Cvik na podporu vnitřní nohy (strana: 2)
29.01.2011 20:17:18 #31
*>> #28, Wartus, 29. 01. 2011 17:20:06 Wartusi,určitě jsem tě nechtěl rozčílit,ale jestli si to pořadně četl -tak jsem psal ,že jsem TAM(myšleno vankač)neviděl žádneho "dobrého "učitele.S tím R-17 to myslím tak ,že pro začátečníka tento nebo větší R nepřipadá v uvahu aspoň já to tak vidím a jestli nikoho neznaš s R pod 15 tak můžem spolu kamarádit já mám R9.Jakmile se zvládne jízda na menčím r tak klidně na R třeba 20 -všechno má své?S těma smýkačema myslím lidi(asi ti zač.) ,kteří nezvládají jízdu na velkých R a nic jiného jim nezbývá.Já osobně když se mi to rozjede tak raději zastavim a spočnu.
Jirka:Tak jak říká Janek -klobouk dolů !ale zkus si pujčit lyže s menčím R nějakou slalomku do R12 a tlač se víc dopředu a klop to více na hrany carvu zdar
29.01.2011 22:13:53 #32
>> #31, adam 1, 29. 01. 2011 20:17:18
Aha, tak pokud tu jde o funcarving, tak jak je libo… Ale kdyz nekdo napise: „Já osobně když se mi to rozjede tak raději zastavim a spočnu.“ To mluvi za vse. To ze spocnes je v poradku, ale jak se ti to muze rozjet!?!
29.01.2011 22:23:28 #33
>> #27, ivan, 29. 01. 2011 17:08:47
Diky Ivanovi za osvetleni pozdravu Skol. Debata o zazivani si pohybovych navyku je zajimavym tematem, ovsem Jirka zde svymi prispevky a dobre cilenymi dotazy nam vsem dokazuje jak se svymi 8 dny na snehu „vali“. Jirko, vedes si opravdu skvele!! Nevidim tam zadne hrozne prvky ktere by jsi si snad na ukor tveho dalsiho lyzarskeho klani osvojoval s nebezpecim dalsi limitace, nebo lyzaskeho ekvivaletu tenisoveho lokte ci jinych neduh! Skoro jsem presvedcen ze v CR a dokonce i v Alpach by jsi pod vedenim profika takto rychly progres neudelal. O kvalite nejepsiho svetoveho lyzarsko instruktorskeho vzdelani mam osobni pochyby tak jak pak muze obstat v tomto srovnani cesky smudla? Muj mentor Berni Shweiger, pred nekolia lety odevzdal svuj prukaz Statliche pri prezkouseni zkosejicimu se slovy ze pokud by mel ucit lyzovat a demonstrovat tak jak je po nem chteno, nechce mit s touto organizaci nadale nic spolecneho. Berni byl koncem 70 a pocatkem 80 let v Bunesportheim v St. Christov nejlepsim demonstratorem, lyzarsky genius ktereho si nesmirne vazili i profesori Kruckenhauser a Hoppichler!! Pred tim clen rakouskeho acka a juniorky mistr sveta v obrim slalomu. Jirko, ted k tomu svymu lyzovani pridej pluh, odloz na par dni snahu o pararelni oblouk stranou, zamer se na pocit hrany na spodni / vnejsi lyzi. Hraneni lyze docilis z krze odklaneni trupu ven z oblouku pri ponechani kycli, panve v klidu. Kdybych ted nepospichal s detma do surflkubu na dopoledni vycvik „nippers“,natocil bych ti kratky klip tady u me doma na koberci abys videl co myslim.. Potrebujes ted totiz vetsi ontrolu hraneni aby ti lyze lepe vedli stopu a mene smykaly. K tomu jeste jedna vec: bej na to aby ti vnejsi lyze neostavala v zadu a predni nevyjizdela dopredu.. "srovnaej"lyze tak aby spicky byli co nejvice v zakrytu.. Hodne zdaru, zdravi,Milan
30.01.2011 01:13:22 #35
Jirko, zkus rady od mski z prispevku c. 33 a pohlidej si, at ti postoj ke konci oblouku (nejbliz k vrstevnici)neutika dozadu (to by mel ale prave pluh odbourat). predstav si fotbaloveho brankare cekajiciho na penaltu a stejny postoj v oblouku drz. A posledni rada: prispevky od Adam 1 radeji ani necti.
