Domů Diskuze Články Tragická lavina v tyrolských Alpách 6. 2. 2016 [článek]

Tragická lavina v tyrolských Alpách 6. 2. 2016 [článek] (strana: 7)

11.02.2016 22:08:56 #182 

HonzA_ muž

>> #181, korsičan, 11. 02. 2016 21:53:36

U stolu by to bylo nej!

Každopádně tohle protežování lokálních guidů (instruktorů, …) je klasika. Je to jedna z nemnoha příležitostí k výdělku a jsou to profese chráněné různými lokálními požadavky a certifikacemi. Některé z nich mají racionální pozadí, jiné jsou jen házení klacků pod nohy. A s domácími se drží basa zatímco cizákům je třeba to osolit. Určitě to tak není úplně vždy a všude, ale je to stále časté.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

11.02.2016 23:36:56 #183 

Petr Socha - SNOW muž

>> #180, korsičan, 11. 02. 2016 21:50:44

Ahoj. Ono může jít jen o pouhé PR. Rakušané (i Švýcaři ad.) si logicky z politických, respektive obchodních důvodů nemohou dovolit, aby na ně na poli cestovního ruchu padl stín pochybnosti. Pokud někdo ve veřejném prostoru vytáhne, že pochybili (a nedej bože v tak citlivé věci, kdy jde o lidské životy), klesne jim renomé jako turistické destinaci = ubydou klienti. Spekuluji, ale bylo by jedině logické, kdyby měli jasně daný krizový management, který má toto eliminovat. Podobně jako mají krizové komunikační strategie firmy apod. Právě jednoznačné projevy a tvrdá kritika druhé strany společně s „citlivou“ prací s informacemi (oni jsou majiteli informací) je tím prvním, co se k tomu jako nástroj nabízí.

12.02.2016 02:00:44 #184 

Kuba Turek muž

Naivní představy. Posekaná louka je fakt něco úplně jiného než louka pokrytá sněhem.

12.02.2016 09:34:21 #185 

mistrrr

Víš, ale ony ty informace, které vyžaduješ, v předpovědích dávno jsou. Oproti předchozím rokům je v nínejen textový popis, ale hned vedle vyhlášeného stupně navíc další piktogramy (desky apod.). Ale ať bude předpověď jakkoliv zpracovaná, vždy budeš muset mít nějaké znalosti, aby ti k něčemu byla. Chápu, že by pro tebe byla nejlepší aplikace v mobilu, která by ti dala 100% jistotu, že… ale nic.

12.02.2016 11:04:45 #186 

slowthinker

>> #166, mistrrr, 11. 02. 2016 14:38:10
„Stupeň 3 se vyhlašuje při 20–40cm nového sněhu při bezvětří nebo 15–30cm při silném větru. Stupeň 4 pak při 40–70cm při bezvětří nebo 30–50cm při silném větru.“

>> #172, mistrrr, 11. 02. 2016 16:18:59
„Zbytečně ze mě děláš pitomce. Přesně pro takové, jako jsi ty, kteří chytají za slovíčka, jsem v textu zdůraznil, že sníh napadl ve DVOU dnech, nikoliv najednou.“

Pořád mi to vrtá hlavou. Odkud máš ta pravidla pro vyhlašování? Vždycky jsem si představoval, že pokud sněží třeba 3 dny v kuse, bere se v úvahu všechno co nasněžilo za ty 3 dny, a ne jenom posledních 24h.

12.02.2016 11:50:15 #187 

mistrrr

>> #186, slowthinker, 12. 02. 2016 11:04:45

Zkus si stáhnout a pročíst materiály, které se k lavinové problematice vztahují na www.alpy400.cz. Pokud tě to zajímá a jsi ochoten tomu věnovat večer, myslím, že ti to odpoví na spoustu otázek. Zvlášť pokud si pak ještě jednou důkladně přečteš tu analýzu Viktora Kořízka. Z ní mimo jiné zjistíš (viz sněhový profil), e od 5–6.2 napadlo asi 15cm.

