Domů Diskuze Hospoda Na hrudi obra obláček zlatý

Na hrudi obra obláček zlatý (strana: 2)

18.01.2012 02:06:26 #31 

ivan

>> #30, ˘Ö˘Krab, 17. 01. 2012 16:30:58

To je ovšem těžký funařský hřích. Asi jako kdyby se profláklo, že mladičký Hitler byl členem u rakouských nebo německých komunistů.

Anebo to byla jeho rafinovaná léčka, aby ses v těch 100 km/h, bez kterých nezatočí, zabil.

18.01.2012 19:32:53 #32 

korsičan muž

>> #22, Pavlos, 16. 01. 2012 17:49:33

to je svinstvo, ale docela dobře na to zabírá mast z hadího jedu. 100ml krabička za cca 250kč. Prodávají se dva druhy, hřejivá a chladivá. Ta hřejivá stojí stejně, jen jí je pouze 50ml. Je to ovšem síla. ta hřejivá pálí jak sviň a ta chladivá je, jako by měl člověk zábal z ledu. Chce to koupit obě a kombinovat.

Mě pomohla.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

18.01.2012 20:38:36 #33 

Pavlos muž

>> #32, korsičan, 18. 01. 2012 19:32:53

Manželka mi přinesla mast na hemeroidy. Ta by měla zabrat taky rychle. Tak snad se to zahojí. V pátek mám jet do Schladmingu…

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

19.01.2012 18:30:23 #34 

korsičan muž

>> #33, Pavlos, 18. 01. 2012 20:38:36 Tak to zní katastrofálně, nicméně přeji brzké uzdravení.

21.01.2012 19:59:02 #35 

˘Ö˘Krab muž

Tak si říkám, že jsem na tom vlastně, oproti profesionálním instruktorům, docela dobře. Můžu si o lyžování myslet a povídat, co chci. Nikdo mě nezkouší a nepřeškoluje. Nemusím nikoho učit. Můžu si donekonečna zkoušet třeba jízdu s prstem v nose a zkoumat, jestli to náhodou nemá nějaký vliv na zatížení lyží v průběhu oblouku nebo třeba na orientaci zobáku krkavce na špičce smrku. Ostudy Interski ČR ve mně nemusejí hlodat a vyvolávat noční můry, což neznamená, že je pěkně pohospodsku neokomentuji. Když nemám chuť, na lyže se ani nepodívám. Na internetu můžu vystupovat sám za sebe.

Vezměte si naopak takového chudáka instruktora. Dělník svahu od devíti do čtyř, soboty, neděle, pracovní obuv: přezkáče. Do péče dostává všehochuť. Malé děti, navíc cizí, takže je ani nemůže přetáhnout hůlkou. Tři nebo čtyři jazyky včetně všemožných nadávek v dalších deseti. Hýkající němečtí/polští/ruš­tí/čeští/holan­dští/… adolescenti. Nemotorní obézové. Naprosto nesportovní typy. Nafoukanci a nabobové všeho druhu. Úsměv, prosím, ručičku, prosím, račte sem, kdyby bylo možno nožičky takto, děkujeme, jste super, přijďte zas!
Říkám si, že by měli mít svatozář. Tohle se přece nedá dělat pro peníze.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

21.01.2012 20:53:54 #36 

Harry žena

>> #35, ˘Ö˘Krab, 21. 01. 2012 19:59:02

Dobre mi ta moja babicka niekedy hovorila.

Uc sa dobre chlapce,lebo inak budes lyziarskym instruktorom!

Esteze som sa ucil.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

21.01.2012 21:26:53 #37 

ivan

>> #36, Harry, 21. 01. 2012 20:53:54

Když budeš chytřejší než lyžařský instruktor, staneš se majitelem nebo alespoň ředitelem lyžařské školy a ty instruktory budeš mít na povel.

A ještě líp na tom budeš, když budeš tomu majiteli pronajímat pozemky a/nebo objekty.

Nebo když se staneš náročnou manželkou pronajímatelovou nebo alespoň majitelovou. Budeš si bez práce lyžovat, případně jako paní majitelová budeš moct pérovat ředitele i instruktory, kteří před tebou budou panáčkovat.

21.01.2012 23:26:10 #38 

Harry žena

>> #37, ivan, 21. 01. 2012 21:26:53

No,najlepsie mi z toho vychadza tá manzelka.

Radsi si to vodšukat,jako vodmakat.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

22.01.2012 00:03:20 #39 

ivan

>> #38, Harry, 21. 01. 2012 23:26:10

Jasně, i ty mladý namakaný instruktory budeš moct šukat, ale s rizikem, že to praskne, ty s horším právníkem než manželův poletíš a skončíš jako pomocná instruktorka u těch, co si obouvají levou botu na pravou nohu.

Jak psal už můj srdcový autor Gottfried Keller, jeder seines Glückes Schmied.