30.01.2011 09:40:54 #36
>> #29, Jirka83, 29. 01. 2011 17:29:43
Nechci nic propagovat, když každý má na kopec jiné nároky, ale na nácvik postoje a zkoušení oblouků stačí skoro každá placka. Kromě toho jsem na Skalce viděl v úterky po 17 h trénovat nějké děcka v paraleních obloucích a ve čtvtek taky tak nějaký ski. klub. Řekl bych, že zdejší příspěvky od kapacit (nebudu jmenovat, abych na někoho nezapomněl), jsou určitě poučné a hodnotné, ale pokud si budeš tyto rady procházet s živým obrazem může ti to dát zase trochu víc. Nejde totiž jen o to pochopit co je psáno, ale i vidět, že to takto jde. A u malých dětí je i ta výhoda, že jsou nezatíženi starými návyky, což může být kromě špatného výcviku taky problém některých učitelů v lyžařských školách( samozřejmně né všech). Zdar
30.01.2011 10:26:13 #37
Dekuju za slova chvaly, byt dle meho nejsou uplne na miste.. Co se tyce rad, ctu to tady od koupeni lyzi pomerne hodne (jak lyzovat cerpam vlastne odsud z prispevku+videa ski.dk apod.) a kdyz ma nekdo vic prispevku v tematech, ktere jsou pro me dulezite, da se z nich trochu odvodit zamereni/odbornost daneho radce.
@mski, gravedigger: Dekuji, kazde cviceni se hodi. Zvlaste, pokud ho nekdo doporuci na odstraneni neduhu. Je dost mozne, ze tomu „mizeni vnitrni stopy“ napomaha/zapricinuje spatny postoj. Me laikovi prijde, ze to smykam zadkem a chybi tam nejaka prace v prubehu oblouku. Vase doporuceni je tedy pracovat s postojem drive, nez zkouset cviky z #3, #13, #17?
@mski #33: Nejsem si uplne jisty – na zacatku jsem „tocil“ tak, ze jsem silne tlacil na vnejsi „pluzni“ nohu, pricemz jsem stal vice na vnitrnich hranach lyzi, aby se me to nerozjelo. Postavit se do lyz. postoje (#35+lyzarske nahnuti dopredu), a doprava zatocit tak, ze se „zlomim v pase“ doleva, pricemz zlomeni drzim v prubehu zataceni? Kycle, panev (tedy i postoj) nechat, hranit by mela zacit vnejsi lyze (hraneni obou v pluhu mi prijde podivne)?
Jak je videt z videi, trup ven z oblouku neznam, proto se ptam takto blbe :(
30.01.2011 13:53:16 #38
>> #37, Jirka83, 30. 01. 2011 10:26:13
Tak jsem tu na chvilku zas… To posledni co jsem si ted procital od gravediggra, ten primer o brankari to se mi mooc libi!! Prvne kdyz jsem reagoval na prispevek 33 od certifikovaneho level III.( to je v americe?), tak jsem byl asi moc diplomaticky a zminil jsem se ze snad krom slozitosti a prezpriliz informaci to tak nejak souhlasi.. asi jsem si to neprecetl dosti pozorne, ted vsak zjistuju ze to byla chyba a pro Jirku to muze byt zdrojem zmatku a zcestne informace.. Jedina vec co dava hlavu a patu je o tom ze skutecne vnitrni ruka ani rameno by se nemeli priklanet ku svahu..Jinak jsou to vsechno naproste blaboly, prosim Jirko, vypust to ako by to tam nikdo nenapsal… To tvoje mizeni vnitrni stopy je dusledek nedostatecneho uhlu hraneni lyzi v oblouku.. Obou, vnitrni/vyssi i vnejsi/nizsi.. taky tim jak mas predsunutou vnitrni oproti vnejsi, coz ma dal nekdy za nasledek rozjizdeni spicek od sebe, rozhazuje to optimalni pozici vice a vice s cimz pak ztracis kontrolu nad hranenim i tocenim.Tvuj pocit ze ti ujizdi prevazne paty na tom shora nic nemeni, nema cenu zabyvat se jestli to ujizdi tak ci onak, je treba