Jak se chovají různé národnosti na lyžích?
Že neexistují národní povahy? Ale ano, jen se trochu zastavit a umět
v nich číst. Je to zábavnější než humoristický román
z devatenáctého století.
Celý svět se smrskává, protože se rychle cestuje a různé nadnárodní
korporace kolem sebe trousí nejrůznější důkazy globalizace. Lidé
různých národů se mezi sebou lehce žení a vdávají a místo toho, aby
...
SWISSmag č. 09 - podzim-zima 2013/14
Další SWISSmag je na světě! V pořadí už deváté vydání časopis SWISSmag je na světě. Co v něm najdete? V první řadě velký blok o zimní dovolené nejen na lyžích. Dozvíte se zejména o superlativních lyžařských destinacích a dozvíte se tipy na nejlepší místa podle deseti vybraných kritérií. Kromě toho SWISSmag tradičně nabízí další desítky stran člán...
48 hodin v Churu - požitky nejstaršího švýcarského města
Ačkoliv je brána k vysokohorským krajinám a správní centrum největšího švýcarského kantonu Graubünden právem nazýváno alpským, pocítíte v městečku ukrytém v podhůří vysokých štítů možná důvěrně milou starodávnou atmosféru připomínající zákoutí pražské Malé Strany. Možná právě proto, že Chur je nejstarší švýcarské město, dýchá neopakovatelným rázovi...
Elan opět oceněn
Elan opět dokázal svou kvalitu v oblasti inovací a designu. Získal totiž ceny Nejinovativnější značka roku 2013 a Nejlepší produkt roku 2013.
Lyžovat a zůstat zdraví III. - Důmyslně zkonstruovaný orloj 1.
Propadne-li někdo sjezdovému lyžování, pak je to navěky, a pokud chceme dělat něco věčně, nejen že na to musíme mít energii, kterou jsme společně „šetřili“ v minulém díle, ale měli bychom také šetřit náš pohybový aparát, aby se nám nesesypal jako domeček z karet.
Cirkumzenitální oblouk - Optická šálení VIII.
Duha vzhůru nohama? V zimě? A k tomu ještě kdesi vysoko na obloze? Trochu dost důvodů pro to, abychom si řekli, že tady něco neladí… Duha přece vzniká na kapičkách vody a ty jsou při teplotách pod nulou ve vzduchu skutečně nedostatkovým zbožím!
Tento článek vyšel v časopisu SNOW 72.
Co jíst a pít při lyžování? III. - Klobása a hranolky
Na horách se lyžníci krmí ledasčím. Léty prověřené a oblíbené řízky z domova začínají vytlačovat lahůdky z fast food restaurací a na přední příčky se prodrala klobáska a hranolky, často nechybí majonéza či kečup. Pokud do hor vyrážíte za sportem a zdravím, je tu pro vás varování v podobě rozboru této „pochoutky“.
*Tento článek vyšel v časop...
Mount Dobson - lyžování na Novém Zélandu
Radim Palán a Monika Žďárková nám posílají malé osvěžení v podobě článku a fotek z Nového Zélandu, kde tráví naše léto (novozélandskou zimu). Jejich nový domov je na zasněženém kopci, ve středisku Mt. Dobson. Tento způsob léta zdá se nám poněkud přešťastný…
Obchodní reprezentant pro značku POC
LEVELSPORT - jsme firma zajišťující distribuci značek KJUS, POC a REWOOLUTION v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku. Rozšiřujeme vlastní prodejní aktivity a pro náš tým hledáme vhodného kandidáta do stálého pracovního poměru na pozici Obchodní reprezentant pro značku POC.
Letní příprava na lyže VII. - Sissy dřep
Prakticky každý, kdo to s lyžováním myslí vážně, musí brát fyzickou přípravu jako nezbytnost. A dřepy jsou možná vůbec nejčastěji aplikovaným cvikem. Dřep je po mrtvém tahu další ze skupiny zásadních cviků pro rozvoj hmoty a síly. A lyžař, který svá stehna na svahu dohání k šílenství, je potřebuje mít jak se říká z oceli.
*"Tento článek vyš...
Lyžovat a zůstat zdraví II. - Lyžujte ekonomicky!
Ne, nemyslete ihned na to, jak ušetřit za lanovky. Mám totiž na mysli lyžování bez nadměrné fyzické námahy. V minulém díle jsem nastínil pro lyžování tak důležitou rovnováhu nejen ve smyslu balančních dovedností, ale i rovnováhu dovedností – to co umí pravá, měla by umět i levá noha nebo ruka.
Monte Kaolino - další písečné finále za námi
Je to už týden, co jsem se vrátil z finálového závodu světové série v telemark crossu, ale pro samé vyklepávání písku z nejnemožnějších a nejnepředstavitelnějších míst jsem neměl ani čas podat zprávu o tom, jak vše letos dopadlo.
Parhelia a paraselenia - Optická šálení VII.
Tři slunce na denní obloze? Anebo dokonce tři měsíce na obloze noční? Tajemná iluze a úžasná podívaná zároveň! Přitom stačí zase docela málo: ledové krystalky vznášející se ve vzduchu naplocho, tedy velkými bočními stěnami směrem dolů.
Co jíst a pít při lyžování? II. - Pivo
Téměř dokonalý iontový nápoj!
Dnešní sportovec je mnohdy dosti edukovaný, a proto se snaží pomoci svému
tělu nejrůznějšími doplňky stravy. Mezi velmi populární dnes patří
tzv. iontové nápoje. Ty mají za úkol doplnit pro organismus nezbytné
minerály (regulovat tělní elektrolyty), ale také vitamíny či dokonce
„rychlé“ cukry. Výrobci si libují a...
Summer snow battle - první akce na sněhu!
Dlouho připravovaná akce je konečně tady! Manabe ve spolupráci s městem Tábor, konkrétně odborem školství, mládeže a tělovýchovy, a za podpory sponzorů, zejména generálního, skiareálu Monínec, vám přináší zcela ojedinělou akci.
Letní příprava na lyže VI. - Mrtvý tah
Ochablá záda jsou neštěstí většiny svátečních sportovců. Po dlouhém odpočinku a letním lenošení se v mnohých probudí zodpovědnost být na sezónu patřičně připraven. Začínající pokusy na rotopedu nebo v posilovně bývají bojem s neposlušnými zády. Záda jsou obrovská svalová skupina a zaslouží si zvláštní pozornost. Dobře procvičit a posílit záda je vě...
Lyžovat a zůstat zdraví I. - Když není noha jako noha
Nedostatek pohybu, především toho „správného“, decimuje sportovní výkonnost dnešní populace. Hodiny prosezené v kancelářích nebo v autě se poté narychlo snažíme dohnat zbrklým cvičením ve fitness centrech nebo nahodilým ranním běháním v parku. Následná nesnesitelná bolest nohou nám druhý den vyběhnout nedovolí, a proto to po prvním pokusu raději v...
Velké a malé halo - Optická šálení VI.
O konkrétním tvaru téměř každého z toho nepřeberného množství halových jevů rozhoduje výška slunce nad obzorem. Kdybyste se 4. října (den kdy vyšlo SNOW 68 s tímto článkem - pozn. red.) podívali na oblohu v okamžiku, kdy je slunce nejvýš, a bylo-li by v ovzduší dostatečné množství ledových krystalků, mohli byste vidět halové jevy tak, jak je na obr...
Telemark na písku!
Od opozdilců pro nedočkavce. I tak bychom mohli nazvat telemarkovou akci, která se koná příští víkend kousek za našimi hranicemi, v německém Hirschau, na proslulém Monte Kaolinu.
Co jíst a pít při lyžování? I. - Čokoláda
*Snad každý lyžař řeší problém, co v průběhu svého lyžařského dne jíst a kdy. Někdo se těší na dlouhý oběd v horské restauraci, další spolyká hranolky u bufetu, někdo zakousne na lanovce řízek, jinému stačí tatranka či müsli tyčinka a někdo třeba nejí v zápalu lyžování vůbec. Přes léto jsme pro vás připravili pětidílný seriál, ve kterém dopodrobna ...


