12.02.2016 11:57:46 #188 

slowthinker

>> #187, mistrrr, 12. 02. 2016 11:50:15

Já tomu teď nechci věnovat večer. Teď mě zajímá jenom ta jedna otázka: Můžeš poslat odkaz na pravidla pro vyhlašování stupňů lavinového nebezpečí?

Mimochodem, jak z profilu poznáš kolik napadlo? Jak rozeznáš nafoukaný sníh od napadaného?

12.02.2016 12:02:52 #189 

mistrrr

Žádný jiný odkaz neznám. Je to v jednom v jednom z těch PDF dokumentů a takhle se to prezentuje na lavinových kurzech.

12.02.2016 13:31:03 #190 

korsičan muž

>> #185, mistrrr, 12. 02. 2016 09:34:21

Ty si můžeš podat ruku z Turkem. Přesně díky tomuto stylu diskuse, už na jeho web nikdo nechodí. Předpokládám, že mě opět ohromí čísly návštěvnosti. Ten taky vyzobává jen hrozinky z psaného textu. O žádné mobilní aplikaci jsem nikde nepsal, ani jsem tak neuvažoval. Navíc co se konkrétně mé osoby týče, neměl bych si kde tuto aplikaci spustit. Skleněný mobil nemám a dokud to půjde ani mít nebudu. Doufám, že mě zase nechytíš za slovo, co je skleněný mobil ! Myslím že i dítě z mého příspěvku pochopilo, že jsem myslel rozeslání daného varování během kliknutí na dané chaty, kde se hlášení vyvěšují. Nyní už jsem přesvědčený, že pokud bych napsal „jedno kliknutí myší“, tak ironicky odpovíš ve smyslu, že s tabletem či počítačem lidé do hor nechodí.

Pokud tvrdíš, že tam ty informace jsou, že jsou naprosto jasné, tak jak vysvětlíš těch 5 životů ??? Jak vysvětlíš všechny ty mrtvé, co každý rok zavalí lavina ?? Jak vysvětlíš tuto diskusi ??? Pokud by to bylo tak jasné, tak by tam nikdo kromě sebevrahů nechodil. Tento tvůj argument je čistá demagogie. Mám to chápat tak, že ty a Turek jste jediní, kdo dokáží číst lavinovou předpověď a ti co mají odlišný názor ne ??? Ale výška napadaného sněhu a s tím spojené číslo varování, ti nějak uteklo. Zajímavé zjištění.

Neustále tady operuješ Kořízkem, ale jak už někdo napsal výše, pokud by se člověk doslovně řídil jeho body 7 a 8, tak na žádnou túru, drtivou část sezony prostě chodit nemůžeš.

Operuješ Kořízkem, hlásáš jak je ta předpověď přesná, jak všechny potřebné informace obsahuje, ale nějak benevolentně přecházíš jeho část 5, kde to on zrovna tak jasně nevidí. takže opět vyzobávání hrozinek, podle toho co se ti hodí.

Pokud by ta předpověď byla přesná a všichni, opakuji VŠICHI jí správně dokázali pochopit, nebylo by těchto tragických nehod. Dál nemá cenu diskutovat.

Co se Turka týče. Ten stejný případ. Znázornění online situace ze satelitu bylo míněno jako PŘÍKLAD dnešní techniky. Je jasné, že ženská na zemědělské správě nebude prohledávat vrcholy v Alpách a pátrat po převějích. Každopádně je jisté, že ze záběru pod úhlem 45° by toho bylo vidět opravdu dost. Rozhodně víc, než někde dalekohledem, či dokonce pouhým okem přes údolí.

Celkem mě fascinuje, jak jdou někteří lidé v kritice až na kost, jak mají ve všem jasno, jak je to chyba těch lidí (jsou po smrti, takže nemůžou reagovat – o to je to ještě ubožejší), jak tito lidé NERESPEKTUJÍ daná pravidla .........a sami přitom porušují zákazy vstupu do chráněných oblastí v Krkonoších, sjíždějí zakázané svahy v prvních zonach, sjíždějí na lyžích do Obřího dolu a ještě o tom píší na netu. Zajímavé měřítko. Není zákaz, jako zákaz, že ???

Tady se ukazuje kultura společnosti. To že Rakušák kritizuje Čechy či Poláky, dejme tomu, nicméně tato kritika má ještě přijatelné mantinely a jasnou kulturu. Ale aby napadal mrtvé krajany způsobem, jakým se prezentovala spousta Českých odborníků, je na západě vyloučené. Za tohoto stavu, je nikdy nedoženeme. A tímto bych to uzavřel.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

12.02.2016 13:36:18 #191 

slowthinker

>> #189, mistrrr, 12. 02. 2016 12:02:52

Myslel jsi zřejmě tabulku na str. 49 v http://www.alpy4000.cz/…prevence.pdf

Ale ani tam není žádná zmínka o tom, že se bere v úvahu pouze sníh za posledních 24 hodin. Mluví se o novém sněhu, a ten může být třeba tři dny starý.

Takže tvoje poznámka vůči BigBang
>> #172, mistrrr, 11. 02. 2016 16:18:59

„Zbytečně ze mě děláš pitomce. Přesně pro takové, jako jsi ty, kteří chytají za slovíčka, jsem v textu zdůraznil, že sníh napadl ve DVOU dnech, nikoliv najednou.“

byla úplně mimo mísu.

12.02.2016 13:56:24 #192 

mistrrr

>> #190, korsičan, 12. 02. 2016 13:31:03

Víš, on je po bitvě samozřejmě „každý generál“. Nikde netvrdím, že by se mi něco podobného nemohlo stát. A pokud to tak vyznělo, tak to nyní uvádím na pravou míru. Vím jak to na horách chodí. Člověk si dá večer pár piv, jak tady někdo psal, vstane později a v kombinaci s tím, že se ještě opomene pořádně se podívat na předpověď protože přece, ta skupina vedle u stolu včera říkala, že na tom kopci byla a bylo to vklidu. Chyby se kupí a průser je na světě.

Jenže, já jsem amatér a nikoho komerčně nevodím. A pokud si odborník dá práci a provede analýzu této nehody, měli by se nad tím ostatní zamyslet, udělat si z toho pro sebe nějaký závěr a zkusit se z toho poučit. To je podle mě věci prospěšnější, než nad tím mávnout rukou s konstatováním, že se jednalo o souhru nešťastných událostí, za které nikdo nemohl.

To je asi všechno, co jsem k tomu chtěl napsat. Dál s touhle debatou rovněž končím, protože každá odpověď jen generuje další otázky a nedorozumění a už jsme se nahony vzdálili podstatě.

Poznámka pod čarou. Co mě alespoň, jako občasného návštěníka tohoto serveru potěšilo, je možnost korektní diskuze bez urážek a napadání, všechna čest.

12.02.2016 14:08:22 #193 

korsičan muž

>> #192, mistrrr, 12. 02. 2016 13:56:24

O.K. díky a třeba zase někdy … :-)

12.02.2016 14:15:39 #194 

mistrrr

>> #191, slowthinker, 12. 02. 2016 13:36:18

Tak naposled. Nový sníh je terminus technicus a označuje sníh, u něhož ještě nedošlo vlivem krystalické přeměny k jeho postupné přeměně nejprve na plstnatý sníh a pak na další typy. Na rychlost krystalické přeměny má vliv teplota vzduchu, teplota podloží, na které sníh napadl, vítr atd. Těžko tedy 3 dny starý sníh je nový sníh. Jednotlivé typy sněhu jsou vždy i s velikost zrn uvedeny i v lavinovém profilu. Tohle fakt nemá cenu.

12.02.2016 15:15:33 #195 

Kuba Turek muž

>> #190, korsičan, 12. 02. 2016 13:31:03

Promiň Korsičane, ale co sem do diskuse o lavinách a mrtvých taháš takové krávoviny? Pokud se chceš bavit o ochraně přírody, návštěvnosti webů, žurnalistické praxi a já nevím ještě cos do svého textu smotal, jsem Ti k dispozici. Prosím ale samostatné vlákno, nebo jiný web, třeba i mail, osobní setkání, cokoliv… Ale ne tady.