se zamerit na to co bude fungovat tak jak ma… A to je nauceni se hrubych zakladnich pohybu ktere kontroluji tlak a uhel zahraneni.. pak zbyva otazka kolik tlaku kam, ale ani to neni podstatne pro tvuj vytyceny cil. ale odpovim ti na to jednoduse.. snaz se zatezovat vyhradne spodni, vnejsi lyzi a vnitrni mej polozenou na snehu s pritlakem dostatecnym pro uvedomovani si existenci kontaktu horni,vyssi, jejim shodnym uhlem naklopeni se spodni. Pritom zasada existuje ze spicky lyzi ani zadne jine symetricke partie tela a koncetin se nevysouva dopredu, nerotuje ani neprotirotuje, vse zustava vzdy kolmo na smer vedeni lyzi. A ten pohyb vychazi s bocniho zalomeni kdy obe nohy mirne priklanime ke svahu, pozdeji dovnitr oblouku, a cely trup spolu s rameny, rukami i s hlavou mirne odklanime odklanime od svahu, nebo ven z oblouku. zadne rotovani!! A nebo se to da chapat jako prikloneni panve ku svahu pri ponechani horniho tela tam kde bylo puvodne.. coz poznas tim ze budes mit z velke casti zatizenou prave tu spodni/ vnejsi nohu/ lyzi… tak jednoduchy to je!!! S timto se pak muzes smele poustet sikmo svahem a delat ty cviceni ktere jsem popsal drive a hlavne ten pluh protoze prave tam pri co nejvetsi mozne kontrole rychlosti na mirnem svahu, muzes nadherne nacvicit tento stranovy pohyb, ktery pak po najiti, nacviceni a najezdeni dostatecny pocet oblouku.. pouzijes dal pro jizdu s nohama u sebe.. Klidne se ptej co ti neni uplne jasne, vyzkousej si to a poreferuj.. ted uz jdu spat tak zatim ahoj..M.
30.01.2011 19:06:50 #40
Horni lyze je vzdy mirne predsunuta! Jinak to nejde! Sklon svahu nam neumozni stat/jet jinak… Prehnane predsunuti spolu s vytocenim panve, je ovsem chyba, cely telesny-lyzarsky mechanismus se zablokuje a neni mozne spravne lyzovat. Osy bot, kolen, panve! a ramen musi sedet!
30.01.2011 20:04:36 #42
>> #41, adam 1, 30. 01. 2011 19:29:33 Ano adame, sice nejsem instruktor a ani nemam na nic spolecneho s lyzovanim licenci ale je spravne zacinat pluhem. Vetsina z nas to tak mela a praktikuje se to do dnes. Bohuzel na jednom serveru zabyvajicim se carvingem to brali trosku hopem a dost lyzaru diky tomu preskocilo zakladni cviky a prupravu. Tudiz maji pak problemy s ovladanim lyzi a jsou ostatnim lehce nebezpecny. Zvladaji ale jizdu po hranach a jejich specialitou jsou lyze s radiusem 5m.
30.01.2011 21:38:38 #43
Ahoj,
- Ad nácvik v pluhu/přívratu: Adame, umět postavit lyže na hrany je jeden, nikoliv jediný prvek, který je nutné zvládnout k tomu, aby člověk uměl dobře lyžovat. Většina lidí se s tím asi spokojí. Nakloní lyže a ony je dovezou přibližně tak, kam chtějí. Nicméně ten, kdo chce mít nad lyžemi kontrolu a lyžovat dobře, musí zvládnout i další prvky (náklony-zalomení, krčení-napínání, pohyby v předozadním směru, rotační pohyby). A ty je dobré nacvičovat v pomalé rychlosti. Při jízdě víceméně po hranách to jede docela svižně, a ani trénovaní závodníci nestíhají všechno vnímat a provést správně, natož pak rekreační samouk, který tráví pár dní na sněhu za rok. Proto se tyto prvky učí během pomalé jízdy třeba při smýkaném oblouku nebo přívratu nebo pluhu. Po jejich zvládnutí během pomalé jízdy se uplatní i během rychlé jízdy po hranách.
- Ad Předsouvání vnitřní lyže/protirotace: Řekl bych, že s protirotací je to jako se solí, nesmí jí být ani málo ani moc. Navíc některá jídla se nesolí vůbec. Takže asi takto: V oblouku, který je jetý čistě po hranách, by v jeho první části měly být osy ramen a boků kolmo na osu lyží a špičky lyží by měly být pokud možno zarovnané. Z tohoto pohledu je možno předsouvání vnitřní lyže během zahájení oblouku za chybu, která má dva negativní dopady(jak už jsem psal):
- narušení předozadní rovnováhy, protože těžiště se dostane většinou buď na přední, nebo nad zadní lyži. V této poloze není možné obě lyže současně řídit. Pokud se dostane spíše nad přední, projeví se to tak, jak již bylo výše popsáno. Pokud nad zadní, posune to těžiště lyžaře výrazně dozadu a přední vysunutá noha působí jako málo kontrolovaná brzda. Nicméně řekl bych, že takto lyžuje většina lyžařů, kteří se pokouší „carvovat“ na prudších kopcích a zřejmě jim to vyhovuje. Jednak mají pocit, že jedou po hranách a jednak jim tato chyba vlastně umožňuje udržet pro ně rozumnou rychlost. Kdyby tuto chybu odstranili, asi by vzhledem ke své technické zdatnosti a fyzické kondici nebyli schopni na prudších kopcích dostatečně kontrolovat rychlost.
- Druhým negativním dopadem je to, že vysunutí vnitřní lyže je biomechanicky spojeno s protirotací pánve, což díky stavbě kyčelního klubu vede k jejímu zablokování ve směru bočním (vyzkoušej si to), takže lyžař není schopen většího náklonu a zalomení trupu ve 2. fázi oblouku, jak bylo rovněž popsáno výše.
V žákovských kategoriích se jedná o docela častou chybu.
V další části oblouku je s ohledem na sklon svahu předsunutí vnitřní lyže do určité míry nevyhnutelné. Navíc mírná protirotace v pánvi a ramenou může mít při zalomení ve druhé fázi oblouku svůj účel, protože pánev i páteř má v předozadním mnohem větší rozsah i pružnost než v bočním, což umožňuje v případě potřeby větší zalomení a navíc je tělo v této pozici absorbovat mnohem více nerovností.
- Otázkou je, jaký přínos může mít tato debata pro člověka, který hledá postup, jak se naučit lyžovat. I když je dobré být teoreticky vybavený, málokdo stejně dokáže během jízdy vnímat, jak má postavené boky nebo ramena. Dá se to naučit, ale trvá to. Jirkovi držím palce, vede si dobře
I.
30.01.2011 21:43:08 #45
>> #39, iHonza, 30. 01. 2011 14:34:51
Ach jo… to tedy nevim jak to tady dlouho vydrzim… IHonzo, Wartusi,Adame1,Kiri… Lyzovanitechnika sjezdoveho) je strasne zprofanovane, pokroucene, doku…, a neni divu ze pak lidi maji zmatek.. nebudu mit prostor zabyvat se kazdym a jeho nejastnostmi, natozpak se pak poustet do dlouhosahlch vysvetlovani a uz vubec ne se prit a obhajovat to co pisi… existuje rada faktu, obzervaci ktere jednoduse jsou, a pak je tady zacatecnik s osmi dny na snehu ktery si vede velmi slusne a rad by vedel jak na to.. a dotoho mu pak radi hlava nehlava Pepik i Tonda a milej Jirka z toho pak bude mit nocni mury.. To tedy odbocuji stranou.. jen tim chci rici, ze je to s temi radami (i dobre myslenymi), velmi osidne.. Fakt ze pri jizde sikmo svahem i v oblouku je nemozne diky nasi anatomii a technickemu vybaveni predsouvat vnejsi/nizsi nohu/lyzi, je faktem.. dokonce je tezke docilit „zakryt“. Tedy nepredsouvat tu ci onu..Co je ale dulezite, je poznani, ze bychom se o to meli snazit.. a vedome, umyslne se snazit o predsouvani snizsi/vnejsi, a „zatahovani“ vyssi/vnitrni…i kdyz se to zcela nepovede!! Rady odvozene z obzervace ze vnitrni je vzdy trochu predsnuta, totiz vedou k tomu ze mily Jirka zacatecnik pak prijde na kopec a srovna si spicky tak aby ta horni byla "trochu"pedsunuta.. priotoze to tak preci ma byt a Pepik mu to poradil.. a je to vse v … To co pisu jsou sice niance ale velmi dulezite!! Tedy.. nepredsouvame vubec nic.. ani spicky, ani kolena, kycle, ramena ani ruce.. Proc? To je na mooc dlouhe vysvetlovani jelikoz vse je velmi komplexni a vse souvisi se vsim.. a na to tady neni prostor. A lyzovani v pluhu? Domnival jsem se ze pluh byl zde jiz dukladne rozebran protagonisty jako treba Krab.. pred 2 lety tesne nez jsem odjel z CR jsem na vylepsovacim lyzovani nazorne ukazal a vysvetll nekolika zasvecencum jak a proc.. dokonce mi ted privatne Krab zdelil emailem ze pluh stale zije a ze je rozvijen. Ivan Sosna o tom vi take dost a dost, ze pluh dokonce jezdi jako opravny a cvicny prvek borci ze svetaku.. Zrejme Adam 1 necte prizpevky tady tyto temata probirajici.. asi je zde novej.. a nebo tyto know how zustavaji v zaloze platicim zakaznikum.. ne ovsem lyzarskych skol, tam existuji skryte lavne zasady nikoho nic moc nenaucit, aby bylo stale koho co ucit, neco jako princip zdravotniho prumyslu, (tovarny na nemocne)… A naprosta vetsina instruktoru vcetne sefu nema o principech lyzovani ktere ja pokladam za stezejni ani anunk.. est la vie… Tak co Jirka, uz byl na kopci vyzkouset si stranovy phyb? M.
30.01.2011 22:00:20 #46
>> #43, CzechSkier, 30. 01. 2011 21:38:38
Ahoj, mezitim co jsem psal, prisel prispevek od Czech Skier.. Prvni bod 1. je dobre napsan.. Jinak plati ten konec a to ze nekomu kdo zacina neni dobre tech informaci davat tak moc, obvzvlast kdyz jsou nemastne neslane.. protirorace jako se soli? Protirotace pro osvojovani si zakladu neni dobra nikdy.. a popis ze je jednodusi se zalomit telo a v bocich v kombinaci ve flexi celeho tela vpred si odporuje s tim co tvrdis o par vet drive.. protirotace horniho tela je pravda soucasti anticipace zavodnika v prechodu oblouku a take freestyloveho zavodnika v boulich, ale nesmi ovlivnit (strhnout), boky/panev.. ale to urcite nema smysl Jirkovi vysvetlovat ani vetsine lid tady v diskusi Snow.. Zdravim,M.
31.01.2011 00:23:13 #47
>> #46, mski, 30. 01. 2011 22:00:20
Prijde mi, ze mas pohled na lyzovani tak 2 roky stary… Nebo ses prave ted na horach a vidis na vlastni oci jak se veci maji? Ja jen, ze docela to tady rozrazis od klavesnice z Australie.
31.01.2011 03:41:08 #49
>> #47, Wartus, 31. 01. 2011 00:23:13
chapu ze pro nezasvecence jsou me radky hure ztravitelne.. ale s tim tezko neco nadelam.. zeptej se treba Tomase Krause, staryho Zahroba, kdyz jeste trenoval Sarku nez se stali mistry sveta jestli jim moje nevsedni rady prospeli nebo ne… V mezicase, vezmi si trochu jedle sody na lacny zaludek.. prospeje ti to..-))
31.01.2011 08:13:37 #50
>> #49, mski, 31. 01. 2011 03:41:08
Muheheheheh, Milane, dobrý .....
Nenech se odradit, drtivá většina lidí na fóru neví, kdo jsi. Tady Ti může konkurovat akorát adam 1 – heheheheheh. Jdu si dát taky sodu…heheheh. :o)
Skol do Austrálie.
Martin430
EDIT: …ještě si projistotu vypláchnu rypák mejdlem na holení … :o)
Zdar
31.01.2011 08:16:50 #51
>> #49, mski, 31. 01. 2011 03:41:08
Tak jsem se dal trochu sody a omlouvam se pane zasveceny! Vezmu si to k srdci, ja totiz o lyzovani nevim vubec nic… Ale staci ty prispevky posilat jednou, uz tak to tu dost zahlcujes. Informacema mimo misu…
31.01.2011 08:22:58 #52
>> #47, Wartus, 31. 01. 2011 00:23:13
Pohled na lyžování tak dva roky starý? Vždyť to co tu mski zatím
napsal jsou zásady obecně, dlouhodobě a asi i trvale
platné (tedy nikoli jen ze včerejška a nikoli jen pro dnes nebo pro zítra).
Skutečnost, že je třeba je znovu a znovu opakovat a přesto řadě lidí
připadají nové nebo podivné, je skutečně podivná .
31.01.2011 08:28:24 #53
>> #51, Wartus, 31. 01. 2011 08:16:50
S tou poznámkou o informacích mimo mísu máš pravdu v tom doporučení
o sodě – to si mski mohl, eventuelně, odpustit – ale ono to holt
k němu jaksi patří .
31.01.2011 09:02:40 #54
*>> #45, mski, 30. 01. 2011 21:43:08, omlouvám se nějak mi uteklo to že se zde jedná o začátečníka kterému samozřejmě je zbytečné mast hlavu. Nějak mi to nedošlo a tak jsem chtěl znát tvůj názor na předsouvání nohy viz. můj příspěvek, protože jak se na to nahlíží zde či v mnoha alpskych zemích znám. Jinak samozřejme s návratek k pluhu souhlasím kdybych tě poslech cca před 2 lety kdy jsi to radil na webu ski+ ušetřil bych si u syna 1 rok :) Ještě jednou díky.
31.01.2011 09:11:41 #55
TAk se to rady pekne rozjelo. Milan DIKY za to. Jen pro info. Provedl jsem CTRL/C a potom ctrl/V do noveho dokumentu. Duvod??Jednoznacny. To by se totiz melo tesat do kamene. Technika je takhle naprosto jasna, vysvetlena a funkcni. Nejlepsi na tom je : Pritom zasada existuje ze spicky lyzi ani zadne jine symetricke partie tela a koncetin se nevysouva dopredu, nerotuje ani neprotirotuje, vse zustava vzdy kolmo na smer vedeni lyzi. A ten pohyb vychazi s bocniho zalomeni kdy obe nohy mirne priklanime ke svahu, pozdeji dovnitr oblouku, a cely trup spolu s rameny, rukami i s hlavou mirne odklanime od svahu, nebo ven z oblouku. zadne rotovani!! **Tedy.. nepredsouvame vubec nic.. ani spicky, ani kolena, kycle, ramena ani ruce..
Doporucuju tisknout!!! Jo a Milane – pokracuj..my to upravime a udelame z toho skripta.
31.01.2011 10:20:44 #56
Vseobecne diky za nazory, protinazory, kritiku i pochvaly..vsechno je dobry!! s tim posilanim dvojmo se omlouvam, nevim co jsem udelal ze se tak stalo.. nevim zcela jak tento server funguje, jak sem treba „prilipnout“ fotku, maluvku ci video.. a co je ta aura? ze by se kolem diskutujicich online tvorila barevna spektra? soda je ale opravdu skvela vec, cistim si s ni vyhradne zuby, kloktam a 2× tdne po sprse rozmazu po celem tele..lol a Martine 430.. s tim Adamem 1 jsi to myslel ze mi muze konkurovat jakozto ze jsem podobny hovad jako ja? hehehe))) ale tohle vse je taky mimo misu.. to hlavni je Jirka, ktery se urcite celou tu dobu pilne snazi a piluje na svahu.. ze Jirko? tak jak ti to jde? M.
31.01.2011 12:06:44 #57
Zdravim,
netreba se tady urazet a provokovat-toho jsem nechtel docilit. Jak tak koukam, nekdy se ruzne pristupy lisi a vznikaji z toho trenice. Ja myslel, ze zaklad by tak nejak mel byt stejny. Kdyz se divam na to video GS stars z 6 let zpatky, a sjezdy tedko onehda v kicbilu, neprijde mi, ze by se hlavni poloha tela (tedy to co bych chtel umet) menila nejak zasadne. Ale jsem laik :)
Co se me tyce, spis souhlasim s nevysouvanim lyze – ramcove tak jak to mysli mski. To moje predsouvani si vysvetluju pokusem o pokrceni vnitrni nohy, pak mi to takle ujede a je tam videt, jak to potom skodi (nohy jsou rozjete a rovnovaha vzadu). Asi se holt ma krcit nejak jinak :(
Se zkousenim, trochu to zapadlo, nebyl jsem si uplne jisty s tim, co zkouset v tom pluhu. Vzhledem k vytizenosti se na svah dostanu pocitam ve ctvrtek (zkusil bych mozna tu Skalku na lafiho doporuceni vylidnenosti-bohuzel asi bez kameramana) a mozna v sobotu pred nocni neco. Samozrejme ze bych nejradeji chodil kazdy den.
Ramcove jsem pochopil, ze treba zkouset vyhnuti v pase na OPACNOU stranu,
nez se snazim zatacet? V tom pluhu – na hrany maji jit obe lyze (cili,
zatacka doprava, telo de od pasu doleva, a lyze hrani pravou stranou)? Nohy do
pasu maji stat rovne, vubec je nepriklanet k nicemu (rozumej-nikam je botama
netlacit,nehranit)? Za ukazku na koberci bych byl rozhodne rad… Uz se vidim,
jak se nahnu doleva a padam doleva
P.S.: Prehrsel informaci mi nevadi, nezdaji se mi suche, pokud jsou napsany srozumitelne. Rad analyzuju a premyslim co a jak, a pokud je „podtrzene“ to hlavni s cim zacit a soustredit se na me urovni, tak jsou rozhodne obohacenim..
31.01.2011 13:53:29 #58
Jirko, nekrc nohy vic nez je treba co ti diktuje naklon v botech. Rozhodne netlac do jazyku jak jsi to tady cetl drive. trup mirne predklonen je, ruce dopredu tak aby byly akorat v zornem poli, dobre si predtavit toho brankare pripraveneho zareagovat na mic. Ten pluh je klicem k uspechu. Lyzovani pro tebe ve snaze mit nohy u sebe je „waste of time“.. uplne opacne nez to v tomto case vnimas ty. Ten pluh je nejrychlejsi, nejefektnejsi, nejsnadnejsi cesta k tomu jak se dobre, spravne, rychle a efektivne naucit lyzovat.. tj. bezpecne a sebejiste ovladat lyze v terenu ve sjizdeni s kopce a tim zakusit blazenost v absolutni dynamicke meditace.. proste mit slast z toho jak si s tim budes moct delat co si zamanes, z radosti z pohybu a zvladani nerovnovahy.. podobny pocit, (mozna jeste lepsi), snad zazivaji lidi pri litani a sjizdeni vln na surfu kde se teren navic promenuje pod tebou jak jedes a musis tedy reagovat o tuto pridanou velicinu navic… tedy.. pluh… jak? roznozka s tim, ze spicky lyzi budou od sebe ne vice jak 5 az 10 cm. Hraneni obou lyzi(vnitrni hrany), ziskas prirozene tim vic, cim vic se rozkrocis. Nepokousej se hranit tim ze budes mackat kolena k sobe a dopredu! A toho vyklaneni se neboj, takto siroky pluh je dobra stabilni zakladna abys neupadl… Tim jak se budes vyklanet ven( na druhou stranu) oblouku a tlak pujde z velke casti na nizsi/vnejsi nohu/lyzi, po cele jeji delce rovnomerne zatizene a postavene na vnitrni hranu, a nebudes pritom nijak pokrcovat nohu, naopak pokus se o vzepreni se proti ni, tedy ji v podstate natahujes(narovnavas), vznikne tam samozrejme vyrazny pocit opirani se o vnitrni stranu boty v oblasti vnitrniho kotniku a do komina boty. Vnitrni lyzi mas tim padem odlehcenou a jen tak ji vlacis…Spicky se nepredjizdi!! Je to makacka a pokud snaha je poctiva, uz po prvnich nekolika obloucich zjistis unavu a namahani svalu,slach a vazu, ktere se timto nesmirne namahaji, protahuji, hledajic tak optimalni pozice a rozsahy kloubu a kostry obecne, potrebne pro optimalni pohyby k tomu cemu rikame lyzovani jak jsem se jiz shora zminil. Po postupnem zazivani techto pohybu, v zataceni v pluhu, pak plynule a skoro az zazracnou lehkosti prejdes k snoznemu lyzovani kde pak muzes uplatnit me rady o vedeni horni/vnitrni lyze, jeji zatezovani a kontroly hraneni.. to vse vyplyne ze zvladnuti jizdy v pluhu..-)) kopirujes to Sarfe? co by tomu rikal Jara Pluskal? Skol M.
31.01.2011 15:19:06 #60
Back to basics. To se mi libi. Ja zacinal s pluhem, ale stal jsem rovne a tlacil na vnejsi nohu. Velky problem jsem mel s vnitrni lyzi, kterou jsem nebyl s to drzet ve vecku. Rad tohleto vyzkousim a dam vedet; sam jsem zvedav na to klaceni a jak se pri tom budou chovat nohy pri ruznem rozkroceni.. V kolenou tedy nekrcit..
Odchyluji tim vlakno, vim :( Ale snad se k nemu nekdy v budoucnu propracuju..
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.