Sjezdové lyžování - články (strana: 17)
Lyžovat a zůstat zdraví III. - Důmyslně zkonstruovaný orloj 1.
Propadne-li někdo sjezdovému lyžování, pak je to navěky, a pokud chceme dělat něco věčně, nejen že na to musíme mít energii, kterou jsme společně „šetřili“ v minulém díle, ale měli bychom také šetřit náš pohybový aparát, aby se nám nesesypal jako domeček z karet.
Co jíst a pít při lyžování? III. - Klobása a hranolky
Na horách se lyžníci krmí ledasčím. Léty prověřené a oblíbené řízky z domova začínají vytlačovat lahůdky z fast food restaurací a na přední příčky se prodrala klobáska a hranolky, často nechybí majonéza či kečup. Pokud do hor vyrážíte za sportem a zdravím, je tu pro vás varování v podobě rozboru této „pochoutky“.
*Tento článek vyšel v časop...
Letní příprava na lyže VII. - Sissy dřep
Prakticky každý, kdo to s lyžováním myslí vážně, musí brát fyzickou přípravu jako nezbytnost. A dřepy jsou možná vůbec nejčastěji aplikovaným cvikem. Dřep je po mrtvém tahu další ze skupiny zásadních cviků pro rozvoj hmoty a síly. A lyžař, který svá stehna na svahu dohání k šílenství, je potřebuje mít jak se říká z oceli.
*"Tento článek vyš...
Lyžovat a zůstat zdraví II. - Lyžujte ekonomicky!
Ne, nemyslete ihned na to, jak ušetřit za lanovky. Mám totiž na mysli lyžování bez nadměrné fyzické námahy. V minulém díle jsem nastínil pro lyžování tak důležitou rovnováhu nejen ve smyslu balančních dovedností, ale i rovnováhu dovedností – to co umí pravá, měla by umět i levá noha nebo ruka.
Co jíst a pít při lyžování? II. - Pivo
Téměř dokonalý iontový nápoj!
Dnešní sportovec je mnohdy dosti edukovaný, a proto se snaží pomoci svému
tělu nejrůznějšími doplňky stravy. Mezi velmi populární dnes patří
tzv. iontové nápoje. Ty mají za úkol doplnit pro organismus nezbytné
minerály (regulovat tělní elektrolyty), ale také vitamíny či dokonce
„rychlé“ cukry. Výrobci si libují a...
Letní příprava na lyže VI. - Mrtvý tah
Ochablá záda jsou neštěstí většiny svátečních sportovců. Po dlouhém odpočinku a letním lenošení se v mnohých probudí zodpovědnost být na sezónu patřičně připraven. Začínající pokusy na rotopedu nebo v posilovně bývají bojem s neposlušnými zády. Záda jsou obrovská svalová skupina a zaslouží si zvláštní pozornost. Dobře procvičit a posílit záda je vě...
Lyžovat a zůstat zdraví I. - Když není noha jako noha
Nedostatek pohybu, především toho „správného“, decimuje sportovní výkonnost dnešní populace. Hodiny prosezené v kancelářích nebo v autě se poté narychlo snažíme dohnat zbrklým cvičením ve fitness centrech nebo nahodilým ranním běháním v parku. Následná nesnesitelná bolest nohou nám druhý den vyběhnout nedovolí, a proto to po prvním pokusu raději v...
Co jíst a pít při lyžování? I. - Čokoláda
*Snad každý lyžař řeší problém, co v průběhu svého lyžařského dne jíst a kdy. Někdo se těší na dlouhý oběd v horské restauraci, další spolyká hranolky u bufetu, někdo zakousne na lanovce řízek, jinému stačí tatranka či müsli tyčinka a někdo třeba nejí v zápalu lyžování vůbec. Přes léto jsme pro vás připravili pětidílný seriál, ve kterém dopodrobna ...
Letní příprava na lyže V. - Balanční podložka BOSU
Bosu je tzv. balanční podložka, výborná pomůcka pro cvičení nejen rovnováhy. Bosu si můžete i koupit, což vřele doporučujeme. Pro první seznámení je najdete ve většině fitness center.
Letní příprava na lyže IV. - Tříměsíční model
Spíš než až se zima zeptá, co jsi dělal v létě, bych tento díl
nazvala až se tělo zeptá, co jsi dělal ve třech měsících svého
věku.
Ač to dost lidí neví, je to důležitý mezník v našem životě, co se
týče následného posturálního vzoru, který řekne, jak jsme na tom byli
v batolecím věku. Náš guru rehabilitace, dr. Kolář, říká, že
tříměsíční vzor by ...
Letní příprava na lyže III. - Rozcvička
Rozcvička je přípravnou fází celého organismu na zvýšené pohybové zatížení. Účelně vybranými činnostmi tak předcházíme poškození pohybového aparátu.
Nejlepší kolenář v republice
Tak jsem si minulý týden udělal koleno. Beru telefon a obvolávám známé kamarády lyžaře i nelyžaře, kteří by mi mohli doporučit nějakého dobrého ortopeda.
Co všechno může říct instruktor lyžování
Odpověď je snadná. V podstatě nic. Buď nic neví, anebo toho ví naopak tolik, že to vyzradí jen za úplatu. Je to totiž jeho povolání.
Letní příprava na lyže II. - Indoor trénink
Když je venku sychravo a na nějaké veliké cvičení venku to vzhledem
k počasí nebude. Nezbývá tedy než vyrazit cvičit někam dovnitř.
Dovnitř znamená indoor, jak se často s oblibou používá místo nemoderní
tělocvičny. A následující tipy, které vám pro předsezonní rozcvičení
dám, také nebudou oplývat malebnou češtinou, ale vaše tělo bez problémů
prot...
Letní příprava na lyže I. - Rozdělení tréninku
První lyžování v sezóně, pálení nohou, bolesti, omezené možnosti… Je vám to povědomé? V nové rubrice vám předložíme jakési tréninkové desetidílné minimum, které vám nejen první lyžování sezóny výrazně zpříjemní.
Tento článek vyšel v časopise SNOW 74.
Návrat domů přes Alpy a úvaha nad výběrem životního centra
V prvním díle třídílného eposu o cestě do francouzských Alp přes Indonésii popsal Pavel Trčala svou cestu do Alp přes rovník. Ve druhém díle se pomalu, ale nejistě dostal do středise...
237,697 km/h - Radek Čermák vylepšil český rekord v rychlostním lyžování
Jen pár dní po tom, co jsme do videogalerie vložili video s ukázkou jízdy Radka Čermáka společně s informací, že v lednu 2013 překonal český rekord, se českému reprezentantovi podařilo na závodech Speed Masters ve francouzském Vars další vylepšení národního rekordu o 7 km/hod.
S ČT Sport na vrchol má za sebou úspěšnou sezónu
3. ročník lyžařské reality show má za sebou pravděpodobně nejúspěšnější sezónu, zejména co se týká počtu startujících lyžařů i odvysílaných hodin ve veřejnoprávní televizi na jejím sportovním kanále. Za téměř dva měsíce se jej zúčastnilo 2 300 lyžařů a sestřihy v programu ČT Sport jsme mohli sledovat 57 dní.
Parsenn Derby: prvním Čechem v legendárním závodě
Ve Švýcarsku se jezdí každoročně série 4 sjezdů Super Vier: Inferno Rennen, Belalp Hexe, Allalin Abfahrt a Parsenn Derby. Všechny tyto závody mají dlouhou tradici (některé se jezdí od dvacátých let minulého století) a kromě Parsennu je každý zhruba 12 km dlouhý. Parsenn měří „jen“ 4 kilometry a má převýšení 700 m. Letos se ho účastnilo 475 sjezdařů...
Mistry republiky ve slalomu jsou Kateřina Pauláthová a Kryštof Krýzl!
Na NATLAND Group Mezinárodním mistrovství České republiky v alpských disciplínách 2013 známe vítěze závěrečných slalomů, vyhráli Kateřina Pauláthová a Kryštof Krýzl.