aprés-ski - tématické články (strana: 2) - SNOW.CZ

aprés-ski - tématické články

Chléb stmeluje lidi

Chléb stmeluje lidi

Lyžařské oblasti | 03.11.2012 | Jana Vlková

Křupavý i vláčný, černý i bílý, se semínky, s kukuřicí, sladký, z kvásku nebo z mrazáku – chléb je vždy fascinující potravina.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 70.

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Lyžařské oblasti | 06.10.2012 | Jana Vlková

Bublinky, divoké barvy, kopce šlehačky, hořící šňaps, to všechno se vejde na alpské nápojové lístky.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 68.

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Lyžařské oblasti | 10.03.2012 | Jana Vlková

Kukuřice je dnes k mání jako uvařený klas v různých řetězcích konfekčního stravování nebo jako popcorn v multiplexech a pohanka je považována za jakousi raritku pro bigotní vegany. Obě rostliny byly přitom dávno přítomny v horalských kuchyních a jsou tam kupodivu d...

Energetické bombičky z nížin

Energetické bombičky z nížin

Lyžařské oblasti | 28.01.2012 | Jana Vlková

Ořechy, oříšky a kaštany patřily do horské kuchyně odjakživa. V minulosti zachraňovaly na cestách zkřehlé horaly, stejně jako dnes dávají sílu lyžařům na lanovkách nebo na hřebenových túrách.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 66.

Labužnické tajemství klobásky

Labužnické tajemství klobásky

Lyžařské oblasti | 03.12.2011 | Jana Vlková

Ideální přítel každého pikniku a túry. Rodná sestra uzenin. Kaloricky bohaté a chuťově výrazné jídlo patří především do hor.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 65.

Alchymie zvaná sýr

Alchymie zvaná sýr

Lyžařské oblasti | 29.10.2011 | Jana Vlková

Stejné mléko a přitom na druhém konci tolik vůní, tvarů, konzistencí. Kde je to kouzlo, kterým se z mléka tvoří sýr?

Tento článek vyšel ve SNOW 63.

O bramborech, co se jim krompir říká

O bramborech, co se jim krompir říká

Lyžařské oblasti | 01.10.2011 | Jana Vlková

aneb jak se z nich rösti nebo gratin připravují
Brambory jsou jednou z nejúžasnějších evropských potravin. A to i přesto, že pocházejí ze zcela jiného kontinentu. Dvě století opovrhované hlízy spasily Evropu před hladomory a pak byly jeho důvodem.

*Te...

Génépi - co to vlastně je?

Génépi - co to vlastně je?

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Likér, bez něhož se v Savojsku nic neobejde. Nutná výbava každého lyžařského instruktora a povinný digestiv. Označení likér trochu odrazuje a lepší to není ani s přirovnáním k naší becherovce.

Tartiflette - obyčejná solidnost

Tartiflette - obyčejná solidnost

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Jídlo z nižších pater gastronomického Olympu potřebuje patřičné kulisy, aby se mohly projevit všechny jeho vynikající aspekty. Tartiflette se v podstatě připravuje ze zbytků.

Nesnesitelná lehkost bytí (v) Lyonu

Nesnesitelná lehkost bytí (v) Lyonu

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Lyon, kdysi Lugdunum, zasluhuje malou zajížďku, i když není na optimalizovaných trasách do nebo z francouzských Alp.

Norimberk - kdo je jeho ikonou?

Norimberk - kdo je jeho ikonou?

Lyžařské oblasti | 28.01.2011 | Jana Vlková

Karel IV., Albrecht Dürer, nebo Adolf Hitler? Kdo je ikonou Norimberku? Město vypadá na první pohled poměrně konfekčně. Velký městský okruh symetricky obkružuje ten vnitřní vedoucí po bývalých hradbách, které objímají staré město s pěší zónou. středem protéká řeka ...

Kaiserschmarrn - císařův trhanec

Kaiserschmarrn - císařův trhanec

Lyžařské oblasti | 28.01.2011 | Jana Vlková

Jídlo se dostalo na gastronomický Olymp nejspíš díky svému jménu a historce, která provází jeho vznik. Jedná se o pokrm kaloricky robustní, který svým pojetím připomíná něco mezi svítkem a omeletou. Jako každé velmi běžné jídlo nabývá mnoho podob a také cenových hl...

