12.12.2013 10:19:02 #152
[pokračování příspěvku ]
.
Další pán holení …
áááá … s. BigBang! Se šarmem Sheldona Coopera tady předložil k uvěření dvě svá tvrzení:
A) "Z videí mi příjde, že se spíš vezeš resp. necháš se vézt
(kolikrát to praktikuju i já) s tím souvisí tak trochu „záchodové
postavení“ … "
Souvisí tyto jevy vůbec spolu kauzálním zřetězením příčiny a
následku?
B) „Další věc je se opírat o jazyky, je mi jasný, že to po dni
lyžování bolí, ale jinak se ze „záchodu“ nedostaneš…“
Toto tvrzení je odvážnější. Protože se mí konzultanti nebyli s to
shodnout, požádal jsem „Kancelář pro uvádění románových omylů na
pravou míru“ o sestavení ankety.
Opírání se o jazyky lyžařských bot, až to bolí: |
---|
a) posune lyžaře dopředu |
b) posune lyžaře dozadu |
c) je zkratkou do pekel (Čert promine) |
d) nemá na lyžování vliv |
_
Opíráte se o jazyky bot, tlačíte do nich
cíleně?
12.12.2013 10:37:24 #153
>> #152, ˘Ö˘Krab, 12. 12. 2013 10:19:02
Kdysi mi bylo řečeno, že si mám hlídat, aby mi přes jazyk nevlezli do bot trpaslíci. Tak to dělám. Ale nebolí to. Kdyby to bolelo, šel bych se zeptat co dělám špatně. Takže c mi připadá správně.
12.12.2013 12:00:29 #154
>> #153, Navvy, 12. 12. 2013 10:37:24
O vlézání trpaslíků mi vyprávěl onehdy jeden postarší pán při
snídani, probíraje se zvolna z těžce povirotického stavu. Říkal něco
takového, že mu v noci „vlezl trpaslík do huby a na jazyku se mu
(vyexkrementoval)“.
Neměl i Tvůj rádce ve skutečnosti na mysli něco takového?
12.12.2013 14:14:55 #155
>> #154, ˘Ö˘Krab, 12. 12. 2013 12:00:29
Můj rádce dělal instruktora (mně ne) a tak si na ty trpaslíky dávám
pozor, když to má zrovna smysl. S těmi druhými trpaslíky máme taktéž
mnoho zkušeností
12.12.2013 14:23:42 #156
>> #155, Navvy, 12. 12. 2013 14:14:55
Titl. Marcela Polášková (učí lyžování na FTVS) v analýze píše:
„Při zahájení a vedení oblouku si představujte,že chcete předsunout
vnější lyži do směru oblouku(jasně že se to nepodaří,pokud nemáte
telemarky) a současně že vnitřní nohu krčíte a zatahujete pod sebe. Vše
v postoji, kdy vyvíjíte tlak do jazyků bot směrem vpřed. Navodíte si tak
i přiměřené zatížení vnější lyže vůči vnitřní a může se Vám
podařit udržet kolena na stejné úrovni.“
A tak se vás ptám, soudruzi: je vůbec fyzicky možné současně kloudně stát nad lyžemi a při vnější předsunuté lyži tlačit do jazyků bot? Změní nám to rozložení váhy mezi lyžemi a podrží nám to kolena na stejné úrovni?
Závěr: soudružka je trpaslice.
12.12.2013 14:32:21 #157
>> #153, Navvy, 12. 12. 2013 10:37:24
Kdesi jsem slyšel, že si někdo dával na jazyk bot, zřejmě proti těm trpaslíkům, korunkové uzávěry.
>> #156, ˘Ö˘Krab, 12. 12. 2013 14:23:42
Soudruhu, při předsunuté vnější se mi to nedaří. A tak jsem teď na vážkách, zda tlačit do jazyku, nebo se snažit předsouvat vnější, dělat obojí, připadám si jak Goro.
12.12.2013 14:56:23 #158
>> #157, Alda71, 12. 12. 2013 14:32:21
Od nynějška jsi držitelem čestného odznaku „Goro, bílý pes“.
Ještě by mě zajímalo, soudruzi,
jak si vykládáte Ondřejovo:
„Pozor na zatížení lyží v souvislosti s náklonem. Nakláněj se
dovnitř oblouku, to je dobrá cesta, ale zkus se soustředit v průběhu
celého oblouku na to, že chodidlo tvé vnější nohy je těžší, více
zatížené, cítíš na něm větší tlak Pokud toto dodržíš na mírném
kopci a zautomatizuješ, přijde s tím i zalomení – angulace a oddělení
horní poloviny těla od spodní – separace tak, jak je popisuju
v článcích Skiwithme v letošních číslech SNOW.“
Hlavně mě zajímá, ten samovolný příchod zalomení, jestli přijde vždycky a opravdu samo od sebe. Jestli ano, přestává mě tížit, že jsem úplně odflákl suchou přípravu.
… Ondřej je sice borec, přesto ve mě hlodá podezření, že kauzalita zalomení a separace jde jiným směrem…
12.12.2013 15:05:26 #159
>> #156, ˘Ö˘Krab, 12. 12. 2013 14:23:42
Jestli chceš slyšet názor lyžaře, který to moc neumí, tak tlačím na jazyk a pokud to při jízdě po hraně nejde, beru to tak, že to prostě dobře neumím a jedu tak abych se pohyboval zamýšleným směrem, i když to třeba nedělám správně. Teď jsi mi ale vnutil myšlenku, že na těch lyžích možná blbě vypadám, ale s trpaslíky si v tu chvíli nemusím lámat hlavu (ani si ji nelámu).
12.12.2013 15:24:35 #160
>> #158, ˘Ö˘Krab, 12. 12. 2013 14:56:23
Hlavně mě zajímá, ten samovolný příchod zalomení
Řekl bych, že u mě zalomení samo od sebe nepřišlo. Možná ale jo a ani jsem si toho nevšimnul. S tím odznakem si to ovšem můžu dovolit.
12.12.2013 15:30:13 #161
>> #160, Alda71, 12. 12. 2013 15:24:35
Jestli mluvíš o trpaslíkovském zalomení podpořeném lehkou virózkou, tak bych i pochopil, že sis ničeho nevšiml a samovolně Tě to někam zalomilo.
P.S. Nemyslel ON nakonec tou separací odlomení trupu lyžaře od pánve a dolních končetin?
12.12.2013 17:52:07 #162
„Hlavně mě zajímá, ten samovolný příchod zalomení, jestli přijde vždycky a opravdu samo od sebe.“
Krabe, v angličtině mají takové pěkné rčení: „Good things come to those who wait“ aneb správně česky „Kdo si počká, ten se dočká“.
Z toho si vybere zastánce jak vklonění, tak i inklinace, případně zalomení a nebo angulace. A i příznivci separátů nepřijdou zkratka.
Jednou se prostě zalomíš a je to. Ta teorie je naprosto správná.
12.12.2013 18:12:06 #163
>> #162, HonzA_, 12. 12. 2013 17:52:07
Dočkat v lyžování se můžeš tak nanejvýš začátku záběru.
Drůbeží a vepřový separát mají nějaké příznivce? Prvním, kdo mi v souvislosti s lyžováním říkal něco o čekání, byl ten pán s deseti deka vlašáku. Vlašák nemám rád.
12.12.2013 18:12:17 #164
>> #162, HonzA_, 12. 12. 2013 17:52:07
A na české? vsi se zase zrodilo utěšující „sedávej panenko v koutě, budeš-li hodná, najdou tě“. Které – vyberme si podle gusta – rovnalo bujná děvčata do latě, aby pánům tvorstva s jejich děděnými grunty a bouřlivými hormony, na které byl i pan farář v kostele v neděli dopoledne krátký, příliš nepletla hlavu. Dokud na té české? vsi byla populace genderově zhruba půl na půl, asi to i fungovalo, na každej hrnec se najde poklička, to jsem se zase původně naučil ve verzi německé.
Platí to ale i dneska? Měly by nám sdělit dámy. Handulka, Krabice a další, kde jste?
Být fatalist(k)ou? Nebo jak vůbec?
Sorry, že jsem to takhle zahnal do offtopicového kouta. Jestli to někomu vadí, sepsujte mě, přežiju to. Stěžejní zalamovací otázku dne zatím ponechávám bez vlastního vyjádření. Ať už proto, že trapně nevím, nebo aby diskuse běžela.