23.01.2012 22:51:12 #40 

˘Ö˘Krab muž

Někdo to už zmínil. Vzniká tady skoro až jakési ghetto, možná dokonce sekta. Ghetto nepřizpůsobivých, sekta těch, kteří se přizpůsobit nechtějí. Společenství hlupců? Blouznivci našich hor? Cimrmanovi poslové světla?

Konečně jsem se dostal letos na lyže, tedy – jenom na slalomky. Nevím, jak to vypadalo zvenčí. Asi jsem na nich zase stál jako debil, jako ostatně vždycky. Ale ten pocit z průletu lyží kolem mě, bez upachtěnosti, zadrhávání, hrubé síly, ztrát rovnováhy … ten tam byl už ve třetí jízdě. Tam, kde jsem loni přestal, tam jsem zase naskočil.

Není krásnější lyžařský pocit, než z oblouku dobře zahájeného na hranách „hlavou dolů“. Stačí na to slalomky, krátký svážek a na něm dostatečně tvrdý podklad, nemám kvůli tomu potřebu hledat štěstí v Rakousích nebo jinde, na krátké lyže a krátké oblouky to stačí. Znám se, slalomky u mě vyvolávají dočasnou ztrátu příčetnosti a následné bolení krčních svalů ještě neuvyklých přetížení v oblouku.
Proto je mi i nadále upřímně jedno, že je mé pojetí lyžování a značně nonkonformní cesty, která k němu vede, neslučitelné s obecně zažitou výukovou praxí. Stojí mi to za to.

Všechno se omrzí. –Musím– potřebuji na delší lyže. A také si oživit klasické a historické techniky, abych nebyl za ignoranta. Všechno, co bylo před carvingem. –Musím– potřebuji si zase namontovat vázání na S-liny a projet se po vnitřní.

Jak to vlastně jezdím? Carving ve smyslu carv.cz to není. Carven také ne. Nezávodím, nechystám se do branek, racecarving tedy asi také nepřipadá v úvahu. Nezapadám nikam, neshoduji se s žádným výsledkem ani mezistupněm jakékoliv oficiální metodické řady, žádná pro mě není vzorem. Už vím: budu tomu říkat post-carving.

Asi jsem takový … spíš hůř středně pokročilý. Ale ne, na to se už málo hledám, našel jsem se nějak příliš rychle. Od této sezóny se tedy budu označovat za středně pokročilého – dokud se zase někde hloupě nevysekám na GS a nedegraduji tam, kam poprávu patřím, zpět mezi věčné začátečníky.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

25.01.2012 10:32:43 #41 

JPS muž

>> #40, ˘Ö˘Krab, 23. 01. 2012 22:51:12

pěkný text, jsem na tom podobně

28.01.2012 18:29:15 #42 

˘Ö˘Krab muž

Dnešek byl dnem velkých zjevení.
Od Heimmiho jsem se dozvěděl, že zřejmě existuje veřejnosti skrytý (paralelní) „instruktorský svět“. Zajímalo by mě, jak vypadá, jaké v něm platí fyzikální zákony … kdo je v něm nostitelem moci výkonné a kdo zákonodárné. Z názvu vyplývá, že vstup je vyhrazen pouze pro instruktory. Musím se nějakých známých zeptat, jestli by mi z něj, za drobný obolus, nevynášeli přísně utajované informace.

Konečně jsem se letos dostal na lyže (slalomky minule nepočítám). Přes plná parkoviště jsem na Neklidu nestál v podstatě žádnou frontu (příjezd k vleku 8:56, lyžování 9:00–14:10, vlastní batůžek se svačinou).
Docela se mi vydařily dvě jízdy, bohužel – nebo naštěstí- bez videa. Nevím jenom, co si mám myslet o komentáři, který vyslechla Krabice od pana Namachrovaného. Pravil: „Vypadá to dobře, ale je to málo agresivní.“ Po dlouhém váhání jsem se rozhodl, že to je pro mě v podstatě pocta – od někoho, kdo bere lyže jako lyže, 160/12 jako 186/25, a jakýkoliv oblouk, agresivní nebo neagresivní, otevřený nebo zavřený, je mu očividně velkou výzvou.

Další zjevení je takové mlhavé, přízračné, fantomové.

Adam. Na svém „domovském“ serveru.

25.01.2012; 22:29:58
předmět: jaké lyže
Zdravím, chtěl bych poprosit o názor na lyže elan slr waveflex a atomic race rc + xto 10 r. jedny z těchto dvou by si chtěl koupit padesátiletý středně pokročilý lyžař sportovního založení. Děkuji za názor.

26.01.2012; 13:12:32
No, jezdí spíš řezaný vyjíždený oblouky (nebo se o to alespoň snaží). Není ale vyloženě vyhraněnej, jestli krátké nebo dlouhé oblouky, je ze staré školy, takže si občas taky někdy smýkne z nostalgie. Teď má rossignoly s9, který už jsou na vyhození. Ale je s nima moc spokojenej, dobře se mu jezdí taky na mých x fight 2 nebo na zenith 5.

[ Adam mi stále dluží odpověď na otázku, co bylo na jednom videu. Začínám se, ve světle výše uvedeného zjevení, obávat, že už se ani nedočkám. ]

Ještě se rozhodně musíme v osvětě hodně polepšit, ani dva roky vytrvalého působení a masáže nedokázaly Adama přimět ke správnému zadání vstupních údajů (výška, váha, délka lyží…).

Zkusil jsem si dnes vzít k srdci Adamovu univerzální radu: přiklonit se ke svahu a zůstat v oblouku delší dobu. Nefunguje mi to. Co s tím?

A jedno velké překvapení na závěr. Mnohé bych čekal, ale toto určitě ne. Tamtéž:

28.01.2012; 00:33:33
předmět: Re: Závodní lyžování..
Závodník v časové tísni (tzn. stále) upřednostňuje oddělenou práci nohou, což je rychlejší, než přesouvat velké hmotnosti trupu. Takže dráha trupu je minimalizovaná, branky objíždí samotné nohy …(slalom). Druhý důvod je prioritní zatížení vnější lyže (odklon těla a protirotace pánve) – není účelné uzavírat oblouky (na vnitřní) a tím snižovat rychlost (obřák)! Třetí důvod je velký rádius lyží, při kterém je třeba nedostatečné odstředivé síle pomáhat kompenzačním odklonem trupu a zatížením vnější (GS, SG, sjezd?). Míru zahranění lyží totiž určuje vklonění pánve do oblouku (ne trupu). Nevím, jestli jsem byl přesný, závody nesleduju …
My máme času dost a chcem jet naopak co nejpomalejc, takže děláme vše obráceně, fyziologicky, přirozeně, božsky …

Autor: Dan

… kam ten svět spěje? Co na to všechno říká Zelený Raul? (jestli zrovna nelyžuje nebo neleží v nemocnici)
Adame?

01.02.2012 15:52:41 #43 

˘Ö˘Krab muž

Dokonáno jest. Doba postcarvingová se stala realitou. Jedinou zářnou perspektivou pro mě zůstává senilcarving. Abych zbytečně nepobuřoval mistry vysoko nad věcí (a nezamořoval tím fórum), zeptám se soukromou zprávou ivana, jak na něj, jestli už jej konečně vynalezl.

O.N. 1.2.2012 napsal
„Jezdit pouze kotníky je stejná pitomost jako pouze vyklánět trup. Pouze bych dodal, nebo poupravil, že kotník samotný nelze otáčet. … otáčení chodidla, které jako jednoduchou informaci předáváme našim hostům při výuce smýkaných oblouků jako oblouk v pluhu ve skutečnosti vychází z kyčelního kloubu.“

Co poslední dobou O.N. píše, dobře píše. Jeho pappenheimští mu rozumějí a mají z toho radost. I já mu rozumím.

Má to jeden háček. Nikdo se tady přece nebavil o smýkaných obloucích! Ale vem to nešť, to je přece jenom takový drobný detail, v kontextu globální masové techniky lyžování naprosto podružný.

Rozhodl jsem se. Učiním si život snazším a spokojím se s tím, že všechny pochybnosti jsou ohledně lyžování bezpředmětné, všechno už tady bylo, vždycky to někdo ví s jistotou nejlíp a vymyslí a vyzkouší to za mě, od toho je tady, stačí mu zaplatit.

To je totiž to zásadní a univerzální lyžařské moudro, které mi bylo tak dlouho odpíráno, ale nakonec jsem se k němu, sobě navzdory, trnitou cestou – a občas proti proudu – dobral. To je ono zásadní tajemství instruktorské­ho světa.

A nic víc jsem se ve skutečnosti nikdy ani nepotřeboval dozvědět, teď má má dušička konečně pokoj, teď jsem naprosto šťastný. Je to krásné. ?

Dopřejme si, přátelé, něco opravdu hlubokých myšlenek závěrem.

Jsou skutečnosti, kterým je potřeba věřit, a jsou skutečnosti, které lze dokázat, ale i těm je potřeba na počátku věřit … jde o skutečnosti vzdálené smyslovému vnímání … nutná znalost množství předpokladů potřebných k důkazu … indispozice k vědění u těch, kteří mají pokřivené postoje … nezbytnost zaměstnávání se věcmi běžného života … [Tomáš Akvinský (asi 1225 – 1274), QD De Veritate q. 14. a. 10.]

Jinými slovy tak mistr scholastiky praví: … ve studijním procesu musí žák prvně přijmout mnohá tvrzení pouze na základě důvěry, že jsou pravdivá, až teprve postupně, tak, jak se zlepšují jeho schopnosti vědění, lze mu vysvětlit i důvody daných tvrzení.

