Cvik na podporu vnitřní nohy (strana: 4)
01.02.2011 00:41:35 #91
>> #86, CzechSkier, 01. 02. 2011 00:04:15
zrovna nedavno jsem taky myslel na ty dve soustredne kruznice a tim padem vetsi prohnuti vnitrni. a vyplynulo mi z toho potvrzeni, ze se lyzuje po vnejsi a ta vnitrni se jen veze. potrebujeme zatizenim prohnout lyzi, aby zatocila, takze neni vyhodne delit zatizeni mezi obe lyze, protoze ty by pak zatacely min (pokud nejsme typicky cesky lyzar lyzujici na 155cm, r11). zahajeni oblouku spickou a vyjeti s tlakem na pate je asi taky v souladu s fyzikou, takze i do tohoto counter zapada. Proste ja tam nevidim nevyhody ani fyzikalni ani biomechanicke.
01.02.2011 01:03:55 #92
>> #90, mski, 01. 02. 2011 00:33:57
Kto chcel tak pochopil.Ale doba sa meni.Zuzulka zacina riadne smazit/ako vy hovorite/a lyziarska technika sa zacina dost */je otazka co,je dost/menit.Je sila,ze toto by som pred rokom nenapisal,a teraz si to dovolim.Nuz ako hovori mski to je ta demokracie.Som rad ze si mi vysvetlil KTO si.Prepac ,viem ze nemas cas vysvetlit svojimi nazormi kto si.Snad nas casom pochopis.Ja osobnr budem rad.Ahoj.
01.02.2011 03:59:31 #93
>> #91, Gravedigger, 01. 02. 2011 00:41:35
mas pravdu gravedigger ze je vyhodnejsi lyzovat na vnejsi, nizsi.. ale duvod ktery uvadis neni osamocen.. anatomie cloveka zasazena do podminek lyzovani a jejich specifik diktuje fakt ze noha u vnejsi lyze ktera je vzdy napnutejsi, rozumej mene pokrcena v koleni i v kycli, dokaze odporovat daleko vetsim silam nez noha vnitrni lyze. Dale je patrne vyhodnejsi pro udrzeni tlaku noha vnejsi ktera je v abdukci, nez noha vnitrni ktera pracuje v rozsahu addukce.. Ovsem lyzar ktery dobre zvladne alespon na kratky cas co nejvestsi zatizeni vnitrni lyze, je ve znacne vyhode oproti tomu, co to nesvede tak dobre. nekdy je primo potrebne rozkladat vahu vice na obe lyze, napr. kdyz se podlozka bori nebo pod prilisnym tlakem, kdy ojdjizdi dusledkem utrhavani snehu pod naporem hrany.. proste je to situacni ale v zasade je vyhodnejsi jezdit s vyssim tlakem po vnejsi… zahajeni ve spicce a ukonceni tlakem v pate lyze je z mnohych duvodu nesmysl.. ale to uz tady taky nekdo shora zminil.. Predozadni zatizeni lyzi je nejvyhodnejsi ve vsech fazich oblouku konstantni a to pod botou okolo montazniho bodu (stred boty).. jinak uz mam otevrenej dokument ve wordu, pripraven k CZskier odpovedi na otazky, " polyzoval" jsem na plazi a v priboji, je krasny den vzduch 32 a voda 25C..-))
01.02.2011 06:35:27 #94
Tak dobre rano u vas.. Pokusim se tedy zodpovedet na dotazy hlavne Czech skier-a .. mam na to pul hodky nez pujdu pro Bobika do skolky a ty starsi prijdou ze skoly..
otazka:“ Zároveň bych se zeptal na konkrétní provedení nácviku v pluhu. Protože z popisu mi to není úplně přesně jasné, rád bych se zeptal, jestli je jeho konkrétní provedení odlišné od pluhu na následujícím videu v podání Apul (odkaz Oblouk v pluhu) http://petr.atlasweb.cz/skivideo/
To video pluhu ukazuje demonstratora celkem pekne prenaset vahu do strany na opacnou stranu nez zataci. Ovšem práce koncetin je oproti „memu“ pluhu uplne jina.. Ono, cely zakladni sjezdovy postoj je jiny..Na videu ma demonstrator(kdo to je, nevi někdo?), mirne pokrcene kolena tlacic do jazyka a je moc vztyceny s panvi moc dopredu.. ano, prekvapeni.. panev moc dopredu!! Za poslední 2 roky ctu tady a jinde o panvi která není nikdy dost vpredu!! Nesouhlasim…zkuzte se ted postavit vedle stolu nebo kde ted sedite nebo lezite a zaujmete pozici v brane, brankare, třeba Cecha.. co zjistite? Je to stejne nebo jiné nez co vidite u demonstrujicich ve videu v barvach Apulu? Dale impulz k hraneni vychazi u teto demonstrace z mirneho tlaku kolena dovnitr, coz je anatomicky definovatelne jako vnitrni rotace femuru v kycli ve spojeni s flexi v koleni, kycli ale i mirne v kotniku,(tot ten tlak do jazyka boty).. Muj pluh, prenos tlaku a hraneni ovladam vyhradne prenosem vahy horniho tela vyklonenim ven z olouku, je bez jakekoli rotace. V prubehu oblouku vlastne odporuji tlaku který na mou vnejsi nohu pusobi isometrickym a velmi nepatrnym pohybem natahovani, (extense), v kycli i v koleni! Coz je opak toho v co vetsina z vas a nejen vas veri!!!
Brusleni je skvely cvik ale to ted nezvladnu…
otazka: „ad 1/ ano ad 2/ a/v pase se ohneme mnohem snaz dopredu nez do boku, takze s natocenim (counter) jde zalomeni (angulation) mnohem lip b/ s natocenim (counter) se muzes lip oprit do vnejsi nohy. je to silnejsi pozice – viz pretahovani lanem. c/ s natocenim nezavazi vnitrni noha, takze se da dosahnout vetsich naklonu“
u pretahovani lanem mozna,.. ale kam ti smeruji pritom nohy, chodidla? Vsadim se ze ven, jakoby k tomu lanu.. to je jako kdybys chtel zatacet a lyze ti jeli porad dolu z kopce! V oblouku je třeba udrzovat směr zataceni a ktomu je třeba neutralni, kolma pozice panve na směr jizdy!!
otazka: „Má takové pootočení v určitých případech podle tebe svůj smysl, nebo se domníváš, že se jedná o „nutné zlo“?“
Ve zkratce napsano: je to zbytecne zlo!!!
V tomto obrazku: http://counter.juniorsports.cz/Alignment1.jpg je z tohoto uhlu patrne ze spodni lyze urcite nezaostava!Panev také ne.. Dokonce na obrazku je spodni vepredu. Na zbylych trech obrazcich.. http://counter.juniorsports.cz/Alignment2.jpg http://counter.juniorsports.cz/Alignment3.jpg http://counter.juniorsports.cz/Alignment4.jpg tomu tak není.. je to nestastny uhel pohledu ale z jistotou se da rici ze je v obr. c. 1. Aksel Lund Svindal jinak nez ti další 3. Velky podíl na tom hraje fakt ze je v zaberu ne nejake ty desetinky vteriny pozdeji, kdezto ti tri jsou tesne pod branou, vyfoceni driv… I top zavodnici se lysi technikou provedeni.. Nekteri i s nedokonalou technikou jezdi velmi dobře, neznamena to ale ze budeme teoreticky uznavat a ucit nedokonalosti jinych byt skvelych zavodniku..A Svindal patri na mem zebricku hodnot mezi ty lepsi co se techniky tyce. Ale i tam plati jak a co.. Třeba momentalne skvele jezdici Ondra Bank by mohl byt ještě o dost lepsi nez je ted, kdyby jeho pohybovy stereotyp pozmenil a poucil se z toho co tady ted pisu.. hlavne prave odstranil, zmensil tu protirotaci! Grange, je jeden z absolutni spicky v soucasne době, ne-li absolutne nejlepsi co se konkretne zvladnuti vykloneni bez protirotace tyce..
Proc to je tak jak pisu?
Strasne jednoduche ale skoro nikdo to nevi… Nohu v kycli(femuru) lze rotovat dovnitr o pouhych 30stupnu u bezne populace, vnejsi 2× tolik, asi 60 st. Tam není zadny problem.. když ovšem narotuju panev ven z oblouku, omezim tim moznost toceni vnejsi lyze natolik ze se zablokuje, dal to pak uz nejde, nehlede na to ze dochazi k oslabeni svaloveho potencinalu v rotaci nad 0 stupnu.. U vetsiny lidi je prirozeny a nejsilnejsi postoj se spickama mirne do Vecka, tam je kroutici moment v nejoptimalnejsi poloze.
