Silová a kondičná príprava lyžiara (strana: 16)
28.10.2023 17:33:03 #453
>> #452, IIIvan, 28. 10. 2023 17:12:53
Ted to chce akorat sladit do jedne zatacky. Neco ve smyslu 1 3 2 1 3 např. Jen s 3 si nejspis nevystačí
29.10.2023 07:29:35 #454
Cvik státia na jednej nohe, ktorý som popisoval, že mi ukázal ako zaťažovať špičku by ju asi trochu zaťažil, len nie efektívne. Nakoľko to zaťažovanie bolo vyvolané prenesením ťažiska cez mierny náklon dopredu ale hlavne pokrčením kolena. Teda by ju zaťažil v rozsahu bodu 2 „nákľak do jazykov“. Teda vo svetle ukážky merania tlaku na lyže to nie je vhodný postup. IIIvan veľmi dobrá ukážka vyvíjania tlaku na špičku je ten bod 3. Z vedľajšieho vlákna o technike mi to otvára oči vo vzťahu k ukážke techniky „modrých talianov“, hlavne toho pomalého v šmýkanom oblúku. Iste to robia aj tí „rýchlejší“ len to je na mňa teraz príliš… Ten chlapík tam v podstate nerobí nič (viditeľné) a pekne ide. Ak správne rozumiem to čo vidieť nie je (mnou laikom) tak je práve nakláňanie tela dopredu a tým vyvolávanie tlaku na špičku / a tým dáva odpoveď na otázku 3… že ho to točí do oblúka. Plus to čo píše Johnycek ako tieto pohyby generujúce rôzne tlaky zladit do jazdy. Tak je to?
29.10.2023 08:44:00 #455
>> #454, meduz, 29. 10. 2023 07:29:35
Ide o to, že obidva spôsoby z videa merania(č.2 a 3) zaťažia/zatíží nie špičku lyže(=žiadúci stav – vysvetlím), ale zaťažia lyžu v mieste špičky viazania. Tým sa lyža neprehne rovnomerne po celej dĺžke(ako luk), ale do tvaru „fajky NIKE“ najviac v mieste špičky viazania. Viď nákres:
- predozadná rovnováha – jazdec je centrálne vyvážený, čo spôsobí rovnomerné prehnutie lyže(do tvaru luku). Všetky časti lyže(špička, stred aj päta) nasledujú cca rovnakú dráhu a „odpor stien ryhy“ je najmenší.
- jazdec je prehnane vpredu(spôsobom č.3 z videa), čo spôsobí najväčší tlak v mieste cca kde je špička viazania(je to spôsobené tým, že bota je hodne pevná a lyža je pružná). to spôsobí prehnutie lyže do „fajky NIKE“(sorry lidi, to nie je reklama ). Lyža je deformovaná/prehnutá nerovnomerne.
Výsledok je zobrazený na priloženej schéme(umelecký dojem prosím nehodnotiť ). Druhý spôsob spôsobuje, že tie 3 časti lyže nejdú symetricky v oblúku…
29.10.2023 08:44:49 #456
Modrý Talian zdanlivo pri tom pluhu a šmýkanom oblúku ako keby na pohľad „nič nerobil“ a preda mu to pekne zatáča, že? Sústredím sa teraz len na predošlú problematiku, kde som ukázal, čo tie dva spôsoby „zatížení“ spôsobia s tvarom lyže pri carvingu – teraz ale poďme na ten šmýkaný(princípy predozadnej rovnováhy sú rovnaké ako u carvingu).
Vzhľadom na určitú „fyziku“(trajektória lyží versus ťažiska a/alebo iných častí tela, neustála zmena smerového uhlu smeru jazdy voči spádnici, zmena postavenie lyží voči aktuálnemu sklonu svahu počas fáz oblúka…) nám lyže chcú tkamer furt „utekať spod tela“ – to asi cíti každý jazdec bez ohľadu na level.
U rekreačných lyžiarov tým vzniká väčšinou situácia(keďže amatér proste nevie obvykle dostatočne reagovať/kompenzovať toto „utekani lyží“), že je jazdec „moc vzadu“. Pre praktické uplatnenie na kopci(snaha korekcie) potrebuje dostať pokyn „ísť dopredu“.
To ale neznamená, že by mal ísť „príliš dopredu“, ako je ukázané na video teste č.3! To je ako sa hovorí „z blata do kaluže“. Výsledkom býva často potom „kyvadlo“, prehnané predozadné kývanie telom(„nejako“, rôznymi spôsobmi – tvorivé uplatnenie býva vidno z lanovky ), v podstate neustála zmena medzi 2 extrémami(strieda sa „moc vzadu“ a „moc vpredu“).
Modrý Talian to má pri tom šmýkanom vymakané – on totiž vďaka praxi a technike dokáže „predvídať“. Konkrétne predvídať, že v ktorom okamihu oblúku(pri danom sklone a fáze oblúku) má ako „napnúť svaly“, aby čo najviac ostal „v strede“(myslené z hľadiska predozadnej rovnováhy, čo je terajšia téma).
A okrem predvídania(čo je podmienka č 1) dokáže aj „rýchlo a presne reagovať“(podmienka č. 2) na akýkoľvek „nerovnovážny stav“(odchýlku predozadnej rovnováhy). Pri takomto peknom šmýkanom mu pravdepodobne postačuje to prvé(predvídať), pri akčnejšej jazde bude musieť občas zapájať aj to druhé(aktívna korekcia).
29.10.2023 09:26:40 #457
>> #454, meduz, 29. 10. 2023 07:29:35
No úplně na začátek bych řekl že úplně nejlepší způsob jak zatížit špičku je : vůbec se o její zatížení nesnažit !!!!!!
Další věc je jak dokážou být některé věci pro laika matoucí – viz Ivanův link – a zde je potžeba všímat si především rozptylu modré a červené – Ivan už začal úspěšně vysvětlovat, tzn ho v tom rád nechám popř doplním.
Ten chlapík tam pekne ide hlavně proto že nerobí nic viditelné.
// Ak správne rozumiem to čo vidieť nie je (mnou laikom) tak je práve nakláňanie tela dopredu a tým vyvolávanie tlaku na špičku / a tým dáva odpoveď na otázku 3… že ho to točí do oblúka. Plus to čo píše Johnycek ako tieto pohyby generujúce rôzne tlaky zladit do jazdy. Tak je to? //
A v tomto vidím tvůj největší omyl :
To zdánlivé naklánění těla dopředu je pouze vyrovnávání těžiště do optimální pozice pro centrální rozložení sil ve středu lyže umožňující lyži její rotování kolem středové osy a to je to co ho spolu s jejím zatížením otočí do oblůka – resp pokud by vyvinul jakoukoli snahu o zatížení špičky nikam ho to neotočí
Ani jeden z těchto tlaků bych do běžné volné jízdy určitě neaplikoval !!!!!!!
29.10.2023 09:32:49 #458
>> #456, IIIvan, 29. 10. 2023 08:44:49
Modrý Talian to má pri tom šmýkanom vymakané – on totiž vďaka praxi a technike dokáže „predvídať“. Konkrétne predvídať, že v ktorom okamihu oblúku(pri danom sklone a fáze oblúku) má ako „napnúť svaly“, aby čo najviac ostal „v strede“(myslené z hľadiska predozadnej rovnováhy, čo je terajšia téma).
Zjednodušeně řečeno : má cit pro optimální umístění těžiště a jeho udržení – což je alfa/omega lyžování !!!!
29.10.2023 09:54:16 #459
>> #458, MPS, 29. 10. 2023 09:32:49
Jsem rád že moje učení tu pomalu zapouští kořeny.
Lyžuje se primárně tělem, ne nohama. Když je tělo dobře posazené, vše
ostatní se z toho sekundárně odvíjí, včetně těch
obloukových tlaků mezi lyžemi a sněhem a jejich
dávkování:
Při jízdě se soustředím jenom na tělo, na nohy myslet nemusím, ty
pracují v intuitivním režimu automaticky.
29.10.2023 10:42:34 #460
>> #459, slowthinker, 29. 10. 2023 09:54:16
Lyžuje se primárně tělem, ne nohama. Tak to je bohužel pro tebe přesně naopak
29.10.2023 11:50:00 #461
>> #460, johnycek, 29. 10. 2023 10:42:34
U mě je to přesně
takto. Soustředím se na pozici/pohyby těla.
Tím netvrdím, že ty to nemůžeš mít zařízené jinak.
29.10.2023 12:24:26 #462
>> #461, slowthinker, 29. 10. 2023 11:50:00
Intuitivně se od kycli dolů toho děje o hodně vic nez od kycli nahoru. Ale je možný ze to funguje i jinak.
29.10.2023 16:08:33 #463
>> #462, johnycek, 29. 10. 2023 12:24:26
Vidím to tak, že stačí tělo jenom trošku vysunout z ideální pozice
(přesněji bych měl psát o průběhu pozice těla v čase) a subjektivně
je to hodně cítit.
