Domů Diskuze Cvičení a posilování Cvik na podporu vnitřní nohy

Cvik na podporu vnitřní nohy

27.01.2011 20:32:33 #1 

Jirka83 muž

Zdravím,

Rád bych se optal, jestli někdo nemáte tip na cvik(y), které by podpořily zapření vnitřní nohy.

Zjistil jsem, že jezdím v podstatě po vnější, při pokusech zatlačit/klopit vnitřní se stávám nestabilním a přistihnu se, že se mi trup chce točit(pocit přepadávání dovnitř oblouku/dovnitř dozadu). Zkoušel jsem tu vnitřní zapojovat a nutno podotknout, že často nezůstalo u pocitu a padal jsem jak švestky na podzim :)

Děkuju

189cm, ~110kg, Dynastar Course 67 178cm, Vacuum 130, začátečník

28.01.2011 04:23:56 #2 

Gravedigger

>> #1, Jirka83, 27. 01. 2011 20:32:33

zataceni po vnejsi je spravne. silne doporucuji zaplatit si lekci v lyzarske skole a troufam si tvrdit, ze jeden den s instruktorem ti usetri spoustu dnu tapani na vlastni pest, o padech a trapasech ani nemluvim.

28.01.2011 04:56:27 #3 

mski muž

Ahoj Jirko,
a take vsichni ctenari Snow, btw zdravim i Petra Sochu a Ivana Sosnu a ostatni z party.. tak po skoro 2 letech jezeni bananu, polehavani v chladku pod palmou, loveni ryb a sjizdeni vln me prepadla melancholie a zjistuji potrebu obnovit kontakt. Jirko zkus pri jizde sikmo svahem / traverz, postupne pomalu prenaset vahu na vnitrni a pritom se snazit udrzet rovnovahu a nepadat jako hruska.. priste mi napises jak to slo a ja poradim ja..taky bych mohl prispet treba k Sarce Z. jaokozto ji a celou rodinku trochu znam.. a mam nazor, pokud to bude lidi zajimat.. nebo cokoliv jineho.. zdravim z mmale primorske vesnicky vychodni Australie, Milan Trnka Stevens

jen mrtva ryba plave s proudem...

28.01.2011 05:17:13 #4 

Gravedigger

>> #3, mski, 28. 01. 2011 04:56:27

ktera je vnitrni pri travezovani?

28.01.2011 05:19:50 #5 

ivan

NO TO JE UDÁLOST!!!

VÍTEJ, ZBLOUDILÝ SYNU!!!

Začnu si zapínat skype!

Probereme mnohé, doufám :-) Hlavně, že jste se neutopili.

28.01.2011 05:31:11 #6 

ivan

>> #4, Gravedigger, 28. 01. 2011 05:17:13

Ta horní přece.

Ještě k tomu doporučení. Traverz po horní lyži může odhalit problém v botách, resp. v nevhodném úhlovém postavení v nich na lyžích, někdy spojený s tělesným problémem, kdy je lyžař nějak zkřivený, má navyklou určitou kompenzaci a to mu brání na tu horní = „vnitřní“ se postavit a udržet se na ní. Netvrdím, že to tak u Jirky83 je, ale vyloučené to není. Pokud to roli hraje, je vhodné pokusit se ten materiálový problém řešit.

28.01.2011 06:53:25 #7 

Jirka83 muž

@gravedigger: jen po vnější? Kamarád se vyslovil, že jsem parkrát sletěl proto, že mi ta jedna ujela a druhá nebyla oporou. Co se týče instruktora – zatím ještě odolávám, ale je pravda, že jsem trošku smuten, že pořád neznám postoj, přes to že ho hledám cirka 5 lyžovacích dní. Uvidím, možná se tomu nevyhnu :(

@mski: jestli to nebylo ironicky tak děkuju a rád zkusím.

@ivan: ze včera mám něco natočeno (naštěstí), dnes zkusím zase dopoledne zkoušet a mít nějakou zpětnou vazbu. Pokusím se pak doplnit obrázky nebo video a budu se snažit, aby bylo rozumnější než minule a k něčemu to bylo – i když bych si vsadil na problém jezdce než materiálu :)

K tělesnému problému: ty mám, neumím „náklek“ nebo jak to říct (i když se mi zdá, že klečím na svahu, video mě vyvede z omylu – skorotyč, ne a ne blbec se dostat dopředu jak ostatní, muldy me vystreli jak z praku:( ) a ve zpomaleném záběru jsem si potvrdil, že mám problém v zatáčce udržet rovnoměrný tlak na lyže, tj. v důsledku se stává, že ujedou z paralelní pozice. Doleva se mi zatáčí přirozeněji než doprava, mám problémy se zatížením předních částí lyží… a dalších 1000 a jedna věc.

To traverzování jsem si vyhledal a budu zkoušet. Včera jsem po výtce o lyži prostě zkoušel více zatěžovat vnitřní na mírném svahu v „obloucích“, hledaje pozici těla (hlavně při zatáčce doprava).

28.01.2011 07:10:48 #8 

CzechSkier

Ahoj,

už jsem na toto v jiném vlákně odpovédal. Jinak se přikláním k doporučení Gravediggera. Je totiž otázka, jestli cílené přidávání váha na vnitřní je zrovna momentálně smysluplné a prioritou. Mělo by asi vždycky být jasné, jaký problém chceš dalším cvičením nebo tréninkem odstranit (např. „nedrží mi to na ledu, málo mi to zatáčí, na prudkém mi se mi to rozjíždí, jede mi to pomalu, chci jet čistěji, atd.“. Pokud tedy samozřejmě není tvým hlavním a jediným cílem „jet více po vnitřní“. Pak by samozřejmě otázka byla na místě. Ivan

www.juniorsports.cz

28.01.2011 07:58:37 #9 

Martin430

Ahoj Milane,

jsem moc rád, že jsi zase jednou napsal na fóru. Abych řekl pravdu, začal jsem podezřívat kluky, když o Tobě často mluví, že jsi pohádková postava, něco jako Krakonoš nebo tak :o).

A tak mě těší, že jsem se spletl :o). Doufám že se máš dobře, záplavy Tě minuly a Tvůj stesk po sněhu si budeš léčit m.j. i občasným dálkovým stykem s námi.

Díky, že ses ozval. Mám hezčí den. A asi nejen já.

Martin430

P.S.: Šárka – tam je to všechno dáno botama a vázáním, to přece víme. Říkala to. heheheheh

28.01.2011 08:13:37 #10 

Jirka83 muž

@CzechSkier – chci jet čistěji. Resp., můj prvotní cíl je jet oblouky jak se mají s jistotou v postoji, který se alespoň blíží tomu „jak to má být“.

Z obrázků bude asi patrnější, o co mi jde a pomůže to toto vyjasnit. Za chvíli vyrážím směr svah, bohužel tu máme mlhu a smog že není na 6m vidět. Nevadí. Vážím si všech Vašich rad.

28.01.2011 08:35:40 #11 

ivan

Jirko, nepozorně jsem se seznámil s tvým profilem a teprve poté, co čtu, že správný postoj hledáš „už“ 5 dnů, mi docvaklo, že jsi vlastně (poctivě deklarovaný, pochvala) Z.

V takovém případě budou nejspíš moje materiálové rady pro tebe overkill. Potřebuješ basics a samozřejmě je účelné úvodní kroky dělat pod dobrým odborným vedením. To ti dokáže ušetřit spoustu pozdějších starostí a trápení s nesprávnými návyky, který si nekočírovaný začátečník na 99,9% osvojí a záhy i zafixuje. Učit se lyžovat přes rady na webfóru je skoro tak blbý jako přehazovat písek vidlemi.

28.01.2011 09:05:10 #12 

sarfik

Zdar Milane, to je ale prekvapeni poranu. Jsem rad,ze Vas to nezaplavilo a ze i nadale muzes trenovat rezane oblouky na vlnach. Myslim, ze nikomu zde nebude vadit, kdyz nam obcas poradis a prispejes do diskuse. :-) Takze WELCOME ;-)

...≈≈≈8≈≈≈...

28.01.2011 21:10:19 #13 

Andorran

Hoj Jirko83,

Zde jsou cviky pro jizdu po vnitrni noze a hlavne, jak je provadet a co u toho citit.

Jeste nez se vydas na svah presvec se, zda-li tvoje nastaveni bot umoznuje aby chodidla, holen a koleno byla v presnem pravem uhlu k hranam lyzi. Jinymi slovy pokud mas nohy do „X“ nebo do „0“ budes na vnitrni noze vzdy nestabylni. Na tema boty a jejich spravne nastaveni se da hovorit dlouho..vice pozdeji pokud bude zajem.

1: Zacni na stredne prudke sjezd. sesouvani bokem jen na vnitrni. Rozloz vahu na cele chodidlo, pokrc kotnik v bote aby byla holen vzdy zaprena pevne v bote. udrzuj vrchni cast tela mirne skopce tak jako v zakladnim postoji. Ruce od tela..Pracuj kotnikem tak aby si lyzi dostal z hrany a po nekolika metrech sesouvani zase zastavil. Vse jen kontnik, telo se jen posunuje ve smeru jizdy, tak aby si neprepadl na svah. Po case se pokus sesouvat po vnitrni napric svahem(traversing), nejprve ve stejne linii, potom se pokus o male garlady(polo oblouky). Pri zahajeni garlandy se soustred nato, ze veskerou vahu mas na malicku a holen pekne zaprenou v bote. Zahajis tedy pohybem teziste do noveho oblouku tak jak na obou lyzich(nejlepe v kombinaci s extencion, tj. natazeni nohy). Jakmile lyze, za aktivniho smerovani(steering your ankle)boty ze svahu, zahaji oblouk opet ji pohybem kotniku vrat napric pres spadnici. Podari se ti to jen pokud udrzis vahu na malicku a holen oprenou pevne v bote. V zaklonu se na vnitrni lyzi da zatocit jen velmi tezko. 2. Carving turns na vnitrni noze: Rozjed se sikmo pres prudsi svah na obou lyzich. Hrany zariznute, kotniky a kolena ke svahu(pokud se inklinovat pouze kycli, budes prepadavat ke svahu!) Nemusi to byt moc rychle, ale nejakou rychlost potrebujes. Pokus se po chvilce zvednout vnejsi lyzi a ve stejnou chvili nepretrzitym pohybem kycle ve smeru jizdy a mirne ke svahu udrzuj vahu na malicku a holen oprenou o botu(mirne pokrcene koleno). Vyvaruj se priklaneni (inclination) vnitrniho ramene ke svahu a celkoveho prepadavani do vnitrku oblouku. KYCEL je tvoje voditko(drive the hip forward), protoze to je tvuj balanc, pokud se kycel dostane za patu boty pravde podobne zacnes nekontrolovatelne zrychlovat a smikat se po snehu misto carvovani.

Progrese by pokracovala asi takto: Zacinej ze strany sjezdoky s lyzemi temer kolmo ke spadnici, postupne se rozjizdej v ostrejsim uhlu ke spadnici. Konecnou fazi je oblouk zahajeny stremhlav ze svahu na jedne noze, kdy v konecne fazi oblouku zahajis novy oblouk na nove vnitrni noze co nejrychleji tak, aby obe lyze byly na snehu vedle sebe jen velmi ktatkou dobu (nebo vubec, tj, preskocenim z vnitrni na novou vnitrni). Nevim jestli je to srozumitelne, nicmene chci rici, ze pokladam um lyzovani na vnitrni noze za naprostou nutnost pokud chcete mit stabilni postoj za vsech okolnosti. Pokud jste vsak jako ja ztravily leta jizdou po spodni , pocitejte stim, ze se utoho zapotite .

Autor je drzitelem licence PSAI level III.

>> #10, Jirka83, 28. 01. 2011 08:13:37

28.01.2011 22:41:06 #14 

Wartus

>> #13, Andorran, 28. 01. 2011 21:10:19

Ja jsem rad ze jsem ztravil leta jizdou po spodni a budu v tom rad pokracovat… :-)

28.01.2011 23:49:44 #15 

TNS muž

>> #14, Wartus, 28. 01. 2011 22:41:06

Áno v tom sa viacerí zhodneme.Výhoda väčšiny z nás je ale aj v tom,ze máme nohy dve.A vnútorná lyža/noha nám neslúži na zavadzanie pri jazde.Napr. často využívaný drill „po jednej“ je vlastne pri jazde prepínanie len dvoch polôh.Len vonkajšia/len vnútorná(cieľ cvičenia je trochu iný) a bez akej-takej šikovnosti s vnútornou to nedáš.Odhliadnúc od faktu,že často nabádáme na odstránenie nadužívania vnútornej pri jazde,v tomto vlákne je to trochu inak:)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

29.01.2011 00:26:43 #16 

ivan

>> #13, Andorran, 28. 01. 2011 21:10:19

Dal sis velkou práci, kloubouk dolů. Ale opravdu si myslíš, že takto podané to bude užitečným návodem pro kluka, který má za sebou coby samouk pět (5, five) dnů na lyžích?

Píšeš: „Nevim jestli je to srozumitelne…“. Co myslíš?

Rozuměj, opravdu si cením tvého úsilí, ale oslovuješ pětidenního začátečníka!

29.01.2011 03:52:03 #17 

mski muž

>> #7, Jirka83, 28. 01. 2011 06:53:25

Ahoj Jirko, ahoj vsichni a dekuji za vrele privitani!! do debat tady na Snow se rad pripojim ovsem asi ne s uplnou pravidelnosti.. a taky tady mame o deset hodin napred tak ted je lehce po poledni a vy jeste spite..-))

pro Jirku.. prosim te, nenech se odradit zkousenim sam na sjezdovce pokud nikoho nebudes ohrozovat svym (ne)umenim, elepe ani sam sebe, nemuzes toho zas ak moc pokazit, kazda zkusennost je v teto fazi pozitivni a zadarmo.. v pripade vyhledanim odbornika z rad instruktoru rizkujes vice a k tomu za drahe penize a v domeni a v duvere se pak snadno muzes nechat zavest do slepe ulicky a stravit hodne casu a nacviku neceho co jiz od pocatku je odkazano k neuspechu.. a budes z toho mit pekne zamotano palici, tedy confused jak tady rikame u klokanu.. napriklad Andorran ve svem presvedceni „lyzarske pravdy“ by te pekne pomatl a mozna o to vice kdyby jsi si od takovehoto profika vzal lekci na snehu.. Opravdu, pro zacatecnika s najetymi 5 dny na snehu je tech informaci prez prez priliz a navic poinaje se zakladnim postojem „tlaceni“ holene do jazyka boty, nespravna. Tlacit by jsi nemel nikam nic. jen je treba rozlozit vahu prirozene do stredu boty, do stredu chodidla a ani lyzarske vybaveni, boty a jine nejsou urcite v teto fazy podstatne! Gross movements (hrube pohyby)? zacatecnika jsou natolik ve velkem rozsahu ze jimy uplne v pohode dokazes kompenzovat nedokonalosti uhlovani bot a jine… Andoran ma sice v ohledech ostatnich ktere popisuje celkem pravdu ale tim se zatim nezabyvej, jdi na snih a cvic prenaseni vahy (bez zvedani lyzi od snehu), pri jednoduchem traverzovani prez kopec, ne moc prudkem a ne moc rychle.. a pak napis jak ti to slo… Nuz jdu jeste ted s detma do vln, dnes jso poradne a den kratky.. jo a zcela jsem si vedom me nedokonalosti v pravidlech ceskeho jazyka, omlouvam se, s tim uz asi moc nesvedu, jsem od prirody liny a tech veci na stihnuti v tomto zivote je tak hodne.. Skol, Milan

29.01.2011 07:58:58 #18 

Jirka83 muž

Opet se hlasim.

ad Instruktor: Hodne jsem nad tim premyslel hned ze zacatku, ale uz nakupem vybaveni jsem se dostal do mirne cervenych cisel, ted se z nich hrabu. Instruktor tady stoji cirka 350 Kc na hodinu, kdyz si to spocitam je to zhruba 1400 za pouheho pul dne. Nevim, kolik dni bych potreboval, ale dovedu si predstavit, ze nejakych 5–6 tisic by hvizdlo nez bych rekl lyze (a to nepocitam skipas jeste). To je pro me stale hodne, s vysledkem neodhadnutelnym (za pul dne mam pocit, ze jsem jel z kopce tak 10×). Jak jsem uz napsal, uvidim jeste..

@Andorran: Moc diky, to vypada jako dostatecne podrobne popsany navod, podle ktereho by se i laik mohl o neco pokouset. Jestli ne ted, treba v budoucnu se dostanu na uroven, kdy ho budu moci aplikovat na svahu. Chapu to snad dobre tak, ze to neni nuceni pouzivat jednu nohu vic, ale pouze etudy pro nohu, aby byla jistejsi – tedy presne to co jsem myslel ze potrebuji. Takze jeste jednou dekuji moc.

@mski: Diky, myslim ze tvuj i Andorranuv post se nevylucuji, dam si to nejak dohromady a budu se snazit, snad budu mit volny svah :)

@Traverzy: Zkousel jsem to vcera na Vankove kopci, zezacatku, kdyz se tam jeste sem tam nasla chvile kdy byla fuga v lidech na kopci. Konstatoval jsem, ze asi opravdu potrebuji vratit zpatky a provadet ruzna cviceni, protoze jsem v podstate nemohl traverzu vubec udelat :( Zkousel jsem pomalejsi rychlost, vetsi, ale na hrane jsem jet nedokazal. Bohuzel se kopec pak zaplnil natolik, ze jsem pak radeji z duvodu bezpecnosti s jezdenim napric prestal.

Pozitivni aspon bylo moje podezreni, ze jsem pri dalsim jezdeni mozna prisel na zpusob, jak vice citit jazyk; i kdyz se mi po prohlednuti videa postoj nezda prilis zmeneny..

@boty: Nevim ted presne, jestli myslite uhly z pohledu bocniho, nebo zadniho. Predpokladam, ze ten uhel ma svirat „linka nohy“ vzhledem k lyzi ze zadniho pohledu? Boty maji nejake nastaveni cantingu-v mem pripade myslim ze jen vyhybani kominu doleva/doprava z pohledu zezadu. Je pravda, ze jsem (nevedel jsem tenkrat) si nenechal v prodejne canting nastavit. Boty byly v obchode 4–5 let, a je mozne ze na to nekdy nekdo sahal, nevim. Zkusim rozklicovat, jak myslite ty uhly a zjistit, jestli je vse OK.

Videa momentalne delam, jak budou tak hodim odkaz. Opravdu jsem se snazil vystrihnout jen kousicky, kde jsem byl bliz kamere a jeste to po vzoru Kuby nejak zpomalil, treba to pomuze a bude neco videt. Je pravda, ze to jak mi klepou lyze o sebe jsem postrehl kolikrat az kdyz jsem si to na PC zpomalil na 20% – hned se to vylouplo. Jinak ja byl na lyzich vcera po osme. Tech pet dni bylo na hledani postoje, prvni den jsem pluzil na kopecku pro detskou skolku (s takovym tim provazem, no vyjimal jsem se mezi nema), druhy den jsem pluzil na kopci a treti jsem z pluhu pridaval vnitrni k vnejsi do oblouku.. Od te doby se peru s postojem.. Nezda se to, ale je to fakt nekdy az veda jak je to slozity; a samozrejme ti co umi vypadaji ze je to tak jednoduche :)

P.S.: Pardon za OT, ale co je to Skol? Nejaky druh pozdravu asi, co znamena? Dosla mi ted i SMS z obchodu takto zakoncena, tak je mi uz blbe ze nevim o co jde :)

29.01.2011 08:14:05 #19 

Gravedigger

>> #18, Jirka83, 29. 01. 2011 07:58:58

a co treba ob den dve hodiny s instruktorem a mezi tim cvicit sam? 8 dni na lyzich neni az tak malo. pri obcasnem usmerneni odbornikem by to melo stacit na to, aby se zakovy vykony daly nazvat lyzovanim.

29.01.2011 08:40:19 #20 

Jenos

>> #17, mski, 29. 01. 2011 03:52:03

Právě že je tomu přesně naopak. Nechápu jak toto můžeš vůbec napsat. Právě samozkoušením na svahu bez zkušeného profesionála a s podporou všelijakých cvičení a doporučení z internetu, které se s největší pravděpodobností vůbec nebudou týkat problému dotyčného, se pokazí nejvíc a získané špatné návyky se navíc těžko odstraňují. Anonymní rady tipu zkus toto a toto jen na základě sdělení nějakých pocitů tazatele, které má při lyžování je naprosto nezodpovědné a právě toto vede do slepé uličky. Bohužel snaha ušetřit za každou cenu pořád přetrvává…

>> #18, Jirka83, 29. 01. 2011 07:58:58

Ahoj Jirko, radil bych ti rozhodně zainvestovat nějaký ten peníz do kvalitního lyžařského instruktora. Tebou zmiňované problémy v jízdě mohou být způsobeny nespočtem jiných příčin a samovýukou se budeš spíše trápit a vše ti potrvá mnohem déle a s nejistým výsledkem. Pochopitelně privátní instruktor něco stojí, ale pokud zmiňuješ že u vás stojí cca 350Kč/hod tak rozhodně nemusíš investovat nějakých 5–6tis. k dosažení uspokojujícího výsledku. Věř tomu, že „pouhé“ 2hod s dobrým instruktorem je hodně času a že se dá zvládnout velké množství problému. Takže 2hod dopoledne, odpoledne si naučené budeš trénovat sám a pokud si to dáš 3dny za sebou uvidíš veliký pokrok a to za pouhé 2000. Pokud se o lyžování opravdu zajímáš, věř tomu, že budeš za tu investici rád a budeš si to užívat. Volba kvalitní LŠ je ovšem pochopitelně předpokladem…

29.01.2011 10:22:16 #21 

TNS muž

>> #20, Jenos, 29. 01. 2011 08:40:19

Ahoj,už podľa Tvojich príspevkov aj z minulosti tuším,že nebudeš žiadny babrák.Ale sám si napísal že „volba kvalitní LŠ je ovšem pochopitelně předpokladem…

Určite aj sám poznáš zástup svojich nie práve najšikovnejších kolegov.Podľa môjho skromného názoru môžu byť zlé rady z diskusie rovnako nebezpečné ako zlý inštruktor.

Skús ak môžeš poradiť Jirkovi niekoho konkrétneho(ši­kovného) z jeho okolia.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

29.01.2011 10:56:00 #22 

adam 1

>> #1, Jirka83, 27. 01. 2011 20:32:33 Ahoj Jirko ,předem se omlouvám ,ale uplně jsem na tebe zapoměl.16–20.1jsem byl navíc mimo a aby toho nebylo málo tak se zrovna potím(nachcipa­ny).Jestli jsi byl na Vankači nedávnou dobu (já tam byl naposled ve čtvrtek 14–16.30h a můžu ti říct ,že se ani nedivim ,že máš problémy se stabilitou ,ono při takovem počtu lidí vr.šířka a delka kopce tak je to pro zač. humus .Smýkači zhrnou sních a pod naškrabaným sněhem máš pouze led z nedávné oblevy,kdyby aspoň před več.lyž.přejeli rolbou (prý si tam lidi stěžujou ,že musí čekat)?Na takový vankač tudiž potřebuješ větší rychlost a hlavně se tlačit dopředu -jinak nemáš šanci-navíc těch tvojich R-17 to nepřipadá v uvahu(kopec je plný lidí) abyse ti dařilo.A hlavně nevím jestli jsi tam někdy viděl nějakého „dobrého "učitele“ -já tedy ne.Co bych ti doporučil tak zkus raději zajet do Tošovic -hey park(znáš)? -tam je to fakt placka na super učení.A s tou vnitřní bych ti to na vankači nedoporučoval tam fakt na to nejsou podmínky .Já ti můžu akorát opět nabídnout ,že když pojedem tak ti mužu zavolat a sejdem se(doufám) carvu zdar adam

29.01.2011 11:01:46 #23 

adam 1

tady je okaz jak se lyžoje v ostravě http://www.vankuvkopec.cz/kamera a tady je te hey park http://www.heipark.cz/sjezdovky.php

29.01.2011 11:04:09 #24 

mski muž

>> #20, Jenos, 29. 01. 2011 08:40:19

Souhlasim ze skutecne dobry instruktor na snehu dokaze posunout a nasmerovat velmi dobre a vlozene penize do nej pak maji opodstatneni.. Hacek je v tom ze sance uspesneho vyberu nejsou zrovna velke.(radeji bych sve penize riskoval v rulete s daleko lepsi vyhlidkou na vyhru.,–)) V pripade Jirky ktery zacina a jak je videt je inteligentni a jeho pristup je nadstandartne promysleny a opatrny, touto cestou sebeuky z diskuze a urcite i jinych zdroju podporene dokonce videoanalyzou spetne vazby je skvely… V prvotni fazi uceni jde predevsim o zkouseni ruznych pohybovych a balancnich prvku ktere vedou k ziskavani zkusenosti a zpetna vazba je Jirkovy k mani okamzite skrze prociteni dosahovaneho vysledku. I kdyby v teto fazi delal uplne kraviny tak neni treba se obavat ze by z toho hrozily navyky. Spatne ani dobre.. Ty se nastesti i nanestesti tvori az po notne davce opakovani stereotypnich pohybu az ve fazi automatizace pohybovych prvku, (motorickych programu).. Dale nehrozi nebezpeci slepe duvery v autoritu a prime odezirani od ni.. Takto je Jirka odkazan sice na slozitejsi cesu ale verim nejen lacinejsi ale i kvalitnejsi. (win win pro Jirku, ne tak pro profesi lyzarskych instruktoru). Tim se nechci dotknout te hrstky profesionalu kteri opravdu umi. Jirka si takto musi umet udelat svuj nazor a obrazek a postupne ho obohacovat o dalsi poznatky,detajly, variace a pripadne menit co se mu bude pozdavat potrebne.. Skol je stary cesky lyzarsky pozdrav.. Nedokazu vysvetlit dale, odkud pochazi.. snad me nekdo i Jirku pomuze.. Preji hezky den, Milan

29.01.2011 13:44:32 #25 

Lafi muž

>> #23, adam 1, 29. 01. 2011 11:01:46

Ještě jsi zapomněl na Skalu, kde díky tragickému výběru vleku nehrozí více než šest lidí na kopci. Je sice užší, ale při nácviku bych dával stejně jenom jeden oblouk a zastavil, ať se srovná. Při výběru rozumného času může mít kopec pro sebe.
Nic placatějšího v Ostravě není.

29.01.2011 16:39:42 #26 

CzechSkier

>> #24, mski, 29. 01. 2011 11:04:09 Ahoj,

samozřejmě je na tom velký kus pravdy, zejména v situaci lyžařského vzdělávání v ČR, jak je patrné z jiných vláken. Taková diskuse se tu myslím vedla již několikrát a řekl bych, že je to trochu jako se čtením návodů. Někteří je pečlivě prostudují i před použitím nově zakoupeného zubního kartáčku, jiní zase raději zkoušejí (případně zničí) různé složitější spotřebiče, ale ke čtení návodu by se nesnížili.

Sám patřím s přibývajícími léty k těm, kteří spíše využívají služby profesionálů k tomu, aby se v daném sportu zdokonalili a narozdíl od minulosti, kdy jsem se s buldočí vytrvalostí učil skoro všechno sám (přeci nemůžu být takový debil, abych se to sám nenaučil), a i ve sportech, které jsem dělal výkonnostně, jsem rady trenérů tak trochu „vypouštěl“, tak dneska jsem už ochoten si vzít trenéra téměř i na plení zahrádky (kdybych tedy nějakou měl) (Pravda, řkám si, že přeci nemůžu být takový debil, abych to nezvládl, když už jsem si vzal trenéra). Zjistil jsem totiž, že jsem místo dlouhých hodin čekání na poryv větru uprostřed přehrady, když jsem se učil vodní start, mohl krásně surfovat, že jsem nemusel mít tenisový loket, kdybych hrál forehand technicky správně a úsporně, atd.

Je pravda, že někdy chvilku trvá, než člověk najde toho správného, ale konec konců ono taky vyházíte pár korun, než najdete správného instalatéra, malíře nebo automechanika, a zadarmo to samozřejmě není. Na druhou stranu dát kolikrát nemalé peníze za trápení se v Alpách, když bych se mohl docela fajn povozit, taky asi není ani z investičního hlediska smysluplné.

Pokud bych mohl dát osobní radu k výběru instruktora v ČR, chtěl bych na individuální lekci někoho buď s dobrou referencí od někoho známého, nebo někoho, kdo má certifikaci Apul B, spíše ale Apul A.

Ivan

www.juniorsports.cz

29.01.2011 17:08:47 #27 

ivan

>> #24, mski, 29. 01. 2011 11:04:09

• *>> další související příspěvky:

Nakonec se asi většinově dokážeme shodnout, že důležitá je osoba „školitele“. Záměrně jsem proto psal o „dobrém odborném vedení“ bez ohledu na to, kde se vyučovaný vyskytuje.

Trochu jinak to bude vidět Jenos vyučující ve významném rakouském středisku, kde si jistě lze na privátní kurs najmout staatlicha a/nebo učitele specializovaného (freestyle, telemark apod.), a trochu jinak ten, kdo ví, že v nějaké tuzemské zadeli na dobrého profíka nenarazíš, jakkoli všude bude nějaký instruktor s laciným štemplem – jak na to s gustem a bezesporu realisticky upozorňuje Garfield.

Milanovi jsem chtěl připomenout, jestli dělali chybu Australané, když v si 80. letech kupovali zájezdy do Japonska obsahující i výuku od jakéhosi Stevense (ten dobový prospekt pořád mám…). Ale on mezitím upřesnil, že „skutečně dobrý…“ ano. A tak zbývá ujasnit si „maličkost“, kdo takovým je. K tomu jsou jistě dobrou četbou také vlákna o Interski a příspěvky Hansiho.

Klasickým problémem „net-poradenství“, na který tu narážíme už dlouho, je praktická nemožnost náhodného tazatele zorientovat se nejenom v radách, nýbrž i v osobách rádců. Demokracie je hezká věc, ale současně jen nejlepší metoda ze špatných a to ještě ne vždy (armáda, válka). A tady se demokraticky se svou radou či „radou“ mohou vedle sebe přihlásit blouznivci i profíci, a pak babo raď, komu naslouchat. A to ještě nedej bože, aby se zájemce o radu lyžařskou třeba přes vyhledávač dostal na carv.

Takže si svědomitý tazatel naštuduje, že svérázný „mski“ napsal jen 3 příspěvky, válí se pod palmou, žere banány, loví ryby, a místy ta čeština – kdežto třeba „adam 1“ jich má 158…

Dovolil bych si zapolemizovat o tom, jak rychle si lze osvojit špatný návyk. Jistě, do fáze automatizace se dostaneme až po hodně opakováních pohybu, ale nemůžeme se naučit dělat něco blbě už podstatně dřív, než to bude opravdu zautomatizované? Automatizaci bych chápal asi jako podvědomé totožné provádění za všech podmínek, bez potřeby na to myslet.

Pro jeden nedávný článek (Dobré loučky a ideální hřbitovy) jsem načítal hodně věcí o motorickém učení včetně „zákulisí“ v podobě myelinizace a přenosu vzruchů. Ze všeho mi vyplynulo, že už ve fázi diferenciace (v řetězci českých termínů generalizace – diferenciace – automatizace – tvořivé uplatnění) se naučené pohyby začínají z původní „operační paměti“ stěhovat do podvědomí na „disk“ dost rychle (cit. zmíněný čl.):

„Podle některých zdrojů se už při asi 1800 opakováních určitého pohybu začnou tvořit svalová paměť a „vypalovat“ příslušné nervové dráhy. Tyto spoje v tzv. fázi generalizace jsou ještě jen dočasné, ale pozor: už i jedna jízda po sjezdovce znamená stovky oblouků a třeba oněch 1800 jich najedeme i za den. Právě nenápadné mnohonásobné opakování pohybů způsobuje, že už v této počáteční fázi zatím hrubých a málo koordinovaných pohybů a zbytečných tzv. souhybů se některé hodně brzy mohou upevňovat a fixovat.“

A když lyžař udělá třeba 50 obloučků na 1km trati, je to za 20× sjetí (= 1 den) tisíc a po týdnu dovolené 6 000 opakování – což už mi na fixaci sice provotní, ještě ne úplně hloubkovou, ale přesto už poměrně dostatečnou, připadá dost.

Co na to zkušení učitelští praktici?

Btw, mj. jsem tamtéž taky psal:

„V roce 1994 se v Česku objevil Milan Trnka-Stevens, aby lyžařsky poradil svému mladému synovci Jakubovi. Mládenec neměl moc naježděno, ale stačilo pár tréninků zaměřených na správnou techniku, aby se neuvěřitelně zlepšil a začal porážet soupeře s násobky dnů na sněhu.“ (Málo naježděno bylo tehdy výhodou. Mnohdy se lépe pracuje s nováčkem –„tabula rasa“ – než se „zmršencem“, ale to zná snad každý trenér mládeže.)

Bavíme se taky v obecné rovině. Jiné to bude u šikovného děcka ve „zlatém věku motoriky“, jiné u sportovce versus nešiky. A samozřejmě záleží i na cíli: chce jezdit opravdu dobře, nebo jenom sjet a doprovodit manžela/ku a děti na hory? Etc etc.

Skol: afaik, v severských jazycích je to „cheers“ při přípitku. Když k nám začali kdysi pradávno jezdit jako lyžařské autority Seveřané, rádi to používali (jak je vidět, prostě tady s českými i sudetskými lyžníky rádi zapařili) a naši si propojili Snandinávce-lyžaře a jejich „heslo“ a udělali si z něj lyžařský pozdrav. Neboli je to vlastně omyl a posun významu, resp. vytvoření nového s určitým využitím tzv. lidové etymologie.

Já to cítím jako archaismus a osobně jsem to snad nikdy nepoužil. Skol!

29.01.2011 17:20:06 #28 

Wartus

>> #22, adam 1, 29. 01. 2011 10:56:00

Normalne bych nereagoval, ale nenechalo me to klidnym. Nikdy jsi nevidel dobreho instruktora? To ja bych teda zase chtel videt tebe chytraku! A s tim radiusem 17m to myslis jak ze nepripada v uvahu? Jako ze malo? Ja myslim ze na cesky kopce je to akorat. Uz jsem dlouho nevidel a ani neznam nikoho s r. pod 15m. Naopak se mi zda ze cim dal vic lidi ma lyze s r. pres 20m. A nejvic jsi me nastval s tema „smykacema“. To je jako kdo? Nebo jak ty jezdis prudkou sjezdovku? SG oblouk 120km/h mezi lidma? Snad kazdy smyka/driftuje ne! Nebo snad povazujes preklapeni lyze z hrany na hranu se spickami smerujicimi stale ze spadnice na modre sjezdovce za opravdove lyzovani?

29.01.2011 17:29:43 #29 

Jirka83 muž

Zdravim, tak jsem zpet.

Nahral jsem konecne rozbory, patri to sice spise do jineho vlakna, ale mno, at se to netristi, omlouvam se spravcum:

http://www.youtube.com/watch?…

http://www.youtube.com/watch?…

Je videt vzdy jen kousinek oblouku, ale neco se z toho vycist doufam da..

Ad Instruktori: Vase shoda na tom, ze by mozna stacilo min hodin a pak trening me naplnuje optimismem. Souhlasim s tim, ze vetsinou vidim spise nejake mlade holky ucit male deti, a „kvalitniho“ instruktora od pohledu nepoznam. Z certifikaci by se asi dalo vychazet spise (kor jak to tak ctu o riziku vyberu). Pokud byste nekdo meli tip na nekoho z okoli (OV), budu rad (klidne pres postu jestli to je nekomu proti srsti na sklo). Jak psal CzechSkier, nejen tady je dobra reference neocenitelna.

V mem pripade neplati „nemůžu být takový debil, abych se to sám nenaučil“. Pokud to bude investice do kvalitne straveneho casu jsem pro. Ale moc si neverim, ze bych neco zvladl za omezejsi rozsah hodin, kam mne limituje penezenka.. Jak se divam na to video tak jen kroutim hlavou :( – vidim to vzdy az doma, ne primo na svahu.

@Adam: V heiparku jsem jednou byl, bohuzel je dostupny asi jen autem(?). Na Vankac se da MHD + pěšo a na Bílou jezdí skibus tak je to takove dostupnejsi..

@Lafi: Jestli myslis Skalku, tak tam jsem jeste nebyl..

29.01.2011 18:22:45 #30 

Janek muž

>> #29, Jirka83, 29. 01. 2011 17:29:43

Ahoj!

Necítím se na rozbor ani nějaké rady, ale co napsat musím je, že pokud je to Tvůj sedmý osmý den na sněhu, jak padlo výše, tak jsou to jízdy velmi slušné! K technice ad vnitřní přenechám prostor povolanějším.

Ať to jezdí!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy