováním baví a snaží se ho kousek po kousku teoreticky i prakticky
obsáhnout. Všeobjímající floskuli „Váš VL systém“ do toho prosím
netahat! Poprvé a také naposledy použiju kopírování části vlastního
předchozího příspěvku, ačkoliv je to chráněný patent jiného fóra :
„v tom taháku protirotaci jako takovou nepopírá: „boky a ramena musí být po celou dobu jízdy KOLMO KE SMĚRU JÍZDY = téměř žádná rotace ani protirotace“ . To téměř žádná je dost podstatný! V takových náklonech je samozřejmě všem jasný, že ty kosti a klouby podle pravítka nelze poskládat. Protirotace z dob před „carvingovou revolucí“ je tím (zřejmě) myšlena.“
Ten klučina z fotky ( http://img801.imageshack.us/i/skiinge.jpg/ )
má dle mého ramena ve směru jízdy a pánev v rámci okolností taktéž bez
„protirotace“ – tak jak je mnou a zřejmě i HOnzou chápána. To že
zcela jasně není geometricky přesně kolmo na směr lyží pro mě nemá
význam. Jde mi o to, že jeho postoj zcela odpovídá rozsahu pohybu (+sklonu
svahu), kterej je prováděn. Stejně tak jako HOnza (když tak mě oprav) si
prostě pod pojmem protirotace představuju pohyb pánve, kterej jde nad rámec
této vynucené pozice, která je pouhým respektováním anatomie našeho těla
na naklopené ploše. Takže tu vlastně létají dva typy protirotací . Je to zjednodušení,
který v rámci VL mikrokomunity je uchopeno zřejmě správně! Mému
chápání zcela vyhovuje popis „frontálního postoje“ O.Nováka
v nejnovějším Snow (Lyžujeme ve čtverci). HOnzo, nebyl by do toho taháku
tenhle termín výstižnější?
Závěrem grafomanické exkurze si dovolím pošťouchnout a opět tvrdit, že kdyby na následující fotce nebyla ta branka, tak budem opět u frontálního postoje… http://img171.imageshack.us/…123komp.jpg/
Peace
17.10.2010 19:32:20 #81
>> #69, Tom_, 17. 10. 2010 15:58:48
Rozsekat se z týhle pozice bych asi taky svedl, dokonce si troufnu tvrdit,
že v téměř jakýkoli rychlosti. No je pravda že potom dojel „až“ na bramborovou…
To ivan a Janek: Jelikož sem prd pamětník, tak tuhle fotku vidím poprvý a fakt, že mi čelist padla solidně, nechápu.
17.10.2010 19:44:57 #82
>> #60,
pool, 17. 10. 2010 13:02:42 Ahoj Poole, vrátím se
k té úpravě boty. Marťas to parádně nahřál a bota je krásně
v místě potřebném roztažená, jak potřebuji, vůbec se to nevrátilo. Je
to hrozná úleva, když Tě přestane tlačit bota
17.10.2010 20:08:13 #83
>> #81, Másin, 17. 10. 2010 19:32:20
Přesně! Kdybych chtěl něco takovýho docílit, musel bych zastavit, opřít se o ruku a tu setinu vteřiny, než by mě opustil balanc, zachytit. Odletující sníh už bych musel dodělat ve Photoshopu…
17.10.2010 21:01:25 #84
>> #80, vašek2, 17. 10. 2010 18:50:55
Jsem tebou Vašku vyzván a z mého pohledu se v tom jak to chápeš a
cítíš skutečně nelišíme… Když už jsem vyzván, tak k tématu
rotace – protirotace snad naposledy: Jakkoli s Martinem47 skoro vždy
souhlasím, naprosto nesouhlasím s prohlášením: „Platí přímá
úměra – čím víc potřebuju síly do zmíněné hrany, tím víc mám
pánev v protirotaci, samozřejmě ve spolupráci s dalším komplexem pohybů
od pánve dolů…“ a tvrdím, že SNAHA o pravý opak je správně =
zasouvání vnitřní lyže zpět a vnější lyže dopředu. Při tom ovšem
vím, že ať by se skvěle pohyblivý lyžař snažil sebevíc, nedojde
(protože to na těch lyžích nejde fyziologicky) k rotaci pánve!
Maximálně, když se bude HODNĚ SNAŽIT, PŘIBLÍŽÍ SE CO NEJVÍC
ZÁDOUCÍMU „PÁNEV KOLMO NA SMĚR JÍZDY“… – viz. ten obrázek http://img171.imageshack.us/…123komp.jpg/ = díky za něj
. Dá se z něj docela
vzorově dokumentovat:
- úžší stopa – dokonce v obřáku – kde v podstatě (na rozdíl od slalomu) zas tak moc vidět ani není
- obdivuhodně důsledné, až vzorové, dodržení NEROTAČNÍHO postavení
(dokonce až trochu skoro i rotace pánve, když se zdá vnější noha snad
až před vnitřní! – což nechápu vůbec, jakým cvičením a cíleným
úsilím to dokázal!). Tento záběr je ve značné rychlosti a při poměrně
velmi intenzivním zatáčení a tudíž působí veliké síly! Je to, podle
mě, asi nejdokonalejší fotozáběr moderní jízdy a řekl bych, že není
nijak v rozporu s tím, co popisuje VL-leták… – podle mne
…
17.10.2010 21:18:37 #85
>> #80, vašek2, 17. 10. 2010 18:50:55
>> #84, HOnza, 17. 10. 2010 21:01:25
Čistě technická poznámka k obrázku, který se vám tolik líbí. Je ze závodu ve sjezdu, kdy A.L.Svindal v táhlém oblouku vjíždí do branky, postavené na hraně.
17.10.2010 21:48:14 #86
>> #85, Martin47, 17. 10. 2010 21:18:37
Díky – no měli bychom alespoň podle toho hadru poznat, že se jedná
o sjezd. Že existuje Svindal jsem už asi slyšel, ale toho bych nepoznal
v žádným případě. Přesto, že je to ze sjezdu, je patrný, že má
nějak moc dobře nacvičený zatáčení .
17.10.2010 22:42:42 #87
>> #84, HOnza, 17. 10. 2010 21:01:25
Pokud to není perspektivou záběru a on skutečně „odpadává“ směrem do spádnice, svah se pod ním „sklání“ a on má pod vnitřní nohou o to víc místa, takže se může takto jinak nedosažitelně poskládat.
17.10.2010 23:48:53 #90
**Másinovi do soutěže taky domácího borce:
Fotka č. 12, tedy ta v pravým dolním rohu na http://www.filiptrejbal.cz/?…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.