12.02.2016 17:21:41 #197 

slowthinker

>> #194, mistrrr, 12. 02. 2016 14:15:39

„Těžko tedy 3 dny starý sníh je nový sníh.“

„Tohle fakt nemá cenu.“

Kdybys o věcech, o kterých skoro nic nevíš, trochu přemýšlel, tak by to mělo cenu. Já vím o lavinách asi tolik jako ty, ale aspoň o věcech přemýšlím:

„Nový sníh“ se užívá ve více významech, a ty je slučuješ dohromady. 

A) Nový sníh co leží na zemi a ještě nezkrystalizoval

To je velmi lokální záležitost, která se může lišit na každém metru: někde může být okamžitě odfouknutý, jinde se při nízkých teplotách může držet klidně týden i víc. Na základě něčeho takto lokálního logicky nelze stanovovat stupně lavinového nebezpečí.

B) Nový sníh který spadl za určitý časový úsek (nazval bych to „sněhový spad“), a který ovlivňuje lavinové nebezpečí a lavinovou předpověď.

To už není tak lokální záležitost a může se lišit kopec od kopce.

Tady máš tři dny starý nový sníh, na který nevěříš: http://www.slf.ch/…n3d/index_EN

_____________­________________________­_________________
Napíšu to ještě z trochu jiného úhlu: Když Viktor Kořízek napíše

"SNĚŽENÍ – cca 35 cm !!! (v předchozích dvou dnech)

VÍTR – 60 – 85 km/h !!!"

tak to nejsou žádné náhodné bláboly.

„Sněžení“ je právě ten sníh co spadl (jak jsem napsal v bodu B), a je to ten nový sníh ke kterému se přihlíží při stanovení lavinového rizika. Viktor udává hodnotu za dva dny protože všechen ten sníh za dva dny přispívá k lavinovému nebezpečí. (Odhaduju, že třetí den dozadu nesněžilo.)

(Ale jak říkám, nejsem expert na laviny a to co píšu je bez záruky)

12.02.2016 18:37:13 #198 

slowthinker

>> #192, mistrrr, 12. 02. 2016 13:56:24

"Vím jak to na horách chodí. Člověk si dá večer pár piv, jak tady někdo psal, vstane později a v kombinaci s tím, že se ještě opomene pořádně se podívat na předpověď protože přece, ta skupina vedle u stolu včera říkala, že na tom kopci byla a bylo to vklidu. Chyby se kupí a průser je na světě.

To je asi všechno, co jsem k tomu chtěl napsat. Dál s touhle debatou rovněž končím, protože každá odpověď jen generuje další otázky a nedorozumění a už jsme se nahony vzdálili podstatě.

Poznámka pod čarou. Co mě alespoň, jako občasného návštěníka tohoto serveru potěšilo, je možnost korektní diskuze bez urážek a napadání, všechna čest."

Mně se taky líbí, že je tu korektní diskuze a že tu nikdo nenaznačuje o lidech které nikdy neviděl, že se ožrali a pak se vykašlali na lavinovou přepověď a zabili pět lidí.

Vím totiž jak to u compu chodí. Člověk čumí do monitoru kterej se mu podařilo při poslední vloupačce ukrást, leje do sebe jeden rum za druhým, sotva se trefí do klávesnice, je frustrovanej že nevyjde s prachama do příští podpory, a teď má přemýšlet o tom, jaké všechny významy v textu může mít „nový sníh“ nebo jestli 35cm sněhu je víc než 10cm sněhu.
Pak člověku nezbývá než se nějak zdekovat, třeba říct, že končí, protože každá odpověď jen generuje další otázky a nedorozumění.

13.02.2016 15:30:13 #199 

HonzA_ muž

>> #157, korsičan, 11. 02. 2016 12:37:04

Vrátím se k tomu „semaforu“ (zelená, červená, oranžová, 100% jistota, sedět na zadku a nebo s jistotou jít).

Prohlídni si ten obrázek, zaměř se na barvy a také si detailně prohlídni i piktogramy jednotlivých stupňů. Tam najdeš jasnou odpověď na tvé otázky. Je to z webu LWD.

Schválně, co si myslíš že tím autoři chtěli jednoznačně sdělit? Mně ta jejich zpráva přijde jednoznačná a srozumitelná.

Fotky

13.02.2016 17:02:24 #200 

korsičan muž

>> #199, HonzA_, 13. 02. 2016 15:30:13

Jasně, při trojce sedět bezpodmínečně na chatě. Už jsem to psal několikrát nahoře. To následně znamená, že větší část sezony lidé hazardují se životem. Pokud se nic nestane, mají pravdu ti co na túru šli, pokud spadne lavina tak ti, co sedí na chatě. Jiný naprosto srozumitelný klíč není.

Ale ještě jedna myšlenka. Změnila se za posledních řekněme 25 let, tato předpověď ??? Protože ať se podíváš kam chceš, mění se úplně všechno. Na vše jsou dnes přístroje, radary, satelity, všechno se zdokonaluje, zrychluje ...... stačí se podívat na rychlostní a váhové buzerace na dálnicích !! To je aspoň vyspělá technika pro blaho obyvatel. Jen ta stupnice lavinového varování nějak zamrzla v čase. Ta jde ruku v ruce s fotbalem, ten má také 300 let stará pravidla. Byl jsem kdysi dávno na lavinovém kurzu v Krkonoších a marně pátrám v paměti, jestli je dnes něco zásadního jinak. Fakt, že tato forma předpovědi není ideální, podle mého názoru dokládají všechny ty tragické nehody, co se každý rok stanou. Protože jinak není žádné rozumné vysvětlení, proč se to děje.

Každopádně, my dva to nevyřešíme.

Jediné co vím naprosto přesně je to, že se mi prostě nelíbí všechny ty moralizující články všech těch pisálků. To je věc, kterou neskousnu. Zvlášť, když jsou ti lidé po smrti a nemohou se bránit. Krásně to napsal Petr v postu 183. Osobně si myslím, že kdyby se jednalo o Rakušáky, nikdo by si v jejich státě nedovolil napsat ani 1% toho, co si dovolili napsat u nás. A TO BEZ OHLEDU NA TO, KDE SE STALA CHYBA !!! To je ta jiná „kultura“.

13.02.2016 19:57:44 #201 

HonzA_ muž

>> #200, korsičan, 13. 02. 2016 17:02:24

„Jasně, při trojce sedět bezpodmínečně na chatě. Už jsem to psal několikrát nahoře. To následně znamená, že větší část sezony lidé hazardují se životem.“

Tak jsi to pochopil ale úplně špatně.

• Jednička: zelená barva + symbol „odškrtnutí“ znamenají OK, je to v pohodě, riziko minimální, můžeš bez obav vyrazit
  • Dvojka: oranžová barva + 1 vykřičník ti říkají abys dával bacha, zkontroloval si další věci a podle toho se rozhodl jestli ano nebo ne, případně přijal určitá opatření
  • Trojka: jako dvojka ale se dvěma vykřičníky. Musíš být ještě opatrnější a obezřetelnější než u dvojky. Za dodržení určitých podmínek je stále možné vyrazit.
  • Čtyřka + pětka: červená barva a X – sdělení je jasné: NIKAM NECHOĎ, riziko je příliš velké.

Takhle chápu sdělení a nastavení stupňů, je to pro mne naprosto jasné, dostatečné a srozumitelné.

13.02.2016 20:01:37 #202 

HonzA_ muž

>> #200, korsičan, 13. 02. 2016 17:02:24

„Jediné co vím naprosto přesně je to, že se mi prostě nelíbí všechny ty moralizující články všech těch pisálků.“

Já nikoho nekritizuji ani nemoralizuji, jak už jsem ostatně psal několikrát výše. Chci se věcně bavit o ponaučení z celé záležitosti a, ano, zarazilo mne že se při nahlášené trojce nad 2.300 a pohybu pod svahy se sklonem nad 35% nad 2.300m nezabývali i stavem sněhu v těch oblastech, případně zabývali a rozhodli se tam vydat. Ano, překvapuje mne že Robin Kaleta mluví jen o sondách v průběhu tůry (tj. pod 2.300). Ale jak říkám, v porovnání s nimi a s některými tady v diskuzi jsem naprostý amatér a proto mne mrzí že někdo z těch zkušenějších na tuhle věc neřekl svůj názor. Škoda.

13.02.2016 20:14:26 #203 

korsičan muž

>> #202, HonzA_, 13. 02. 2016 20:01:37

Také nemyslím tebe. Myslím autory všech těch článků.

13.02.2016 22:42:28 #204 

Kuba Turek muž

>> #203, korsičan, 13. 02. 2016 20:14:26

Jestli myslíš třeba mě… Když pominu Blesky a spol., tak jsem nikde v článcích nečetl žádné moralizování, dokonce ani na Idnesu. Autoři obvykle pouze konstatovali, buď že nikdo za nic nemohl, nebo že za to mohli šéfové komerční výpravy. Moralizovalo se až v diskusích, včetně této.

14.02.2016 00:00:36 #205 

Navvy

Je důležité, aby se o těchto případech otevřeně diskutovalo. Ta diskuse by měla vycházet z ověřených skutečností a měla by přinášet nějaké poučení. Je to stejné jako u pracovních úrazů. Vždy by se měla najít příčina a vyvodit z ní důsledky a poučení do budoucna. K tomuto případu je stále ještě dost málo ověřených informací. Ale ze zkušenosti všichni víme, že málo kdy je příčinou úrazu jen nějaká nešťastná náhoda. Proto je tak důležité najít příčiny a poučit se z nich.

14.02.2016 00:29:37 #206 

slowthinker

>> #204, Kuba Turek, 13. 02. 2016 22:42:28 „Autoři obvykle pouze konstatovali, buď že nikdo za nic nemohl, nebo že za to mohli šéfové komerční výpravy.“

Neříkej, že ještě někdo jiný se snažil hodil veškerou vinu na komerční výpravu způsobem, jako to udělalo tvoje HoryDoly:
„Vinu na tom nesou šéfové akce nazvané Freeridecamp v čele s hlavním koučem Romanem Heczkem“

Připomínám, že na místě byly dvě skupiny, skupina Freeridecampu a skupina skialpinistů, kterou ze záhadných důvodů zcela opomíjíš. Opomíjíš ji přesto, že lavina se utrhla právě v okamžiku, kdy se skupina skialpinistů chystala vstoupit do prudké části svahu, zatímco skupina Freeridecampu se do prudké pasáže neodvážila, otočila se před ní a sjela dolů.

(Mimochodem: jestli někdo ve svém článku od stolu někde v Praze tvrdil s jistotou, že nikdo za nic nemohl, tak to není moc seriózní. Seriózní vyjádření podle mne vypadá nějak takto: http://www.horskyvudce.com/…zumer-hutte/

14.02.2016 01:04:37 #207 

slowthinker

>> #199, HonzA_, 13. 02. 2016 15:30:13

Prohlídni si ten obrázek, zaměř se na barvy a také si detailně prohlídni i piktogramy jednotlivých stupňů. … Mně ta jejich zpráva přijde jednoznačná a srozumitelná.

Pravidla, která tě učí v autoškole, jsou ještě srozumitelnnější: Podle nich před jakoukoli jízdou máš 15 minut běhat kolem auta a kontrolovat všechno možný. Nesmíš sednout za volant, pokud jsi jenom trošku unavený. atd. atd.

Ty rady jsou postaveny tak, aby ti zajistily 99,9%ní bezpečnost. A jejich autoři ti ani jiné rady dát nemůžou, protože jinak by z nich někdo dřív nebo později zkusil někdo něco vysoudit.

Je na tobě aby sis ty rady přizpůsobil a zvolil nějakou osobní míru rizika. Ta míra rizika asi bude záviset na okolnostech – např. bude-li v týdnu jediný den hezky, budeš asi ochoten více zariskovat než když budou celý týden ideální podmínky k lyžování.

A všimni si, že svými radami se neřídí ani učitel autoškoly ani Viktor Kořízek. Jinak by Viktor na každý kurz musel brát několik pomocníků, kteří budou každý druhý den běhat ráno po hřebenech a kopat sondy, aby mohli Viktorovi nahlásit jestli může vůbec vzít družstvo na svah.

14.02.2016 01:23:28 #208 

Kuba Turek muž

>> #206, slowthinker, 14. 02. 2016 00:29:37

1. Stejně jasně jako já mluví o jasné vině i Viktor Kořízek. Není tady už o moc víc lepších lavinových expertů než je on (v širším smyslu, tedy zahrnující také strategii pohybu v lavinových terénech a rozhodovací procesy).
  2. Pomíjím nešťastnou výpravu amatérů, protože tam za to může každý víceméně stejnou měrou a je to nehoda, která se stane cca 5–10 Čechům ročně. Něco udělali blbě a jeden z nich za to zaplatil mírou absolutní. U komerční výpravy jde o to, že nic netušící oběti tam zavedli ti, kteří dostali zaplaceno, aby je před smrtí ochránili (ale o tom se bavíme už několik dní a Ty to stále zpochybňuješ).
  3. Nic z konstatování těchto faktů ovšem není moralizování. Toho jsem dalek já stejně jako ostatní seriozní novináři.

14.02.2016 01:31:55 #209 

Kuba Turek muž

>> #206, slowthinker, 14. 02. 2016 00:29:37

Dost vtipné je, že jsou to odpovědi na mé písemné otázky. Když to vyšlo na Horydoly, tak to chlapci dali na svůj web :-) Hehehehe :-) http://www.horydoly.cz/…s-nebyl.html

14.02.2016 02:49:24 #210 

slowthinker

>> #208, Kuba Turek, 14. 02. 2016 01:23:28

1. Viktor Kořízek říká jako ty, že všechna vina je na Romanu Heczkovi?

(Jen tak na okraj, Viktor Kořízek na místě nebyl, zatímco LWD a David Knill tam byli, a nikdo z nich si něčí vinu nedovolil konstatovat.)

2. Pomíjíš výpravu amatérů-skialpinistů, přestože bez nich by asi k utržení laviny vůbec nedošlo.
A jsem rád, že teď říkáš „něco udělali blbě“ (amatéři-skialpinisti), jenomže z tvého perexu plyne „nikdo neudělal nic blbě, kromě Romana Heczka a jeho kolegy, kteří můžou za všechno“.

(O „nic netušících obětech“ se na HoryDoly my dva nebavíme, protože jsi tam z debaty utekl.)

3. To co děláš, není moralizování. To je lhaní (viz nadpis tvého článku o freeriderech co si hráli na skialpinisty) a překrucování a zamlčování faktů, konvergující ke lhaní (viz bod 2. výše).

14.02.2016 03:05:26 #211 

Kuba Turek muž

1*>> #210, slowthinker, 14. 02. 2016 02:49:24

1. LWD neurčuje vinu, pouze pro vyšetřující orgány dodává výsledky svého šetření. David Knill byl najatý Robinem Kaletou, takže mu nelze z principu cokoliv věřit.
  2. Šéfové komerční výpravy mají odpovědnost za svoje klienty (tedy teď už ne světskou odpovědnost), ať tam lavina spadla samovolně, někdo jim ji hodil na hlavu nebo by si ji sami uřízli. Jejich hlavní práce bylo vyhodnocení rizika ve prospěch klientů.
  3. Reagoval jsem tady na výčitku, že média moralizovala. To prostě s výjimkou čistého bulváru není pravda. Co se týká ostatních záležitostí, to jsme si již vyjasňovali jinde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy