aprés-ski - tématické články (strana: 2)
Jíme horskou louku
Sjezdovky jsou v létě jako jiná planeta. Zkuste si představit,
jak to vypadá pod závějemi sněhu.
Luční byliny dříve tvořily součást jídelníčku nejen krav, ale
i jejich majitelů – horalů. Květiny, trávy i různé kořínky mají
léčivou moc, která byla před objevením penicilinu hodně důležitá.
Rostliny mají také svou nezaměnitelnou chuť. V místech ...
Svišti a jiné pochoutky
Horalové milují lov. Vegetariáni mezi nimi nejsou. Loví, vaří,
pečou a degustují nejrůznější zvířata.
Být nimrodem na horách je jistě jiné než v rovinách a nížinách.
Vysoké kopce a neprostupné lesy vyžadují celé muže. Lovecká vášeň
horaly zpravidla zdobí i proto, že zvířata loví hlavně kvůli tomu, aby
skončila na jejich talíři, méně pro rozma...
Pochutnejme si jako zvěř
Lesní savci a ptáci se krmí na horách i v údolích výborně. Bobulky a bobule, které jim přijdou do cesty, jsou znamenité chuti a také v biokvalitě.
Hra na hory
Vážení přátelé lyžaři, snowboarďáci, běžkaři, sáňkaři a vůbec všichni milovníci zimních hor, co děláte, když přijdete večer na chatu, krásně unavení po dni stráveném na sněhu? Nepředpokládáme, že byste snad otevřeli lahev tekutiny s obsahem alkoholu. Ale i kdyby, co dál? Hrajete si rádi? Pokud ano, máme pro vás výborný tip.
Chléb stmeluje lidi
Křupavý i vláčný, černý i bílý, se semínky, s kukuřicí, sladký, z kvásku nebo z mrazáku – chléb je vždy fascinující potravina.
Aperitivy a digestivy horských krčmiček
Bublinky, divoké barvy, kopce šlehačky, hořící šňaps, to všechno se vejde na alpské nápojové lístky.
Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti
Kukuřice je dnes k mání jako uvařený klas v různých řetězcích konfekčního stravování nebo jako popcorn v multiplexech a pohanka je považována za jakousi raritku pro bigotní vegany. Obě rostliny byly přitom dávno přítomny v horalských kuchyních a jsou tam kupodivu dodnes.
Energetické bombičky z nížin
Ořechy, oříšky a kaštany patřily do horské kuchyně odjakživa. V minulosti zachraňovaly na cestách zkřehlé horaly, stejně jako dnes dávají sílu lyžařům na lanovkách nebo na hřebenových túrách.
Tento článek vyšel v časopisu SNOW 66.
Labužnické tajemství klobásky
Ideální přítel každého pikniku a túry. Rodná sestra uzenin. Kaloricky bohaté a chuťově výrazné jídlo patří především do hor.
Tento článek vyšel v časopisu SNOW 65.
Alchymie zvaná sýr
Stejné mléko a přitom na druhém konci tolik vůní, tvarů, konzistencí. Kde je to kouzlo, kterým se z mléka tvoří sýr?
Tento článek vyšel ve SNOW 63.
O bramborech, co se jim krompir říká
aneb jak se z nich rösti nebo gratin připravují
Brambory jsou jednou z nejúžasnějších evropských potravin. A to
i přesto, že pocházejí ze zcela jiného kontinentu. Dvě století
opovrhované hlízy spasily Evropu před hladomory a pak byly jeho
důvodem.
Tento článek vyšel ve SNOW 61.
Génépi - co to vlastně je?
Likér, bez něhož se v Savojsku nic neobejde. Nutná výbava každého lyžařského instruktora a povinný digestiv. Označení likér trochu odrazuje a lepší to není ani s přirovnáním k naší becherovce.
Tartiflette - obyčejná solidnost
Jídlo z nižších pater gastronomického Olympu potřebuje patřičné kulisy, aby se mohly projevit všechny jeho vynikající aspekty. Tartiflette se v podstatě připravuje ze zbytků.
Nesnesitelná lehkost bytí (v) Lyonu
Lyon, kdysi Lugdunum, zasluhuje malou zajížďku, i když není na optimalizovaných trasách do nebo z francouzských Alp.
Norimberk - kdo je jeho ikonou?
Karel IV., Albrecht Dürer, nebo Adolf Hitler? Kdo je ikonou Norimberku? Město vypadá na první pohled poměrně konfekčně. Velký městský okruh symetricky obkružuje ten vnitřní vedoucí po bývalých hradbách, které objímají staré město s pěší zónou. středem protéká řeka Pegnitz. A v tomto ladném architektonickém kontextu si můžete najít vzrušující příběh...
Kaiserschmarrn - císařův trhanec
Jídlo se dostalo na gastronomický Olymp nejspíš díky svému jménu a historce, která provází jeho vznik. Jedná se o pokrm kaloricky robustní, který svým pojetím připomíná něco mezi svítkem a omeletou. Jako každé velmi běžné jídlo nabývá mnoho podob a také cenových hladin podle libůstek kuchaře a místa servírování.
Skiwasser - prostě babiččina šťáva
Nápoj, kterému se přezdívá Skiwasser, připomíná domácí nápojové
improvizace z doby, kdy v naší zemi nad zásobováním železnou rukou
vládnul bolševik a člověk si musel různé laskominy opatřovat vlastními
způsoby.
V Alpách byla ovšem tato šťáva povýšena na regulérní a konkurenčně
silnou položku na nápojovém lístku.
Salcburk - maloměsto, nebo metropole?
Město na řece Salici neboli Salzach si trpělivou marketingovou prací posledních desetiletí vytvořilo image kulturní metropole, která tyje z odkazu evropského hudebního génia.
Limbovice - zahřeje a dodá energii
Růžová kořalička jménem Zirbenschnaps je domovem prakticky ve stejném regionu jako vedle popisovaná těstovina. Češi, kteří si již stačili zamilovat její lahodnou chuť, ji důvěrně nazývají limbovice. Nejedná se vlastně o kořalku v pravém slova smyslu, je to spíš likér. Vyrábí se ze šišek borovice limby, které se máčejí v alkoholu, do něhož se přidáv...
Schlutzkrapfen - takové plněné taštičky
Říkat, že Schlutzkrapfen je „něco jako ravioli“, ponižuje oba dva originální pokrmy. Tyto taštičky jsou lahodným jídlem, které více než cokoli jiného demonstruje prorůstání gastronomie středomořské a středoevropské.