Tedy že opticky se toho děje málo, ale je to hodně znát
edit: asi jsem to nenapsal nejlíp: suboptimální polohu těla
postřehne i vnější pozorovatel, centimetrově ale jde o malé odchylky od
ideální pozice
29.10.2023 17:16:54 #464
>> #453, johnycek, 28. 10. 2023 17:33:03
No, to by bolo moc jednoduché
Ale v mojich posledných 2 príspevkoch to bolo snáď bližšie vysvetlené a v podstate ani jedna z tých 3 možností nás v súvislosti s „tlakom do špičky“ nezaujíma. Dobre to vystihol MPS „vůvec se o její zatížení nesnažit(špičky)“. Alfa a omega u carvingu aj šmýkaného je rovnomerné predozadné zatížení lyže!(EDIT: MPS má predbehol s tým popisom alfa.omega )
Ale aj keby existoval nejaký takýto „číselný“ popis/harmonogram(=čo a kedy robiť/dělat), tak by to bolo väčšine súdruhov naprd: ako by kto vedel, či je práve moc vpredu alebo moc vzadu?
Práve na to potrebujú súdruhovia, pardon lyžiari mať natrénovaný ten „cit“(pre rovnováhu) a zladiť svoje dojmy/pocity s objektívnym správaním lyží(ako to točí/netočí a drží/nedrží…).
Moje posledné dva príspevky mali za úlohu „popis ako to je/má byť“, nie „ako to má jazdec dosiahnuť/dokázať“. Popis je apsoň pre mňa pomerne jednoduchá záležitosť(aj keď viaceré autority s tým majú zjavne problém a popisujú kraviny), uvedenie do rpaxe je samozrejme „trošku“ náročnejšie
29.10.2023 17:20:13 #465
>> #457, MPS, 29. 10. 2023 09:26:40
Další věc je jak dokážou být některé věci pro laika matoucí – viz Ivanův link – a zde je potžeba všímat si především rozptylu modré a červené – Ivan už začal úspěšně vysvětlovat, tzn ho v tom rád nechám popř doplním.
Bohužiaľ, slabina väčšiny populácie je tá predstavivosť tých neviditeľných síl, ťažísk, momentov apod. – ono sa to dá predstaviť len na príklade „co to udělá tehdy a tehdy“ na správaní sa lyží.
Rozptyl modrej a oranžovej línie z videa ale napovie podľa mňa hodne ľuďom, aj bez nejakejskúšky zo "statiky a dynamiky(a dúfam, že aj moje nádherné kresby z dneskajška ).
Uvidíme, aké budú ďalšie reakcie, podľa toho možno doplním…
29.10.2023 17:48:19 #466
IIIvan, MPS, Johnycek … ďakujem za vaše príspevky. Z môjho pohľadu ako človeka, ktorý sa chce naučiť správnu techniku ma to posunulo. Niečo odšportované mám v tenise (od detstva), kde som si techniku postupne upravoval, čo je tiež dosť technicky náročný pohyb. Preto rozumiem, že každú teoretickú radu si treba vyskúšať v praxi. Pre mňa to znamená ísť na svah a skúšať, cítiť čo sa deje a premýšľať a vizualizovať na základe vyššie uvedených rád hľadať alfu a omegu ;). A zase skúšať. A konzultovať. Pre mňa je však dôležité z hľadiska učenia, aby som dostal popis pohybu a jeho súvislosti. Kam vedie správny pohyb ale aj nesprávny. A to som tu dostal pre môj súčasný level chápania myslím dostatočne. Práve na príklade Richarda z Bachledky, že tlačiť do špičky (to nekritizujem). Ide o to, že som nerozumel podstate tohto pokynu a preto som si ho nesprávne vysvetlil.
29.10.2023 19:06:07 #468
>> #464, IIIvan, 29. 10. 2023 17:16:54
//le aj keby existoval nejaký takýto „číselný“ popis/harmonogram(=čo a kedy robiť/dělat), tak by to bolo väčšine súdruhov naprd: ako by kto vedel, či je práve moc vpredu alebo moc vzadu?
Práve na to potrebujú súdruhovia, pardon lyžiari mať natrénovaný ten „cit“(pre rovnováhu) a zladiť svoje dojmy/pocity s objektívnym správaním lyží(ako to točí/netočí a drží/nedrží…).//
Natrénovat či zkalibrovat zde již několikrát zmiňovaný gyroskop v této souvislosti mi napadá že jeden z nejlepších způsobů je běh po nestabilních a extrémně kluzkých površích, na různě nakloněných rovinách při přeskakování různých překážek – pokud by chtěl někdo spojit příjemné s užitečným tak za mě jednoznačně nejlepší co jsem zkoušel sou stezky v tropickém deštném pralese kde rozkladem vegetace vzniká bahno/sliz který je extrémě kluzký ( než sem objevil toto, myslel sem že nejvíc kluzký matroš je hov.o), dokonce tak že se divím že už to nikdo nezačal těžit a prodávat v gaysexshopech, tzn pohyb po tomto matroši vřele doporučuju a pokud by někdo chtěl trénovat v dostupnějších končinách doporučuji běh po kamenných mořích v Alpách
Já třeba s gyroskopem problém nemám a když nad tím přemýšlím netuším zdali je to tréninkem v různých sportech , nebo to tak mám vod přirození ?
29.10.2023 19:12:08 #469
>> #465, IIIvan, 29. 10. 2023 17:20:13
//Bohužiaľ, slabina väčšiny populácie je tá predstavivosť tých neviditeľných síl, ťažísk, momentov apod. – ono sa to dá predstaviť len na príklade „co to udělá tehdy a tehdy“ na správaní sa lyží.
Rozptyl modrej a oranžovej línie z videa ale napovie podľa mňa hodne ľuďom, aj bez nejakejskúšky zo "statiky a dynamiky(a dúfam, že aj moje nádherné kresby z dneskajška ).//
Tvl sem docela rád že díky vrozenému abstraktnímu myšlení tento problém nemám – kouknu a hned vidím kam co bude směřovat – občas tomu ale nevěřím a tak to musím vyzkoušet – naštěstí sem to zatím všechno přežil
29.10.2023 19:12:23 #470
>> #459, slowthinker, 29. 10. 2023 09:54:16
„*Při jízdě se soustředím jenom na tělo, na nohy myslet nemusím, ty pracují v intuitivním režimu automaticky.*“ – někdo to může vnímat obráceně – píšu VNÍMAT, ovšem ne dělat! Nevím, budu-li dobře pochopen, ale myslím, že všechny důležité impulzy pro udržení nebo znovunabytí rovnováhy opravdu vycházejí ze středu těla. Ostatní části těla – nohy, ruce (ano i hlava ) tu rovnováhu silově proti sněhu i hmotou na dlouhých pákách zajišťují (svalové řetězce…)
29.10.2023 21:03:22 #471
>> #466, meduz, 29. 10. 2023 17:48:19
Jsem rád ze i moje příspevky mohou někomu pomoci.
30.10.2023 10:14:38 #472
>> #466, meduz, 29. 10. 2023 17:48:19
Ak budeš mať v zime cestu okolo Kysúc, tak sa kľudne ozvi. Keď sa budem motať s potomkom dakde na placke(Krušetnica, Wisla…) tak by som si vedel dať pár jázd potom s tebou(malý vydrží hoďku max. a vyberám si s ním termíny keď je mäkko a ja nemám ako jazdiť „po svojom“). Taký pluh na kaši naučí človeka niekedy hodne vecí
30.10.2023 10:51:26 #473
>> #468, MPS, 29. 10. 2023 19:06:07
Natrénovat či zkalibrovat zde již několikrát zmiňovaný gyroskop
Áno, gyroskop v zmysle cit pre predozadnú rovnováhu(a jej udržiavanie počas fáz oblúku). Tréningové metódy máš ozaj netradičné, pozdravuj quintana roo
V našich bežných podmienkach sú podľa mňa suverénne najlepší spôsob kalibrácie gyroskopu „brusle“ na ľad(aj predozadného, aj stranového – šmyk versus čistá hrana…).
30.10.2023 17:34:25 #474
>> #469, MPS, 29. 10. 2023 19:12:08
Tvl sem docela rád že díky vrozenému abstraktnímu myšlení tento problém nemám – kouknu a hned vidím kam co bude směřovat
Vitaj v klube
>> #470, oblouk, 29. 10. 2023 19:12:23
myslím, že všechny důležité impulzy pro udržení nebo znovunabytí rovnováhy opravdu vycházejí ze středu těla
Ako správny (anti)marxistický dialektik by som to zhodnotil, že „vše souvisí se vším a nic nefuguje bez ničeho“
Debaty o tom čo je dôležitejšie je ako to s tým vajcom a sliepkou…proste nohy dávajú proprioceptívny signál a riadiaca nervová sústava dáva signál CELÉMU telu čo a ako má napnúť, povoliť, rotovať, naklopiť apod.
30.10.2023 20:36:03 #475
>> #472, IIIvan, 30. 10. 2023 10:14:38
Vacsinou lyzujem okolo ZA teda Kysuce mam po ceste. Ozvem sa v zime. Vdaka za ponuku ;)
30.11.2023 10:51:37 #476
O síle je dobré pojednání od skvělé „dědičký“ jména Lewit – https://youtu.be/aADSpgpG4jo?…
01.12.2023 16:48:38 #477
>> #476, oblouk, 30. 11. 2023 10:51:37
nemáš to niekde v textovej podobe? čítať viem dať turbo, kdežto počúvanie neurýchlim…
30.04.2024 14:42:26 #478
Asi to bude najvhodnejšie dať sem:
https://ahojmama.pravda.sk/…-clanok.html
Nejaké zaujímavejšie časti:
„Kto chce robiť výkonnostnú atletiku, musí trénovať oveľa viac, a to po celý rok“
Ak nahradím atletiku lyžovaním: takýto prístup by som pripomenul aj adeptom, čo si chcú pohodovo zajazdiť race oblúk na tvrdej strmej piste.
„Deti začali tráviť veľa času možno jednoduchším spôsobom s technickými vecami, čo je podľa mňa veľmi nezdravé. A v tom vidím najväčší problém. Nastalo pohodlie, ktoré začali podporovať, bohužiaľ, aj rodičia.“
Asi netreba komentár, len že „pohodlie demoralizuje“.
„Deti sa, jednoducho povedané, málo hýbu! Rodičia sú často benevolentní, úzkostliví… Chýba disciplína, bez ktorej to nejde.“
Ako rodič malých detí vidím denne vo svojom okolí ako pristupuje k tomu „mainstream“. Problematika je ale širšia, o výchove celkovo, väčšina deciek je proste rozmaznaných – v dospelosti môžu naraziť tým, že už nebudú v nejakom kolektíve tí „najväčšie hviezdy“ ako pri maminke.
A ak sa vrátim ku tým ambicióznym race carveromna tej červen, tak vidím to tak, že väčšina má slušne povedané rezervy vo svojej vlastnej disciplíne – napríklad vedia makať 5 hodín na biku, ale nebudú robiť iné veci(ktoré ich nebavia, aj keď sú potrebné pre ten povestný race oblúk celoročne).
„Keď to ale takto ďalej pôjde, dnešné deti budú mať 25–30 rokov a budú chodiť o barlách! Ten pohybový aparát nie je dnes vôbec zaťažený.“
Mobil, tablet, čumíme a čumíme a kto aj športuje, tak strašne málo(kurzy pre hobby decká 1–2× týždenne po hodine apod.)…
30.04.2024 17:00:40 #479
>> #478, IIIvan, 30. 04. 2024 14:42:26
Děti nebudou chodit o berlích Je těžký napsat něco pozitivního, když jsi těsně před skokem do penálu.
01.05.2024 09:53:39 #480
>> #479, johnycek, 30. 04. 2024 17:00:40
Tak nemyslím, že to myslel pán doslovne
Tendencia vývoja fyzického stavu populácie je zjavná a to sme s mobilmi u detí(+ „…a za odmenu pôjdeme detičky dnes do McDonalds“…) začali len pomerne nedávno…
Samozrejme treba vidieť aj to pozitívne: je veľké množstvo rôznych športových klubov aj pre hobby deti, nielen súťažné – a to je práve to, čo by mal viac podporovať aj štát(lebo chudobnejší si to budú môcť dovoliť čoraz menej a menej).
01.05.2024 10:13:21 #481
>> #480, IIIvan, 01. 05. 2024 09:53:39
Chtěl jsem původně napsat, že je to " samozřejmě přehnané" jako všechno dnes, ale pak jsem se přiklonil k tomu vyjádření co jsem použil, co za mě vystihuje naprosto dokonale pohled toho pána těsně nad hrobem. Občas se už bohužel taky přistihnu, že začnu mlít podobný hovna, co tam píše on. To je holt věkem.
01.05.2024 15:52:35 #482
>> #481, johnycek, 01. 05. 2024 10:13:21
OK, nechajme teda prehnané vyjadrenia len na ich autorov a píšme/diskutujme po svojom
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.