12.12.2013 18:16:35 #165
>> #152, ˘Ö˘Krab, 12. 12. 2013 10:19:02
To je zajimave… No pred mnoha lety nam to opravdu bylo vstepovano „do kolen“, „tlac do jazku“, „kolena dopredu“… Obcas to clovek bohuzel jeste slysi kolem, jak tatinek ci maminka takto diriguje sve ratolesti… Ale odpoved je NE. Holen by mela byt v kontaktu s jazykem, ale ne tlacit. To by sel lyzar panvi jeste vic dozadu, ne? Zalezi tedy dost na situaci a okolnich podminkach, ale pozice na lyzich je pokud vim, centralni. S uvolnenym kotnikem, jsem v kontaktu s jazykem, ale nic vic… Soustredit se na dulezitejsi veci. Tak mi to nekdo poradil a mne to vyhovuje a jezdi se mi lip…
12.12.2013 18:24:09 #166
>> #163, ˘Ö˘Krab, 12. 12. 2013 18:12:06
Holt asi zase budu muset začít používat smajlíky. Ach jo.
12.12.2013 18:32:38 #167
>> #166, HonzA_, 12. 12. 2013 18:24:09
Jen to ne, pls
Ztrátu schopnosti vnímat nuance sdělovaného vidím jako jeden z průserů jinak mnohostranně úžasné moderní komunikace.
12.12.2013 19:04:18 #168
>> #166, HonzA_, 12. 12. 2013 18:24:09
Neboj, pro mě smajlíkovat nemusíš, já jsem to pochopil. Ale (s odkazem na #158) mají s formální logikou problémy někteří jiní, kteří to tady čtou a i sem píšou. Obávám se, že třeba od ON to bylo myšleno naprosto vážně a nedovedu rozpoznat, jestli je tam chyba obsahová nebo formulační.
12.12.2013 19:12:52 #169
>> #165, Hreben, 12. 12. 2013 18:16:35
… holeň v zapnuté botě je vždy v kontaktu s jazykem. Kdo Ti radil centrální pozici, dobře radil.
>> #162,
HonzA_, 12. 12. 2013 17:52:07
Ledaže bys od pasu dolů stál na hrabavých nohách a nahoře tomu vévodila
vepřová hlava. To by byly separáty. Pak by sis mohl zalamovat, co
hrdlo ráčí.
12.12.2013 19:26:55 #170
>> #165, Hreben, 12. 12. 2013 18:16:35
Vyznění tvého postu lze kopírovat ba tesat, paráda.
Akorát bych možná lehce přiznal funkčnost zvolání „do jazyků“ v situaci rodiče nebo trenéra děcek, která se ráda oddají opoře vysokých spojlerů v klasickém hajzlposedu. Jim nebudeš kázat lekce z biomechaniky a na kopci potřebuješ jasný povel, který funguje. V rámci dané komunity (rodina, oddíl) lze vytvořit i jiný, jazykově tzv. nemotivovaný „povel“, klidně i nesmyslné slovo, které všichni chápou, ale tohle je jednoduchá klasika.
13.12.2013 14:46:11 #171
Krabe, ty jsi mistr trhání kontextů .
1) odkazuji na články ve Snow, tudíž pokud jsi nečetl, nemáš
souvislost. Odkazy na časopis a opačně z časopisu na web jsou tím, co
činí tyto dvě mediální platformy zajímavými.
2) pokud se budeš pouze naklánět, skončíš na vnitřní. Pokud si při
náklonu budeš hlídat těžší vnější chodidlo, uhlídáš ho jedině
angulací, nebo totální separací vnitřní končetiny – tedy jejím
uříznutím
3)pokud se na konci oblouku spolehneš pouze na angulaci bez separace práce
horní a dolní poloviny těla, nebo chceš li orientace, anticipace, atd,
skončíš na vnitřní dřív, než jsi původně zamýšlel, tedy dřív, než
jsi z ní začal tvořit svoji budoucí vnější a dostaneš se do
nevýhodného, příliš frontálního postavení pro zahájení dalšího
oblouku, se ztrátou tlaku na lyžích
Myslím ale, Krabe, že jsi taky borec, takže body 2 a 3 důvěrně znáš a víš. Uznávám, že oddělení horní poloviny těla od spodní opravdu může vyznít jako separace totální, úplná a definitivní, ale jsme na foru lyžařském, nikoli řeznickém, nebo Řezníkově, takže tuto myšlenku si určitě nikdo nepřipustil. Každopádně ta formulace není úplně dobrá a přesná, správně bych měl použít oddělení práce, nebo aktivity spodní a horní poloviny těla.
Schon alles klar, Herr Kommissar?
13.12.2013 20:25:33 #172
to Krab:
pri takovem A frame, jako ma Raceman, neni mozne, aby mel prilis vahy na vnitrni. To by pak na te nezahranene vnitrni jel R=100+ metru.
13.12.2013 21:16:11 #173
>> #171, Ondřej Novák – SNOW, 13. 12. 2013 14:46:11
Nejdříve krátká rozcvička v off-topic:
Ano, propojení diskuze a printu je nepochybně pro redakci obchodně celkem zajímavé, jinak by diskuzi na webu neprovozovala a netrpěla mě tady. Od tištěné verze mě odradily jisté záležitosti týkající se obsahové stránky věci a některých autorů, nic na tom měnit nehodlám a kupovat si aktuální Snow nebudu.
Před časem se tady lkalo nad informačním úpadkem fóra, tištěnou verzi to však (dokud jsem ji kupoval) postihlo dřív a víc.
Dovoluji si také dovodit, že zdejší diskuze částečně funguje jako
občasný zdroj nápadů a dost možná jako vějička mající lákat
(nenápadně či zjevně) ke koupi časopisu, o reklamách nemluvě.
Nepostřehl jsem, že by dříve nějak výrazně fungovalo propojení opačným
směrem (pominu-li ojedinělou akci MM Snow v Teplicích n/Metují), ale třeba
je to teď jinak.
V konečném důsledku jde o peníze, taková je podstata kapitalismu; já se
tady bavím a (krom svého času a náhodné invence) do míšku Snow-byznysu
přispívat nehodlám.
Ale abych se dostal k věci. Separaci rozumím, to jsem si jen tak lehce rýpl, taková už je moje povaha.
Teď něco témat k zamyšlení pro plénum:
1) Pokud chápu správně, tak inklinace = vklonění do oblouku a angulace =
odklon. Domníváš se, že separaci je možno provést bez předešlé
přípravy kdykoliv po inklinaci? Není k tomu náhodou potřeba provést něco
(třebas ne zjevně viditelného, leč skutečného) už mnohem dřív, troufnu
si tvrdit v okamžiku přehranění/přechodu těžiště přes lyže?
2) Není náhodou angulace, tedy odklon, jedním (hlavním) z projevů
separované práce různých částí těla? Tzn. nejdříve seprace a v jejím
důsledku umožněná angulace?
3) Když jsi nepřímo definoval separaci jako oddělení dolní a horní
části těla, kde přesně si představuješ „dělící čáru“? Je
stabilně daná nebo se její poloha mění? Ke které části patří pánev
(pelvis) – k horní, dolní, na střídačku?
Se soudružským pozdravem
˘Ö˘
13.12.2013 21:35:36 #176
>> #172, Gravedigger, 13. 12. 2013 20:25:33
Pokud „A frame“ je totéž, co „A postavení kolen“ – neboli porušení paralelnosti bérců menším zahraněním vnitřní nohy oproti vnější, tak o příčinách vzniku je třeba chvíli bádat, nemusí to být ani na sněhu, stačí chvíli balancovat v náklonu s oporou o kuchyňský stůl při různých počátečních polohách pánve. V okamžiku, kdy dobře nasimuluješ A-frame, zjistíš, že má jedinou příčinu vzniku.
Se zatížením vnitřní to v důsledku MÁ co dělat a tyto jevy se ROZHODNĚ nevylučují.
13.12.2013 21:59:10 #177
>> #172, Gravedigger, 13. 12. 2013 20:25:33
To mi prosím Tě vysvětli. Znamená to, že málo zatížená vnější, zejména pak na kvalitním podkladu, nezatočí a bude dělat zmíněné R 100+, resp. bude se točit jen po té vnitřní?
13.12.2013 22:22:06 #178
Nevím, jestli je vhodné zneužít tohoto Krabova vlákna. Ale co, kdyžtak mě sprdne.
Když zde rozpoutal novou várku svých nemilosrdných komentů, osměluju se taky. A dokážu vám, že také jízda tohoto borce, byť na pohled docela efektní, vykazuje nemálo nedokonalostí a chyb.
Protože neumím vyrobit z videa jednotlivé obrázky, beru to podle videového času.
Napřed souhrnné stěžejní zjištění:
- borec nezvládá své paže. Opakovaně jimi zoufale máchá a zachraňuje tak situace, do nichž by se vůbec neměl dostat. Na krátkém úseku mu paže padá dolů, dostává se za osu těla, opakovaně vyletí k nebi.
- chybný timig inklinace a angulace: někdy anguluje předčasně („angulatio praecox“), často ale nedostatečně (hypoangulace neboli a. deficiens), kdy pomyslná osa paží neprobíhá co nejparalelněji s terénem (shoulders not level)
- jezdec má sklon k záklonu ve fázi změny hran, těžiště daleko za kolmicí vztyčenou v místě osy patní kosti
- jezdec má v dospádnicové části oblouku příliš předsunutou vnitřní lyži, nezvládá tedy zatahovat vnitřní pod sebe a tento sagitální split minimalizovat
- v některých obloucích jede v nesmyslně široké stopě (hyperseparatio verticalis et horizontalis)
Ale navzdory tomu ta jízda není špatná a má dokonce i pěkné ba silné momenty. To je pro hodnoceného povzbuzující zjištění do budoucna.
Doporučená náprava nedostatků:
Lekce s kvalitním učitelem lyžování od úrovně Landesskilehrer výše.
Nácvik na mírnějším svahu. Vhodná drilová cvičení.
Zatím zcela vypustit branky, v nichž správná technika trpí nejvíce.
Natočit další videa. Inspirovat se třeba nápaditou prací s kamerou u Teda Ligetyho. Poskytnout k rozboru zde.
Závěr: zdá se, že jezdec má své (zlo)zvyky značně zažité a zautomatizované, takže odstranění chyb může být až neúměrně pracné a s nejistým výsledkem. Nabízí se proto i možnost přeorientovat se na funcarving, kde by naopak při volbě vhodnějších lyží mohl získat slušné úspěchy. V takovém případě konzultovat na carv.cz
Konkrétně:
0:09, 0:15 pravou paží neukázněně máchá ve vzduchu
0:18 podjetá branka, zúžit stopu!, sedí na patce lyží
0:11, 0:22 angulatio praecox, neparalelní vedení lyží
0:23 hypoangulace, osa ramenou vůči terénu (dtto 0:34)
0:25 pravá paže padá zbytečně dolů
0:26 těžiště příliš vzadu
0:27opět máchání (pravou) paží
0:27–28 angulatio praecox
0:34 příliš předsunutá vnitřní
0:36 lyže nejsou rovnoběžné
0:37 těžiště velmi vzadu („hajzlposez“)
0:38 pravá paže se dostává za osu těla
0:39 opět máchání paží
9:41 a. praecox
13.12.2013 22:24:59 #179
>> #173, ˘Ö˘Krab, 13. 12. 2013 21:16:11
Ad off – topic ) Koupě/nekoupě tištěné verze je jistě jen tvůj problém, nicméně já neplýtvám střelivem v diskusi, takže pro podrobné vysvětlení tě musím opět odkázat na mé články o zmíněných pojmech, případně v příštím roce na můj web, kde se články objeví.
Nicméně:
ad1)Ne, není. Pokud máš pocit, že provádíš separaci před inklinací, máš na mysli pod pojmem separace něco jiného, nebo se jedná pouze o slovíčkaření, případně o rozdílné vnímání fází oblouku.
ad2) Ano i ne. Jde totiž pouze o vnímání pojmu separace – viz Snow 79,str.38.
Při lyžování nikam neodkláním trup, ale přikláním nohy a zpevňuji trup. Odklon, zalomení, angulace, jak chceš, je tedy jen důsledkem. Separaci tedy můžeme vnímat i jako přerušení inklinace. Já ji ve „svém“ pojetí ale vnímám v rovině transverzální.
ad3) k separaci dochází v závislosti na rychlosti, tedy i v závislosti na pohybech, které způsobují otáčení lyží. Její dělící čára tak nemusí být zcela pevně daná. Při rychlejší jízdě po hraně bude docházet k separaci v oblasti břicha, což velmi úzce souvisí se zpevněním trupu za pomoci spirálních svalových řetězců jak povrchových, tak hlubokých svalů.
Pokud to není pro tebe moc odlschool, doporučuji četbu Utimate Skiing, Ron LeMaster, ale bacha, na konci je reklama.
Tvojí práci zdar, soudruhu.
13.12.2013 22:47:29 #180
>> #179, Ondřej Novák – SNOW, 13. 12. 2013 22:24:59
Já to nikdy nevydržím. Takže po delší době je to tady zase:
“Ron LeMAster is the perfect example of a technocrat that has no idea of what he writes. He writes about what he sees, not what is pertinent to the success of a recreational skier or a WC skier for that matter…
Ron should shut up, he's the worst skier on the planet. He's got absolutely no right to critique racers. I have yet to see him get anything right when it comes to describing skiing movement. In fact, he is dangerous the way he tells skiers to use their knees. He advocates knee steering and knee drive, I can't believe Ski Racing actually publishes his writing, it's down right dangerous…"
Harald Harb 2007
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.