Ivane S. Kdybys ještě nekdy sel na vymenu s umelou kycli, popros operatora at ti to tam prisroubuje s mirnym „predtocenim“ dovnitr..Bohuzel opak je pravdou, jak si pamatuju a to te v lyzovani ohrome limituje.. ale to ty vis..-))
Dodnes jeden z nejcastejsich duvodu k nedojeti zavodu a nezvladnuti jizdy je prave tento prvek.. drive se tomu mylne rikalo „ujeti po vnitrni“, to když ještě nebylo zvykem mit vnitrni zahranenou stejne jako vnejsi a v okamziku kdy vnejsi odjede v dusledku limitni protirotace spolu ještě s celkovou ztratou predozadni a stranovou rovnovahou coz je toho soucasti!! Reseni je nasnade, naucit se zalamovat se bez protirotace!! zadne..!! A to není zrovna lehke, jelikoz nejen ze se to od kolibky mnozi naucili spatne a motoricky a proramove tento pohyb mají zautomatizovany, ale nedisponuji ani dostatecnym fyzickym potencionalem.. Museli by tvrde na sobe pracovat aby uvolnily ztuhle svaly, slachy a vazy tam kde je třeba a posilili je zaroven.. proto spravne provadeny pluh je tak vynikajici cviceni od zacatecniku po ty nejlepsi zavodniky SP!!! Nezustava ovšem jen u pluhu.. cvicit se da, pokud kdo vi jak a co, kdekoli.. Jedno z mych oblibenych rceni je : „to co delas ma s lyzovanim spolecneho jen to, ze mas na sobe lyzarske vybaveni a jsi na kopci a na snehu! Jinak ovšem provozujes uplne jiny sport!! A z druhé starny se da rici: … „spravne muzes lyzovat i bez lyzarskeho vybaveni a kdekoli“.. třeba na plazi v Evans Head…-))
pise Harry: „Kto chcel tak pochopil.Ale doba sa meni.Zuzulka zacina riadne smazit/ako vy hovorite/a lyziarska technika sa zacina dost */je otazka co,je dost/menit.“
Ano meni se technika a zdokonaluje.. cim dal tim vic se obecne a ti nejlepsi dostavaji tam jak to zde popisuju.. Ivan Sosna vi o cem pisu, pamatuje me clanky v Lyzarstvi a casopisu Ski z let 1992 az 96, kde jsem v nekolika vyslych clancich, jeden byl i seriál na pokracovani, tyto zaklady, které jsou dodnes jak patrne aktualni a dokonce nektere prevratne, popisoval a maloval na obrazcich a dokladal fotkami!!
Obavam se, ze se budu moct flakat u more v Austarlii ještě nejmene dalsich 10 let nez pocitim potrebu něco v tomto ohledu dohanet.. Staci mi se jednou za rok na 10 minut podivat na par nejlepsich v SP na Utube a jsem v obraze v jake fazi vyvoje se tento sport nachazi…-))
Preji hezky den vespolek, Skol, M.
01.02.2011 09:15:07 #95
>> #94, mski, 01. 02. 2011 06:35:27
… a slyšeli jsme slovo boží… – mski ví, že si nedělám
srandu .
01.02.2011 09:23:10 #96
CIT: „Na videu ma demonstrator(kdo to je, nevi někdo?), mirne pokrcene kolena tlacic do jazyka a je moc vztyceny s panvi moc dopredu.. ano, prekvapeni.. panev moc dopredu!! Za poslední 2 roky ctu tady a jinde o panvi která není nikdy dost vpredu!! Nesouhlasim…“
A HOnzův VL tahák se otřásá v základech..
01.02.2011 09:30:33 #97
>> #96,
Tom_, 01. 02. 2011 09:23:10
Myslím, že neotřásá. To, že nejsou dost vepředu, platí pro cca 90%
všech, kteří nad tím vůbec začnou uvažovat. Na dnešních lyžích není
problém během oblouku vystřídat pozice vzadu-ještě více vzadu-zase vzadu
… právě pro tyto jezdce to bylo určeno. A každý máme nárok na svou
obsesi, tohle je třeba ta HOnzova
01.02.2011 09:47:29 #98
Ahoj,ak si chcel rozčeriť stojaté vody tohoto fóra,podarilo sa Ti to dokonale:)Nezvyknem sa tu příliš vyjadrovať k technike lyžovania,ale Tvoje názory ma prebudili zo zimného spánku.Samozrejme som od začiatku vedel kto si.Ivan Sosna Ťa už roky vykresľuje v pozitivnom svetle.
Pár vetami si zničil základný pilier VL a to „pánva nie je nikdy dostatočne vpredu“.Viem,že na úplne prvom VL si bol prítomný.Zakladajúci členovia chýbali pri vysvetľovaní,alebo si Ty zmenil v priebehu rokov názor na postavenie pánvy?Situácia mi príde mierne komická:)Pre nich si totiž kapacita na ktorú sa často odvolávajú.
So zvyškom toho čo si zatiaľ napísal súhlasím.Našťastie aj tréner má na to už roky rovnaký názor.
Na jednu vec asi ale nie.Rebound.Ak som správne pochopil(oprav ma prosím ak sa mýlim) patríš medzi trénerov,ktorý ctia centrálne vyvážený postoj ±kolmo na podložku a rebound s vypúšťaním lyží zpod ťažiska cez päty považujú za nezmysel.Myslené ako cielená snaha,nie situačné riešenie.Prečo sa na to pýtam?Vždy mi to totiž prišlo ako snaha o pohyb navyše.Ja tak jazdiť viem,je to v slalome príjemné,len či je to aj užitočné?Časy tomu nezodpovedajú.
edit:Prečítal som si po sebe a je to málo zrozumiteľné.Veta „Na jednu vec asi ale nie.Rebound“ patrí k predchádzajúcemu odseku.
Ja v otázke reboundu stále jasno nemám.
Milan,ďakujem za prípadnú odpoveď.
Jirko,ospravedlňujem sa Ti,za zahlcovanie tvojho vlákna.
01.02.2011 09:49:16 #99
>> #96, Tom_, 01. 02. 2011 09:23:10
Čekal jsem, že se někdo trefí … Tahák http://files.vl-snow.cz/…ak_jizda.pdf se
v základech neotřásá – viz.celý bod 2 – cituji:„…Důležité je
při tom rozloženi váhy na celá chodidla v celém vertikálním rozsahu
pohybu…“.
Jestliže na závěr píšu o asi nejčastější chybě většiny
lyžařů – cituji:„…NIKDY (téměř) NENÍ TĚŽIŠTĚ (pánev)
DOSTATEČNĚ VPŘEDU. Zpravidla to lyžaři řeší kompenzací – tím, že
nakleknou do jazyků a zároveň zadek spustí dozadu a předozadní rovnováhu
„kompenzují“ nadměrným předklonem trupu. Víc než u 90 % lyžařů je
tahle „drobná“ chyba nejčastější příčinou jejich lyžařských
potíží:-).“, pak se to týká většinové lyžařské polulace obecně,
právě tak, jak píše Krab v č.92. Na kopci při VL zdůrazňuju
rozložení váhy na celá chodidla a průběh vektoru síly z chodidla
těžištěm a pokud doporučuju pánev vpřed, tak připomínám důrazně
VNĚJŠÍ bok vpřed –
ten tam opravdu je jen výjimečně dost i u těch nejlepších…
01.02.2011 09:53:55 #100
>> #98, TNS, 01. 02. 2011 09:47:29
k „pánva nie je nikdy dostatočne vpredu" – viz. odpověď Tomovi .
01.02.2011 10:03:17 #101
Ahoj,
nejdříve napíšu, že až zatoužím po tom vyslechnout slovo Boží, o kterém se samozřejmě nediskutuje, odeberu se do kostela, kde si na závěr kázání dám sušenku a pan farář se za mne napije vína, a já se budu moct spokojeně odebrat na nedělní oběd, po kterém se v blahé nevědomosti, ale uspokojen ze smíření se s Bohem, natáhnu, abych si odpočinul, než v pondělí opět s bandaskou od maminy odkráčím pokorně do roboty.
Já teď musím odjet do roboty do Prahy, kde budu celý den. Doufám, že přijedu včas, abych se mohl večer opět zapojit do diskuze.
Ivan
01.02.2011 11:51:15 #102
>> #101, CzechSkier, 01. 02. 2011 10:03:17
..čakal som niečo
podobné/žartovné.Aj preto máš už dlhodobo moje sympatie..:-D Chýba mi tu
ešte Martin47,aby som bol úplne spokojný:-)..idem na tréning,tak teda
večer ahoj.
>> #100, HOnza, 01. 02. 2011 09:53:55
Ďakujem HOnzo,len moja otázka bola smerovaná priamo na mski.Ešte počkám.
01.02.2011 13:04:50 #103
Kdepak se nam toula Jirka? .. pro TNS… snaha o akceleraci pumpovanim muze mit pozitivni efekt i na cas tam kde je na to cas, prostor, nejvice je to mozne u slalomu na mirnem a na rovinkach.. to ale neni co zrejme popisujes ty.. „vypúšťaním lyží zpod ťažiska cez päty "// kde je zamerne chvilkove poruseni predozadni rovnovahy, demonstrujic se zhoupnutim do pat. To nic neurychli naopak muze se ti to vymstit a rozhodit te to tak ze bud ztratis cas nebo dokonce zavod.. Nejrychleji je projeti vytecene trasy tak aby jsi jel co nejprimeji od branky k brance a pritom co nejmene brzdil, coz je stret zajmu jelikoz prilisnym a razantnim hranenim abych docilil co nejkratsi trasy brzdis lyze a pri ponechani lyzi jet plynule to obvykle stoji vice najete drahy.. Nejrychlejsi je tedy jakysi kompromis a to je navic velmi situacni. To cele pokladam za strategii a uziti dane schopnosti lyzare nebo zavodnika, kam patri technicka dovednost, nikoliv schopnosti a technika prujezdu oblouku.. A ta je dle meho nazoru dulezitejsi, dele a hure se "piluje“, a kdyz ji zvladnes skvele, na tu strategii pak uz prijdes velmi rychle. Cipak ty jsi, od kud pochazis a kdo je tvuj trener?, mohu-li se optat? pokud je to neverejne ale me osobne sdelitelne muszes sem..: m.ski@centrum.cz Diky.M.
01.02.2011 13:15:53 #104
>> #94, mski, 01. 02. 2011 06:35:27 Tam není zadny problem.. když ovšem narotuju panev ven z oblouku, omezim tim moznost toceni vnejsi lyze natolik ze se zablokuje, dal to pak uz nejde, nehlede na to ze dochazi k oslabeni svaloveho potencinalu v rotaci nad 0 stupnu..
Je mi lito, ale tomuhle nerozumim, a rad bych. Omezim moznost toceni lyze – cim? Tim, ze bude mene na hrane, nebo tim ze ji mene/spatne zatizim … prece lyzi netocim, ale prohnutim lyze na hrane lyze zataci.
>> #83, mski, 31. 01. 2011 23:43:46
ta protirotace je vlastne pomucka a predpoklad k tomu aby jsme se mohli dostat panvi,(stredem teziste) ku vnitr oblouku pro vyrovnani odstredivych sil a spojene s mnoha dalsimi eg. rozlozeni tlaku na lyze a mira zahraneni …
Neni tohle to, co primeje lyze zatacet a je to tedy predpoklad, nebo naopak?
Nehledam v tom zadny rozpor, jen bych to proste rad pochopil. Nejsem zrovna ten co rad aplikuje, aniz by chapal…
01.02.2011 13:32:53 #105
panev neni a nebo je nikdy dostatecne vepredu?? byt ci nebyt? no zajimalo by me jak to vlastne delate doopravdy Honzo, Krabe a ostatni z VL..? Existuji nejaka vase demo videa, kde bych se na to mohl kouknout? Slova jsou slova a ciny nemusi plne vystihovat to prvni.. Pokud se v zakladnim sjezdovem postoji zavesim do jazyku bot, tak autmaticky kompenzuju celkovou predozadni rovnovahu, abych neprepadaval prez spicky tim, ze dam panev dopredu… a narovnam trup! Vysledek… katastrofa! Pokud se bych naopak zavesil do operek bot vzadu, musel bych kompenzovat predozadni rozlozeni vahy, aby bylo rovnomerne na celou delku lyzitak, ze se predklonim dopredu(ohnu v pase) celym trupem. Optimalni je netlacit ani do jazyku ani do operek bot, ja osobne radeji volim mensi naklon kominu vpred a taky je dulezity vyskovy rozdil mezi spickou vazani a patou.. Nemam rad vetsi nez 3, 4 mm ve prospech paty vys. Nekteri zavodnici nemaji prevyseni zadne… Nasledne potom zaujmu jiz zminenou pozici brankare. K te dojdu jednoduchym otestovanim, ktere si kazdy muze najit tim, ze se na rovince a v klidu co nejvice vztycime a zahy jdeme do uplneho drepu, co to jen nejdale jde, a vzdy dbame na to aby vaha byla v predozadnim smeru rozlozena po cele delce lyzi.. idealni pozice je takova, z ktere muzem snadno a rychle reagovat oboumy smery .. Takto jsem co si pamatuju podaval svoje teorie a nazorne ukazoval na snehu behem me ucasti na VL tehdy v Rokytnici! Nejsem si vedom ze bych se nekdy nekde vyslovne zminoval o dulezitosti panve dopredu.. To se muselo zrodit jinak a nekde jinde u nekoho jineho.. Skol, M.
01.02.2011 13:48:51 #106
to Jirri.. Jsem rad ze se ptas co neni zcela jasne.. „ta protirotace je vlastne pomucka a predpoklad…“ tady jsem to napsal nestastne.. nejasne.. co tim myslim ze pro lidi kteri protirotuji, si tim POMAHAJI a je to PRO NE predpoklad… Lyze primeje zatacet to ze je postavim na hranu a dalsi vyrazny impulz toceni, jak tomu byvalo pred carvingovymi lyzemi nepotrebuji, pravda, ovsem jakmile zacnou tocit, musime se na nich dorovnavat jinak se automaticky dostaneme do protirotace a tam se pak dostanes do konce rozsahu v kycli v dostredne rotaci femuru, tedu cele nohy, vcetne lyze a to zpusobi konec vedeni lyze, i karvingove, ve smeru oblouku a nastane to co jsem jiz shora popsal.. vidim ze je to hlavolam, je treba si to predstavit tak jak to popisuju a odlozit stare zazite vzorce predstav… je to uz srozumitelnejsi? M.
01.02.2011 14:31:05 #109
>> #105,
mski, 01. 02. 2011 13:32:53 „Pokud se
v zakladnim sjezdovem postoji zavesim do jazyku bot, tak autmaticky kompenzuju
celkovou predozadni rovnovahu, abych neprepadaval prez spicky tim, ze dam panev
dopredu… a narovnam trup!“
Já mám spíš takový pocit, že nejběžnější kompenzace
u začátečníků je k takto vystrčeným kolenům a opřeným holením
daleko vzadu zavěšený zadek a předkloněný trup. Ale třeba je to jen můj
dojem. To, co popisuješ, je extrém na opačném konci škály.
01.02.2011 14:38:30 #110
Ahoj Milane se zájmem sleduji diskusi a chtěl bych se trochu zastat přirozeného pohybu pánve dopředu.
- vytváří se tím klopný moment přes botu na lyži a dochází k zatížení špiček tj. lyže začne v kombinaci s bočním vkloněním zatáčet rychleji
- usnadňuje kontrolu nad lyžemi v náročnějších podmínkách
- cíleně se vyhýbám záklonu, protože málokdo má tolik naježděno jako Ty, aby v každé situaci věděl kde je zrovna teď těžiště a dokázal ho udržet v předozadní rovnováze.
4)lyže je asymetrická, nestojím uprostřed, krojení paty a špičky je také jiné(proč být teda v rovnovážné poloze)
btw. myslím že je dobrý okamžik na to, aby do diskuse vstoupil zástupce ČŠL a na základě nadčasové metodiky se na to podíval z jiného úhlu;-)
01.02.2011 14:43:50 #111
>> #106, mski, 01. 02. 2011 13:48:51
Ahoj, pokud můžu měl bych otázku taky ohledně vnitřní nohy, sice ne ohledně předsunutí ale jejího přílišného zatížení v průběhu oblouku.
Viz videa která jsem tady dával
http://snow.cz/…zbor-videa/6
příspěvek č 169
Dostal jsem podle mého spoustu užitečných rad na odstranění problému v mé jizdě a jsem za ně taky vděčný.
Ale, nedá mi to nevyužít příležitosti a nezeptat se přímo tebe-všiml jsem si že máš spoustu netradičních postupu, cviků jak posunout lyžařův um o něco dál.
Nemáš nějaké cvičení,drills k odstranění tohoto problému. Díky za odpověď
01.02.2011 14:46:50 #112
>> #105, mski, 01. 02. 2011 13:32:53
Klídek – ne – nikdy jsi neříkal pánev dopředu. To je pouze moje kompenzační sdělení pro ty, kterým visí zadek, zatěžují při zahájení+v průběhu vedení+na konci oblouku výrazně a na první pohled zadní část chodidla (takových je opravdu mnoho=většina). Při počátku odstraňování, volím raději pokyn pro velmi mírný tlak do jazyků než jakýkoli tlak do zadní opěrky… Nikdy jim ovšem nikdo z nás neradil „zavěš se do jazyků“ – jako zásadní informace platí to, co je v taháku – tedy vyvážený postoj. Jako jistou pomůcku (zkratku-heslo) pro odstranění postoje příliš vzadu používám sdělení „pánev dopředu“ – což znamená zvedni se a zadek (pánev) dopředu aby byl postoj rovnovážný (aktivní), na plných chodidlech. Postoj přirovnávám k postoji boxera, event tenisty při příjmu… – je v tom přece jen kousek individuality každýho (nahrbení, trošku výš-níž…)… U vázání mám já a doporučuju stejně špičku i patu…
01.02.2011 14:57:14 #113
Ano Krabe, je to extrem na opacnem konci skaly, jen jsem to tady popisoval jako ukazku toho co se zakonite stane pokud se opru do jazyku bot..-)) To ze zacatecnik podobne jako dite hleda pro sebe nejstabilnejsi, nejistejsi a nejpevnejsi pozici a tim je zas znazorneny opacny extremni konec druhe skaly.. Proto je treba optimum hledat v prostredku.. netlacit do jazyku ani do operek.. ahoj Milane 2, ona definice prirozeneho pohybu panve dopredu mi tady chybi.. co je to? jak se to pozna, cim se to vyznacuje? proto jsem se ptal zda mate nejake videoklipy nebo alespon fotky na znazorneni.. a ty zatezujes cilene vic spicky na zacatku oblouku? proc to, (a opet co presne a proc) usnadnuje kontrolu nad lyzemi v narocnejsich podminkach>? kazdy by se mel cilene vyhybat zaklonu, ja take.. s tim s tebou souhlasim.. a tady se mimochodem citim jako ze to ma smysl a mam za to ze diskuze je vesmes vedena neurazlive a inteligentne. S lidmi s CSL bych se jiz davno odhlasil z diskuze, tak jak jsem to jiz udelal tusim 2× v poslednich 10 letech, jao totalni ztrata casu a energie!!! Asi uz pujdu spat, mame tu po pulnoci.. zatim, M.
01.02.2011 15:03:10 #114
>> #112, HOnza, 01. 02. 2011 14:46:50
Diky za vysvetleni Honzo, jo to sedi.. a mate nebo nemate neco na podivani se jak to demonstrujete? Na kubu se podivam zitra, to je u vas jeste pozdni vecer… Hezke odpoledne vsem! M.
01.02.2011 15:08:55 #115
Trochu jsem doplňoval příspěvek když jsi odpověděl.Tak že možná by jsme se měli dozvědět něco o konstrukci lyží abychom věděli jak je ovládat viz bod 4. tj. lyže je asymetrická, nestojím uprostřed, krojení paty a špičky je také jiné(proč být teda v rovnovážné poloze?) Přirozený pohyb pánve, prostě jen znamená že se tak vykonávají přirozené činnosti člověka třeba čůrání.
ČŠL byl joke, oni jsou o dost nadčasovější než Ty(už 40 let) mají 200 stran „odborného textu“, swiss army knife v kapse a víc není potřeba
01.02.2011 15:33:07 #116
jeste mi to nedalo a kouknul jsem na ty videa od Kuby.. myslim ze snazis dobre a mas i predstavu co mas delat.. tady na te ukazce to docela rves a neni to moc plynuly.. ale to neni podstatne.. je tam ale videt prilisna kontrola hraneni skrze kolena, ktere az moc tlacis dopredu a dovnitr.. Myslim ze cesta dopredu je jak spravne sam zminujes ve cviceni aby jsi uvolnil pohyb v kyclich a to na snehu skrze pluh tak jak se tady doctes a pokud to myslis vazne, soustavne cviceni doma mimo lyze.. abys protahl, uvolnil a posilil vse co je treba.. To je ostatne obrovsky a nevyuzivany prostor pro vyrazne zlepseni pro vsechny!! Pokud vis co mas delat ale nemas na to telo, nepujde to i kdyby ses rozkrajel!! A drz uzsi stopu aby se ti lyze nerozjizdeli od sebe…predozadne ani od sebe… Milane 2.. montazni bod neni v geometricke polovine lyze.. a ruznym krojenim ruznych partii lyze se nezabyvej, je to nepodstatne, pri pruhybu se vykrojeni spolu s pruhybem zprumeruje a pusobi jako celek.. a duvod proc vzdy a v kazde fazi oblouku byt ve stredu aby byl tlak rovnomerne rozlozen do cele lyze jsem jiz napsal, myslim… a ted uz dobrou noc.. M.
01.02.2011 15:42:48 #117
>> #114, mski, 01. 02. 2011 15:03:10
Není čas –
přesněji, metodickej materiál jsme ještě netočili. Krab zpracovává pluh,
řekl bych, že velmi dobře i z didaktickýho hlediska a hlavně, myslím,
že ho i umí bez přídavnejch nechtěností kterejch se např.já dopouštím
(např.rotace ramen, malej odklon…). Něco malounko je v náznacích ale
vidět na „reklamním spotu“ co je na našich VL stránkách
.
01.02.2011 16:34:48 #118
Cvičenie v pluhu
Ahojte chlapci ( mski, HOnza, Krab ),
tak ako iných , aj mňa by zaujímal presnejší popis cvičenia v pluhu.
Určite by viacerých potešilo, ak by Milan zverejnil spomínané videjko, na
ktorom to demonštruje, nech vieme odkial vietor fúka
Ja som síce bol na jednom minuloročnom VL-ku, ale dodané informácie
spracovámam akosi pomalšie … …, no čo už, to bude asi vekom …, takže som to priamo na svahu
nestihol konzultovať so zavätenými …
Keď sa mi to trošku rozležalo v hlave, dopracoval som sa zhruba
k nasledovnému prevedeniu:
Základný zjazdový postoj s pluhovým postavením lyží. Prenesieme váhu na
budúcu vonkajšiu lyžu. Váha je na napnutej vonkajšej nohe, vonkajšia lyža
je zahranená, zarezaná ( podľa miery zahranenia dokonca prehnutá ) a
nezosúva sa ako pri klasickom pluhu, ale ide pekne po hrane. Zahranenie je
spôsobené vklonením napnutej vonkajšej nohy do vnútra oblúka a zaroveň
zalomenín trupu smerom von z oblúka. Vnútorná noha je pokrčená, čím je
väčšie zahranenie, tým viac musí byť vnútorná pokrčená ( pri
extrémnom zahranení môže byť uhol medzi stehnom a predkolením menší ako
90°, ale to ma už ide roztrnúť v rozkroku ). Vnútorna lyža je na ploche
sklznice a len sa sunie bokom. Ramena, trup, panva sú v rámci možností
kolmo na vonkajšiu lyžu, ktorá určuje smer pohybu.
Toto cvičenie v pluhu má s klasickým pluhom spoločné akurát postavenie
lyží do V-čka. Pri klasickom pluhu sa lyže zosúvajú, pri tomto cvičení
sa sunie akurát vnútorná lyža a vonkajšia reže oblúk po hrane.
Takto takto akosi sa snažím rozobrať základné lyžiarske pohyby v pomalej
rýchlosti. Či to robím správne, netuším.
01.02.2011 17:24:28 #119
>> mski, 01. 02. 2011 13:48:51 … dostaneme do protirotace a tam se pak dostanes do konce rozsahu v kycli v dostredne rotaci femuru, tedu cele nohy, vcetne lyze a to zpusobi konec vedeni lyze, i karvingove, ve smeru oblouku a nastane to co jsem jiz shora popsal..
Neco musim tedy delat spatne, kdyz jak jsem psal duvod pro protirotaci panve vidim prave v tom, ze mi umozni lepsi zalomeni v kycli. Ale to z me strany chce jen jedno, na svah, zkusit a zazit to znova, kdyz to ma by jinak, o cem to vlastne od stolu mluvim.
Nehlede na dalsi vec, ktera mne vnitrne zlobi a mate, ze ja se bavil o rotaci panve (tak jak ji uvedl >> #69, CzechSkier, 31. 01. 2011 20:26:30), a ramena vlastne tolik nerotuji. Navic mi to pripada i patrne na tech fotkach (Alignment2–4), ze osa panve rotuje vice, jakoby se ramena zase srovnaly.
A k tomu ten pluh: typicky v pluhu osa panve neni zdaleka kolma na lyzi, a tady se bavime o pluhu, kde panev nema rotovat. Viz.: >> Duro, 01. 02. 2011 16:34:48 Ramena, trup, panva sú v rámci možností kolmo na vonkajšiu lyžu, ktorá určuje smer pohybu. To fakt je treba videt…
01.02.2011 17:59:39 #120
>> #117, HOnza, 01. 02. 2011 15:42:48
>> #105, mski, 01. 02. 2011 13:32:53
Nazdar kluci.
Milane, jen stručně doplním HOnzu – mě se ten „reklamní spot“ moc nepozdává, ale nějakej je. Video není hlavně proto, že chceme, aby trochu vypadalo. A to sám víš, není úplně sranda, ale makáme na tom. Jestli se podaří vůbec tuhle sezónu, těžko říct. Faktorů, které do toho vstupují, je hodně.
Cos řekl, a předvedl tenkrát v Rokytnici, je velkým přínosem. Některé z věcí, které jsi tam vnesl, jsme přijali za své a ty roky, co tu nejsi, používáme k vlastnímu ježdění a přemýšlíme nad tím. Nevydáváme je za tvoji techniku, jen poctivě přiznáváme, že se snažíme na sebe některé tvoje teorie aplikovat. Stejně jako vděčně přijímáme rady HOnzovi, ivanovi a každého, kdo se s náma podělí.
Taky nešíříme žádné „zaručeně správné“ názory. Nabízíme svůj pohled na věc, těm kdo o to stojí. Nikoho do ničeho nenutíme. Tímpádem já vítám diskuzi jako vzájemně obohacující výměnu názorů, nikoliv jako konfrontační argumentaci. A jsem moc rád, že ses zase ozval. To jen na vysvětlenou k VL.
A protože VL nejsem já, ber to jako názor jednoho z lidí, které VL ovlivnilo.
Časem (u Tebe rychle) se zorientuješ „who is who“. Budulínek jezdí celej den Tvoje drily, já si jdu dát tu sodu :o)
Skol na pláž
Martin430.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.