Skiwasser - prostě babiččina šťáva

Skiwasser - prostě babiččina šťáva

Lyžařské oblasti | 27.01.2011 | Jana Vlková

Nápoj, kterému se přezdívá Skiwasser, připomíná domácí nápojové improvizace z doby, kdy v naší zemi nad zásobováním železnou rukou vládnul bolševik a člověk si musel různé laskominy opatřovat vlastními způsoby.
V Alpách byla ovšem tato šťáva povýšena na regulérní...

Salcburk - maloměsto, nebo metropole?

Salcburk - maloměsto, nebo metropole?

Lyžařské oblasti | 02.12.2010 | Jana Vlková

Město na řece Salici neboli Salzach si trpělivou marketingovou prací posledních desetiletí vytvořilo image kulturní metropole, která tyje z odkazu evropského hudebního génia.

Limbovice - zahřeje a dodá energii

Limbovice - zahřeje a dodá energii

Lyžařské oblasti | 02.12.2010 | Jana Vlková

Růžová kořalička jménem Zirbenschnaps je domovem prakticky ve stejném regionu jako vedle popisovaná těstovina. Češi, kteří si již stačili zamilovat její lahodnou chuť, ji důvěrně nazývají limbovice. Nejedná se vlastně o kořalku v pravém slova smyslu, je to spíš lik...

Schlutzkrapfen - takové plněné taštičky

Schlutzkrapfen - takové plněné taštičky

Lyžařské oblasti | 02.12.2010 | Jana Vlková

Říkat, že Schlutzkrapfen je „něco jako ravioli“, ponižuje oba dva originální pokrmy. Tyto taštičky jsou lahodným jídlem, které více než cokoli jiného demonstruje prorůstání gastronomie středomořské a středoevropské.

Briançon - město barokního maršálka

Briançon - město barokního maršálka

Lyžařské oblasti | 28.10.2010 | Jana Vlková

Když přijíždíte do města Briançon přes sedlo Montgenevre, sama se vám nabídne myšlenka, že tady byste chtěli mít budku, v níž byste vybírali mýto za průchod do údolí, a to by zkrátka muselo stačit k blahobytnému živobytí i na důchod.

Špek - jihotyrolská klasika

Špek - jihotyrolská klasika

Lyžařské oblasti | 28.10.2010 | Jana Vlková

Nepředstavujte si nic, co by se podobalo našemu špeku či slanině. Jihotyrolský špek není žádný kluzký tuk, který by vám na prkénku uskakoval pod nožem a následně tlačil na žlučník. V severní Itálii se jedná o lahodné kousky sytě červeného masa pokryté jen jemnou vr...

Curych, jemuž by se Lenin divil

Curych, jemuž by se Lenin divil

Lyžařské oblasti | 14.10.2010 | Jana Vlková

Nejpohodlnější město Evropy – Curych – má předměstí, jímž by se v jistých dobách rozhodně nechlubil. Řeč je o epoše, kdy Zürich West byly slumy – podobné, jaké dnes existují na předměstích měst Indie nebo Jižní Ameriky.

Raclette - čí vlastně je?

Raclette - čí vlastně je?

Lyžařské oblasti | 14.10.2010 | Jana Vlková

Tavený sýr s bramborami je typickým horským pokrmem. Energeticky hodnotná strava se prostě výborně hodí do chladného počasí. Raclette je jídlo skupinové, vhodné pro dlouhé večery a k jeho konzumaci se výborně hodí konverzace, odkud vlastně „rakletování“ a „rakleťák...

Nalezené položky: 46 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další > | Poslední »

Aktuality

13.10.2017

Elan pod novým majitelem

Je to víc než rok, co se značka Elan zařadila pod nové m...
18.09.2017

Jak Krýzl vyhrál Australsko-novozélandský pohár v alpském lyžování

Až doma po návratu na něj padla obrovská únava. Ale teď ...
08.09.2017

Gardavský bere stříbro v superkombinaci. Kettnerová s Bartákem skončili čtvrtí

Mistrovství světa v travním lyžování pokračovalo v rakou...
29.06.2017

Prohlášení SLČR k nevyplácení dotací z MŠMT

Svaz lyžařů České republiky, který byl založen v roce 19...
04.04.2017

V Harrachově se stále lyžuje a ceny skipasů opět padají

Od úterý 3. 4. 2017 začala ve Skiareálu v Harrachově akc...