04.04.2012 21:36:59 #121
04.04.2012 22:07:03 #122
>> #120,
CzechSkier, 04. 04. 2012 21:14:42
Lyže zaletněny, lyžař letos (doufám, že u toho zůstane) nezraněn. Co
více si přát? Západoněmecké soudruhy jsem nezkoumal.
Kostru techniky sem přinesl MirekP. Já osobně mám chitinový exoskelet, takže u mě je to asi ten.
Pro ostatní by mohl být kostrou techniky nějaký virtuální souhrn prvků (pozic, pohybů, posloupností), který by se nepříčil zamýšlenému způsobu přesunu lyžaře na lyžích.
Jde o to, že by se ze všech možných nuancí a variant provedení oblouku
vybralo to, co je společné a nepopiratelné, vždy přínosné, ničemu
nebránící.
Asi se najdou tací, kteří sem začnou cpát základní lyžařské
dovednosti, jiní budou mluvit o citu pro hranu, citu pro skluz, pocitu
rychlosti … nejsem si jist, že je to ono.
Kostru techniky bych viděl asi jako něco, co v hrubých rysech umožní začít na lyžích jezdit a pak se k tomu dají přidávat další detaily, to vše aniž by se kostra musela opustit nebo nějak měnit – a to nejlépe až po nejvyšší úroveň lyžování.
U většiny sportů se asi na něčem takovém metodici v zásadě shodli, v lyžování to, zdá se, zatím nějak drhne. MirekP má velkou zkušenost s tenisem a asi i několika dalšími sporty, ale obávám se, že tento metodologický přístup je na sjíždění přenositelný jen omezeně.
Velký problém vidím v pestrosti situačních řešení a množství faktorů, které na lyžaře působí. Krom toho jsou (latentně) přítomna rezidua všech historických technik a výukových postupů (řad), která do značné míry „rozostřují“ vnímání ideálního/optimálního oblouku. A s tím souvisí zásadní otázka: pro koho a k čemu ideálního?
Takže jsem v důsledku rád, že mám kostru svou vlastní, letos dokonce nepoškozenou. Hypotetickou kostru lyžařské techniky nechám vesele dál práchnivět v hlubinách sejfu příslušné katedry FTVS.
A co, jak jsi na tom s Erzgebirge soudruhy Ty? Co jinak?
05.04.2012 09:14:16 #123
>> #122, ˘Ö˘Krabaťour, 04. 04. 2012 22:07:03
Ahoj,
v Krušných horách je fajn, na Klínovci se pořád jezdí a po ránu tam prý ještě o víkendu byl beton. My se postupně přesouváme do Rakouska.
Co se týká debaty, řekl bych, že tenis je mnohem otevřenější sport (ve smyslu sportovní terminologie – že je tam mnohem více situací a tím pádem i aplikací techniky).
Nechci se příliš pouštět do složitých akademických debat, protože to sežere moc času. Tak jen pár poznámek. Když vyjdu z obecné definice techniky, tak se jedná o „efektivní zvládnutí/provedení pohybového úkolu“. Tím úkolem je v daném případě zatočení na lyžích. To můžu udělat pár různými způsoby a ty jsou popsané v podstatě u všech lyžařských škol, mně přijde pro veřejnost asi nejlepší Apul (myslím v Čechách). No a tím jádrem techniky bych asi rozumněl to, na čem je to všechno založené a čemu Švýcaři říkají podstané prvky, tj. otáčení, zatížení/odlehčení a hranění, protože z ničeho jiného se ten pohyb neskládá, a podstatné pohyby, díky kterým se těch prvků dosahuje, a to jsou orientace/otáčení, krčení napínání a naklánění/zalomení, přičemž Švýcaři tím naklánění myslí i předozadní pohyb, Američani ho berou jako čtvrtý pohyb/prvek, což mně osobně vyhovuje víc.
Všchno ostatní už je pak jen jak a kdy, ale to už bych za nějaké jádro nepovažoval. Ony ty věci nejsou z teoretického pohledu zas tak složité. Spíš je to tak, že v Čechách se k tomu přistupuje takovým tím kutilským způsobem, takže vždycky někdo, většinou kutil, bez znalostí, vzdělání a praxe, přijde s nějakým tvrzením a ničím neověřenou teorií, kterou pak o to nekompromisněji hrne. A když se pak těch kutilů sejde hodně, a to se v Čechách vždycky sejde, tak aby se v tom čert vyznal…
I.
05.04.2012 11:22:04 #124
Neda mi to tak jednu rychlou, ale uz se budu/musim kontrolovat a pracovne umravnit:-D
>To Krab
- Ta pestrost a variance situaci je urcite vetsi prave v tom tenise (obecne sportovnich hrach) a dana zejmena souperem ve sorovnani s atletikou, plavanim, lyzovanim atd
>To Czechskier
“Co se týká debaty, řekl bych, že tenis je mnohem otevřenější sport (ve smyslu sportovní terminologie – že je tam mnohem více situací a tím pádem i aplikací techniky).”
- Tzn,ze by ta metodologie mela byt jeste narocnejsi. (?)
- Co znamena otevrenejsi ve smyslu sportovni terminologie? Jako, ze vic situaci ⇒ existuje vic terminu a prvku? To prece nema vliv na obecny pristup ke sportovnimu treninku tj mohu smele stejny pristup tez aplikovat do lyzovani, je nepodstatne, ze mnozina aplikaci dane techniky bude treba mensi – princip zustava (coz se samoztrejme deje s vetsim ci mensim uspechem metodik)
- Ze je tam vice situaci jen svedci o vetsi ruznorodosti a potvrzuje co rikam vyse Krabovi (mam vice uderu – musim zvladnout vice v oblasti nacviku techniky)
- Nema cenu pitvat, ze treba jeden typ uderu Forhand s horni rotaci hraji z ruznych mist dvorce (leti proti me ruznou rychlosti s ruznou rotaci) a tudiz “vzdy hraji trochu jinak” to uz je ta aplikace, samozrejme jeji nacvik ma v treniku sve misto (mozna by ekvivalentem v lyzovani byl ruzny sklon, rychlost, typ snehu…:-D nema cenu to pitvat), ale princip zustava
- jen pozn. bavime se stale o tzv viditelne technice
Je tomu dost casu nazad, ale mam dotaz (verim, zes to tady stejne sledoval)
- Co ta protirotace? Kdys ses chystal vysvetlit jeji vyhodu nebo vyznam nebo neco podobneho. Je to tedy z tveho pohledu vyhodny a doporuceny pohyb pro optimalni provedeni oblouku a v cem? Neber v potaz specificke situace (jakoliv myslim, ze ani tam neni cilem protirotovat panev vuci oblouku), ktere jsou vysledkem neceho (tj najezd na tyc, predtav si, ze tam mas jen stetinu nebo nic, to nemeni nic na principu optimalni techniky, naopak)
- Muzes mi vysvetlit jak si myslel skodlivost predcasneho zalomeni (tebou deklarovano), ja spis rikal nespravne provedene (spis myslim z pohyboveho hlediska)
05.04.2012 13:50:04 #125
>> #123,
CzechSkier, 05. 04. 2012 09:14:16
" … takovým tím kutilským způsobem, takže vždycky někdo, většinou
kutil, bez znalostí, vzdělání a praxe, přijde s nějakým tvrzením a
ničím neověřenou teorií, kterou pak o to nekompromisněji hrne. A když
se pak těch kutilů sejde hodně, a to se v Čechách vždycky sejde, tak aby
se v tom čert vyznal… "
To je moc pěkné, docela se v tom poznávám. Vítej zpět na diskuzi Snow,
v té naší malé lyžařské tržnici (původně jsem napsal v Ωßi, ale
nechci se tohoto renomovaného řetězce dotknout).
Ony ty věci nejsou z teoretického pohledu zas tak složité, ale dostat to na
svah …
05.04.2012 14:17:56 #126
>> #124, MirekP, 05. 04. 2012 11:22:04
Ahoj,
po pravdě řečeno jsem to tady moc nesledoval (kromě toho, že jsem to v sposledních dvou týdnech namátkou prolétl), protože mi chyběl zejména čas a taky trochu motivace. Lyže už mi lezou ušima a letos je to snad poprvé, kdy jsem nesmírně šťastný, že hlavní sezóna už skončila.
Co se týká některých příspěvků a vysvětlení, které jsem zamýšlel, tak nějak chybí síly a opět trochu motivace. Ono to sebere docela dost času napsat příspěvek, který by měl hlavu a patu a obsahoval argumenty pro tvrzení. Ale hlavně publikování takového příspěvku v sobě obsahuje jakýsi závazek další diskuze o něm, a ta může být dost dlouhá a náročná. A musí být pro pisatele alespoň nějakým přínosem.
Jako reakce na tvé otázky:
1. „Co znamena otevrenejsi ve smyslu sportovni terminologie? " Zavřené dovednosti – stejné podmínky prostředí (např. sestava na bradlech) pořád je to stejné. Otevřené dovednosti – mění se podmínky pohybu, pokaždé je to jinak. Takže to neznamená nic jiného, než co říkáš Krabovi, tedy že "(mam vice uderu – musim zvladnout vice v oblasti nacviku techniky“
2. Protirotace: Příčné osy těla (ramena, pánev, kolena, kotníky) jsou v určité části oblouku v postavení, které není kolmé na směr jízdy, ale pootočené proti směri zatáčení, tedy v určité protirotaci. Je to důsledek sklonu svahu, omezenosti ohybu boty v předozadním směru a anatomie těla.
3. Předčasné zalomení: Z pohledu závodní techniky ho považuji za chybu, protože většinou neumožuje dostatečné prohnutí lyží v začátku oblouku, v důsledku vede k nežádoucímu přenosu váhy na vnitřní lyži v další části oblouku, posunu těžiště dozadu a dalším nežádoucím pohybům a neumožňuje další stupňování náklonu lyže během oblouku.. Je vidět na většině zde analyzovaných jízd, které mají ambice závodní jízdy a někdo na to snad i u nějakého konkrétního rozboru zde upozornil.
I.
06.04.2012 12:32:22 #127
06.04.2012 12:33:28 #128
>> #126, CzechSkier, 05. 04. 2012 14:17:56
Chapu to co rikas s casem atd a netlacim na tvou odpoved (vlastne to chci take sam nejak ukoncit, snad se mi to uz podari, tj chces-li, mas posledni slovo, slibuji uz se ovladnu a udrzim:-D).
1/ok, rozdeleni zavrene a otevrene pohybove dovednosti znam a je jasne. Tento bod povazuji za vyjasneny. (Jen nepodstatna poznamka, myslim, ze jde spis o problem zpusobeny pisemnou komunikaci. Ta otevrenost neni v tenise dana ani tak poctem uderu, tj, ze se ucim vic techniky, ale zejmena tim souperem, ktery zpusobi nutnost jiste aplikace te uderove techniky do danych podminek, pripadne take spoluhracem,pripadne sluncem, vetrem hraji-li venku. Na tech bradlech mas take vic cvicebnich prvku a kazdy se musis naucit, ale na „stejnych bradlech“ …:-D)
2/Myslim, ze ses lisacky vyhnul a odpovedel na uplne neco jineho:-D Ten rozdil, jestli se nepletu jako byvaly matfyzak = > se smyslem pro presne definice, musis citit:-D
- tj nejaky vysledek (ovlivnen i tim co zminujes) neznamena, ze pokus o co nejduslednejsi dodrzeni te frontalnosti (mimo jine) neni prave to kam bychom se meli blizit (tj mozna ta idealni technika, resp jeden z bodu te techniky, rekl bych i dost podstatny). Tedy navic prave ve vyuce techniky napr zacku(casto na mirnych) bychom na to mozna meli klast duraz. Tedy otazka znela vidis nejakou vyhodu protirotace pro optimalni zataceni? Nech stranou taktiku…Proste mam-li si to predstavit v realu – volna jizda (sklon odpovidajici dovednostem a stupni vyvoje, bavime se SJ lyzovani, tj cos jako stredni oblouk jako model muze poslouzit)
- priklad z tenisu; Nadal je 2 hrac sveta, ale „rezervy v technice“ ma a je treba je spravne vnimat (jak dosahnout zlepseni v tom kontextu pripravy a turnaju a celeho toho nabiteho programu je vec jina). Bude-li mozna protahovat ruku vice dopredu + jeste zooptimalizuje bod zasahu bude lepsi (agresivnejsi), o servise se ani nebavim tam ma vetsi rezervu. Na druhou stranu nejsou tak zasadni a navic ma dost navrch jinde (kdyz je 2). Je to spis o tom pri zachovani tech prednosti (udelat ze zbrani superzbrane), vylepsit ty rezervy a tudiz byt jeste lepsi. A co umime ovlivnit z pozice trenera nejsnaz je asi ta technika (+ kondice). Otazka je zda to ma cenu v nekterych pripadech menit (ci najit tu spravnou vahu a respektovat individualitu aby vysledek byl stejny,lepsi, ne horsi). To uz je ale zcela jine a take narocne tema tykajici se zmen v technice (navic u hodne vysoke vykonnosti, coz nechci rozebirat) Jakoliv na tom pracuje, spis 2 roky zpatky pracoval (ted ma asi zdravodni problemy a musi vymyslet citlivejsi pristup k treninku) kazda zmena neco stoji.
- tj z hlediska techniky se idealni technice blizi nejvice Roger (ale jak vidno a znamo, jen technika neni vse, ale kdyz se mu ty komponety sesly, tedy stale dost se mu schazeji, dalo to na to byt nejlepsim hracem sveta – mozna historie a fakt pastva pro oci laika i odbornika).
- obdobne by jisty posun k idealni technice mohl pozitivne ovlivnit i spickoveho lyzare (jakoliv spekulativni tak stale smysluplne proc se snazit o jeji implemntaci uz v pocatku vyuky, tedy proc si polozit tu otazku o PROTIROTACI). Ale spis jsem narazl na neco cos v minulosti nakousl a nechal nezduvodnene (ja mam vnitrne asi jasno-minimalne prozatim a pro sve potreby).
EDIT:No snad jeste radeji jsem mel ciste z tohoto pohledu techniky Marata Safina (ale ten je trochu „blazen“ a priority videl jinak). Sorry za ten tenisovy koutek, ale priklady pomahaji a treba je nekdo tenista a mozna mu to dava o to vetsi smysl.
3/tady bychom potrebovali pochopit definici predcasneho zalomeni (muj pohled je, ze i to zalomeni,rad pouzivam vlomeni vnejsi – jehoz vysledkem spolu s pohyby vnitrni kycle a kloubniho spojeni pater-panev je zalomeni, ma svuj prubeh tedy i maxima a minima v case, ale to budovani je uz od zacatku). To,ze se tam nekdo na zacatku krouti/srovna uplne nesmyslne je spis vysledek spatneho pochopeni, spatne instrukce, horsiho pohyboveho nadani, neadekvatnich podminek atd. Logicky dusledky nespravnych pohybu (vcetne zasadniho poruseni frontalnosti) jsou take ty co zminujes.
Tj mozna myslime totez jen jinak vyjadrujeme
06.04.2012 14:42:16 #129
>> #126,
CzechSkier, 05. 04. 2012 14:17:56
Je podle Tebe možné vnímat zalomení jako prostředek, který pouze slouží
dalším, důležitějším cílům (přenos sil na hranu, jejich
dávkování/stupňování, zachování pohotovosti těžiště/trupu,
zkracování dráhy …)?
Samozřejmě respektuji (do nutné míry) potřebu zalamovat se až při jistém
zatížení a zahranění lyží a hlavně při postoji, který benefity
zalomení podpoří.
06.04.2012 15:37:01 #130
>> #128, MirekP, 06. 04. 2012 12:33:28 Ahoj,
v bodě jedna jsem opravdu neobjevil sebemenší rozdíl v názorech mezi námi.
Bod 2:
Vezmu trochu obšírněji (možná hodně), protože je to potřeba posuzovat v nějakém kontextu.
Lyžování je komplexní záležitost a lyžař může zaujímat tisíce různých pozic a dělat tisíce různých pohybů, z nichž všechny můžou a budou mít dopad na celkovou jízdu. A proto je potřeba to posuzovat jako celek. Já mám ale pocit, když pročítám např. hodnocení některých jízd tady na fóru nebo v jiných příspěvcích, že z celé řady důvodů se různí lidé snaží ze všech možných atributů ovlivňujících výsledek vybrat jeden, ten prohlásit za zásadní, jeho nacvičení za klíčové a zázrak bude na světě. A když se to udělá šikovně a doplní se k tomu informace, že se to nikomu nesmí říkat, protože je to tajemství, jinak by se sem všichni neschopní trenéři ze svěťáku i odjinud chodili opisovat, výsledek je zaručený. Tím nenarážím na nic konkrétního, to je prostě častý jev nejen tady na fóru a tak to prostě chodí.
Lyžování není krasobruslení, jak by se z hodnocení některých jízd mohlo zdát. Díky tomu to taky někteří jezdci, kterým lyže zatáčely „schytali“ byť v dobrém víc, než ti, kteří sice slušně točili, ale „nelíbili se“.
To je taky důvod, proč různá doporučení jsou relativní. Udělení rady „Nacpi se dopředu, kam to jenom půjde“ lyžaři, který v tom vytrvale sedí a posunout ho dopředu o 5 cm je nadlidský úkol, může být účinné, ale když to řeknu někomu, kdo jede v celkem neutrálním postavení, tak nadělám dost škody, protože se pověsí do bot. Navíc i na dva technicky úplně stejné jezdce může úplně ta samá rada mít úplně jiný dopad. Rozumím sice snaze to nějak statisticky zobecnit a vytvořit určitá univerzální doporučení, ale musí to mít své meze a hlavně nesmí se z toho stát „svatá kniha“, která vždycky najde tisíce nesmiřitelných bojovníků, kteří neváhají se zbraní v ruce šířit svaté učení a všechny odpůrce označit za kacíře a rázně se s nimi vypořádat. Konec konců máme to zakořeněné od dob Přemyslovců, tak proč to měnit?
Proč to píšu? Protože podle mého názoru by měl být vždy nějaký vztah mezi doporučením, které dávám a výsledkem, kterého díky tomu doporučení chci dosáhnout a to všechno s ohledem na člověka, kterému to doporučuji a na jeho možnosti. Takže z tohoto pohledu je v podstatě nesmysl učit race obřákový oblouk na červené a prudší sjezdovce s tvrdým sněhem jakéhokoliv rekreačního jezdce, protože nemá takovou rovnováhu, sílu, rychlost ani psychiku, aby to zvládl. A ani je mít nebude. Je to asi smutné zjištění, ale je to tak. A proto asi ani není účelné ho touto optikou posuzovat. A proto je nesmysl najít si nějakou vychytávku na videu jezdců světového poháru a snažit se ji implementovat do jízdy nějakého nešťastníka, ale i do jízdy sportovního rekreačního jezdce.
Tolik tedy k udělování různých doporučení obecně. A co s tou protirotací? Chápu, že je rozdíl mezi výsledkem a snažením, ale on ten možný výsledek je něčím předurčen nebo alespoň ovlivněn. A tím je mimo jiné lyžař a jeho výstroj, což je bohužel biomechanicky nevhodný nástroj k ovládání lyží. Ale kdo mu to řekne, že jo? Z hlediska čistého projetí oblouku po hranách lyží je optimální, když kružnice opisované lyžemi budou mít společný střed. Pokud budu mít pánev v protirotaci, společný střed mít nebudou. Z toho by tedy vyplývalo, že je potřeba za každou cenu pánev postavit tak, aby střed společný měly. Protože ale vnitřní lyže opisuje oblouk s menším poloměrem, měla by podle stejné úvahy být více prohnutá a tím pádem i více zatížená. To je situace, ke které se ale lidské tělo moc nehodí a jak to končí, asi každý ví. Takže je vidět, že nejen soustřednost kružnic, ale i jiné faktory je potřeba brát v úvahu při hledání správné pozice těla. A protože čím prudší svah a čím více v oblouku ležím, tím mám v jeho konci vnitřní nohu výš a díky botě a anatomii ji musím mít vysunutou a mám-li nějakým způsobem zajistit přenos sil i do této lyže, musí této pozici odpovídat i poloha pánve. A pokud tomu neodpovídá, tak si buď na vnitřní lyži přisednu a vnější mi odjede, nebo zůstanu na vnější a vnitřní bude nezatížená a v podstatě bude neovladatelná. Proto tedy od určité hranice je snaha o 100% frontální postavení pánve kontraproduktivní a bude mít negativní dopady na jízdu. Tím samozřejmé neříkám, že snaha o soustředné kružnice je nesmyslná, a že nemá smysl se zabývat protirotací v zahájení oblouku nebo nepřiměřenou samoúčelnou protirotací později. Ta je špatně, protože blokuje pohyby v kyčelním kloubu a zmenšuje boční rozsahy.
Přestože mi ta protirotace narušuje ty moje krásné kružnice, tak mi přeci jen něco přináší. Za prvé mi usnadňuje zalomení, protože páteř i kyčel má v bočním směru jen velmi malý rozsah, na rozdíl od směru předozadního. A navíc se při zalomení zapojují podstatně silnější svalové skupiny, než je tomu pouze v bočním směru, a to i kdybych je posiloval sebevíc. Navíc stejně jako vázání v krajních vypínacích polohách ztrácí něco na své spolehlivosti, i bočně prohnutá páteř brzy tuhne a není schopna absorbovat nerovnosti. Viděl jsem i některá videa, kde se jezdec radostně snažil přiblížit vysněné metě, ale mně ta jízda připadala jako prkno na motorce. Takže kolmé postavení pánve v závěru oblouku jako jasný, zářivý cíl v dálce nevidím, spíše jde o to najít přirozený optimální postoj, a dobrý jezdec to cítí a je schopen si ho bez pomoci nebo s pomocí trenéra najít.
I.
06.04.2012 15:49:02 #131
>> #129, ˘Ö˘Krab, 06. 04. 2012 14:42:16
Ahoj,
Zalomení definuju jako vychýlení nějaké části těla od osy hlava – střed mezi botami směrem dovnitř, tedy ke svahu.
Smysl zalomení vidím v ovlivnění rozložení váhy mezi lyže, směrem k vnější. Mimochodem čekal jsem, že tuto odpověď najdu ve vlákně, na které jsem narazil včera, když jsem se zpětně snažil zjistit, co se tady dělo, ale nebyla tam. To, že si na vnější „prostě stoupnu“, ovlivní rozložení váhy jenom na začátku oblouku. Dále zalomení ovlivňuje směr síly působící na hranu lyže, která ji buď tlačí směrem ke sněhu, nebo ven z vyříznuté drážky.
Řekl bych, že zalomení oproti náklonu poněkud zhoršuje přenos odstředivé síly do lyže, na druhou stranu umožňuje dosáhnout úhel zahranění rychleji než náklon, protože se přenáší menší hmota, což může být někdy potřeba.
I.
06.04.2012 15:59:29 #132
>> #131,
CzechSkier, 06. 04. 2012 15:49:02
Díky, to zní velmi uceleně a logicky a i popisovaný smysl odpovídá mým
zkušenostem.
07.04.2012 10:39:15 #133
>> #124, MirekP, 05. 04. 2012 11:22:04
Mirku,dost Ta uznavam.Si velmi sikovny.
Dovolim si zareagovat k Tvojmu postu ohladom tenisu.
Lyzovanie v porovnani s tenisom je jednoduchy sport.Aj ked niektorym sa to nepaci,ja Ti rozumiem./teda aspon dufam/.
V tenise musis rozmyslat aj za supera/teraz neberiem uroven dovednosti/,ak chces nieco uhrat.
Cize,neznamena to,ze mam dobre udery,tak vyhram.Nechcem zachadzat do podrobnosti,ale proste to co si napisal Ty je velka pravda.V lyzovani reagujes na stale podnety,kym v tenise to tak nie je.
Preto plne suhlasim s tym,ze v tenise musis komplexnejsie rozmyslat.
Lebo super ti nedovoli rozmyslat len sam nad sebou,tak ako je to v lyzovani.
Dovolim si jeden priklad.
Podmienky v Europe ohladom lyzovania,a podmienky v Amerike.Ako zajazdia europski jazdci,ked sa zmenia podmienky podlozky,struktury snehu atd,su velmi rozdielne.
Preco spickovi jazdci maju problem zajazdit na takomto snehu?
Nie je to tym,ze su nauceni na urcity typ snehu,a ten maju nadrilovany?
Toto v tenise neplati,a preto sa tieto dva sporty absolutne nemozu zrovnavat.
Tenis je ako sachova partia.
caute Harry
07.04.2012 17:46:13 #134
>> #133,
Harry, 07. 04. 2012 10:39:15
I tenis se hraje na více površích, od betonu, přes teraflex až po antuku.
Jsou specialisté na jednotlivé povrchy, ti lepší zahrají na všem. Ale
uznávám, pokoušet se srovnat individuální sport s (párovou) sportovní
hrou není dost dobře možné.
Základní nevýhodou lyžování oproti sportům na pevnině je, že kontakt
s podložkou = sněhem není stabilní a vždy předvídatelný, proměny
může – ale nemusí – sportovec ovlivňovat (podobně jako při již
zmíněných vodních sportech).
Takže sice nemám proti sobě soupeře, ale pod sebou (do značné míry)
nevyzpytatelnou interakci lyže-svah. Jde o to tu míru předvídatelnosti
zvýšit na maximum.
07.04.2012 22:54:05 #135
>> #122, ˘Ö˘Krab, 04. 04. 2012 22:07:03
Krab je prostě geniální. Líp bych to neřekl. Úhel sem, úhel tam…jde o radost! Tak zase za půl roku!!:-)))
07.04.2012 23:00:55 #136
>> #130, CzechSkier, 06. 04. 2012 15:37:01
Ahoj Ivane.
Som rad,ze Ti Snow stoji za to obcas zareagovat.
Velmi rozumne a inteligentne napisane.
Ivane,len mam neodbytny pocit,ze Rebensburg v obraku si Tvoje rady moc neberie k srdcu.
Neviem cim to je,ale tato dama/slecna/ sa uplne vzorovo snazi o zarovnavanie panvy,tzv.frontalnost panvy,a podla vsetkeho jej to ide k uzitku.Teda aspon zatial to tak vypada.
Mozno ja zle vidim,ale verim tomu,ze aj Tvojej zverenkyni by takyto nahlad na ski prospel.
Ivane,mas nejaky osobny problem z mski,alebo len Ti nesedi jeho nazor na lyzovanie?
caute Harry
08.04.2012 00:46:48 #137
>> #135, klokanito, 07. 04. 2012 22:54:05
Ty vole.Aj ked Ti uplne nerozumiem o com sijes/som do pomala/.
Len tak medzi nami.Tebe je hej,len tak za pul roku pomudrovat.Skus udrzat tuto diskusiu v chode,a potom bud mudry.
Guru je prec,a kto to teraz ma tahat?
Ale inac,Tvoje ostatne posty su uplne ze super.Moc som si z nich zobral pre svoj dalsi vyvoj.
caute Harry
08.04.2012 10:20:31 #138
>> #136, Harry, 07. 04. 2012 23:00:55
Ahoj,
já jsem doposud neměl ani nemám problém s Milanem ani s nikým jiným, proč máš ten pocit?.
Ale docela by mne zajímalo to s tou Rebensburgovou? Ty máš nějaké srovnání, ze kterého by bylo vidět, že Rebensburgová má kolmější postavení pánve než ostatní závodnice? A že díky tomu vyhrává závody? A nebo že „sa uplne vzorovo snazi o zarovnavanie panvy,tzv.frontalnost panvy“? I.
08.04.2012 12:03:09 #139
>> #138, CzechSkier, 08. 04. 2012 10:20:31
Ahoj Ivane.
Ten pocit mam preto,lebo bud si tu v diskusii Ty alebo Milan.
Medzi tym nie je ziadny kompromis.
Mozno to zle vidim a citim,ale takto mi to pripada.
Nehladiac na to,aky rozdiel je medzi Vami v nahlade na ski,co sa tyka protirotacie.
Ivane,mam vyhodu v tom,ze som bol velmi dlho mimo lyzovania,takze si mozem robit usudok na ski bez akychkolvek vezieb na niekoho.
Velmi ma oslovil nahlad na ski v podani mski party.Ja viem,som len hobik,ale logika veci ma nepusti.
Na Tvoju otazku ohladom Rebensburg.
Uviedol som ju len preto,lebo v mojom ponimani je ona vystavnou skrinou ohladom protirotacie v obluku.Prikladov by som mal viac,ale tento je najvyraznejsi.
Ivane,pred casom som si kupil video/ani neviem ci ma sest alebo osem hlav/,ale dokaze perfektne fazovat obluky.To co tvrdim o Rebensburg,je len moj pocit a pocit mojho oka.A ver tomu ze napozerane mam dost,vzdy ked ma nasere zena,tak si pustim lyzovanie.Po dvadsiatich rokoch manzelstva si urcite domyslis kolkokrat sa citim nasrany.
Takze Ti nebudem pisat kolko hodin mam odsledovane na videu.
Ivane,pre mna zarovnavanie panvy,spolu s pracou vonkajsej nohy je absolutnou prioritou v lyzovani,a mojom nahlade nan.Akakolvek protirotacia/vyziadana alebo nevyziadana/ je problem.
Dufam ze Ti je jasne,ze v ramci zarovnavania panvy sa bavime o centimetroch,na urovni o ktorej sa chceme bavit.Cize na urovni WC.
Som rad,ze si mozem s Tebou pokecat,aj ked uplne nesuhlasim s Tvojimi nazormi.Ide len o drobnosti,ale velmi vyznamne.
Zatial tolko,zdravim Ta Harry
08.04.2012 17:52:38 #140
>> #135,
klokanito, 07. 04. 2012 22:54:05
Co? Jaké úhly? Úhly rozevření mých smrtících klepet? Tohle vlákno jsem
si původně založil jako privátní blog, jen se mi to tak trochu zvrtlo. Ale
já z něj ostatní diskutéry rychle vypráším! Tak pa pa, očekáváme
netrpělivě Tvůj celkově třináctý zásadní příspěvek navyšující
nebývalou měrou informační hodnotu tohoto fóra, ne však dříve, než za
půl roku.
P.S.: Jak jsi to vlastně myslel s těmi úhly?
>> #139, Harry, 08. 04. 2012 12:03:09 „pre mna zarovnavanie panvy,spolu s pracou vonkajsej nohy je absolutnou prioritou v lyzovani,a mojom nahlade nan“
A já si bláhově myslel, že Tvou prioritou je „predozadný pohyb počas oblúka“. Tak jak je to? Čemu mám, kruciš, věřit?
Udělej, prosím, nějaké vlákno pro V. Rebensburg s odkazy na videa, ať nevaříme z vody. Ď.
08.04.2012 22:43:19 #141
>> #139, Harry, 08. 04. 2012 12:03:09
Ahoj,
je toho docela dost, co bych k tvému příspěvku rád napsal, tak to vezmu popořadě. Nebo na peskáčku?
- Je dobře, že sis našel směr, který ti vyhovuje. Pokud využíváš zkušeností někoho, kdo lyžování rozumí, a to Milan nesporně je, tak neuděláš chybu.
- Nejsem si jistý, jestli se chci bavit o úrovni Světového poháru. Jednak bych si netroufal hodnotit nebo radit komukoliv v SP, koho bych neznal (tj. neznal jeho techniku, dlouhodobé výsledky, kondici, a i v takovém případě bych většinou nepostupoval cestou jednoznačných doporučení podle nějaké šablony, ale spíše cestou "pojďme zkusit toto a změříme, jak to bude vypadat na časomíře za různých podmínek. Za druhé nejsem zcela přesvědčený, do jaké míry jsou rady ála SP prospěšné rekreačnínmu nebo sportovnímu lyžaři, jak mimochodem naznačuje Krab v jiném vlákně.
- Měřit pouhým okem centimetrové rozdíly si taky netroufám. Takovými věcmi se zabývají university v Salzburgu a Innsbrucku (ale určitě i další), které pomocí prostorového 3D měření zkoumají pozice různých částí těla v průběhu oblouku, nebo měří vývoj tlaku na chodidle v předozadním nebo bočním směru v průběhu oblouku, nebo třeba rozložení váhy mezi lyžemi během oblouku, atd. Taky třeba měří vliv různých linií na čas. A pochopitelně se snaží vyzkoumat společné znaky pro nejlepší závodníky. Trenéři a spol. pak natáčejí videa a dělají různé rozbory a taky hledají, na co se zaměřit, aby se v průměru o pár desetinek posunuli. Já třeba natáčím 1. patnáctku a pár dalších, kteří mne zajímají, a koukám, čím se liší, a studuji jejich časové rozdíly ne v jednotlivých jízdách, ale v jednotlivých branách nebo úsecích.
- Nejsem si jistý, jestli to tvé hodnocení Rebesburgové není tak trochu
ve stylu „věř a víra tvá tě uzdraví“. Zde je pár fotek (vím fotky
nejsou ideální) http://www.flickr.com/…29404560388/ . Jsem
mimo domov, tak mám v notebooku jen to, co jsem natočil v Lienzu, ale doma
mám spousty dalších. V téhle pozici (viz fotky) najdeš Rebesburgovou velmi
často a myslím, že je patrné i pouhým okem, jestli „sa uplne vzorovo
snazi o zarovnavanie panvy,tzv.frontalnost panvy“. Jen tak mimochodem,
všiml sis, že Rebensburgová mnohem častěji nadriftovává do oblouku
s následným zahraněním, čímž dosahuje přímější a kratší linie? Je
to hodně subjektivní, ale kdybych třeba já měl zvolit jezdkyni, která se
mi líbí technicky i stylem, tak bych vybral Federicu Brignone, která by
možná i pro tebe byla lepším vzorem. Ale i přes to – viz jedna
z fotek… Jinak ale na této úrovni je celá řada věcí, které rozhodují
většinou podstatně více, než technika a postavení pánve nebo čehokoliv
jiného
.
- No a na závěr to nejdůležitější. Nejsem žádný hlasatel rotace nebo protirotace. Je to prostě postavení těla, které má svoje dopady na lyže a jízdu, které je dobré znát a rozumět jim. V počátku oblouku je dobře udržovat pokud možno kolmé postavení příčných os těla na směr jízdy, jinak dojde k posunu těžiště příliš dozadu a k odlehčení přední části vnější lyže, zatížení vnitřní a většinou ke smyku. Tato chyba se vyskytuje u velké části zde zveřejněných jízd. V závěru oblouku určitou protirotaci za chybu nepovažuji. Lyžování neomezuji na rovnání pánve a tedy nesdílím názor, že „pre mna zarovnavanie panvy,spolu s pracou vonkajsej nohy je absolutnou prioritou v lyzovani,a mojom nahlade nan“. Jak už jsem psal výše, lyžování je komplexní záležitost, a proto nemám ani jinou takovouhle absolutní prioritu, ale k hodnocení jízdy a doporučení přistupuji indviduálně.
Jinak po velikonocích odjíždím na soustředění a asi tady nebudu.
Takže pokud tady náhodou bude kdokoliv jiný, kdo tu nebyl teď, tak z toho
prosím nevyvozujte nic o mých sympatiích nebo nesympatiích k němu (viz
výše), protože se pravděpodobně jedná o situaci čistě náhodnou .
Krabovi se omlouvám za ukořistění dalšího prostoru jeho vlákna. Možná mi to někde uniklo, ale jak vlastně vznikl ten název?
I.
08.04.2012 23:00:09 #142
>> #141, CzechSkier, 08. 04. 2012 22:43:19
Dakujem.Porozmyslam,prehodnotim,vyjadrim sa.
Ber ma ako hobika,ale budem klast neprijemne dotazy.
Budem rad,ak Ti budem stat za reakciu.
caute Harry
09.04.2012 00:22:53 #143
>> #140, ˘Ö˘Krab, 08. 04. 2012 17:52:38
Harry, 08. 04. 2012 12:03:09 „pre mna zarovnavanie panvy,spolu s pracou vonkajsej nohy je absolutnou prioritou v lyzovani,a mojom nahlade nan“
A já si bláhově myslel, že Tvou prioritou je „predozadný pohyb počas oblúka“. Tak jak je to? Čemu mám, kruciš, věřit? Udělej, prosím, nějaké vlákno pro V. Rebensburg s odkazy na videa, ať nevaříme z vody. Ď.
Krabiku ahoj.Ako sa prosimta vylucuje to o com pisem,s tym o com pises tu Ty?
Kde mam hladat nezrovnalosti ohladom predozadneho pohybu,ked napisem o praci panvy,a vonkajsej nohy?
Mam pocit,ze taketo moje formulacie sa absolutne nevylucuju.Ale je dost mozne,ze to je len moj pocit.
Krabiku,odkazy na videa nedam.Lebo ziadne nemam.Znovu pripomeniem,ze si WC natacam na neviemkolko hlavove video,a ze len pisem o svojom pocite.
A vies co je zaujimave?
Ivan pise o F.Brignone v inom vlakne.V urcitych suvislostiach.Ja som chcel povodne napisat,ze Reben…,a ta ktora skoncila tretia v Schladmingu,uplne vzorovo zarovnavali panvu.
Teraz neviem,mozno to bola Bri..,nie som si uplne isty,ale viem ,ze urcite to bola zabozrutka.
Ale ta panva a vonkajsia noha u oboch vo mne zanechala hlboky dojem.Mozno sa mylim vo svojom pohlade,cas ukaze ze ako.
caute Harry
09.04.2012 01:06:52 #144
Nebudem editovat,napisem dalsi post.
Dal som si tu robotu,ano bola to Brignone.
Vzorove zarovnavanie panvy,spolu s Rebensburg.
Ovsem,medzi nimi Feninger,ktora si z nejakeho zarovnavania panvy absolutne nic nebere.Vali si to aj s panvou v protirotacii.
Tak uz comu mam verit,len tej praci vonkajsej,panvu si nevsimat?
caute Harry
09.04.2012 02:23:42 #145
Harry, zopar mudrosti sa na tomto fore najde, tak to prosim ta nekurvi takymito prispevkami. Mi pripadas jak pomatany v poslednej dobe. Mala ucta CzechSkier ze dokaze slusne a odborne reagovat. A velka ucta za ten postreh s Brignone. Ak niekto kto sa zalamuje minimalne je to prave ona, ked tam tu prdelku zabudne narvat tak vacsinou vyleti, co sa jej zoparkrat uz stalo. Je dobre vidiet ze v tom ma aspon niekto prehlad. Harry pokial nerozoznas Rebensburg od Brignone, ani jedna nie je zabozrut mimochodom ale tu uz je skoda reci, tak v tomto zmysle radsej nic nepis. Takisto silne pochybujem ze vies vobec co to protirotacia je resp. ako sa napriklad da zanalyzovat z fotky alebo videa. Neze by mi nebolo ukradnute ako kto jazdi alebo co kto sem pise. Po VL tahaku a Wartusovom „carving neexistuje“ ma uz asi nic neprekvapi. Ale predsalen, naposledy tu napisal nieco velmi mudre Valerius, pred tym zopar inych (neskromne sa k nim pridam aj ja) ale ked taketo pitome prispevky v poslednej dobe ma normalne napadne vymazat vsetky svoje. Skratka zlo. Dakujem za pochopenie.
09.04.2012 10:11:51 #146
GLOSÁŘ
Vidím, že úpěnlivé modlitby (ne)mnohých byly vyslyšeny, fórum je skoro jako dřív, včetně pověstného přeměřování pindíků. Míra dezinformační hodnoty fóra tak zůstane zachována pro budoucí generace.
Přesto mi přijde potřebné uvést některé románové omyly na pravou míru:
A) Název vlákna je zcela náhodný (jde o drsnou ruskou knihu), mohlo se také jmenovat třeba „stručná hysterie času“, „moebiovo vlákno“ – nebo jakkoliv jinak. Tím nevylučuji, že tyto názvy v budoucnu nevyužiji, třeba k přejmenování vlákna tohoto – aby se to trochu zašmodrchalo, zmátlo a nemusel jsem si zakládat další.
B) Blahořečím funkci „příspěvky uživatele ve fóru“. Umožňuje mi vytvořit si rychlou a konkrétní představu o některých méně profláklých ksichtech.
Občas si jím připomenu i některé zajímavé momenty, které dávají názory konkrétního uživatele do kontextu, třeba zrovna tento
„Tam kde presuva lyziar svoje vlastne tazisko (zadok) tam sa presuva tazisko celej sustavy (lyziar+lyze). Preto sa z pohladu lyziarskej techniky za tazisko povazuje zadok.“
nebo ještě pěkněji o kousek výše (obojí vyřčené jako dogma, bez jakéhokoliv zdůvodnění, argumentů):
„zaklad race techniky je jazda takmer v permanentom zaklone.“
A nacházím možná jeden z důkazů, že tak, jako existuje tajuplný „instruktorský svět“, tak se, kdesi v blízkém paralelním vesmíru, nachází i „trenérský svět“ s vlastním jazykem a odlišnými fyzikálními zákony. A mezi tím povlává chudák zmatený lyžař, nedejbože závodník.
C) Harryho znám osobně, líbí se mi jeho zapálený přístup k lyžování. Vždycky si vedle něj uvědomím, že lyžování je, kromě fyziky, techniky, materiálu – také o spoustě emocí a nasazení. Možná hlavně o nich. Bohužel, i z toho vyplývají některá, nikoliv nepodstatná, zkreslení a zavádějící interpretace. Není to tak, že bych ho proto neměl rád, právě naopak.
D) Je zajímavé si uvědomit, jak vzniká rovnováha ve fóru.
Radikálové věci posouvají svými úpornými tvrzeními a tím, že svou pravdu zkoumají a hájí až do morku kostí. Díky tomu jim sice mohou unikat některé souvislosti, ale v důsledku jsou to oni, kteří dokážou pootočit zeměkoulí. Pokud ve zkoumání vytrvají, jsou k dosavadním znalostem nekompromisně nedůvěřiví a v ověřování svých pravd naprosto důslední, mohou dokonce vybudovat celý nový a dost odlišný svět.
Syntetici oproti tomu porovnávají, třídí, zařazují do kontextu, stokrát zvažují, než vyřknou opatrný soud, o kterém navíc nejsou úplně přesvědčeni, že musí být pravdivý. A ta přemíra všeho vědění a zvažování může občas vést k tomu, že se nedokážou rozhodnout, nejsou schopni být radikální tam, kde by to bylo přínosné. Jsou to oni, kdo dávají zeměkouli řád.
Srdcaři se dokážou pro cokoliv nadchnout. Bez nadšení a vášně by snad umřeli. Ne, že by byli ochotni pro tu věc všechno a všechny zavrhnout (jako zhusta činí radikálové). Jejich vášeň je totiž sice stálá, ale objekty pomíjivé. Ze srdcaře se snadno může stát jak radikál – pokud ustrne u jednoho pohledu, tak, po delší době, syntetik – pokud má dobrou paměť a vyzkouší dostatečně různé.
A pak jsou ještě další kategorie, bez kterých by fórum také nefungovalo:
Mlčící většina je něco jako jeho veličenstvo temná hmota. Všeobecně se má za to, že možná někde asi třeba i je. Nikomu se zatím nepodařilo dokázat opak. Ve prospěch její existence svědčí počty shlédnutí jednotlivých vláken (mj. další zajímavá funkce).
Občasníci se dělí na dva tábory: negramotové sice umí číst v tom smyslu, že písmenka poskládají do slov a slova do vět, tím však jejich gramotnost končí, protože smysl a obsah čteného i psaného jim zpravidla uniká. To ale neznamená, že by své (nepodložené až nesmyslné, neargumentované protože neargumentovatelné) výroky nepovažovali za pramen vší moudrosti.
Druhá, mnohem vzácnější, sorta má tolik mravní ukázněnosti, že píše pouze tehdy, kdy je opravdu nutné zasáhnout. To, co napíší občasníci gramotové, jsou zcela zásadní (zpravidla syntetické) postřehy a závěry, které ukazují zlatou střední cestu tehdy, když jsou syntetici přehlceni, radikálové příliš nesmiřitelní, srdcaři příliš vášniví, negramotové příliš negramotní a mlčící většina příliš mlčenlivá.
Migrace mezi skupinami není vyloučena, ba naopak, je téměř zákonitá a podléhá tlaku času.
E) Není pravda, že carving neexistuje. Carving existuje, jen ho někteří prošvihli, protože už byl. Len sa mihol.
F) Na závěr to úplně nejpodstatnější. Když na to přijde, nakonec se z kopce dolů všichni nějak na lyžích dopravíme. (Přinejhorším lanovkou.)
Neodolal jsem a byl jsem včera na Klínovci lyžovat. Stahují se tam – na poslední kousek sněhu – závodníci a zimní fanatici ze širokého (i přeshraničního) okolí. S klidným svědomím mohu prohlásit, že jediným opravdovým carverem na svahu byl opět borec na bílém snowboardu Kessler.
09.04.2012 10:41:56 #147
>> #145, ivan-ski, 09. 04. 2012 02:23:42
Po dlhej odmlke v mojom lyzovani,sa snazim nanovo si utvorit svoj nazor nan.
Ivane-ski,pochop,ze aj uplni chuj.. ako som ja,mozu byt tejto diskusii prospesni.
Rad citam co pise Czechskier,obcas sa ho pokusam vyprovokovat,aby pustil nieco z toho co vie.
Tak ma zabi.Co mam so sebou robit?
A este na zaver,ak z Teba vypadne podobny post ako je ten posledny od Kraba,az potom si ziskas moju uctu.
caute Harry
09.04.2012 21:28:13 #148
Harry v pohode, dokonca aj chapem ze provokativnymi prispevkami to tu chces trocha rozvirit. Ak clovek ktory sa vyzna v lyzovani (pretekar alebo mozno aj trener) a vidi „Rebensburg sa snazi mat panvu konstatne frontalne“ tak na to skratka nemoze zaregaovat a z takeho fora co naskor zmizne, lebo to zavana fuserinou. Preto CzechSkiera obdivujem ze sa vobec o tom s tebou bavil. Krab, ja nikoho do nicoho netlacim, uz vobec nevravim kto ma ako lyzovat. Tiez si nemyslim ze v lyzovani je vsetko relativne a nahodne. Su cca 3 podstatne veci, ktore su jasne a jednoznacne, v takych momentoch sa snazim povedat svoj nazor, nic nemej nic viac. Pisem to tiez preto, ze mozno to niekomu pomoze, alebo sa najde niekto schopnejsi od koho sa naucim nieco ja.
09.04.2012 22:06:12 #149
>> #148, ivan-ski, 09. 04. 2012 21:28:13
Ivane ahoj.Zapametaj si,nie je mojim umyslom diskusiu tu akokolvek hrotit.To ze Tvoje posty ma nenechaju uplne chladnym,tak to asi nieco znamena.
Mohol by som Ta poprosit,zaujimalo by ma akekolvek ine forum,kde by som sa mohol dovzdelat.Daj mi prosimta tip.Vopred dakujem.
Ku Tvojmu nazoru ohladom panvy si dovolim len prekopirovat post isteho byvaleho clena tohto fora,ktory vo mne zanechal nezmazatelne stopy v mojom pohlade na ski.
Wartusi a Ivan-ski, pockejte si dalsich 5 az 10 let jakym smerem se bude lyzovani ubirat dal.. pak se o tom muzeme pobavit znovu..
Neviem preco,ale tieto vety uplne vystihuju to co si o lyzovani myslim ja.
Kde ja ako sudruh zo Slovenska robim chybu?Co som zle pochopil?
Preco zarovnavanie panvy povazujem za prednost jazdca,a nie za jeho chybu?
Preco tu Rebensburg takto vidim,preco ju nevidim inak?
Je to tak,ze co sa babe chcelo,tak to sa jej prisnilo?
Zdravim Ta Harry
11.12.2013 23:23:15 #150
>> #121, PavelKo, 04. 04. 2012 21:36:59
… ano, vážení přátelé, s plnou parádou obnovuji zašlou slávu tohoto vlákna! Znáte mě, je to tady padni-komu-padni.
Manifestem budiž můj post #140: "Co? Jaké úhly? Úhly rozevření mých smrtících klepet? Tohle vlákno jsem si původně založil jako privátní blog, jen se mi to tak trochu zvrtlo. Ale já z něj ostatní diskutéry rychle vypráším! Tak pa pa … ". Zlobili jste, máte mě zpátky. Sami jste to chtěli.
Konec poplácávání se po ramenou, vše je zpochybnitelné, všechno je jinak. (To, co nad sebou slyšíte, to není chechtající se přízrak profesora Avenaria, to kolem brousí Trnkův duch!) Třeste se, bídníci.
Nejdříve zúčtujeme se soudruhem Racemanem
.
Hreben napsal, že „Neni to spatne… Instruktor se nezapre
Ruce, telo, hlava a
naznak pichani jak z ucebnice.“
Johnycek pokračoval ve chvále: „je to skoro perfektní
jízda. Jedinej problém bych já osobně viděl ve dvou věcech a to
v inklinaci a angulaci. Podle mě nebuduješ inklinací dostatečný rozsah pro
dokončovací fázi oblouku, kde by si měl odklánět trup. V tom by určitě
pomohl zmiňovaný užší postoj. Podle mě trup odkláníš moc brzy. Mělo by
se to dít až za spádnice těsně před koncem oblouku. Ale jinak
sqělý..“
Hm, a k čemu mu ta inklinace má být, to už tam neřekl. Ví to sám? Kam by
se musel vklánět (fuj – inklinovat), aby to bylo správně načasované?
Jak efektivní by to bylo při typickém natočení jeho trupu při
přehranění a jeho skrčenosti?
Čert tomu totiž nasadil korunu: „Čoveče dobrý, velmi
dobrý! Dělej co děláš. V přechodu jdeš krásně s těžištěm po
spádnici v linii s gravitací ale po zahájení oblouku mi přijde, že
spadne váha na paty? Co ty na to? Ty se sice na konci oblouku a v přechodu
dostaneš krásně vpřed ale možná na prudším, delším a tvrdším povrchu
by to nemuselo tak krásně fungovat!? Jak tvrdé máš boty? Funglofky?“
Kde se tedy zahajuje oblouk, když na spádnici ještě jako dobrý, ale
v zahájení mu padá váha na paty? (Padá mu tam celá, nebo je nějak
kvantována?) Na konci krásně vpřed? Opravdu?
Soudruzi, kde to jsme? Volná instruktorská jízda na placce a s krotkými lyžemi bez dojetí do neutrálního základního postoje? Předozadní práce ve stylu vzadu-stále vzadu-ještě více vzadu-už zase vzadu…pod novou vnější lyží svítí ještě chvíli po přehranění … náznak zatočení důsledně až za spádnicí, každý oblouk přetažený?
Což o to, soudruzi, soudruh Raceman to on je jako uvědomělý, to ano, ale jestli se soudruh nepostaví kloudně na lyže a neuvědomí si, proč, kdy a jak má co udělat tak, aby mu hrany zabraly už před spádnicí, tak se může pokoušet o cokoliv a dopadne to zase stejně. Angulace, inklinace, prohibice … je zkrátka pozdě, ale ne proto, že by nestíhal, ale proto, že neví, co a proč má dělat, natož kdy.
VojtěchV neyl nadšen bezvýhradně: „Výborně klidný trup, ruce i hlavu chválím taky, co ale určitě nevidím, je stejný úhel zahranění. Samozřejmě je poznat veliká vyježděnost, ale nelíbí se mi, jak (zejména v některých obloucích) buduješ rozsahy. Rozšíříš stopu, vnitřní noha ti udělá áčko, dostane se pod trup, takže ti většímu rozsahu zabrání, tak ji ještě víc pokrčíš a zcela se zablokuješ a dál už točíš po vnější, která ti ještě (zejména v branách) začne zaostávat za tělem. Já jsem jednoznačně pro užší stopu, která ti umožní podobné rozsahy při daleko méně pokrčené vnitřní noze. Pak můžeš postupně přidávat při udržení paralelních bérců pokrčení vnitřní nohy…“
Gravedigger mě chtěl asi potěšit, když vyjádřil lehké
pochyby: „je tam trochu vahy na patach. Ja bych to upresnil, ze je to
zpusobene jakousi zatuhlosti kotniku v preislusne fazi oblouku. Pohyb teziste
nahoru a dsopredu pri zahajovani oblouku se zda byt v poradku (Cert napsal
„jdes krasne s tezistem…“). Ja si myslim, ze v tom pohybu teziste
precejen chybi maly chloupek dopredne slozky … ". V dalším postu #29
dodává:"Raceman ma rozlozeni vahy vnitrni / vnejsi ok. Proto ten A-frame
vyplyvajici ze siroke stopy je jen kosmeticky problem.“
Tady do toho musím vstoupit. To s těmi kotníky zavání imperialistickým
šarlatánstvím. ÁČKO NENÍ KOSMETICKÝ PROBLÉM. Je to zásadní indikátor
nesprávné polohy pánve po přehranění při začátku oblouku. A následně
všech navazujících jevů, od (typicky) neschopnosti upřednostnit včasné
zatížení (zahranění, prohnutí) vnější lyže před vnitřní po
zablokování efektivního rozsahu přisednutím na patu vnitřní lyže. Ale
všechno to má jednoho jediného původce: nesprávný základní postoj, to je
ten, který bych tam alespoň na chvíli chtěl vidět při přehranění –
s neutrálně rotovaným trupem, vahou nad lyžemi (ne za nimi),
uvolněný.
Kolegu
„TomáSe“:„http://snow.cz/tema/4293-analyza-videa/1#post-59582“
soudruh docela napálil. „Řekl bych, že Raceman moc po vnitřní nejede.
Naopak jsme si s Másinem říkali, že drží krásně vnější až do
poslední chvíle, kde my všichni už dávno stojíme na vnitřní.“ Ale
jede, skoro do půlky oblouku. A to že táhne po vnější až někam na
Bělehrad ho obírá o možnost dynamického zahájení z reboundu lyží –
ten se mu totiž rozplizne v té dlouhé části jízdy, kdy mu lyže už
netočí-ještě netočí-ještě stále netočí…
EDIT: To vytahování se silou z oblouku (včetně potřebné rotace) je ale
zvládnuté špičkově – viz první tři obrázky v levém sloupci. Až to
skoro vypadá, že jde dopředu, ale omyl. Hlavně, že se soudruh nevytahuje
na mě.
Jízda je to pěkně uhlazená, že z ní někteří téměř padli na zadek
(že by létaly na pistu kalhotky, to zatím ne). Ale že by vedla nějaká
cesta dál, že by se tento osobitý styl dal v tomto uspořádání ještě
rozvíjet ke sportovním obzorům bez základních a zásadních změn, to také
ne.
Pěkné, pěkné, ale všechno od začátku, všechno znovu. Narovnat se,
naučit se lyžovat bez záchodové mísy za sebou, přijmout i existenci
části oblouku před spádnicí … a po vnější, soudruzi, po vnější.
Ještě nějaké otázky? Rozchod!
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.