02.02.2012 06:02:44 #44 

˘Ö˘Krab muž

Skoro jsem to zakřikl.
Je to opravdu pouhé slovíčkaření, nebo se O.N. dotkl samotné podstaty jízdy po hranách? Všechny jeho otázky jsem si také položil a pokouším se na ně hledat na sněhu odpověď co možná zodpovědně.
Je to pouhé slovíčkaření? Je rozdíl mezi zahranit (kdy, čím) a udržet zahranění (dokdy, čím) resp. je ještě stupňovat (jak, kdy, čím)? Co (související) prohnutí lyží?

O.N.

" Máš v oblasti pánve opravdu největší možnost hranění? já si myslím že ne, ale nechci slovíčkařit, takže dejme tomu. Chci opravdu ve všech momentech okamžitě co nejvíce zahranit? Nezablokuje mi brutální pohyb pánve dovnitř oblouku dolní končetiny tak, že se už povezu jen tam, kam budou lyže chtít? Nezbavím se tak jemné motoriky? Potřebuji na modré sjezdovce při mírné vlnovce (kterou tě jistě taky Příbram učil)vůbec pánev? nestačí mi právě jemné hranění kotníky a koleny? Fungují kotníky, kolena a boky odděleně, nebo je to vždy kombinace pohybů?"

MirekP

„Ondro (pominuli celkove naklopeni dane rychlosti a polomerem), kde tedy vidis (v kloubnich segmentech) nejvetsi moznost? Rikas panev ne pak dejme tomu…“

O.N.

„Jinak v kloubních segmentech určitě v pánvi. To je právě to slovíčkaření.“

Ještě jeden poznatek tato krátká „přestřelka“ přinesla. Jakmile MirekP přestane konstatovat a přemýšlet klávesnicí, dokážu ho přečíst napoprvé a ihned pochopit smysl – to se mi dřív nestávalo.

02.02.2012 06:55:30 #45 

Ičes

Cielene sa prepracovávam k lepšiemu štartovému číslu

02.03.2012 14:58:10 #46 

˘Ö˘Krab muž

Přátelé, vážení pozůstalí v době postcarvingové, šlo to se mnou v uplynulých týdnech celých jedenáct dnů dolů z kopce.

Pohyboval jsem se na sjezdových lyžích krátkých i delších, úzkých i širších, po ledu, v hlubočáku, v boulích, ba dokonce mezi branami GS a dokonce zkusmo i přes pár tyčí SL. Královsky jsem se bavil, užíval si to vše měrou vrchovatou, pozoroval, přemýšlel. A svým neuměním jsem, doufám, dobře bavil i ostatní.

Několik marginálních poznatků přidávám níže:

– Jsa nedostatečně opancéřován, vstřebávám zbytky modřin. Do dalších sezón se možná rozhodnu pro preventivní zvětšení inkrustace své i dětí.

– Další zásadní zjištění je ryze pozitivní. Nic není ztraceno, protože když Kačka M. dokázala po letech úspěšného používání jedné SL techniky vstřebat během pár měsíců úspěšně techniku dost odlišnou (a troufám si tvrdit, že lepší), mohl bych se snad i já během pár následujících let naučit alespoň trochu lyžovat.

– Kromě lyžování nohama a pánví je dobré umět lyžovat i trupem a rukama. (A samozřejmě hlavou.)

Při jízdě v branách je, oproti volné jízdě, zdůrazněna nutnost rychlého přehranění, rychlého ukončení oblouku a také potřeba měnit poloměr oblouku během jeho vedení.
Došel jsem v této souvislosti k tomu, že oblouk, když je dobře najetý, se dá následně utáhnout třemi zásadními způsoby:
1) impulzem pánve ke svahu – výukově nejtěžší, ale naprosto nejefektivnější, mění zahranění lyží, generuje následný okamžitý rebound do přehranění
2) pivotingem vyvolaným pohybem vnější ruky – při přitažení natažené ruky směrem k tělu a ve směru zatáčení oblouku se dosáhne efektu krasobruslařské piruety a podle zákona zachování energie se pomalá rotace dlouhé ruky promění na rychlou rotaci krátké ruky, zvětší se krátkodobě úhlová rychlost, při přehnaném provedení se dají lyže až utrhnout z hran
3) přehnaným rychlým odklonem ramen – nouzová varianta pro extrémně rychle následující oblouky na ledu – další oblouk začíná pádem do nového oblouku rameny a až pak narovnáním a odklonem, celkem je to dost nebezpečné, velmi náročné na koordinaci, ale dají se tím rychle projet i sekvence, které se už normálně najíždějí driftem

– V kontextu vyslovil Martin Ruma zajímavou větu:

„Od určité úrovně je lyžování z 80% o horní části těla.“

S tímto tvrzením souhlasím i nesouhlasím. Lyžovat pánví/nohama (což považuji za naprostý základ hlavně pro jízdu po tvrdém) se zdaleka nenaučí každý. Lyžaři s harmonickou kombinací všech částí těla jsou ale ještě daleko vzácnější. A nemyslím tím dohánění zásadních nedostatků, ale uměřenou synergii.

Osobně si myslím, že od určité úrovně je lyžování z 80% (a více) o hlavě. A ta se cvičí ze všeho nejhůř. Na lyže postaví dobrý učitel skoro kohokoliv a naučí ho, relativně rychle, téměř cokoliv, ale dokud to dotyčný nemá ve své hlavě, nejpozději následující týden se úplně ztratí a je na tom stejně, jako před tím. Nebo spíš hůř, protože ví (a tělo si to pamatuje), že se něco dá zajet, ale sám od sebe si k tomu většinou už cestu nedokáže najít.

– Když se sám začínám ztrácet, podívám se, jak to řeší Panák.

A tak.

˘Ö˘

02.03.2012 16:38:11 #47 

Dali muž

>> #46, ˘Ö˘Krab, 02. 03. 2012 14:58:10

Poslední dny jsem jaksi nenašel sílu na cokoli tady reagovat.
Ačkoli jsem v průběhu minulého týdne měl, jak jistě víš, k tvému ježdění i přístupu nejednu výhradu, tento tvůj příspěvek, dovolíš li, rád podepíšu. Vedle ivanova nadhledu, -Enderova- vytříbeného slohu a MirkovýchP argumentačních schopností mě naplnil nadějí a dal mi důvody, proč se na tomto fóru i nadále pohybovat(Milana z toho vynechám, vím, co umí, jsem však dalek tomu, abych někomu pochleboval, a on zastávat nepotřebuje, neb je už hooodně dávno velkej kluk a sám ví co je za ptáčka. Krom toho z toho má dost pldel).

Vím, že to nemáš rád, ale chtěl bych ti poradit ještě jednu věc. Podívej se taky pořádně jak co řeší Jaruch! IMHO na svůj věk je v komplexnosti dál, než Panák. Panák to už řeší rozumem, Jaruch citem.

02.03.2012 18:06:27 #48 

Pavel ZRX

Hezký příspěvek! Jen nerozumím tomu druhému a třetímu způsobu utažení oblouku. Prosím Krabe o podrobnější vysvětlení pohybu vnější ruky – odkud kam a co při tom s rukou uvnitř oblouku. Ten rychlý odklon ramen mě taktéž není jasný z hlediska provedení. Děkuji.

02.03.2012 22:42:45 #49 

mski muž

Krome zalyzovani si na kopci u Martina47 se tesim a to predevsim na zalyzovani si s tebou Krabe a s tvoji rodinou.

Diky Krabe, pekne!

jen mrtva ryba plave s proudem...

03.03.2012 09:46:56 #50 

jardax muž

Pro nás laiky, co si mohou dovolit jezdit pro radost a abys nevylekal čtenářskou obec, přidám ještě čtvrtý a pátý způsob, pro mě osobně dva nejjednodušší, nejčastěji používané a (snad) lehce pochopitelné.
 – zvětšení náklonu do oblouku a současně odklonu trupu, tím zvětšíš úhel zahranění lyže = menší radius oblouku.
 – rotaci vnější nohy směrem dovnitř oblouku (tlačím palec do sněhu), tím více zatížíš špičku lyže = zvětšíš průhyb lyže a zkrátíš oblouk. Kdysi dávno se to i na tomhle fóru (detailně na epicski) probíralo, pro mě to byl objev supernovy, pro guru rutinně používaná věc :-)

04.03.2012 18:55:17 #51 

˘Ö˘Krab muž

GLOSÁŘ

Ad Informační hodnota fóra
Že by někoho dalšího začínala trápit informační hodnota fóra. Je snad v krizi? Nebo je to jen dočasné zakolísání? Či nezadržitelně roste do nebes a uniká chápání nás, přízemníků? Na to všechno je jednoduchá odpověď:

Jaké si to fórum uděláte/me, takové jej budete/me mít!

Poslední dobou došlo k avizované, očekávané a nevyhnutelné fluktuaci přispěvatelů. Může to být jev dočasný, ale na můj vkus se až příliš podobá masové extinkci. Evoluci nelze zastavit, je tedy třeba s důvěrou vyčkat, až se nově se projevivší účastníci kultivují, vymezí si své pozice a začnou sem po tunách hrnout další know-how, které zastíní to, které sem za uplynulé roky přidaly již notně vyhořelé a fosilizované kreatury dob předešlých.
V klidu mě nechává to, že když někdo odchází hodně halasně, zpravidla se rychle vrací. V klidu mě nenechává to, že někteří (pro mě) významní nenápadně odcházejí do ústraní bez velkých slov loučení. Přičítám to zatím jejich neskonalé moudrosti, ve které nechávají prostor pro růst dalších pokolení. Doufám, že situaci bedlivě sledují z povzdálí a v případě potřeby se vrátí v plné ráznosti a síle.

Ad Instruktoři
Od těch se rozhodně nedá rapidní zvyšování informační hodnoty očekávat, bylo by to zcela proti smyslu – prodej know-how je přece základem jejich nezáviděníhodného živobytí. Proč sem tedy vlastně chodí? Napadají mě tři účely, přitom první dva z nich jsou jimi urputně popírány: 1) dávat o sobě vědět, dělat si reklamu 2) čerpat drobky cizího know-how. Obojí zcela demokraticky a zadarmo, od toho tady fórum je.
Naštěstí alespoň občas nějaké moudro udrobí sami, je chvíli nad čím přemýšlet. Pokud se tedy přemýšlet chce a umí, pokud je s čím srovnávat. A je na zvážení čtenáře, zda jde o moudro zásadní nebo nezásadní. Každopádně je dobře, že jsou tady. Tím 3) důvodem je prostá potřeba opustit instruktorský svět, popovídat si, zjistit, jak uvažují smrtelníci.

Vzpomínáte na fórum interski.cz a jak to tam dopadlo? Když nad tím tak přemýšlím, poslední dobou fórum SNOW toto (již zaniklé) fórum supluje. Je vlastně zázrakem, že tady instruktoři vydrželi tak dlouho a v takovém různorodém zastoupení – především to bude tím, že je toto fórum nemoderované a mohou v něm dlouhodobě koexistovat skupiny různých (až protichůdných) zájmů a cílů, aniž by někomu moderátor mohl stranit, nerozhoduje tady snad dokonce ani onen pověstný vox populi. Naštěstí. Važme si toho.

Je zřejmé, že se fórum mění. Soudě podle dění posledního týdne si toho všiml i někdo další. Nelze říci, jestli je to k horšímu nebo k lepšímu. Je to nezadržitelné, nevyhnutelné, je to tak. Třeba je to únavou z konce sezóny. Něco se na chvilku zadrhlo. Jsou dotazy, které zůstávají a zůstanou nezodpovězeny, jsou videa jízd, která zůstanou nerozebrána a nezkritizována, jsou drobné i větší nesrovnalosti a nepochopení, která zůstanou neuvedena na pravou míru. Je dost dobře možné a hlavně jednoduché se s tím smířit a žít dál.
Ale pokud to někomu hodně vadí, má pole působnosti volné. Věřím, že se někdo takový najde a nebude sám.

Přichází jaro a mě už začínají svrbět pedály.

12.03.2012 19:13:51 #52 

˘Ö˘Krab muž

GLOSÁŘ

Informační hodnota: setrvalý stav. Tedy – střídavě oblačno, od západu občas přeháňky s protrháváním oblačnosti. A zase hlavně známé firmy. Ale vlastně … on už se ani nikdo na nic moc neptá, takže o nic nejde. Stačí se podívat do souhrnu příspěvků na jejich počty ve vláknu: 3, 2, 7, 0 … tradičně nemůže zklamat snad jedině retrovlákno.

Instruktoři: jak přišli, tak odešli, i se svými kotníky. Asi zahájili jarní migraci za sněhem směrem na jižní polokouli. Zrovna teď, kdy by se měli vytahovat, prát a přetahovat o přízeň Endera (nezaměňovat s – enderem –), který se chce vzdělávat. Ale je fakt, že tím by jim vzal práci při výuce konkrétního dítěte a ještě by jim mohl i konkurovat …

Zůstala po nich trochu jizva a trochu beznaděj. Mám pocit, že se nikomu už nechce nic zkoumat na sobě, když je přece všechno tak krásně jasné a jednoznačné, jedině správné. Hlavně se jim podařilo nabourat důslednou exaktnost, kterou sem ivan (ač sám s humanitním vzděláním) zavedl jako nepsaný zákon, důsledně ji uplatňoval ve všech dosažitelných ohledech a vyžadoval i po jiných.

ivan: u jeho nicku vytrvale svítí červené světýlko. Nevíte někdo, kde je a co dělá? Kam zmizel? Nebere třeba u někoho v cizině lekce aprés-ski stylingu? Nerozjíždí náhodou vlastní převratný byznis s naprostou novinkou – originálními lyžařskými sandály?

Vypadá to, že letos výjimečně sezónu nezakončím již tradičním zraněním na měkkém sněhu s následnou několikatýdenní rekonvalescencí. Pro změnu jsme byli v neděli na běžkách – tedy ne, že by se na nich nedalo také pořádně zrakvit. Užili jsme si toho pravého Božídarského počasí: vítr, kroupy, mlha, déšť … sníh unavený jarní, stopa před polednem čerstvě upravená, lidí velmi poskrovnu. V místní pekárně pak při návratu za 20 Kč kus meruňkového koláče s tvarohem o rozměru tak 12×12×5 cm, heč!

Jak jsem se tak šinul mezi smrky, přes louky a rašeliniště, trochu jsem popřemýšlel nad dotáčením oblouku na sjezdovkách. Myslím, že se to dá shrnout do pár vět. Houbeles nějaké budování oblouku od spádnice. Prostě co si přes spádnici nedovezu, to nemám a s tím už nic neudělám.
Pro dotáčení oblouku jde zvýšit zahranění (pánví, rameny) nebo vyvolat dodatečný rotační impuls (pánví, rameny, rukou).
[O nakopávání plechovky si v závěrečné fázi oblouku myslím svoje.] A také jsem (možná) našel v této souvislosti jedno opodstatnění pro protirotaci – tím je obrovská rezerva pro možnou následnou rotaci (trochu k tomu nevědomky přispěl Martin 47 v Teplicích). Pokud by se to spojilo se změnou zahranění lyží, mohlo by to možná fungovat.

Ach jo. Informační hodnotu jsem zase nezvýšil, co už s tím.

12.03.2012 23:50:56 #53 

Harry žena

>> #52, ˘Ö˘Krab, 12. 03. 2012 19:13:51

Cau.Bojim sa ze odpovedou na Tvoj dotaz

ivan: u jeho nicku vytrvale svítí červené světýlko. Nevíte někdo, kde je a co dělá? Kam zmizel? Nebere třeba u někoho v cizině lekce aprés-ski stylingu? Nerozjíždí náhodou vlastní převratný byznis s naprostou novinkou – originálními lyžařskými sandály?

bude Ivanov post z nedalekej minulosti

„Mě osobně by nijak moc neubylo. Diskuse mě stojí akorát čas vynaložený zadarmo a troufám si neskromně říct, že v ní nepoměrně víc dávám než od ní dostávám (zejména jestli svůj několikátý odchod tentokrát mski dodrží). A skromných pár korun za pár článků a blogů zde mě taky nevytrhne. Saturovaný psaním jsem za ty roky dostatečně. A jak už jsem kdysi zmínil, ona společenská „chatová“ funkce fóra mě moc nebere. Čas, jehož ostatně v životě už zase tak extra moc nemám, strávím raději meditací než plky.“

Len sa spolieham ,ze Mskimu to neda,a ked sa tu nazbera dostatocne vela hovedin,tak sa ozve.A spolu s nim aj Ivan.

Dobre to napisal pred par tyzdnami TNS,ze diskusia zacina naberat spolocensku funkciu.Aj ked sa to Ivanovi moc nepacilo/ten vyrok/,vyvoj sa k tomu ubera.

caute Harry

12.03.2012 23:57:17 #54 

Harry žena

>> #50, jarda, 03. 03. 2012 09:46:56

• rotaci vnější nohy směrem dovnitř oblouku (tlačím palec do sněhu), tím více zatížíš špičku lyže = zvětšíš průhyb lyže a zkrátíš oblouk. Kdysi dávno se to i na tomhle fóru (detailně na epicski) probíralo, pro mě to byl objev supernovy, pro guru rutinně používaná věc.

Cakal som kto zareaguje na to co si napisal,ale vidno ze instruktori asi fakt zahajili tu migraciu na jizni polokouli ako poznamenal Krab.

Jardo,vies co je zaujimave?

Ak by takto naformulovali svoj post ini diskuteri,boli by sme sa vyhli nedorozumeniam s kotnikmi.

caute Harry

13.03.2012 00:53:52 #55 

Alda71 muž

>> #52, ˘Ö˘Krab, 12. 03. 2012 19:13:51

Mám pocit, že se nikomu už nechce nic zkoumat na sobě, když je přece všechno tak krásně jasné a jednoznačné, jedině správné.

Neviděl bych to Krabe s tím zkoumáním na sobě (myšleno obecně pro lyžování a tuto diskuzi) tak černě. Věřím, že je stále dost lidí, kteří se nespokojí pouze s obecným konstatováním, že je něco prostě správně a víc nad tím nepřemýšlí. Proti tomu můžeš namítnout, že většině stačí „aby to nějak fungovalo“ a víc neřeší. To si ale musí každý srovnat sám.

Dost mě štve, že se diskuze poněkud rozpadla, tedy v porovnání třeba s loňskou sezónou. Zatím mi to připadá jako klasický mediální princip – stačí si tvrdit dlouho svoje, vytvořit tím vyhraněná spektra a lidi to nakonec přestane bavit, otupí a vykašlou se na to. Pak už stačí se jen tiše vytratit ze scény. I přes to tady zůstala ohromná spousta velmi kvalitních informací, byť je teď hledání v některých věcech poněkud komplikovanější. A snad to i některým nedá a odvolají co slíbili. :-)

No asi jsem informační hodnotě taky moc nepomohl, tak jen dovětek, že podle posledního testování na sobě bych si dovolil s tím co jsi psal o dovezeném přes spádnici souhlasit.

>> #54, Harry, 12. 03. 2012 23:57:17

Ak by takto naformulovali svoj post ini diskuteri,boli by sme sa vyhli nedorozumeniam s kotnikmi.

Možná i s koleny.

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

13.03.2012 08:54:56 #56 

korsičan muž

>> #55, Alda71, 13. 03. 2012 00:53:52

Rozpad zdejší diskuse jsi plně vystihl v druhém odstavci. Lidi tady nechtějí diskutovat z jednoho zásadního důvodu a tím je fakt, že když něco napíší, tak se na ně sesype hrstka „chytrých“, kteří jejich příspěvek rozcupují a ještě se na jeho účet baví hromadou uštěpačných poznámek. Znám osobně 3 lidi, kteří zde dříve diskutovali, ale dnes již na tyto stránky téměř nechodí a pokud ano, tak se do diskuse zásadně nezapojují. A to je škoda, protože se tady dříve psalo o zkušenostech s lyžováním ve střediscích, ubytování atd.

13.03.2012 10:15:39 #57 

˘Ö˘Krab muž

>> #56, korsičan, 13. 03. 2012 08:54:56
I za tohle si můžeme zase jenom my sami. Hoď příspěvkem, kdož jsi bez viny.

Že se k tomu schyluje naznačovala i doztracena vyšumělá debata o potřebě lepší strukturace fóra, dostupnosti informací v něm, snad moderace, hierarchizace a podobně. Podnět k ní dali, obávám se, právě ti, kteří se teď tváří, že nejsou.

13.03.2012 10:22:55 #58 

Navvy

Myslím, že je to i koncem sezóny. Kdo může, tak si užívá poslední dny lyžování, jiní už leští kola na jaro a na diskusi už není tolik času. Já osobně jsem se tu hodně dověděl a stačí si najít správné vlákno, abych si našel co potřebuji. Jakožto lyžař nezávodní, nepříliš dobrý, ale radostně lyžující jsem za zdejší diskusi dost vděčný a určitě nejen já.

13.03.2012 11:33:06 #59 

arco

vystihl jsi to celkem přesně, lidé kteří sem chodili diskutovat prostě po čase přestanou chodit. ono když ti také na příspěvek někdo odpovídá způsobem, který je zde považovaný za „normální“, tak tě to opravdu musí přestat brzy bavit.

problém vidím v tom, že lidé, kteří jsou zde považovaní za bohy ani diskutovat buď neumí a nebo nechtějí. chtějí si pouze dokázat, že oni mají pravdu a že o tom dokáží přesvědčit masy. jakýkoli odlišný názor je potom potřeba důsledně zašlapat a zesměšnit.

čistě laický příklad… když jsem shlédl v poslední době nějaká videa zde vystavená, tak třeba -ender- je IMHO to nejlepší video, co tu kdy kterýkoli člen fóra na sebe vypustil, to video bylo ale celkem zesměšněno. na druhé straně jsou tu videa třeba kraba a při pohledu na ně nevím, zda mám brečet nebo se smát, tento člověk je tu ale vyzdvihován a dáván za vzor. samozřejmě jde pouze o můj subjektivní názor, ale věřím, že každý soudný člověk třeba toto vidí.

já sem na fórum chodím poměrně často, ale musím za sebe říct, že čím dál tím méně rád. nemám celkem znalosti ani potřebu sám přispívat, přesto si rád počtu v názorech ostatních.

AN

P.S: autor tohoto příspěvku není příznivcem žádné znepřátelené strany zdejšího fóra, pouze se mu nelíbí tendenční příspěvky.

13.03.2012 13:02:30 #60 

˘Ö˘Krab muž

Lidé, kteří toto fórum (s)tvořili a poháněli, nejsou mu ničím povinováni. Stejně jako mlčící většina. Pokud se někomu nelíbí současný stav, nechť přijme svůj díl zodpovědnosti. Za slova nebo za mlčení.

V novinářské hantýrce by se napsalo „nepříliš vydařený závěr sezóny“. Následně obvykle činovníci přistupují ke „změnám v realizačním týmu“, popřípadě rovnou „k výměně na postu trenéra“. Nejsou zde žádní činovníci, žádný konkrétní trenér, kterého by šlo vyměnit. Jediným hmatatelným realizačním týmem je redakce Snow, která za nic nemůže, navíc fóru dala prostor na svém serveru a technickou podporu. Na nikom dalším si nikdo nic nevezme.

„Hned zítra je třeba spravit stožárovou plachtu! … Na této lodi nemá plachta na co stoupat. Tato loď nemá stěžeň.“ (Teta Kateřina a Saturnin)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy