Cvik na podporu vnitřní nohy (strana: 3)
31.01.2011 15:27:43 #61
>> #58,
mski, 31. 01. 2011 13:53:29
CIT: „…spicky lyzi budou od sebe ne vice jak 5 az 10 cm“
To určitě platí pro GS, pro SL se mi občas osvědčila i vzdálenost
větší. Přikládám to tomu, že lyže jsou kratší a samotočivější a
pro zachování široké základny a udržení plynulé rychlosti jízdy je
nutné na mírném tolik neplužit (nevzpřičovat lyže), přesto se nemusím,
díky základně, ochudit o razantní odklony z oblouku.
31.01.2011 15:28:04 #62
>> #60, Jirka83, 31. 01. 2011 15:19:06
On to sice Mr. T-S neuvedl, ale nejedná se o klasický pluh, nýbrž o tzv. Trnkův pluh. Kdyby ses zúčastnil doporučovaného VL, seznámil by ses s Tp přímo na kopci.
31.01.2011 15:35:11 #63
>> #62,
Tom_, 31. 01. 2011 15:28:04
Kvůli seznámení s
„Trnkovým pluhem“ přímo na kopci si na VL určitě rád zajedu. Kdo bude
demonstrovat, že jsem tak smělý?
31.01.2011 17:31:45 #67
>> #66, sarfik, 31. 01. 2011 17:29:57
Jen ještě pořád nevím, kdo nám tu cestu ke klokanům bude financovat? ˘ö˘
31.01.2011 20:26:30 #69
>> #46, mski, 30. 01. 2011 22:00:20 Ahoj Milane,
pokud by to nevadilo, rád bych se u protirotace přeci jen trochu zastavil. Přiznám se, že ten rozpor, o kterém mluvíš, tam úplně nevidím, protože každé je o jiné fázi oblouku. Přemýšlel jsem, jak to probrat takto po netu, aby nevznikl moc velký zmatek. Jestli se nepletu, tak je asi shoda na tom, že během první fáze oblouku jetého po hranách (zhruba do doby, než začínám zalamovat/odklánět) je optimální držet osy pánve a ramen kolmé na osu lyží, je to tak?
Pokud ano, rád bych položil několik otázek o další fázi oblouku (zhruba v okamžiku maximálního zalomení):
- Dochází podle tebe během zalomení k současnému odchýlení (pootočení) os pánve a ramen od směru kolmého na osu lyží?
- Má takové pootočení v určitých případech podle tebe svůj smysl, nebo se domníváš, že se jedná o „nutné zlo“?
Vybral jsem několik fotek při pohledu shora, kde je podle mne pootočení patrné (mohl bych vybrat i nějaké, kde to patrné není…):
http://counter.juniorsports.cz/Alignment1.jpg http://counter.juniorsports.cz/Alignment2.jpg http://counter.juniorsports.cz/Alignment3.jpg http://counter.juniorsports.cz/Alignment4.jpg
Zároveň bych se zeptal na konkrétní provedení nácviku v pluhu. Protože z popisu mi to není úplně přesně jasné, rád bych se zeptal, jestli je jeho konkrétní provedení odlišné od pluhu na následujícím videu v podání Apul (odkaz Oblouk v pluhu) http://petr.atlasweb.cz/skivideo/
A ještě jednu otázku. Ivan Sosna někde zmiňoval cvik na nácvik náklonu, který nazval „Trnkovo bruslení“. Popis jsem úplně přesně nepochopil, proto jsem se chystal se ho na to zeptat. Nyní využívám příležitosti a prosím o podrobnější vysvětlení ať už jeho, nebo i Tebe.
Zatím díky.
Ivan
31.01.2011 21:10:21 #70
>> #61, ˘Ö˘Krab, 31. 01. 2011 15:27:43
dobrej poznatek a doplnek!! diky Krabe.. Jirko, dopln si o toto obrazek pluhu…
31.01.2011 21:30:43 #73
>> #58, mski, 31. 01. 2011 13:53:29
Hezky napsané. Dneska mnohokrát ozkoušené na kopci a funguje to skvěle!
31.01.2011 21:36:39 #74
k ukazce pluhu,(je fakt ze jsem to nikde neokoukal ale poctive zplodil za ty leta lyzovani a pripravy na nej), vzpomel jsem si ze mam nekde nejaky kratky videa na prenosnem hard disku skovany z unora nebo brezna 09, tesne nez jsem odletel.. Tocil me narychlo pri demonstraci jeden z tatinku na Klinovci kde jsem delal nekolik seminaru pro asi 10 jejich zavodnickejch deti a jejich asi 3 tatinky/trenery.. Je to amatersky natoceny, pri prestavce na obed a na neupravenym kopci.. mam tam tusim pluh zepredu i zezadu, sesouvani, ty pararelni prenosy dolni, horni lyze, nejaky oblouky jen tak a snad i to brusleni na ktery se pta Czech Skier.. pokusim se to najit a hodit na Utube nebo zna nekdo lepsi zpusob? ale upozornuju ze treba ten pluh je myslim docela sila.. a muze to par lidi obratit v hrobech!! i nektere jeste sice zijici ale alespon lyzarsky uz dost dlouho tlejicich a zapachajicich.. Sameho me to zarazilo kdyz jsem to videl, pocitove jsem to zajel ok ale vysledek je zajimavej.. (opice, brankar pluzici) a vypada to i na rotaci, jenze neni, jen to demonstruje absolutni „srovnavani se"ve vsech fazich oblouku.. Byl tady u me v Evans Head po australsky sezone na navsteve "Frak“,pred tim nez odletel do Japonska, jeden z hlavnich ceskych demonstratoru a lektoru (tusim APUL), a malem mu vylezly oci z dulku kdyz jsem mu to poustel.. no tak nevim, nevim… k Czech Skier, musim si tvoje dotazy jeste jednou precist, tak moment..
31.01.2011 21:37:45 #75
31.01.2011 22:45:41 #77
>> #74, mski, 31. 01. 2011 21:36:39 Ta na snow.Nepoznam Ta a neviem kto si.Citim ze chalani maju pred Tebou velky respekt.Len jedna fakticka poznamka.Snazis sa podat strasne vela svojich poznatkov/informacii/naraz.V Tvojich nazoroch sa aj ludia ktori lyzovaniu rozumeju stracaju./Teda aspon ja ano/A to nehovorim o tych co sa lyzovat ucia.Kedze na Tvoj prispevok zareagoval aj Czeschkier a ma na Teba dotaz,tak asi o lyzovani nieco vies.Prosimta spomal,vyzera to ze mas co povedat,ale nechci vsetko naraz.Prepac,asi som si zvykol na velmi kultivovane vyjadrenia a clanky oboch Ivanov/a niektorych dalsich/.>> #69, CzechSkier, 31. 01. 2011 20:26:30
Neviem ci do tejto debaty mozem vstupit.Ale poviem svoj nazor.Rozobera sa tu pretekovy obluk a jeho fazy.Ivane ,podla mna ,vrch /od pasu hore/by mal pracovat nezavisle od spodu tela.Cize musi prichadzat v okamziku druhej fazy obluku/zalomeni/ku praci noh ,nezavisly pohyb voci trupu.Tym padom logicky musi prist k pootoceni panve voci noham./lebo nohy spod Teba odidu/Ovsem toto je len teoreticky idealny stav,ktory v reale je problem dosiahnut/stavba tela atd,vyspelost jazdca/,lebo kazdy obluk je prisposobeny podmienkam ktore kazdy obluk/mysleny v branach/vyzaduje.Pootoceni je nutne zlo,ktore jazdec musi akceptovat,ak chce byt rychly.
Dufam ze som nebol moc mudry,ale vsak citat to nikto nemusi.Ahojte
31.01.2011 22:46:33 #78
>> #69, CzechSkier, 31. 01. 2011 20:26:30
To odchyleni os panve (jen v tom rozsahu/fazi, co ty popisujes) ted take resim. Byl bych rad, aby to nezapadlo a jeste se to probralo.
Mne osobne se zda, ze mi to pomaha drzet panev vice vepredu, pri vetsim zalomeni trupu, nicmene netusim zda se toho tedy vyvarovavat nebo ne.
Mam pocit, ze toto vlakno tak jako tak presahne/lo ramec pomoci Jirkovi83 pri zacatcich, forum cte mnoho dalsich lidi a je na kazdem, at si probere co k jeho urovni patri (S cimz i Jirka83 dle mnohych ubezpeceni nema problem). A tak doufam, ze bude jeste co kopirovat ..
31.01.2011 22:54:29 #79
>> #74, mski, 31. 01. 2011 21:36:39
Som prekvapeny,ako pocitovo vyriesil zakladny postoj Sarfik.To je trefa.Proste v pretekovom lyzovani cakas ako na penaltu,aky pohyb urobis.V lyzovani je vyhoda,ze si ten pohyb mozes naplanovat,lebo vies aka je trat.
31.01.2011 23:21:37 #80
>> #69, CzechSkier, 31. 01. 2011 20:26:30
dovolim si odpovedet misto mski.
ad 1/ ano ad 2/ a/v pase se ohneme mnohem snaz dopredu nez do boku, takze s natocenim (counter) jde zalomeni (angulation) mnohem lip b/ s natocenim (counter) se muzes lip oprit do vnejsi nohy. je to silnejsi pozice – viz pretahovani lanem. c/ s natocenim nezavazi vnitrni noha, takze se da dosahnout vetsich naklonu.
31.01.2011 23:28:33 #81
>> #78, jirri, 31. 01. 2011 22:46:33
Ahoj,
mám na to svůj názor, ale pokusil jsem se té debatě dát určitou strukturu, abychom nejdříve zjistili, v čem se shodujeme, a pak diskutovali to, v čem se možná rozcházíme. Taky bude potřeba rozlišovat, co je naše snaha a co nevyhnutelný výsledek, protože v lyžování je dost věcí, které by z fyzikálního hlediska byly optimální, ale jsou třeba z anatomického hlediska neproveditelné, nebo je jejich provedení podmíněno třeba kvalitou materiálu, kondičními předpoklady, rovnováhou, jízdními schopnostmi, nebo je závislé na momentální situaci.
Tak doufám, že dojdeme k něčemu smysluplnému.
I.
31.01.2011 23:31:46 #82
panove, jsem mile prekvapeny urovni diskutujicich a vasich vesmes otevrenych pristupu k veci, nekdy i osvezujice humornymi..-)) Toto vlakno urcite uz ted presahlo ramec duvodu vzniku, pro Jirku to znamena jen prakticky vyhledat odstavec jemu se tykajicimu ode me,.. (pokud je to tva svobodna volba ovsem).. Pro ostatni chapu ze moje nazory jsou neortodoxni, kontraristicke mnohdy se zazitymi hlavnoproudymi odbornymi a uznavanymi skolami..a navic me „neodborne“ vyjadrovani.. Prezpriliz informaci z mnoha poznatky naraz.. vse souvisi se vsim, a tady je volny styl diskuze, zadne ztrukturovane souvisle metodicke pokyny.. nastesti tady neni Jara Pluskal ani zadny jiny demagog ktery by „moderoval“ vstupy.. jinak bych uz tu nebyl a sel bych chytat ryby nebo surfovat.. Vzacna demokracie!! Kazdy si zde muze vzit co je mu libo a kdyz nevi o cem si to vedu tu svou, muze se zeptat tak jak CZskier, Harry aj.. a nebo to tady nechat plavat a taky se venovat necemu jinymu.. At zije svoboda!!! Harry, prosimte jestli jeste nespis, napis mi proc to pretoceni ven do protirotace ve fazi oblouku zalomeni, si myslis ze je nutne zlo a proc kdyz chces byt rychly a nechces aby ti „odysli“ nohy..(lebo nohy spod Teba odidu)… Proc a co by se stalo kdyby jsi se pri tom zalomeni neprotirotoval? Popis mi situaci prosim… jeste zpracovavam odpoved pro CZskier.. M.
31.01.2011 23:43:46 #83
jeste zadna odpoved Czskier, jen musim reagovat na vyborny poznatek v prispevku od Gravediggra!! No to je ono!!! presne tak!!! ta protirotace je vlastne pomucka a predpoklad k tomu aby jsme se mohli dostat panvi,(stredem teziste) ku vnitr oblouku pro vyrovnani odstredivych sil a spojene s mnoha dalsimi eg. rozlozeni tlaku na lyze a mira zahraneni vse uhledne zabalene do balicku co nejefektivnejsi korekce v ruznych rizikovych(mimorovnovaznym), situaci… Ovsem v tomto poznani je zaroven obsazena otazka, zdali je to tak spravne. Pokuz budu pretahovat nekoho na lane, zajiste je to optimalni reseni.. jde nam pouze pretahnout protivnika, odporovat silam ktere na nas pusobi.. ale kde mas u toho nohy? kam smeruji?? V oblouku je nutnost aby smerovali tam kam potrebujes, tj do oblouku, tam kam chces jet! a tady nastava klicovy moment ktery popisu v odpovedi pro CZskier…
31.01.2011 23:47:28 #84
>> #77, Harry, 31. 01. 2011 22:45:41
„Ivane ,podla mna ,vrch /od pasu hore/by mal pracovat nezavisle od spodu tela.Cize musi prichadzat v okamziku druhej fazy obluku/zalomeni/ku praci noh ,nezavisly pohyb voci trupu.Tym padom logicky musi prist k pootoceni panve voci noham./lebo nohy spod Teba odidu/Ovsem toto je len teoreticky idealny stav,ktory v reale je problem dosiahnut/stavba tela atd,vyspelost jazdca/,lebo kazdy obluk je prisposobeny podmienkam ktore kazdy obluk/mysleny v branach/vyzaduje.Pootoceni je nutne zlo,ktore jazdec musi akceptovat,ak chce byt rychly.“
Ahoj,
díky za reakci. Ta nezbytnost nezávislé práce nohou a horní části těla má své důvody (fyzikální), nicméně to, co je nezbytné z hlediska fyzikálního je to zalomení, a toho lze v určité míře dosáhnout i když budeš mít osy ramen a pánve kolmé na osu lyží. Tím neříkám, že to obhajuji, jen prozatím zmiňuji teoretické (i praktické) možnosti, aby debata byla nezaujatá.
I.
31.01.2011 23:49:26 #85
>> #82,
mski, 31. 01. 2011 23:31:46 Ja se taky nechci hadat,
jen mi prijde ze jsi sem vlitl jako uragan a hned se nas vsechny snazis srovnat
do rady… A tvrdis o sobe jaky si odbornik a vubec te nezajimaji nazory
jinych. Netvrdim ze odbornik nejsi, neznam te. S tema 2 roky starejma nazorama
to byla jen narazka, nebot jsi psal ze 2 roky surfujes v Australii a tim padem
jsi toho asi za posledni roky nenalyzoval tolik co nekteri z nas. A posledni
trendy od pocitace z Australie nechytnes. Nerikam, ze jsi rikal blbosti, jen
jsi to na nas vytahl jako nejaky trumfy, pritom to jsou obecne znamy veci.
A kdykoliv napise nekdo neco jinyho, tak to smetes ze stolu… Tak tak asi to
vidim ja. Jen jsem to chtel tak nejak srovnat. A zpatky k tomu oblouku
01.02.2011 00:04:15 #86
>> #83, mski, 31. 01. 2011 23:43:46
Tak šup šup, už se těším
>> #80, Gravedigger, 31. 01. 2011 23:21:37 Ano, toto jsou argumenty, ke kterým se přikláním, a které jsem už také zmínil. Přidám k nim za chvíli i některé další. Nicméně samozřejmě kdybych to vzal čistě fyzikálně, bez ohledu na to, že na lyžích stojí člověk, dokonce ten daný konkrétní člověk se všemi plusy i minusy, tak by bylo z hlediska dosažení maximální rychlosti nejlepší, kdyby obě lyže opisovaly soustředné kružnice, tj. vnitřní by byla prohnutá více (tedy by musela být i více zatížená), protože je uvnitř a byly by rovnoměrně prohnuté v místě, které by zajišťovalo tvar prohnuté odpovídající tvaru oblouku. Z tohoto pohledu samozřejmě jakákoliv rotace dosažení tohoto cíle komplikuje, konkrétně protirotace sice způsobuje zvýšení tlaku na vnější lyži, ovšem pouze v její zadní části, a navíc vyvíjí sílu, která tlačí špičky lyží ven z oblouku, což není úplně žádoucí. Čili z teoretického fyzikálního pohledu by nebylo asi o čem příliš diskutovat.
Ale proti výše zmíněnímu stojí jiné fyzikální a anatomické důvody, které mají za následek, že vnitřní více zatíženou nemáme, a minimálně anatomické výhody pro protirotační postavení. Takže otázka podle mne stojí, jestli výše uvedené nevýhody jsou převáženy výhodami (mnohdy mohou být výhodou pouze pro určitého jezdce), nebo ne.
I.
01.02.2011 00:20:19 #88
>> #82, mski, 31. 01. 2011 23:31:46
Ahoj.Napisem to cesky.Nedelam ze sebe Jaru,ktoreho ja strasne obdivujem,za to ako dokaze vzdorovat pritomnosti a buducnosti.Ja osobne si velmi vazim ludi ktori maju svoj nazor.To ze aky,je na dalsiu diskusiu.Musim Tvoje nazory najprv spracovat.Sorry snad najdem odvahu na odpoved.
01.02.2011 00:21:28 #89
>> #85, Wartus, 31. 01. 2011 23:49:26
Ahoj,
tak to tak neber. Svěží vítr (nebo uragan) je potřeba, jinal by tady
bylo brzy zatuchlo a nuda. Navíc ze souhlasných názorů asi nikdy žádný pokrok nevzešel.
A pokud budou vítězit argumenty a ne dogmata, tak je vše OK.
>> #87, mski, 01. 02. 2011 00:07:48
Jo jo, taky už se mi to stalo. Od té doby vždycky, když píšu delší příspěvek, píšu ho nejdříve do Wordu, a hotový ho pak zkopíruju sem. Už se mi to mnohokrát vyplatilo. Tady je –13, půl jedný v noci, takže já jdu pro změnu do peřin.
Zatím.
I.
01.02.2011 00:33:57 #90
>> #85, Wartus, 31. 01. 2011 23:49:26
jeste k tvemu rozhorceni Wartusi, chapu te.. je to muj styl.. vim to o sobe..Nastavam s tim soustu lidi skrze zivot.. a nekdy mi to i dost skodi.. a nekdy ne,.. to je relativni.. Kazdy ma pravo na svuj nazor a muj je docala overene kontraristicky uspesnej. Je to proste tak ze jsem zivot drive zasvetil lyzovani za kazdou cenu!! a co jsem drive nalyzoval za 2 roky mnozi z vas nemaji sanci nalyzovat za cely zivot.. A uz dost dlouho jsem ve svych nazorech napred. ne oproti ceskemu trendu ale svetovemu.. Kdyz jsem koncem 90 let zjistil ze uz nemam prozatim co poznavat a objevovat v poli lyzarske techniky, dovolil jsem si zafusovat do navrhu a konstrukci lyzi! Uz v roce 1989 jsem verejne tvrdil ze snaha o jizdu slalomu na 2 metrovych lyzi s radiem blizici se 40 m je nesmysl a ze se musi lyze zkratit! V polovine 90 let jsem na toto tema zabredl pri obede u Headu s tehdejsim sefem zavodniho odd. Franzem E… Tvrdil mi ze uz leccos se svymi spickovymi vyvojari a test jezdci zkouseli ale nic z noveho se neosvedcilo.. V roce 1999 jsem u Rolanda Veita v male tovarne vlastnorucne vyrobil prvni prototyp slalomky 162cm , R12.5, sire pod botou 65mm, Pristi den jsem to privezl do Spindlu kde mladej Forman (tehdy na 500miste na svete ve Sl.)na 20s useku na velkym hangu zacal zajizdet Stanleyho Hayera( do tedoby 50. na svete ve Sl.) Stanley kdyz to videl chtel taky.. tak jsme zapacoval i na dalsich prvcich techniky, byl jsem Stanleyho osobni trener prvni 2 roky pri jeho prichodu do Cech, a Stanley s tim dominoval vsechny Fis zavody v sezone po cele evrope a EP.. Na svetak nesmel protoze pri prestupu z Kanady ztratil vsechny body.. zacinal od 999 a trvalo m u ne z duvodu vykonnosti ale z byrokratickych duvodu ke opravneni startovat SP. Jeste jsem mel slalomku 147, R9.5, s kterou se tehdy Tereza K. behem jedine sezony dostala na cesku n.1 ve Sl, kdy porazela s prstem v nose Zakourilovou, Hrstkovou, Kurfu i dokonce zacinajici Zuzulovou.. Terezu jsem ucil od jejich 15 let a v sezone 99/00 ji bylo 20. Jen jsem potreboval odpovedet na dotaz nekterych nechapajicich nad drzosti nasince, kdo vlastne jsem ..-))
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.