Tragická lavina v tyrolských Alpách 6. 2. 2016 [článek] - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Články Tragická lavina v tyrolských Alpách 6. 2. 2016 [článek]

Tragická lavina v tyrolských Alpách 6. 2. 2016 [článek]

06.02.2016 20:36:48 #1 

06.02.2016 23:44:40 #2 

ski maniac muž

Ano, tato sobota bude v dějinách českého freeridingu zapsaná černým písmem. Je to obrovské neštěstí a strašná smůla. Podle aktuálně dostupných informací tam zůstali dva zkušení průvodci a tři klienti. Přitom léta v tom místě podle místních žádná lavina nespadla. Svah není nijak extra prudký ani rizikový. Lavinová předpověď mluvila o stabilizaci sněhových vrstev a v místě tragédie byl lavinový stupeň 2, resp. nad 2300 m stupeň 3. Takže žádná bezpečná idylka, ale také ne extrémní riziko, o kterém už mluví „experti“ na iDnes. Všichni měli špičkové freeridové vybavení a zkušené průvodce znalé místních poměrů. Jen nikdo nedokázal odhadnout, že dojde k samovolnému uvolnění laviny ze tří míst a že bude tak obrovská. Prostě život není fér a přiznejme si, že freeride není bezpečný sport. Kdo chce bezpečí, musí hrát šachy. Přiznejme si, že by tam většina z nás s klidným svědomím vlezla!

Jo a pro ty, co si myslí, že jim by se to na sjezdovce stát nemohlo. Před lety jsem v Zermatu viděl oficiálně otevřenou spojovací cestu, na kterou ze zalesněné stráně vyběhla relativně malá lavina. Zůstal tam místní lyžařský instruktor s 20-letou praxí. Jeho dva klienti měli větší štěstí, ale už mu nedokázali pomoci. Prostě osud nebo jak tomu chcete říkat.

Hory jsou krásné, nevyzpytatelné a někdy i nebezpečné. Proto je taky tak milujeme.

Völkl Code S + Racetiger GS R WC/SX, Atomic RT CS 130

07.02.2016 00:00:22 #3 

HonzA_ muž

>> #2, ski maniac, 06. 02. 2016 23:44:40

„Lavinová předpověď mluvila o stabilizaci sněhových vrstev a v místě tragédie byl lavinový stupeň 2, resp. nad 2300 m stupeň 3. Takže žádná bezpečná idylka, ale také ne extrémní riziko, o kterém už mluví „experti“ na iDnes.“

Zajímavé. A jak je to s těmi zprávami, podle kterých správce chaty oběma průvodcům cestu na chatu důrazně nedoporučil?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

07.02.2016 00:48:26 #4 

ski maniac muž

>> #3, HonzA_, 07. 02. 2016 00:00:22

Co jim správce chaty skutečně řekl, a jestli vůbec něco, to asi ví jen on a ti dva, kteří jsou podle posledních zpráv mezi mrtvými. Spíš si ale myslím, že je to jen novinářský výmysl. K důraznému nedoporučení nebyl objektivně důvod. Mluvil jsem se správcem chaty zhruba v 19 hodin a o extrémním nebezpečí nebo nezodpovědnosti vůdců nepadlo ani slovo.

Völkl Code S + Racetiger GS R WC/SX, Atomic RT CS 130

07.02.2016 15:52:04 #5 

dadapatras

Je o velká tragédie, mohl tam být kdokoli z nás co máme hory rádi a i kdybych nikoho z obětí neznal, beru to tak že mi tam zůstalo 5 kamarádů…

Jsem přesvědčen že míra rizika byla taková ta obvyklá kterou je standardní blázen do hor ochoten podstoupit a celé je to prostě strašná smůla. Jisté je jediné – pokud člověk nechce skončit pod lavinou, nesmí na hory.

Ale mám takového červíčka který mi vrtá hlavou a předem se omlouvám za jistý cynismus a pragmatismus který lze snad omluvit jen profesionální deformací:

Celá událost mi připomíná placebem kontrolovaný klinický test – a to test lavinových batohů. Placebem je v tomto případě fakt že takovou lavinu nikdo nečekal a tedy jde o situaci zcela reálnou.

Soubor účastníků je pak již bohužel dostatečně veliký na to aby z informací šlo vyvozovat platné (statisticky významné) závěry. Pokud připustíme že lavinové batohy měli všichni – jak uvedla v rozhovoru přeživší účastnice – pak jde prakticky o srovnávací test jednotlivých batohů, schopnosti zacházet s nimi a také test samotné laviny – tedy toho co opravdu velká lavina provede s funkčním batohem. Počet obětí je v případě že všichni měli batohy na můj vkus příliš vysoký a já chci vědět proč. Jako možný výsledek předpokládám 3 varianty:

1. lidský faktor – prostě ho ani nestihli aktivovat – pak by řešení snad bylo v tréninku
  2. prostá fyzická převaha velké laviny nad člověkem s nafouknutým batohem – pak by bylo nutné akceptovat batoh jen jako další relativně slabou pomůcku v protilavino­vé výbavě
  3. – a to by bylo nejzajímavější – zjistí se že nějaký ze systémů vaků/nafuková­ní/materiál nedostatečně funguje oproti jinému systému…

Doufám jen že vzhledem k velikosti této tragedie nebudou některé informace záměrně nedostupné z jakoby komerčních/spon­zorských důvodů – tím tak trochu apeluji na Robina jako na respektovanéhu guru a věřím že se i díky němu k těmto informacím dostaneme.

upřímnou soustrast všem David

07.02.2016 16:18:43 #6 

HonzA_ muž

>> #5, dadapatras, 07. 02. 2016 15:52:04

Možná se odpověď objevila rychleji než jsi čekal – http://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…

07.02.2016 16:26:06 #7 

˘Ö˘Krab muž

>> #6, HonzA_, 07. 02. 2016 16:18:43

http://www.novinky.cz/…yrolsku.html

Opravdu to vypadá na souhru náhod, minimálně dvě laviny po sobě.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

07.02.2016 17:11:04 #8 

Boryš

>> #4, ski maniac, 07. 02. 2016 00:48:26

Ve zprávách (asi na Nově) redaktor tvrdil, že mluvil s těmi co přežili a prý jim nikdo žádné informace o nebezpečí lavin neřekl. Prý to „jen“ četli na nástěnce v chatě.

Na tu nástěnku to nejspíš vyvěsil nějaký nepřející závistivec.

07.02.2016 17:16:01 #9 

HonzA_ muž

>> #8, Boryš, 07. 02. 2016 17:11:04

No. Abychom zase nepropadali panice – jestli v oblasti byla situace mezi 2–3, tak to je stav, za kterého se normálně jezdí a chodí za určitých omezení. Ostatně, většinu sezóny se to právě někde okolo té dvojky až trojky prostě pohybuje. Je tomu samozřejmě nutné přizpůsobit plánování trasy a způsob pohybu, v průběhu tůry sledovat situaci a reagovat na její změny. Podívej se třeba do starších Snow, bylo to tam dobře rozvedené.

A k té nástěnce – ano, to je běžný způsob kromě už vysokého lavinového nebezpečí.

07.02.2016 17:27:14 #10 

Boryš

>> #9, HonzA_, 07. 02. 2016 17:16:01

Co jsou informace, tak byly dost specifické podmínky – prý čerstvý sníh na ledovém podkladu atp. I Kaleta řekl, že tam kde šli byla dvojka ale nad nimi trojka – no a při trojce již může dle info na stránkách HS dojít k samovolnému uvolnění laviny.

Je určitě rozdíl jít do nějakých podmínek proti doporučení sám a vzít tam frekventanty kurzu.

Co s tou nástěnkou? Jako je běžné ignorovat upozornění na nebezpečí na ní vyvěšené? A pokud je to na nástěnce, tak to nic neznamená? Tak jsem to pochopil z prohlášení někoho, kdo to prožil.

07.02.2016 17:50:18 #11 

Boryš

Z tohoto článku mi vyplynulo, že se při výpravách v horách vyhodnocuje jen trasa, po které se jde, ale již ne to, co se může udát nad tou trasou. Připadá to divné, nejspíš proto, že nejsem freerider ani skialpinista, ale když to expert říká, tak to tak je správně. Že prý nebyla žádná chyba, protože nikdo z těch postižených lavinu neutrhl.

07.02.2016 18:02:52 #12 

Vvladimir muž

Taky nejsem freerider, ale myslím, že vše je jen pravděpodobnost (i při 1. stupni může lavina spadnout a při 5. nemusí). Pohyb ve volném terénu (ale někdy asi i na sjezdovce nebo v její blízkosti) má svá rizika a borci, kteří se v něm pohybují tyto rizika mohou jen minimalizovat popř. svým vybavením a zkušenostmi pak minimalizovat následky.

07.02.2016 18:57:12 #13 

HonzA_ muž

>> #10, Boryš, 07. 02. 2016 17:27:14

„Jako je běžné ignorovat upozornění na nebezpečí na ní vyvěšené?“

Ne. Běžné je si ty informace přečíst a podle nich se rozhodnout co, kdy, kde a jak budu ten den dělat.

Tím že je to „běžné“ jsem měl na mysli že běžné je ty informace vyvěsit na nástěnku v chatě. Od nikoho se neočekává (s výjimkou velmi nebezpečných podmínek) že bude všechny hosty obíhat a říkat jim „dneska je dvojka, víš to? Tak dávej bacha.“

Ale věřím že, zrovna na této chatě, nebyl problém informace z nástěnky prokonzultovat, pokud by bylo třeba.

07.02.2016 19:22:07 #14 

Navvy

Všechno jsou to jen spekulace. Někdo může říci, že lidí, kteří na horách vyrostli, a mají něco jako instinkt na horské nebezpečí, je velice málo a takoví by tam možná ten den nešli. A stejně nakonec může rozhodnout jen nešťastná náhoda. Umírají totiž kvůli náhodě i ti nejzkušenější…

07.02.2016 20:01:02 #15 

Boryš

>> #12, Vvladimir, 07. 02. 2016 18:02:52

Pravděpodobnost byla velmi vysoká. Alespoň já bych to tak bral, kdybych měl informace, že chci jít do oblasti, kde je třetí stupeň lavinového nebezpečí (kdy může lavina spadnout bez vnější příčiny) a že v okolí samo od sebe spadlo několik lavin.

07.02.2016 20:13:57 #16 

dadapatras

>> #6, HonzA_, 07. 02. 2016 16:18:43

Clanek hezkej, ale z pohledu myho dotazu o nicem. Ano, ze ta lavina(laviny) byly vic nez batohy je asi ta nejzrejmnejsi odpoved na kterou nemusim bejt zadnej expert abych ji dal dohromady. Mne zajimaji čísla/znacky batohu/zpusob poskozeni vaku/nefunkcnost (třeba nemusel bejt vetrak dostatecne rychlej, ale to uz predjimam…

07.02.2016 20:23:38 #17 

korsičan muž

>> #10, Boryš, 07. 02. 2016 17:27:14

Co s tou nástěnkou? Jako je běžné ignorovat upozornění na nebezpečí na ní vyvěšené? A pokud je to na nástěnce, tak to nic neznamená? Tak jsem to pochopil z prohlášení někoho, kdo to prožil.

Boryš, ty jsi vůbec nepochopil, jakou ta nástěnka má funkci. Druhý stupeň lavinového nebezpečí je naprosto normální stav, který se v horách na nástěnkách vyskytuje tak 60% sezony. dalších minimálně 20% je trojka. Při tomto stupni se na túry normálně chodí. Je to něco podobného, jako by ti areál zakazoval lyžovat na sjezdovkách při polojasné obloze. Jak není jasno, je tady nebezpečí. Na nástěnkách se to na chatách vyvěšuje proto, protože to tam vyvěšovat musí. Taková jsou pravidla. S bezpečností či nerespektování nebezpečí to nemá co dělat. Na horách je nebezpečí pořád, na to nemusíš číst nástěnku. Stejně tak vyhlášená trojka není žádná katastrofa.

Pokud by platila stejná panika při vyhlášeném druhém stupni, tak v Chamonix můžou na zimu úplně zavřít lanovku na Midi. Tam je minimálně trojka celou zimu a Vallé Blanche se jezdí i za čtyřky, jen to sviští.

To samé platí i pro léto. Výlez na Mont Blanc by musel být ze dvou směrů úplně uzavřen, protože by nesplňoval kritérium bezpečnosti ani lavinové 3. Pokud jdeš na Mont Blanc „normálkou“, tak přechod kuloáru nad chatou Tête-Rousse, splňuje nonstop ve dne i v noci, 24h denně a 365 dní v roce, nebezpečí 5. A přesto tudy každý den projdou stovky lidí. A jak na chatě Tête-Rousse, tak na chatě Gouter, je také nástěnka a ta na toto smrtelné nebezpečí upozorňuje. Takže pokud by se měl člověk řídit tímto nebezpečím, tak by to na Tête-Rousse musel otočit a vrátit se zpět do Chamonix. Zároveň by nikdo nemusel stavět novou chatu Gouter, protože na tu by se podle této logiky, neměl vůbec nikdo vydávat.

To stejné platí pro traverz 3 mounts. V tomto případě je zdolání prvního vrcholu na Tacul minimálně ve čtyřce, zvlášť za slunečného a teplého počasí. Neméně nebezpečný je i přelez přes hřeben Mauditu. A také v tomto případě tudy projde spousty lidí za den. Stejně tak je na výlezu na ledovec na Midi nástěnka, která upozorňuje na toto nebezpečí, podobně jako na chatě Cosmic dole na platu. Řekl bych, že dvojka na Tacul nebyla nikdy.

Takže bych ty lidi moc nesoudil. Zvlášť, když novináři sesmolí naprostou hloupost, jen aby měli článek. Včera v rádiu jeden chytrák mudroval, že podle ORF neměli ani pípáky a jaké je to nezodpovědnost. A dnes šéf jejich HS řekl, že je měli úplně všichni a že vůbec netuší, od koho takovou informaci ORF získala. Ostatně to tvrdí i Kaleta. Z toho jasně plyne, že nějaký kariérista čuchá senzaci, něco si vymyslí a celá Evropa ten blábol klidně převezme. To, že to druhý den zainteresovaní lidé popřou, už vypuštěné senzaci na kráse neubere. Hlavně že bude vysoké číslo sledovanosti.

Těch lidí je mi líto, ale podle mého názoru měli jen smůlu. Nic víc.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

07.02.2016 20:34:05 #18 

korsičan muž

>> #16, dadapatras, 07. 02. 2016 20:13:57

Batoh s vakem není všemocný a na tak velkou lavinu prostě stačit nemůže a ani na to není vyroben. Značka batohu s tím nemá co dělat.

Jen pro představu, co umí obyčejná lavina v dubnu. Při tomto videu je jasné, že ani batoh s vakem o objemu horkovzdušného balonu, by ti moc nepomohl.

https://www.youtube.com/watch?…

07.02.2016 20:35:25 #19 

Thomas muž

Upřímnou soustrast s obětmi.Hory dávají i berou.Lavina se nikdy neptá, jestli jste expert nebo ne. Bere si vždycky všechno pod sebou. Nechci do toho co mluvit, ale třeba to může pomoci těm co začínají při freeride pohybu v horách:Chlapi udělali pro bezpečí, to co mohli. Problémem posledních let změny klimatu, je to že se teplý déšť dostává v lednu i do 2000 cových poloch, což před 5–20lety nikdy nebylo!!!!. 2 dny lijáku kolem 1. února a následné prudké ochlazení proměnilo dvoutisícový terém v trdý hladký beton. Pak tam napadlo půl metru sněhu. Nepouštět se do severních sektorů , které nejsou kryté před větrem ( na jaře jsou i OK,jsou kryty před sluncem). Byl to severovýchodní svah – to znamená , že je ve stínu, sníh tam nemá šanci se spojit s betonem, který panoval v Alpách týden dva před tím silným sněžením. Unesl metrákového chlapa v lyžákách na povrchu. Vzniká mezi vrstvy slabým propojením po ochlazení jen dutinová jinovatka = efekt kuličkových ložisek s tunami nálože půl až metrové vrstvy sněhu, což zřejmě mohlo být rozhodujícím faktorem tam nad nima. Ačkoli dělali bezpečnostní norské sondy, a to dokonce 3× !, může svah nahoře ukazovat tvrdost mezi jednotlivými profily značné rozdíly HLAVNĚ vlivem silného větru u hřebenu , stínu a prudkého ochlazení. V takové situaci stačí traverzový přechod vyplašeného kamzíka a lavina je uvolněná a je nesmírně rychlá. Vždyť ani žádný ze zasypaných si nestačil udělat vzduchovou kapsu. Jinak 3 stupeň panuje po 70% zimy, 20% je lavinová 2, 8 % lavinová 1, lavinová 4 bývá tak jen 5 dní v zimě, pětka téměř nikdy. Při třetím stupni se v Alpách normálně chodí na tůru se zkušeným ( jak na potvoru vychází často na víkendy),zpravidla v dobrých provázaných nižších sektorech po předchozí týdenní analýze . Mohli by zveřejnit výsledky analýzy bergretung. Dobrá práce záchranářů. Upřimnou soustrast pozůstalým a rodinám.

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

07.02.2016 20:37:41 #20 

MMartin muž

Batoh nemusí byť vôbec poškodený. Keď spadne sekundárna lavína, prisype ťa zhora a máš smolu. Airbag funguje pri pohybe, druhá lavína ťa zvyčajne nevytrhne z pôvodného nánosu. Preto je v tomto prípade tebou vyžadovaná štatistika dosť zbytočná.

07.02.2016 21:02:17 #21 

dadapatras

>> #20, MMartin, 07. 02. 2016 20:37:41

Sem zvyklej pracovat temer vyhradne podle takovyhto statistik. A pokud 12 prezivsich melo signifikantne jinou vybavu nez 5 zemrelych, ma to pro mne vyznam. Trebas proto ze ty přeživší dostal jejich batoh pred padem druhe laviny do lepsi pozice nez ty co dopadli spatne…

07.02.2016 21:04:16 #22 

HonzA_ muž

Chlape, četls vůbec ten článek? Chápeš co se děje, když tě chytne jedna lavina, zůstaneš díky batohu nahoře, ona se zastaví a pak na tebe vletí druhá lavina?

A víš vůbec jak lavinovej batoh funguje?

„…třeba nemusel bejt vetrak dostatecne rychlej, ale to uz predjimam…“

Evidentně ne…

07.02.2016 21:13:33 #23 

korsičan muž

>> #22, HonzA_, 07. 02. 2016 21:04:16

On tím větrákem zřejmě myslí tlakovou láhev.

>> #21, dadapatras, 07. 02. 2016 21:02:17

To jako že je ta druhá lavina nejdříve s té první vyhrabala a díky rozdílným batohům následně zasypala každého jinak ???

Pokud jde o batohy, tak v nafouknutém stavu v nich žádný rozdíl není. Je to asi tak, jako když se na koupališti zeptáš, který dětský plavací kruh je lepší a který lépe plave po vodě. Jestli ten červený, nebo modrý ...... http://www.horskasluzba.cz/…inove-batohy

07.02.2016 21:20:18 #24 

MMartin muž

>> #22, HonzA_, 07. 02. 2016 21:04:16

>> #23, korsičan, 07. 02. 2016 21:13:33

Čo sa týka vetráku, najnovšie batohy nafukujú airbag naozaj vetrákom (turbínkou) s elektromotorom a baterkou.

07.02.2016 21:25:25 #25 

HonzA_ muž

>> #24, MMartin, 07. 02. 2016 21:20:18

Ano, dělá to (pokud vím) jen Pieps. Ale už jsem se delší dobu na lavinové batohy nedíval.

Pointa je v tom, že pokud na ty lidi spadlo několik lavin v řadě, je úplně putna jaký kdo měl batoh. První lavina je hezky zabetonovala a kdo se komplet nevyhrabal před tou další, neměl nejmenší šanci.

Statistika je fajn věc. Ale musíš znát podmínky. A tam Patrasovi chybí jakékoliv informace. Bez toho je izolované vyhodnocování úspěšnosti batohů úplně na vodě.

07.02.2016 21:29:39 #26 

korsičan muž

>> #24, MMartin, 07. 02. 2016 21:20:18

Jasně, ten batoh je i v tom odkazu co jsem sdílel. Jen jsem žil v domnění, že je ten ventilátor na dofouknutí, nikoli na úplné nafouknutí vaku.

07.02.2016 21:49:58 #27 

lapaj

Poucne Video k teme, tiez spomina 3.stupen, aj ked si ju odrhol sam… https://m.youtube.com/watch?…

07.02.2016 22:01:37 #28 

dadapatras

já nejsem úplně blbej, vím jak batohy fungujou a chápu i extrémy týhle konkrétní situace…ale na můj vkus zařvalo moc lidí který mělo batoh a pokud by se na něco dalo přijít tak to chci vědět. Sem šťouravá povaha a mávnout nad tím rukou s trvzením: 5 mělo smůlu a 12 ne mi přijde hodně laciný…

07.02.2016 22:19:26 #29 

HonzA_ muž

>> #28, dadapatras, 07. 02. 2016 22:01:37

Když tohle všechno tak přesně víš, kde vezmeš zbytek informací? Tím myslím pozice jednotlivých lyžařů zachycených lavinou, pozice po zastavení první laviny, pozici jednotlivých lidí v lavině, časové odstupy dalších lavin, která lavina byla ta fatální, co mezi tím dělali s batohem, …

Bez toho to totiž nemá žádnou vypovídací hodnotu.

07.02.2016 23:05:30 #30 

korsičan muž

Čistě pro pořádek. Včera byla plná média toho, že skupinu výslovně chatař před nebezpečím laviny varoval !!! A dnes vyjde článek s rozhovorem chataře, kde skupina ( ve skutečnosti dvě) bydlela a ten říká úplně něco jiného. A pak novináři chtějí, aby jim někdo věřil......

http://www.lidovky.cz/…vy-svet.aspx?…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy